رفتار غير انساني با مهاجران افغاني
دستگير صادقي
طي سالهای متمادی و بخصوص طي سي سال اخير، از بد حادثه و جور روزگار ، موج عظيمي از باشنده گان اين کشور ناگزير به ترک خانه و کاشانۀ آبايي خويش گرديده و به کشورهای همسايه و دوردست مهاجرت نموده اند. دراين مهاجرتهای کتله يي افغانها ، عوامل بي شماری به شمول تداوم جنگهای داخلي ، حوادث طبيعي ، خشکسالي های پيهم ، ظلم و ستم حکمرانان ، زجر، شکنجه ، تعقيب و ترس از دست دادن جان ، مال و شرف آنها ، همواره نقش اساسي داشته است.
همين اکنون بخش بزرگي از جمعيت کشور ، خارج از افغانستان زنده گي مينمايد و تعدادی بي شماری از آنها در پاکستان و ايران به سر ميبرند. از مدتها به اين طرف تعداد مهاجران افغاني در اين کشورها ، پيهم يک رقم ثابت در حدود چهارم مليون نفر را نشان ميدهد. بر اساس آمار ارائه شده از جانب موسسات بين المللي حتا در سال 2001 مجموع مهاجران افغان در حدود چهار مليون و از آنجمله در پاکستان در حدود دو مليون و در ايران در حدود يکنيم مليون نشان داده شده بود. تعجب بر انگيز است که با وجود برگشت شمار بزرگي از افغانها از اين دو کشورو مصرف مليونها دالر از جانب جامعه جهاني و موسسات بين المللي در اين عرصه ، نه تنها رقم ارائه شده کم نشده ، بل اينکه بنابر ادعای مسولان مربوط آن کشور ها اين رقم روز تا روز افزايش نيز يافته است. چنين معلوم ميشود که سرشماری های ادعا شده از جانب دفاتر ملل متحد و ارگان های مربوط به آنکشور ها از مهاجران افغاني نيز مانند ساير ادعا هاي شان کاملا بي اساس بوده است و هنوز هم مساله مهاجرين افغاني يک منبع تغذيه نا مشروع موسسات مربوط به آنها را مي سازد.
به هر صورت ، همين کتله عظيم افغانها در پاکستان و ايران ، اين دو کشور همسايه ، مسلمان و برادر، با ذلت و فلاکت به سر ميبرند. آنها در مجموع ، در اين کشورها امنيت حقوقي و قانوني ندارند و همواره با آنان بنابر ميل حکمرانان و مصلحت روز برخورد شده و بمثابه ابزار سياسي مورد استفاده قرار گرفته اند. اين مهاجران شريف و ستمديده افغاني در اين کشور ها ، به کار های بي نهايت شاقه و با مزد بسيار ناچيز مي پردازند و عرق ميريزند و با همت و سخت کوشي سعي مينمايند ، تا حد اقلي معيشت خانواده و فرزندان خويش را فراهم سازند. در حقيقت آنها ، بخصوص در ايران ، با مزد بسيار ناچيزی در برابر زحمت خويش زنده گي نموده و در ساختمان موسسات و زيربناهای اقتصادی آنکشور صادقانه سهم گرفته اند.
با وجود سهم بي سابقه مهاجران و کارگران افغاني در بازسازی و ساختمان موسسات اقتصادی ايران ، از نيمه سال گذشته خورشيدی به اين سو و به صورت استثنايي از آغاز سال نو هجری شمسي ، مقامات مربوط آن کشورمساله اخراج اجباری آنها را بشکل بسيار ظالمانه و غير انساني رويدست گرفته اند و با ناهنجارترين شيوه ها با آنها برخورد مي نمايند که بطور گسترده در مطبوعات و رسانه ها بازتاب يافته است.
ايراني های آگاه ، انسان دوست و علاقمند به دوستي با افغانها نيز در اين معرکه ساکت نماندند و انزجار و نفرت شان را از چنان برخورد ابراز داشته اند. از آنجمله ، سايت روشنگری در اين باره مي نويسد: " فشار و پيگرد و آزار مهاجرين افغانی در ايران و اخراج آنها دامنه وسيعی گرفته است. تبليغات آشکارا راسيستی و نژادپرستانه ، تبليغ نفرت و دشمنی با ملت همسايه ، فرافکنی در زمينه ريشه های بحران اجتماعی در ايران و گسترش آسيب ها و جرم و جنايت و نسبت دادن آنها به مهاجرين زحمتکش افغانی ، سرپوش نهادن بر بيکاری گسترده و توجيه آن به بهانه وجود اين مهاجرين ، ايجاد محروميت های غيرانسانی در زمينه تحصيل کودکان مهاجرين در ايران ، جلوگيری از اشتغال آنها و اخراج اجباری و وحشيانه به جزئی از سياست های روزمره رژيم تبديل شده است. در مقابل موج وسيع اخراج اجباری و سرکوبگرانه مهاجرين افغانی از ايران نمی توان سکوت کرد. نه فقط به خاطر اين که اين سرکوبگری ها با مهمان نوازی سنتی ايراني ها مغاير است ، نه به خاطر آن که بر سر در فرهنگ ايران نوشته شده است که "بنی آدم اعضای يکديگرند" ، نه فقط به خاطر اين که فقر و بيکاری و تنگدستی مردم ايران ربطی به مهاجرين ندارد و در سلسله مراتب اجتماعی آنها جزو محرومترين ها و لگدمال شده ترين های جامعه به حساب می آيند. علاوه بر همه اين ها به خاطر اين نيز که ملتی که در برابر ظلم و بی داد در برابر بی حقوق ترين آحادش سکوت کند ، هرگز نمی تواند خود را از ديو استبداد رها کند. عامل اصلی فلاکت ايران و ايرانی رژيم جمهوری اسلامی است. حکومت انحصاری روحانيت مستبد است که بايد برچيده شود تا شرايط رهايی مردم پديد آيد. حمله به مهاجرين افغانی و بازپس فرستادن آنها به کشوری ويرانه و جنگ زده که همچنان در آتش بحران می سوزد ، جنايت عليه انسانيت است."
در مورد چگونگي برخورد با مهاجران افغاني در ايران از صدها مورد به يکي آن اکتفا نموده و با استفاده از " گزارشي از اردوگاه مهاجرين افغاني در عسکرآباد و رامين " از شرايط بسيار وحشتناک آن اردوگاه ها ، مطلبي را از همان سايت نقل مينمايم.
نثار احمد يکی از مهاجرين افغانی که در پاکدشت (مامازند) دستگير شده بود از نحوه برخورد از هنگام دستگيری تا لحظه آزادی چنين می گويد:
" ظهر بود. ساعت حدودأ 3 بعد از ظهر روز سه شنبه 18/02/1386 مرا از محل کار دستگير کردند. چند روز قبل پاسپورت خود را جهت تمديد به اداره گذر نامه واقع در چهار راه قهوه خانه يافت آباد تهران داده بودم. آن روز با اين که مدرکی در دست نداشتم اما به مامورين کاغذی را که اداره گذر نامه به من داده بود را نشان دادم. آنها بلا فاصله می خواستند که آن کاغذ را پاره کنند که من سريع کاغذ را از آنها گرفتم. من و چند تن از مهاجرين را به اداره آگاهی 11 پاکدشت منتقل کردند. در آنجا ما را مجبور کردند که بيشتر از 10 مرتبه کل کلانتری را تميز کنيم. هر مرتبه اگر در گوشه ای ذره ای گرد و خاک مشاهده می شد من و بقيه را به باد کتک می گرفتند. پس از آن ما را به بازداشتگاه بردند. حتا يک قطره آب هم نمی دادند. يکی از مامورين اين آگاهی به اسم اصغری تا می توانست به هر بهانه ای ما را با مشت و لگد پذيرائی می کرد. يکی از هم سلولی هايم که جوانی حدودا 20 ساله بود داد زد که آقای اصغری تو را به خدا يک لقمه نان به ما بده. از صبح تا حالا که اينجا هستيم لااقل سيرمان کنيد. در همين حال آن مامور وارد شد و با عصبانيت داد زد کدام کره خری بود که عرعر می کرد؟ جوان گفت من بودم گرسنه ام.از صبح تا حالا چيزی نخورده ام. آن مامور گفت بسيار خوب بيا بيرون تا سيرت کنم. جوان با خوشحالی رفت اما ناگهان با سيلی های اصغری مواجه شد.او را چنان با سيلی و مشت ميزد که من گريه ام گرفت.
بعد از يک کتک کاری جانانه او را با فحاشی که اکثرا فحش ناموسی بود به داخل بازداشتگاه انداخت. روز چهارشنبه ساعت چهار صبح ما را بيدار کردند و گفتند آماده حرکت به سوی اردوگاه باشيد که ساعت شش ما را حرکت دادند. در اردوگاه عسگر آباد ورامين بيش از هزاران نفر را داخل يک سالن جای داده بودند.
تعداد زيادی از شخصيتهای فرهنگي و اجتماعي ايران که از جامعه مدني آن کشور نماينده گي ميکنند ، طي اعلاميه يي در اعتراض به برخوردهای سرکوبگرانه و اخراج اجباری مهاجران افغاني از جمله مي نويسند که: " اخراج مهاجران افغان در شرايطی که هنوز کشورشان دستخوش ناآرامي های پيامد جنگهای اخير است، و در شرايطی که هنوز معيارهای حداقلی زنده گی و امنيت در بسياری از مناطق اين کشور متزلزل و دور از دسترس ، سياستی غير انسانی و ناپذيرفتنی است. "
تعداد زياد خانواده هاى اخراج شده وجود دارند که اطفال ، خانم و یا دیگر اعضای خانواده شان در ایران باقی مانده اند و خودشان با وضعيت خشن پوليس ايران رد مرز شده اند و يا برعکس خود شان در ايران باقي مانده اند و فرزندان کوچک شان با کمال خشونت و بي رحمي به ولايات هم مرز رانده شده اند.
به گزارش روزنامه افغانستان ، نورباشي در حالي که گريه ميکرد به آژانس خبری پژواک گفت که پدرو مادرش به مهمانی رفته بودند ، پوليس ايران آمد و آنها را از خانه کشيده و ازراه نیمروز رد مرز کرد! نورباشى ٩ ساله است که به ادعاى خودش با خواهر ٣ ساله اش از ايران اخراج شده و اکنون در يک کمپ در منطقه سرحدى ولايت نيمروز که به جزء از دشت سوزان و طوفان هاى ريگى چيز ديگرى وجود ندارد، در شرايط دشوار زنده گي نموده و آنها را يک خانواده ديگر اخراج شده کمک ميکند. فاضله يک طفل پنج ساله ديگر که از ايالت ايران شهر ايران اخراج شده ، ميگويد که از سوى یک خانواده دیگر اخراج شده در کمپ نيمروز،سرپرستی ميشود.
تعداد ديگری از مهاجران اخراج شده نيز وجود دارند که سالها در ايران کار ميکردند و اندوخته های شان را نزد کارفرمايان گذاشته بودند و يا در فابريکه ها و مراکز کوچک صنعتى به نحوی سرمايه گذاری نموده بودند ، ولي آنها اين فرصت را نيافتند که سرمايه های شان را بدست آورند و در نتيجه حاصل زحمات چندين ساله شان را از دست دادند.
جالب اين که همين گروه عظيم اخراج شده گان که بنابر گزارش موسسات بين المللي بيش از صد هزار نفر تخمين شده است ، با امکانات بسيار ناچيز اهالي محل که خود سخت به مشکلات اقتصادی دُچار اند کمک ميکردند ، گويا اهالي فقير محل با کمال سخاوتمندی يک قرص نان خشک خود را با اين رانده شده گان بدبخت تقسيم نموده اند. زيرا از ارسال مساعدت های دولت و سازمانهای امداد رسان ، به اين آوارگاني که شرح آن در بالا گذشت ، برای مدت طولاني خبری نبوده و کمک لازم در اختيار آنها گذاشته نشده است.
دولت افغانستان ـ اگر بتوان آن را دولت ناميد ـ در مجموع ، در مقابل اين فاجعه بزرگ انساني که دامنگير بخش بزرگي از مردم ستمديده افغانستان شده ، با کمال بي تفاوتي برخورد نموده که چنين رفتار حتا از نگاه يک انسان ساده اين وطن نيز پوشيده نمانده است. به عوض رسيده گي به وضعيت ناهنجار اخراج شده گان و تامين مساعي مشترک تمام ارگانهای ذيربط دولتي بخاطر رفع اين آلام ، سياست بازان معامله گر ما که عادت کرده اند ، با استفاده ازهر فرصتي در فکر منافع شخصي و گروهي خود باشند ، هياهو به راه انداخته اند ، بحران ايجاد کرده اند و در فکر معامله و کسب درامد بيشتر برآمده اند. چنانچه گفته ميشود که در عوض حل بحران موجود ميان حکومت و پارلمان ، معاش وکلای ملت (!) افزايش مي يابد.
در اين هياهو آنچه از نظر ها دور ماند ، وضعيت فلاکتبار مهاجران افغاني در کشورهای همسايه و بخصوص ده ها هزار اخراج شده از ايران است که همچون زخم ناسور پيکر رنجور جامعه افغاني را برای سالهای طولاني سخت در رنج و عذاب نگاه خواهد داشت. اگربرخي زمامداران موجود ، سازمانها و جبهه های پُرمدعا که در مقابل رژيم مسلط در ايران گوش به فرمان اند و از کنار اين همه فجايع ميتوانند با خونسردی و بي تفاوتي بگذرند و چنين هم کردند، اين پرسش مطرح گردد که آيا جامعه جوان مدني افغانستان ، احزابي که از داعيه مردم دفاع ميکنند ، اتحاديه ها و سازمانهای مهاجران افغاني در خارج از کشور وظايف وتکاليف شان را در اين امر خطير به درستي انجام داده اند و يا خير؟ با دريغ ودرد پاسخ آن مثبت نيست./
در اين شماره مطالب زير را مي خوانيد :
نبايد فرصت را از دست داد
محمد داؤد رزميار
سرزمين "پاکها"
رهنورد زرياب
شعارهای خوب ، حرکات منفي
عبدالوکيل کوچی
رفتار غير انساني با مهاجران افغاني
دستگير صادقي
درمورد نقض حقوق بشر درافغانستان
بخش دوم
محمد ولی
تابکی درطوفان مرگبار جهالت دست و پا زنیم
فخرزاد
بـرای ريیس جمهور فقط یک راه باقیمانده ، آنهم اتکا به نقش روشنفکران !
تاج محمد فعال
بوت هايم
داستان کوتاه
محمدنبي عظيمي
مادر یعنی کسی که گذشته هاوجهان امروزی مدیون اوست
انجنیر سیدعارف گهریک
ترانه غم انگیز پناهنده گان
ن.نورس
و مطالب جالب و خواندني ديگر...
June 13th, 2007
برداشت و بازنویسی درونمایه این تارنما در جاهای دیگر آزاد است. خواهشمندم، خاستگاه را یادآوری نمایید.
- حوت 1389 شماره دوازدهم سال هشتم
- میزان و عقرب سال 1389شماره هفتم و هشتم سال هشتم
- اسد و سنبله1389شماره پنجم و ششم سال هشتم
- جوزا و سرطانشماره سوم و چهارم سال هشتم
- حمل و ثور 1389 مارچ و اپریل 2010شماره اول و دوم سال هشتم
- جنوری و فبروری2010شماره یازدهم و دوازدهم سال هفتم
- عقرب و قوس 1388اکتبر و نوامبر2009شماره هشتم و نهم سال هفتم
- سنبله و میزان 1388اگست و سپتامبر 2009شماره ششم و هفتم سال هفتم
- سرطان و اسد 1388جون و جولای 2009شماره چهارم و پنجم سال هفتم
- جوزا1388 مي2009شماره سوم سال هفتم ماهنامه مشعل
- حمل و ثور 1388 مارچ و اپريل 2009 شماره های اول و دوم سال هفتم ماهنامه مشعل
- حوت 1387 فبروری2009 شماره دوازدهم سال ششم
- دلو1387جنوری2009شماره یازدهم سال ششم
- جدی1387دسامبر2008شماره دهم سال ششم
- قوس 1387نوامبر2008 شماره نهم سال ششم ماهنامه مشعل
- میزان و عقرب 1387شماره هفتم و هشتم سال ششم ماهنامه مشعل
- اسد و سنبله 1387شماره پنجم و ششم سال ششم ماهنامه مشعل
- سرطان1387جون2008شماره چهارم سال ششم ماهنامه مشعل
- جوزا 1387 مي2008 شماره سوم سال ششم ماهنامه مشعل
- حمل و ثور 1387 مارچ و اپريل 2008 شماره های اول و دوم سال ششم ماهنامه مشعل
- حوت1386 فبروری 2008شماره دوازدهم سال پنجم ماهنامه مشعل
- دلو1386 جنوری 2008 شماره يازدهم سال پنجم ماهنامه مشعل
- جدی 1386 دسامبر 2007شماره دهم سال پنجم ماهنامه مشعل
- قوس 1386 نوامبر 2007شماره نهم سال پنجم ماهنامه مشعل
- عقرب 1386 اکتبر 2007شماره هشتم سال پنجم ماهنامه مشعل
- ميزان 1386 سپتامبر 2007 شماره هفتم سال پنجم ماهنامه مشعل
- سنبله 1386 اگست 2007 شماره ششم سال پنجم ماهنامه مشعل
- سرطان و اسد1386 جون و جولای 2007شماره های چهارم و پنجم ماهنامه مشعل
- جوزا1386 مي 2007 شماره سوم سال پنجم ماهنامه مشعل
- ثور1386 اپريل 2007 شماره دوم سال پنجم ماهنامه مشعل
- حمل 1386 مارچ 2007 شماره اول سال پنجم ماهنامه مشعل
- حوت 1385 فبروری 2007 شماره دوازهم سال چهارم ماهنامه مشعل
- جدی و دلو1385 دسامبر 2006 و جنوری 2007شماره های دهم و یازدهم سال چهارم
- قوس1385 نوامبر 2006شماره نهم سال چهارم ماهنامه مشعل
- عقرب1385 اکتوبر 2006شماره هشتم سال چهارم ماهنامه مشعل
- ميزان1385 - سپتامبر 2006شماره هفتم سال چهارم ماهنامه مشعل
- سنبله1385 - اگست 2006شماره ششم سال چهارم ماهنامه مشعل
- اسد1385 - جولای 2006شماره پنجم سال چهارم ماهنامه مشعل
- سرطان 1385 جون 2006 شماره چهارم سال چهارم ماهنامه مشعل
- جوزا 1385 -مي 2006شماره سوم سال چهارم ماهنامه مشعل
- ثور 1385- اپريل 2006 شماره دوم سال چهارم ماهنامه مشعل
- حمل 1385- مارچ 2006 شماره اول سال چهارم ماهنامه مشعل
- حوت 1384 - فبروری 2006شماره دوازدهم سال سوم ماهنامه مشعل
- دلو 1384 - جنوری 2006شماره يازدهم سال سوم ماهنامه مشعل
- جدی 1384 - دسامبر 2005شماره دهم سال سوم ماهنامه مشعل
- قوس 1384 – نوامبر 2005 شماره نهم سال سوم ماهنامه مشعل
- عقرب 1384-اکتوبر2005شماره هشتم سال سوم ماهنامه مشعل
- ميزان 1384- سپتامبر 2005شماره هفتم سال سوم ماهنامه مشعل
- سنبله 1384 - اگست 2005شماره ششم سال سوم ماهنامه مشعل
- سرطان 1384- جون 2005شماره چهارم سال سوم ماهنامه مشعل
- اسد 1384-جولای 2005شماره پنجم سال سوم ماهنامه مشعل
- جوزا 1384-مي 2005شماره سوم سال سوم ماهنامه مشعل
- حمل 1384- مارچ 2005شماره اول سال سوم ماهنامه مشعل
- ثور1384 - اپريل 2005شماره دوم سال سوم ماهنامه مشعل