موسیقی بمثابه یکی از اشکال هنری نمی تواند از تاثیر شرایط اجتماعی یک قوم برکنار بماند؛ همراه تکامل جامعه موسیقی هم – چه در سازها و چه در محتوا- تغییر می کند. این امر را می شود در بررسی تاریخچه موسیقی ایرانی بوضوح دید.
تاریخچه. موسیقی حوالی بین النهرین، در 6 هزار سال پیش در بستر تمدنهای کهن سامی رشد یافت. کم کم به صورت مجلسی و کتبی درآمد. در مجموعه الواح گلی پیدا شده در این منطقهف قراردادهایی با خوانندگانی از موسیقی دانان برای خواندن زبور و مزامیر در پرستشگاههی سومر بدست آمده است.
در الواح بابلی آمده است که خوانندگان با نوازندگان نی لبک، فلوت، طبل و دایره زنگی همراهی می شدند. مالم در کتاب موسیقی نواحی اقیانوس آرام، خاور نزدیک و آسیا نی، تشتک، چنگ و تنبک یافته شده در حفاریهای جنوب خوزستان را متعلق به 4500 سال پیش می داند.
موسیقی مجلسی و کتبی اقوام سامی با موسیقی رزمی و پر تحرک اقوام آرایی درهم آمیخت. اقوام آریایی از طریق خراسان و قفقاز در 4 هزار سال پیش در چند موج به فلات ایران آمدند؛ سپس مراکز شهری بومی و سامی را تسخیر کردند. کاسیها در 1400 ق.م. مصر را گرفتند؛ مادها در 800 ق.م. سلطه خشن آشوریان را در هم کوبیدند. در 532 ق.م کوروش بابل را فتح کرد.
بر اثر جنگهای ایران و با بابل، مصر، یونان، زوم میوسیقیهای این ملل متقابلا برهم اثر گذاشتند. در حمله تازیان به ایران اگرچه اسناد ادبی، علمی، هنری نابود شدند؛ ولی سنن شفاهی بازمانده بعدها، بزبن عربی کتابت و بازتولید شدند. در این آثار از باربد، نکیسا – موسیقیداننا درباری قرن 6م نام برده شده؛ نیز بر سنگها و جامهای فلزی بدست آمده تصاویر آلات موسیقی این دوره منقوش اند.
اصولا منابع باستانشناسی ایران فقط کاخهای سنگی و آثار فلزی حکام ایران را نشان می دهد. از بقایای زندگی توده های زحمتکش قدیم و آلات موسیقی آنان چیزی بجای نمانده است. ولی باسفر به مناطق روستایی و ایلی که ظرف 1500 سال بعد تغییر چندانی نکرده اند؛ می توان بازتاب ریشه گذشته های هزاره ای را در موسیقی فعلی شان یافت. این موسیقی در مراسم عروسی و جشنها برای شادی و پایکوبی دسته جمعی اهالی اثر شگرفی دارد. جدایی طبیعی مناطق موجب پیدایش لهجه های متفاوت و موسیقی محلی متمایز گردید.
اسلام. حمله تازیان به ایران در قرن 7م، فعل و انفعال عظیم اجتماعی را موجب شد. بگفته مهری برکشلی در کتاب شرح ردیف موسیقی ایران اعراب برای ایرانیان اسلام ، شعر و خط مقتبس از عبری را آوردند؛ ایرانیان هم سلطنت موروثی، علوم و موسیقی را برای آنها داشتند.
موسیقی ایرانی نخست به مدینه، مقر خلفای راشدین در 661- 750 م ؛ بعد به بغداد پایتخت خلفای عباسی از 750 تا 1258 م وارد شد. شعر وخط عربی هم در مقابل به ری، خراسان، اصفهان، آذربایجان؛ بعد هم به هند و خاور رسوخ کرد. وجود امرای نسبتا مستقل محلی در فلات ایران زیر چتر خلافت مذهبی شرایط نسبی آزادی را برای رشد علم و هنر در این دوره ایجاد کرد.
از واژه موسیقی، صناعة یا هنر در قران یاد نشده؛ از منع آنها هم گفتگویی نیست. حتی کان ریپکا در متاب تاریخ ادبیات ایران می نویسد: در احادیث نبوی آمده که در عروسی پیغمبر با خدیجه و نیز در عروسی فاطمه با علی موسیقی نواخته شد.
بطور کلی در اسلام موسیقی در ادای آهنگین اذان، مناجات، مرثیه، روضه، تلاوت قرآن؛ نیز در تمرینات رزمی و جنگی وجود داشت. بعلاوی موسیقی بزمی قبایل عرب که برای پایکوبی و سرور بود خود بعدها شور ویژه ای به موسیقی اسپاینایی و آمریکای جنوبی با تداخل موسیقی آفریقای شمالی بخشید.
با تثبیت خلافت اسلامی، بسط تجارت، پیدایش حکام مستقل در کردستان، آذربایجان، خراسان، طبرستان، گرگان، عراق یعنی بخش مرکزی فلات ایران، فرهنگهای این اقوام با فرهنگهای هندی، عربی، ترکی، تاتاری، چینی امتزاج نوینی پیدا کردند. زبان سراسری واحد در سطح روشنفکران و دربار باعث ترجمه و کتابت علوم مختلف عصر منجمله موسیقی شد.
در این دوره ایرانیانی چون ابراهیم موصلی 742-805 م آهنگساز و نوازنده دوره برمکیان، ابونصر فارابی 872-950 م نویسنده آثاری چون المدخل الی صناعة الموسیقی، کلام فی الموسیقا، صناعة علم الموسیقی، موسیقی الکبیر و احصاء الایقاع، ابوالفرج اصفهانی 897-967م، صاحب کتاب الاغانی، ابن سینا 980-1038م، صفی الدین ارموی 1217-1296م نویسنده 3 اثر الادوار فی حل الاوتار، الشرقیه منی نسبت القالیقیه، والایقاع، تئوری موسیقی را بنحو بارزی ارتقاء دادند.
ارموی در زندان درگذشت؛ برای کتابیت موسیقی الفبای عربی را بکار برد. در موسیقی انگلیسی هم نتهای گام با الفبای انگلیسی C D E F G A B برای نتهای سی لا سو فا می ر دو بکار می روند. ارموی با تصنیف گامی مبتنی بر 17 فاصله، موسوم به گام صفی الدین، یکی از گامهای موسیقی کنونی ایران را پایه گذاشت.
قطب الدین کازرونی 1237-1310م در کتاب درة اتاج لفرة الدباج فصل مشروحی در باره موسیقی دارد. عبدالقادر مراغی 1360-1436م معاصر تیمور 3 کتاب مقاصد الالحان، کتر الالحان، جامع الالحان را نوشت. در اشعرا رودکی، فردوسی، نظامی، حتفظ، مولوی، خیام نام بسیاری آهنگها و همچنین سازهایی چون چنگ، کوس، دهل، جام، سنج، تنبک، نقاره، دف آمده است.
بگفته مالم آثار فارابی منتجه درخشانی از برخورد نظرات ایرانی، عربی، یونانی در باره موسیقی است. این آثار بعوان یکی از بنیانهای تئوریک موسیقی شناخته شده؛ در قرون وسطی در دانشگاههای پاریس، سالامانکای اسپانیا، بغداد تدریس می شده اند. بسیاری میناتورهای ایرانی صحنه های موسیقی را تصویر می کنند.
اشاعه موسیقی ایرانی را در بین ملل دیگر را بطور مشخص می توان در 3 واقعه زیر دید. موسیقیدان ایرانی زریاب در اثر حسادت اسحاق، فرزند ابراهیم موصلی، به تبعید محکوم شد. زریاب به شمال افریقا و از آنجا به اندولس اسپانیا رفت. در آنجا بود که پدر موسیقی اندولسی یا عرب-اسپانیایی لقب گرفت. شاید 3تار را در آنجا به گیتار تکامل داد. در موج متواریان به هند، پس از حمله مغول، شاعر ایرانی الاصل امیرخسرو دهلوی 1253-1324م موسیقی ایرانی را به دربار هند برد. مهاجرت مولوی به قونیه در سده 12م به اشاعه موسیقی، رقص، سماع، ذکر درویشی صوفیان ایرانی در آناتولی عثمانی منجر شد که هنوز هم برای سیاحان امروزی اجرا می شود.
پس از حمله مغول تا آغاز سده 20م موسیقی ایرانی نیز مانند جامعه ایرانی در ایستایی ایلخانی قرار گرفت. مردم در مراسم شادی و عزای خود موسیقی ساده خود را سینه به سینه از نسلی به نسل دیگر انتقال دادند. پس از انقلاب مشروطیت برخی هنرمندان به جمع آوری آهنگها، رقصها، تصنیفهای محلی پرداخته؛ آهنگسازان و نوازندگان تحصیلکرده با شیوه اروپایی به ضبط و گسترش موسیقی ایرانی پرداختند.
سازها. در ایران آلات موسیقی را که در موسیقی بزمی شامگاهی و رزمی پگاهی برای سوک، سور، جشنها، تشریفات، تهییج بکار برده می شد؛ می توان به 3 دسته عمده تقسیم کرد:
1- ضربی: دف، دایره، طبل، دهل، سنج، نقاره، ضرب.
2- بادی: نی، نی لبک چوپانی، سرنا، شیپور، نفیر ساخته شده از شاخ حیوان.
3- زهی: کمانچه، تار، رباب، چنگ، سنتور، تنبور، 3تار.
سنتور سلف سازهای اروپایی سیمبالوم و پیانو و ساز چینی یانک چن ین می باشد. این ساز از 72 سیم 4تایی روی ذوزنقه چوبی تو خالی تشکیل شده که با 2چکشک چوبی نواخته می شود. آلات موسیقی غربی مانند گیتار، پیانو، ویالون، آکوردیون، جاز، ابوآ، ترمپت، قره نی، ویلونسل، سازهای بادی-مسی در پی آمیزش با غرب بمرور وارد ارکسترهای ایرانی شدند.
انواع موسیقی. موسیقی که در فلات ایران نواخته می شود عمدتا از موسیقی اقوام گوناگون فارس، ارمنی، لری، کردی، عربی، بلوچی، گیلکی، ترکی، ترکمنی، فارس؛ از نظر تاریخی از هندیف چینی، تاتاری، یهودی، یونانی، رومی اثراتی در خود دارد. این اثرات یا در دربار با امتزاج یا بین مردم از پایین با گوشیدن نوازندگان از هم درهم تنیده اند. موسیقی ایرانی کنونی از 3 جزئ مرتبط باهم تشکیل شده است: سنتی، محلی، علمی.
سنتی. این نوع موسیقی مخصوص محافل خصوصی و مراسم درباری بوده است. در ابتدا از سده 6م تا حمله مغول چون رسمی و مجاز بود، رشد سریعی کرد؛ سپس به فترت افتاد. از روی تاریخ نوشته شده می توان گفت که ظرف این دوره موسیقی سنتی به 3 شاخه تکامل یافت: مجلسی، عرفانی، رزمی. سپس ظرف 800 سال بعد تکرار شد؛ تا جنگ ایران و روس که نیاز به تغییر جامعه و آوردن فرهنگ مدرن در شهرها پدید آمد.
موسیقی سنتی مجلسی، در 7 دستگاه اصلی: شور، 3گاه، 4گاه، همایون، نوا، راست، ماهور شبیه گام ماژور غربی؛ 4 دستگاه ابوعطا، دشتی، بیات ترک / زند، افشاری مشتق از شور و دستگاه بیات اصفهان مشتق از همایون گروه بندی می شوند. کسانی 5 دستگاه مشتقی را 5 آواز می نامند.
در هر دستگاه تعداد زیادی ملودی یا گوشه مانند بیداد، خاوران، آشور، 4پاره، دلکش، شکسته، زابل، غزال، چکاوک، سپهر، حزین، خزان وجود دارد. رویمرفته 250 گوشه هست که هرکدام به یک یا چند دستگاه مربوطند. اجرای هر دستگاه فی البداهف ترکیبی از چند گوشه مطابق حال آنی نوازندهف آغاز می شود. دستگاه در این مرحله آغاز، بدون ضرب با یک درآمد یا گوشه مقدمه حالت دستگاه غالب و محتوای ملودیک را اعلام می کند. پایان هر گوشه با یک فرود است که یادآور درآمد می باشد. بدین ترتیب نوازنده یک قطه موسیقی ایرانی را هربار یک گونه اجرا می کند.
موسیقی سنتی عربی در قرن 8م در دربار خلفا از روی موسیقی ایارنی و بومی نضج گرفت. در اینجا بجای دستگاه از مقام استفاده می شود. در حال که موسیقی سنتی ایرانی گرایش به نداشتن ریتم دارد، در تئوری موسیقی بخشی در باره اوزان یا ضربها وجود دارد که آنها را بعربی ایقاعات می نامند. در موسیقی عربی نزدیک 30 جور ایقاعات متفاوت وجود داردکه هر کدام کمتر از 16 ضرب است.
ایقاع یا ضرب برای موسیقی حکم عروض را برای شعر دارد. همانگونه که بحور شعر از ارکان عروضی افاعیل ساخته شده، ادوار موسیقی نیز از ازمنه ایقاعی مانند سبب، وتد، فاصله تشکیل شده است. در آواز خوانی ایرانی تئوری وزن بر اساس سیستم قرون وسطایی و تئوری شعر عربی می باشد.
موسیقی سنتی ایران که آرامش بخش و عاری از هیجان است دارای خصوصیات زیر می باشد: آزادی بمعنای نداشتن رتیم و بدیهه پردازی نوازنده، تعادل بمعنای قرینه سازی و تکرار، نوآنس، نرمش، حرکت از بم به زیر، نظام داخلی یا ردیف، حال یا پیام سمانتیک/ روحی، استیک/ زیبایی شناسیک، وابستگی به شعر تزیینی، تکنوازی، فواصل، سرانجام نتیجه. آواز در موسیقی ایرانی ریتمیک با وزن آزاد تحت تاثیر تعزیه اجرا می شود. لذا با قواعد نت نویسی اروپایی میزان بندی نمی شود. گوشه ها تابع نظام عاطفی هستند که در حافظه نوازنده دز یک "ردیف" با ریتم مخصوص و نظم دقیقی گرد می آیند.
موسیقی سنتی عرفانی. این نوع موسیقی بر اثر تکامل موسیقی مذهبی بر اساس ترنم قرآن، ذکر و اوراد پدید آمد. در ایران صوفیان بهنگام ستایش احدیت برای رسیدن به حال این نوع موسیقی را بکار برده؛ در شعر فارسی بنام سماع آمده است. فقها بشدت با آن مخالف بودند.
پورجوادی در سلطان طریقت: سوانح زندگی و شرح آثار خواجه احمد غزالی می نویسد: استفاده علمی از موسیقی توسط مسلمانان بطور حتم از روی آگاهی عمیق از تاثیرات کوناگون آن بر روان آدمی بود.. فارابی و ابن سینا از این علم بعنوان ابزاری برای زوان درمانی استفاده نی کردند. صوفیه آنرا بعنوان وسیله ای برای رها کردن روح از بندهای جسمانیت بکار می بردند.. نواختن آلات موسیقی در خانقاهها و زاویه ها و یا حتی مسجدها توسط صوفیانغ آواز خواندنف رقصیدن، چرخیدن، دست افشاندن، خرقه دریدن، نعره زدن ایشان و شور حالی که در این مجالس بآنان دست می داده بهیچوجه با خشگی و بیذوقی فقهای قشری سازگار نبوده است." چنانکه مشتاق اصفهانی، صوفی عارف و موسیقیدان، را شهید کردند.
موسیقی سنتی رزمی. این موسیقی با ریتم خاص خود در زورخانه ها و میدانهای مشق برای همآهنگی ورزشکاران؛ در رژه ها و تمرینهای نظامی برای تاثیر سمعی و ابهت؛ در مسدانهای جنگ برای تهییج لشگریان و ترساند دشمن بکار می رفت. در زورخانه، نقالی، قهوه خانه، پرده داری، معمولا نگینه هایی از شاهنامه در 4گاه با ضرب همراهی می شد.
گارد "جان نثاری" سلاطین عثمانی دارا یک دسته نوازنده 9 نفره بود. این دسته 2 طبل، 2 شیپور، سنج، نقاره، سورنا، دهل و نوعی ناقوس داشت. مارش کنونی تکامل این موسیقی می باشد. بعثیده مالم بسیاری از آثار موسیقی قرن 18م بنام از آهنگسازانی چون موزارت و بتهوفن ملهم از نوع موسیقی می باشد.
موسیقی محلی. با الهام از زندگی پر تحرک روستایی و ایلی این نوع موسیقی کاملا دنیوی و غیر مذهبی/ لاییک است که از چرخه زندگی و رخدادهای بومی یک منطقه نشات می گیرد. بخش بسیار لطیفی از آن شامل لالاییها و ترانه های تغزلی می باشد که آرام و دل انگیز است. بخش دیگر آن برای رقصهای گروهی زن، مرد و کودک بصورت صف یا حلقه می باشد که از ضرب پرتحرک و تند برخوردار است. ترانه ها با لهجه محلی و سرشار از اندیشه های پویا و مثبت در باره کار، عشق، زندگی اندکه از نظر اجتماعی رک و قوی اند.
این موسیقی با رقص و ترانه خود در جشنهایی چون سده، نوروز، عروسیها روستاییان را گرد هم می آورد. عروسیهای قدیم 7 شبانه روز طول می کشید. خوانندگان، نوازندگان، پایکوبان با دستمال یا چوب بست تحرک و شادی جمعی را دامن می زنند. سازهایشان سرنا، تنبور، نی، دهل، داریه، کمانچه، نقاره، در این اواخر ویلون، آکوردیون، فلوت هم افزوده شده.
در موسیقی سنتی محلی آهنگها از طریق سازهای زهی و بادی؛ ریتم بوسیله سازهای ضربی اجرا می شود. این موسیقی از طریق رابطه استاد-شاگردی از نسلی به نسل دیگر انتقال می یابد؛ هنرمند آنرا باید بخاطر بسپارد.
خلقهای فارس، آذری، گیلانی، ترکمنی، خراسانی، شیرازی، کرد، عرب، بلوچ، ارمنی، یهودی، آسوری، لر؛ ایلات قشقایی، بختیاری هر کدام ترانه های محلی خود را دارند. پاره ای از ترانه های محلی در مجموعه هایی چون نیرنگستان هدایت، ترانه های محلی و ترانه های روستایی کوهی کرمانی گردآوری شده اند. در سال 1345 کانون فولکلور ملی ایران برای تهیه آرشیو و ضبط موسیقی محلی تشکیل شد.
موسیقی علمی با رشد مبارزات اجتماعی و تاثیر غرب در ایران در قرن 20م جای خود را باز کرد؛ تغییراتی را در موسیقی ایران موجب شد. آشنایی با نت نویسی، سازهای غربی، ارکستراسیون رسمی، تئوری موسیقی علمی، هنرستان موسیقی، وسایل ضبط صدا منحر به 2 مکتب عمده موسیقی علمی ایرانی و موسیقی غربی شدند.
موسیقی علمی ایرانی در روند تکاملی خود به اشکال نوینی مانند سرود، تصنیف، ترانه دست یافت. هر کدام در اجتماعات مختص به خود اجرا می شوند. موسیقی غربی در محیط ایرانی به شاخه های کلاسیک، جاز، پاپ، رپ تکامل یافتند. موسیقی در فیلم هم بکار میرود. لذا بنا به موضوع فیلم نوع موسیقی مربوطه بکار میرود. دیگر اینکه جامعه خود به بخش غربگرا و گذشته گرا تقسیم شده؛ هر کدام از این 2 بخش موسیقی مورد علاقه خود را دارد.
نخستین کسی که بنیان موسیقی علمی را گذاشت علینقی وزیری بود. او تار ایرانی و موسیقی غربی را بخوبی می شناخت. یک سال پس از بازگشت از اروپا در 1301 مدرسه عالی موسیقی را تاسیس کرد. او پیش درآمد، تصنیفف ر ِنگ را به موسیقی سنتی افزود. پیش درآمد سرآغاز و رنگ یک ختام 8/6 تند و ضربی می باشد. هر دو مشتق از دستگاه اصلی یک قطعه موسیقی اند. این آغاز و ختام در دستگاه اصلی و ثابت بود. در حالیکه پاساژهای خود قطعه می تواند در دستگاههای دیگر باشند.
وزیری ارکستراسیون، چند صدایی و هارمونی را به موسیقی تک صدایی ایرانی افزود. او بدیهه پردازی و تکرا یک نت بدون ریتم در آواز را کنار گذاشت. او با ابداع کرون، ربع پرده از بمل بیشتر، و سوری، ربع پرده از دیز کمتر، نن نویسی فارسی را پایه ریزی کرد. شاگردان او الوالحسن صبا، حسین سنجریف سلیمان سپانلو، موسی معروفی، جواد معروفی، عبدالعلی وزیری، روح اله خالقی بودند. صبا، تهرانی، صفوت، مسعودیه، فرصت، برکشلی با ثبت نوآوری های وزیری به تبیین و تکامل آنها پرداختند.
تاسیس رادیو در 1317 و تلویزیون در 1335 به استاندارد کردن و اشاعه موسیقی ایرانی و جاز کمک شایانی کردند. اولین اپرای ایرانی بنام زال و رودابه ثمین باغچه بان با افتتاح تالار رودکی در 1345 اجرا شد. برنامه گلهای جاویدان در تلویزیون ایران ارایه موسیقی ایرانی را در جایگرفتن نوازندگان، خواننده، پوشاک مجریان استاندارد کرد. اجرای موسیقی ایرانی توسط گروه های ایرانی در منطقه و جهان کمک به ارایه موسیقی ایرانی کرد.
موسیقی علمی ایرانی. در فاصله جنگهای جهانی اول و دوم، با نضج پایه های تئوریک موسیقی در ایران، هنرمندان بفرم عامه پسند تصنیف، سرود، ترانه دست یافتند. عارف و شیدا، پیشگامان تصنیف سازی بودند. تصنیف نوعی شعر دارای وزن عروضی و ایقاعی متناظر با الحان و مقامات موسیقی، نغمات زیر و بم ساز و آواز جفت و دمساز بود.
تکامل موسیقی رزمی و تلفیق آن با موسیقی علمی منجر به پیدایش سرود شد. سرود بیانگر آرمان و حرکت یک گروه می باشد. نخستین سرود ملی را مولر فرانسوی در 1895 نوشت؛ در پاریس برای ناصرالدین شاه اجرا کرد. بیژن ترقی شعر آنرا با مطلع "نام جاوید وطن/ صبح امید وطن" در قرن 20م نوشت و اجرا کرد. ولی سرود "ای ایران ای مرز پر گوهر/ ای خاکت سرچشمه هنر/ دور از تو بد اندیشه ی بدان/ پاینده مانی تو جاودان" از 1323 بین ایرانیان درون مرزی و برون مریزی طنین انداز است. مصنف آن روح الله خالقی با الهام از نغمه های بختیاری در آواز دشتی و شعر حسین گل گلاب است که در موقعیکه ایران را متفقین اشغال کرده بودند اجرا شد.
از سرودهای بین الملی انترناسیونال است که در اوژن پوتیه در 1870 کمون پاریس نوشته و اجراشد. لاهوتی و شاملو شعر آنرا در 2 ورژن نوشته اند که در مجامع ایرانیان عدالتخواه بطور گروهی خوانده می شود. شعر لاهوتی آغازش این است: برخیز ای داغ لعنت خورده دنیای فقر و بندگی/ جوشیده خاطر ما را برده به جنگ مرگ و زندگی/ باید از ریشه براندازیم کهنه جهان جور و بند/ وآنگه نوین جهانی سازیم هیچ بودگان هرچیز گردند.
سرانجام تلفیق موسیقی محلی و ارکستراسیون عربی منجر به یدایش ترانه شد که در محافل ایرانی از محبوبیت بسیار برخوردار است. گاهی یک ترانه ایارانی، مانند مستم مستم، راه به دیار غرب می گشاید. ادی گورمه در دهه 50 این ترانه را بشکل راک اند رول اجرا کرد. محبوبترین ترانه
مراببوس، پس از کودتای تابستانی 32 ، می باشد که هنوز در محافل ایرانی خوانده می شود. آغاز آن این گونه است: مرا ببوس مرا ببوس/ برای آخرین بار /ترا خدانگهدار /که میروم بسوی سرنوشت/ بهار ما گذشته/ گذشته ها گذشته.. گلنراقی آنرا در 1335 خواند؛ شعرش از دکتر حیدر رقابی و آهنگسازش مجید وفادار است.
موسیقی علمی غربی.پس از جنگ هانی 2م، با افزایش و نفوذ رادیو، گرامافون، کنسرت، موسیقی غربی در ایران بشدت نفوذ کرد. از این زمان است که تمهای ایرانی با تکنیک غربی در قطعاتی ارایه شدند که شباهت به موسیقی کلاسیک، جاز، پاپ و رپ غربی دارند. هنرمندان ایارنی ملهم از آثاری همچون شهرزاد کرساکوف، رقص شمشیر خاچاطوریان، شور و کرد افشاری فکرت امیروف به آفرینش آثار کلاسیک پرداختند. در میان این آهنگسازان می توان از حنانه، استوار، امین الله حسین، رهبری، باغچه بان، رنجبران نام برد.
در هنرستان موسیقی که پشت کافه شهرداری بود نوجوانان مستعد بجای دبستان و دبیرستان موسیقی علمی می آموختند. از استادان ویلوین لویجی و ویولونسل خودسیف را باید نام برد. در ضمن کنسرتهای موسیقی کلاسیک غربی هم در ای جا برگزار می شد که آثار چایکوفسکی، بتهوفن، شوپن، موتزارت، باخ بوسیله نوازندگان طراز اول جهان اجرا می شد.
در موسیقی جاز و پاپ هنرمندان ایرانی گاهی موسیقی محلی و حتی موسیقی سنتی را با اصول علمی تنظیم کرده؛ با اشعاری متاثر از ترانه های لالایی، شعر نو، مثنوی آهنگهای زیبایی پدید آورده اند. ویگن، فرامرز اصلانی، فرهاد نمونه های برجسته اند. فرهاد ترانه جمعه، ساخته منفردزاده، را با سبک نوین خواند: داره از ابر سیاه خون میچکه/ جمعهها خون جای بارون میچکه/ نفسم در نمییاد/ جمعهها سر نمییاد. ایرج جنتی عطایی هم ترانه های اجتماعی فراوان نوشته که بوسیله خوانندگانی چون فرهاد اجرا شده اند.
در 2 نوع موسیقی جاز و پاپ ارکستراسیون و آلات موسیقی غربی جنبه غالب دارند. رپ نوع نوین در آهنگهای ایرانی پس از 1370 است که شعر آن بر اساس بحر طویل با مضمون اجتماعی اختلاف طبقاتی، ریاکاری، دعواهای خیابانی می باشد. بحرطویل با قالب عروضی و تکرار نامحدود یک رکن وزن سالم مانند فاعلاتن ساخته می شود. خوانندگان گاهی زیرزمینی اند؛ گاهی هم البوم آثار خود را علنی تکثیر و توزیع می کنند. حسین نامجو، رضا عطاران، یاسر خوانندگان این نوع نوین اند. گاهی رپ را باآالات ایرانی مانند عود، تمبک، نی، دف، قانون نیز می نوازند.
با اینترنت جهانی اکنون غالب آثار موسیقی بر روی سرورهای 24 ساعته برای بارگذاری یا خرید آماده اند. گاهی موسیقی با ویدیو تلفیق شده، کلیپ پدید می اید؛ در یوتیوب فراوان می توان یافت. نیز رسانه های ماهواره ای هم در پخش جهانی موسیقی نقش بسزایی دارند. گاهی در پیامگیرهای تلفنی و تلفن دستی نیز آهنگها بکار می روند. انبار کردن آهنگ از نت نویسی روی کاغذ، صفحه های گرمافون، نوار مایلار مغناطیسی، نوار کاست به پرونده رایانه ای با فرمت استاندارد ام پی 3 رسیده که می توان یک آهنگ را الکترونیکی ترابری بسراسر جهان کرد.
این جستار نخستین بار در مجله پر، شماره 2، سال 1، بهمن 1364 نشر شد. اکنون با ویرایش مختصر به روز شده است.
September 7th, 2010
برداشت و بازنویسی درونمایه این تارنما در جاهای دیگر آزاد است. خواهشمندم، خاستگاه را یادآوری نمایید.
- ماریا دارواســـد الله آرام هنرمند تیاتر افغانستان به جاویدانگی پیوست
- نویسنده و مرتب عبدالله « وفا»یادی از استاد حفیظ الله « وفا » نورستانی
- سید احمد ضیا نوری روان مطهر و بزرگ استاد ( بیسد) شاد
- میرعبدالواحد ساداتصدای آشنای کریم از ام البلاد قدیم
- ماریا داروبیسد کی بود؟
- زلمی رزمیدرسوگ ازدست دادن استادعبدالقیوم بیسد
- نگارنده: زلمی رزمییادی ازبلبل توده ها مومن جان (بیلتون)
- فرستنده: آصف بره کیفلم یوسف بره کی برندۀ عالی ترین جائزۀ جشنوارۀ جهانی 2013 فلم های کوتاه دانشجویی مونترآل شد
- آصف بره کیدیر کاندیدات
- امان معاشرآریانا سعید با هنر ستوده
- نگارنده : زلمی رزمیمروری برکارنامه هنری وحید قاسمی
- نکارنده : زلمی رزمییادی از رحیم مهریار(سلطان غزل) هنرموسیقی افغانستان
- نگارنده: زلمی رزمییادواره احمدظاهر آوازه خوان حنجره طلائی
- زلمی رزمییادی ازاستاد محمدحسین سرآهنگ سرتاج موسیقی افغانستان
- سید احمد ضیا نوری ستاره تابناک و بی بدیل هنر موسیقی افغانستان احمد ظاهر شهید
- امان معاشر ، خبرنگار آزادوحیدامید پیشقراول (راک ان رول)درموسیقی افغانستان
- سید احمد ضیا نوری ( مهریار) که مهرش بدل باقیست
- نگارنده : زلمی رزمییادی از نصرت پارسا
- زلمی نصرتتل پاتي ظاهر« هویدا«
- نگارنده: زلمی رزمی نگاهی به زندگی، شيوۀ کار وآثار زنده ياد ( نينواز )
- بشیر دژم یادی از مرحوم استاد ننگیالی(کارمند شایسته فرهنگ جمهوری افغانستان )
- بشیر دژم هفته تجلیل وقدر دانی از آوازخوان جوان ومحبو ب امُیــــــــــــدنظامی
- بشیر دژم (سرپرست اتحادیه هنرمندان موسیقی افغانستان )تجلیل وبزرگداشت از هنرمند ا ین هفته موسیقی ما (بشـــــــــیر احمـــــــــد کــــــــندهاری)
- زلمی رزمیاستاد جلیل زلاند و هفت دهه عشق با موسیقی
- سجیه الهه (احرار) انستیوت ملی موسیقی افغانستان
- نذیر احمد ظفر سالاران هنر در مهاجرت
- فضل الرحیم رحیم خبرنگار آزادعتیق مزاری ، صاحب صدای سحر انگیزی که به مطرح شدن نیاز دارد
- دکتر بیژن بارانربعه سینماگران: رهنما، غفاری، کاووسی، گلستان
- اتحادیه هنرمندان موسیقی افغانستان تجلیل وقدر دانی از هفته ای (استاد رحمت الله عامر، نغمه سرا )
- اتحادیه هنرمندان موسیقی افغانستان تجلیل از هفته ای (استاد حسن هاشمی)
- بشیر دژم یادی از استاد گرامی محمد حسین ارمان
- دکتر بیژن بارانفروغ و فیلم
- داکتر آرینیادی ازظاهر هویدا
- نگاهي اجمالي به زندگي نامه هنري احمد پرویزآهنگسازوترانه سرای جوان وخوش صدا
- شیرین نظیری فعال حقوق زنبانوافسانه ستاره هنرموسیقی افغانستان
- نگارنده: زلمی رزمیهمایون سخی نوازنده پنجره طلائی هموطن ما در یک نگاه
- عطا احمدىراجش كنا ستاره سينماى هند درگذست
- سید احسان " واعظی "استاد محمد حسین سر آهنگ( بخش دوم )
- سید احسان واعظی پایه های مستحکم خرابات کابل
- سید احمد ضیا نوری سلام به این مرد با وقار از روز ازل تا لحظهء غروب
- ماریا دارو الحاج عبدالمحمد همآهنگ
- نگارنده: زلمی رزمیشاخه گلی به احمدظاهر
- نگارنده : زلمی رزمیبه یادمان سومین سالگرد درگذشت خانم ژیلا آوازه خوان سابقه دار رادیو و تلویزیون کشور
- نوشته داکتر عارف پژمانهماهنگ ، صدايی کابليان، خاموش شد!
- ولی محمد« نورزی»د استاد هم آهنګ په یاد
- عطا احمدىبازهم صداى دلنواز ديگرى خاموش شد!
- همایون باختریانیغلام محمد مصور میمنه گی پیشاهنگ هنر نقاشی مصور
- رسول پویاندر مجلس استاد محد علی عطار هروی
- دکتر بیژن بارانوزن هجایی سرود سراومد زمستون
- اسماعیل هوشیارفاصله فتوای دیروز تا به امروز !
- امان معاشر،خبرنگار آزاد فلم برقع در فستیوال بین المللی فلم های مستند درونکوور کانادا
- دکتر بیژن بارانگویشهای ترانه و سرود
- نگارنده : زلمی رزمیسینمای افغانی درکجا ایستاده است؟
- نوشته : ماریا دارو آنکه هویدا بود ناپیدا شد مگر طنین صدایش که آخرین بار شینیدم در گوشهایم ظنین انداز است
- عبدالو کیل کوچی ظاهر هویدا به جا ودانگی پیوست
- ولی محمد نورزیدافغانستان نامتو سندرغاړی ظاهرهویدا په آلمان کي په حق ورسیدې
- نگارنده : زلمی رزمیمرگ هنرمند درغربت
- عطا احمدىظاهر هويدا آوازخوان نسلهاى ديروز،امروز و فردا ى كشور درگذشت
- حمید محویبرتولت برشت دربارۀ سینما (1931-1933)
- نقدی از همایون کریمپورهمسایه
- دکتر بیژن بارانمحبوبترین سرود ایرانی- سراومد زمستون
- نگارنده : زلمی رزمینگرش کوتاهی دربارهٔ شخصیت هنری نجیب رستگار
- سیامک ستودهگلشیفته فراهانی خراشی بر پوست شب
- نگارنده: زلمی رزمیاستادهماهنگ چهره سرشناس و بنام هنرموسیقی سرزمین ما دربستربیماری
- سید احمد ضیا نوریضایعهء فرهنگی
- نگارنده : زلمی رزمیتواب وهاب هنرمندچیره دست و قابل افتخار برای جامعه افغانی
- کریم پوپلصفدر توکلی
- نیلاب موج سلامفریدا کالو، لیوتروتسکی، اندری برتون، نمایشگاه پاریس
- برگردان میم حجرییوهانای مقدس کشتارگاه ها (2)
- صالحه رشیدیدر حقيقت فلم مدرسه افتتاح شد !
- برگردان میم حجرییوهانای مقدس کشتارگاه ها (1)
- عطا احمدىجگجيت سينگ شهنشاه غزل خاموش شد
- ارسالی ش اسحاق زیدرگذشت شهنشاۀ غزل، جگجیت سنگ
- باز گل بدخشیکریم پوپل
- برای ویکتور خارا یازده سپتامبر
- نگارنده : زلمی رزمی تبصره ای پیرامون ( تبصره گذرا بر تدویر نشست فرهنگی کشورهالند) و جوایز سینمایی شهر فرانکفورت
- شبی در پای نوای دلنواز موسیقی با حبیب قادری فضل الرحیم رحیم خبرنگار آزاد
- ارسالی شین میم شینفرزند «وین سرخ»
- زلمی رزمییادمان اولین سالگرددرگذشت رحیم مهریار
- زلمی رزمینگاهی به ویدیوهای افغانی و ویدیوسازان
- محمدرضا راثی پورسردسته ابلهان تهران
- ازکریم پوپلبابه قِران
- ماریا داروتداوی جناب امانی هنرمند خوش آواز آغاز گردید
- نوشته نذیر ظفربلبلی که ترانه ندارد
- فرشید رویاییکمانکشی های مروت
- نگارنده : زلمی رزمی امیرجان صبوری هنرمندی که با دختر(هری) بدنیا آمد
- مکی عارفیادبود درگذشت زنده یاد عارف جهش
- برگزیده نقاشی هایبرگزیده نقاشی های
- برگردان شین میم شینپابلو پیکاسو ـ نقاش توده ها
- فرامرز دادرسخرسی که دو گروگان آلمانی را در ایران نجات داد
- منیر سپاسصدای خراباتیان کابل
- همت الله امین زینازيه اقبال دپښتوژبې غزلبوله سندرغاړې
- امان معاشر مصاحبۀ تلفونی خبرنگار مجلۀ نشریۀ زن با خانم پرستو بلبل خوش آواز کشور ما
- نگارنده : زلمی رزمی خانم پرستو مهریار ستاره همیشه محبوب هنرموسیقی بانوان کشور
- دکترحمید مفیدحمید جلیا مردیاز تبار هنر و خرد
- متن کامل دفاعیه جعفر پناهی تاریخ برخورد با هنرمندان را فراموش نمیکند
- حمید محویتأملاتی دربارۀ مفهوم سینمای ایران
- الف - محشور چشمان آبی چهره گلابی
- نو شته نذیر ظفرهنر مل ؛ هنر مل بود
- فضل الرحیم رحیم ممثل ، دایریکتر و صورتگری با جاذبه ئ از عشق و ا مید جهان فانی را وداع گفت
- دکتر بیژن بارانتطور موسیقی ایرانی
- نگارنده : زلمی رزمی نگاهی گذرا بزندگی وکارنامه های جلیل احمدمسحورجمال
- فضل الرحیم رحیم خبرنگار آزاد گفت و شنود با محترم منیر سپاس ، آوازخوان با استعداد کشور ما مقیم المان
- امان معاشرستار صابری هنرمند نقاش، نویسنده، و کارتونیست مستعد کشور
- امان معاشر،خبرنگار آزادسخنی چند با یک تن از جوهر شناسان
- نوشته : انجنیر صدیق قیام تال و لی یا ریتم
- نکارنده : زلمی رزمی مرگ رحیم مهریارآوازخوان خوش آواز وسابقه دار رادیوتلویزیون کشور
- همت الله امین زیله سندرغاړې نازيې اقبال سره ادبي مرکه
- فضل الرحیم رحیم خبرنگار آزاد گفت و شنود با محترم ببرک وسا ، موسیقیدان افغان مقیم المان
- فضل الرحیم رحیم خبرنگار آزاد اینک سی و یک سال ازمرگ احمد ظاهر ، آوازخوان نسلها می گذرد او هنوز هم محبوب قلبهاست
- نگارنده : زلمی رزمیبیاد استاد فقید محمدحسین سرآهنگ
- فضل الرحیم رحیم گفت وشنود با ممثل ورزیدهء تیاتر و سینما کشورما آقای زبیرپاداش مقیم المان
- انجنیر صدیق قیام انواع موسیقی در جهان
- انجنیرعبدالقادرمسعود ارواښاد استاد اولمیر زموږ د هیواد ویاړلي اوبرمیاله هنري څیره
- سید احمد ضیا (نوری) چراغ دیگری خاموش شد
- نوشته : انجنیر صدیق قیام راگ و تات
- نيلاب سلامبدرود « رودگر » با رود زندگی
- عبدالوکیل کوچیهنر وهنر مند
- نو شته نذیر احمد (ظفر)خنده ای اشکریز
- فضل الرحیم رحیم انیسه وهاب ، هنربیشه ء ممتاز کشورما جهان فانی را وداع گفت
- مرکچی: انجنیرعبدالقادرمسعود د خوږغږلرونکی سندرغاړی استادیارمحمدسره ځانګړی مرکه
- حمید محوینقدی در بارۀ «انجمن هنر در تبعید»
- فضل الرحیم رحیم گفت وشنود با احمد پرویز آهنگساز و آواز خوان خوش صدا و با ذوق
- نوشته : انجنیر صدیق قیام مبدأ موسیقی و فولکولور
- فضل الرحیم رحیم گفت و شنود با محترم بشیر دژم ، هنرمند با سابقه عرصهء موسیقی افغانستان
- نوشته : انجنیر صدیق قیامدرک موسیـــــــــــــقی
- آصفه"صبا "یادی از پروفیسور غلام محمد میمنگی
- انجنــــــــــــیر صدیق قیام فراز ونشیب موسیقی در سر زمین ما
- مرکه کونکی انجنیر زلمی نصرتد محترم فرهاد «دولت زی» سره لنډه مرکه!
- نگارنده : زلمی رزمی جشنواره بزرگ موسیقی افغانی درشهرهامبورگ یک استثنا بود
- میهن فدا -- محشوربه بهانه هشتاد سالگی لتا منگیشکر بخش سوم
- میهن فدا -- محشوربه بهانه هشتاد سالگی لتا منگیشکر بخش دوم
- انجنیر صدیق قیام سرقت آثار ادبی دیگران گناه نابخشودنی است
- میهن فدا -- محشور به بهانه هشتاد سالگی لتا منگیشکر
- فضل الرحیم رحیم خبرنگار آزادچهارمین جشنواره ء اهدای جوایز تلویزیون آریانا، به بهترین های هنر موسیقی افغانستان، در شهر هامبورک المان
- رزمیآشیانه
- فضل الرحیم رحیمآیندهء درخشان در انتظار جوانی بنام احمد پرویز ، آواز خوانی با صدای سحر انگیز
- انجنير سيد احسان واعظی خرابات و نقش آن درسيمای فرهنگی کشورمان
- داکتر خاکستر تکه تکه تکه میشم
- زلمی رزمی دنیای هنروهنرمندان
- نگارنده : زلمی رزمیزما درهمه مرگ را زاد ایم
- رستم پیمانعلل "جاوید"انگی آمدظاهر
- هـ. دوستگُرمانی، یا شاگرد شدن نزد استاد موسیقی،رسم پسندیدۀ نگهداشتنی
- سيد مرتضي حسيني شاهترابينگاشتهاي برای "آخرین ملکهی زمین"
- نگارنده : زلمی رزمی به مناسبت درگذشت ( بلبل بدخشان )
- امان معاشر خبر نگار ازادگیتار نواز یما شپون در شهر وانکوور کانادا
- امان معاشر خبرنگار ازادسخنی با مجید قیام رییس مرکز فرهنگی و خانه مولانا در شهر وانکوور کانادا
- امان معاشر نمایشگاه نقاشی ستار صبوری در کنفرانس صلح جهانی در کانادا
- عبدالقدیر میرزاییگزارش از اهدای جوایز به هنرمندان موسیقی افغانستان در کالیفورنیا
- فضل الرحیم رحیم حشمت خان ،با همه ارزو ها نیکی که برای شگوفانی سینمائی کشورما داشت چشم از جهان بست
- فضل الرحیم رحیم داکتر واحد نظری ، دایرکتر ، سناریست و طنز نویس موفق کشور ما در بلجیم
- فضل الرحیم رحیم حفیظ کروندگر ، اواز خوان پرتلاش و با استعداد
- دوکتور بشير افضلي وخانم ايلزا افضليسلطان و چهار دزد(پردهُ سوم)
- امان معاشرموسیقی میراثمز گنجینه سی
- دوکتور بشير افضلي وخانم ايلزا افضليسلطان و چهار دزد( پردهٌ دوم)
- امان معاشرتنبوره بابه قیران
- دوکتور بشير افضلي وخانم ايلزا افضليسلطان و چهار دزد
- امان معاشر ستاره هنری از سمنگان در اسمان هنر موسیقی ما درخشید
- دوکتوربشير افضلي وخانم ايلزا افضلي روباه مکار پر د ۀ پنجم
- فضل الرحیم رحیماستاد جلیل زلا ند ، شخصیت سرامد و ماندگار در موسیقی افغانستان
- فضل الرحیم رحیم فلم سیاسی و انتباهی پروفیسور روی صحنه امد
- دوکتوربشير افضلي وخانم ايلزا افضلي روباه مکار پردهّ سوم و چهارم
- نوشته : امید آذرخشپروفیسور امان الله " حیدرزاد"هنرمند والایی از تبار "مانی" و "بهزاد"
- فضل الرحیم رحیم حفیظ بخش ، غنچهء پرباری دست پرودهء شهنشاه غزل ، زنده یاد استاد رحیم بخش
- دوکتور بشير افضلي و خانم ايزا افضليپر د ه د و م
- فر ستنده : نذ یر ظفر نما یشگاه آثار تا ریخی افغا نستان سوال بر انگیز است
- دوکتور بشير افضلي و خانم ايزا افضلير و با ه مکا ر
- عبدل نصرت یک لحظه خاموشی
- ماريا دارو راحًیً چی وژارؤ په چیغو چیغو
- ترجمه از فرانسه توسط حمید محوی اتورانک هنر و هنرمند
- نويسنده: سيد مرتضي حسيني شاهترابينقد فيلم بادبادكباز يا گديپرانباز
- مترجم: انجنیرحفیظ اللــه زریـــر گنجینۀ در کابل
- زلمي رزمينگاهی به زندگی، شيوۀ کار وآثارزنده ياد ( نينواز)
- فضل الرحیم رحیم البوم " مادر" اولین کار هنری پیمان حبیب زی
- نو شته نذ یر (ظفر)سفیر دلها
- پشتون – ص – نبردموسيقي ،نوروزورسالت هاي ملي وميهني
- برگردان از یوسف آرینتا" تکسی در تاریکی" برنده اوسکاربهترین فلم مستند
- سعدشصت ساله گي ظاهرهويدا مبارک باد
- نگارنده: زلمی رزمیحضورزنان افغان درصحنه های تياتر
- سيد مرتضي حسيني شاه ترابينفوذ باليوود در افغانستان
- ترجمه ونوشته از :ظاهر دقیقجنگ چارلي ويلسون
- فضل الر حیم رحیم درسوگ و اندوهء شخصیت فرهنگی کشورما مرحوم ضیا قاریزاده
- نویسنده ظا هر دقیق تبصره وانتقاد یک هزاره مهاجر افغان از فلم گدی پرانباز
- فضل الر حیم رحیم گنجینه و پُند ک،اثر استثنائی هنر موسیقی کشور ما
- فضل الر حیم رحیم بصیر حید ر ، سینما گر موفق کشور ما
- فضل الرحیم رحیم مريم شريفي هنرپيشه موفق سينما
- اسد بودافرشتهاي با ناخنهاي سبز
- اسد بودا نسلكشي و منظره
- گزارشگر: ماریا یقینفیلم کوچه نارنجی
- فضل الر حیم رحیم گفت وشنود با دوشیزه رویا مالک، هنر پیشه سینماء خارج از کشور ما
- فضل الرحیم رحیم ظاهر هویدا ، با گامهای استوار از هنر موسیقی تا هنر هفتم ( سینما)
- فضل الر حیم رحیم با فريدون نيازی آشنا شويد
- فضل الر حیم فلم سیاسی و انتباهی پروفیسور
- فضل الر حیم رحیم بزرگداشت از شصت ویک سالگی صاحب صدای سحرانگیز ، هنر مند نسلها احمد ظاهر و بیست هشتمین سالروز مرگ ان سرود گر جاویدان
- مهدی حق وردی طاقانکِیتحلیل سریال جواهری در قصر
- سید احمد ضیا نوریبه یاد نابغه و پروفیسور هنر موسیقی و آواز خوانی در افغانستان
- فضل الرحیم رحیم سخنان چند پيرامون موسيقي تکنو
- اسدالله کشتمند امیر جان صبوری «نیک مردی از تبار نیکان»
- تهيه وترتيب - صباحاول مي سرود هاي جاودانه
- فضل الرحيم رحيمبه ياد بود از استاد رفيق صادق فقيد
- فضل الر حیم رحیمفیروزه نشانهء از مقاومت در برابر غم و درد روزگار
- فضل الر حیم رحیم آشنايي با کارتونيست چيره دست کشورما
- نیلاب سلامتأملی بر "عطر" یا "سرگذشت یک جنایتکار"
- فضل الر حیم رحیمهنر کهکشانی
- فضل الرحیم رحیم شب موسیقی رپ
- فضل الر حیم رحیم پنجه های سحرآميز شيفته محشر مي کند
- فضل الر حیم رحیمساربان به زادگاهش برگشت
- حضرت ظریفی 60مین سالگرد تولدو 27 مین سال روز وفات احمد ظاهر
- فضل الرحیم رحیمبه بهانهء بیست وهفتمین سال مرگ بلبل شوریدهءکشور
- فضل الرحیم رحیم طنین آوازی که بارور شدن موسیقی کشور را نوید میدهد
- گزارشگر مشعلخبر فرهنگي
- فضل الرحیم رحيم ياد نصرت پارسا را گرامی ميداريم
- ساجدهازدرياي آرام شعرتاموج نوازشگر موسيقي
- فضل الرحیم رحیم آشنايي با کارگردان فلم گل محمد و درمحمد
- فضل الر حیم رحیم با سخي رحيمي آواز خوان خوب آشنا شويد
- زریر راوش سرود باستان
- فضل الرحیم رحیم اميد هنری فردای ميهن ما
- ارسالي سمسورهنر، حقيقت و سياست
- ارسالي سپيده صدفبابانوئل شخصيت جذاب سينماي جهان
- منيرسپاس بلخيتراوش اصالت ترنم و اسرار عشق
- زهره يوسفيرفيق ِ صادق ِ مردم
- ارسالي بنفشه ميتراگوگوش در گفتگو با روزنامه اينترنتى «روز»: از زندان تهران تا قفس لس آنجلس
- تهيه و تدوين از عبدالعزیزجهت نگاه مختصری به سير موسيقي در افغانستان
- استادصباحهنر و خلا قيت هنری
- آزمونچارلی چالین
- تهيه و تدوين از استاد صباحهنرشرقي وغربي دربرگ هاي تاريخ
- زهره يوسفيپژواک در لايتناهي عشق و احساس
- ارسالي فرزاد ساحلسه جنبه نقد هنری
- ا ستا د صبا ح احمد ظاهرجا ودا نه مرد موسيقي کشو رما
- زهره يوسفيو بازهم ضايعه ی و اينبار هم جبران ناپذير
- تلخيص ا ز داکتر صيقلمروري برفيلم «اسكندر كبير» ساخته اليور استون
- تهيه و تدوين از استاد صباحهنربي مانند ، نامه چارلي چاپلين به دخترش وجالبترين مصا حبه پسرچارلي چاپلين
- رستاخيزامروزما را با ارثـيه سياه خود تباه کرديد فردا يمان را به خو د ما وا گذ ا ريد !!!