آیاایالات متحده قدرت بزرگ جها ن است؟
ارسالي داکترفهيم آژند
ايالات متحد تنها نيرومندترين دولت در دنيای امروز نيست. اين کشور بر سيستم رابطه ها ميان دولت ها فرمانرواست. در اساس «حکومت جهاني» تنها در مقياسی وجود دارد که حکومت آمريکا خواستار آن است يا امکان آن را فراهم می آورد. البته، نهادهای بين المللی تصميم های زيادی را، اغلب بی آنکه مسئولان آمريکا قوياً دخالت کنند، اتخاد می کنند. اما اين نهادها اين کار را تنها طبق رضايت واشنگتن انجام می دهند. ايالات متحد زورق را هدايت می کند.
مسئله من اين است که ممکن است اين تنظيم عمل کند، البته، نه به اين مفهوم که مسئله مهم سياره را حل می کند، بلکه به مفهوم بسيار محدودتر کارايی عملی آن را در ميان مدت بنماياند.
کوتاه سخن، پاسخ اين است که حکومت جهان توسط ايالات متحد مبتنی بر پايه های مهم نيست و اکنون در حال زوال است چون فاقد ابزارهای مناسب برای حفظ برتری اش در شرايط پس از جنگ سرد است. چون دستگاه اداری کنونی بوش برای اقدام اساسی بخاطر تثبيت سلطه سياسی اش مدلی می گزيند که در جريان واپسين دهه غلبه داشت. اين مدلی است که مبتنی بر نمايش های حيرت انگيز در زمينه ابتکار سياسی از جانب ايالات متحد است که همه قدرت های ديگر مهم به آن می پيوندند، پيش از اينکه دولت آمريکا پيروزی های محلی را با پايه ساختاری قدرت جهانی اش تحکيم کند. در برابر تحوّلی که نتيجه آن است، نيروهای ديگر اجتماعی و سياسی رابطه هايی را طرح ريزی می کنند که برای برتری جهانی ايالات متحد زيان آور است.
چشم اندازهای آينده سرمايه داری معاصر
بسياری افراد، بخصوص در چپ تصور می کنند که بافتار جديد بين المللی نمايشگر سلطه بسيار زياد ايالات متحد است. آنها همچنين تصور می کنند که اين بافتار يگانگی مهم نيروهای دنيای سرمايه داری زير چماق ايالات متحد را نشان می دهد.
يک يا چند سرمايه داری جهاني؟
در چپ و نيز در راست در اين ديدگاه سهيم اند که سرمايه داری در مفهوم معين در مقياس جهانی در دهه 1990، با خارج شدن از چارچوب دولت - ملت يکی شده اند. و از اين رو، سرمايه داری «ضمن جهانی شدن» سرانجام تضادی را که همزمان بخاطر ملی و فراملی بودن وجود داشت، حل کرده است. اين سرمايه داری با عنايت به تکرار اصطلاح روبرکوکس به يک « سحاب» جهانی تبديل شده که همه دولت های غربی تحت حمايت آن هستند؛ يا بنا بر کلام کيس وان درييچل (هر چند بنا بر تحليل او نه باجبار)، ما اکنون يک «طبقه مسلط فراملی » داريم.
طبق اين ديدگاه می توان انديشيد که فعاليت های دولت آمريکا تنها بنا بر انگيزه ها و هدف های صرفاً آمريکايی هدايت نمی شود، بلکه بنا بر هدف ها و انگيزه های يک طبقه يا يک سيستم سرمايه داری فراملی هدايت می شود.
من با اين دليل ها موافق نيستم. سيستم های بازتوليد و انباشت سرمايه داری همواره « پا»هايی داشته است که در خلال جهان برای بازارها، نيروی کار و ديگر منبع ها بکار می افتد. البته آنها « سر»هايی به شکل طبقه های واقعی مالکيت سرمايه داری دارند که در منطقه های ويژة جغرافيايی با سيستم های خاص اجتماعی که توسط دولت های ويژه محافظت می شوند، زندگی می کنند.
ساختارهای اجتماعی اين دولت ها بيش از پيش بنا بر رابطه های فراملی سرمايه داران اين دولت ها ساخته شده اند. آنها از آغاز سرمايه داری وجود داشته اند. بنا بر اين، يک تنش دايمی ميان بعد ملی سرمايه داری و بعد بين المللی آن وجود دارد. اما عنصر قانع کننده ای که نشان دهد که اين تنش حذف شده باشد، وجود ندارد. مگر اينکه بگوييم سرمايه داری های آلمان، آمريکا و ژاپن در يک طبقه اجتماعی واحد جهانی ادغام شده اند. سلطه سياسی دولت آمريکا بر مجموع مرکز سرمايه داری از 1945 مدل های فراملی انباشت هر سرمايه داری ملی را وسيعاً تغيير داده، امپراتوری های پيشين حقوقی را در هم نورديده و تأثيرهای متقابل بسيار نيرومند درون هسته را بوجود آورده است.
با اينهمه، علی رغم نفوذ شديد ايدئولوژی جهانی شدن، ويژگی بسيار برجستة پانزده سال اخير به يقين تضعيف اين گرايش ها در يکپارچگی تدريجی سرمايه داری های مرکزی است. ما بيشتر شاهد گرايش های فزاينده در منطقه ای شدن دوباره انباشت سرمايه هستيم. هر يک از سه مرکز گروه سه گانه پيرامون های منطقه ای خود را تشکيل داده اند که به عنوان پايه های گسترده فعاليت های شان بکار می روند.
حتی ايالات متحد علی رغم سهم های عظيمی که سرمايه داران خاص شان در ديگر مرکزها در اختيار دارند، منطقه ای شده اند. اين منطقه ای شدن به دو گونه بيان شده اند: يکی در ارتباط با مصرف و آن ديگر در ارتباط با مالکيت. 90 % آنچه در هر يک از سه منطقه گروه سه گانه مصرف شده در اين منطقه توليد شده است.
به علاوه، درون هر منطقه، مالکيت خصوصی با وزن سنگين در دست های سرمايه داران اين منطقه متمرکز شده است در واقعيت، اين گرايش به منطقه ای شدن گسست با گرايش پيشين به مرکز بشدت يکپارچه شده است.
اين گرايشی است که پيش از هر چيز خطر زيان رساندن به سرمايه داری آمريکا را دارد که در ميان سه مرکز از حيث وزن و اعتبار خود جهانی تر است. گرايش آن به منطقه ای شدن در دهة 1990 بيشتر تهديدی برای دو مرکز ديگر و چرخشی واقعی به سوی امنيت منطقه ای برای روند انباشت آن بود. اما گرايش ها به منطقه ای شدن در اروپای غربی و در ژاپن از سال های 1980 مشخصه های به شدت دفاعی داشته اند.
هدف آنها دفاع از روندهای انباشت اين منطقه ها قبل از هر چيز در برابر نوسان های نرخ مبادله دلار بخواسته دستگاه اداری آمريکا و همچنين در برابر سياست تجاری بيش از پيش تهاجمی ايالات متحد (بويژه در برابر ژاپن) و در مورد اروپا، در برابر تهديدهای رقابت کالاهای سرريز از ژاپن و جنوب شرقی آسيا است.
عملکردهای شرکت های چند مليتی که اغلب بعنوان دليل جهانی شدن اقتصادی ذکر شده اند، خيلی مشخص نمادهای اين گرايش ها به منطقه ای شدن هستند.
در برابر نوسان های بسيار زياد نرخ های مبادله و سياست های تجاری بيش از پيش تهاجمي، بدست آوردن سهم هايی از بازار در هر يک از سه منطقه از راه تجارت بيش از پيش با خطر روبرو می شود و چند مليتی ها با برقراری مرکزهای حمايت در درون سه مرکز به گذشتن از مانع های نرخ های مبادله و حمايت گری تشويق شده اند. اما اين واقعيت که يک چند مليتی آلمان موفق به ارزش يابی در بورس نيويورک می شود کمتر از جهان از آن يک چند مليتی آمريکايی يا « جهاني» بوجود نمی آورد.
حقيقت اين است که يک وفاق مهم ايدئولوژيک بين المللي، دست کم در دنيای غرب در محفل های سوداگران و حزب های سياسی مسلط بنا بر آنچه که آن را بطور معمول ليبراليسم نو توصيف می کنند، وجود داشت. از اين رو، می توان آن را به مثابه جنبشی تلقی کرد که هدف از آن آزاد کردن بورژوازی از محدوديت ها بنا بر حقوق مالکيت (مثل حق جابجا کردن مالکيت از يک کشور به کشور ديگر) و همچنين رها شدن از امتيازهای داده شده به جنبش کارگری (مثلاً در زميينه اصلاح های کمک اجتماعی و بازار کار) در دوره ای که کمونيسم از دهة 1940 تا دهة 1960 خطر محسوب می شد. البته، خصلت جهانی اين تحول نه از جهانی شدن سرمايه داری به عنوان نيروی يگانه، بلکه از تأثير جهانی بلوک شوروی و فروپاشی آن سرچشمه می گيرد. يگانگی تاکتيک بکار گرفته فراملی برای کاهش وزن جنبش کارگری بدين معنا نيست که فقط طبقة سرمايه دار يگانه، فراملی يا ابرملی وجود دارد. در چپ، اغلب ما تصور می کنيم که يگانگی سرمايه داران عليه ما هم ارز با يگانگی سرمايه داران است.
حتی درون اتحاديه اروپا و منطقه يورو، همواره صحبت از فقط يک سرمايه داری اروپايی ناممکن است. نشانه ای از پايداری سرمايه های ملی درون اتحاديه اروپا اين واقعيت است که دولت های عضو همواره کنترل حجم بسيار وسيع ابزارهای استراتژيکی اساسی را برای ساختن انباشت سرمايه حفظ می کنند.
ساختار سازی قانونی و نهادی سيستم های مالی حقوق سوداگران، نظام مالياتي، سياست صادرات، سياست های مربوط به سيلان سرمايه ها، بخش بسيار مهم سرمايه گذاری « پژوهش و توسعه» و توانايی استفاده از بازارها و بودجه های دولت ها برای اثر گذاشتن در مدل های انباشت و بوطر کلی همه ا ين ابزارها همواره در دست دولت های عضو باقی می مانند.
سرمايه داران اروپايی اکنون در زمينه رابطه های شان با دو مرکز ديگر، در برابر شرق و نسبت به طبقه کارگر خاص شان سياست خود را هم آهنگ می سازند. اما آنها در برابر يکديگر به هيچ وجه در نقشه های سياسی و نهادی «سلاح بر زمين نگذاشته ان».
تضاد بين ملی و بين المللی همواره عمل می کند
از اين رو، تکيه ای که اثرهای اين عده از تحليل گران کنونی روی « ضرورت» بازارهای جهانی بنا بر قاعده های جهانی کرده اند، درست است. البته، اين وضعيت از ديرباز وجود دارد و تا اندازه ای صحيح است. يک حقيقت ديگر، ضرورت برای هر سرمايه داری متمرکز در يک سرزمين اقدام برای حفظ خود در برابر هر نوع خطرهای بالقوه است که مرکزهای ديگر برای مدل های خاص خود و استراتژی های انباشت فراملی سرمايه به نمايش می گذارند.
بدين ترتيب مرکز سرمايه داری ميان « ضرورت» همکاری در سطح فراملی و بين المللی و ضرورت گام نهادن در رقابت ها ميان منطقه های سرمايه داری گسيخته باقی می ماند.
چنين رقابت هايی می توانند در شرايط معينی تخفيف يابند و در شرايط ديگر تشديد شوند. همچنين آنها اغلب می توانند بنا بر سياست هايی که مشکل ها را از مرکز به طرف پيرامون می رانند، کاهش يابند. در حالت کنونی آنها از بين نرفته اند.
البته، ايدئولوژی ليبرالی دهة 1990 اين رقابت ها را از بين رفته وانمود کرده است و می خواهد بباوراند که اقتصاد بين المللی اکنون به زمين ورزشی تبديل شده که با قاعده های روشن و جهانی اداره می شود ولی با وجود اين، هر مؤسسه اقتصاد جهانی در رقابت با ديگر مؤسسه ها قرار دارد، بی آنکه برتری ملی نقشی ايفاء کند.
هنگامی که آنها دور يک ميز می نشينند، مثل وضعيت در ارگانيسم هايی چون ميزگرد اروپايی يا گفتگو ی سوداگران فراآتلانتيک، اين تصويرها با نقش همواره فزونتری که چند مليتی های مختلف در طرح ريزی سياست ها ايفاء می کنند، تقويت می شود. از اين رو، ديده می شود که قاعده هايز اقتصاد جهانی توسط مؤسسه ها برقرار شده اند، بی آنکه دولت ها در اين کار دخالت کنند.
با وجود اين، اگر از خيلی نزديک به آنها بنگريم، خواهيم ديد که در جريان دوازده سال اخير، پيشرفت های واقعی به سمت مجموع قاعده های بازار جهانی واقعاً سياست زدايی شده باقی مانده است
. چارچوب « سازمان جهانی تجارت» (OMC) شکننده باقی مانده و از گات فراتر نرفته و بی بهره از اصل های روشن است. اين سازمان به سوداگری و تجارت قاعده مند، بويژه با توسل به حيله ابزارهای ضد دمپينگ و يک رشته از سدهای ديگر غير حرفه ای گرايش دارد.
هيچ موافقت درباره « موافقت چند جانبه در زمينة سرمايه گذاری ها» (AMI) بدست نيامده است. می توان گروه بندی های چند مليتی را بدقت به مثاله يک روند مذاکره و دلالی بين چند مليتی های ملی ملاحظه کرد.
روندی که جانشين نظام در واقع ليبرالی در اصل ها و قاعده های اش می شود. در يک چنين چانه زنی می تواند نقطه های مهم موافقت در گشايش پيرامون يا تخريب حقوق اجتماعی وجود داشته باشد.
اما هنوز با برقراری قاعده های روشن رقابت بين المللی ميان مؤسسه ها، در موقعيتی که آنها از حمايت و پشتيبانی دولت های مربوط شان (يا از حمايت های جمعی اتحاديه اروپا) شانه خالی کنند، فاصله دارد.
اين مشکلی روزافزون در شرايطی است که قانونگذاری ها، نهادهای عمومی صوري، سيستم های مالياتي، و تنظيم سياسی شرکت ها در دورة « خدمت ها» و محصول های انفورماسيون همواره بيشتر در مرکز انباشت سرمايه هستند. اين قاعده ها و نهادهای عمومی را چه کسی می سازد؟ بنا بر اين، اين عامل هر چه باشد، می تواند قاعده های انباشت بين المللی سرمايه را بسازد. از اين رو، قاعده های جهانی بيش از پيش ضروری هستند، در صورتی که طبيعت ملی سرمايه داری موافقت در زمينة چنين قاعده ها را دشوار می سازد.
اينها دقيقاً مورد توجه مرکزهای متفاوت سرمايه داری در توسعه اهميت مدل های انباشت شان در چنين وسعت ممکن و همزمان توان هر مرکز در دستکاری ساختارهای نهادی و اجتماعی به سود مرکز خاص خود هستند که سياست قدرت را در رابطة بين سرمايه داران وارد می کنند.
هر مرکز می کوشد از ابزارهای مختلف نفوذ سياسی برای توسعة شعاع فعاليت سرمايه خاص خود و برای حفظ مدل های انباشت خود با کاربرد نفوذ سياسی و برتری نهادی اش استفاده کرد. البته، اين به هيچ وجه مانع نمی شود که مرکزهای مهم برای گشودن بازارهای متقابل شان به منظور سود جستن متقابل از اين بازارها مذاکره کنند. وانگهي، اين مذاکره ها در بسياری منطقه ها نه فقط در شکل بسيار محدود و اغلب موقت، بلکه همچنين در شکل موافقت های بسيار وسيع مانند موافقت های سيکل حلقه اوروگوئه به اتحادهای ميان چند مليتی های ويژة مرکزهای متفاوت می انجامد.
البته، اين حلقه ها هميشه شکننده و بصورت نمونه وار، خيلی به سياست مربوط اند. آنها بيش از کاربرد قاعده های انتزاع ليبرالی مبتنی بر تناسب نيروها هستند. اين وضعيت حتی در موردی که اين موافقت ها بسيار عميق و مثل درون اتحاديه اروپا بسيار وسيع اند، ديده می شود.
به سوی راه حل امپراتورانة اين تضاد؟
اين امکان در اصل وجود دارد که دولت های منطقه های غير آمريکايی مرکز سرمايه داری ميان تهی شده و به ابزار تنظيم سرمايه داری يگانه که مرکز آن ايالات متحد خواهد بود، تبديل شوند. بجای نقش تکيه گاه امنيت و قدرت طبقه سرمايه دار مربوط شان، نقش سازمان دهندگان انضباط (مقررات) دنيای کار با وفاداری سياسی فرودستانه به مرکز آمريکا جانشين می شود
. همزمان، دولت آمريکا حاکميت مالی را بر رابطه های مالکيت درون مرکز کسب می کند. سيستم مالی آن همچون مرکز يگانه که به سازمان دادن و دوباره سازمان دادن شکل سرمايه داری مرکزی يگانه می پردازد، عمل می کند.
گام های آشکاری در اين جهت در درون ايالات متحد برداشته شده و در بسياری موردها، دولت بريتانيا به نوعی قمر توخالی سرمايه داری آمريکا تبديل شده است. استعاره ای که اين نوع توسعه را تصوير می کند، « ويمبلدن سازي» نام دارد (Wimblédon محله ای در حومه جنوب غربی لندن است).
ويمبلدن بازی بريتانيايی بدون بازيگر معتبر بريتانيايی است. اين گرايش در وضعيت شهر لندن که نقش مرکز مالی ساحلی (Off- shore ) را که تأثير چشمگيری در درون دولت بريتانيا دارد، بازی می کند، کاملاً آشکار است.
البته « ويمبلدن سازي» حتی در وضعيت انگليس محدوديت های خاص خود را دارد. اين وضعيت ها در اروپای مرکزي، در کشورهای اقيانوس آرام و جنوب شرقی آسيا بسيار نيرومند باقی می ماند.
طی دهة 1990 رونق آمريکا که همچون نيروی يکپارچه ساز مرکز گرا عمل می کرد، به ايالات متحد و مؤسسه های آن امکان داد که تأثير « غير سياسي» نيرومندی در قاعده های بازار داشته باشد. از سوی ديگر، سلطه سرمايه های آمريکايی در قلمرو مالی و تکنولوژی های جديد نفوذ و اعتبار گسترده ای برای آنها در سطح قاعده های بين المللی فراهم می آورد که بتوانند اين بخش ها را اداره کنند. البته اينها پيروزی های ناپايدارند. توانايی ديگر کشورهای سرمايه داری مرکز نشاندادن واکنش دفاعی در برابر اين فشارها امری منطقی باقی می ماند.
فرمانروايی مرکز به رهبری ايالات متحد در ساختار سياسی جنگ سرد و سپس پيروزی توهم آميز قدرت نرم (soft power) آمريکا با بازگشت به عقب، می توان ديد که سيستم سياسی بين المللی جنگ سرد يک ساختار بسيار محکم برای تأمين سلطه سياسی ايالات متحد دردنيای سرمايه داري، و در خلال اين سلطه، همچون مجموعه ای از سازوکارها بود که حمايت و پيشرفت انباشت سرمايه توسط ايالات متحد را تأمين می کرد.
طبقه های سرمايه دار در سطج جهان با روبرو شدن با مسئله کمونيسم پس از جنگ دوم جهانی به ايالات متحد برای کسب پشتيبانی و حمايت روی آوردند. ايالات متحد با امضای موافقت نامه های امنيت با اروپای غربي، اقيانوس آرام، جنوب شرقی آسيا و ديگر بخش های جهان غير کمونيست به ا ين خواست پاسخ داد و به ايجاد پايگاه هايش در اين سرزمين ها پرداخت و به مثابه حافظ نظامی امنيت اين کشورها عمل کرد. در عوض، ای دولت ها موظف شدند، دستگاههای اقتصادی شان را برای برآوردن نفع های اقتصادی آمريکا سازگار کنند و کنترل يک جانبه ايالات متخد را نسبت به ابزارهای «حکومت جهاني» دنيای سرمايه داری بپذيرند.
ايالات متحد از اين سيستم برای نفع های اقتصادی صنفی گرا، کوته بينانه سرمايه داران خاص خود استفاده نکرد و بر اين اساس، نه تنها به بهره برداری از ثروت های آلمان و ژاپن در هنگامی که اين کشورها در اشغال نظامی اش بودند، نپرداخت، بلکه بر عکس به تشويق بازماندگان طبقه سرمايه دار که زير سلطه اين کشور در دوران اشغال قرار داشتند، پرداخت و بدين ترتيب فقط به روييدن امپراتوری های قديم اروپا بسنده نکرد.
بدون ترديد، در دهة 1970، رهبران آمريکا ناگزير از برخی امتيازهايی که در دوران پس از جنگ به ديگر سرمايه داران داده بودند، متأسف شدند. با اينهمه ساختار سياسی جنگ سرد به واشنگتن وزنه سياسی مهمی برای دفاع از نفع های اقتصادی اش بخشيد. همانطور که روبرت ژيلپين نشان داد، وابستگی آلمان غربی به حمايت سياسی و نظامی آمريکا در دهة 1960 جنبة اساسی داشت.
زيرا ايالات متحد به اعتبار آن توانست به مؤسسه های خود امکان دهد که فعاليت ها در جمهوری فدرال آلمان را برای تبديل شدن به نيروی مهم در جامعة اقتصادی اروپا سامان دهندطی دهة 1970، برتری سياسی آمريکا به اين کشور امکان داد سيستم بروتون وود را ترک گويد و سلطة مستقيم دلار را به اقتصاد جهانی تحميل کند و بدين ترتيب دلار را در چارچوب سياستی هدايت کند که هدف آن تنها دفاع از نفع جهانی ايالات متحد است.
در پايان 1979، در مقابله با تحکيم خطرناک رابطه های اقتصادی و سياسی بين آلمان و اتحاد شوروي، ايالات متحد از طريق ناتو اقدام به گسترش موشک های پرشينگ در جمهوری فدرال آلمان نمود که به گسست خشن رابطه ها بين جمهوری فدرال آلمان و اتحاد شوروی انجاميد.
ساختار سياسی جنگ سرد در دهة 1980 به عنوان ابزاری عليه ژاپن، تا اندازه ای به دليل برقراری رابطه ميان ايالات متحد و چين در دهة 1970 کمتر فايده مند بود. اما اين ساختار به دستگاه اداری ريگان امکان داد به سمت سياست جديد تجاری تجاوزکارانه که آن را به شدت متوجه ژاپن و جنوب شرقی آسيا کرد، بچرخد، بی آنکه هيچ رابطه ای با اصل های « تجارت» داشته باشد. همانطور که ديده ايم خواست دستگاه اداری ريگان در پايان دادن به نظارت ها بر سرمايه ها و آزاد کردن بازارهای مالی بنا بر بيان ضد جمعوارگی که با ضد کمونيسم جنگ سرد سازگار بود، توجيه می شد.
می توان از اين ساختار سياسی جنگ سرد سه ويژگی بيرون کشيد. نخست اين واقعيت وجود داشت که برگزيدگان دولت های اروپای غربی و ژاپن بطور مستقيم وابسته به تصميم های آمريکا در زمينة کاربرد قدرت نظامی بودند که نسبت به آن هيچ نظارتی نداشتند. ايالات متحد توانست به ابتکارهای نظامی عليه اتحاد شوروی يا عليه دشمنان خاورميانه يا از سوی ديگر به ابتکارهايی دست يازد که پيامدهای آن برای امنيت متحدان آن مهم و حتی حياتی بود، البته بنحوی که اين متحدان از پيش از آن بی خبر بودند. اين روشی بود که قدرت نظامی ايالات متحد به اعتبار آن مجال يافت تأثير سياسی عمومی عميقی بر دولت های سرمايه داری ديگر بر جا گذارد.
دومين ويژگی ساختار سياسی جنگ سرد اين بود که برتری سياسی ايالات متحد عميقاً در سطح جمعيت های کشورهايی که بر اثر رسوخ ايدئولوژی ضد کمونيسم در تهادهای سياسی ملی شان متحد شده بودند، ريشه بدواند. بزرزنيسکی به درستی اين فرهنگ سياسی ضد کمونيسم را با باور تقريباً مذهبی مقايسه کرده است بر اين اساس، دولت های آمريکا با اعلام وضعيت فوری ضد کمونيسم توانستند در فرصت های مختلف دوران جنگ سرد جمعيت خود و جمعيت بقيه مرکز را بطور متحد بسيج کنند. فعاليت نظامی ايالات متحد و اقدام های سياسی يک جانبه آن در سطح مردم در فرهنگ سياسی توده ای ضد کمونيسم توجيهی اغراق آميز يافت.
سومين ويژگی اين ساختار عبارت از نهادی شدن سياست بين دولت ها در درون مرکز بود. رابطه های سياسي، رابطه های امنيت ميان ايالات متحد و هر يک از متحدان تابع آن بطور اساسی به شکل دوجانبه در رابطه مرکز با قمرها سازمان يافته بود. مثلاً دولت های اروپايی در يک کميته اروپايی برای تعيين خط مشی مشترک در زمينة سياست بين المللی پيش از مذاکره با مسئولان آمريکايی گرد هم نيامده بودند؛ و در همان زمان عدم موافقت ها در زمينة مسئله های سياسی بين متحدان و ايالات متحد می بايست در خانواده در چارچوب نفوذناپذير نهادهای مربوط به موافقت های امنيت حل و فصل شود. البته، در برابر همه، همبستگی و هماهنگی می بايست قاعده باشد.
اين سيستم بنوعی برای ايالات متحد مناسب بود که دولت های آن يکی پس از ديگری نياز به برقراری نهادهای قوی و وسيع در مجموع مرکز بمنظور مديريت اقتصاد سياسی بين المللی به طوری که برتری آمريکا را تضمين کند، احساس نکردند. « صندوق بين المللی پول» به ايفای نقش فرعی بويژه بر محور مديريت اقتصادهای سياسی جنوب در دهة 1970 واپس رانده شد.
سامانه ای که با وظيفة تنظيم کردن و هماهنگ کردن سياست های عمومی در درون دولت های عمده سرمايه داري- سازمان تعاون و توسعة اقتصادی (OCDE)- پديد آمد بيش از يک سامانه سياسی که اعمال قدرت می کند، همواره مرکز گفتگو باقيمانده است.
گروه 7 که دردهة 1970 بوجود آمد هرگز به به يک سامانه سياسی قوی و بی چون و چرا تبديل نشده است. ايالات متحد از آن به منظور کاربرد سياست هايی که پيش از اين در فرصت های معنی دربارة آن تصميم می گرفت و امکان گردآمدن در يک مجموعه واقعی به نحو ديگر برای آن فراهم نبود، خوب استفاده کرده است. در داخل ساختار جنگ سرد، ايالات متحد برای تأثيرگذاری ارادة خود بر اقتصاد سياسی بين المللی چندان نيازی به برپايی ساختارهای نهادی مجهز به قدرت رهبری نداشت. تنظيم های مناست برای رسيدن به هدف هايش کافی بنظر می رسيد.
شکست بلوک شوروی و پيروزی بالقوة سرمايه داری آمريکا
فروپاشی بلوک شوروی و اتحاد جماهير شوروی با موج فوق العاده شور و حرارت فراملی توأم شد، بنحوی که دستگاه اداری ريگان از آن به عنوان مدل آمريکايی « سرمايه داری جديد» دفاع کرد و سپس مورد تأکيد دولت تاچر در بريتانيای کبير قرار گرفت و در دهة 1990 به مثابه « جهانی شدن اقتصاد» موضوع بندی شد. کارزار ضد بلوک شوروی در جريان « دومين جنگ سرد» همزمان کارزار دنيای سرمايه داری برای سرمايه داری جديد بود.
اين کارزار، کمونيسم را بنا بر تنوع دولت گرايی ها از سوسيال دموکراسی اروپا تا دولت گرايی کشورهای جنوب که می کوشيدند خود را توسعه دهند و از « سرمايه داری های اندک همباز» دولت گرا در جنوب شرقی آسيا عبور کنند، به سادگی به عنوان بدترين و افراطی ترين هر گزينشی از جمع گرايی ها که بازار آزاد « سرمايه داري» را رد می کردند، نشان می داد. و همزمان تخريب حقوق کار، خصوصی سازی صنعت ها و خدمت های عمومي، آزاد سازی سيستم های مالی ملی و بويژه برداشتن نظارت ها بر گردش آزاد مالی را به عنوان پيشرفت هايی وانمود می ساخت. کوتاه سخن، بدين ترتيب از بين المللی شدن دگرگونی های از پيش انجام يافته در مقياس ملی در دنيای انگليسی - آمريکايی ستايش بعمل می آمد.
اين برنامه سياسی ريگان يک جنبش واقعی اجتماعی فراملي، مجهز به همان اندازه انرژی و هيجان چشمگير بوجود آوردپرشورترين ها گروه های اجتماعی سرمايه دار مرکز بودند که بطور طبيعی آن را چونان حجمی از حقوق جديد مالکيت می نگريستند که پس از جنگ دوم جهانی حذف شده بود و اينک دوباره به آنها برگردانده شده است. البته، اين جنبش تخيل قشرهای بسيار وسيعی را توصيف می کند که آزادسازی مالی را قبل از هر چيز بعنوان نشانة مدل جديد نوسازی آفريدة ايالات متحد می ديدند.
آنها جنبش های چشمگير سرمايه های سوداگر را به مثابه نشانه های پويايی جديد سرمايه داری می نگريستند. آنها تصور می کردند که بحران های مالی که از سرمايه داری جديد بوجود آمده اند از مقاومت های دولت گرايانه در سرمايه داری جديد برانگيخته می شوند.
آنها مالی شدن را آنگونه که در شکل معينی به انقلاب تکنولوژيک مربوط است و محرک های جديد رشد را برای اقتصادها در تکنولوژی های جديد و بخش های ارتباط های دور می آفريند، درک می کردند.
برنامه ريگان نه فقط از جانب راست در اروپا، بلکه از جانب حزب های سوسيال دموکرات و گروه های صاحب امتياز در بلوک پيشين شوروی پذيرفته شد و در آمريکای لاتين و بخش های معين آسيا نيز از آن استقبال بعمل آمده است. اين جنبش اجتماعی در هنگامی که رونق آمريکايی دهة 1990 و رکود ژاپن و اروپا نمودار گرديد، مقبوليت دوباره يافت. باور نادرست دهة 1980 که طبق آن بر تری آمريکا چيزی مربوط به گذشته بود، جايش را به باور باز هم نادرست سپرد که طبق آن مدل جديد آمريکايی سرمايه داری مالی شده می بايست عصر جديد فرمانروايی ايالت متحد طی قرن 21 را بگشايد.
مقارن پايان دهة 1990، تفسير فروپاشی بلوک شوروی به عنوان نتيجة پيروزی سرمايه داری جديد، جلوه خود را در بخش های بزرگ جهان از دست داد. ما بيش از پيش شاهد اوج ناگهانی سيلان سوداگری ها به مثابه شبح های بی ثباتی اقتصادی هستيم که ناشی از فرار بودن مفرط سيستم پولی بين المللی است.
شکل توليبرالی سرمايه داری مدعی ارائه فرمولی برای غنی شدن همه گروه های کوچک اجتماعی به قيمت زيرورويی های اجتماعی و اقتصادی به نفع گروه های بزرگ اجتماعی حتی برای تمامی جامعه ها است. اما ما بيش از پيش شاهد « جهانی شدن اقتصادي» به عنوان يک ماشين جنگی برای توسعه سرمايه داری آمريکا و بيشتر به عنوان مدل جديد رشد بين المللی هستيم. حتی در ايالات متحد، مدل جديد سرمايه داری مالی حباب سوداگری خطرناک در کانون رونق اقتصادی بوجود آورد. پايان اين رونق در 2001 که با شکست ها در « بخش های جديد رشد» توأم شده بود، بنظر نمايشگر پايان جنبش اجتماعی فراملی است که در سپيده دم عصر جديد، پويايی سرمايه داری را وعده می داد.
مصاف منطقه گرايانه اروپا آسيايی در حکومت جهانی ايالات متحد و راهبردهای جغرافيا سياسی آن در طی دهة اخير از آغاز دهة 1990 مصاف های مهم جديد در رابطه با فرمانروايی جهانی ايالات متحد در دو سر اروپا آسيا نمودار شده است
. دولت آمريکا ناگزير شده است بدون در اختيار داشتن کمک ساختارهای محکم سياسی جنگ سرد با مصاف های جديد مقابله کند. در واقع، مصاف های جديد بطور تنگاتنگ با فروپاشی خود اين ساختارهای سياسی در پيوند است. به علاوه، نهادهای دستگاه دولتی ايالات متحد در بسياری از جهت ها نهادهای به ارث رسيده پنجاه سال جنگ سرد هستند
.
مصاف های جديد
در جای نخست مسئله عبارت از گرايش روزافزون به منطقه گرايی سياسی در اروپای غربی است؛ چنان که کوشش های همزمان در رابطه های بين المللی هويت سياسی جمعی اروپا را به نمايش می گذارد.
در جای دوم چرخش چين و شوروی سابق، بويژه روسيه به سرمايه داری اين سئوال را بر می انگيزد که بدانيم آيا ايالات متحد قادر است بر اين سرمايه داری ها از طريق تأمين کثرت پيوندهای خود با سرمايه آمريکايي، بيش از کثرت پيوندهای روسيه با آلمان و اروپای غربی و همچنين بيش از پيوندهای چين با کمربند اقيانوس آرام، مسلط شود.
بطور مسلم چنين مصاف هايی به هيچ وجه موجوديت رسمی ندارند. گفتمان رسمی محدود به اين يادآوری است که سرمايه داری فقط به واحدهای اقتصادی دارای هر مليت مربوط است که قانون های بين المللی بازار را آنگونه که توسط گات و ديگر نهادهای سازمان جهانی تجارت (OMC) تنظيم شده در نظر می گيرند.
چنين است مصاف های ناشی از چرخش چين و روسيه به سرمايه داری که بطور اساسی برای روسيه و چين به قرار دادن سياست اقتصادی خود در مطابقت با قاعده های بازار « سازمان جهانی تجارت» محدود می شود. هنگامی که وضعيت از اين قرار است، آنها امکان می يابند در نهادهای اقتصاد جهانی وارد شوند. اينها توليد کنندگان بسيار مؤثراند که خارج از هر ملاحظه مليت شان بنا بر موقعيت خود پيروز می شوند.
بنابراين، اين گفتمان رسمی داوهای قدرت مربوط به اقتصاد سياسی بين المللی معاصر را در نظر نمی گيرد. اين داوها مستلزم مبارزه های غرب - غرب برای کسب دسترسی ممتاز به بازارهای تازه پديدار است. در اين نبردها، قاعده های گات کم اثر يا بی اثرند. طی دهة 1990 غرب برای نفوذ در سرمايه داری های در حال توسعة شرق و جنوب شرقی آسيا، بويژه چين و همچنين برای کسب امتيازها در اتحاد شوروی پيشين کوشش های زيادی بعمل آورده است.
روندهايی که چين ديروز يا روسية امروز می کوشند به ياری آنها در سازمان جهانی تجارت وارد شوند، برای رقابت ها و مسابقه های به حد اعلاء سياسی شده ميان قدرت های غربی دربارة شرايط ويژه مشخص کردن نفوذ چين فرصت فراهم می آورند.
دستگاه سازمان جهانی تجارت از جانب خود گزينش وسيعی از موقعيت ها و تصميم ها ارائه می کند که در واقع مدل های شبکة رابطه های بين المللی را که اقتصاد چين هم در آن جای دارد، تعيين می کنند.
ايالات متحد ابزارهای Soft Power - کنترل دسترسی به بازارش را چون صندوق بين المللی پول و بانک جهانی در اختيار دارد که در نفس خود برای تنظيم قطعی اين مسئله ها نامناسب اندوابستگی چين به بازار توليد آمريکا برای دخول سريع و شديد در بازار آمريکا بنا بر نياز فوری سرمايه های آمريکا جبران می شود. اما در برابر اين عملکردهای مطلوب تجاري، چين تنها تصرف جزيی در اين کشور به ايالات متحد داده است.
همچنين روسيه که نقش مهمی در بازارهای انرژی بين المللی ايفاء کرده باعث نفوذ ناچيز صندوق بين المللی پول و بانک جهانی در اقتصاد روسيه شده است. از اين رو، يکی از وظيفه های مهم واشنگتن در دهة 1990 عبارت از اين بودکه با وامدار کردن روسيه از راه تزريق پول صندوق بين المللی پول به آن جای پای محکمی در اين کشور بدست آورد.
اين واقعيت را نبايد ناچيز گرفت که ايالات متحد پس از فروريختن ساختارهای سياسی دوران جـنگ سرد خود از هر دلــيل مؤثـر Soft Power در اقتصادهای سياسی دو منطقه - کمربند بی بهره بوده است. از اين رو، لازم بود که واشنگتن بسرعت پيوندهای جديد نهادی با کشورهای اتحادية اروپا برقرار کند و از عهدة دشواری های آشکار در کوشش ها برای وارد آوردن فشار بر دولت های ژاپن برايد تا اين دولت ها انواع قراردادهای تجاری را که کنگره آمريکا لازم دانسته است، بپذيرند.
چنين است که در دهة 1990، ايالات متحد ناچار شد بکوشد از قدرت های نظامی - سياسی اش برای ايجاد رابطه های سياسي، همزمان در دو منطقه - کمربند - اروپای غربی و کمربند اقيانوس آرام - و ميان اين منطقه ها - کمربندها و روسيه و چين استفاده کند. اما اين اقدام در استفاده از توانايی های نظامی برای چنين دوباره سازي، مسئله بويژه دشوار يافتن راه حلی بنفع ايالات متحد در اروپا طی دهة 1990 را تشکيل می دهد: زيرا فروپاشی بلوک شوروی ساختارهای نظامی - سياسی خاص جنگ سرد را که کارآيی برجسته سياسی اش را به قدرت نظامی آمريکا داده بود، ويران کرد.
قدرت سياسی بالندة چين، نفوذ آن در جنوب شرقی آسيا، و همچنين جستجوی پيوندهای دوبارة سياسی - اقتصادی با شرق و جنوب شرقی آسيا مصاف های بيش از پيش آشکاری را برای موضع نظامی - سياسی ايالات متحد در اين بخش از جهان در پايان دهة 1990 تشکيل می داد.
هدف های اساسی سياست دولت های پياپی آمريکا در دهة 1990 به منظور تأمين سلطه سياسی قطعی بر اروپا آسيا، و از اين طريق، تأمين برتری سرمايه داری آمريکا در قرن آينده روی مسئله های مربوط به سازماندهی دوبارة سيستم نفوذ سياسی - نظامی متمرکز شده بود.
البته با پايان اتحاد شوروي، نيروهای نظامی ايالات متحد کاملاٌ به نيروی برتر تبديل شد. همانطور که خيلی ها آن را خاطرنشان می کنند، ايالات متحد توانسته است با کاميابی با هر ائتلاف از بزرگترين قدرت های ديگر نظامی مقابله کند. اين برتری نظامی احساس ظفرمندگرايی عمومی واضحی ميان واقع گرايان درون مؤسسه دانشگاهی کارشناسان آمريکايی رابطه های بين المللی بوجود آورده است. اين چشم انداز بخوبی توسط ول ورث، برژينسکی و ديگران تنظيم شده است. کنت والتز، سرآمد واقع گرايان نو و ديگرانی از اين سنخ ترديد دارند که اين امر دوام بياورد. آنها می انديشند که قدرت های ديگر ُمسلح می شوند و تعادل بنفع ايالات متحد را دگرگون می کنند با اينهمه، بجز تسليح دوبارة دفاعی چين، پيشگويی والتز تحقق نيافت.
قدرت نظامی نسبی ايالات متحد امروز بدرستی روشن می سازد که تلاش برای مصاف با ايالات متحد به عنوان قدرت نظامی جهانی برای هر قدرت مهم ديوانگی محض است. البته، اين واقعيت هيچ پاسخی برای ديگر مسئله های اساسی سياسی که در دنيای پس از جنگ سرد مطرح می شوند، فراهم نمی آورد.
مثلاً آيا قدرت نظامی آمريکا مانع از متحد شدن اروپای غربی و تشکيل يک بلوک در سياست جهانی است؟ آيا قدرت نظامی آمريکا می تواند تضمين کند که اروپای غربی متحد و يگانه شده، پيوندهای سياسی و اقتصادی تنگاتنگ با روسيه که در راه مطلوب ايجاد يک شکل سرمايه داری دموکراتيک ليبرالی گام بر می دارد، برقرار نمی کند؟ آيا اين قدرت نظامی ايالات متحد بدون صحبت از soft power که آن را در اختيار دارد - می تواند تضمين کند که کمربند اقيانوس آرام منطقه ای نمی شود و به يک اقتصاد سياسی منطقه ای دست کم تا اندازه ای حفاظت شده تبديل نمی گردد؟ وانگهي، چه اتفاق خواهد افتاد اگر از اينجا تا يک دهه يا دو دهه در قرن جديد، يک اروپای غربی متحد با روسيه و يک کمربند اقيانوس آرام متحد با چين در کارزارهای مشترک به منظور ترکيب دوبارة سياست اقتصادی بين المللی متحد شوند؟ آيا قدرت نظامی آمريکا می تواند پيروزمندانه در اين نوع مصاف با سلطه دلار و نهادهای soft power آمريکا مقابله کند؟
همانطور که من کوشيده ام در کتاب « بازی خطرناک جهاني» نشان دهم، مصاف های اساسی سياسی که دستگاه های اداری آمريکا از آغاز دهة 1990 بی وقفه با آن سروکار داشته اند، همواره پيرامون داوهای جديد اروپا آسيا، بويژه پيرامون جستجوی يک سازماندهی واقعی سياست های « متمدن» اروپای غربی و شرق آسيا دور زده اند.
برای فرمولبندی اين مصاف های درهم آميخته بنحو ديگر، می توانيم بگوييم که مسئله بطور اساسی عبارت از دگرگونی و سازماندهی دوبارة اروپا آسيا: دگرگونی عظيم آرايش جغرافيای اجتماعي، جغرافيای سياسی و جغرافيای اقتصادی اروپا آسيا است. اين چيزی است که به روشنی در ديدگان حکومتگران و روشنفکران آمريکا رخ نموده است.
با اينهمه اين امر در دريافت سياست آمريکا و دريافت اکثريت افکار عمومی اروپای غربی جای مرکزی پيدا نکرده است. مثلاً تصوير قدرت سياسی آمريکا در بريتانيا، به وسعت تصوير قدرت روا، فرمانروا بر جهانی است که خيلی تغيير نکرده و چون اينگونه عمل کرده، جريانی عادی بوده است. به بيان ديگر، اينجا و آنجا در برابر موردهای ويژه با موفقيت های نمايان ناچيز ملاحظه کارانه عمل کرده است.
يک چنين تصويری کاملاً نادرست است. همة دستگاه های اداری آمريکا از زمان بوش پدر يک آگاهی بسيار زنده از « حضور خود در (باز) آفريني» داشتند. به بيان ديگر، نفع مرکزی آنها از مسئله های استراتژيک و برنامه ای اساسی تشکيل می شد که به ساختمان نظم جديد بين المللی و اقتصاد جديد بين المللی مربوط بود. منطقه های درون پيوسته و منطقه های بحرانی عبارتند از اروپای غربي، اروپای مرکزی و روسيه، همچنين، ژاپن، کمربند اقيانوس آرام و چين. بحر خزر و دريای سياه نيز اهميت مهم استراتژيک دارند.
حال توجه مان را روی داوهای معينی متمرکز می کنيم که فرمانروايی جهانی آمريکا را در آزمون قرار داده است. اين داوها از اين قرارند:
دگرگونی های اروپا
دگرگونی های اروپا
دستگاه اداری ريگان در دهة 1980 در متقاعد کردن دولت های اروپای غربی به سمت گيری به سوی ليبراليسم نو بمنظور نشان دادن واکنش در برابر بحران عمومی اقتصادهای آتلانتيک کاميابی برجسته ای بدست آورد. اما دولت های اروپای غربی تصميم گرفتند اين سمت گيری را به ويژه در آنچه که به نتيجه های آن در ارتباط با بالا رفتن نرخ بيکاری و به حاشيه راندن اقليت های مهم مربوط است، از راه وسيله قرار دادن يکپارچگی اروپا با استفاده از خود انديشه يگانگی اروپا به عنوان بردار ليبراليسم نو (با وانمود کردن ليبراليسم نو به عنوان عامل يگانگی اروپا) برنامه ريزی کنند. لازم به يادآوری است که انديشة يگانگی اروپا انديشه ای نيرومند برای چپ است.
اين شکل سمت گيری اروپا با سمت گيری نوليبرالی بريتانيا در دستگاه اداری تاچر بکلی در تقابل است. در بريتانيا، ليبراليسم نو اقدامی واقعی و جدی برای دگرگونی پايه اجتماعی دولت از راه رويارويی آشکار با جنبش کارگری بريتانيا و شکست کامل سياست را تشکيل می داد. از سوی ديگر، در اروپای قاره اي، ليبراليسم نو بنا بر همگزينی اروپا نگری جنبش کارگری و استراتژی مرحله باور به نشانة ساختمان يگانگی اروپا تصوير شده بود. اين استراتژی می بايست بنا بر هر تدبير مبتنی بر استفاده از سياست مرکز گرا برای يگانگی اروپا چونان وسيله در سمت ليبراليسم نو خود را شکننده، سرشار از ابهام ها و گريزها بنماياند و همزمان اين عملکرد را بمثابه چيز مقابل آن: ليبراليسم به عنوان وسيله برای يک اروپای فدرال دموکراتيک نشان دهد.
نتيجه همزمان ادامه مقاومت در برابر جريان نوليبرالی از جانب دنيای کار در فرانسه، ايتاليا، آلمان و ديگر کشورها و توجيه مردم پسندانه همواره ناپايدارتر اتحاديه اروپا به عنوان چارچوب سياسی بود؛ اما در واقع اين چارچوب به هيچ وجه به يک فدراسيون دموکراتيک تبديل نشد. از اين رو، قدرت های اجرايی کشورهای اروپای غربی برای حفظ حفاظ گسترش نوليبرالی اروپا بيش از پيش به دادن هويت جديد، هويت يک سازمان بين المللی به اتحاديه اروپا دست يازيدند. سازمانی که برای حقوق ليبرالی دارای اهميت بين المللی و حتی جهاني: « دموکراسي» و توسعه و نيز توده ای از ديگر انگيزه های قابل جذب نيروهای مرکز چپ و دموکراسی مسيحی اروپا در منطقه هايی که داو محسوس رابطه های اجتماعی نوليبرالی توليد مانند محيط زيست، مسئله های جنس ها، مسئله های مربوط به کودکان، نژادپرستی و مجموعه همواره فزايندة حقوق بشر و کمک ها به توسعه را لمس نمی کنند، به کارزار می پردازد. ائتلاف شکننده بنفع ليبراليسم نو مبتنی بر حمايت گرايی شديد و سوداگری بکار گرفته نه فقط برای خدمت به منافع سرمايه داری اروپای غربی بلکه برای حمايت از زحمتکشان اتحاديه اروپا در بخش صنعت در برابر واردات رقابتی آسيای شرقی يا اروپای مرکزی و اروپای شرقی و همچنين کشورهای کم و بيش واقع در پيرامون است. همزمان شيوة کار (Le modus aperendi) خاص اتحاديه اروپا بنا بر هماهنگ سازي، ديپلماسی تنظيم شده به منظور ايجاد نظام های مبتنی بر قراردادها در همان زمان در درون خود اتحاديه اروپا و در ديپلماسی اقتصادی بين المللی آن شروع به درآميختن با هويت جديد سياسی ليبرالی چپ کرده است. کشورهای اتحاديه اروپا در صدد ارتقاء قلمروهای جديد قانونگذاری بين المللی از هر نوع، از قلمرو حقوق بشر تا محيط زيست، مسئله خاص جنس ها و غيره برآمده اند ). اين کوشش برای ترکيب ليبراليسم نو با حفظ اتحادهای ديگر طبقاتی در هر کشور ميان سرمايه، دنيای کار صنعتی و روشنفکران چپ اروپا بر پاية اروپاگرايی جديد منبع رو به گسترش تنش های فراآتلانتيک را بوجود آورده است. از منظر اروپاگرايی جديد، ايالات متحد، نظامی گر، ناقض اصول ليبرالی و بطور کلی بيشتر گستاخ نسبت به هنجارهای قانونی بين المللي، حتی همه هنجارها جلوه می کند.
با فروپاشی بلوک شوروی اين اروپاگرايی جديد با نفع ها و استراتژی های ژئوپليتيک دولت های عمده اروپای غربي، بويژه آلمان و فرانسه ترکيب شده است. يکی دشن آلمان در شرايط اتحاد شوروی در جای خود دورة حرکت های تند را به روی همة قدرت های مهم غربی بين پايان 1989 و پايان 1991 گشود. در اين دوره سرنوشت ساز دو دلمشغولی سياسی عمده در آلمان نمودار گرديد: نخست، پيوندهای همسايگان آلمان با آن و بين خود آنها هر چه بيشتر فشرده می شود. از پايان جنگ سرد، ديگر نمی توان در انجام اين کار تنها به اقتصاد منطقه ای بسنده کرد. اين کار می بايست شکل سياسی پيدا کند. اما اين امر نمی توانست راه را به روی شکل سياسی بگشايد. پس لازم بود که يک بلوک يا هماهنگی سياسی اروپا بوجود آيد تا منطقه يورو را تقويت کند. در جای دوم، آلمان تصميم گرفت منطقه کشورهای مرزی اروپای مرکزی و اروپای شرقی - کشورهايی که در حاشيه آلمان و اتريش قرار دارند - را در رابطه های نزديک، مطمئن، دوستانه و هميارانه با آلمان، بنحوی که آنها بتوانند نقش حمايتگر نسبت به نفع های کليدی آلمان ايفاء کنند، حذب کند. اما چنين عملکردی می بايست در چارچوب اتحاديه اروپا، نه بطور دوجانبه هدايت شود.
مجموع اين دلمشغولی های آلمان همياری تنگاتنگی را با فرانسه ايجاب می کرد. گرايش اصلی (هر چند نه تنها) درگزيدگان سياسی فرانسه عبارت از ارتقاء قدرت سياسی - نظامی فرانسه بطور اساسی در سطح منطقه ای اروپا ضمن استفاده از فرافکنی قدرت فرانسه برای تحقق ادعاهای قانونی رهبری سياسی فرانسه در اتحاديه اروپا بود. سمت گيری فرانسه با نفع های آلمان هماهنگ شده است.
البته، همزمان هردو کشور تصميم گرفتند به تحکيم هر چه بيشتر نفع های اروپا در داخل اتحاديه آتلانتيک نايل آيند و نفع بين المللی شايان تری برای اتحاديه اروپا و سياست اروپا گرايی فراهم آورند. بنابراين جغرافيای سياسی آنها با سياستی که آن را اروپاگرايی جديد می ناميم، مطابقت دارد.
علی رغم گفتار فرانسوي، اين سمت گيری های فرانسوی -آلمانی به هيچ وجه برای رويارويی با رهبری آمريکا در « غرب » تجهيز نشده بود. بنابراين واقعيت اين سمت گيری ها با تصميم دستگاه اداری بوش در حفظ عامل های اساسی کنترل سياسی آمريکا در زمينة سياست اروپايی بين المللی وارد تضاد شد، کنترلی که ايالات متحد طی جنگ سرد بکار می برد.
بنابراين، می بينيم که اروپای غربی در دو دهة اخير دو چهره در برابر سرمايه داری آمريکا و دولت آمريکا نشان داده است. از يک سو، اروپای غربی بيش از هر بخش ديگر جهان رابطه های اجتماعی و شکل های دولتی اش را با برنامه جهانی آمريکا سازگار کرده است و بيش از هر بخش ديگر جهان از ورود سرمايه های آمريکايی به بازار کار و بازار توليد و ديرتر در بازارهای مالی اش استقبال کرده است. پس چارچوب « جامعه اروپايي» برای کمپانی های آمريکايی که در داخل اين جامعه به توليد می پردازند، بسيار مساعد است. با اينهمه، در همين دوره، کشورهای اروپای غربی به نوعی تنظيم هماهنگ سرمايه ها بنا بر شکل يکپارچگی منطقه ای بيش از پيش سياسی شده بسيار نزديک شده اند. از اين رو، ايالات متحد با اروپايی روبروست که خود را منطقه ای می کند و در همان حال با چرخش جهانی نوليبرالی هم آوا است و عليه ايالات متحد چالش سياسی اروپايی بی چون و چرايی را در سطح ارزش های سياسی و نفوذ سياسی مدنی بين المللی براه انداخته است.
دستگاه های اداری آمريکا که در طی دهة 1990 جانشين يکديگر شده اند، رويکرد اساسی دو بخشی به مسئله اروپايی خود داشته اند. هدف های اساسی آنها سه گانه بود:
1- هدف نخست حفظ جدايی در سطح نظامی - سياسی بين دولت های عمدة اروپای غربی بنحوی بود که هر يک مثل شعاع يک چرخ به توپی اش به مرکزی چسبيده باقی بمانند که توسط واشنگتن تشکيل شده بود. سيستم قديمی ناتو اينگونه بود: اروپای غربی اجازه نداشت بدون واشنگتن برای هماهنگی رويکرد سيــاسی - نظامی اش همچون يــک جمع نهادی شود. نمی بــايست مرکز نظامی - سياسی مستقل اروپای غربی وجود داشته باشد .
2- هدف دوم که در گذشته شکل گرفت، عبارت از مانع شدن از بوجود آمدن هر نوع قدرت اروپای غربی مستقل و جمعی رو به شرق (يا مديترانه) بود و بر اين اساس هر نوع گسترش در حوزة نفوذ اروپای غربی از آلمان تا روسيه را منع می نمود. ايالات متحد به اتکای ناتو توانست هر نوع توسعة قدرت به سوی شرق را کنترل کند و در حقيقت نقش گارد مرزی را بين روسيه و دولت های اتحاديه اروپا بازی کند و روسيه را جدا از دستگاه های نهادی نظامی - سياسی اروپا نگاه دارد.
3- سوق دادن دولت های اروپای غربی به سوی گسست مصمانه از اتحادهای گذشته سرمايه - کار از راه داخل کردن بازار کار سبک آمريکا، کمينه گری رفاه سبک آمريکا و غيره مقدمه ای بود که برای آن دستگاه های اداری آمريکا يکی پس از ديگری توانستند روی متحد بريتانيايی ميجر يا بلر حساب کنند. مانند مورد انگليس، يک چنين کوشش براب مقابله با حقوق کار در اروپا می بايست زير پرچم سياستی سخت تر از سياست اروپاگرايی مرکز گرا انجام گيرد و مانند مورد انگليس پرچم ناسيوناليسم راست را برافرازد که ويرانگر پيوستگی بلوک اروپايی بود.
اين سه هدف به هدف يگانه ای باز می گردد: حفظ هژمونی کنترل آمريکا بر نظم نظامی - سياسی اروپا: به بيان ديگر، يک سيستم از چرخ دنده های بهم فشرده که بنا بر همة داوهای مهم سياسی اروپا و رابطه های سياسی اروپا با روسيه و خاور نزديک بکار می رود. کوتاه سخن، مسئله عبارت از تداوم هژمونی آمريکا بر اروپا آنگونه که طی جنگ سرد اجرا می شد.
از اين رو است که از 1990 فرانسه و آلمان وارد رويارويی هايی با ايالات متح شده اند. اين رويارويی ها آشکارا انجام نمی گرفت و بنا بر اين ايجاب نمی کرد که توده ها را برای حمايت از اين مبارزه های گوناگون بسيج کنند. البته، بر عکس، اين مبارزه ها در جلسه های سری ناتو، اتحاديه اروپا و ديگر نهدها انجام می گرفت و با اقدام های دقيق و کوشش ها در « کنش های بعمل آمده» در قلمرو نظامی - سياسی و حوزة ديپلماسی هدايت شده اند. بديهی است که اينها مبارزه های واقعی و گاه بسيار شديد بودند. اين بويژه وضعيت مانورها و ضد مانورها در بالکان غربی بود.
وقتی جنگ بوسنی شعله ور شد، در مقياس وسيعی همچون محصول فرعی مبارزه هغای غرب- غرب دنبال شد. جنگ بين صربستان و ناتو نخست و قبل از هر چيز مانور آمريکا در درون اين مبارزه ها بود. دولت انگليس که در جهت اين کشمکش ها همچون جانبدار صادق آمريکا حرکت کرد. در دراز مدت سعی در نزديک شدن قابل ملاحظه به فرانسه و آلمان دارد. اين دگرگونی در جهت گيری انگليس که توسط بلر از 1998 برانگيخته شد، در بخش بزرگی نتيجه شوکی بود که آمريکا با ناچيز گرفتن خشن امنيت اروپا و بريتانيا در بالکان غربی وارد کرد؛ ناچيز گرفتنی که گاه موها را براندام سيخ می کند.
حال ببينيم که بلوک اروپايی چگونه به تدريج با وجود خصومت شديد ايالات متحد پديدار شده است. مکان اين پديداری « پيمان دفاعی و امنيت اروپا» (PDSE) بود اين يک بلوک بسيار محکم نيست. زيرا هنوز بی بهره از تدارک وسيله های مؤثر و واضح برای توسعه و تحکيم در عمل است و در واقع محدود به تدارک نهادها است.
اما از سوی ديگر، ايالات متحد موفق شده است، بر جنبة نظامی - سياسی توسعة غربی در درون بلوک پيشين شوروی مسلط شود. آنها ( و در رأس شان لهستان) برای امنيت سياسی خود بين آلمان و روسيه به مشتريان ايالات متحد تبديل شده اند. آنها روسيه را از نهادهايی که مأمن بحث و گفتمان های نظامی - سياسی اروپاست، طرد کرده اند و بدين ترتيب به موقعيت نگهبانان مرزی بين روسيه و اروپای غربی نايل آمده اند. در مورد کوشش های فرانسه برای تأمين نوعی هماهنگی دنيای مديترانه در چارچ.ب ناتو، دستگاه اداری کلينتون نسبت به آن با حدت ديپلماتيک بويژه تهاجمی عکس العمل نشان داد و برای زير پا نهادن پيشنهاد فرانسه آن را تغيير شکل داد.
ترازنامه کوشش های ايالات متحد برای دوباره سازی سياست اروپای غربی به منظور حفظ کنترل مؤثر منطقه ها در شرايط پس از جنگ سرد ملايم شدن اين کوشش ها را نشان می دهد. بطور بالقوه اين يک ناکامی در قلمرو موضوع کليدی جلوگيری از پديداری بلوک وسيع سياسی اروپای غربی است.
رابطه های بين ايالات متحد و روسيه
برای دولت آمريکا در دهة 1990، دشواری همزمان حفظ جدا نگاهداشتن اروپای غربی و روسيه و باقيماندن نفوذ مسلط آن در هر يک از آنها بود. کوشش در تحول نفوذ مسلط در درون روسيه در بخش مهم دهة 1990 بنا بر سياست آغازين دستگاه اداری کلينتون مبتنی بر سياست يک شريک استراتژيک در پيش برد حرکت اصلاح گرانه در روسيه بود که با نتيجه های چشمگير روبرو شد.
در حالی که ُبن همچون شريک مرکزی دولت شوروی در زمان گارباچف بشمار می رفت، واشنگتن به شتاب به شريک اصلی دوره يلتسين تبديل شد و او را به رويارويی با پارلمان روسيه در 1993 سوق داد و در رابطه تنگاتنگ با يلتسين برای تخريب و سرنگونی حزب کمونيست بسيار نيرومند همه تلاش خود را بکار گرفت.
در چارچوب اين اتحاد سياسي، خزانه داری آمريکا رابطه بسيار تنگاتنگی با دارو دستة چوبايس برقرار کرد و آنان را بطور صوری با ميلياردها دلار به خدمت گرفت و با کمک به يلتسين تلاش کرد هيچ گامی در جهت اصلاح رابطه های اجتماعی خاص زندگی اقتصادی روسيه برداشته نشود و بجای آن اوليگارشی جديد اجتماعی سرمايه داری را در رابطة تنگاتنگ سری با سرمايه داری آمريکا بنا نهد.
تمامی دستگاه اقتصادی کلان اقتصاد روسيه از هرباره تا فروپاشی روبل در 1998 تابع اين طرح بود. اوليگارشی جديد اجتماعی بسياری از دارايی های سودمند اقتصاد روسيه را تصاحب کرد؛ ثروت کشور را به يغما برد و از ارزش بالای روبل و آزادی فعاليت های مالی برای گردش ارزش های دهها ميليارد دلار به سوی لندن و نيويورک سود اندوخت.
در همـان حــال پيوستگی چوبايس - ايالات متحد باعث شد که دولت روسيه با وام فزاينده که بخش وسيعی از بودجه کل در 1998 وابسته به آن بود، فلج شود.
اين وضعيت با موفقيت دستگاه اداری کلينتون در زمينة واداشتن دولت يلتسين به پذيرش توسعه ناتو در لهستان در 1997 و تعقيب سياست آشکارا ضد روس در درون اين سازواره که کاميابی سياسی چشمگيری برای واشنگتن بود، ترکيب گرديد.
با اينهمه، دستگاه اداری کلينتون نشان داد که از هدايت اين طرح فوق العاده تا انتهای آن ناتوان است. در هنگامة دهشت مالی جهانی 1998 دولت آمريکا ناتوان بود که از فروپاشی روبل و افشای وام دولتی دولت روسيه جلوگيری کند. در اين وضعيت با شتاب زيادی گروه يلتسين و دارو دستة چوبايس بيش از پيش از حيث سياسی خود را منزوی احساس کردند. در اين حال شمار کوچکی از طبقه های متوسط نوخاسته از لحاظ اقتصادی شکننده و طرفدار غرب ناگزير با زيان های اقتصادی فلج کننده روبرو شدند.
جنگ ناتو عليه يوگسلاوی در 1999 چرخش نيرومند و عميقی در همة جنبه ها در افکار عمومی روسيه عليه ايالات متحد بوجود آورد. جدی تر از همه رويدادها، جانشينی پوتين بجای يلتسين و دگرگونی در همة سمت گيری های سياسی دولت روسيه در زمينة ساختمان سرمايه داری مستقل روسيه و احياء دوبارة دولت روسيه بود.
هنگام ورود جرج دبليو بوش به کاخ سفيد، کوشش های ژئوپليتيک آمريکا در جهت اروپای غربی و روسيه به هيچ وجه نتوانست بعنوان کاميابی هايی براين آن وانمود شود. بنظر می رسد دو مدلی که به عنوان سيستم جديد سيباست بين المللی در منطقه تحميل گرديد، خود را بی فايده نشان داد. يکی مدل قديمی جنگ سرد بود که بنا بر آن ايالات متحد در رويارويی با روسيه در رأس اروپای تقسيم شده قرار داشت. ديگری مدلی بود که ايالات متحد را در موضع « قدرت بی طرف» در حال توسعه به سوی شرق بين دو وجود متقابلاً مخالف: يکی روسيه و ديگری اروپای غربی قرار داده بود. با اينهمه، اين کوشش های آمريکا موجب شد که اروپای غربی به يگانه شدن رو آورد. و اين در حالی است که سياست روسيه بيش از پيش به شدت ضدآمريکايی می شود و در جستجوی رابطه های بسيار تنگاتنگ با اروپای غربی برمی آيد. از اين برخورد از جانب برخی کشورهای اروپای غربی مثل آلمان استقبال شده است.
البته، دولت های اروپايی غربی بنا به روش خود به عنوان يک بلوک برای تأمين نفوذ سياسی بين المللی شان ادامه دادند. اين چيزی است که آنها با تقويت ديپلماسی سياسی صرفاً مدنی شان انجام داده و در برابر ايالات متحد با تندی معينی به گسترش آن پرداخته اند. در حقيقت، آنها به جانشين کردن سياست های قدرت بنا بر نظام های قراردادی مبتنی بر قاعده ها در مقياس جهانی دست يازيده و روی حل مسالمت آميز کشمکش ها تکيه می کنند؛ آنها در راه احياء نظام های مبتنی بر قاعده های جدايی ناپذير از حقوق بشر و غيره می کوشند؛ آنها همچنين برای شکل جمعی تر دولت جهانی که در آن ايالت متحد نتواند بطور يک جانبه در همه کارهای مهم تصميم بگيرد، تلاش می ورزند. حتی نشانه هايی از نفع اروپا نسبت به همکاری با دولت های آسيای شرقی علی رغم آمريکا در زمينة نکته های مهم معين وجود دارد. چيزی که موجب دردسر بزرگی برای آمريکا شده است.
پس از اروپای غربی يک جنبش واقعی وجود دارد. هر چند برای متعادلی کردن سياست قدرت هژمونيک ايالات متحد هنوز شکننده و تا اندازه ای روی اتحاديه اروپاکم متمرکز است. البته، می توان آن را به عنوان روش مخربی برای قطار در حال حرکت توضيح داد. دولت های اتحادية اروپاه همواره می کوشند از رويارويی رو در رو با ايالات متحده، هر بار که اين امر خطر آغاز منازعه را دارد، بپرهيزند. بنابراين، آنها تلاش می کنند با هم در قطار بمانند و در همان حال برای روشن کردن و تأکيد بر نقطه هايی که آنها را متمايز می سازد، تلاش ورزند. آنها همچنين در پاسخ به ابتکارهای آمريکا به تدبير هايی می انديشند که هدف از آن تقويت پيوستگی اروپاست.
در سال 2000 نخبگان سياسی در واشنگتن همه اين تغيير و تبديل ها را با نگاه خصمانه می نگريستند. دستگاه اداری بوش تصميم گرفت زمينه بازگشت اروپای غربی به موقعيت فرمانبرداری را فراهم آورد و همچنين شکنندگی بلوک موجود در زمينة نظامی و سياسی را از ميان بردارد.
صحنه آسيای شرقي
در حالی که دهة 1990 دهشتی را نمودار ساخت که از پويايی رشد ژاپن و موقعيت بيش ازپيش محکم آن در اقتصاد سياسی بين المللی بر دولت آمريکا و محفل های تجاری انی کشور مستولی شد. مصاف مستقيم ژاپن با آغاز شکست آن را ناپديد کرد و دورة رکود برقرار گرديد. در اين وقت دستگاه اداری کلينتون با سه مسئله اساسی در منطقه روبرو گرديد. تعقيب رشد پويا در آسيای شرقی و جنوب شرقی با سيستم های مالی تا اندازه ای محکم و سياست های اقتصادی سازگار شده با فزونی شتابان سود؛ صعود چين و گشايش آن و منطقه ای شدن روزافزون مدل های انباشت در منطقه؛ منطقه ای شدنی که جريان های معين در داخل ژاپن و ديگر بخش های منطقه تلاش کردند شکل نهادی به آن بدهند. دستگاه اداری کلينتون در سياست اش نسبت به چين با دشورای زياد روبرو شد و نخست کوشيد در رويارويی همزمان با چين و کرة شمالی موقعيت ممتازی بدست آورد. اما بعد در برابر مقاومت منطقه ای و فشار محفل های بازرگانی که در کشمکش برای تصاحب و رسوخ در بازار چين شرکت داشتند، عقب نشينی کرد. بحران شرق آسيا به خزانه داری کل آمريکا فرصت داد با رخنه در سياست اقتصادی و دارايی های اقتصادی کره راه را به روی نفوذ آمريکا بگشايد و در کوشش های خود برای گشودن راه به سوی ژاپن پيشرفت کند.
اين عملکردها که با خط مشی سياسی درازمدت آمريکا پيوند داشته و مبتنی بر عمل کردن به عنوان « قدرت بی طرف» است، به تضادهای بسيار قديمی سياسی بين چين، ژاپن و کره جنوبی درنگ دارد. اما عملکردهای خزازنه داری آمريکا طی بحران 1997، هر چند در مقابله با کارزار ژاپن در مدت بحران برای رسيدن به يک راه حل منطقه ای موفق بود، ولی در عوض رنجش نخبگان منطقه را در پی داشت و بدين ترتيب پاية تلاش مدافعانه آسه آن، چين و ژاپن را برای ايجاد ساختمان منطقه گرايی نهادی شده بينان نهاد. تدبيرهای در پيش گرفته برای کمک مالی منطقه ای به دولت ها برای مقابله با بحران های مالی و پولی نخستين گام ها را در اين جهت نشان می دهند. دومين گام در ارتباط با موافقت در زمينه تشکيل منطقه آزاد مبادله که چين و آسه آن را در بر می گيرد، بالقوه شامل ژاپن و کره جنوبی نيز می شود. اين سمت گيری اين روش را روشن می کند که تعارض های پيشين سياسی در نفس خود بتدريج وارد کشمکشی می شوند که همواره بيشتر رابطه ها در سطح نفع های اقتصادی و نفع های مربوط به اقتصاد را پيوند می دهد.
خلاف جريان اصلی از توان ايالات متحد سرچشمه می گيرد که به موهبت سطله جهانی دلار قادر است به مديريت کسری های عظيم تجاری و بنابراين جذب کميت های زيادی از صادرات آسيای شرقی و جنوب شرقی بپردازد. اما اين بازار بشتاب با آغاز رکود در ايالات متحد که بدين ترتيب موجب تقويت جريان منطقه گرايی می گردد، نقصان می پذيرد. حال آنکه صعود تند چين تنش های مربوط به رقابت با کره جنوبی و حتی ژاپن را بر می انگيزد. با اينهمه، علاقمندی های بسيار زيادی در هر منطقه برای نهادی کردن منطقه ای شدن وجود دارد. اين وضعيت دليل توانمندی برای دولت های منطقه در برابر ايالات متحد تا آن حد فراهم می آورد که کنترل معينی در زمينه دسترسی به بازارهای توليد منطقه برقرار کنند و منطقه را از وابستگی مستقيم به صندوق بين المللی پول و از اين طريق خزانه داری آمريکا در حالت بحران آزاد سازند. اين امر امکان می دهد که سودهای جمعی زيادی در اين مقياس بدست آيد که بتوان با صدای متحدتر در ديپلماسی اقتصادی بين المللی « سازمان جهانی تجارت» و ديگر سازمان ها سخن گفت.
در چنين شرايطي، سياست دستگاه اداری بوش که عبارت از ادامه کاری در نقش « قدرت خنثي» بود، خارج از متن دگرگون می شود؛ آنهم در وضعيتی که همياری منطقه ای بسيار عالی اين دستگاه را به ناتوانی تهديد کرد. آشکارا اين ترس نمودار می گردد که سياست دوستانة کره جنوبی نسبت به کره شمالی می تواند به اقدام همرأيانه در زمينه يگانگی دوباره که چين و روسيه را در بر می گيرد، بيانجامد و بدين ترتيب نفوذ آمريکا را بنا بر اين داو اساسی سياسی منطقه ای تضعيف کند.
از اين رو، با روی کار آمدن دستگاه اداری بوش در واشنگتن دکوری برای فعاليت آمريکا آراسته شد، تا فعالانه برای بازسازی سيستم سياسی بين المللی در منطقه آسيا - اقيانوس آرام تلاش کند. دستگاه اداری بوش به برنامه ريزی تغيير دکور خود پرداخت و موضع « قدرت خنثي» را ترک کرد و در موضعی گام نهاد که شعار آن « مطيع کردن چين» است. در اين صورت قدرت نظامی آمريکا بايد بمنظور توليد تنش با چين گسترش يابد و قدرت های ديگر منطقه را پشت سر ايالات متحد قرار دهد و بدين ترتيب به ساختار يک قطبی نايل آيد.
اين سياست به ايالات متحد امکان خواهد داد که از پيدايش يک بلوک سياسی - اقتصادی منطقه ای در برگيرنده چين و ژاپن جلوگيری کند و همچنين سياست ها و اقتصادهای منطقه ای را در جهت بسيار مساعد برای منافع آمريکا در چنبره خود قرار دهد.
با اينهمه، در شرايطی که اقتصاد چين به رشد خود ادامه می دهد و گشايش های وسيع بازار را برای سرمايه داری خارجی فراهم می کند. سياستی که هدف آن « مطيع کردن» چين است می تواند خيلی راحت به استفاده از اهرم بيانجامد. توانايی ايالات متحد در فراهم کردن مدل های سياسی و بنابراين مدل های انباشت در منطقه با عملی شدن آن به شدت فاصله دارد. هنوز خطر ديگری وجود دارد و آن خطر همگرايی سياسی بين ايالات متحد و کشورهای شرق و جنوب شرقی آسيا در زمينه شمار معينی از داوهای اقتصاد سياسی جهانی و حتی در زمينه داوهای سياسی در منطقه است. اين خطر که از اقدام شگفت انگيز ايالات متحد ه به نفع سياست دوستانه کرة جنوبی در برابر شمال برانگيخته شده بود در تقابل مستقيم با خط مشی واشنگتن در آغاز 2001 قرار داشت
.
خاورميانه
خاورميانه منطقة ديگر را تشکيل می دهد که در آن ايالات متحد ترکيب تاکتيک پويا و اقتصاد آزاد ويژة پس از جنگ خود را گسترش داده است.
پايه های سياسی موضع های آمريکا در خاورميانه از زمان فروپاشی نفوذ شوروی مبتنی بر دستکاری کشمکش های سياسی مزمن در داخل منطقه بوده است. آمريکا باحفظ و پشتيبانی از دولت اسراييل اين کشور را به تهديدی برای ديگر دولت های عرب تبديل کرده و پيوند امنيتی با مصر را حفظ کرده است.
در همان حال، ايالات متحد خود را « ميانجي» ناگزير بين اسراييل و دنيای عرب در ارتباط با اشغال فلسطين معرفی کرده است. در دهة 1990، اين کشور نقش ميانجی اش را ميان اسراييل و مقام های فلسطينی پيرامون زمين های اشغال شده گسترش شده است. ايالات متحد توانست نقش پشتيبان عربستان سعودی و کشورهای خليج فارس را در برابر تهديدها عليه اين کشورها از جانب ايران و عراق (دورة صدام) بازی کند.
اما پس از پيروزی جنگ خليج (فارس) و سرانجام سازش نامعتبر ميان اسراييل و عرفات رهبر و رئيس دولت فلسطين، موضع های ايالات متحد در منطقه با يک دورة طولانی انحراف از مسير دمساز شد. واشنگتن به سعودی ها اجازه داد در عوض حضور گروه های آمريکايی در عربستان سعودي، سياست بين المللی بسيار شديد اسلام گرايی را که نتيجه های آن با ظهور القاعده نمايان گرديد، گسترش دهد.
جنگ (نخست) خليج (فارس) در نفس خود جنگ تمام عيار بربرانه عليه عراق بود که طبق گزارش های سازمان ملل متحد موجب مرگ بيش از يک ميليون عراقی گرديد و بيش از پيش رسوايی چنين سياستی را در دنيای غرب و جهان اسلامی بنمايش گذاشت.
از سوی ديگر، ظهور انتفاضه دوم فلسطينی ها به نقش ميانجی ايالات متحد پايان داد. اين انتفاضه آشکارا تهی بودن و نا معتبر بودن موافقت های اسلو و کمب ديويد را بر ملا کرد.
از سوی ديگر، سرکوبگری های اسراييل واکنش های شديدی در عربستان و مصر ايجاد کرد و اين دولت ها را بر آن داشت که تأثير معينی روی بحران بگذارند. واشنگتن يار ی به اين دولت ها را در ارتباط با اين بحران رد کرد.
اين دولت ها نيز با متوقف کردن کوشش های آمريکا برای پيشبرد سياست اش نسبت به عراق جواب رد دادند. اين سياست در 2001 با شکست کامل روبرو شد. زيرا سوريه و ديگر دولت ها (در آن وقت) به عراق در شکستن محاصره کمک کردند. ايالات متحد از حيث سياسی در برابر اخراج بازرسان سازمان ملل متحد مأمور بررسی سلاح کشتار جمعی از عراق ناتوان بود. آمريکا و انگليس موفق نشدند سياست جديدی را که مورد قبول شورای امنيت سازمان ملل متحد باشد، پيشنهاد کنند. 11 سپتامبر سياست آمريکا در منطقه انحراف از مسير و تقريباً بکلی مجزا از طرح بين المللی بود.
نقش ايالات متحد به عنوان قدرت بررگ جهان
هر چند مانورهای جغرافيای سياسی ايالات متحد در اروپا و در شرق آسيا در درجه های مختلف نگرانی و حتی خصومت « متحدان» اش را برانگيخت، برنامة کار سياسی فراملی و بين المللی با تکيه بر نکته های بسيار مهمی که می توان آن را برنامه حکومت جهانی ناميد - در بخش مهمی از اين مسئله بيگانه باقی می ماند. در اين باره دو قلمرو مهم را يادآور می شويم:
-1 اقتصاد کلان جهان
-2 مسئله های جنوب
اقتصاد کلان جهاني
با وجود بحث ها دربارة وجود سرمايه داری جديد جهانی و پيدايش نهادهای « دولت جهاني» ترازنامة اين « حکومت جهاني» در دهة 1990 نمايشگر هرج و مرج است. و نيز با وجود ادعاهای رهبران آمريکا در تأکيد بر رهبری جهانی ايالات متحد، رفتار آن در زمينة مديريت جهانی از چنين شايستگی بی بهره بود. تمام تاريخ در رقابت های شديد سياست بازان دولت های سرمايه داری مرکز در مسئله های مهم اقتصاد سياسی جهان خلاصه می شود. آنها که در تنش های درون « سازمان تجارت جهاني» در ناکامی « موافقت چند جانبه در سرمايه گذاري» (AMI) وديگر موضوع ها حضور فعال داشتند، در مسئله های اقتصادی چون موافقت کيوتو دربارة محيط زيست بهم نزديک شدند. همة اين تنش ها نشان می دهند که قدرت سه گانه کاملاً در نمايش جبهة متحد در برابر انتخاب کنندگان درون کشورهای سرمايه داری مرکز و همانطور در برابر کشورها و مردم جنوب سود برده اند.
البته، اين تنش ها در قلمرو مديريت اقتصاد کلان جهانی آشکار شده اند. با اينهمه، بانک های مرکزی اروپا هر روزه با بانک های ايالات متحد و ژاپن برای اداره وضعيت مالی بين المللی همکاری می کنند. بهر رو، اين پيوندها با وجود رقابت بين قدرت های سرمايه داری مرکز گسسته شد. بدين ترتيب، ميان آنها وفاق وجود ندارد. مسئله عبارت از عملکرد سيستم پولی بين المللی يا تنظيم نوسان های مالی بين المللی است.
ايالات متحد مصممانه حقوق خود را در عمل يک جانبه در سياست حمايتی خود از دلار و نرخ های مبادله بين پول های عمده تثبيت کرده و از اين امتياز برای هدايت خودکامانه نرخ های مبادله استفاده کرده است. با وجود اين، خطر سيستمی تحميلی به ثبات مالی در پی بحران در کشورهای شرق آسيا، خزانه داری آمريکا به مقابله با هر اقدام در کم کردن نوسان های گريزان بين المللی سرمايه های شناورد ادامه داده است. در واقع صندوق بين المللی پول قاطعانه اين پديده را به عنوان نوعی تضمين عمومی رايگان بنفع سوداگری های مالی شمال که به شيوة خود دربارة سرمايه های مواج داوری می کند، تقويت کرده است. ما توانسته ايم وضعيتی را بررسی کنيم که اين دو مسئله همزمان در نظر گرفته شده و سلطه دلار و گردش آزاد سرمايه ها حفظ شده اند. دلار توانست برای يگانگی محاسبه در تجارت جهانی بعنوان پول مسلط جهان بقای بماند. اين در حالی است که ايالات متحد، بانک مرکزی اروپا و مقام های مالی ژاپن نرخ های مبادله را متعادل نگاهميداشتند. همچنين گردش آزاد سرمايه های خصوصی حفظ شده بود. در صورتی که کشورهای آسيب پذير از راه افزايش زياد اوراق بهادار توانستند نرخ بندی اساسی نوسان های مالی کوتاه مدت را تحميل کنند.
آنها توانستند مانع از اين شوند که صندوق بين المللی پول از سوداگران عرصة سرمايه های شناور شمال که از معامله در هنگام بحران ها می پرهيزند، حمايت کنند و به دولت ها اجازه دهند که به تعهدشان نسبت به وام عمل نکنند. البته، دولت های پياپی آمريکا اتخاذ تدبير در اين زمينه را به استثنای برخی تعديل های ناچيز در حل و فصل های صندوق بين المللی پول را رد کرده اند.
در لحظه کنوني، کشورهای گروه 7 موفق نشدند در زمينة برنامه جديد مديريت رابطه های پولی و مالی بين المللی به توافق برسند. با اينهمه، تدارک موضع مشترک در برخی از اين مسئله ها که شرق آسيا و کشورهای منطقه يورو بهم نزديک می کند، امکان پذير است. همانگونه که در آغاز 1999 اقدام مختصر وزيران مالی آلمان و فرانسه در زمينة نرخ های مبادله و موافقت با دولت ژاپن آن را نشان داده است. البته، همياری در اين زمينه چنانچه اروپا به طرف شرق توسعه يابد و اگر يک سيستم پولی در شرق آسيا پديدار گردد، خيلی آسان تر می شود
.
رابطه ها ميان دولت های سرمايه داری مرکز و جنوب
امروز چون ديروز، دولت های جنوب دشواری های زيادی از تأييد آمريت دولت احساس می کنند. در تمام مدت جنگ سرد، ماشين نظامی و سيستم اطلاعاتی آمريکا سهم فعال در مديريت اين مسئله ها در جنوب، بويژه در حمايت از ديکتاتورها، شرکت در حنبش های ضد انقلابی و ضربه زدن ها و هجوم های نظامی داشته اند.
همزمان در دهة 1970، دولت های سرمايه داری مرکز با مسئله جدی سياسی در برخی کشورهای جنوب: مانند سازماندهی دوبارة سياست اقتصادی بين المللی که امکان داد نقش جنوب را در تقسيم بين المللی کار تقويت کند، روبرو بوده اند. اين کارزار به نفع نظم جديد اقتصادی بين المللی در دهة 1980 بنا بر روش دولت ريگان در رهبری مسئله وام بطور مؤثر واپس رانده شد، کشورهای جنوب را تقسيم کرد و برنامه های تعديل ساختاری را که به تقويت قدرت اجتماعی سرمايه خصوصی در جنوب گرايش داشت، به اجرا درآورد. اين برنامه امکان داد که گروه های سرمايه داران محلی سرمايه های کشورهای شان را به مرکز های مالی لندن و نيويورک منتقل کنند و به موهبت مکانيسم گردش آزاد سرمايه ها تبديل به تنزل بگيران شوند و با سرمايه داران آمريکايی و بريتانيايی پيوند يابند. کشورها، بويژه کشورهای شرق و جنوب شرقی آسيا که از دام وام و تأثير بی ثبات کنندة نظام دلار وال استريت رهيدند، موفق شدند خود را بر خلاف جمعواره کشورهای جنوب حفظ کنند و به توسعة خود تا پايان 1990 ادامه دهند.
طی دهة 1990، برخورد ايالات متحد با جنوب در عمل، به استثنای چرخش باز هم رزم جويانه تر، تغيير نيافت. ايالات متحد به تهديد خود برای در مضيقه قرار دادن همة نيروهای سياسی که سياست اقتصادی بين المللی مستقر را به خطر می انداختند، ادامه داد. شيوة مورد استفاده به جنگ مرکز شباهت دارد: ترکيبی از محاصره های اقتصادی گاه با کارزارهای تخريب ثروت های اقتصادی کشورهای جنوب و مرعوب کردن و فرسودن مردم همراه بوده است. ايالات متحد در اين چارچوب کوشيد به سازمان دادن شورش های داخلی برای واژگون کردن کرسی های حکومتی پردازد. همزمان، دولت های گوناگون آمريکا به دفاع از « نظام دلار وال استريت» و امکان دادن به گردش کنترل نشدة سرمايه های خصوصی ادامه دادند، بی آنکه اين واقعيت را در نظر بگيرند که اين روند خطر ادامه و گسترش بحران های فاجعه بار مالی را در پی دارد. بحران تازه در آرژانتين و همچنين مسئله های حادی که اکنون مدل مشهور ديگر اقتصاد آمريکا: اقتصاد لهستان با آن روبروست، گواه روشنی بر اين مدعاست.
اين سياست ها ديگر از حمايت دولت های سرمايه داری مرکز برخوردار نيست. کشورهای اروپای غربی نخست با نظر مساعد از بحران شرق و جنوب شرقی آسيا در 1997 استقبال کردند. چون اين بحران امکان داد که نسبت به تضعيف رقابت ناشی از اين منطقه و همچنين گشايش وسيع تر اين کشورها به روی سرمايه های آتلانتيک اميدوار شوند. اما بعد آنها بحران و انتشار آن را به سوی مرکز سرمايه داری به عنوان فرانمود تقابل با نظام دلار وال استريت، نظام جهانی ای که به منافع انحصاری سرمايه داری آمريکا خدمت می کند، تلقی کردند.
در جای دوم، برنامه های تعديل ساختاری صندوق بين المللی پول و بانک جهانی نظم سرمايه داری بين المللی در جنوب را بطور جدی مورد بحث قرار نداد. وضعيت کشورهای جنوب بر عکس به شيوة ديگر تضعيف شد: با فروپاشی ساختارهای حقوقی و اداری ملی و بين المللی و بازيگران اجتماعی منطقه های وسيع جنوب و همچنين فروپاشی بلوک سابق شوروی که به دستورهای حقوقی و اداری صندوق بين المللی – بانک جهانی اعتناء نداشت و رابطه های اقتصادی و سياسی مستقل از ساختارهای نهادی دولت ها را می تنيد: زندگی اقتصادی و مرکزهای بزرگ انباشت سرمايه در جنوب در بخش مهمی گريز از چارچوب های نهادی دولت وبين دولت برای عمل کردن در چارچوب اقتصاد موازی و کوشش برای تصاحب بخشی از دستگاه های دولت برای هدايت فعاليت های خاص پنهان بود. گروه های اجتماعی که در خطر زيان های سياست های تعديل ساختاری صندوق بين المللی پول و بانک جهانی قرار گرفتند در اين گرايش متحد شدند. انباشت سرمايه ناشی از آن بدون هيچ دشواری راه های عبور موجود به سوی گروه های سرمايه داری شمال را پيدا کرد. مسئله عبارت از مبادلة کالاها، فروش مواد مخدر، يافتن واسطه های مالي، تجارت سلاح ها در مقياس کوچک يا هر داد و ستد ديگر بين المللی است. دردهة 1990 تاکتيک های نظامی و سياسی ايالات متحد نسبت به جنوب اين گرايش ها و همچنين روش آمريکايی تنظمی اقتصادی را تقويت کردند.
مسئله عبارت از عملکردهای مالی يا بهشت های مالياتی است. اروپا بطور مستقيم تأثير اين سياست ها را احساس کرده است. در واقع، اروپا مقصد ممتاز حرکت های جمعيتی است که از کشورهای آفريقايی در حال ورشکستگی و کشورهای بلوک شوروی فرار می کنند. اروپا نيز نتيجه های متعدد ديگر آسيب های مربوط به ماشين جهنمی نظام دلار وال استريت و همچنين بحران های صندوق بين المللی پول - بانک جهانی را که در واقع چيزی جز برنامه های تخريب ساختاری نيست، احساس کرده است.
بنابراين، ماشين نظامی ايالات متحد وسيلة بسيار خوب اجبار برای حل مشکلی است که در حال حاضر بطور واقعی وجود ندارد: مثل وجود يک دولت ضد سرمايه داری چپ در يک کشور نيمه پيرامو.نی که از تکيه گاه نيرومند بين المللی برخوردار باشد. جنگ مرکز بوسيله محاصره اش برای گرسنه نگاهداشتن بخش هايی از مردم، بمباران های زير ساختارهای اقتصادی يک کشور همراه با تأمين هزينه و کمک به سازماندهی شورش داخلی وسيله بسيار نيرومند برای مقابله با فشارهای ترقيخواهانه در کشورهای جنوب است. البته با نبود چنين فشارها و هنگامی که مشکل واقعی تجزية کشور است، اين ابزارها بکلی هيچ فايده ای برای کشورهای اروپای غربی ندارد. آنها دهه ها است که به کشورهای غرب بالکان که با مهاجرت های سنگين تهديدی برای غرب بشمار می روند، آسيب رسانده اند و دولت های مافيايی بوجود آورده اند که رابطه های اقتصادی با مرکزهای مهم اروپای غربی را حفظ می کنند.
دولت بوش و اوج بحران رهبری آمريکا
طی دهة 1990 دولت های مختلف آمريکا از تحميل برتری های خود در زمينه سياست بين المللی بازنايستاد. ديگر قدرت های بسيار نيرومند سرمايه داری در هر بار بجای کوشش در ايجاد موازنه در پی ايالات متحد راه افتادند. با وجود اين، همة اين پيروزهای پياپی مجموعی از نتيجه های منفی قابل پيش بينی در پی داشته است. زيرا ايالات متحد موفق نشد پيروزی های خود را با برقراری سلطه سياسی اش روی پايه های ثابت جديد استوار سازد. در يک مورد می توان گفت که ايالات متحد توانست با واردآوردن ضربه در خور آنها را در پناه درازمدت تهديدهای جدی قرار دهد: اين کشور به کوشش های اختصاص داده شده به جلوگيری از خطر اقتصادی ژاپن در پايان دهة 1980 می انديشيد که تدبيرهای مؤثری را بکار بندد که هدف آن مانع شدن ژاپن در دهة 1990 از ايجاد نواری از حمايت منطقه ای پيرامون شبکة انباشت سرماية آن در شرق و جنوب شرقی آسيا بود.
البته، در خارج از اين يگانه کاميابي، ايالات متحد موفقيت هايی را بدست آورد که هرگز راه به ايجاد ساختار فرمانروايی ثابت نداشته است. پيروزی جنگ خليج (فارس) که در اکتبر 1991 در مقياس منطقه بدست آمد، به فلج کردن استراتژيک سياست آمريکا در خاورميانه، فرسايش محاصره عراق در پايان دهة 1990 ، فرسايش ثبات عربستان سعودی و فرسايش نقش ميانجی ايالات متحد در روند پايان ناپذير صلح اسراييل - فلسطين انجاميد.
پيروزی در بوسنی و همچنين جنگ ناتو عليه صربستان به بازگشت باتون در شکل سياست امنيت و دفاع اروپا از اتحادية اروپا منتهی شد. دادگاه موقت که برای ميلوسويچ در نظر گرفته شد، به ايجاد ديوان بين المللی عدالت انجاميد. موفقيت حيرت آور خزانه داری آمريکا در گردآوردن شريکان اقتصادی يا سياسی استراتژيک خود انجام «اصلاح ها در روسيه» و وابسته کردن روسيه از راه وام، فروپاشی روبل و لغو وام روسيه زير تأثير بحران شرق آسيا را در پی داشته است. بحران شرق آسيا در نفس خود گشايش چشمگير اقتصاد کرة جنوبی و ناکامی ابتکارهای ژاپن را ببار آورد.
اما همه اينها در نهايت باعث تقويت کوشش های منطقه ای شد رابطه های اقتصادی و سياسی در شرق و جنوب شرقی آسيا گرديد. کوشش های گسترده برای تقويت يک سيستم سياسی اروپا به رهبری ايالات متحد و متمرکز روی ناتو که روسيه را در پی جنگ با صربستان واپس زد، نه تنها به تنظيم دلخواه مسئله روسيه کمک نکرد، بلکه برعکس، راه رهبری پوتين در روسيه را هموار کرد که نمايشگر اراده قوی احياء دولت روسيه و ايجاد سدهای جديد ميان سيستم های سياسی روسيه و اروپا است، اراده ای که در اروپای غربی با واکنش های مثبت روبرو شد و راه را به مسيری گشود که شباهت زيادی با رقابت آلمان - ايالات متحد برای برقراری پيوندها با روسيه دارد. سياست نسبت به چين نيز نبود هر نوع پيشرفت استراتژيک را نشان می دهد.
آنچه ژوزف نيه در آغاز دهة 1990 اظهار داشت، امروز سنجه ناکامی آمريکا است. در واقع، اين ناکامی آشکار می کند که ترليب آنچه که او آن را soft power و hard power ايالات متحد می ناميد، بايد به دگرگون کردن محيط ديگر کشورها بطريقی که آنها به وفق دادن خودبخود تمايل های شان با تمايل های ايالات متحد پردازند، نايل آمد. در حقيقت، وضعيت در بخش بسيار زيادی از جنگ سرد چنين بوده است. اما طی دهة 1990 اين امر رفته رفته حقيقی شد و حتی اگر برخی دولت ها به بازی ايالات متحد تن دادند و آنگونه که ايالات متحد خواست عمل کردند، آن را با ا کراه فزاينده انجام دادند.
نيه با پيش گويی خود، نشانه ديگری ارائه داده که نفوذ نامستقيم [soft] ايالات متحد بيش از پيش مؤثر می شود، حال آنکه قدرت مستقيم [hard] آن، يعنی نظامي، رفته رفته نقش مهم بازی می کند. در آن دوره، اين پيشگويی حقيقت نما بنظر می رسيد. مدل سرمايه داری آمريکا بنظر پيروز شد و شور و حرارت آفريد و در خدمت مدل رشد بسياری کشورها قرار گرفت. صندوق بين المللی پول برای تعديل ساختاری به عنوان تنها راه به سوی آيندة درخشان سرمايه داری کازينو که جريان های سرمايه های شناور که به نرخ های مبادله پربها می دادند، موج جديد مدرن سازی سرمايه داری را ترسيم می کند. چشم اندازها که در آغاز 1990 برای توسعة آمريت و نهادی شدن سازمان های بين المللی به رهبری ايالات متحد، و نيز شورای امنيت ملل متحد، صندوق بين المللی پول و بانک جهانی و ديرتر سازمان جهانی تجارت آنقدر مژده رسان بنظر می رسيد، تحقق نيافته است. قدرت نفوذ نامستقيم [soft power] در عمل از بين رفته و شور و حرارت برای قدرت آمريکا در بيرون از ايالات متحد بنظر امروز به گروه های کوچک اجتماعی افراد فوق العاده مرفه محدود شده که آمريکا را به مثابه مدافع نهايی منافع خصوصی شان می نگرند.
گرايش طبيعی در اين شرايط بنظر تلاشی نظام های بين المللی زير نفوذ آمريکا به وسيله دولت های همواره دنباله رو ايالات متحد است، اما نشانه های فزايندة سرنگونی چنان رابطه هايی بنا بر منطقه ای شدن که توسعه می يابد و نمونة دولت هايی که در برابر وضعيت آسيب رسان مخلوق نظام دلار وال استريت مقاومت می کنند و بيش از پيش برای محدود کردن خطرهای حرکت های سرمايه شناور دست به ابتکارهای فردی می زنند، ملاحظه می شود. پايان رونق آمريکا فقط می تواند اين گرايش را که به تضعيف نيروهای مرکز گرای ايالات متحد می انجامد، تقويت کند
.
مسئله مشروعيت: تلاشی سياست جهانی توده وار ايالات متحده
فعاليت های بين المللی دولت آمريکا طی جنگ سرد با گستردگی زيادی از اين واقعيت بهره مند بود که بخش بسيار بزرگی از رأی دهندگان کشورهای سرمايه داری مرکز، ايالات متحد را پشتيبان واقعی و صدر دنيای دموکراتيک ليبرال عليه کمونيسم تلقی می کردند. اعم از اينکه رئيس جمهوران آمريکا و جهة توده ای يا غير توده ای در اروپا و اقيانوس آرام داشته باشند، نقش جهانی ايالات متحد از جانب همة مردم پذيرفته شده بود. از اين رو، بايد به اين موضوع، مفهوم واقعی هويت جمعی را در شکل « غرب» متحد عليه دشمن کمونيستی اضافه کرد. بدون شک، بورژوازی که جنگ 1940 را در خاطر دارد و نسبت به دولت آمريکا بخاطر دفاع از منافع اش در همة زمينه ها حق شناس باقی می ماند، در اين احساس هويت مشترک سهيم است. البته، تأييد ايالات متحد خيلی فراتر در بخش های سوسيال دموکرات رأی دهندگان کشورهای سرمايه داری توسعه می يابد.
در اين شرايط، کارزار نظامی ايالات متحد و همچنين پشتيبانی آن از ديکتاتورها بنا بر ضرورت دفاع جدی از دنيای دموکراتيک ليبرال در برابر خطر شوروی توجيه می شد و نقد نمودهای قدرت يک جانبة ايالات متحد عليه متحدان خاص اش در بخش مهمی نديده انگاشته می شد. يگانه استثناء در اين مورد، نقدهای پرحرارت ژنرال دوگل رئيس جمهور فرانسه، رهبر سياسی اروپا است که پيش از برقراری هژمونی پس از جنگ آمريکا عرض وجود می کرد. با اينهمه، در دنيای پس از جنگ، فروکاستن شناخت ايالات متحد بعنوان رهبر طبيعی غرب، و همچنين قبول بی قيد و شرط اقدام های يک جانبه ايالات متحد در برخورد به ديگر دولت های سرمايه داری مرکز و مانورهای ايالات متحد در برابر سازمان های چند جانبه صندوق بين المللی پول، ناتو و گات کاملاً آشکار است.
اين مسئله های مشروعيت تا اندازه ای که از طريق دولت کلينتون و سپس نخستين دولت بوش در بيان آمده، کوشيده اند توسعه طلبی غرب و آمريکا را از پس از جنگ سرد برای پيروزی ليبراليسم جهانی توجيه کنند. اين رفتار در دنيای آتلانتيک شور و حرارت زيادی به سود طرح های بلندپروازانه جديد « حکومت جهاني» ليبرالي، حقوق شهروندان جهان ميهنی و رفتار دولت های غربی که قاطعانه روی اصل های ليبرالی تمرکز يافته، برانگيخت؛ گرايش هايی که بزودی با رفتار بين المللی واقعی ايالات متحد وارد کشمکش می شود. اما اين مسئله های مشروعيت بايد توسط منبع ديگر تغذيه شود: مانند کوشش های آگاهانه ديگر دولت های سرمايه داری مرکز، بخصوص اروپای غربي، برای استفاده از ليبراليسم عادي، بعنوان ابزار سياسی که امکان می دهد که قدرت ايالات متحد در ناچيز شمردن اصل های ليبرالی و قاعده های نهادهای بين المللی محدود شود. در چنين شرايطي، مراجعه به ارزش های ضد کمونيستی مشترک ديگر نمی تواند ارزش داشته باشد.
بنظر می رسد که سياست شناسان مختلف و مسئولان آمريکا گمان دارند که نبود مشروعيت توده ای تا اندازه ای برای سياست خارجی ايالات متحد در سطح بين المللی بی اهميت است. زيرا توده ها به سياست بين المللی توجه ندارند. اگر آنها بواقع به آنچه می گويند نمی انديشند به وسعت در اشتباهند. البته، طی دهة 1990 سياست توده وار در جلوی صحنه حضور نداشت. انقلاب های توده ای وجود ندارد، بلکه فقط آشوب ها و شورش های وقفه ناپذير در سراسر دنيا وجود دارد که هيچ سازمان، برنامه، استراتژی از آن ها پشتيبانی نمی کند. التبه، در درازمدت قدرتی که می کوشد بر سياست جهانی تسلط يابد، بی آنکه بتواند در زمينة درستی سياست اش بخش اساسی جمعيت جهان را در خارج از رأی دهندگان خاص خود مجاب کند، در معرض خطر برخورد با مسئله های جدی قرار دارد. اين قدرت نه فقط به وسيلۀ توده های بپاخاسته عليه آن، بلکه به وسيلة دولت های توانا در بسيج پشتيبانی بين المللی برای مقاومت در برابر کارکردهای چنين قدرتی با دشواری و اغلب با کشمکش روبرو است. ايالات متحد نمونه مجسم چنين قدرتی است
. با اينهمه، بنظر می رسد که در آينده قابل پيش بينی ايالات متحد در دام سرمايه داری و سيستم سياسی داخلی گرفتار می آيد که قادر به ايجاد سياست خارجی در خور در الهام بخشيدن به جنبش های مهم اجتماعی در بخش های ديگر جهان نيست. تنها پشتيبان بين المللی آن، البته پرحرارت، اما رفته رفته مهم، بنظر از اين پس گروه ابر ثروتمندان و همچنين اختلاطی از سلطه جويان مختلف، مسيحی های محافظه کار و متعصب مبادلة آزاد خواهند بود. در خارج از اين گروه ها، دفاع از نقش بين المللی ايالات متحد بنظر در عمل به ابزار انگاری ناب و سخت محول می گردد: يعنی استفاده از ايالات متحد در حد ممکنو تبعيت از آن در هنگامی که نمی توان به گونه ديگر عمل کرد.
نتيجه گيری ها:
فرضيه هايی برای توسعه آتی و آيندة چپ بنظر می رسد که دو گزينش بزرگ برای توسعه های آتی در چند دهة آينده وجود دارد. جستجوی سودمند يک دشمن ثابت که رويارويی نظامی ايالات متحد را ايجاب کند و موجب تجزية جديد جهانی گردد که تکيه کردن به برتری سياسی آمريکا را ممکن سازد.
يک لغزش مداوم اکنون با نشانه های بازی های قدرت ايالات متحد در شرايط تجزيه بين المللی و هرج و مرج فزاينده نمودار می گردد.
سمتگيری ايالات متحد در جهت تمرکز قدرت نظامی خود و جستجوی تجزيه جديد سياست جهاني
نخست، دستگاه اداری کلينتون درجستجوی لنگرگاه ساختاری جديد برای برتری آمريکا با ناکامی روبرو شد و اکنون با آشکاری بيشتر، دستگاه اداری بوش کوشيده است مرکز سياست جهانی را با شدت زيادتر به قلمرو نيروی آمريکا: قدرت نظامی منتقل کند.
واشنگتن تلاش می کند خود را از اجبارهايی که با يک رشته موافقت ها دربارة کنترل سلاح ها تاکنون برقرار گرديد يا در شرف برقراری بود، وارهاند: مانند قرارداد ضد بالستيک ABM، پروتکل در زمينة سلاح های بيولوژيک، قرارداد منع همة آزمايش های هسته اي، پيمان نامه سلاح های سبک، قرارداد منع کاربرد مين های ضدنفر؛ پيام مشترک در همة اين قلمروها اين است که دولت های ديگر نبايد امنيت را تنها در کنترل بين المللی سلاح ها، بلکه در جلب پشتيبانی قدرت آمريکا جستجو شود.
جنبة بسيار گويای اين محور سياسی با اختلاف زياد کوشش انجام يافته برای کنار گذاشتن قرارداد ABM و توسعة سپر ضد موشـکی (NMD) است. اين برای واشنگتن چشم انداز عهده دار شدن مسئوليت در برابر تهاجم قدرت های هسته ای و همزمان تابع کردن دوبارة ديگر قدرت های سرمايه داری به سلطه سياسی آمريکا را فراهم می آورد. اين سلطه سياسی در واقع دارای اين گزينش خواهد بود: چه آنها زير حمايت سپر ضد موشکی قرار گيرند و به آن وابسته شوند، و اين در صورتی است که ايالات متحد مسئوليت در برابر قدرت های هسته ای مثل چين را بر عهده گيرد؛ چه آنها بواقع سيستم اتحاد نظامی ايالات متحد را ترک گويند و برای خود آينده ناامنی نظامی و طرد سياسی را فراهم آورند. دستگاه اداری بوش وسيله يافتن شکل ثابت تر جداسازی سياسی جهانی را جستجو می کند تا در پرتو آن بتواند متحدان را در کارزار سياسی بين المللی درازمدت به صحنه آورد.
با به قدرت رسيدن اين دستگاه بنظر می رسيد کارزار « رام کردن چين» که روی کرة شمالی و تايوان به مثابه نقطه های کليدی رويارويی هدفگيری شده بود، انتخابی مناسب برای درونماية جداسازی است. اما 11 سپتامبر جستجوی جداسازی ثابت را روی « جنگ عليه تروريسم» متمرکز کرد که می بايست توسط « ائتلاف عليه تروريسم» به رهبری ايالات متحد هدايت شود.
در شرايط جنگ در افغانستان از دولت ها خواسته شد که دربارة شرکت در اين ائتلاف تصميم بگيرند. آنها درخواست را پذيرفتند، اما خود را در برابر حمايت از کارزار نظامی و سياسی در موقعيتی يافتند که بنا بر آن در مسئله انتخاب هدف ها و اين ائتلاف يا اسلوب های مورد استفاده در مبارزة برای اين هدف ها کنترل و حتی نفوذ با معنايی ندارند. اين ائتلاف گرد هم آيی جمعی برای طرح ريزی های سياسی ندارد. اين تنها يک شکل فوق العادة اتحاد ميان آمريکا و قمرهای اش است که در آن هر دولت سعی دارد بطور دو جانبه با ايالات متحد صحبت کند.
در اين حال اين ايالات متحد ا ست که تصميم می گيرد. اين ائتلاف ضد تروريستي، ابزارهای نظامي، اب
چشم اندازهايی برای چپ
ائتلافی که در دهة 1990 ليبرال ها و سوسيال دمکرات ها را در کوشش هايی گردآورد که آنها برای متقاعد کردن دولت آمريکا در دفاع از ارزش های شان در مقياس جهانی بکار بردند، متلاشی می شود. آنها اکنون اين گزينش را دارند: از يک سو، با قبول برتری آمريکا با هر چه پيش آيد متحد شوند و از سوی ديگر، به برنامه و کنش آن برای اصلاح جهان بينديشند. در مورد اخير ضروری است که چپ بانگرش واقعيت های مهم معين به چنين جريان ها کمک کند.
مصاف اصلی امروزين مطرح جهان افزايش تنزل و فقری است که بخش بسيار زيادی از بشريت در جنوب با آن روبروست. اين باور که اين مسئله ها توسط مؤسسه های خصوصی که همخوان با نشانه های بازار و جويندة سود است، حل و فصل می شود، بنا کردن کاخ های خيالی است. مبادلة آزاد برای کشورهای جنوب، حتی اگر قدرت های فرمانروا بر سازمان جهانی تجارت با آن موافق باشند، به هيچ وجه کافی برای بازگرداندن اين کشورها به رشد نيست.
کمک برای توسعه بسيار ناکافی است: لغو وام کمک می کند اما کافی نخواهد بود. تنها يک تنظيم جديد شمال - جنوب در دوره های بطور اساسی جديد بمنظور گنجاندن اقتصادهای جنوب در اقتصاد جهانی می تواند حل اين مسئله ها را آغاز نهد. در همه اين قلمروها، بيلان اتحادية اروپا در هيچ چيز بهتر از بيلان ايالات متحد نيست و در جنبه های معين حتی بدتر است. پس جنبش ضد جهانی شدن يک عنصر اساسی برای ليبرال های چپ و سوسيال - دموکرات است.
با اين حال، بايد در برابر کوشش های انجام يافته برای تحميل نظام هايی که برای دولت های سرمايه داری مرکز، از جمله نظام سازمان جهانی تجارت و شرايط صندوق بين المللی پول و بانک جهانی و همچنين برای تبديل پذيری پول ها در حساب های جاری يا سرمايه مناسب است، مقاومت کرد و به کثرت گرايی کامل سيستم ها و تنظيم های اقتصادی کمک نمود.
بايد در برابر برنامه بيش از پيش مد روز که مبتنی بر دخالت های سياسی و نظامی در جنوب بمنظور نابود کردن رژيم های نامطلوب بنفع ليبراليسم برای ساختن پنداری دولت های مدنی تر است، مقاومت کرد. بايد اين برنامه را بنام اصلی آن، امپرياليسم جديد ليبرالی ناميد. در حقيقت، در عمل، اين برنامه چيزی جز درفش افراشته برای توجيه سياست قدرتهای غربی نيست. کردهای عراق، مردم غرب بالکان يا مردم افغان در چنين وضعی قرار دارند. حفظ حاکميت برابر دولت ها و مقاومت در برابر کارکردهای قدرت غرب که دولت های پيرامونی را بی ثبات می سازند يا تخريب می کنند می تواند پايه ای برای توسعه اجتماعی و سياسی خودکامانه باشد. اين توسعه می تواند بنا بر رويارويی بين نيروهای اجتماعی و سياسی در درون دولت ها در محيط بين المللی سياسی و اقتصادی مطمئن تحقق يابد.
مبارزة منظم عليه ميليتاريسم جديد که مرکز آن اکنون ايالات متحد است، وظيفة بيش از پيش مهمی است که بايد به برنامه جنبش عليه جهانی شدن سرمايه داری افزوده شود.
در کارزار عليه ليبراليسم نو، بايد از وضعيت انگليس به عنوان نمونه ای از آنچه که ليبراليسم نو آن را هدايت کرد، استفاده نمود: مانند فروپاشی خدمت های عمومي، قطب بندی اجتماعي، شورش ها و بلواها در شهرهای فقير شمال، رسوايی های مالی بين المللی و پيشرفت فساد.
تقويت پيوندها ميان چپ آمريکا و چپ در ديگر بخش های جهان وظيفه ای مهمتر از هميشه است .
October 7th, 2004
برداشت و بازنویسی درونمایه این تارنما در جاهای دیگر آزاد است. خواهشمندم، خاستگاه را یادآوری نمایید.
ايالات متحد تنها نيرومندترين دولت در دنيای امروز نيست. اين کشور بر سيستم رابطه ها ميان دولت ها فرمانرواست. در اساس «حکومت جهاني» تنها در مقياسی وجود دارد که حکومت آمريکا خواستار آن است يا امکان آن را فراهم می آورد. البته، نهادهای بين المللی تصميم های زيادی را، اغلب بی آنکه مسئولان آمريکا قوياً دخالت کنند، اتخاد می کنند. اما اين نهادها اين کار را تنها طبق رضايت واشنگتن انجام می دهند. ايالات متحد زورق را هدايت می کند.
مسئله من اين است که ممکن است اين تنظيم عمل کند، البته، نه به اين مفهوم که مسئله مهم سياره را حل می کند، بلکه به مفهوم بسيار محدودتر کارايی عملی آن را در ميان مدت بنماياند.
کوتاه سخن، پاسخ اين است که حکومت جهان توسط ايالات متحد مبتنی بر پايه های مهم نيست و اکنون در حال زوال است چون فاقد ابزارهای مناسب برای حفظ برتری اش در شرايط پس از جنگ سرد است. چون دستگاه اداری کنونی بوش برای اقدام اساسی بخاطر تثبيت سلطه سياسی اش مدلی می گزيند که در جريان واپسين دهه غلبه داشت. اين مدلی است که مبتنی بر نمايش های حيرت انگيز در زمينه ابتکار سياسی از جانب ايالات متحد است که همه قدرت های ديگر مهم به آن می پيوندند، پيش از اينکه دولت آمريکا پيروزی های محلی را با پايه ساختاری قدرت جهانی اش تحکيم کند. در برابر تحوّلی که نتيجه آن است، نيروهای ديگر اجتماعی و سياسی رابطه هايی را طرح ريزی می کنند که برای برتری جهانی ايالات متحد زيان آور است.
چشم اندازهای آينده سرمايه داری معاصر
بسياری افراد، بخصوص در چپ تصور می کنند که بافتار جديد بين المللی نمايشگر سلطه بسيار زياد ايالات متحد است. آنها همچنين تصور می کنند که اين بافتار يگانگی مهم نيروهای دنيای سرمايه داری زير چماق ايالات متحد را نشان می دهد.
يک يا چند سرمايه داری جهاني؟
در چپ و نيز در راست در اين ديدگاه سهيم اند که سرمايه داری در مفهوم معين در مقياس جهانی در دهه 1990، با خارج شدن از چارچوب دولت - ملت يکی شده اند. و از اين رو، سرمايه داری «ضمن جهانی شدن» سرانجام تضادی را که همزمان بخاطر ملی و فراملی بودن وجود داشت، حل کرده است. اين سرمايه داری با عنايت به تکرار اصطلاح روبرکوکس به يک « سحاب» جهانی تبديل شده که همه دولت های غربی تحت حمايت آن هستند؛ يا بنا بر کلام کيس وان درييچل (هر چند بنا بر تحليل او نه باجبار)، ما اکنون يک «طبقه مسلط فراملی » داريم.
طبق اين ديدگاه می توان انديشيد که فعاليت های دولت آمريکا تنها بنا بر انگيزه ها و هدف های صرفاً آمريکايی هدايت نمی شود، بلکه بنا بر هدف ها و انگيزه های يک طبقه يا يک سيستم سرمايه داری فراملی هدايت می شود.
من با اين دليل ها موافق نيستم. سيستم های بازتوليد و انباشت سرمايه داری همواره « پا»هايی داشته است که در خلال جهان برای بازارها، نيروی کار و ديگر منبع ها بکار می افتد. البته آنها « سر»هايی به شکل طبقه های واقعی مالکيت سرمايه داری دارند که در منطقه های ويژة جغرافيايی با سيستم های خاص اجتماعی که توسط دولت های ويژه محافظت می شوند، زندگی می کنند.
ساختارهای اجتماعی اين دولت ها بيش از پيش بنا بر رابطه های فراملی سرمايه داران اين دولت ها ساخته شده اند. آنها از آغاز سرمايه داری وجود داشته اند. بنا بر اين، يک تنش دايمی ميان بعد ملی سرمايه داری و بعد بين المللی آن وجود دارد. اما عنصر قانع کننده ای که نشان دهد که اين تنش حذف شده باشد، وجود ندارد. مگر اينکه بگوييم سرمايه داری های آلمان، آمريکا و ژاپن در يک طبقه اجتماعی واحد جهانی ادغام شده اند. سلطه سياسی دولت آمريکا بر مجموع مرکز سرمايه داری از 1945 مدل های فراملی انباشت هر سرمايه داری ملی را وسيعاً تغيير داده، امپراتوری های پيشين حقوقی را در هم نورديده و تأثيرهای متقابل بسيار نيرومند درون هسته را بوجود آورده است.
با اينهمه، علی رغم نفوذ شديد ايدئولوژی جهانی شدن، ويژگی بسيار برجستة پانزده سال اخير به يقين تضعيف اين گرايش ها در يکپارچگی تدريجی سرمايه داری های مرکزی است. ما بيشتر شاهد گرايش های فزاينده در منطقه ای شدن دوباره انباشت سرمايه هستيم. هر يک از سه مرکز گروه سه گانه پيرامون های منطقه ای خود را تشکيل داده اند که به عنوان پايه های گسترده فعاليت های شان بکار می روند.
حتی ايالات متحد علی رغم سهم های عظيمی که سرمايه داران خاص شان در ديگر مرکزها در اختيار دارند، منطقه ای شده اند. اين منطقه ای شدن به دو گونه بيان شده اند: يکی در ارتباط با مصرف و آن ديگر در ارتباط با مالکيت. 90 % آنچه در هر يک از سه منطقه گروه سه گانه مصرف شده در اين منطقه توليد شده است.
به علاوه، درون هر منطقه، مالکيت خصوصی با وزن سنگين در دست های سرمايه داران اين منطقه متمرکز شده است در واقعيت، اين گرايش به منطقه ای شدن گسست با گرايش پيشين به مرکز بشدت يکپارچه شده است.
اين گرايشی است که پيش از هر چيز خطر زيان رساندن به سرمايه داری آمريکا را دارد که در ميان سه مرکز از حيث وزن و اعتبار خود جهانی تر است. گرايش آن به منطقه ای شدن در دهة 1990 بيشتر تهديدی برای دو مرکز ديگر و چرخشی واقعی به سوی امنيت منطقه ای برای روند انباشت آن بود. اما گرايش ها به منطقه ای شدن در اروپای غربی و در ژاپن از سال های 1980 مشخصه های به شدت دفاعی داشته اند.
هدف آنها دفاع از روندهای انباشت اين منطقه ها قبل از هر چيز در برابر نوسان های نرخ مبادله دلار بخواسته دستگاه اداری آمريکا و همچنين در برابر سياست تجاری بيش از پيش تهاجمی ايالات متحد (بويژه در برابر ژاپن) و در مورد اروپا، در برابر تهديدهای رقابت کالاهای سرريز از ژاپن و جنوب شرقی آسيا است.
عملکردهای شرکت های چند مليتی که اغلب بعنوان دليل جهانی شدن اقتصادی ذکر شده اند، خيلی مشخص نمادهای اين گرايش ها به منطقه ای شدن هستند.
در برابر نوسان های بسيار زياد نرخ های مبادله و سياست های تجاری بيش از پيش تهاجمي، بدست آوردن سهم هايی از بازار در هر يک از سه منطقه از راه تجارت بيش از پيش با خطر روبرو می شود و چند مليتی ها با برقراری مرکزهای حمايت در درون سه مرکز به گذشتن از مانع های نرخ های مبادله و حمايت گری تشويق شده اند. اما اين واقعيت که يک چند مليتی آلمان موفق به ارزش يابی در بورس نيويورک می شود کمتر از جهان از آن يک چند مليتی آمريکايی يا « جهاني» بوجود نمی آورد.
حقيقت اين است که يک وفاق مهم ايدئولوژيک بين المللي، دست کم در دنيای غرب در محفل های سوداگران و حزب های سياسی مسلط بنا بر آنچه که آن را بطور معمول ليبراليسم نو توصيف می کنند، وجود داشت. از اين رو، می توان آن را به مثابه جنبشی تلقی کرد که هدف از آن آزاد کردن بورژوازی از محدوديت ها بنا بر حقوق مالکيت (مثل حق جابجا کردن مالکيت از يک کشور به کشور ديگر) و همچنين رها شدن از امتيازهای داده شده به جنبش کارگری (مثلاً در زميينه اصلاح های کمک اجتماعی و بازار کار) در دوره ای که کمونيسم از دهة 1940 تا دهة 1960 خطر محسوب می شد. البته، خصلت جهانی اين تحول نه از جهانی شدن سرمايه داری به عنوان نيروی يگانه، بلکه از تأثير جهانی بلوک شوروی و فروپاشی آن سرچشمه می گيرد. يگانگی تاکتيک بکار گرفته فراملی برای کاهش وزن جنبش کارگری بدين معنا نيست که فقط طبقة سرمايه دار يگانه، فراملی يا ابرملی وجود دارد. در چپ، اغلب ما تصور می کنيم که يگانگی سرمايه داران عليه ما هم ارز با يگانگی سرمايه داران است.
حتی درون اتحاديه اروپا و منطقه يورو، همواره صحبت از فقط يک سرمايه داری اروپايی ناممکن است. نشانه ای از پايداری سرمايه های ملی درون اتحاديه اروپا اين واقعيت است که دولت های عضو همواره کنترل حجم بسيار وسيع ابزارهای استراتژيکی اساسی را برای ساختن انباشت سرمايه حفظ می کنند.
ساختار سازی قانونی و نهادی سيستم های مالی حقوق سوداگران، نظام مالياتي، سياست صادرات، سياست های مربوط به سيلان سرمايه ها، بخش بسيار مهم سرمايه گذاری « پژوهش و توسعه» و توانايی استفاده از بازارها و بودجه های دولت ها برای اثر گذاشتن در مدل های انباشت و بوطر کلی همه ا ين ابزارها همواره در دست دولت های عضو باقی می مانند.
سرمايه داران اروپايی اکنون در زمينه رابطه های شان با دو مرکز ديگر، در برابر شرق و نسبت به طبقه کارگر خاص شان سياست خود را هم آهنگ می سازند. اما آنها در برابر يکديگر به هيچ وجه در نقشه های سياسی و نهادی «سلاح بر زمين نگذاشته ان».
تضاد بين ملی و بين المللی همواره عمل می کند
از اين رو، تکيه ای که اثرهای اين عده از تحليل گران کنونی روی « ضرورت» بازارهای جهانی بنا بر قاعده های جهانی کرده اند، درست است. البته، اين وضعيت از ديرباز وجود دارد و تا اندازه ای صحيح است. يک حقيقت ديگر، ضرورت برای هر سرمايه داری متمرکز در يک سرزمين اقدام برای حفظ خود در برابر هر نوع خطرهای بالقوه است که مرکزهای ديگر برای مدل های خاص خود و استراتژی های انباشت فراملی سرمايه به نمايش می گذارند.
بدين ترتيب مرکز سرمايه داری ميان « ضرورت» همکاری در سطح فراملی و بين المللی و ضرورت گام نهادن در رقابت ها ميان منطقه های سرمايه داری گسيخته باقی می ماند.
چنين رقابت هايی می توانند در شرايط معينی تخفيف يابند و در شرايط ديگر تشديد شوند. همچنين آنها اغلب می توانند بنا بر سياست هايی که مشکل ها را از مرکز به طرف پيرامون می رانند، کاهش يابند. در حالت کنونی آنها از بين نرفته اند.
البته، ايدئولوژی ليبرالی دهة 1990 اين رقابت ها را از بين رفته وانمود کرده است و می خواهد بباوراند که اقتصاد بين المللی اکنون به زمين ورزشی تبديل شده که با قاعده های روشن و جهانی اداره می شود ولی با وجود اين، هر مؤسسه اقتصاد جهانی در رقابت با ديگر مؤسسه ها قرار دارد، بی آنکه برتری ملی نقشی ايفاء کند.
هنگامی که آنها دور يک ميز می نشينند، مثل وضعيت در ارگانيسم هايی چون ميزگرد اروپايی يا گفتگو ی سوداگران فراآتلانتيک، اين تصويرها با نقش همواره فزونتری که چند مليتی های مختلف در طرح ريزی سياست ها ايفاء می کنند، تقويت می شود. از اين رو، ديده می شود که قاعده هايز اقتصاد جهانی توسط مؤسسه ها برقرار شده اند، بی آنکه دولت ها در اين کار دخالت کنند.
با وجود اين، اگر از خيلی نزديک به آنها بنگريم، خواهيم ديد که در جريان دوازده سال اخير، پيشرفت های واقعی به سمت مجموع قاعده های بازار جهانی واقعاً سياست زدايی شده باقی مانده است
. چارچوب « سازمان جهانی تجارت» (OMC) شکننده باقی مانده و از گات فراتر نرفته و بی بهره از اصل های روشن است. اين سازمان به سوداگری و تجارت قاعده مند، بويژه با توسل به حيله ابزارهای ضد دمپينگ و يک رشته از سدهای ديگر غير حرفه ای گرايش دارد.
هيچ موافقت درباره « موافقت چند جانبه در زمينة سرمايه گذاری ها» (AMI) بدست نيامده است. می توان گروه بندی های چند مليتی را بدقت به مثاله يک روند مذاکره و دلالی بين چند مليتی های ملی ملاحظه کرد.
روندی که جانشين نظام در واقع ليبرالی در اصل ها و قاعده های اش می شود. در يک چنين چانه زنی می تواند نقطه های مهم موافقت در گشايش پيرامون يا تخريب حقوق اجتماعی وجود داشته باشد.
اما هنوز با برقراری قاعده های روشن رقابت بين المللی ميان مؤسسه ها، در موقعيتی که آنها از حمايت و پشتيبانی دولت های مربوط شان (يا از حمايت های جمعی اتحاديه اروپا) شانه خالی کنند، فاصله دارد.
اين مشکلی روزافزون در شرايطی است که قانونگذاری ها، نهادهای عمومی صوري، سيستم های مالياتي، و تنظيم سياسی شرکت ها در دورة « خدمت ها» و محصول های انفورماسيون همواره بيشتر در مرکز انباشت سرمايه هستند. اين قاعده ها و نهادهای عمومی را چه کسی می سازد؟ بنا بر اين، اين عامل هر چه باشد، می تواند قاعده های انباشت بين المللی سرمايه را بسازد. از اين رو، قاعده های جهانی بيش از پيش ضروری هستند، در صورتی که طبيعت ملی سرمايه داری موافقت در زمينة چنين قاعده ها را دشوار می سازد.
اينها دقيقاً مورد توجه مرکزهای متفاوت سرمايه داری در توسعه اهميت مدل های انباشت شان در چنين وسعت ممکن و همزمان توان هر مرکز در دستکاری ساختارهای نهادی و اجتماعی به سود مرکز خاص خود هستند که سياست قدرت را در رابطة بين سرمايه داران وارد می کنند.
هر مرکز می کوشد از ابزارهای مختلف نفوذ سياسی برای توسعة شعاع فعاليت سرمايه خاص خود و برای حفظ مدل های انباشت خود با کاربرد نفوذ سياسی و برتری نهادی اش استفاده کرد. البته، اين به هيچ وجه مانع نمی شود که مرکزهای مهم برای گشودن بازارهای متقابل شان به منظور سود جستن متقابل از اين بازارها مذاکره کنند. وانگهي، اين مذاکره ها در بسياری منطقه ها نه فقط در شکل بسيار محدود و اغلب موقت، بلکه همچنين در شکل موافقت های بسيار وسيع مانند موافقت های سيکل حلقه اوروگوئه به اتحادهای ميان چند مليتی های ويژة مرکزهای متفاوت می انجامد.
البته، اين حلقه ها هميشه شکننده و بصورت نمونه وار، خيلی به سياست مربوط اند. آنها بيش از کاربرد قاعده های انتزاع ليبرالی مبتنی بر تناسب نيروها هستند. اين وضعيت حتی در موردی که اين موافقت ها بسيار عميق و مثل درون اتحاديه اروپا بسيار وسيع اند، ديده می شود.
به سوی راه حل امپراتورانة اين تضاد؟
اين امکان در اصل وجود دارد که دولت های منطقه های غير آمريکايی مرکز سرمايه داری ميان تهی شده و به ابزار تنظيم سرمايه داری يگانه که مرکز آن ايالات متحد خواهد بود، تبديل شوند. بجای نقش تکيه گاه امنيت و قدرت طبقه سرمايه دار مربوط شان، نقش سازمان دهندگان انضباط (مقررات) دنيای کار با وفاداری سياسی فرودستانه به مرکز آمريکا جانشين می شود
. همزمان، دولت آمريکا حاکميت مالی را بر رابطه های مالکيت درون مرکز کسب می کند. سيستم مالی آن همچون مرکز يگانه که به سازمان دادن و دوباره سازمان دادن شکل سرمايه داری مرکزی يگانه می پردازد، عمل می کند.
گام های آشکاری در اين جهت در درون ايالات متحد برداشته شده و در بسياری موردها، دولت بريتانيا به نوعی قمر توخالی سرمايه داری آمريکا تبديل شده است. استعاره ای که اين نوع توسعه را تصوير می کند، « ويمبلدن سازي» نام دارد (Wimblédon محله ای در حومه جنوب غربی لندن است).
ويمبلدن بازی بريتانيايی بدون بازيگر معتبر بريتانيايی است. اين گرايش در وضعيت شهر لندن که نقش مرکز مالی ساحلی (Off- shore ) را که تأثير چشمگيری در درون دولت بريتانيا دارد، بازی می کند، کاملاً آشکار است.
البته « ويمبلدن سازي» حتی در وضعيت انگليس محدوديت های خاص خود را دارد. اين وضعيت ها در اروپای مرکزي، در کشورهای اقيانوس آرام و جنوب شرقی آسيا بسيار نيرومند باقی می ماند.
طی دهة 1990 رونق آمريکا که همچون نيروی يکپارچه ساز مرکز گرا عمل می کرد، به ايالات متحد و مؤسسه های آن امکان داد که تأثير « غير سياسي» نيرومندی در قاعده های بازار داشته باشد. از سوی ديگر، سلطه سرمايه های آمريکايی در قلمرو مالی و تکنولوژی های جديد نفوذ و اعتبار گسترده ای برای آنها در سطح قاعده های بين المللی فراهم می آورد که بتوانند اين بخش ها را اداره کنند. البته اينها پيروزی های ناپايدارند. توانايی ديگر کشورهای سرمايه داری مرکز نشاندادن واکنش دفاعی در برابر اين فشارها امری منطقی باقی می ماند.
فرمانروايی مرکز به رهبری ايالات متحد در ساختار سياسی جنگ سرد و سپس پيروزی توهم آميز قدرت نرم (soft power) آمريکا با بازگشت به عقب، می توان ديد که سيستم سياسی بين المللی جنگ سرد يک ساختار بسيار محکم برای تأمين سلطه سياسی ايالات متحد دردنيای سرمايه داري، و در خلال اين سلطه، همچون مجموعه ای از سازوکارها بود که حمايت و پيشرفت انباشت سرمايه توسط ايالات متحد را تأمين می کرد.
طبقه های سرمايه دار در سطج جهان با روبرو شدن با مسئله کمونيسم پس از جنگ دوم جهانی به ايالات متحد برای کسب پشتيبانی و حمايت روی آوردند. ايالات متحد با امضای موافقت نامه های امنيت با اروپای غربي، اقيانوس آرام، جنوب شرقی آسيا و ديگر بخش های جهان غير کمونيست به ا ين خواست پاسخ داد و به ايجاد پايگاه هايش در اين سرزمين ها پرداخت و به مثابه حافظ نظامی امنيت اين کشورها عمل کرد. در عوض، ای دولت ها موظف شدند، دستگاههای اقتصادی شان را برای برآوردن نفع های اقتصادی آمريکا سازگار کنند و کنترل يک جانبه ايالات متخد را نسبت به ابزارهای «حکومت جهاني» دنيای سرمايه داری بپذيرند.
ايالات متحد از اين سيستم برای نفع های اقتصادی صنفی گرا، کوته بينانه سرمايه داران خاص خود استفاده نکرد و بر اين اساس، نه تنها به بهره برداری از ثروت های آلمان و ژاپن در هنگامی که اين کشورها در اشغال نظامی اش بودند، نپرداخت، بلکه بر عکس به تشويق بازماندگان طبقه سرمايه دار که زير سلطه اين کشور در دوران اشغال قرار داشتند، پرداخت و بدين ترتيب فقط به روييدن امپراتوری های قديم اروپا بسنده نکرد.
بدون ترديد، در دهة 1970، رهبران آمريکا ناگزير از برخی امتيازهايی که در دوران پس از جنگ به ديگر سرمايه داران داده بودند، متأسف شدند. با اينهمه ساختار سياسی جنگ سرد به واشنگتن وزنه سياسی مهمی برای دفاع از نفع های اقتصادی اش بخشيد. همانطور که روبرت ژيلپين نشان داد، وابستگی آلمان غربی به حمايت سياسی و نظامی آمريکا در دهة 1960 جنبة اساسی داشت.
زيرا ايالات متحد به اعتبار آن توانست به مؤسسه های خود امکان دهد که فعاليت ها در جمهوری فدرال آلمان را برای تبديل شدن به نيروی مهم در جامعة اقتصادی اروپا سامان دهندطی دهة 1970، برتری سياسی آمريکا به اين کشور امکان داد سيستم بروتون وود را ترک گويد و سلطة مستقيم دلار را به اقتصاد جهانی تحميل کند و بدين ترتيب دلار را در چارچوب سياستی هدايت کند که هدف آن تنها دفاع از نفع جهانی ايالات متحد است.
در پايان 1979، در مقابله با تحکيم خطرناک رابطه های اقتصادی و سياسی بين آلمان و اتحاد شوروي، ايالات متحد از طريق ناتو اقدام به گسترش موشک های پرشينگ در جمهوری فدرال آلمان نمود که به گسست خشن رابطه ها بين جمهوری فدرال آلمان و اتحاد شوروی انجاميد.
ساختار سياسی جنگ سرد در دهة 1980 به عنوان ابزاری عليه ژاپن، تا اندازه ای به دليل برقراری رابطه ميان ايالات متحد و چين در دهة 1970 کمتر فايده مند بود. اما اين ساختار به دستگاه اداری ريگان امکان داد به سمت سياست جديد تجاری تجاوزکارانه که آن را به شدت متوجه ژاپن و جنوب شرقی آسيا کرد، بچرخد، بی آنکه هيچ رابطه ای با اصل های « تجارت» داشته باشد. همانطور که ديده ايم خواست دستگاه اداری ريگان در پايان دادن به نظارت ها بر سرمايه ها و آزاد کردن بازارهای مالی بنا بر بيان ضد جمعوارگی که با ضد کمونيسم جنگ سرد سازگار بود، توجيه می شد.
می توان از اين ساختار سياسی جنگ سرد سه ويژگی بيرون کشيد. نخست اين واقعيت وجود داشت که برگزيدگان دولت های اروپای غربی و ژاپن بطور مستقيم وابسته به تصميم های آمريکا در زمينة کاربرد قدرت نظامی بودند که نسبت به آن هيچ نظارتی نداشتند. ايالات متحد توانست به ابتکارهای نظامی عليه اتحاد شوروی يا عليه دشمنان خاورميانه يا از سوی ديگر به ابتکارهايی دست يازد که پيامدهای آن برای امنيت متحدان آن مهم و حتی حياتی بود، البته بنحوی که اين متحدان از پيش از آن بی خبر بودند. اين روشی بود که قدرت نظامی ايالات متحد به اعتبار آن مجال يافت تأثير سياسی عمومی عميقی بر دولت های سرمايه داری ديگر بر جا گذارد.
دومين ويژگی ساختار سياسی جنگ سرد اين بود که برتری سياسی ايالات متحد عميقاً در سطح جمعيت های کشورهايی که بر اثر رسوخ ايدئولوژی ضد کمونيسم در تهادهای سياسی ملی شان متحد شده بودند، ريشه بدواند. بزرزنيسکی به درستی اين فرهنگ سياسی ضد کمونيسم را با باور تقريباً مذهبی مقايسه کرده است بر اين اساس، دولت های آمريکا با اعلام وضعيت فوری ضد کمونيسم توانستند در فرصت های مختلف دوران جنگ سرد جمعيت خود و جمعيت بقيه مرکز را بطور متحد بسيج کنند. فعاليت نظامی ايالات متحد و اقدام های سياسی يک جانبه آن در سطح مردم در فرهنگ سياسی توده ای ضد کمونيسم توجيهی اغراق آميز يافت.
سومين ويژگی اين ساختار عبارت از نهادی شدن سياست بين دولت ها در درون مرکز بود. رابطه های سياسي، رابطه های امنيت ميان ايالات متحد و هر يک از متحدان تابع آن بطور اساسی به شکل دوجانبه در رابطه مرکز با قمرها سازمان يافته بود. مثلاً دولت های اروپايی در يک کميته اروپايی برای تعيين خط مشی مشترک در زمينة سياست بين المللی پيش از مذاکره با مسئولان آمريکايی گرد هم نيامده بودند؛ و در همان زمان عدم موافقت ها در زمينة مسئله های سياسی بين متحدان و ايالات متحد می بايست در خانواده در چارچوب نفوذناپذير نهادهای مربوط به موافقت های امنيت حل و فصل شود. البته، در برابر همه، همبستگی و هماهنگی می بايست قاعده باشد.
اين سيستم بنوعی برای ايالات متحد مناسب بود که دولت های آن يکی پس از ديگری نياز به برقراری نهادهای قوی و وسيع در مجموع مرکز بمنظور مديريت اقتصاد سياسی بين المللی به طوری که برتری آمريکا را تضمين کند، احساس نکردند. « صندوق بين المللی پول» به ايفای نقش فرعی بويژه بر محور مديريت اقتصادهای سياسی جنوب در دهة 1970 واپس رانده شد.
سامانه ای که با وظيفة تنظيم کردن و هماهنگ کردن سياست های عمومی در درون دولت های عمده سرمايه داري- سازمان تعاون و توسعة اقتصادی (OCDE)- پديد آمد بيش از يک سامانه سياسی که اعمال قدرت می کند، همواره مرکز گفتگو باقيمانده است.
گروه 7 که دردهة 1970 بوجود آمد هرگز به به يک سامانه سياسی قوی و بی چون و چرا تبديل نشده است. ايالات متحد از آن به منظور کاربرد سياست هايی که پيش از اين در فرصت های معنی دربارة آن تصميم می گرفت و امکان گردآمدن در يک مجموعه واقعی به نحو ديگر برای آن فراهم نبود، خوب استفاده کرده است. در داخل ساختار جنگ سرد، ايالات متحد برای تأثيرگذاری ارادة خود بر اقتصاد سياسی بين المللی چندان نيازی به برپايی ساختارهای نهادی مجهز به قدرت رهبری نداشت. تنظيم های مناست برای رسيدن به هدف هايش کافی بنظر می رسيد.
شکست بلوک شوروی و پيروزی بالقوة سرمايه داری آمريکا
فروپاشی بلوک شوروی و اتحاد جماهير شوروی با موج فوق العاده شور و حرارت فراملی توأم شد، بنحوی که دستگاه اداری ريگان از آن به عنوان مدل آمريکايی « سرمايه داری جديد» دفاع کرد و سپس مورد تأکيد دولت تاچر در بريتانيای کبير قرار گرفت و در دهة 1990 به مثابه « جهانی شدن اقتصاد» موضوع بندی شد. کارزار ضد بلوک شوروی در جريان « دومين جنگ سرد» همزمان کارزار دنيای سرمايه داری برای سرمايه داری جديد بود.
اين کارزار، کمونيسم را بنا بر تنوع دولت گرايی ها از سوسيال دموکراسی اروپا تا دولت گرايی کشورهای جنوب که می کوشيدند خود را توسعه دهند و از « سرمايه داری های اندک همباز» دولت گرا در جنوب شرقی آسيا عبور کنند، به سادگی به عنوان بدترين و افراطی ترين هر گزينشی از جمع گرايی ها که بازار آزاد « سرمايه داري» را رد می کردند، نشان می داد. و همزمان تخريب حقوق کار، خصوصی سازی صنعت ها و خدمت های عمومي، آزاد سازی سيستم های مالی ملی و بويژه برداشتن نظارت ها بر گردش آزاد مالی را به عنوان پيشرفت هايی وانمود می ساخت. کوتاه سخن، بدين ترتيب از بين المللی شدن دگرگونی های از پيش انجام يافته در مقياس ملی در دنيای انگليسی - آمريکايی ستايش بعمل می آمد.
اين برنامه سياسی ريگان يک جنبش واقعی اجتماعی فراملي، مجهز به همان اندازه انرژی و هيجان چشمگير بوجود آوردپرشورترين ها گروه های اجتماعی سرمايه دار مرکز بودند که بطور طبيعی آن را چونان حجمی از حقوق جديد مالکيت می نگريستند که پس از جنگ دوم جهانی حذف شده بود و اينک دوباره به آنها برگردانده شده است. البته، اين جنبش تخيل قشرهای بسيار وسيعی را توصيف می کند که آزادسازی مالی را قبل از هر چيز بعنوان نشانة مدل جديد نوسازی آفريدة ايالات متحد می ديدند.
آنها جنبش های چشمگير سرمايه های سوداگر را به مثابه نشانه های پويايی جديد سرمايه داری می نگريستند. آنها تصور می کردند که بحران های مالی که از سرمايه داری جديد بوجود آمده اند از مقاومت های دولت گرايانه در سرمايه داری جديد برانگيخته می شوند.
آنها مالی شدن را آنگونه که در شکل معينی به انقلاب تکنولوژيک مربوط است و محرک های جديد رشد را برای اقتصادها در تکنولوژی های جديد و بخش های ارتباط های دور می آفريند، درک می کردند.
برنامه ريگان نه فقط از جانب راست در اروپا، بلکه از جانب حزب های سوسيال دموکرات و گروه های صاحب امتياز در بلوک پيشين شوروی پذيرفته شد و در آمريکای لاتين و بخش های معين آسيا نيز از آن استقبال بعمل آمده است. اين جنبش اجتماعی در هنگامی که رونق آمريکايی دهة 1990 و رکود ژاپن و اروپا نمودار گرديد، مقبوليت دوباره يافت. باور نادرست دهة 1980 که طبق آن بر تری آمريکا چيزی مربوط به گذشته بود، جايش را به باور باز هم نادرست سپرد که طبق آن مدل جديد آمريکايی سرمايه داری مالی شده می بايست عصر جديد فرمانروايی ايالت متحد طی قرن 21 را بگشايد.
مقارن پايان دهة 1990، تفسير فروپاشی بلوک شوروی به عنوان نتيجة پيروزی سرمايه داری جديد، جلوه خود را در بخش های بزرگ جهان از دست داد. ما بيش از پيش شاهد اوج ناگهانی سيلان سوداگری ها به مثابه شبح های بی ثباتی اقتصادی هستيم که ناشی از فرار بودن مفرط سيستم پولی بين المللی است.
شکل توليبرالی سرمايه داری مدعی ارائه فرمولی برای غنی شدن همه گروه های کوچک اجتماعی به قيمت زيرورويی های اجتماعی و اقتصادی به نفع گروه های بزرگ اجتماعی حتی برای تمامی جامعه ها است. اما ما بيش از پيش شاهد « جهانی شدن اقتصادي» به عنوان يک ماشين جنگی برای توسعه سرمايه داری آمريکا و بيشتر به عنوان مدل جديد رشد بين المللی هستيم. حتی در ايالات متحد، مدل جديد سرمايه داری مالی حباب سوداگری خطرناک در کانون رونق اقتصادی بوجود آورد. پايان اين رونق در 2001 که با شکست ها در « بخش های جديد رشد» توأم شده بود، بنظر نمايشگر پايان جنبش اجتماعی فراملی است که در سپيده دم عصر جديد، پويايی سرمايه داری را وعده می داد.
مصاف منطقه گرايانه اروپا آسيايی در حکومت جهانی ايالات متحد و راهبردهای جغرافيا سياسی آن در طی دهة اخير از آغاز دهة 1990 مصاف های مهم جديد در رابطه با فرمانروايی جهانی ايالات متحد در دو سر اروپا آسيا نمودار شده است
. دولت آمريکا ناگزير شده است بدون در اختيار داشتن کمک ساختارهای محکم سياسی جنگ سرد با مصاف های جديد مقابله کند. در واقع، مصاف های جديد بطور تنگاتنگ با فروپاشی خود اين ساختارهای سياسی در پيوند است. به علاوه، نهادهای دستگاه دولتی ايالات متحد در بسياری از جهت ها نهادهای به ارث رسيده پنجاه سال جنگ سرد هستند
.
مصاف های جديد
در جای نخست مسئله عبارت از گرايش روزافزون به منطقه گرايی سياسی در اروپای غربی است؛ چنان که کوشش های همزمان در رابطه های بين المللی هويت سياسی جمعی اروپا را به نمايش می گذارد.
در جای دوم چرخش چين و شوروی سابق، بويژه روسيه به سرمايه داری اين سئوال را بر می انگيزد که بدانيم آيا ايالات متحد قادر است بر اين سرمايه داری ها از طريق تأمين کثرت پيوندهای خود با سرمايه آمريکايي، بيش از کثرت پيوندهای روسيه با آلمان و اروپای غربی و همچنين بيش از پيوندهای چين با کمربند اقيانوس آرام، مسلط شود.
بطور مسلم چنين مصاف هايی به هيچ وجه موجوديت رسمی ندارند. گفتمان رسمی محدود به اين يادآوری است که سرمايه داری فقط به واحدهای اقتصادی دارای هر مليت مربوط است که قانون های بين المللی بازار را آنگونه که توسط گات و ديگر نهادهای سازمان جهانی تجارت (OMC) تنظيم شده در نظر می گيرند.
چنين است مصاف های ناشی از چرخش چين و روسيه به سرمايه داری که بطور اساسی برای روسيه و چين به قرار دادن سياست اقتصادی خود در مطابقت با قاعده های بازار « سازمان جهانی تجارت» محدود می شود. هنگامی که وضعيت از اين قرار است، آنها امکان می يابند در نهادهای اقتصاد جهانی وارد شوند. اينها توليد کنندگان بسيار مؤثراند که خارج از هر ملاحظه مليت شان بنا بر موقعيت خود پيروز می شوند.
بنابراين، اين گفتمان رسمی داوهای قدرت مربوط به اقتصاد سياسی بين المللی معاصر را در نظر نمی گيرد. اين داوها مستلزم مبارزه های غرب - غرب برای کسب دسترسی ممتاز به بازارهای تازه پديدار است. در اين نبردها، قاعده های گات کم اثر يا بی اثرند. طی دهة 1990 غرب برای نفوذ در سرمايه داری های در حال توسعة شرق و جنوب شرقی آسيا، بويژه چين و همچنين برای کسب امتيازها در اتحاد شوروی پيشين کوشش های زيادی بعمل آورده است.
روندهايی که چين ديروز يا روسية امروز می کوشند به ياری آنها در سازمان جهانی تجارت وارد شوند، برای رقابت ها و مسابقه های به حد اعلاء سياسی شده ميان قدرت های غربی دربارة شرايط ويژه مشخص کردن نفوذ چين فرصت فراهم می آورند.
دستگاه سازمان جهانی تجارت از جانب خود گزينش وسيعی از موقعيت ها و تصميم ها ارائه می کند که در واقع مدل های شبکة رابطه های بين المللی را که اقتصاد چين هم در آن جای دارد، تعيين می کنند.
ايالات متحد ابزارهای Soft Power - کنترل دسترسی به بازارش را چون صندوق بين المللی پول و بانک جهانی در اختيار دارد که در نفس خود برای تنظيم قطعی اين مسئله ها نامناسب اندوابستگی چين به بازار توليد آمريکا برای دخول سريع و شديد در بازار آمريکا بنا بر نياز فوری سرمايه های آمريکا جبران می شود. اما در برابر اين عملکردهای مطلوب تجاري، چين تنها تصرف جزيی در اين کشور به ايالات متحد داده است.
همچنين روسيه که نقش مهمی در بازارهای انرژی بين المللی ايفاء کرده باعث نفوذ ناچيز صندوق بين المللی پول و بانک جهانی در اقتصاد روسيه شده است. از اين رو، يکی از وظيفه های مهم واشنگتن در دهة 1990 عبارت از اين بودکه با وامدار کردن روسيه از راه تزريق پول صندوق بين المللی پول به آن جای پای محکمی در اين کشور بدست آورد.
اين واقعيت را نبايد ناچيز گرفت که ايالات متحد پس از فروريختن ساختارهای سياسی دوران جـنگ سرد خود از هر دلــيل مؤثـر Soft Power در اقتصادهای سياسی دو منطقه - کمربند بی بهره بوده است. از اين رو، لازم بود که واشنگتن بسرعت پيوندهای جديد نهادی با کشورهای اتحادية اروپا برقرار کند و از عهدة دشواری های آشکار در کوشش ها برای وارد آوردن فشار بر دولت های ژاپن برايد تا اين دولت ها انواع قراردادهای تجاری را که کنگره آمريکا لازم دانسته است، بپذيرند.
چنين است که در دهة 1990، ايالات متحد ناچار شد بکوشد از قدرت های نظامی - سياسی اش برای ايجاد رابطه های سياسي، همزمان در دو منطقه - کمربند - اروپای غربی و کمربند اقيانوس آرام - و ميان اين منطقه ها - کمربندها و روسيه و چين استفاده کند. اما اين اقدام در استفاده از توانايی های نظامی برای چنين دوباره سازي، مسئله بويژه دشوار يافتن راه حلی بنفع ايالات متحد در اروپا طی دهة 1990 را تشکيل می دهد: زيرا فروپاشی بلوک شوروی ساختارهای نظامی - سياسی خاص جنگ سرد را که کارآيی برجسته سياسی اش را به قدرت نظامی آمريکا داده بود، ويران کرد.
قدرت سياسی بالندة چين، نفوذ آن در جنوب شرقی آسيا، و همچنين جستجوی پيوندهای دوبارة سياسی - اقتصادی با شرق و جنوب شرقی آسيا مصاف های بيش از پيش آشکاری را برای موضع نظامی - سياسی ايالات متحد در اين بخش از جهان در پايان دهة 1990 تشکيل می داد.
هدف های اساسی سياست دولت های پياپی آمريکا در دهة 1990 به منظور تأمين سلطه سياسی قطعی بر اروپا آسيا، و از اين طريق، تأمين برتری سرمايه داری آمريکا در قرن آينده روی مسئله های مربوط به سازماندهی دوبارة سيستم نفوذ سياسی - نظامی متمرکز شده بود.
البته با پايان اتحاد شوروي، نيروهای نظامی ايالات متحد کاملاٌ به نيروی برتر تبديل شد. همانطور که خيلی ها آن را خاطرنشان می کنند، ايالات متحد توانسته است با کاميابی با هر ائتلاف از بزرگترين قدرت های ديگر نظامی مقابله کند. اين برتری نظامی احساس ظفرمندگرايی عمومی واضحی ميان واقع گرايان درون مؤسسه دانشگاهی کارشناسان آمريکايی رابطه های بين المللی بوجود آورده است. اين چشم انداز بخوبی توسط ول ورث، برژينسکی و ديگران تنظيم شده است. کنت والتز، سرآمد واقع گرايان نو و ديگرانی از اين سنخ ترديد دارند که اين امر دوام بياورد. آنها می انديشند که قدرت های ديگر ُمسلح می شوند و تعادل بنفع ايالات متحد را دگرگون می کنند با اينهمه، بجز تسليح دوبارة دفاعی چين، پيشگويی والتز تحقق نيافت.
قدرت نظامی نسبی ايالات متحد امروز بدرستی روشن می سازد که تلاش برای مصاف با ايالات متحد به عنوان قدرت نظامی جهانی برای هر قدرت مهم ديوانگی محض است. البته، اين واقعيت هيچ پاسخی برای ديگر مسئله های اساسی سياسی که در دنيای پس از جنگ سرد مطرح می شوند، فراهم نمی آورد.
مثلاً آيا قدرت نظامی آمريکا مانع از متحد شدن اروپای غربی و تشکيل يک بلوک در سياست جهانی است؟ آيا قدرت نظامی آمريکا می تواند تضمين کند که اروپای غربی متحد و يگانه شده، پيوندهای سياسی و اقتصادی تنگاتنگ با روسيه که در راه مطلوب ايجاد يک شکل سرمايه داری دموکراتيک ليبرالی گام بر می دارد، برقرار نمی کند؟ آيا اين قدرت نظامی ايالات متحد بدون صحبت از soft power که آن را در اختيار دارد - می تواند تضمين کند که کمربند اقيانوس آرام منطقه ای نمی شود و به يک اقتصاد سياسی منطقه ای دست کم تا اندازه ای حفاظت شده تبديل نمی گردد؟ وانگهي، چه اتفاق خواهد افتاد اگر از اينجا تا يک دهه يا دو دهه در قرن جديد، يک اروپای غربی متحد با روسيه و يک کمربند اقيانوس آرام متحد با چين در کارزارهای مشترک به منظور ترکيب دوبارة سياست اقتصادی بين المللی متحد شوند؟ آيا قدرت نظامی آمريکا می تواند پيروزمندانه در اين نوع مصاف با سلطه دلار و نهادهای soft power آمريکا مقابله کند؟
همانطور که من کوشيده ام در کتاب « بازی خطرناک جهاني» نشان دهم، مصاف های اساسی سياسی که دستگاه های اداری آمريکا از آغاز دهة 1990 بی وقفه با آن سروکار داشته اند، همواره پيرامون داوهای جديد اروپا آسيا، بويژه پيرامون جستجوی يک سازماندهی واقعی سياست های « متمدن» اروپای غربی و شرق آسيا دور زده اند.
برای فرمولبندی اين مصاف های درهم آميخته بنحو ديگر، می توانيم بگوييم که مسئله بطور اساسی عبارت از دگرگونی و سازماندهی دوبارة اروپا آسيا: دگرگونی عظيم آرايش جغرافيای اجتماعي، جغرافيای سياسی و جغرافيای اقتصادی اروپا آسيا است. اين چيزی است که به روشنی در ديدگان حکومتگران و روشنفکران آمريکا رخ نموده است.
با اينهمه اين امر در دريافت سياست آمريکا و دريافت اکثريت افکار عمومی اروپای غربی جای مرکزی پيدا نکرده است. مثلاً تصوير قدرت سياسی آمريکا در بريتانيا، به وسعت تصوير قدرت روا، فرمانروا بر جهانی است که خيلی تغيير نکرده و چون اينگونه عمل کرده، جريانی عادی بوده است. به بيان ديگر، اينجا و آنجا در برابر موردهای ويژه با موفقيت های نمايان ناچيز ملاحظه کارانه عمل کرده است.
يک چنين تصويری کاملاً نادرست است. همة دستگاه های اداری آمريکا از زمان بوش پدر يک آگاهی بسيار زنده از « حضور خود در (باز) آفريني» داشتند. به بيان ديگر، نفع مرکزی آنها از مسئله های استراتژيک و برنامه ای اساسی تشکيل می شد که به ساختمان نظم جديد بين المللی و اقتصاد جديد بين المللی مربوط بود. منطقه های درون پيوسته و منطقه های بحرانی عبارتند از اروپای غربي، اروپای مرکزی و روسيه، همچنين، ژاپن، کمربند اقيانوس آرام و چين. بحر خزر و دريای سياه نيز اهميت مهم استراتژيک دارند.
حال توجه مان را روی داوهای معينی متمرکز می کنيم که فرمانروايی جهانی آمريکا را در آزمون قرار داده است. اين داوها از اين قرارند:
دگرگونی های اروپا
دگرگونی های اروپا
دستگاه اداری ريگان در دهة 1980 در متقاعد کردن دولت های اروپای غربی به سمت گيری به سوی ليبراليسم نو بمنظور نشان دادن واکنش در برابر بحران عمومی اقتصادهای آتلانتيک کاميابی برجسته ای بدست آورد. اما دولت های اروپای غربی تصميم گرفتند اين سمت گيری را به ويژه در آنچه که به نتيجه های آن در ارتباط با بالا رفتن نرخ بيکاری و به حاشيه راندن اقليت های مهم مربوط است، از راه وسيله قرار دادن يکپارچگی اروپا با استفاده از خود انديشه يگانگی اروپا به عنوان بردار ليبراليسم نو (با وانمود کردن ليبراليسم نو به عنوان عامل يگانگی اروپا) برنامه ريزی کنند. لازم به يادآوری است که انديشة يگانگی اروپا انديشه ای نيرومند برای چپ است.
اين شکل سمت گيری اروپا با سمت گيری نوليبرالی بريتانيا در دستگاه اداری تاچر بکلی در تقابل است. در بريتانيا، ليبراليسم نو اقدامی واقعی و جدی برای دگرگونی پايه اجتماعی دولت از راه رويارويی آشکار با جنبش کارگری بريتانيا و شکست کامل سياست را تشکيل می داد. از سوی ديگر، در اروپای قاره اي، ليبراليسم نو بنا بر همگزينی اروپا نگری جنبش کارگری و استراتژی مرحله باور به نشانة ساختمان يگانگی اروپا تصوير شده بود. اين استراتژی می بايست بنا بر هر تدبير مبتنی بر استفاده از سياست مرکز گرا برای يگانگی اروپا چونان وسيله در سمت ليبراليسم نو خود را شکننده، سرشار از ابهام ها و گريزها بنماياند و همزمان اين عملکرد را بمثابه چيز مقابل آن: ليبراليسم به عنوان وسيله برای يک اروپای فدرال دموکراتيک نشان دهد.
نتيجه همزمان ادامه مقاومت در برابر جريان نوليبرالی از جانب دنيای کار در فرانسه، ايتاليا، آلمان و ديگر کشورها و توجيه مردم پسندانه همواره ناپايدارتر اتحاديه اروپا به عنوان چارچوب سياسی بود؛ اما در واقع اين چارچوب به هيچ وجه به يک فدراسيون دموکراتيک تبديل نشد. از اين رو، قدرت های اجرايی کشورهای اروپای غربی برای حفظ حفاظ گسترش نوليبرالی اروپا بيش از پيش به دادن هويت جديد، هويت يک سازمان بين المللی به اتحاديه اروپا دست يازيدند. سازمانی که برای حقوق ليبرالی دارای اهميت بين المللی و حتی جهاني: « دموکراسي» و توسعه و نيز توده ای از ديگر انگيزه های قابل جذب نيروهای مرکز چپ و دموکراسی مسيحی اروپا در منطقه هايی که داو محسوس رابطه های اجتماعی نوليبرالی توليد مانند محيط زيست، مسئله های جنس ها، مسئله های مربوط به کودکان، نژادپرستی و مجموعه همواره فزايندة حقوق بشر و کمک ها به توسعه را لمس نمی کنند، به کارزار می پردازد. ائتلاف شکننده بنفع ليبراليسم نو مبتنی بر حمايت گرايی شديد و سوداگری بکار گرفته نه فقط برای خدمت به منافع سرمايه داری اروپای غربی بلکه برای حمايت از زحمتکشان اتحاديه اروپا در بخش صنعت در برابر واردات رقابتی آسيای شرقی يا اروپای مرکزی و اروپای شرقی و همچنين کشورهای کم و بيش واقع در پيرامون است. همزمان شيوة کار (Le modus aperendi) خاص اتحاديه اروپا بنا بر هماهنگ سازي، ديپلماسی تنظيم شده به منظور ايجاد نظام های مبتنی بر قراردادها در همان زمان در درون خود اتحاديه اروپا و در ديپلماسی اقتصادی بين المللی آن شروع به درآميختن با هويت جديد سياسی ليبرالی چپ کرده است. کشورهای اتحاديه اروپا در صدد ارتقاء قلمروهای جديد قانونگذاری بين المللی از هر نوع، از قلمرو حقوق بشر تا محيط زيست، مسئله خاص جنس ها و غيره برآمده اند ). اين کوشش برای ترکيب ليبراليسم نو با حفظ اتحادهای ديگر طبقاتی در هر کشور ميان سرمايه، دنيای کار صنعتی و روشنفکران چپ اروپا بر پاية اروپاگرايی جديد منبع رو به گسترش تنش های فراآتلانتيک را بوجود آورده است. از منظر اروپاگرايی جديد، ايالات متحد، نظامی گر، ناقض اصول ليبرالی و بطور کلی بيشتر گستاخ نسبت به هنجارهای قانونی بين المللي، حتی همه هنجارها جلوه می کند.
با فروپاشی بلوک شوروی اين اروپاگرايی جديد با نفع ها و استراتژی های ژئوپليتيک دولت های عمده اروپای غربي، بويژه آلمان و فرانسه ترکيب شده است. يکی دشن آلمان در شرايط اتحاد شوروی در جای خود دورة حرکت های تند را به روی همة قدرت های مهم غربی بين پايان 1989 و پايان 1991 گشود. در اين دوره سرنوشت ساز دو دلمشغولی سياسی عمده در آلمان نمودار گرديد: نخست، پيوندهای همسايگان آلمان با آن و بين خود آنها هر چه بيشتر فشرده می شود. از پايان جنگ سرد، ديگر نمی توان در انجام اين کار تنها به اقتصاد منطقه ای بسنده کرد. اين کار می بايست شکل سياسی پيدا کند. اما اين امر نمی توانست راه را به روی شکل سياسی بگشايد. پس لازم بود که يک بلوک يا هماهنگی سياسی اروپا بوجود آيد تا منطقه يورو را تقويت کند. در جای دوم، آلمان تصميم گرفت منطقه کشورهای مرزی اروپای مرکزی و اروپای شرقی - کشورهايی که در حاشيه آلمان و اتريش قرار دارند - را در رابطه های نزديک، مطمئن، دوستانه و هميارانه با آلمان، بنحوی که آنها بتوانند نقش حمايتگر نسبت به نفع های کليدی آلمان ايفاء کنند، حذب کند. اما چنين عملکردی می بايست در چارچوب اتحاديه اروپا، نه بطور دوجانبه هدايت شود.
مجموع اين دلمشغولی های آلمان همياری تنگاتنگی را با فرانسه ايجاب می کرد. گرايش اصلی (هر چند نه تنها) درگزيدگان سياسی فرانسه عبارت از ارتقاء قدرت سياسی - نظامی فرانسه بطور اساسی در سطح منطقه ای اروپا ضمن استفاده از فرافکنی قدرت فرانسه برای تحقق ادعاهای قانونی رهبری سياسی فرانسه در اتحاديه اروپا بود. سمت گيری فرانسه با نفع های آلمان هماهنگ شده است.
البته، همزمان هردو کشور تصميم گرفتند به تحکيم هر چه بيشتر نفع های اروپا در داخل اتحاديه آتلانتيک نايل آيند و نفع بين المللی شايان تری برای اتحاديه اروپا و سياست اروپا گرايی فراهم آورند. بنابراين جغرافيای سياسی آنها با سياستی که آن را اروپاگرايی جديد می ناميم، مطابقت دارد.
علی رغم گفتار فرانسوي، اين سمت گيری های فرانسوی -آلمانی به هيچ وجه برای رويارويی با رهبری آمريکا در « غرب » تجهيز نشده بود. بنابراين واقعيت اين سمت گيری ها با تصميم دستگاه اداری بوش در حفظ عامل های اساسی کنترل سياسی آمريکا در زمينة سياست اروپايی بين المللی وارد تضاد شد، کنترلی که ايالات متحد طی جنگ سرد بکار می برد.
بنابراين، می بينيم که اروپای غربی در دو دهة اخير دو چهره در برابر سرمايه داری آمريکا و دولت آمريکا نشان داده است. از يک سو، اروپای غربی بيش از هر بخش ديگر جهان رابطه های اجتماعی و شکل های دولتی اش را با برنامه جهانی آمريکا سازگار کرده است و بيش از هر بخش ديگر جهان از ورود سرمايه های آمريکايی به بازار کار و بازار توليد و ديرتر در بازارهای مالی اش استقبال کرده است. پس چارچوب « جامعه اروپايي» برای کمپانی های آمريکايی که در داخل اين جامعه به توليد می پردازند، بسيار مساعد است. با اينهمه، در همين دوره، کشورهای اروپای غربی به نوعی تنظيم هماهنگ سرمايه ها بنا بر شکل يکپارچگی منطقه ای بيش از پيش سياسی شده بسيار نزديک شده اند. از اين رو، ايالات متحد با اروپايی روبروست که خود را منطقه ای می کند و در همان حال با چرخش جهانی نوليبرالی هم آوا است و عليه ايالات متحد چالش سياسی اروپايی بی چون و چرايی را در سطح ارزش های سياسی و نفوذ سياسی مدنی بين المللی براه انداخته است.
دستگاه های اداری آمريکا که در طی دهة 1990 جانشين يکديگر شده اند، رويکرد اساسی دو بخشی به مسئله اروپايی خود داشته اند. هدف های اساسی آنها سه گانه بود:
1- هدف نخست حفظ جدايی در سطح نظامی - سياسی بين دولت های عمدة اروپای غربی بنحوی بود که هر يک مثل شعاع يک چرخ به توپی اش به مرکزی چسبيده باقی بمانند که توسط واشنگتن تشکيل شده بود. سيستم قديمی ناتو اينگونه بود: اروپای غربی اجازه نداشت بدون واشنگتن برای هماهنگی رويکرد سيــاسی - نظامی اش همچون يــک جمع نهادی شود. نمی بــايست مرکز نظامی - سياسی مستقل اروپای غربی وجود داشته باشد .
2- هدف دوم که در گذشته شکل گرفت، عبارت از مانع شدن از بوجود آمدن هر نوع قدرت اروپای غربی مستقل و جمعی رو به شرق (يا مديترانه) بود و بر اين اساس هر نوع گسترش در حوزة نفوذ اروپای غربی از آلمان تا روسيه را منع می نمود. ايالات متحد به اتکای ناتو توانست هر نوع توسعة قدرت به سوی شرق را کنترل کند و در حقيقت نقش گارد مرزی را بين روسيه و دولت های اتحاديه اروپا بازی کند و روسيه را جدا از دستگاه های نهادی نظامی - سياسی اروپا نگاه دارد.
3- سوق دادن دولت های اروپای غربی به سوی گسست مصمانه از اتحادهای گذشته سرمايه - کار از راه داخل کردن بازار کار سبک آمريکا، کمينه گری رفاه سبک آمريکا و غيره مقدمه ای بود که برای آن دستگاه های اداری آمريکا يکی پس از ديگری توانستند روی متحد بريتانيايی ميجر يا بلر حساب کنند. مانند مورد انگليس، يک چنين کوشش براب مقابله با حقوق کار در اروپا می بايست زير پرچم سياستی سخت تر از سياست اروپاگرايی مرکز گرا انجام گيرد و مانند مورد انگليس پرچم ناسيوناليسم راست را برافرازد که ويرانگر پيوستگی بلوک اروپايی بود.
اين سه هدف به هدف يگانه ای باز می گردد: حفظ هژمونی کنترل آمريکا بر نظم نظامی - سياسی اروپا: به بيان ديگر، يک سيستم از چرخ دنده های بهم فشرده که بنا بر همة داوهای مهم سياسی اروپا و رابطه های سياسی اروپا با روسيه و خاور نزديک بکار می رود. کوتاه سخن، مسئله عبارت از تداوم هژمونی آمريکا بر اروپا آنگونه که طی جنگ سرد اجرا می شد.
از اين رو است که از 1990 فرانسه و آلمان وارد رويارويی هايی با ايالات متح شده اند. اين رويارويی ها آشکارا انجام نمی گرفت و بنا بر اين ايجاب نمی کرد که توده ها را برای حمايت از اين مبارزه های گوناگون بسيج کنند. البته، بر عکس، اين مبارزه ها در جلسه های سری ناتو، اتحاديه اروپا و ديگر نهدها انجام می گرفت و با اقدام های دقيق و کوشش ها در « کنش های بعمل آمده» در قلمرو نظامی - سياسی و حوزة ديپلماسی هدايت شده اند. بديهی است که اينها مبارزه های واقعی و گاه بسيار شديد بودند. اين بويژه وضعيت مانورها و ضد مانورها در بالکان غربی بود.
وقتی جنگ بوسنی شعله ور شد، در مقياس وسيعی همچون محصول فرعی مبارزه هغای غرب- غرب دنبال شد. جنگ بين صربستان و ناتو نخست و قبل از هر چيز مانور آمريکا در درون اين مبارزه ها بود. دولت انگليس که در جهت اين کشمکش ها همچون جانبدار صادق آمريکا حرکت کرد. در دراز مدت سعی در نزديک شدن قابل ملاحظه به فرانسه و آلمان دارد. اين دگرگونی در جهت گيری انگليس که توسط بلر از 1998 برانگيخته شد، در بخش بزرگی نتيجه شوکی بود که آمريکا با ناچيز گرفتن خشن امنيت اروپا و بريتانيا در بالکان غربی وارد کرد؛ ناچيز گرفتنی که گاه موها را براندام سيخ می کند.
حال ببينيم که بلوک اروپايی چگونه به تدريج با وجود خصومت شديد ايالات متحد پديدار شده است. مکان اين پديداری « پيمان دفاعی و امنيت اروپا» (PDSE) بود اين يک بلوک بسيار محکم نيست. زيرا هنوز بی بهره از تدارک وسيله های مؤثر و واضح برای توسعه و تحکيم در عمل است و در واقع محدود به تدارک نهادها است.
اما از سوی ديگر، ايالات متحد موفق شده است، بر جنبة نظامی - سياسی توسعة غربی در درون بلوک پيشين شوروی مسلط شود. آنها ( و در رأس شان لهستان) برای امنيت سياسی خود بين آلمان و روسيه به مشتريان ايالات متحد تبديل شده اند. آنها روسيه را از نهادهايی که مأمن بحث و گفتمان های نظامی - سياسی اروپاست، طرد کرده اند و بدين ترتيب به موقعيت نگهبانان مرزی بين روسيه و اروپای غربی نايل آمده اند. در مورد کوشش های فرانسه برای تأمين نوعی هماهنگی دنيای مديترانه در چارچ.ب ناتو، دستگاه اداری کلينتون نسبت به آن با حدت ديپلماتيک بويژه تهاجمی عکس العمل نشان داد و برای زير پا نهادن پيشنهاد فرانسه آن را تغيير شکل داد.
ترازنامه کوشش های ايالات متحد برای دوباره سازی سياست اروپای غربی به منظور حفظ کنترل مؤثر منطقه ها در شرايط پس از جنگ سرد ملايم شدن اين کوشش ها را نشان می دهد. بطور بالقوه اين يک ناکامی در قلمرو موضوع کليدی جلوگيری از پديداری بلوک وسيع سياسی اروپای غربی است.
رابطه های بين ايالات متحد و روسيه
برای دولت آمريکا در دهة 1990، دشواری همزمان حفظ جدا نگاهداشتن اروپای غربی و روسيه و باقيماندن نفوذ مسلط آن در هر يک از آنها بود. کوشش در تحول نفوذ مسلط در درون روسيه در بخش مهم دهة 1990 بنا بر سياست آغازين دستگاه اداری کلينتون مبتنی بر سياست يک شريک استراتژيک در پيش برد حرکت اصلاح گرانه در روسيه بود که با نتيجه های چشمگير روبرو شد.
در حالی که ُبن همچون شريک مرکزی دولت شوروی در زمان گارباچف بشمار می رفت، واشنگتن به شتاب به شريک اصلی دوره يلتسين تبديل شد و او را به رويارويی با پارلمان روسيه در 1993 سوق داد و در رابطه تنگاتنگ با يلتسين برای تخريب و سرنگونی حزب کمونيست بسيار نيرومند همه تلاش خود را بکار گرفت.
در چارچوب اين اتحاد سياسي، خزانه داری آمريکا رابطه بسيار تنگاتنگی با دارو دستة چوبايس برقرار کرد و آنان را بطور صوری با ميلياردها دلار به خدمت گرفت و با کمک به يلتسين تلاش کرد هيچ گامی در جهت اصلاح رابطه های اجتماعی خاص زندگی اقتصادی روسيه برداشته نشود و بجای آن اوليگارشی جديد اجتماعی سرمايه داری را در رابطة تنگاتنگ سری با سرمايه داری آمريکا بنا نهد.
تمامی دستگاه اقتصادی کلان اقتصاد روسيه از هرباره تا فروپاشی روبل در 1998 تابع اين طرح بود. اوليگارشی جديد اجتماعی بسياری از دارايی های سودمند اقتصاد روسيه را تصاحب کرد؛ ثروت کشور را به يغما برد و از ارزش بالای روبل و آزادی فعاليت های مالی برای گردش ارزش های دهها ميليارد دلار به سوی لندن و نيويورک سود اندوخت.
در همـان حــال پيوستگی چوبايس - ايالات متحد باعث شد که دولت روسيه با وام فزاينده که بخش وسيعی از بودجه کل در 1998 وابسته به آن بود، فلج شود.
اين وضعيت با موفقيت دستگاه اداری کلينتون در زمينة واداشتن دولت يلتسين به پذيرش توسعه ناتو در لهستان در 1997 و تعقيب سياست آشکارا ضد روس در درون اين سازواره که کاميابی سياسی چشمگيری برای واشنگتن بود، ترکيب گرديد.
با اينهمه، دستگاه اداری کلينتون نشان داد که از هدايت اين طرح فوق العاده تا انتهای آن ناتوان است. در هنگامة دهشت مالی جهانی 1998 دولت آمريکا ناتوان بود که از فروپاشی روبل و افشای وام دولتی دولت روسيه جلوگيری کند. در اين وضعيت با شتاب زيادی گروه يلتسين و دارو دستة چوبايس بيش از پيش از حيث سياسی خود را منزوی احساس کردند. در اين حال شمار کوچکی از طبقه های متوسط نوخاسته از لحاظ اقتصادی شکننده و طرفدار غرب ناگزير با زيان های اقتصادی فلج کننده روبرو شدند.
جنگ ناتو عليه يوگسلاوی در 1999 چرخش نيرومند و عميقی در همة جنبه ها در افکار عمومی روسيه عليه ايالات متحد بوجود آورد. جدی تر از همه رويدادها، جانشينی پوتين بجای يلتسين و دگرگونی در همة سمت گيری های سياسی دولت روسيه در زمينة ساختمان سرمايه داری مستقل روسيه و احياء دوبارة دولت روسيه بود.
هنگام ورود جرج دبليو بوش به کاخ سفيد، کوشش های ژئوپليتيک آمريکا در جهت اروپای غربی و روسيه به هيچ وجه نتوانست بعنوان کاميابی هايی براين آن وانمود شود. بنظر می رسد دو مدلی که به عنوان سيستم جديد سيباست بين المللی در منطقه تحميل گرديد، خود را بی فايده نشان داد. يکی مدل قديمی جنگ سرد بود که بنا بر آن ايالات متحد در رويارويی با روسيه در رأس اروپای تقسيم شده قرار داشت. ديگری مدلی بود که ايالات متحد را در موضع « قدرت بی طرف» در حال توسعه به سوی شرق بين دو وجود متقابلاً مخالف: يکی روسيه و ديگری اروپای غربی قرار داده بود. با اينهمه، اين کوشش های آمريکا موجب شد که اروپای غربی به يگانه شدن رو آورد. و اين در حالی است که سياست روسيه بيش از پيش به شدت ضدآمريکايی می شود و در جستجوی رابطه های بسيار تنگاتنگ با اروپای غربی برمی آيد. از اين برخورد از جانب برخی کشورهای اروپای غربی مثل آلمان استقبال شده است.
البته، دولت های اروپايی غربی بنا به روش خود به عنوان يک بلوک برای تأمين نفوذ سياسی بين المللی شان ادامه دادند. اين چيزی است که آنها با تقويت ديپلماسی سياسی صرفاً مدنی شان انجام داده و در برابر ايالات متحد با تندی معينی به گسترش آن پرداخته اند. در حقيقت، آنها به جانشين کردن سياست های قدرت بنا بر نظام های قراردادی مبتنی بر قاعده ها در مقياس جهانی دست يازيده و روی حل مسالمت آميز کشمکش ها تکيه می کنند؛ آنها در راه احياء نظام های مبتنی بر قاعده های جدايی ناپذير از حقوق بشر و غيره می کوشند؛ آنها همچنين برای شکل جمعی تر دولت جهانی که در آن ايالت متحد نتواند بطور يک جانبه در همه کارهای مهم تصميم بگيرد، تلاش می ورزند. حتی نشانه هايی از نفع اروپا نسبت به همکاری با دولت های آسيای شرقی علی رغم آمريکا در زمينة نکته های مهم معين وجود دارد. چيزی که موجب دردسر بزرگی برای آمريکا شده است.
پس از اروپای غربی يک جنبش واقعی وجود دارد. هر چند برای متعادلی کردن سياست قدرت هژمونيک ايالات متحد هنوز شکننده و تا اندازه ای روی اتحاديه اروپاکم متمرکز است. البته، می توان آن را به عنوان روش مخربی برای قطار در حال حرکت توضيح داد. دولت های اتحادية اروپاه همواره می کوشند از رويارويی رو در رو با ايالات متحده، هر بار که اين امر خطر آغاز منازعه را دارد، بپرهيزند. بنابراين، آنها تلاش می کنند با هم در قطار بمانند و در همان حال برای روشن کردن و تأکيد بر نقطه هايی که آنها را متمايز می سازد، تلاش ورزند. آنها همچنين در پاسخ به ابتکارهای آمريکا به تدبير هايی می انديشند که هدف از آن تقويت پيوستگی اروپاست.
در سال 2000 نخبگان سياسی در واشنگتن همه اين تغيير و تبديل ها را با نگاه خصمانه می نگريستند. دستگاه اداری بوش تصميم گرفت زمينه بازگشت اروپای غربی به موقعيت فرمانبرداری را فراهم آورد و همچنين شکنندگی بلوک موجود در زمينة نظامی و سياسی را از ميان بردارد.
صحنه آسيای شرقي
در حالی که دهة 1990 دهشتی را نمودار ساخت که از پويايی رشد ژاپن و موقعيت بيش ازپيش محکم آن در اقتصاد سياسی بين المللی بر دولت آمريکا و محفل های تجاری انی کشور مستولی شد. مصاف مستقيم ژاپن با آغاز شکست آن را ناپديد کرد و دورة رکود برقرار گرديد. در اين وقت دستگاه اداری کلينتون با سه مسئله اساسی در منطقه روبرو گرديد. تعقيب رشد پويا در آسيای شرقی و جنوب شرقی با سيستم های مالی تا اندازه ای محکم و سياست های اقتصادی سازگار شده با فزونی شتابان سود؛ صعود چين و گشايش آن و منطقه ای شدن روزافزون مدل های انباشت در منطقه؛ منطقه ای شدنی که جريان های معين در داخل ژاپن و ديگر بخش های منطقه تلاش کردند شکل نهادی به آن بدهند. دستگاه اداری کلينتون در سياست اش نسبت به چين با دشورای زياد روبرو شد و نخست کوشيد در رويارويی همزمان با چين و کرة شمالی موقعيت ممتازی بدست آورد. اما بعد در برابر مقاومت منطقه ای و فشار محفل های بازرگانی که در کشمکش برای تصاحب و رسوخ در بازار چين شرکت داشتند، عقب نشينی کرد. بحران شرق آسيا به خزانه داری کل آمريکا فرصت داد با رخنه در سياست اقتصادی و دارايی های اقتصادی کره راه را به روی نفوذ آمريکا بگشايد و در کوشش های خود برای گشودن راه به سوی ژاپن پيشرفت کند.
اين عملکردها که با خط مشی سياسی درازمدت آمريکا پيوند داشته و مبتنی بر عمل کردن به عنوان « قدرت بی طرف» است، به تضادهای بسيار قديمی سياسی بين چين، ژاپن و کره جنوبی درنگ دارد. اما عملکردهای خزازنه داری آمريکا طی بحران 1997، هر چند در مقابله با کارزار ژاپن در مدت بحران برای رسيدن به يک راه حل منطقه ای موفق بود، ولی در عوض رنجش نخبگان منطقه را در پی داشت و بدين ترتيب پاية تلاش مدافعانه آسه آن، چين و ژاپن را برای ايجاد ساختمان منطقه گرايی نهادی شده بينان نهاد. تدبيرهای در پيش گرفته برای کمک مالی منطقه ای به دولت ها برای مقابله با بحران های مالی و پولی نخستين گام ها را در اين جهت نشان می دهند. دومين گام در ارتباط با موافقت در زمينه تشکيل منطقه آزاد مبادله که چين و آسه آن را در بر می گيرد، بالقوه شامل ژاپن و کره جنوبی نيز می شود. اين سمت گيری اين روش را روشن می کند که تعارض های پيشين سياسی در نفس خود بتدريج وارد کشمکشی می شوند که همواره بيشتر رابطه ها در سطح نفع های اقتصادی و نفع های مربوط به اقتصاد را پيوند می دهد.
خلاف جريان اصلی از توان ايالات متحد سرچشمه می گيرد که به موهبت سطله جهانی دلار قادر است به مديريت کسری های عظيم تجاری و بنابراين جذب کميت های زيادی از صادرات آسيای شرقی و جنوب شرقی بپردازد. اما اين بازار بشتاب با آغاز رکود در ايالات متحد که بدين ترتيب موجب تقويت جريان منطقه گرايی می گردد، نقصان می پذيرد. حال آنکه صعود تند چين تنش های مربوط به رقابت با کره جنوبی و حتی ژاپن را بر می انگيزد. با اينهمه، علاقمندی های بسيار زيادی در هر منطقه برای نهادی کردن منطقه ای شدن وجود دارد. اين وضعيت دليل توانمندی برای دولت های منطقه در برابر ايالات متحد تا آن حد فراهم می آورد که کنترل معينی در زمينه دسترسی به بازارهای توليد منطقه برقرار کنند و منطقه را از وابستگی مستقيم به صندوق بين المللی پول و از اين طريق خزانه داری آمريکا در حالت بحران آزاد سازند. اين امر امکان می دهد که سودهای جمعی زيادی در اين مقياس بدست آيد که بتوان با صدای متحدتر در ديپلماسی اقتصادی بين المللی « سازمان جهانی تجارت» و ديگر سازمان ها سخن گفت.
در چنين شرايطي، سياست دستگاه اداری بوش که عبارت از ادامه کاری در نقش « قدرت خنثي» بود، خارج از متن دگرگون می شود؛ آنهم در وضعيتی که همياری منطقه ای بسيار عالی اين دستگاه را به ناتوانی تهديد کرد. آشکارا اين ترس نمودار می گردد که سياست دوستانة کره جنوبی نسبت به کره شمالی می تواند به اقدام همرأيانه در زمينه يگانگی دوباره که چين و روسيه را در بر می گيرد، بيانجامد و بدين ترتيب نفوذ آمريکا را بنا بر اين داو اساسی سياسی منطقه ای تضعيف کند.
از اين رو، با روی کار آمدن دستگاه اداری بوش در واشنگتن دکوری برای فعاليت آمريکا آراسته شد، تا فعالانه برای بازسازی سيستم سياسی بين المللی در منطقه آسيا - اقيانوس آرام تلاش کند. دستگاه اداری بوش به برنامه ريزی تغيير دکور خود پرداخت و موضع « قدرت خنثي» را ترک کرد و در موضعی گام نهاد که شعار آن « مطيع کردن چين» است. در اين صورت قدرت نظامی آمريکا بايد بمنظور توليد تنش با چين گسترش يابد و قدرت های ديگر منطقه را پشت سر ايالات متحد قرار دهد و بدين ترتيب به ساختار يک قطبی نايل آيد.
اين سياست به ايالات متحد امکان خواهد داد که از پيدايش يک بلوک سياسی - اقتصادی منطقه ای در برگيرنده چين و ژاپن جلوگيری کند و همچنين سياست ها و اقتصادهای منطقه ای را در جهت بسيار مساعد برای منافع آمريکا در چنبره خود قرار دهد.
با اينهمه، در شرايطی که اقتصاد چين به رشد خود ادامه می دهد و گشايش های وسيع بازار را برای سرمايه داری خارجی فراهم می کند. سياستی که هدف آن « مطيع کردن» چين است می تواند خيلی راحت به استفاده از اهرم بيانجامد. توانايی ايالات متحد در فراهم کردن مدل های سياسی و بنابراين مدل های انباشت در منطقه با عملی شدن آن به شدت فاصله دارد. هنوز خطر ديگری وجود دارد و آن خطر همگرايی سياسی بين ايالات متحد و کشورهای شرق و جنوب شرقی آسيا در زمينه شمار معينی از داوهای اقتصاد سياسی جهانی و حتی در زمينه داوهای سياسی در منطقه است. اين خطر که از اقدام شگفت انگيز ايالات متحد ه به نفع سياست دوستانه کرة جنوبی در برابر شمال برانگيخته شده بود در تقابل مستقيم با خط مشی واشنگتن در آغاز 2001 قرار داشت
.
خاورميانه
خاورميانه منطقة ديگر را تشکيل می دهد که در آن ايالات متحد ترکيب تاکتيک پويا و اقتصاد آزاد ويژة پس از جنگ خود را گسترش داده است.
پايه های سياسی موضع های آمريکا در خاورميانه از زمان فروپاشی نفوذ شوروی مبتنی بر دستکاری کشمکش های سياسی مزمن در داخل منطقه بوده است. آمريکا باحفظ و پشتيبانی از دولت اسراييل اين کشور را به تهديدی برای ديگر دولت های عرب تبديل کرده و پيوند امنيتی با مصر را حفظ کرده است.
در همان حال، ايالات متحد خود را « ميانجي» ناگزير بين اسراييل و دنيای عرب در ارتباط با اشغال فلسطين معرفی کرده است. در دهة 1990، اين کشور نقش ميانجی اش را ميان اسراييل و مقام های فلسطينی پيرامون زمين های اشغال شده گسترش شده است. ايالات متحد توانست نقش پشتيبان عربستان سعودی و کشورهای خليج فارس را در برابر تهديدها عليه اين کشورها از جانب ايران و عراق (دورة صدام) بازی کند.
اما پس از پيروزی جنگ خليج (فارس) و سرانجام سازش نامعتبر ميان اسراييل و عرفات رهبر و رئيس دولت فلسطين، موضع های ايالات متحد در منطقه با يک دورة طولانی انحراف از مسير دمساز شد. واشنگتن به سعودی ها اجازه داد در عوض حضور گروه های آمريکايی در عربستان سعودي، سياست بين المللی بسيار شديد اسلام گرايی را که نتيجه های آن با ظهور القاعده نمايان گرديد، گسترش دهد.
جنگ (نخست) خليج (فارس) در نفس خود جنگ تمام عيار بربرانه عليه عراق بود که طبق گزارش های سازمان ملل متحد موجب مرگ بيش از يک ميليون عراقی گرديد و بيش از پيش رسوايی چنين سياستی را در دنيای غرب و جهان اسلامی بنمايش گذاشت.
از سوی ديگر، ظهور انتفاضه دوم فلسطينی ها به نقش ميانجی ايالات متحد پايان داد. اين انتفاضه آشکارا تهی بودن و نا معتبر بودن موافقت های اسلو و کمب ديويد را بر ملا کرد.
از سوی ديگر، سرکوبگری های اسراييل واکنش های شديدی در عربستان و مصر ايجاد کرد و اين دولت ها را بر آن داشت که تأثير معينی روی بحران بگذارند. واشنگتن يار ی به اين دولت ها را در ارتباط با اين بحران رد کرد.
اين دولت ها نيز با متوقف کردن کوشش های آمريکا برای پيشبرد سياست اش نسبت به عراق جواب رد دادند. اين سياست در 2001 با شکست کامل روبرو شد. زيرا سوريه و ديگر دولت ها (در آن وقت) به عراق در شکستن محاصره کمک کردند. ايالات متحد از حيث سياسی در برابر اخراج بازرسان سازمان ملل متحد مأمور بررسی سلاح کشتار جمعی از عراق ناتوان بود. آمريکا و انگليس موفق نشدند سياست جديدی را که مورد قبول شورای امنيت سازمان ملل متحد باشد، پيشنهاد کنند. 11 سپتامبر سياست آمريکا در منطقه انحراف از مسير و تقريباً بکلی مجزا از طرح بين المللی بود.
نقش ايالات متحد به عنوان قدرت بررگ جهان
هر چند مانورهای جغرافيای سياسی ايالات متحد در اروپا و در شرق آسيا در درجه های مختلف نگرانی و حتی خصومت « متحدان» اش را برانگيخت، برنامة کار سياسی فراملی و بين المللی با تکيه بر نکته های بسيار مهمی که می توان آن را برنامه حکومت جهانی ناميد - در بخش مهمی از اين مسئله بيگانه باقی می ماند. در اين باره دو قلمرو مهم را يادآور می شويم:
-1 اقتصاد کلان جهان
-2 مسئله های جنوب
اقتصاد کلان جهاني
با وجود بحث ها دربارة وجود سرمايه داری جديد جهانی و پيدايش نهادهای « دولت جهاني» ترازنامة اين « حکومت جهاني» در دهة 1990 نمايشگر هرج و مرج است. و نيز با وجود ادعاهای رهبران آمريکا در تأکيد بر رهبری جهانی ايالات متحد، رفتار آن در زمينة مديريت جهانی از چنين شايستگی بی بهره بود. تمام تاريخ در رقابت های شديد سياست بازان دولت های سرمايه داری مرکز در مسئله های مهم اقتصاد سياسی جهان خلاصه می شود. آنها که در تنش های درون « سازمان تجارت جهاني» در ناکامی « موافقت چند جانبه در سرمايه گذاري» (AMI) وديگر موضوع ها حضور فعال داشتند، در مسئله های اقتصادی چون موافقت کيوتو دربارة محيط زيست بهم نزديک شدند. همة اين تنش ها نشان می دهند که قدرت سه گانه کاملاً در نمايش جبهة متحد در برابر انتخاب کنندگان درون کشورهای سرمايه داری مرکز و همانطور در برابر کشورها و مردم جنوب سود برده اند.
البته، اين تنش ها در قلمرو مديريت اقتصاد کلان جهانی آشکار شده اند. با اينهمه، بانک های مرکزی اروپا هر روزه با بانک های ايالات متحد و ژاپن برای اداره وضعيت مالی بين المللی همکاری می کنند. بهر رو، اين پيوندها با وجود رقابت بين قدرت های سرمايه داری مرکز گسسته شد. بدين ترتيب، ميان آنها وفاق وجود ندارد. مسئله عبارت از عملکرد سيستم پولی بين المللی يا تنظيم نوسان های مالی بين المللی است.
ايالات متحد مصممانه حقوق خود را در عمل يک جانبه در سياست حمايتی خود از دلار و نرخ های مبادله بين پول های عمده تثبيت کرده و از اين امتياز برای هدايت خودکامانه نرخ های مبادله استفاده کرده است. با وجود اين، خطر سيستمی تحميلی به ثبات مالی در پی بحران در کشورهای شرق آسيا، خزانه داری آمريکا به مقابله با هر اقدام در کم کردن نوسان های گريزان بين المللی سرمايه های شناورد ادامه داده است. در واقع صندوق بين المللی پول قاطعانه اين پديده را به عنوان نوعی تضمين عمومی رايگان بنفع سوداگری های مالی شمال که به شيوة خود دربارة سرمايه های مواج داوری می کند، تقويت کرده است. ما توانسته ايم وضعيتی را بررسی کنيم که اين دو مسئله همزمان در نظر گرفته شده و سلطه دلار و گردش آزاد سرمايه ها حفظ شده اند. دلار توانست برای يگانگی محاسبه در تجارت جهانی بعنوان پول مسلط جهان بقای بماند. اين در حالی است که ايالات متحد، بانک مرکزی اروپا و مقام های مالی ژاپن نرخ های مبادله را متعادل نگاهميداشتند. همچنين گردش آزاد سرمايه های خصوصی حفظ شده بود. در صورتی که کشورهای آسيب پذير از راه افزايش زياد اوراق بهادار توانستند نرخ بندی اساسی نوسان های مالی کوتاه مدت را تحميل کنند.
آنها توانستند مانع از اين شوند که صندوق بين المللی پول از سوداگران عرصة سرمايه های شناور شمال که از معامله در هنگام بحران ها می پرهيزند، حمايت کنند و به دولت ها اجازه دهند که به تعهدشان نسبت به وام عمل نکنند. البته، دولت های پياپی آمريکا اتخاذ تدبير در اين زمينه را به استثنای برخی تعديل های ناچيز در حل و فصل های صندوق بين المللی پول را رد کرده اند.
در لحظه کنوني، کشورهای گروه 7 موفق نشدند در زمينة برنامه جديد مديريت رابطه های پولی و مالی بين المللی به توافق برسند. با اينهمه، تدارک موضع مشترک در برخی از اين مسئله ها که شرق آسيا و کشورهای منطقه يورو بهم نزديک می کند، امکان پذير است. همانگونه که در آغاز 1999 اقدام مختصر وزيران مالی آلمان و فرانسه در زمينة نرخ های مبادله و موافقت با دولت ژاپن آن را نشان داده است. البته، همياری در اين زمينه چنانچه اروپا به طرف شرق توسعه يابد و اگر يک سيستم پولی در شرق آسيا پديدار گردد، خيلی آسان تر می شود
.
رابطه ها ميان دولت های سرمايه داری مرکز و جنوب
امروز چون ديروز، دولت های جنوب دشواری های زيادی از تأييد آمريت دولت احساس می کنند. در تمام مدت جنگ سرد، ماشين نظامی و سيستم اطلاعاتی آمريکا سهم فعال در مديريت اين مسئله ها در جنوب، بويژه در حمايت از ديکتاتورها، شرکت در حنبش های ضد انقلابی و ضربه زدن ها و هجوم های نظامی داشته اند.
همزمان در دهة 1970، دولت های سرمايه داری مرکز با مسئله جدی سياسی در برخی کشورهای جنوب: مانند سازماندهی دوبارة سياست اقتصادی بين المللی که امکان داد نقش جنوب را در تقسيم بين المللی کار تقويت کند، روبرو بوده اند. اين کارزار به نفع نظم جديد اقتصادی بين المللی در دهة 1980 بنا بر روش دولت ريگان در رهبری مسئله وام بطور مؤثر واپس رانده شد، کشورهای جنوب را تقسيم کرد و برنامه های تعديل ساختاری را که به تقويت قدرت اجتماعی سرمايه خصوصی در جنوب گرايش داشت، به اجرا درآورد. اين برنامه امکان داد که گروه های سرمايه داران محلی سرمايه های کشورهای شان را به مرکز های مالی لندن و نيويورک منتقل کنند و به موهبت مکانيسم گردش آزاد سرمايه ها تبديل به تنزل بگيران شوند و با سرمايه داران آمريکايی و بريتانيايی پيوند يابند. کشورها، بويژه کشورهای شرق و جنوب شرقی آسيا که از دام وام و تأثير بی ثبات کنندة نظام دلار وال استريت رهيدند، موفق شدند خود را بر خلاف جمعواره کشورهای جنوب حفظ کنند و به توسعة خود تا پايان 1990 ادامه دهند.
طی دهة 1990، برخورد ايالات متحد با جنوب در عمل، به استثنای چرخش باز هم رزم جويانه تر، تغيير نيافت. ايالات متحد به تهديد خود برای در مضيقه قرار دادن همة نيروهای سياسی که سياست اقتصادی بين المللی مستقر را به خطر می انداختند، ادامه داد. شيوة مورد استفاده به جنگ مرکز شباهت دارد: ترکيبی از محاصره های اقتصادی گاه با کارزارهای تخريب ثروت های اقتصادی کشورهای جنوب و مرعوب کردن و فرسودن مردم همراه بوده است. ايالات متحد در اين چارچوب کوشيد به سازمان دادن شورش های داخلی برای واژگون کردن کرسی های حکومتی پردازد. همزمان، دولت های گوناگون آمريکا به دفاع از « نظام دلار وال استريت» و امکان دادن به گردش کنترل نشدة سرمايه های خصوصی ادامه دادند، بی آنکه اين واقعيت را در نظر بگيرند که اين روند خطر ادامه و گسترش بحران های فاجعه بار مالی را در پی دارد. بحران تازه در آرژانتين و همچنين مسئله های حادی که اکنون مدل مشهور ديگر اقتصاد آمريکا: اقتصاد لهستان با آن روبروست، گواه روشنی بر اين مدعاست.
اين سياست ها ديگر از حمايت دولت های سرمايه داری مرکز برخوردار نيست. کشورهای اروپای غربی نخست با نظر مساعد از بحران شرق و جنوب شرقی آسيا در 1997 استقبال کردند. چون اين بحران امکان داد که نسبت به تضعيف رقابت ناشی از اين منطقه و همچنين گشايش وسيع تر اين کشورها به روی سرمايه های آتلانتيک اميدوار شوند. اما بعد آنها بحران و انتشار آن را به سوی مرکز سرمايه داری به عنوان فرانمود تقابل با نظام دلار وال استريت، نظام جهانی ای که به منافع انحصاری سرمايه داری آمريکا خدمت می کند، تلقی کردند.
در جای دوم، برنامه های تعديل ساختاری صندوق بين المللی پول و بانک جهانی نظم سرمايه داری بين المللی در جنوب را بطور جدی مورد بحث قرار نداد. وضعيت کشورهای جنوب بر عکس به شيوة ديگر تضعيف شد: با فروپاشی ساختارهای حقوقی و اداری ملی و بين المللی و بازيگران اجتماعی منطقه های وسيع جنوب و همچنين فروپاشی بلوک سابق شوروی که به دستورهای حقوقی و اداری صندوق بين المللی – بانک جهانی اعتناء نداشت و رابطه های اقتصادی و سياسی مستقل از ساختارهای نهادی دولت ها را می تنيد: زندگی اقتصادی و مرکزهای بزرگ انباشت سرمايه در جنوب در بخش مهمی گريز از چارچوب های نهادی دولت وبين دولت برای عمل کردن در چارچوب اقتصاد موازی و کوشش برای تصاحب بخشی از دستگاه های دولت برای هدايت فعاليت های خاص پنهان بود. گروه های اجتماعی که در خطر زيان های سياست های تعديل ساختاری صندوق بين المللی پول و بانک جهانی قرار گرفتند در اين گرايش متحد شدند. انباشت سرمايه ناشی از آن بدون هيچ دشواری راه های عبور موجود به سوی گروه های سرمايه داری شمال را پيدا کرد. مسئله عبارت از مبادلة کالاها، فروش مواد مخدر، يافتن واسطه های مالي، تجارت سلاح ها در مقياس کوچک يا هر داد و ستد ديگر بين المللی است. دردهة 1990 تاکتيک های نظامی و سياسی ايالات متحد نسبت به جنوب اين گرايش ها و همچنين روش آمريکايی تنظمی اقتصادی را تقويت کردند.
مسئله عبارت از عملکردهای مالی يا بهشت های مالياتی است. اروپا بطور مستقيم تأثير اين سياست ها را احساس کرده است. در واقع، اروپا مقصد ممتاز حرکت های جمعيتی است که از کشورهای آفريقايی در حال ورشکستگی و کشورهای بلوک شوروی فرار می کنند. اروپا نيز نتيجه های متعدد ديگر آسيب های مربوط به ماشين جهنمی نظام دلار وال استريت و همچنين بحران های صندوق بين المللی پول - بانک جهانی را که در واقع چيزی جز برنامه های تخريب ساختاری نيست، احساس کرده است.
بنابراين، ماشين نظامی ايالات متحد وسيلة بسيار خوب اجبار برای حل مشکلی است که در حال حاضر بطور واقعی وجود ندارد: مثل وجود يک دولت ضد سرمايه داری چپ در يک کشور نيمه پيرامو.نی که از تکيه گاه نيرومند بين المللی برخوردار باشد. جنگ مرکز بوسيله محاصره اش برای گرسنه نگاهداشتن بخش هايی از مردم، بمباران های زير ساختارهای اقتصادی يک کشور همراه با تأمين هزينه و کمک به سازماندهی شورش داخلی وسيله بسيار نيرومند برای مقابله با فشارهای ترقيخواهانه در کشورهای جنوب است. البته با نبود چنين فشارها و هنگامی که مشکل واقعی تجزية کشور است، اين ابزارها بکلی هيچ فايده ای برای کشورهای اروپای غربی ندارد. آنها دهه ها است که به کشورهای غرب بالکان که با مهاجرت های سنگين تهديدی برای غرب بشمار می روند، آسيب رسانده اند و دولت های مافيايی بوجود آورده اند که رابطه های اقتصادی با مرکزهای مهم اروپای غربی را حفظ می کنند.
دولت بوش و اوج بحران رهبری آمريکا
طی دهة 1990 دولت های مختلف آمريکا از تحميل برتری های خود در زمينه سياست بين المللی بازنايستاد. ديگر قدرت های بسيار نيرومند سرمايه داری در هر بار بجای کوشش در ايجاد موازنه در پی ايالات متحد راه افتادند. با وجود اين، همة اين پيروزهای پياپی مجموعی از نتيجه های منفی قابل پيش بينی در پی داشته است. زيرا ايالات متحد موفق نشد پيروزی های خود را با برقراری سلطه سياسی اش روی پايه های ثابت جديد استوار سازد. در يک مورد می توان گفت که ايالات متحد توانست با واردآوردن ضربه در خور آنها را در پناه درازمدت تهديدهای جدی قرار دهد: اين کشور به کوشش های اختصاص داده شده به جلوگيری از خطر اقتصادی ژاپن در پايان دهة 1980 می انديشيد که تدبيرهای مؤثری را بکار بندد که هدف آن مانع شدن ژاپن در دهة 1990 از ايجاد نواری از حمايت منطقه ای پيرامون شبکة انباشت سرماية آن در شرق و جنوب شرقی آسيا بود.
البته، در خارج از اين يگانه کاميابي، ايالات متحد موفقيت هايی را بدست آورد که هرگز راه به ايجاد ساختار فرمانروايی ثابت نداشته است. پيروزی جنگ خليج (فارس) که در اکتبر 1991 در مقياس منطقه بدست آمد، به فلج کردن استراتژيک سياست آمريکا در خاورميانه، فرسايش محاصره عراق در پايان دهة 1990 ، فرسايش ثبات عربستان سعودی و فرسايش نقش ميانجی ايالات متحد در روند پايان ناپذير صلح اسراييل - فلسطين انجاميد.
پيروزی در بوسنی و همچنين جنگ ناتو عليه صربستان به بازگشت باتون در شکل سياست امنيت و دفاع اروپا از اتحادية اروپا منتهی شد. دادگاه موقت که برای ميلوسويچ در نظر گرفته شد، به ايجاد ديوان بين المللی عدالت انجاميد. موفقيت حيرت آور خزانه داری آمريکا در گردآوردن شريکان اقتصادی يا سياسی استراتژيک خود انجام «اصلاح ها در روسيه» و وابسته کردن روسيه از راه وام، فروپاشی روبل و لغو وام روسيه زير تأثير بحران شرق آسيا را در پی داشته است. بحران شرق آسيا در نفس خود گشايش چشمگير اقتصاد کرة جنوبی و ناکامی ابتکارهای ژاپن را ببار آورد.
اما همه اينها در نهايت باعث تقويت کوشش های منطقه ای شد رابطه های اقتصادی و سياسی در شرق و جنوب شرقی آسيا گرديد. کوشش های گسترده برای تقويت يک سيستم سياسی اروپا به رهبری ايالات متحد و متمرکز روی ناتو که روسيه را در پی جنگ با صربستان واپس زد، نه تنها به تنظيم دلخواه مسئله روسيه کمک نکرد، بلکه برعکس، راه رهبری پوتين در روسيه را هموار کرد که نمايشگر اراده قوی احياء دولت روسيه و ايجاد سدهای جديد ميان سيستم های سياسی روسيه و اروپا است، اراده ای که در اروپای غربی با واکنش های مثبت روبرو شد و راه را به مسيری گشود که شباهت زيادی با رقابت آلمان - ايالات متحد برای برقراری پيوندها با روسيه دارد. سياست نسبت به چين نيز نبود هر نوع پيشرفت استراتژيک را نشان می دهد.
آنچه ژوزف نيه در آغاز دهة 1990 اظهار داشت، امروز سنجه ناکامی آمريکا است. در واقع، اين ناکامی آشکار می کند که ترليب آنچه که او آن را soft power و hard power ايالات متحد می ناميد، بايد به دگرگون کردن محيط ديگر کشورها بطريقی که آنها به وفق دادن خودبخود تمايل های شان با تمايل های ايالات متحد پردازند، نايل آمد. در حقيقت، وضعيت در بخش بسيار زيادی از جنگ سرد چنين بوده است. اما طی دهة 1990 اين امر رفته رفته حقيقی شد و حتی اگر برخی دولت ها به بازی ايالات متحد تن دادند و آنگونه که ايالات متحد خواست عمل کردند، آن را با ا کراه فزاينده انجام دادند.
نيه با پيش گويی خود، نشانه ديگری ارائه داده که نفوذ نامستقيم [soft] ايالات متحد بيش از پيش مؤثر می شود، حال آنکه قدرت مستقيم [hard] آن، يعنی نظامي، رفته رفته نقش مهم بازی می کند. در آن دوره، اين پيشگويی حقيقت نما بنظر می رسيد. مدل سرمايه داری آمريکا بنظر پيروز شد و شور و حرارت آفريد و در خدمت مدل رشد بسياری کشورها قرار گرفت. صندوق بين المللی پول برای تعديل ساختاری به عنوان تنها راه به سوی آيندة درخشان سرمايه داری کازينو که جريان های سرمايه های شناور که به نرخ های مبادله پربها می دادند، موج جديد مدرن سازی سرمايه داری را ترسيم می کند. چشم اندازها که در آغاز 1990 برای توسعة آمريت و نهادی شدن سازمان های بين المللی به رهبری ايالات متحد، و نيز شورای امنيت ملل متحد، صندوق بين المللی پول و بانک جهانی و ديرتر سازمان جهانی تجارت آنقدر مژده رسان بنظر می رسيد، تحقق نيافته است. قدرت نفوذ نامستقيم [soft power] در عمل از بين رفته و شور و حرارت برای قدرت آمريکا در بيرون از ايالات متحد بنظر امروز به گروه های کوچک اجتماعی افراد فوق العاده مرفه محدود شده که آمريکا را به مثابه مدافع نهايی منافع خصوصی شان می نگرند.
گرايش طبيعی در اين شرايط بنظر تلاشی نظام های بين المللی زير نفوذ آمريکا به وسيله دولت های همواره دنباله رو ايالات متحد است، اما نشانه های فزايندة سرنگونی چنان رابطه هايی بنا بر منطقه ای شدن که توسعه می يابد و نمونة دولت هايی که در برابر وضعيت آسيب رسان مخلوق نظام دلار وال استريت مقاومت می کنند و بيش از پيش برای محدود کردن خطرهای حرکت های سرمايه شناور دست به ابتکارهای فردی می زنند، ملاحظه می شود. پايان رونق آمريکا فقط می تواند اين گرايش را که به تضعيف نيروهای مرکز گرای ايالات متحد می انجامد، تقويت کند
.
مسئله مشروعيت: تلاشی سياست جهانی توده وار ايالات متحده
فعاليت های بين المللی دولت آمريکا طی جنگ سرد با گستردگی زيادی از اين واقعيت بهره مند بود که بخش بسيار بزرگی از رأی دهندگان کشورهای سرمايه داری مرکز، ايالات متحد را پشتيبان واقعی و صدر دنيای دموکراتيک ليبرال عليه کمونيسم تلقی می کردند. اعم از اينکه رئيس جمهوران آمريکا و جهة توده ای يا غير توده ای در اروپا و اقيانوس آرام داشته باشند، نقش جهانی ايالات متحد از جانب همة مردم پذيرفته شده بود. از اين رو، بايد به اين موضوع، مفهوم واقعی هويت جمعی را در شکل « غرب» متحد عليه دشمن کمونيستی اضافه کرد. بدون شک، بورژوازی که جنگ 1940 را در خاطر دارد و نسبت به دولت آمريکا بخاطر دفاع از منافع اش در همة زمينه ها حق شناس باقی می ماند، در اين احساس هويت مشترک سهيم است. البته، تأييد ايالات متحد خيلی فراتر در بخش های سوسيال دموکرات رأی دهندگان کشورهای سرمايه داری توسعه می يابد.
در اين شرايط، کارزار نظامی ايالات متحد و همچنين پشتيبانی آن از ديکتاتورها بنا بر ضرورت دفاع جدی از دنيای دموکراتيک ليبرال در برابر خطر شوروی توجيه می شد و نقد نمودهای قدرت يک جانبة ايالات متحد عليه متحدان خاص اش در بخش مهمی نديده انگاشته می شد. يگانه استثناء در اين مورد، نقدهای پرحرارت ژنرال دوگل رئيس جمهور فرانسه، رهبر سياسی اروپا است که پيش از برقراری هژمونی پس از جنگ آمريکا عرض وجود می کرد. با اينهمه، در دنيای پس از جنگ، فروکاستن شناخت ايالات متحد بعنوان رهبر طبيعی غرب، و همچنين قبول بی قيد و شرط اقدام های يک جانبه ايالات متحد در برخورد به ديگر دولت های سرمايه داری مرکز و مانورهای ايالات متحد در برابر سازمان های چند جانبه صندوق بين المللی پول، ناتو و گات کاملاً آشکار است.
اين مسئله های مشروعيت تا اندازه ای که از طريق دولت کلينتون و سپس نخستين دولت بوش در بيان آمده، کوشيده اند توسعه طلبی غرب و آمريکا را از پس از جنگ سرد برای پيروزی ليبراليسم جهانی توجيه کنند. اين رفتار در دنيای آتلانتيک شور و حرارت زيادی به سود طرح های بلندپروازانه جديد « حکومت جهاني» ليبرالي، حقوق شهروندان جهان ميهنی و رفتار دولت های غربی که قاطعانه روی اصل های ليبرالی تمرکز يافته، برانگيخت؛ گرايش هايی که بزودی با رفتار بين المللی واقعی ايالات متحد وارد کشمکش می شود. اما اين مسئله های مشروعيت بايد توسط منبع ديگر تغذيه شود: مانند کوشش های آگاهانه ديگر دولت های سرمايه داری مرکز، بخصوص اروپای غربي، برای استفاده از ليبراليسم عادي، بعنوان ابزار سياسی که امکان می دهد که قدرت ايالات متحد در ناچيز شمردن اصل های ليبرالی و قاعده های نهادهای بين المللی محدود شود. در چنين شرايطي، مراجعه به ارزش های ضد کمونيستی مشترک ديگر نمی تواند ارزش داشته باشد.
بنظر می رسد که سياست شناسان مختلف و مسئولان آمريکا گمان دارند که نبود مشروعيت توده ای تا اندازه ای برای سياست خارجی ايالات متحد در سطح بين المللی بی اهميت است. زيرا توده ها به سياست بين المللی توجه ندارند. اگر آنها بواقع به آنچه می گويند نمی انديشند به وسعت در اشتباهند. البته، طی دهة 1990 سياست توده وار در جلوی صحنه حضور نداشت. انقلاب های توده ای وجود ندارد، بلکه فقط آشوب ها و شورش های وقفه ناپذير در سراسر دنيا وجود دارد که هيچ سازمان، برنامه، استراتژی از آن ها پشتيبانی نمی کند. التبه، در درازمدت قدرتی که می کوشد بر سياست جهانی تسلط يابد، بی آنکه بتواند در زمينة درستی سياست اش بخش اساسی جمعيت جهان را در خارج از رأی دهندگان خاص خود مجاب کند، در معرض خطر برخورد با مسئله های جدی قرار دارد. اين قدرت نه فقط به وسيلۀ توده های بپاخاسته عليه آن، بلکه به وسيلة دولت های توانا در بسيج پشتيبانی بين المللی برای مقاومت در برابر کارکردهای چنين قدرتی با دشواری و اغلب با کشمکش روبرو است. ايالات متحد نمونه مجسم چنين قدرتی است
. با اينهمه، بنظر می رسد که در آينده قابل پيش بينی ايالات متحد در دام سرمايه داری و سيستم سياسی داخلی گرفتار می آيد که قادر به ايجاد سياست خارجی در خور در الهام بخشيدن به جنبش های مهم اجتماعی در بخش های ديگر جهان نيست. تنها پشتيبان بين المللی آن، البته پرحرارت، اما رفته رفته مهم، بنظر از اين پس گروه ابر ثروتمندان و همچنين اختلاطی از سلطه جويان مختلف، مسيحی های محافظه کار و متعصب مبادلة آزاد خواهند بود. در خارج از اين گروه ها، دفاع از نقش بين المللی ايالات متحد بنظر در عمل به ابزار انگاری ناب و سخت محول می گردد: يعنی استفاده از ايالات متحد در حد ممکنو تبعيت از آن در هنگامی که نمی توان به گونه ديگر عمل کرد.
نتيجه گيری ها:
فرضيه هايی برای توسعه آتی و آيندة چپ بنظر می رسد که دو گزينش بزرگ برای توسعه های آتی در چند دهة آينده وجود دارد. جستجوی سودمند يک دشمن ثابت که رويارويی نظامی ايالات متحد را ايجاب کند و موجب تجزية جديد جهانی گردد که تکيه کردن به برتری سياسی آمريکا را ممکن سازد.
يک لغزش مداوم اکنون با نشانه های بازی های قدرت ايالات متحد در شرايط تجزيه بين المللی و هرج و مرج فزاينده نمودار می گردد.
سمتگيری ايالات متحد در جهت تمرکز قدرت نظامی خود و جستجوی تجزيه جديد سياست جهاني
نخست، دستگاه اداری کلينتون درجستجوی لنگرگاه ساختاری جديد برای برتری آمريکا با ناکامی روبرو شد و اکنون با آشکاری بيشتر، دستگاه اداری بوش کوشيده است مرکز سياست جهانی را با شدت زيادتر به قلمرو نيروی آمريکا: قدرت نظامی منتقل کند.
واشنگتن تلاش می کند خود را از اجبارهايی که با يک رشته موافقت ها دربارة کنترل سلاح ها تاکنون برقرار گرديد يا در شرف برقراری بود، وارهاند: مانند قرارداد ضد بالستيک ABM، پروتکل در زمينة سلاح های بيولوژيک، قرارداد منع همة آزمايش های هسته اي، پيمان نامه سلاح های سبک، قرارداد منع کاربرد مين های ضدنفر؛ پيام مشترک در همة اين قلمروها اين است که دولت های ديگر نبايد امنيت را تنها در کنترل بين المللی سلاح ها، بلکه در جلب پشتيبانی قدرت آمريکا جستجو شود.
جنبة بسيار گويای اين محور سياسی با اختلاف زياد کوشش انجام يافته برای کنار گذاشتن قرارداد ABM و توسعة سپر ضد موشـکی (NMD) است. اين برای واشنگتن چشم انداز عهده دار شدن مسئوليت در برابر تهاجم قدرت های هسته ای و همزمان تابع کردن دوبارة ديگر قدرت های سرمايه داری به سلطه سياسی آمريکا را فراهم می آورد. اين سلطه سياسی در واقع دارای اين گزينش خواهد بود: چه آنها زير حمايت سپر ضد موشکی قرار گيرند و به آن وابسته شوند، و اين در صورتی است که ايالات متحد مسئوليت در برابر قدرت های هسته ای مثل چين را بر عهده گيرد؛ چه آنها بواقع سيستم اتحاد نظامی ايالات متحد را ترک گويند و برای خود آينده ناامنی نظامی و طرد سياسی را فراهم آورند. دستگاه اداری بوش وسيله يافتن شکل ثابت تر جداسازی سياسی جهانی را جستجو می کند تا در پرتو آن بتواند متحدان را در کارزار سياسی بين المللی درازمدت به صحنه آورد.
با به قدرت رسيدن اين دستگاه بنظر می رسيد کارزار « رام کردن چين» که روی کرة شمالی و تايوان به مثابه نقطه های کليدی رويارويی هدفگيری شده بود، انتخابی مناسب برای درونماية جداسازی است. اما 11 سپتامبر جستجوی جداسازی ثابت را روی « جنگ عليه تروريسم» متمرکز کرد که می بايست توسط « ائتلاف عليه تروريسم» به رهبری ايالات متحد هدايت شود.
در شرايط جنگ در افغانستان از دولت ها خواسته شد که دربارة شرکت در اين ائتلاف تصميم بگيرند. آنها درخواست را پذيرفتند، اما خود را در برابر حمايت از کارزار نظامی و سياسی در موقعيتی يافتند که بنا بر آن در مسئله انتخاب هدف ها و اين ائتلاف يا اسلوب های مورد استفاده در مبارزة برای اين هدف ها کنترل و حتی نفوذ با معنايی ندارند. اين ائتلاف گرد هم آيی جمعی برای طرح ريزی های سياسی ندارد. اين تنها يک شکل فوق العادة اتحاد ميان آمريکا و قمرهای اش است که در آن هر دولت سعی دارد بطور دو جانبه با ايالات متحد صحبت کند.
در اين حال اين ايالات متحد ا ست که تصميم می گيرد. اين ائتلاف ضد تروريستي، ابزارهای نظامي، اب
چشم اندازهايی برای چپ
ائتلافی که در دهة 1990 ليبرال ها و سوسيال دمکرات ها را در کوشش هايی گردآورد که آنها برای متقاعد کردن دولت آمريکا در دفاع از ارزش های شان در مقياس جهانی بکار بردند، متلاشی می شود. آنها اکنون اين گزينش را دارند: از يک سو، با قبول برتری آمريکا با هر چه پيش آيد متحد شوند و از سوی ديگر، به برنامه و کنش آن برای اصلاح جهان بينديشند. در مورد اخير ضروری است که چپ بانگرش واقعيت های مهم معين به چنين جريان ها کمک کند.
مصاف اصلی امروزين مطرح جهان افزايش تنزل و فقری است که بخش بسيار زيادی از بشريت در جنوب با آن روبروست. اين باور که اين مسئله ها توسط مؤسسه های خصوصی که همخوان با نشانه های بازار و جويندة سود است، حل و فصل می شود، بنا کردن کاخ های خيالی است. مبادلة آزاد برای کشورهای جنوب، حتی اگر قدرت های فرمانروا بر سازمان جهانی تجارت با آن موافق باشند، به هيچ وجه کافی برای بازگرداندن اين کشورها به رشد نيست.
کمک برای توسعه بسيار ناکافی است: لغو وام کمک می کند اما کافی نخواهد بود. تنها يک تنظيم جديد شمال - جنوب در دوره های بطور اساسی جديد بمنظور گنجاندن اقتصادهای جنوب در اقتصاد جهانی می تواند حل اين مسئله ها را آغاز نهد. در همه اين قلمروها، بيلان اتحادية اروپا در هيچ چيز بهتر از بيلان ايالات متحد نيست و در جنبه های معين حتی بدتر است. پس جنبش ضد جهانی شدن يک عنصر اساسی برای ليبرال های چپ و سوسيال - دموکرات است.
با اين حال، بايد در برابر کوشش های انجام يافته برای تحميل نظام هايی که برای دولت های سرمايه داری مرکز، از جمله نظام سازمان جهانی تجارت و شرايط صندوق بين المللی پول و بانک جهانی و همچنين برای تبديل پذيری پول ها در حساب های جاری يا سرمايه مناسب است، مقاومت کرد و به کثرت گرايی کامل سيستم ها و تنظيم های اقتصادی کمک نمود.
بايد در برابر برنامه بيش از پيش مد روز که مبتنی بر دخالت های سياسی و نظامی در جنوب بمنظور نابود کردن رژيم های نامطلوب بنفع ليبراليسم برای ساختن پنداری دولت های مدنی تر است، مقاومت کرد. بايد اين برنامه را بنام اصلی آن، امپرياليسم جديد ليبرالی ناميد. در حقيقت، در عمل، اين برنامه چيزی جز درفش افراشته برای توجيه سياست قدرتهای غربی نيست. کردهای عراق، مردم غرب بالکان يا مردم افغان در چنين وضعی قرار دارند. حفظ حاکميت برابر دولت ها و مقاومت در برابر کارکردهای قدرت غرب که دولت های پيرامونی را بی ثبات می سازند يا تخريب می کنند می تواند پايه ای برای توسعه اجتماعی و سياسی خودکامانه باشد. اين توسعه می تواند بنا بر رويارويی بين نيروهای اجتماعی و سياسی در درون دولت ها در محيط بين المللی سياسی و اقتصادی مطمئن تحقق يابد.
مبارزة منظم عليه ميليتاريسم جديد که مرکز آن اکنون ايالات متحد است، وظيفة بيش از پيش مهمی است که بايد به برنامه جنبش عليه جهانی شدن سرمايه داری افزوده شود.
در کارزار عليه ليبراليسم نو، بايد از وضعيت انگليس به عنوان نمونه ای از آنچه که ليبراليسم نو آن را هدايت کرد، استفاده نمود: مانند فروپاشی خدمت های عمومي، قطب بندی اجتماعي، شورش ها و بلواها در شهرهای فقير شمال، رسوايی های مالی بين المللی و پيشرفت فساد.
تقويت پيوندها ميان چپ آمريکا و چپ در ديگر بخش های جهان وظيفه ای مهمتر از هميشه است .
October 7th, 2004
برداشت و بازنویسی درونمایه این تارنما در جاهای دیگر آزاد است. خواهشمندم، خاستگاه را یادآوری نمایید.
مسایل بین المللی
- واشنگتن پست توجیهات دستگاه اطلاعاتی واشنگتن برای حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان
- منصور احمدزی امریکا خپلی ستونزی دنورو پلاس حلوی
- ترجمه توسط حمید محویماندلا و حزب کمونیست آفریقای جنوبی
- ترجمه توسط حمید محویجنایات فرانسه در آفریقای مرکزی
- ا. م. شیریبمناسبت درگذشت رفیق میشا
- ترجمه توسط حمید محویآپوکالیپس فرانسه : تروریست هائی که فرانسه از آنها پشتیبانی کرده است چه کسانی هستند؟
- جمعی از فعالان حرکت ملی در داخل و خارجاعتماد ما از گوناذ فریبکار سلب شده است
- فرامرز دادرس حقوق بشر نسبی محکوم است
- برگردان: ا. م. شیریقرارداد استعماری بین افغانستان و آمریکا
- ارسالی صمیمیکلاشنیکوف؛ شاعری که مخوفترینترانه مرگ را سرود
- خلیل الرحمن سلحشورچه کسی پیروز خواهد شد؟ گولن یا اردوغان !
- یادداشت «جیمی کارتر» در واشنگتنپستمردم سوریه باید در یک «انتخابات آزاد» سرنوشت خود را تعیین کنند
- ترجمه توسط حمید محویایالات متحده کمک های نظامی خود رابه واسطه های سوری متوقف کرد
- حزب کار ایران(توفان)در پس پرده روابط ایران و آمریکا
- برگردان و پی نوشت: ا. م. شیریمربیان آمریکائی ویتالی کلیچکو
- ترجمه توسط حمید محویسوریه : کشتاری به نام «عدرا».
- فرزاد رمضانی بونشمرز تاجيكستان با افغانستان و رويكرد روسي در آستانه ۲۰۱۴
- ناصر اصغریبازگشت سوسیالیسم به آمریكا
- ا. م. شیریچقدر کلمات معصوم اند!
- ترجمه توسط حمید محویپس «انقلابیان» سوری کجا رفتند؟
- مترجم: ا. م. شیریافغانستان در برنامه های استراتژیک ایران
- اسماعیل هوشیارحرفش غلط نبود ولی حق با اون نبود....
- دکتر خلیل ودادبازیها در جنگ شبکه های جاسوسی در افغانستان
- دکتر حمیدالله مفید نیلسون ماندیلا
- ناصر اصغریوقتی كه امیدها به یأس تبدیل شوند!
- مترجم: ا. م. شیریدر پشت صحنه توافق با ایران در ژنو
- فرزاد رمضانی بونشروابط ترکیه و روسیه و یا روابط رقیبان همکار
- اسماعیل هوشیارانسان تاثیرگذار و تاثیرپذیر !
- ترجمه توسط حمید محویماندلا و اسرائیل
- علی صدارتبه همین یک قلم عکس نگاه کنید
- ترجمه و مقدمه از: ا. م. شیرییاران الـیور تامبـو
- آسوشیتدپرسزندانبان ماندلا از دوست خود می گوید
- فرزاد رمضانی بونشتاپی، گام هایی برای اجرا و چالشهای مداوم فرارو
- حزب کارایران(توفان)من کمونیست نیستم اما غیر از آنها کسی ندانست که ما چه می گوئیم
- اسماعیل هوشیارآمریکا متعهد است یا نگران !؟
- شباهنگ راددانشگاهها و جنبش دانشجوئی
- صبا راهیمن این کشور را دوست دارم، شما هم دوست دارید؟
- فرامرز دادرس شیمون پرز، و سران عرب، در یک کنفرانس سرّی
- ترجمه توسط حمید محویسخنرانی بارک اوباما
- شباهنگ رادتوافق ژنو و اعلام علنی روابط جمهوری اسلامی با غرب (امریکا)
- ترجمه و پی نوشت: ا. م. شیریتحریمهای آمریکا علیه ایران یا شمشیر دو لبه
- ارسالی صمیمیاوکراینیها به چه چیز اعتراض دارند؟
- ترجمه توسط حمید محویشصت و یکمین واقعه نگاری سیاست بین المللی
- بیانیه حزب کار ایران(توفان)حق مسلم ایران در مسئله هسته ای
- ترجمه توسط حمید محویچرا مذاکرات هسته ای با ایران شکست خورد؟
- برگردان از روسی - دوکتور سید احمد جهشپرواز خطرناک امریکائیان ازمناس به اکتاو
- ترحمه توسط حمید محویفرانسوا هولاند، صهیونیست همیشگی
- اسماعیل هوشیاردرحاشیه توافق غرب و حکومت اسلامی درژنو !
- شباهنگ راددولت اعتدال و ضمانت اعتدال در جامعه!
- محمد عارف عرفان جنگ مواد مخدردرافغانستان
- حزب کارایران آمریکا از ایران چه می خواهد؟
- ترجمه توسط حمید محویاسرائیل کنگرۀ ایالات متحده را خریداری کرده است
- فرامرز دادرسآیا موج تازه ترور ها در فرانسه آغاز شده است ؟
- احمد جاويد شکیب په جاپان کې د امریکا نظامي هډي او د امریکايي عساکرو جنایات
- مترجم: ا. م. شیریدر خاورمیانه نهایتا سه نیرو شکل گرفت
- فرزاد رمضانی بونشتندروهای سلفی و مسأله بازگشت از زمین تمرین سوریه
- ترجمه توسط حمید محویحقیقت به عنوان شرط پیروزی
- علی صدارت ابهام در لائیسیته و نیاز به شفافگردانی این و سایر مفاهیم مردمسالاری
- ترجمه توسط حمید محویسوریه : جنگ برای گاز و لوله های گاز ادامه دارد!
- ترجمه توسط حمید محویجنگ و گاز طبیعی
- مترجم: ا. م. شیریدر باره ایران، عربستان سعودی و صد سالگی نظام ذخیره فدرال(*)
- ترجمه توسط حمید محویاتمی (زدائی) اروپا
- اسماعیل هوشیارچه خبر از ژنو!؟
- ترجمه توسط حمید محوی100000 شهید برای ژنو 2
- فرامرز دادرس شش به علاوه آخوند در ژنو ، فرانسه به دنبال چه می باشد؟
- شباهنگ راددر گرامیداشت کُشتار زندانیان سیاسی
- مترجم: ا. م. شیریذخیره کوکائین آمریکا- سلاح تحریکات
- ترجمه توسط حمید محویرم، پایتخت صلح جهانی
- أوسط نیوزجزئیات کامل طرح بندر بن سلطان برای سرنگونی بشار اسد
- ترجمه توسط حمید محوی«زیر چشمان ما»
- سیمون هندرسون راه های هماوردی عربستان با آمریکا به روایت اندیشکده واشنگتن
- ارسالی صمیمیوقتی محاسبات امنیتی مرکل بر هم میریزد
- اسماعیل هوشیارلاتهایی که دیپلمات هم میشوند !
- ارسالی صمیمیشاهزاده چارلز : درگیریهای سوریه به دلایل اقتصادی است!
- ا. م. شیریرسوایی در نشست بین المللی برندگان جایزه صلح نوبل در ورش
- ترجمه توسط حمید محویالیزه زیر شنود موساد
- ترجمه توسط حمید محویحقوق بشر در صفحۀ اول
- ترجمه توسط حمید محویخودکشی جمعی نزد سعودی ها
- ترجمه توسط حمید محویانسان شناسی جنگ
- ترجمه توسط حمید محویجنگ در عراق و افغانستان
- جلال بايانی کاوشــــــــــــــگربزرگترین جنایتکاران قرن 21
- شباهنگ رادپایانی فقر و اعدام، در پایانی رژیم جمهوری اسلامیست
- اسماعیل هوشیاردردهای ما !
- سرلوڅ مرادزیامریکا ته د نوازشریف پرسفر لنډه کتنه!
- برگردان: نادرآیا آمریکا و ناتو جایگزین سازمان ملل متحد میشوند؟
- حزب کارایران( توفان) دریای مدیترانه گورستان پناهندگان
- ترجمه و اطلاعیه مترجم: ا. م. شیریسوریه و نفت
- ترجمه توسط حمید محویچه کسانی مسئول غریق های لامپدوزا هستند؟
- فرزاد رمضاني بونشتركیه و نگاه به شكل گيري روابط راهبردي با پاكستان
- کمپین حمایت از زلزله زدگان قاراداغ/بهره برداری یا کمک رسانی ؟
- نوشته: دکتراسد محسن زادهبا من به شمارش مرده ها بیا!
- نووستیواکنش پوتین به عدم شرکت اوباما در نشست سران اپک
- نویسنده : مهرالدین مشیدمبارزۀ عدم تشدد از گاندی هند تا گاندی سرحد و سرنوشت پشتون های آنسوی دیورند
- واشنگتنپستفوکویاما: آمریکا از دموکراسیهای ثروتمند جهان جدا افتاده است
- فرزاد رمضانی بونشدو قطب شانگهای و مساله عضویت دائم ایران
- آسوشیتدپرسآمریکا دیگر رهبر جهان نیست
- ارسالی صمیمیعامل شکست آمریکا و فرانسه در جنگ ویتنام درگذشت
- فرامرز دادور باز هم در باره وظیفه جمهوریخواهان آزادیخواه
- ترجمه توسط حمید محویکودکان حملۀ شیمیائی،به وسیلۀ دارو بی هوش شده بودند!
- حزب کار ایران (توفان) تعیین سیاست راهبردی امپریالیسم، به لبخند و لحن وابسته نیست
- مترجم: ا. م. شیریسخنرانی اوباما در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، مناقشه با واقعیات
- روﯾﺘﺮزﺷورش ھمﺣزﺑﯽھﺎی ﺑرﻟوﺳﮑﻧﯽ ﻋﻠﯾﮫ وی
- ارسالی صمیمیاوباما: جمهوریخواهان باج میخواهند/تعطیلی دولت میلیاردها دلار خسارت وارد میکند
- پروفسورحبیب الرحمن هالهپاکستان؛ به مثابۀ یک تومور خبیثه در قلب آسیای جنوبی
- مترجم: ا. م. شیریماشین چاپ پول یا زندگی
- خبرگزاری فرانسه اعلام آمادگی سوسیال دموکراتهای آلمان برای ائتلاف با مرکل
- ترجمه و پی نوشت: ا. م. شیریجنگ در سوریه و دلار
- صبا راهیدر حاشیه شروع روابط علنی بین آمریکا و رژیم اسلامی وابسته به آن
- فرامرز دادرسپشت پرده ملاقات حسن روحانی و فرانسوا اولاند
- رويترزمركل آينده آلمان را موفقيت آميز خواند
- اسماعیل هوشیارتوقف تاکتیکی در آخرین ایستگاه خاورمیانه !
- رویترزاولاند همچنان نامحبوب است
- واهاب تبریزلیحملات شیمیایی انجام شده در سوریه
- ترجمه و توضیحات: ا. م. شیریجایگزین سوریه
- شبکه خبری دویچهوله چالشهای دولت جدید آلمان
- hossein salariدختران تونسی فریب خورده و برای جهاد جنسی عازم سوریه شده اند
- ترجمه توسط حمید محویطرح روسیه برای سوریه : پایان جهان تک قطبی
- خبرگزاري آسوشيتدپرسچالش هاي صدراعظم آلمان براي پيروزي در انتخابات
- ترجمه توسط حمید محویجنگ در سوریه : جنگی برای انرژی
- آسوشيتدپرسانتخابات آلمان و رقيبان آنگلا مركل
- آسوشیتدپرستحویل اطلاعات زرادخانههای سوریه به سازمان منع تسلیحات شیمیایی
- ناصر اصغریدخالتهای خارجی و متدهای متفاوت
- شباهنگ رادسازمان اکثریت و یادمان قربانیان کُشتار زندانیان سیاسی تابستان شصت وهفت
- ترجمه توسط حمید محویسوریه مداخلۀ اختیاری با بهانه ای تردیدآمیز!
- ترجمه توسط حمید محویاسرار گاز شیمیائی اسرائیلی ها
- خبرگزاري آلمانافشاي مشاركت آلمان در توليد سلاح هاي شيميايي سوريه
- صداي كامرون با ابتكار روسيه، جهان چند قطبي در حال شكل گيري است
- انیس نقاشحمله آمریکا به سوریه منتفی است/ رژیمهای عربی بازندگان تحولات سوریه
- رمزي كلارك: دوران خود محوري امريكا به سر آمده است
- ارسالی صمیمیبه بهانه سالگرد آغاز جنبش ضدسرمایهداری آمریکا
- ارسالی صمیمیجنبش اشغال وال استریت چه بود؟
- سی ان انبرژینسکی و کیسینجر: آمریکا قبل از توافق با مسکو درباره سوریه در مسیر اشتباه بود
- دردسر تازه نیروهای ناتو برای خروج از افغانستان
- نشریه «اشترن»رقابت شانهبه شانه مرکل و رقبایش در آخرین هفته مانده به انتخابات پارلمانی
- ترجمه توسط حمید محویصنعت دروغ پردازی و جنگ امپریالیستی
- مترجم: ا. م. شیریعقلانیت غربی
- ايتارتاسروسيه و آمريكا بر سر عدم استفاده از زور در سوريه توافق كردند
- هارون عزيز بحران سوريه در امتداد سلطه جويي غرب برخاورميانه است
- تحلیل-لسآنجلستایمزآمریکا دیگر تافتهای جدا بافته نیست!
- اسماعیل هوشیارپازل سیاسی بسته شدن قرارگاه اشرف
- ترجمه و زیرنویس: ا. م. شیریبلژیکی رها شده از اسارت افراطیون، از حقایق سوریه پرده برمیدارد
- ترجمه توسط حمید محویعصر روشنائی علیه استعمار
- ترجمه توسط حمید محویتدارکات جنگ منطقه ای
- ترجمه و متمم از: ا. م. شیرییهودیان آمریکا اوباما را به جنگ تشویق میکنند
- ترجمه توسط حمید محویگفتگوی شبکۀ تلویزیونی «روسیا تودی» با مادر مقدس آنیس مریم دو لاکوروآ
- ترجمه توسط حمید محویاتحاد بین ایالات متحده و القاعده در سوریه
- روزنامه ي فرانسوي زبان لوتاندر صورت حمله به سوريه وقوع جنگ جهاني دور از ذهن نيست
- رویترزمنزوی شدن اوباما با کاهش حمایت از حمله به سوریه
- رييس آكادمي ژئوپليتيك فرانسه حمله به سوريه خطر بروز جنگ جهاني سوم را در پي دارد
- روزنامه الوطن بررسی کردچرا آتش اوباما برای حمله به سوریه سرد شد؟
- رویترزهزینه 8 تریلیون دلاری جنگهای اخیر کار را برای اوباما در سوریه سخت کرده است
- یادداشت: ابوالفضل جهانیپورآبروی نداشته آمریکا و باتلاقی که هر روز عمیقتر میشود
- «دیلیتلگراف» گزارش از آمادگی ارتش سوریه برای حمله خارجی/ حمله تغییری در میدان نبرد ایجاد نمیکند
- شباهنگ رادکُشتار زندانیان سیاسی دههی شصت، نمادی از ماهیت رژیم جمهوری اسلامی
- صبا راهیاوباما: سوریه باید تنبیه شود! دنیا: جنایات آمریکا نیز باید تنبیه شود!
- داود پورصحت حمله احتمالي آمريكا به سوريه و اوج گيري مخالفت ها
- ارسالی صمیمیبرگزاری روزه و دعا توسط پاپ برای سوریه
- اسماعیل هوشیاربعد از قتل عام !
- ارسالی صمیمیچین چند ناو جنگی به سواحل سوریه اعزام میکند
- رویترزپوتین بازی سوریه را از اوباما برد/ اوباما مرد تنهای نشست گروه ۲۰
- ارسالی صمیمیسياستمدار كهنه كار آمريكايي حمله نظامي واشنگتن به سوريه را غيراخلاقي خواند
- ترجمه توسط حمید محویتروریست ها اعتراف کردند که مسئول «حمله با سلاح شیمیائی» بوده اند
- Президент РоссииИнтервью Первому каналу и агентству Ассошиэйтед Пресс
- ارسالی صمیمیهشدار پوتین به غرب درباره «اقدام یکجانبه» علیه دمشق/در صورت حمله سیستمهای دفاعی دیگری به آن میفروشیم
- پاپ فرانسیس مخالفت مجدد با جنگ علیه سوریه
- چامسکیحمله به سوریه جنایت جنگی است
- اسماعیل هوشیاراین پایان خونین با آن نورافکن سیاسی !
- ارسالی صمیمینماينده مجلس آلمان:ديگر نمي توان دروغ هاي كاخ سفيد را باور كرد
- علی قنادیاختیارات جنگی رئیسجمهور و کنگره آمریکا در سوریه
- فرزاد رمضانی بونشاخوان المسلمین مصر و سناریوهای محتمل و غیر محتمل تر فرارو
- نوشته ع . بصیر دهزادسوریه در عمق فاجعه تکرار شده افغانستان ( 1980-1992)
- ارسالی صمیمیچرا جهان در حمله به سوریه با اوباما همراهی نکرد؟
- مترجم: ا. م. شیریاروپا بمنزله مستعمره آمریکا؟
- بهانهلیکونکۍ : دکتور طاوس وردک
- علی رستمینیرنگ دسیسه سازی در شرق میانه پیشنه تاریخی دارد
- کریم پوپلچرا جنگ در سوریه و کشورهای عربی است
- ارسالی صمیمینماينده انگليسي: غرب به دنبال تغيير رژيم در سوريه؛ سلاح شيميايي بهانه است
- رابرت فيسكحمله به سوريه و معيار دوگانه غرب/ احمقانه ترين جنگ در دنيا ي مدرن
- برگردان: ا. م. شیریقطع سر، تجاوز به عنف و آدمخواری- ارمغان دمکراسی غربی
- اسماعیل هوشیارانتخاب جام با شما ؛ زهر با ما !
- ترجمه توسط حمید محویپیش از آغاز جنگ علیه سوریه :جان کری در نقش کولین پاول
- International Action CentreWAR ALERT: Syria in danger of U.S.bombing
- ابراهیم شیریمعمای بزرگ «شیمیائی»
- از : عليرضا جباري فرجام يك حمله احتمالي
- فرامرز دادورشرایط سیاسیِ ایران و وظایف اپوزیسیون جمهوریخواه
- صمیمیروسیه در بزنگاه تاریخی/حفظ پرستیژ بینالمللی یا پذیرش قدرتنمایی آمریکا
- صمیمیحيات سياسي وزير خارجه تركيه به بشار اسد گره خورده است
- علیرضا کریمی تبعات بینالمللی، منطقهای و داخلی تجاوز احتمالی غرب به سوریه
- ارسالی صمیمیمذاکرات آمریکا با «پدر طالبان» به در بسته خورد
- ارسالی صمیمینسل نارنجی ویتنام
- فرزاد رمضانی بونشجدایی طلبی در سین کیانگ و رویکرد چینی سازی پکن
- ارسالی صمیمیتماس تلفنی کری با معلم، عقبنشینی سیاسی یا سرگشتگی دیپلماتیک؟
- ناصر اصغریآنان كه آرزوهای خود را در پیروزی روحانی دنبال می كنند
- مفاهیم را بخاطر منافع شخصی نباید مخدوش کرد!
- اسماعیل هوشیارطلب بخشش به سبک اونا...!
- ارسالی صمیمیدیکتاتورهای مخلوع از کجا آمدند و به کجا رفتند؟
- ژباړه : نوروهاب څپاندپاکستان به په ۶ میاشتو کې نوي ترهګریز لوي ډګر شي
- نوشته : اسد محسن زادهشرق میانه، قربانی بازیهای قدرت
- حزب کارایران(توفان)بمناسبت شصتمین سالگرد کودتای ننگین 28مرداد
- گلوبال تايمزانقلابهاي عربي فرصتي براي اقتصاد چين
- محمد عالم افتخارچرا مصر را هم؛ خون و مرگ و ماتم فرا گرفت؟
- ارسالی صمیمیواشنگتن پست: مصر، بحران هويت
- شباهنگ رادکُردستان در 28 مرداد 58
- رویا برومندآیا دولت تدبیر و امید روحانی برای همه ایرانیان است؟
- ارسالی صمیمیفرمانده آمریکایی: آینده افغانستان به سربازان خارجی بستگی دارد
- اسماعیل هوشیارنقبی بر کنگره ملی کردستان عراق !
- حزب کارایران(توفان)بمناسبت صدو هفتمین سالگرد انقلاب مشروطه ایران
- ترجمه: ابتهاج عبیدیدرگیری های کهن قومی در افغانستان
- اسماعیل هوشیارترکیب واقعی کابینه ؛ تضادها و روشها...!
- ترجمه و پایان سخن: ا. م. شیریما به پدر بزرگان خود، به مدافعان میهن خیانت کردیم
- ارسالی صمیمیمارتین دمپسی: اسد قدرت فزایندهای به دست آورده است
- ارسالی صمیمیانتخابات پيش روي تاجيكستان و معادله حمايت پوتين
- مترجم: ا. م. شیریباجگیر دلاری
- منتظر یک دیدگاه جدی !
- سیامک ستودهیادداشت های نه چندان پراکنده در باره انقلاب مصر- قسمت سوم
- احمد صبریسناریوی اشیا نورانی و طالع بینی گون آذ تی وی
- ارسالی صمیمیواشنگتنپست: سقوط «الخالدیه» شکستی استراتژیک برای مخالفان اسد بود
- ا. م. شیریدر مصر چه میگذرد
- رسول پویانپاکستان، بر سر دوراهی انتخاب
- نویسنده : مهرالدین مشیدبازی های اسلام آباد با واشنگتن و بازی هر دو با کابل
- مترجم: ا. م. شیریجهان زیر کلاهک آژانسهای امنیتی آمریکا و بانکها
- ترجمه توسط حمید محویاتحاد «شورشیان» فرومی پاشد :
- اسماعیل هوشیارسلام برکمیساریای عالی پناهنده و افلاطون....
- داریوش اردبیلی خان دره سیاردبیل ـ حمام ؛ شیکاگوـ گون آذ
- نویسنده: مهرالدین مشیدرخداد های مصر، اسلام گرایی تازه به دوران رسیده را در آزمون جدید گذاشت
- مترجم: ا. م. شیریآمریکا- اتحادیه اروپا: تجارت «آزاد» زیر کلاهک الکترونی
- سرلوڅ مرادزید نواز شریف حکومت او د ترهګرۍ نوې څپې
- سوریه؛ تمرینگاهی برای تروریستهای آسیای مرکزی
- ارسالی صمیمیدود آتش سوريه بر فراز خاورميانه
- ارسالی صمیمیسناتور آمریکایی خواستار تشدید فشارها بر مسکو برای استرداد «اسنودن» شد
- تحلیل-نیویورکتایمزپشت پرده وقایع مصر و سوریه
- ارسالی صمیمیاذعان یک روزنامه آمریکایی به ارتقای جایگاه اسد و نشانههای عقبنشینی مخالفان
- اجلال قوامیدر غياب جامعه مدني
- اسماعیل هوشیاروطن با طعم شریعت واتم !
- مترجم: ا. م. شیریرسوائی جاسوسی و چشم انداز «ناتوی اقتصادی»
- عتیق الله مولویزادهرئیس جمهوری با رأیی 18 میلیونی در ایران!
- راشا تودي آمريكا پايگاه نظامي 34ميليون دلاري خود را در استان هلمند افغانستان تخريب مي كند
- ترجمه توسط حمید محوی«شورشیان» گاز سارین به کاربرده اند
- اردوپوینتپشت پرده تلاش هند برای اثرگذاری بر روند مذاکرات قطر
- شباهنگ رادجامعۀ مصر به کدامین سمت میرود؟
- ملیت بررسی کرددوستی خاله خرسی «اردوغان» برای «مرسی» دردسرساز شد
- ارسالی صمیمیدمپسی: با چالشی 10 ساله در سوریه مواجهیم/دموکراسیسازی به زمان نیاز دارد
- درسهای لیبی و جهاد در خاورمیانهمترجم: ا. م. شیری
- محمدعارف عرفانفروپاشی کابوس اخوانیت در مصر
- طرابیکاخوان المسلمین و سقوط تلخ
- حزب کارایران(توفان)انقلاب در مصر، علیرغم کودتای نظامی تداوم دارد
- حزب کار ایران (توفان)چهارده میلیون نفر نمایش انتخابات را تحریم کردند
- فرزاد رمضانی بونشتقویت موقعیت استراتژیک ایران در منطقه با خط آهن ترکمنستان-افغانستان-تاجیکستان
- ارسالی صمیمیبرکناری مرسی و مبارک از دیدگاه رسانههای غربی
- اسماعیل هوشیارتحولات اخیرمصردرقلب بهارعرب !
- مترجم: ا. م. شیریچگونه آنگلوساکسونها از آلمانها جاسوسی میکنند
- ارسالی صمیمیهند درخواست افغانستان را براي تامين سلاح براي اين كشور رد كرد
- چرا اوباما از واژه «کودتا» در خصوص برکناری مرسی استفاده نکرد؟
- تحلیل- تایممصر در بحران، اوباما بیتوجه!
- به گزارش حمید محویکشتی کنتنری «مول کامفورت» در اقیانوس هند غرق شد
- فرزاد رمضانی بونشخط آهن ترکمنستان–افغانستان–تاجیکستان و رشد همگرایی منطقهای
- برگردان: ا. م. شیری«مقابله با شیطان» غرب در سوریه
- شباهنگ رادچه کسانی در جنگِ سوریه ذینفعاند؟
- ارسالی صمیمینگاهي به عضويت كرواسي در اتحاديه اروپا
- برژینسکیبهار عربی به نفع آمریکا نبود و واکنشی علیه رژیمهای فاسد است
- ارسالی صمیمیآلمان:جاسوسي اينترنتي آمريكايي ها يادآور اقدامات خصمانه دوران جنگ سرد است
- ارسالی صمیمیاعتراف آلمان به جاسوسي در افغانستان
- محمد حسنین هیکل تحلیل هیکل از سخنان اخیر مرسی
- سازمان دفاع از حقوق بشر کردستاندهم تیرماه ،آغاز هفتمین سال حبس کبودوند
- آیا «محمد مرسی»، مصر را به سرنوشتی نامعلوم سوق خواهد داد
- معصومه محمدپورمسیر دشوار ماندلا ماندن
- سلیم صافیمیزبانی قطر و نقش کشورهای همسایه افغانستان در پیشبرد مذاکرات صلح
- ارسالی صمیمیمک کین: پوتین هنوز یک کله گنده کا.گ.ب است
- پوتین: «اسنودن» در روسیه است/ او را به آمریکا تحویل نمیدهیم
- ارسالی صمیمیرئیس جمهوری برزیل پیشنهاد همهپرسی داد
- ارسالی صمیمیآرزوهای بزرگِ جان کری
- ارسالی صمیمینقش 2 افسر قطری در انتقال سلاحهای شیمیایی به «خان العسل» سوریه
- ارسالی صمیمیدختر خردسال سوری که پیش چشمش پدر و مادرش را کشتند
- مترجم: ا. م. شیریطلای بانکهای مرکزی: تاریخ مصادره آرام (۲)
- ف. گبررسی تبلیغ شرکت در انتخابات
- فرامرز دادور & جمشید کوثری آیا انتخابات اخیر آزاد بود؟ همراهان را چه میشود!
- ارسالی صمیمیمعترضان به مداخله نظامی آمریکا در سوریه تظاهرات میکنند
- اسماعیل هوشیارتغییرحسن روحانی یا شرایط جهانی !؟
- شباهنگ رادانتظارات و توقعات بعد از انتخابات!
- ارسالی صمیمیچرا پنتاگون واقعا نمیخواهد در سوریه مداخله نظامی کند؟
- ارسالی صمیمیپوتین تلاشهای گروه 8 را ناکام گذاشت
- ارسالی صمیمینقش ناتو در جهان امروز
- اسماعیل هوشیارعلائم پیروزی انتخابات حکومت اسلامی !
- ارسالی صمیمیاهداف آمریکا از مسلح کردن مخالفان سوریه چیست؟
- ارسالی صمیمیچامسکی: سیاستهای آمریکا با نظامهای دموکراتیک همخوانی ندارد
- ارسالی صمیمیپوتین: غرب میخواهد به کسانی در سوریه سلاح بدهد که گوشت انسان میخورند
- صبا راهیسرمایه داری الهی با نبوغ ماتحت المتفکرین امام زمانی!
- مترجم: ا. م. شیریطلای بانکهای مرکزی: تاریخ مصادره آرام (۱)
- حزب کار ترکیهپیرامون تحول حوادث جاری در ترکیه
- کمیته میهنی در دفاع از ایران (خارج کشور) نه به ناامیدی، ایستادگی در مقابل امپریالیسم، صهیونیسم و هواداران داخلی آنها
- ارسالی صمیمیشكست سياست ضد سوري قطر/ امير سخت به تكاپو افتاده است
- ارسالی صمیمیدرگیری معترضان با پلیس برای بازگشت به میدان «تقسیم»
- برگردان و مؤخره: ا. م. شیریمصادره سپرده های بانکی بمثابه چشم انداز جهانی
- برگردان: احمد مزارعی«هیئت شریعه» حلب٬ این گونه طفلی را اعدام کرد!
- ارسالی صمیمیرقابت روسيه و آمريكا براي توسعه نفوذ خود در آسياي ميانه از نگاه تحليلگران منطقه
- عزیز آریانفردر ترکیه چه می گذرد؟
- شبکه فعالین دموکراتیک حرکت ملی آذربایجان – تبریزانتخابات یازدهمین دوره ی ریاست جمهوری و توهمات گوناذ
- حزب کار ایران (توفان)انتخابات تقلبی را تحریم کنیم و تحقق آزادیها و حقوق دمکراتیک را برای خلق ایران طلب نمائیم
- فرامرز دادور نگاهی به انتخابات و نقش اپوزیسیون آزادیخواه
- کمیته میهنی در دفاع از ایران (خارج کشور)یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری یا عقب نشینی خطرناک در نبرد بزرگ
- ارسالی صمیمیشكاف اختلاف نظر میان نخست وزیر و رییس جمهوری تركیه عمیقتر می شود
- عطوان آتش سوریه دامن اردوغان را گرفت
- شباهنگ رادمعانی و مفاهیم انتخابات در ایران
- برگردان و پسگفتار: ا. م. شیریشور و شوق طلائی در اطراف «بازل III»
- ارسالی صمیمیعربستان و قطر تاكنون ۹ میلیارد دلار پول به شورشیان سوری داده اند
- اسماعیل هوشیارمقاومت رهبری مجاهدین ودولت آمریکا !
- سرلوڅ مرادزیمسلم لیګ: د پیرنګي ډله
- علی صدارتاینجانب را با چوب اپوزیسیون نرانید!
- برگردان: منوچهر مرزبانيانبا پیونک یانگ به چه زبانی باید سخن گفت
- ترجمه توسط حمید محویقدرت های اروپائی القاعده را با خرید نفت غارت شده از سوریه تأمین مالی می کنند
- مهدی سامعحماسه خامنه ای، یک سوگُلی و دو طَرد شده
- شباهنگ راددر یادمان جانباختهگان سوّم خرداد پنجاه!
- ترجمه توسط حمید محویایالات متحده در جنگ چریکی و سرّی در سوریه شکست خورد
- ترجمه٬ زیرنویس ها و توضیح: احمد مزارعیسقوط شهر قصیر بدست ارتش ملی سوریه٬ عمر بحران را کوتاه و موجب فروپاشی دشمن خواهد شد
- فرامرز دادورجایگاه اپوزیسیون جمهوریخواه در رابطه با انتخابات ریاست جمهوری در ایران
- ترجمه: صبا راهیساخت و تامین مالی دگر اندیشی در آمریکا
- فرزاد رمضانی بونش بررسی ابعاد احتمال حملهی پاکستان به وزیرستان
- نويسنده: فرزاد رمضانی بونشآذربایجان و رويكرد خروج آهسته نخجوان از وابستگي به ايران
- فرزاد رمضانی بونشاسرائیل در جمهوری آذربایجان : تلاش برای نفوذ یا مهار
- فرزاد رمضانی بونشنواز پاکستان را به کدام سمت خواهد برد؟
- ارسالی صمیمینقش پررنگ احزاب افراطی پاکستان در پیروزی «نوازشریف»/احتمال تقویت طالبان قوت گرفت
- اسد محسن زادهمسوولیت امریکا در قبال تجاوز پاکستان برافغانستان
- ا. م. شیریسازمان دیده بان حقوق بشر هم آدمخواری را محکوم کرد!؟
- اسماعیل هوشیاردرلایه های این تب زرد !
- ارسالی صمیمیهیایویی برای هیچ/ امنیت افغانستان در دستان معاملهگران
- سرلوڅ مرادزینواز شریف، ډیورڼدکرښه او د روستیو ناندریو پیر
- ترجمه توسط حمید محویدموکراسی؟ تنها برای «قوم اربابان»
- سرلوڅ مرادزیټولټاکنې به د پاکستان روان کړکېچ نور هم ژور کړي
- ارسالی صمیمیپوتین: نیروهای ائتلاف موفقیتی در مبارزه با تروریسم در افغانستان نداشتهاند
- ارسالی صمیمیچامسکی: ارتش پاکستان باید از مداخله مداوم در کشور دست بردارد
- شباهنگ رادپاسخ چیست؟
- علیرضا کریمی10 نکته در خصوص تجاوز اسرائیل به خاک سوریه
- ارسالی صمیمیاهداف پشتپرده آمریکا در انتخابات پاکستان
- اجلال قواميجامعه مدني و يك چالش اساسي
- مترجم: ا. م. شیریزودپز آمریکائی
- ترجمه توسط حمید محویواشینگتن سوریه را به اشغال تهدید کرد
- مترجم: ا. م. شیریجنگهای آمریکا و دستکاری شعور
- ترجمه توسط حمید محویتمدید مأموریت نظامی آلمان در افغانستان
- شباهنگ رادجنایتی دیگر در بنگلادش
- ترجمه توسط حمید محویحقوق بشر و دولت پلیسی، قانون و عدالت
- ارسالی صمیمیناهمسویی میان فرانسه و آلمان در حال تشدید است
- برگردان: حوا بختياريبعد از ده سال چه بر سر عراق آمده ؟
- ترجمه٬ زیرنویسها و توضیح: احمد مزارعی ارتش سوریه در انتظار چه بود تا جنگ را بپایان ببرد؟
- ارسالی صمیمینگرانی مقام های آلمانی از احتمال افزایش حملات تروریستی
- مهدی سامعجنتی شو با کدام خروجی؟
- ترجمه و زیر نویس : احمد مزارعیآمریکای مأیوس …و تهدیدات سترون
- فرزاد رمضاني بونشمتغيرهاي دخيل در عادي سازي روابط تركيه و اسرائيل
- اسماعیل هوشیاربرخورد نزدیک ازنوع سوم !
- ارسالی صمیمیسرمقاله گاردین: آمریکا باید بازداشتگاه گوانتانامو را تعطیل کند
- ارسالی صمیمیچین: آمریکا داور جهانی نیست
- فرزاد رمضاني بونشافزايش روابط امريكا و ازبكستان، اهداف و نگاه دو جانبه
- ارسالی صمیمیرییس جمهوری جدید ونزوئلا: دولت من، دولت معجزه ملی خواهد بود
- مترجم: ا. م. شیریکودتای نظامی در آمریکا
- سرلوڅ مرادزیعوامي نشنل پارټي: ټولټاکنېاو ځنځیري قتلونه
- ارسالی صمیمینیروهای آمریکایی باید در افغانستان بمانند
- اسماعیل هوشیارژئوپلتیک غیرانتفاعی مجاهد خلق !
- گرداننده – دوکتور سید احمد جهشمحاصره و تروریزم : کوریا، امریکا، چین وخطرجنگ
- اسماعیل هوشیاردرحاشیه انتخابات پیش رو !
- عبدالله باویبرای امپیریالیسم ، دنیا روستای می لای است
- ارسالی صمیمیشهرهای آمریکا در اعتراض به نقض حقوق بشر در گوانتانامو نارنجی شد
- ترجمه توسط حمید محویچهرۀ خشونتبار استعمار نوین در افغانستان
- سرلوڅ مرادزی هند او پاکستان: یو، نیک او بل بد او شریر ګاونډی
- حزب کارایران(توفان)این بلای زمینی تا کی؟
- فعالان ضد جنگتظاهرات در دالاس در اعتراض به افتتاح کتابخانه جورج بوش
- داهر جمائیلدو جنگ رهبری شده علیه عراق
- ارسالی صمیمیتصاویری از جشنهای گسترده در پی مرگ تاچر؛ از لندن تا گلاسکو
- فرزاد رمضاني بونشخط قرمز اردوغان و كشور علوي در سوريه
- ارسالی صمیمیمرگ مارگارت تاچر در سن 88 سالگی
- مترجم : احمد مزارعیجهانیان باید برای نجات سوریه ٬ برعلیه جنگ آمریکا ٬ عربستان و اسرائیل متحد شوند
- ارسالی صمیمیفیدل کاسترو: جنگ اتمی کره بر 70 درصد جمعیت جهان تاثیر خواهد گذاشت
- م . ر ا دکره شمالی و احتمال جنگ اتمی
- ترجمه توسط حمید محویجنگ«غیرقانونی» علیه عراق
- حزب کار ایران (توفان)سند سازی بر ضد دولت کره شمالی ادامه دارد
- ترجمه توسط حمید محویفرانسه می خواهد «شورشیان سوریه» را مسلح سازد!
- ارسالی صمیمیچرا کره شمالی آمریکا را تهدید میکند؟
- فرامرز دادور نگاهی تاریخی به جنبشهای ملی-دمکراتیک و چشم انداز دمکراسی در ایران
- ارسالی صمیمیارتش سوریه داریا را به جهنم تروریستها تبدیل کرد/ناکامی دیگر برای غرب در سوریه
- ارسالی صمیمیمقام تونسی: در صدد توقف فعالیت سازمان های جذب کننده مزدور برای جنگ در سوریه هستیم
- ارسالی صمیمیآیا ترکیه در آستانه نظام فدرالی قرار دارد؟
- ارسالی صمیمیهزینه جنگ آمریکا در عراق و افغانستان چهار تا شش تریلیون دلار خواهد بود
- شباهنگ رادانقلاب از کدام راه و طریق!
- ب. الف. بزرگمهرچه کسانی در پیِ نابودی مردم جهان هستند؟
- ترجمه توسط حمید محویدر اسرائیل، اوباما در حالی که جنگ را تدارک می بیند
- ترجمه توسط حمید محویپل هوائی سی آی ای برای مسلح کردن «شورشیان»
- مترجم: ا. م. شیرینظام بانکداری جهانی در حال احتضار
- ترجمه توسط حمید محویسوریه : تروریست های القاعده
- ترجمه توسط حمید محویدستانتان از سوریه کوتاه!
- ترجمه توسط حمید محویلیبی : شورشیان بودند که بمباران می کردند، نه قذافی
- ترجمه توسط حمید محویدشمن برتری جوئی و بی عدالتی واشینگتن
- مترجم: پيام پرتوىجنگى که از مدتها پيش برنامه ريزى شده بود
- م . ر ا دپیام نوروزی و پیروزی عبداله اوجالان
- شباهنگ راددر یادمان جانباختهگان چهارم فروردین سال شصت و یک!
- مترجم: ا. م. شیریمافیای جهانی مواد مخدر را چه کسی رهبری می کند
- دوکتورصلاح الدین سعیدي - سعید افغانی عوامل سیاست دوگانـﮥ پاکستان!
- ارسالی صمیمیعبدالله اوجالان خواستار برزمین گذاشتن سلاح شد/سیاست به جای سلاح
- نویسنده فرامرز دادرس سوریه، صحنه غم انگیز یک جنگ غیر مستقیم میان ایران و غرب
- مترجم: ا. م. شیریمافیای جهانی مواد مخدر و بانکها
- مترجم: پيام پرتوىحقايق در مورد وضعيت اقتصادى ونزوٸلا
- م . ر ا دعراق ده سال بعداز اشغال نظامی
- غلام مصطفی بیدار ملل متحد بایدبیطرف باشد
- ترجمه توسط حمید محویهنر گرانبهای قتل قانونی : هوگو چاوز در فهرست ایالات متحده
- ارسالی صمیمیآنجلستایمز از طرح «سیا» برای حملات هوایی در سوریه خبر داد
- ترجمه توسط حمید محویافشای شبکه های تروریستی پاریس
- ترجمه توسط حمید محویآموزش نظامی شورشیان سوریه در اردن
- حزب کارایران(توفان) چه حکومتی در ونزوئلا بر سر کاراست
- حزب کارایرانهرج و مرج در نظام مافیائی سرمایه داری جمهوری اسلامی
- فرامرز دادرسسازمان سیا به شمار ماًمورین خود در عراق می افزاید
- ارسالی صمیمیدستور کار اوباما: مداخله نظامی مستقیم در سوریه
- ارسالی صمیمیتحلیل آسوشیتدپرس از تاثیر منفی مرگ هوگوچاوز بر بازار جهانی نفت
- ارسالی صمیمیچاوز درگذشت، اما ایدئولوژی سیاسی او زنده است
- ارسالی صمیمیجسد چاوز مومیایی و به نمایش گذاشته خواهد شد
- ارسالی صمیمیراز محبوبیت چاوز
- ترجمه توسط حمید محویبرای پایان بخشیدن به اسطورۀ کندی
- ترجمه توسط حمید محویبرای همیشه، فرمانده هوگو چاوز !
- رحمت اله روانوینزویلا خپل باتوراوانقلابي مشرله لاس ورکړ
- ترجمه توسط حمید محویحقوق زنان، جنگ ایالات متحده – ناتو
- ترجمه توسط حمید محویمنطقه : ایالات متحده، خاورمیانه، روسیه و اتحادیۀ اروپا
- ا. م. شیریبمناسب درگذشت هوگو چاوز
- ارسالی صمیمیهوگو چاوز درگذشت
- م . ر ا ددر گذشت هوگو چاوز رئیس جمهور ونزوئلا
- فرامرز دادرسارتش آمریکا باید کمر بند ها را دو بار سفت کند
- شباهنگ رادجنگ قدرت و انتخابات
- ترجمه توسط حمید محویبدتر از «شوتزپاه»!
- نویسنده : مهرالدین مشیدنشست لندن نفس تازه و فرصت های جدید برای اسلام آباد
- وطن اوغلیلطیفه های حسنی !
- احمد تبریزینگاهی به بیانیه 16 ماده ای شورای موسوم به شورای ملی
- هومن اسماعیلی فرعملکرد ترکیه در جهان اسلام
- ارسالی صمیمیغرب به القاعده سلاح میدهد تا مردم را در سوریه قتلعام کند
- فرامرز دادرسپشت پرده گفتگوی شاهزاده رضا پهلوی با تلویزیون چین
- ترجمه توسط حمید محویتجاوز جنسی به بانوان زندانی در عراق
- فرزاد رمضانی بونش ترکیه و تضعیف حزب اتحاد دمکراتیک کردستان سوریه
- برگردان: شهباز نخعيیک دهه گمراهی راهبردی
- برگردان: منوچهر مرزبانيانعلوی های سوری، بازیچه سرنوشتی عجیب
- ترجمه توسط حمید محویواشینگتن حملۀ تروریستی به دمشق را محکوم نکرد
- ارسالی صمیمیدکترین چاوز برای تشکیل قطب قدرت آمریکای جنوبی - آفریقا
- م. ر ا د کنفرانس اتمی آلماتا و تغییر استراتژی غرب
- ترجمه توسط حمید محویفرانسه «خسارات جانبی» در بمباران هوائی مالی را پنهان می کند
- ارسالی صمیمینقش حمایتی واشنگتن در تاجیکستان و سیاست مقابله با نفوذ روسیه
- ترجمه توسط حمید محویوقتی که سناتور استرالیائی از مالزی اخراج می شود
- آمریکا اطلاعات سری خود را از افغانستان خارج میکند
- نویسنده : مهرالدین مشیددر نشست کنفرانس همکاری های اسلامی در قاهره از احمدی نژاد با بوت استقبال شد
- ترجمه توسط حمید محویانسانی از تبار پایان حقوق اجتماعی
- ارسالی صمیمیاکوادوری ها در انتخابات ریاست جمهوری فردا به رافائل کورئارای می دهند
- اسماعیل هوشیارشرم کنید برای تغییر !
- ترجمه توسط حمید محویسامر عیسوی زیر نگاه بی اعتنای جهان به مرگ نزدیک می شود
- فرامرز دادرسروزنامهنگاران جاسوس و جاسوسهای روزنامهنگار
- فرزاد رمضاني بونشعلل تداوم اختلافات مرزی سه كشور تاجيكستان، قرقيزستان و ازبكستان و آينده فرارو
- حزب کارایران بمناسبت سالگرد انقلاب شکوهمند بهمن 57
- نویسنده : مهرالدین مشیدبازی های سیاسی اسلام آباد در برابر کابل تغییر می کند، نه استراتیژی آن
- شباهنگ رادتجربه و سنت بهجا مانده از سیاهکل
- فرزاد رمضانی بونشگزينه مهاجرت و نگراني هاي مسیحیان خاورمیانه عربي
- غلامعلی بیگدلی زمستان می رود و رو سیاهی به مثلث بیق می ماند
- عزیز آریانفرامریکا با ایران کنار می آید؟
- ارسالی صمیمیکنفرانس امنیتی مونیخ؛ نمایشی از ناتوانی غرب در حل مسائل بین المللی
- مترجم: ا. م. شیریجنگ اقتصادی برای نظم جدید جهانی
- سیامک ستودهیادداشت های بظاهر پراکنده در مورد انقلاب مصر – قسمت دوم
- برگردان: جمیل شیرزاددست آورد یا بلاتکلیفی های جان آلن در آستانۀ خروجش از افغانستان
- ترجمهء بهروز عارفیشلومو ساند : «جناح چپ صهیونیستی همان اندازه استعمارگر بوده که جناح راست آن»
- ترجمه توسط حمید محویدرام تاریخی جنگ داخلی آمریکا
- ارسالی صمیمینظری بر ارکان و قواعد رقابتهای سیاسی در پاکستان
- ارسالی صمیمیرسانه های غربی تصویرنادرستی از کره شمالی ارایه می دهند
- مترجم: پيام پرتوى از افغانستان تا مالى
- مترجم: ا. م. شیریدر باره رتبه بندی «فوربس» و افسونگری متواضعانه بانکداران جهان
- شباهنگ راداعدام قربانیان نظام به بهانۀ برقراری امنیت جامعه!
- ترجمه توسط حمید محویگروگان گیری در الجزائر : جعبۀ پاندورا(1) در مالی (مالیستان)
- ترجمه توسط حمید محویمرگ مضنون آرون سوارتز
- ترجمه: اکبر تک دهقانانتقال تدریجی بخشی از ذخایر طلای آلمان به این کشور
- اسماعیل هوشیارترکش کدام سیاست !؟
- ترجمه توسط حمید محویدست پنتاگون پشت مداخلۀ فرانسه در مالی
- ترجمه توسط حمید محویتروریسم با چهرۀ انسانی :تاریخ اسکادران مرگ آمریکائی
- اکبر تک دهقانمنصور اسانلو
- ترجمه توسط حمید محویتهاجم زمینی فرانسه به مالی با حملۀ زمینی آلمان ادامه می یابد
- فرزاد رمضانی بونشباکو از سیطرهی نفوذ مسکو خارج می شود؟
- سرلوڅ مرادزید کشمیر جبهه او د پاکستان کورنی انفجار!
- ترجمه توسط حمید محویپروندۀ کشور مالی : صدای بی صدایان
- مدخل و ترجمه: ا. م. شیریدر باره ابرنهاد، یا کمیته ۱۴۷
- فرزاد رمضانی بونش هراس اقلیت های سوری از مخالفان اسد
- ترجمه توسط حمید محویترسیم مجدد آفریقا : ایالات متحده از القاعده در مالی پشتیبانی می کند،
- سلام خاندپاکستان حکومت ته ضرب الاجل
- ترجمه توسط حمید محویلشگر کشی فرانسه به شمال کشور مالی
- ترجمه توسط حمید محویجنگ الکترونیکی از طریق تروریسم رایانه ای
- ترجمه: اکبر تک دهقانسیاست اقتصادی دولت جدید ژاپن علیه رکود اقتصادی
- برگردان از انگلیسی --- دوکتور سید احمد جهشنقشه رهنما توسط عناصرخاین به سوریه جهت خدمت به امپریالیستها وسلاطین خلیج
- ترجمه: اکبر تک دهقانمخالفت با سیاستهای ریاضتی در آلمان
- ترجمه و توضیحات توسط ا. م. شیریترور دانشمندان، مقصر کیست و چه باید کرد؟ (۱)
- ارسالی صمیمیقلب آلمان و ماراتن اقتصادی نفس گیر
- ترجمه و پی نوشت: ا. م. شیریراجع به ضرورت ملی کردن نظام ذخیره فدرال آمریکا
- ترجمه: اکبر تک دهقانتوافق دولت آمریکا و بانکهای عامل بحران
- ترجمه توسط حمید محویمبارزۀ ضد امپریالستی دولت-ملت و مردم سوریه
- ارسالی صمیمیبازی دولت اوباما با کارت جمهوریخواهان
- ارسالی صمیمیباراک اوباما؛ قدرتمندتر از دور نخست
- شباهنگ رادجمهوری اسلامی مسبب اصلی مصائب اجتماعی
- ارسالی صمیمیپاپ:درگیریهای سوریه جز ویرانی برجا نمیگذارد/ حقوق بشر ابزار تحقق تمایلات فردی شده است
- فرزاد رمضاني بونش كاميابي ها و ناكامي هاي سياست خارجي تركيه در سال 2012
- ترجمۀ حمید محویحق مداخله یا حقوق بین الملل؟
- فرزاد رمضاني بونشنگاه جدي تر رياض به افغانستان، اهداف و چشم انداز
- ترجمه: اکبر تک دهقانقدیمی ترین بانک سوئیس و تبانی مالیاتی در آمریکا
- مترجم: ا. م. شیریدر حسرت آینده
- آرمین عبدی تبریزی*رضا خان دوم و رویاهای بی پشتوانهاش
- اسماعیل هوشیاروضع کی خوبه !؟
- الماس فرضیکردستان، مسئله ملی و ناسیونالیسم
- ارسالی صمیمیصدر اعظم آلمان از مردم کشورش خواست خود را برای سالی سخت آماده کنند
- ارسالی صمیمیبوی تعفن خشونت از معاملات تسلیحاتی آلمان با عربستان بلند می شود
- هادی مولوی نیاژانویه سیاه در غرب
- فرامرز دادور اپوزیسیون جمهوریخواه و قدرتهای خارجی
- ترجمه توسط حمید محویارتش آزاد سوریه همچون ستاره ای مرده می درخشد
- درآمد و ترجمه گزارش توسط: ا. م. شیریسوریه از چشم شاهد عینی
- ارسالی صمیمیپهپادهای آمریکایی پرندگان کشتار در افغانستان
- اسماعیل هوشیارچه آغازی و چه پایانی !؟
- ترجمه توسط حمید محویشهر کوچک نیوتان در وحشت
- مدخل و ترجمه توسط: ا. م. شیریطلا و «پایان جهان»
- غلامعلی بیگدلی، دکتر در حقوق از دانشگاه تولوز فرانسهنقش لائیسیته در راستای بر پایی حاکمیت قانون
- ارسالی صمیمیسی دقیقه بامداد صدای سناتورهای آمریکایی را درآورد
- فرامرز دادور هدف از تشکیل اتحادیه جمهوریخواهان دمکراتیک چیست؟
- ترجمه توسط حمید محویفاجعۀ بشری سازمان یافته توسط ایالات متحده و ناتو ؟
- شباهنگ رادوقتی گرگها به جان هم میافتند
- ترجمه توسط حمید محویبشار الاسد به نفع مخالفان اسلامگرا کناره گیری کند
- صاءب خواجه ای دو روی یک سکه
- ترجمه و پی نوشت: ا. م. شیریحمله بشردوستانه به سوریه در ۱۵۰ سال قبل
- ترجمه و پی نوشت توسط: ا. م. شیریچاپ ۱۶ تریلیون دلار از سوی بانک مرکزی آمریکا و توزیع آن بین بانکها
- فرزاد رمضاني بونشبحرين و نقش متغيرهاي كلان در آينده سياسي آن
- شباهنگ رادآتشسوزی مدارس در ایران
- ترجمه توسط حمید محویتی یری میسان : «تروریست های سوری توسط ارتش آزادیبخش کوزووو آموزش دیده بودند»
- ترجمه و پی نوشت از: ا. م. شیریاز لیبی تا مالی- رضایتمندی قطر
- نویسنده :مهرالدین مشیدرسوایی های جنسی نظامیان امریکایی را شرمسار و کاخ سفید را تکان داد
- ا. م. شیریتفرعن فرعون جدید مصر و قیام توده ای علیه او
- اکبر تک دهقانمقطع 30 خرداد مصر
- ترجمه: اکبر تک دهقانتصویب وام جدید بین المللی به یونان در پارلمان آلمان
- ترجمه توسط حمید محویبه «منطقۀ آزاد» در حلب خوش آمدید
- ارسالی صمیمیمرسی در محک قدرت
- فلسطین با 138 رای مثبت به عنوان کشور ناظرغیرعضو سازمان ملل درآمد
- ا. م. شیریپروژه آلترناتیوسازی یا موج تازه حمله به جنبش عدالتخواهی
- ارسالی صمیمیتایم:مرسی یا ارتش، کدامیک اوضاع مصر را کنترل خواهد کرد؟
- بهروز عارفيمصر، از ديکتاتوري نظامي تا ديکتاتوري مذهبي؟
- ا. م. شیری پیرامون کنفرانس پراگ
- اسماعیل هوشیاراسپاگتی درظرف خاورمیانه !
- ترجمه توسط حمید محویچرا آمریکائی ها باید به جنگ های خود ساختۀ کشورشان خاتمه دهند
- ارسالی صمیمیاشپیگل:حماس در نهایت برنده بزرگ حمله به غزه خواهد بود
- ب. الف. بزرگمهر«حماس»، نیرویی مردمی یا آتش بیار کارزار سیونیستی ـ امپریالیستی؟
- اسماعیل هوشیاردنیا بعد از پیروزی اوباما !
- ارسالی صمیمیچین؛ کشوری با یک حزب و دو ائتلاف
- ترجمه و متمم از: ا. م. شیریروسیه بی برژنف
- ارسالی صمیمیسیاستمدار کهنه کار انگلیسی: ناتو در افغانستان ناکام شده است
- ارسالی صمیمیخوزه موخیکا، فقیرترین رئیسجمهوری جهان
- ترجمه: اکبر تک دهقاننتایج نشست وزرای دارائی کشورهای گروه 20 در مکزیک
- ارسالی صمیمیروسیه تهدید نظامی علیه آمریکا را اعلام کرد
- ب. الف. بزرگمهرنوکرانی خوب و کارآزموده، یکی از دیگری خندان تر!
- ب. الف. بزرگمهربه یاوه گویی های بیشرمانه و نیرنگبازانه ی سخنگوی وزارت جنگ «یانکی ها» پاسخی کوبنده دهیم
- اسماعیل هوشیاردائی جان ناپلئون جهانی !؟
- ارسالی صمیمیبشار اسد: دولت سوریه با حمایت مردم بر تروریست ها پیروز می شود
- اکبر تک دهقانفرصتی تاریخی برای رشد جنبش انقلابی- دموکراتیک!
- ارسالی صمیمیباراک اوباما برای چهار سال دیگر سکان هدایت کاخ سفید را به دست گرفت
- ارسالی صمیمیاوباما-رامنی چه کسی پیروز انتخابات فرداست؟
- ترجمه و پیش درآمد: ا. م. شیریدادگاه اروپا اسناد کاتین را جعلی شناخت
- ترجمه توسط حمید محویهنر جنگ :سلاحی به نام سکوت رسانه ای
- ترجمه:احمد مزارعیاسرائیل ٬ تروریسم و نژادپرستی را در مدارس دولتی تدریس میکند
- اسماعیل هوشیارنخواستن یا نتوانستن ..... !؟
- م . را دایران و انتخابات ریاست جمهوری آمریکا
- ترجمه: اکبر تک دهقانتوافق پیرامون خطوط کلی نظارت بانکی در اروپا
- مهرالدین مشیدچرخش اسلام آباد به سوی مسکو رویکردی تاکتیکی بوده نه استراتیژیک
- ارسالی صمیمیآسوشیتدپرس: پایانی برای جنگ افغانستان متصور نیست
- ا. م. شیریجایزه ساخاروف، جایزه ننگ و مداخله گری
- ارسالی صمیمیانتخابات پارلمانی اوکراین- امید حزب حاکم برای حفظ قدرت
- برگردان: ا. م. شیرییورو، رؤسای جمهور آمریکا و طلا
- ارسالی صمیمیهفته نامه روسی: دامن زدن ترکیه به بحران سوریه خودکشی ژئوپلیتیکی است
- ترجمه توسط حمید محویباززائی یگان های استعماری در لیبی
- ارسالی صمیمیپنج نکته درباره انتخابات آمریکا
- خیبریارازاد بلوچستان یوه هیله!
- ترجمه توسط حمید محویآیا قتل عام ارامنه توسط دولت عثمانی تکرار می گردد؟
- الماس فرضیگربه های عابد شده
- ارسالی صمیمیخطاب به اوباما و رامنی؛ مقام سابق سیا: بنغازی را فراموش کنید، بر پاکستان متمرکز شوید
- ترجمه توسط حمید محویونزوئلا : چرا هوگو چاوز در انتخابات پیروز شد
- صدیق رهپو طرزیشپیگل ( آینه)، در سنگر دفاع از آزادی
- ترجمه و توضیحات: اکبر تک دهقانتمایل آلمان به تغییر سیاست ریاضت اقتصادی در اروپا
- برگردان از انگلیسی رضا میر صالحیخالد عیسی : راه حل سیاسی بهترین گزینه برای کمک به سوریه است
- شباهنگ رادخیالات مجاهدین و موضعی انقلاب
- حزب کار ایران (توفان)از حقوق ملل در مقابل امپریالیسم دفاع کنیم
- ترجمه و متمم از: ا. م. شیریتیمارستان نوبل
- ترجمه توسط حمید محویتحلیل سخنرانی فرانسوآ هولاند در سازمان ملل متحد
- ترجمه توسط حمید محویجنگ ایالات متحده، ناتو
- ترجمه و توضیحات: اکبر تک دهقانتراژدی اروپای متحد
- ترجمه توسط حمید محویعقب نشینی غرب از سوریه
- سرلوڅ مرادزی د سوات ملالې، نړۍ ته ټکان ورکړ !
- برگردان و توضیحات از: ا. م. شیری«پایان جهان» و بانک فدرال(۱)
- ترجمه و تحلیل: ا. م. شیریترکیه- سوریه: احتمال تجاوز نظامی
- شبکه اطلاع رسانی افغانستان طرح آمریکا برای افغانستان بعد از 2014 چیست؟
- ترجمه و پیشگفتار: ا. م. شیریجنگ نیابتی بعدی
- ارسالی صمیمیپرسش بزرگ غرب: چرا مردی که بوش را اهریمن خواند همچنان محبوب ونزوئلایی ها است؟
- نویسنده : مهرالدین مشیدچمهوری اسلامی ایران از فرازۀ انترناسیولیزم اسلامی تا فرود ناسیونالیزم ایرانی
- ارسالی صمیمیآلمان و اتحادی ناقص
- ترجمه: ا. م. شیریپوچگرائی لیبرالی بمثابه آخرین مرحله جهانی سازی
- ترجمه: ا. م. شیریصادرات دلار و جنگ- بنیان اقتصاد آمریکا
- ارسالی صمیمیناكارآمدي استراتژي اوباما در خروج از افغانستان
- ترجمه توسط حمید محویاز بن لادن تا مراح : از نماد تا تصویر
- نیما فرمین اتحاد پهلوی و رفسنجانی یا شورای فریب ملی !
- ترجمه توسط حمید محویایدئولوژی امپراتوری جنگ «به نام» قربانیان
- ترجمه و توضیحات از: ا. م. شیریدور جدید جنگ دیپلوماتیک علیه سوریه
- ترجمه توسط حمید محویپوسی رایوت و عفو بین الملل : انحطاط اعتراضات عمومی
- دکتر بیژن باران اصلاحات اجتماعی در خاور میانه
- ترجمه توسط حمید محویتاکتیک بی حرمتی به مقدسات
- برگردان: ا. م. شیریقتل سفیر آمریکا در لیبی، نماد شکست سیاست خاورمیانه کاخ سفید
- برگردان از: ا. م. شیری«دمکراسی» با سرنیزه تحمیل نمی شود
- منشاء خبر: رادیو صدای روسیهتروریسم چیست؟ تروریست کسیت؟
- شباهنگ رادبیاد یاران بیاد ماندنی
- برگردان و زیرنویس: ا. م. شیریاسرار ۱۱ سپتامبر
- دکتر بیژن باران براندازی و سکولاریزم در خاور میانه
- ترجمه توسط حمید محویویلیام انگدال :«فرانسه نقش آدم کش حرفه ای را در سوریه به حساب ایالات متحده به عهده گرفته است»
- ترجمه توسط حمید محویایالات متحده - ناتو یا شرکت سهامی تولید «دولت های ورشکسته»
- م . را دایران و پیام انتخاباتی باراک اوباما
- ترجمه و زیرنویس: ا. م. شیریبسوی نوسازی خانه اقیانوس آرام
- برگردان: ا. م. شیریترکیه، مقر تروریسم بین المللی
- ترجمه و توضیحات: ا. م. شیریتصادم اقتصادها. سیاست نسل کشی جهانی یا نئومالتوسیانیسم(۱)
- اسماعیل هوشیاریازدهم سپتامبردرآینه سیاست !
- ترجمه توسط حمید محویخسارات جانبی : پشت پردۀ حرکات خوف انگیز دولتی
- ترجمه توسط حمید محویاجلاس جنبش عدم تعهد در تهران...
- برگردان و زیرنویس: ا. م. شیریشبکه پلیم طرح «جاسازی» سلاح کشتار جمعی بواسطه بوش در عراق را متوقف کرد
- اسماعیل هوشیارحواشی دیداربانکی مون !
- ترجمه متن و تأملات از: ا. م. شیریکشتار در قبرستان
- فراخوان برای پایان بخشیدن به خشونت علیه سوریهترجمه توسط حمید محوی
- ترجمه توسط حمید محویسلاح های شیمیایی لیبی در دست «اپوزیسیون» سوریه؟
- ترجمه و یادآوری از: ا. م. شیریدشمنان سوریه هر چه بیشتر گیج شده اند
- ترجمه توسط حمید محویطرح اخضر ابراهیمی
- برگردان : دکتر اسد محسن زادهسارا واگن کنشت : میلیونرها میتوانند یونان را نجات دهند
- ترجمه توسط حمید محویاز کشتار معدنچیان ماریکانا تا کشتار چوپانان افغان
- رئیس جمهور فرانسوآ هولاند با «اپوزیسیون» سوریهترجمه از فرانسه توسط حمید محوی
- دکتر بیژن باران استبداد در خاور میانه
- مترجم: ا. م. شیریدموکراسی* بمثابه ابزار کشتار جمعی
- ترجمه توسط حمید محویاستراتژی امپراتوری برای نظم نوین جهانی
- م . ر ا دایران و شانزدهمین کنفرانس جنبش عدم تعهد
- گزارش از ارسلان مرشدي بشار اسد و استراتژي لبه پرتگاه
- ترجمة مهرداد امامیاشغال وال استریت: قدم بعدی چیست؟
- برگردان رضا میرصالحیمایکل مور : قاتلان تشنه به خون، طلیعه دار فرهنگ آمریکایی
- م . را دحمله به هواپیمای نظامی و فرار فرمانده کل ارتش آمریکا
- برگردان: ا. م. شیریکاندوم برای الهه عدل انگلیس
- دوکتور سید احمد جهشرجحان تفوق طلبی: ترکیه، ناتو و عبور بسوی جنگ
- ترجمه و توضیحات: ا. م. شیریفاجعه سوریه ادامه دارد
- م . ر ا د جان جولیان آسانژ در خطر است
- ترجمه و تفسیر از: ا. م. شیریچگونه غرب در جلو چشم ما توده ها را بانجام انقلابات «رنگی»، تحریک می کند
- نوشته دکتر اسد محسن زادهبهـارســوریــه یا بهـار نــاتـــو*
- ترجمه و توضیحات از: ا. م. شیریسیاستهای بزرگ و مواد مخدر
- اسماعیل هوشیارزلزله و پس لرزه های سیاسی !
- نگارش : شیده رُخ فروزگلوی دردمندان درچنگال خونین مافیای دارو و تجهیزات پزشکی
- ترجمه توسط حمید محویسوریه : نبرد حلب از دیدگان استراتژی از دمشق قابل تفکیک است، ولی معنای یگانه ای دارد!
- ترجمه توسط دکتر احمد مزارعیاعضای سازمان مجاهدین خلق در شهر حلب علیه دولت سوریه می جنگند
- ا. م. شیریلعنت خدا بر تو استالین!
- نویسنده: زلمی خلیلزادآنچه امریکا در سوریه باید انجام دهد
- دکتر بیژن باران علل عدم شکوفانی اقتصادی خاور میانه
- مترجم: ا. م. شیریکارگردانان و تهیه کنندگان نمایش خونین در سوریه
- ترجمه توسط حمید محویسوریه : ایالات متحده و تروریسم بین المللی...
- ترجمه توسط حمید محویافسران ترکیه و عربستان سعودی در حلب
- نیما فرمین آیا اوباما، فطریه ماه رمضان خود را به جمهوری اسلامی می پردازد ؟
- مترجم: ا. . شیرینبرد برای حلب
- مترجم: ا. م. شیریحلب از وجود شبه نظامیان آزاد شد
- نوشتۀ مالینو دینوچیامپریالیسم المپیک
- مترجم: ا. م. شیری«اتحاد مقدس»(۱) ایالات متحده آمریکا و «القاعده»
- نگارش : هرمز دامانوضعیت کنونیِ چپ ایران
- حزب کار ایران نفس ولایت فقیه و رژیم خودکامه مذهبی سرمنشاء مفاسد اقتصادی است
- ترجمه و تفسیر: ا. م. شیریسوریه: تروریستها زندگی ما را از هم پاشیدند
- ترجمه و تحلیل: ا. م. شیریاینک خشونتها در لیبی دیگر برای غرب موضوعیت ندارد
- سید احمد ضیا نوری میانمار : جنایات سنگین بشری در سکوت جهانی
- مجیب الرحمن ساپید سوریې کړکېچ او پایلې
- ترجمه و توضیح: ا. م. شیریجنگ داخلی یا تجاوز خارجی؟
- مترجم: ا. م. شیریلیبی: توحش تازه «انقلاب»
- مترجم: ا. م. شیریترور بمثابه ابزار «نظم جدید جهانی»
- عزیز آریانفر«اتحادیه اروآسیایی» :ساختار دگرگون سازنده جهان آینده
- ترجمه و توضیحات: اکبر تک دهقانچگونه آلمان از بحران بدهیها، سود میبرد!
- مترجم : پیام پرتویسوریه و تبلیغات جنگی
- عبدالحی نزهتبهار عربی !آتشفشان دمشق!
- اسماعیل هوشیارمسئله هسته ای و حقوق بشربهانه است !
- دکتر بیژن بارانشکنجه و استبداد
- سلام خان د پاکستان له خاورې بريدونه د زغم وړ نه دي
- ترجمه از فرانسه توسط حمید محویجنگ در تمام مرزها
- ارسالی ج.پلوشهسوریه سرزمین “انقلابیون آزادیخواه” یا مقری تازه برای القاعده
- حمید قدیمیركود اقتصادی، كابوس پیش روی اقتصاد آلمان
- م. رادجیمز هلمز جوانی که جامعه جهانی را تکان داد
- رسول پویانپس لرزه های آتشین جنگ سرد در خاورمیانه
- برگردان: ا. م. شیریافول غرب
- اکبر تک دهقانتسریع روند سرنگونی رژیم سوریه و تأثیرات آن بر ایران!
- ترجمه و توضیحات: اکبر تک دهقاناروپا و اشتراکی شدن بدهی بانکها و دولتها
- برگردان - دکتور سید احمد جهشروسیه بالای «ان. جی. او.» های غربی « به مثابه ایجنتهای خارجی» شرایط شدید وضع میکند
- سرلوڅ مرادزی د پنجاب د پراختیايي تګلارې نوې پړاو
- ترجمه و توضیحات: اکبر تک دهقاناروپا تحت فشار مؤسسات اعتبار سنجی
- ترجمه از فرانسه توسط حمید محویهنر جنگ : چاه بی انتهای افغانستان
- تکثیراز جهانگیر محبیبا قانون کار ونزوئلا آشنا شویم
- ترجمه توسط حمید محویدیک چنی متهم اصلی در عملیات تروریستی 11 سپتامبر است
- ترجمه و توضیحات: اکبر تک دهقانسودهای صدها میلیاردی تبهکاران بین المللی
- ترجمه و توضیح: اکبر تک دهقانتشدید روند منفی شرایط کار در آلمان
- ترجمه و توضیحات: اکبر تک دهقاننتایج اجلاس سران اروپای متحد
- برگردان: ا. م. شیریمدرسه مرگ در ناتو
- رحمت اله رواندپاکستانی چارواکو دخندا وړڅرګنده ونی
- ترجمه از فرانسه توسط حمید محویآیا جهان می تواند از تکبر واشینگتن جان سالم به در برد؟
- شباهنگ راداستمداد سازمان مجاهدین از سرمایهداران بینالمللی
- ارسالی صمیمیآخرین حلقه از زنجیره رسواییهای ارتش آمریکا در افغانستان
- برگردان و پی نوشت از: ا. م. شیریقصیر: همه این چگونه آغاز شد؟
- نگارش : مرجان افتخاریلغو مجازات اعدام بدون هیچ قید وشرطی
- منصور احمد زی ا مریکا د د ښمنیو جوړولو په لټه کی
- اسماعیل هوشیارماراتن انسان و ارتجاع !
- ترجمه توسط حمید محویرئیس جمهور قدیمی آمریکا،اوباما را به قتل متهم دانست
- ترجمه توسط حمید محویاتحاد سه جانبه علیه سوریه
- نیما فرمین برنامه افق، رابطه چکمه و نعلین با سکولاریسم
- ا. م. شیرینقش تاریخی ترکیه در حوادث جهانی و منطقه ای
- برگرداننده: دوکتور علوم جلال بايانی [ احتمال عقد پيمان استراتژيک ايران با فدراتيف روسيه]
- رحمت اله رواندامریکا او پاکستان اړیکی ددښمنی بڼه غوره کوی
- اسماعیل هوشیاردرسوریه چه میگذرد ؟
- حمید محویگزارش پیرامون مراسم گرامی داشت مرگ 4 سرباز فرانسوی درولایت کاپیسا در افغانستان
- نیما فرمین کمپین رضا پهلوی، تاجگذاری بر سر خود و کلاه گذاری بر سر مردم ؟
- یونان در آستانه انتخاباتترجمه و توضیحات: اکبر تک دهقان
- ترجمه توسط حمید محویافشاگری های تازه دربارۀ قربانیان حوله
- ترجمه توسط حمید محویخسارات انسانی در«جنگ علیه تروریسم»
- ترجمه توسط حمید محویجنگ سوریه ممکن است به جنگ جهانی بیانجامد
- ژباړن: مجیب الرحمن ساپیحافظ الأسد، سوریه، بعث
- بر گردان: دکتور جهشباهمکاران نو،سازمان همکاری شانگهای به یک نیرویی برای امنیت، انکشاف و ثبات تبدیل میشود
- ترجمه توسط حمید محویویتنام : یادمان
- ترجمه توسط حمید محویتبلیغات جنگی ناتو : دولت سوریه به اعمال خشونت آمیز توسط اسکادران مرگ متهم شده است
- ترجمه توسط حمید محویواقعۀ حوله نشانی از کاستی های اطلاعاتی غرب در سوریه
- ترجمه توسط حمید محویبررسی عوامل جغرافیای سیاسی در جنگ امپریالیستی علیه سوریه :بخش دوّم
- ترجمه توسط حمید محویبررسی عوامل جغرافیای سیاسی در جنگ امپریالیستی علیه سوریه
- اسماعیل هوشیارشنیدی میگن ؛ مگه 4 ماهه به دنیا اومدی ؟
- شباهنگ رادسازمان دولتی را تنها با سازمان مسلح تودهای میتوان در هم شکست!
- فرامرز دادرسسرزمین پناهندگان و اپوزیسیونهای سیاسی
- ترجمه توسط حمید محویپس از کشتار حوله، ایالات متحده سوریه را به مداخلۀ نظامی تهدید کرد
- ترجمه توسط حمید محویکشتار شهروندان بی گناه برای توجیه جنگ بشر دوستانه
- سلام خانپاکستان د ترهگرۍ سره په مبارزه کی یو خنډ دئ
- مجیب الرحمن ساپی سوریه او د عنان د پروژې پای
- برگردان: جمیل شیرزاد اجلاس سران ناتو یا نمایش ناتوانی ؟
- نیما فرمینکنفرانس های بی محتوا و به ابتذال کشیدن دموکراسی
- ارسالی صمیمیپشت پای کپنهاگ به مرکل/دانمارک از طرحهای اقتصادی اولاند حمایت کرد
- ارسالی صمیمیشکنجه به شیوه آمریکایی/83 بار «غرق مصنوعی» یک زندانی در یک ماه
- شباهنگ راداز عمل انقلابی تا بیتفاوتی عملی
- ارسالی صمیمیتسلط پوتين بر كابينه جديد دولت روسيه
- سرلوڅ مرادزی ایا د پاکستان ستراتیژی ریښتیا بدله شوې ؟
- برگردان: ا. م. شیرینظریه استالینی مبارزه طبقاتی در جامعه سوسیالیستی و اهمیت تاریخی آن
- سلام خان پاکستان باید خپل اقدامات روښانه کړي
- مجیب الرحمن ساپید چاراکو بدلون؛ بریا که ماتې؟!
- تکثیراز جهانگیر محبیآیا جهان رو به روشنایی است؟
- رحمت اله روانپه پاکستان کی پنځه زره دینی مدرسی ترهګر روزی
- ارسالی صمیمیفرانسوا اولاند كيست؟
- ترجمه : حمید محویبیراهه رفتن های اوباما
- وحید اصغری فعال سایبری حقوق بشر نامه به خانم گلشیفته فراهانی بازیگر سینما
- ترجمه : حمید محویروسیه خود را برای مقابله با حملۀ نظامی اسرائیل و آمریکا علیه ایران آماده می کند
- ترجمه توسط حمید محویدرباب جنایتکارانی به نام مدافع حقوق بشر و سازمان غیر دولتی = ناتو
- نوشته کریم پوپلآیا اسرائیل به مراکز اتمی ایران حمله خواهد کرد
- عبدالحی نزهتعربستان سعودی و بحران افغانستان
- سرلوڅ مرادزی پاکستان له ۲۰۱۴ کال مخکې د تجزيي خطر تهدیدوي
- اسماعیل هوشیارتب سرد سوسیالیست اورپایی !
- ح. حريف حقوق بشر امريکائی؟!
- الماس فرضی (صمد)جامعه ای بیمار و نظامی فاشیستی بنام جمهوری اسلامی
- حمید محویخلاقیت هنری مبارزۀ طبقاتی
- تحليل : دوکتور علوم جلال بايانیتنش ديپلوماتيک امريکا و پاکستان
- سلیمان کبیر نوریسیاهنامه ِ تازهء احمد رشید برای سیاه روزتر کردن افغانها
- اسدالله جعفریهمبستگی جهانی درشهادت هزاره های پاکستان
- کارزار مردمی ایران تریبونالدادگاه جمهوری اسلامی ایران برگزار می شود
- مترجم: کامران امین آوهاتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و کوردستان
- برگردان: ا. م. شیریسازمان ملل متحد از عامل تثبیت کننده صلح جهانی به سازمانگر جنگها بدل شده است
- کریم پوپلبازی تنگی هرمز
- تحليل از : دوکتور علوم جلال بايانی [ مرگ دستگاه استخبارات نظامی پاکستان «I . S . I » نزديک است]
- داکتر خلیل وداددرخواستهای جانب افغانی، یادداشت شده در جریان سفر
- دوکتور علوم جلال بايانی«ايران به مسلخگاه اقليت های مختلف بخصوص بلوچ ها مبدل گرديده اســــــــت
- ترجمه توسط حمید محویشکست طرح تعویض رژیم در سوریه
- گزینش وترجمه : رضا نافعیدرحاشیه کمپینِ صلح دراسرائیل
- ا. م. شیریاول یک سوزن به خود و بعد، یک جوالدوز به دیگران
- ظهور مجدد هندوستان در عرصه بين الملی بعد از ترور خانم اندرا گاندیبرگرداننده وتحليل : دوکتور جلال بايانی
- برگردان: ا. م. شیریتبلیغات ویژه و شایعه در جنگ اطلاعاتی
- دوکتور علوم جلال بايانی« امريکا و شرکا ؛ با قيمت خون انسان نــفـــت کار دارد »«!!!»
- اسماعیل هوشیاررفسنجانی بازهم آمد ....!
- ترجمه توسط حمید محویکلاهبرداری واشینگتن در رابطه با «حقوق بشر»
- مجیب الرحمن ساپی عنان او سوریې ته مهلت ورکول
- نوشتۀ جیمز پتراساتحاد سه جانبه علیه سوریه
- برگردان: ا. م. شیری«الجزیره»- سلاح تخریب جمعی
- اسماعیل هوشیاربعد ازنشست سران عرب !؟
- حزب کار ایران توفانآمریکا: رژیم ترور و ریاکاری
- ترجمه توسط حمید محویماجرای محمد مراح : می خواهند ما را گول بزنند
- اقتباس و تحليل از : دوکتور جلال بايانی[ پاکستـان تا سال 2015 ، قطعه ، قطعه و تـجزيه ميگردد ]
- برگردان: ا. م. شیریمکانیسمهای تجزیه اتحاد شوروی و «قاعده دومینو» (بخش پایانی)
- سلام خانښه به دا وی چې پاکستان همکاري وکړي
- ب. الف. بزرگمهر حسنک کجایی؟
- ب. الف. بزرگمهر دروغ هایی که آشکار می شوند!
- ترجمه توسط حمید محویظهور مجدد چین به عنوان قدرت جهانی
- ترجمه و تحليل از : دوکتور علوم جلال بايانی [ رژيم آخوندی ايران افغانستان را به لبنان دوم مبدل ميسازد ]
- ترجمه توسط حمید محویراهی که به مصیبت می انجامد
- یونس شاملیاستراتژی ما
- نوشتۀ ژان- کلود پای پدیدۀ «جنگ تمدن ها»
- ارسالی صمیمیمرگ نابوكو - امید اروپا برای قطع وابستگی به انرژی روسیه بر باد رفت
- عبدالحی نزهتگفتگو های نوروزی دوشنبه و سخن چند در باره ءتاجیکستان
- با مقدمه و برگردان: ا. م. شیریمکانیسمهای تجزیه اتحاد شوروی و «قاعده دومینو» (بخش نخست)
- ژباړه او زیاتونه: مجیب الرحمن ساپیاسراييل؛ استعماري نخشې او بشري حقونه
- تحليل و اقتباس : جلال بايانی[ پايان جهان تک قطبـــــــی ، رؤيای امريــــــــکايی ]
- نوشتۀ ژولی لوسکقتل 17 غیر نظامی افغان : انتقام با نقشۀ قبلی
- مجیب الرحمن ساپیعنان؛ سوریه او روسیه
- ترجمه توسط حمید محویماجرای محمد مراح : تروریسم، سرویس اطلاعاتی و سیاست
- شهباز نخعيوقتي پنتاگون به سوي اقيانوس آرام مي رود
- سلام خانپاکستان د ناورین په درشل کې دئ
- ترجمه توسط حمید محویتروریسم در فرانسه :
- اسماعیل هوشیاروقتی رادیو فردا تیترزد...!؟
- ترجمۀ حمید محویتأملات و مسائلی چند دربارۀ محمد مراح، در جریان حوادث اخیر فرانسه
- ترجمه توسط حمید محویدلایل عمیق پشتیبانی روسیه از سوریه
- شباهنگ راددر یادمان جانباختهگان چهارم فروردین شصت
- ترجمه توسط حمید محویفرانسه قهرمان اروپا در فروش اسلحه به عربستان سعودی
- میرویس جواد د ایران نوې توطيه
- ترجمه توسط حمید محویموساد و سیا موافق هستند :که ایران در جستجوی ساخت سلاح اتمی نیست
- ترجمه توسط حمید محویسوریه : سازمان عفو بین الملل به روسیه اولتیماتوم داد
- ب. الف. بزرگمهرما هرگز کشور شما را بمباران نمی کنيم. ما شما را دوست داريم!
- ترجمه توسط حمید محویچه کسی مسئول جنایات به وقوع پیوسته در سوریه است؟
- اسماعیل هوشیارنوروز 1391 !
- اقتباس و تحليل : دوکتور جلال بايانی ( دروغ امريکايـها شــــــــــــاخ دار اســــــــــــــــــــــــــت )
- شباهنگ راداوضاع کاری و معیشتی کارگرانِ ایران
- چیزهایی که مردم لیبی از دست دادند!
- ترجمه توسط حمید محویتاخت و تاز هوایی اسرائیل در آسمان غزه موجب مرگ 21 فلسطینی شد
- جبهه ملی ایران – آلمانبیانیه به مناسبت گرامیداشت 29 اسفند روز ملی شدن صنعت ایران
- ترجمه توسط حمید محویچندین سرباز در کشتار 17 غیر نظامی افغان شرکت داشته اند(1)
- ترجمه توسط حمید محویبی ثبات سازی سیاسی و جنگ منطقه ای طرحی برای قرن جدید آمریکایی
- ترجمه توسط حمید محویاوباما و پنتاگون طرح جنگ علیه سوریه را آماده می کنند
- ترجمه: ا. م. شیریسازمانهای غیردولتی: میسیونرهای امپریالیسم
- ب. الف. بزرگمهر مرده ای عمودی در کنار پرچمی که خود را با آن یکجا فروخت!
- حمید محویفریاد انتقام طالبان پس از کشتار 16 شهروند افغان
- علی کشگرهنر جنگ : ایران، نبرد لوله های گاز
- ترجمه توسط حمید محویچرا ایالات متحده نمی تواند دموکراسی داشته باشد؟
- اسماعیل هوشیارنقطه ؛ سرخط....!
- شباهنگ راددادخواهی تعدادی از زندانیان سیاسی سابق از صدای امریکا
- داکتر خلیل ودادپیرامون بررسی درخواستهای رئیس جمهورافغانستان
- ترجمه توسط حمید محویهلاری کلینتون و جنایات جنگی در خاورمیانه
- ترجمه توسط حمید محویسقوط دولت بشار الاسد حمله علیه ایران را تسهیل می سازد
- سرلوڅ مرادزی د بلوڅو په وړاندې سیمه ییزه جبهه پراخیږي
- ب. الف. بزرگمهررسوایی بازهم بیش تر رژیمی درمانده و آدمکش با فشار به کوشندگان حقوق بشر!
- ب. الف. بزرگمهریک دل میگه برو برو یک دلم میگه نرو نرو ...
- ترجمه توسط حمید محویفرانسه سانسور نظامی برقرار کرده است
- میرویس جوادایران؛ ښکاره ملګری، پټ دښمن
- سرلوڅ مرادزید افغان او پنجابي جګړه ادامه لري
- مجیب الرحمن ساپیبلوچستان؛ د امریکا او چین د سیالۍ ډګر
- ترجمه توسط حمید محویشورش افغانستان علیه اشغالگران آمریکایی
- نیما فرمین چگونه دموکراسی درقانون اساسی مشروطه پایمال شد ؟
- امیرهوشنگ تبریزیبی ثباتی در تصمیم گیری فعالان حرکت ملی در انتخابات به نفع کیست؟
- شباهنگ رادنسلی از تبار اصالت و پایداری
- سرلوڅ مرادزید بلوچستان روستیو پراختیاوو ته یوه کتنه
- برگردان: ا. م. شیریگله «دوستان» سوریه
- ب. الف. بزرگمهرشرایط انقلابی در یونان از هرباره فراهم می شود!
- ب. الف. بزرگمهرکشور مستقل فلسطین کِی و چگونه پدید خواهد آمد؟
- نوشته کریم پوپلچرا بلوچستان کشورآزاد باشد
- رحمت اله روانله بلوچستان نه پرته به د پاکستان وجود نیمګړی وي
- نگارش : یوسف زرکارسیاهکل به تاریخ تعلق دارد
- ا. م. شیریچه کسی باند موسوم به «ارتش آزاد سوریه» را مسلح می کند
- یونس شاملیدر باره پیشنهاد تشکیل شورای ملی
- منوچهر مرزبانيان مانيفستي که کم مانده بود تقدير آمريکا را رقم ديگري زند
- مترجم: ا. م. شیریقطعنامه ضد سوری، گوسفندان در یک ردیف راه می روند
- ترجمه توسط حمید محویشبکه های جاسوسی امپریالیسم جهانی و «بهار عرب»
- گزینش و ترجمه : رضا نافعی پادگان نظامی بزرگی به نام کشور اسرائیل
- کامبیز تبریزیفوتبال ، آذربایجان ، تراکتور سازی : اثبات شعور ملی یا انکار واقعیت ها
- فرامرز دادرس«امنیت از دیدگاه حکومت اسلامی»
- ترجمه: ا. م. شیریحقه بازان در سازمان ملل متحد، یا قطعنامه خونخوار
- حسین سالاریآیا شایسته است که برای رسیدن به چنین سرنوشتی فداکاری کردوجان داد
- ترجمه توسط حمید محویسوریه : جنگ بشردوستانۀ آینده توسط ناتو
- ترجمه توسط حمید محویپایان بازی در خاورمیانه
- نیما فرمینتوطئه دیگری برای به ابتذال کشیدن جایزه صلح نوبل
- جوانشیر اورملوهرکه ناموخت ازگذشت روزگار ؛ هیچ ناموزد زهیچ آموزگار
- برگردان: ا. م. شیریسوریه، در آستانه جنگ است؟
- مجیب الرحمن ساپید مصر او امریکا تقابل
- ب. الف. بزرگمهرهمه ی آنها با هم در تبهکاری ها دست دارند!
- نیما فرمین نقش سران نهضت آزادی ستیزدر انقلاب اسلامی
- اسماعیل هوشیاردرک ماهییت تغییر فاز !
- اسماعیل هوشیاربهارو خزان متعارف !
- فرامرز دادرسصدای آمریکا، در دامگه ساواک
- فرامرز دادرس«آیا خلیج فارس گورستان جمهوری اسلامی خواهد شد؟»
- ترجمه از فرانسه توسط حمید محویسوریه : حمص، شهری که در وحشت سازمان یافته توسط گروه های مسلح به سر می برد
- سرلوڅ مرادزید شرارت ځاله او د شیطان استازي
- مجیب الرحمن ساپیسوریه؛ ناتار او ګاونډیان
- ترجمه توسط حمید محویایران در مواجهه با تهاجم اتمی
- فرامرز دادرسچاق کردن چپق در برنامه افق
- برگردان و تفسیر: ا. م. شیریاسرائیل قصد دارد بهار آینده به ایران حمله کند
- ترجمه توسط حمید محویالجزایر : سازمان سیا برای چهار انجمن حقوق بشر پوشش مالی ایجاد کرده است
- اسماعیل هوشیارجنگ طلبان خوش نشین !
- ا. م. شیری«این هنوز از نتایج سحر است...»
- محمد یوسف13 ملیارد کرون در افغانستانستان به مصرف رسیده
- برگردان: ا. م. شیریجنگ بخاطر نفت ایران به تعویق می افتد؟
- جهانگیر محبیانقلاب کوبا وحمایت اززحمتکشان جهان
- نگارش : ی . صفاییچرا؟
- یونس شاملیمطالبه نظام سلطنتی خصومت با مردم ایران است
- محمد عالم افتخاربرژینسکی و آبدیت جهل « نفرین شدگان زمین»
- Frédéric LORDON پول واحد، معادله ای بی پاسخ
- مريم جزايريتحریم ایران، کشمکشهای جهانی، احتمال جنگ و چهباید کرد؟
- سلام خانامریکابه له افغانستان سره اوږودمهاله ستراتيژيکې اړيکې ولري
- برگردان: ا. م. شیریدروغهای جنگ (*)
- ارسالی صمیمینمایش انتخاباتی اوباما در سخنرانی سالانه برای كنگره
- گرداننده به فارسی : دوکتور جهش تصادم تمدن ها
- سلام خاندامریکا او پاکستان اړیکی دبل هر وخت په نسبت ډیری ترینګلي شوی دې
- ب. الف. بزرگمهرروس ها نیک می دانند، آغاز درگیری با ایران چه بسامدی پیرامون آن در پی دارد!
- ب. الف. بزرگمهر چگونه ریشه های بحران از هر سو نادیده گرفته می شود! ـ بازانتشار
- ب. الف. بزرگمهر یانکی ها، کاربرد چُماق «طالبان» را همچنان خوش دارند!
- شباهنگ رادبه پا خیزید! و از هماکنون انقلاب را بدیل جنگ قرار دهید!
- ب. الف. بزرگمهرجاسوسان و مزدوران بیگانه
- ب. الف. بزرگمهراین عالیه!
- ا. م. شیریپنجمین دانشمند هسته ای ایران ترور شد
- ارسال توسط امیر کشفیبیانیۀ راسل - آنشتاین
- ب. الف. بزرگمهربه این می گویند: دوست ناتو!
- شباهنگ رادجهان در سال گذشته!
- ب. الف. بزرگمهر گامی دیگر در فرارویی جنگ پنهانی به جنگی آشکار!
- فرشید یاسائیحکومت اسلامی و سیاست خارجی اش
- پاتریک حیم زادهبرنده جنگ لیبی کیست؟
- ا. م. شیریکلمه رمز: «استالین»
- سلام خانهیلاری کلینتون:طالبان و القاعده را ما بوجود آوردیم
- شباهنگ رادجنگ، تجاوز و عواقب آن
- مجیب الرحمن ساپید ایران نوی فشار
- سرلوڅ مرادزی د یوه لیوني څرګندونې ، که د پنجاب ستراتیژي
- اوکتایشمارش معکوس پایان حکومت شیطانی بنی عباس ایران آغاز شد
- مجیب الرحمن ساپی عراقی ایتلاف د ماتې په درشل کې
- اردوان روزبه «آیا جنگ سرد برای ایران آغاز شده است؟»
- شباهنگ رادحزب حکمتیست و آیندهی آن!
- ترجمه توسط حمید محویسوریه : قتل عام ناتو نزدیک است
- برگردان: جمیل شیرزادزمینه سازی برای آیندۀ افغانستان
- مترجم: ا. م. شیریدیکتاتوری مالی جهانی و ایران
- ا. م. شیریواقعیت کدام است و موضع اصولی کدام؟
- فرامرز دادرسرابطه هیولای قندهار و سردار مستطیل
- دو خبط سياسى پاکستان نبى حيدرى معلم
- فواد پامیرینقش پاکستان و ایران در کنفرانس بن دوم
- گزارنده: عزیز آریانفرافغانستان باید پیش از رفتن ارتش امریکا بیطرفی خود را باز یابد
- ترجمه توسط حمید محویتدارکات جنگی علیه سوریه و ایران
- علی دیانتیآیا ملاهای ایران از پروژه اتمی خود دست برمیدارند؟
- ترجمه: ا. م. شیریکودتای بانکداران
- مترجم: ا. م. شیریایران- نامزد نوبتی برای «دمکراتیزاسیون»
- منوچهر صالحیآتشبیاران جنگ
- خلیل ودادپیرامون بررسی درخواستهای رئیس جمهورافغانستان
- ودات کورشونانسانیت کجایی؟
- یونس پارسا بنابجهانی گرائی روسپیگری در فاز فعلی گلوبالیزاسیون
- ترجمه: ا. م. شیرینقش جدید ناتو
- مریم جزایریمُدل لیبی!؟
- نویسنده فرامرز دادرس، پژوهشگر و کارشناس اطلاعاتیجنگ بیرحمانه میان برادران قاچاقچی
- صبا راهیتولیدکنندگان سلاح شکنجه و کُشتارجمعی!
- حمید محویتصویر انسان قربانی و بازگشت بربریت
- مصطفی رشیدیتین ایجرهای جنگ جو و بشارت رهایی ایران
- حمید محویچهرۀ جنگ. شهادت کوبندۀ یک سرباز قدیمی
- هاتف رحمانیابرهای جنگ بر فراز ایران
- برگردان یدالله سلطان پوراخباری از جهان
- عدالتدانستن و علاقه بهدانستن
- حمید محویحقیقت دربارۀ موضع گیری غرب در رابطه با سوریه
- مترجم: ا. م. شیریدیکتاتوری مالی جهانی و ایران
- رضا فانی یزدی مشوقین و توجیه گران حمله نظامی به ایران چه می گویند!؟
- محمد عالم افتخار «جامعـــهء جهــانی» یا کــانون توطئــه هــای جهــانی؟!
- روسيه: هرگز اجازۀ تکرار «سناريوی» ليبی را نمیدهيم
- عدالتحمله آمريکا به آفريقا
- عدالتدرسهای ليبی
- مترجم: هاتف رحمانیبرای سرنگون کردن قدرت انحصارها به جبهه اجتماعی مردم نیازمندیم
- وکیلیندای مسئولیتپذیری تشکیلاتی
- خلیل ودادپیرامون گسیل دواطلبان بین المللی تحت نظارت ملل متحد جهت همکاری در امر بازسازی افغانستان
- برگردان یدالله سلطان پورپیران غنی ـ جوانان فقیر
- ترجمه توسط حمید محویایالات متحده نیروهای نظامی ا ش را در خلیج فارس تقویت می کند
- نوشتۀ میکیس تئودوراکیسنامۀ سرگشاده به مردم اروپا
- مترجم: مهرگانانقلاب سوراخ شده
- غزال طبری لطفا ما را با خودتان قاطی نکنید!
- گرداننده به فارسی – دوکتور جهشاستعما ر 2.0 خوش آمدید؟!
- برهان عظیمی ضربات وحشیانه پلیس
- مترجم: ا. م. شیریسیاست کنونی آمریکا در قبال ایران، ناگزیر به جنگ منتهی خواهد شد
- حمید محویعواض تمایلات سرمایه داری لیبرال در فرانسه
- فرامرز دادرسجمهوری اسلامی از هر سوراخی شا نس می آورد!
- عبدالحی نزهتسیاست های دوگانۀ امریکا در منطقه وافغانستان
- مترجم: ا. م. شیری... بهر جنگ آماده شو!
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محویناتو در نقش کشتارگرجمعی(بخش سوم)
- عدالتانقلابيون بايد ديوانه باشند
- مرسده محسنی بعد از ۲۳ سال، یادم می آید...
- عدالتددمنشی تکاندهنده
- شباهنگ رادلیبی به کدام سو میرود؟
- برگردان یدالله سلطان پورقساوت های کذائی معمر قذافی!
- نوشته از ع . بصیر دهزادغرب و ناتو عامل بحران در شمال افریقا
- جمعه خان صوفيموروثي سياست او حکومت
- ترجمه: احمد مزارعیدر اهتزاز باد پرچم پرافتخار کمونیسم در آسمان وطن
- برگردان ناهيد جعفرپور در باره دخالت نظامی اخير آمريکا به اوگاندا
- شباهنگ راددستآوردها و نارسائیهای اعتراضات مردمی!
- برگردان میم حجریاخباری از جهان(7)
- رهيابپائيز در بهار
- عدالتنقش نسل کُشانۀ و تجاوز ناتو به ليبی: در خدمت منافع غولهای نفتی يانکی
- کمينفرمصدای چکمههای فاشيسم
- مترجم: ا. م. شیریباشگاه ضد انقلاب
- اردشیر زارعی قنواتی از شرق تا غرب برآشفتگان برآشفته اند
- کمينفرمجان احمد سعدات در خطر است
- مترجم: ا. م. شیریماموریت سازمان ملل متحد در لیبی ــ تلاش برای مشروعیت بخشیدن به تجاوز ناتو
- خلیل ودادپیرامون مذاکرات در کابل و گامهای ممکن بعدی ما در راستای افغانستان
- مترجم: ا. م. شیریپروژه عظیم آبرسانی قذافی*
- محمد عالم افتخاردیکتاتور ها و دیکتاتور ها و دیکتاتور ها و دیگر هیچ !
- فرشید یاسائیآشفتگی های جاری و ثمره آن
- فرامرز دادرساختلاسیون، آسوده بخوابید که اوباما بیدار است!
- مترجم: ا. م. شیریجنگ لیبی از زبان شاهد عینی
- برگردان: احمد مزارعیعوامل پنچگانهای که بشار اسد را در مبارزه با مخالفانش پيروز خواهد گردانيد
- محمد حسين يحيايی بانکداری اسلامی و دزدی های ميلياردی
- اردشیر زارعی قنواتی دوستانی که هیچگاه عاقبت به خیر نشدند
- دو افسانه جهانی سازیمترجم: ا. م. شیری
- عدالتکنفرانس مطبوعاتی هيأت نمايندگی آلبا در دمشق
- برگردان: احمد مزارعیترور مشعل تمو، عضو جنبش مستقل کردهای ترکيه
- برگردان: احمد مزارعیروزشمار مهم تاریخی سرنوشت ملت فلسطین
- عدالتگاهشمار فاجعه: چگونه فلسطينی بیخانه شد؟
- انجنير سيد عبدالقادردمنځني ختيځ او شمالي افريقا دپاڅونونو احتمالي پايلي !
- رضا خسرویاشغال نوبتی کشورهای «مزاحم» (7) (بخش آخر)
- رضا خسرویخانه از پای بست ویران است
- خلیل ودادپیرامون کمک اضافی نظامی به جمهوری افغانستان
- رضا خسرویاشغال نوبتی کشورهای «مزاحم» (6)
- ا. م. شیریتوطئه و دروغ، چاشنی اصلی جنگ افزار امپریالیسم
- دکتر محمد حسین یحیایی نمک دریاچه اورمیه و زخم رژیم درمانده
- سندرو لومینوسومروری بر قتل عام زندانیان کمونیست در پرو
- رضا خسرویاشغال نوبتی کشورهای «مزاحم» (5)
- عدالتفاز سوم انقلاب مصر
- ب. الف. بزرگمهرکشور مستقل فلسطین کِی و چگونه پدید خواهد آمد؟
- رضا خسرویاشغال نوبتی کشورهای «مزاحم» (4)
- سلام خاناگر آی،ایس،آی بخواهدظرف یکماه امنیت درافغانستان تامین میگردد
- دکتر بیژن باران سازمانهای سکولار و دولت بختیار
- بابک پاکزادسقوط به غرقاب های هولناک – بخش دوم
- رضا خسرویاشغال نوبتی کشورهای «مزاحم» (3)
- مترجم: ا. م. شیریناتو برای نجات یورو در لیبی می جنگد*
- رضا خسرویاشغال نوبتی کشورهای «مزاحم» (2)
- رضا خسرویاشغال نوبتی کشورهای «مزاحم» (1)
- ا. م. شیریپوپولیسم و رسوائی جنایتکاران جنگی
- رضا خسرویسارکوزی با چکمه گشاد «مجنون آلمانی»
- عدالتبوليوی در سازمان ملل امپرياليسم را محکوم کرد
- عدالتنامهای به احزاب کمونيست و کارگری جهان
- بابک پاکزادسقوط به غرقاب های هولناک بخش اول
- ترجمه از دکتور خلیل ودادپیرامون کمکهای اضافی اقتصادی و مالی به جمهوری افغانستان
- توفاننقش نوین ترکیه در منطقه
- عدالتدروغ بیشرمانه
- شباهنگ راددر یادمان جانباحته گان دهه ی شصت
- ا. م. شیریمشت دندان شکن کامرون و تف کف کرده سارکوزی
- کمیته حمایت از شاهرخ زمانیزندان تبریز جهنم واقعی در حکومت اسلامی
- احمد مزارعیانقلاب مصر به پیش میتازد
- یونس پارسا بناب کشور لیبی در سراشیب تجزیه و درماندگی
- دکتر محمدحسین یحیایی رویکرد ترکیه و دگرگونی های منطقه
- برگردان: خ. طهوریترور زير پرچم دروغین
- ناهید خیرابیبه نام مردم، به کام «امپریالیسم»
- شباهنگ رادجمهوری اسلامی وانتخابات
- سلام خاندستراتیژیک تړون په باب د ايران او پاكستان اندېښنې بې ځايه دي
- حشمت جوانمردامپرياليسم رهاييبخش
- عدالتليبی: توپخانه انديشه در مقابل کارخانه دروغسازی
- پاولعذرخواهي پاول به دليل ارائه اطلاعات غلط به آمريكا در لشكركشي به عراق
- برگردان نادر کلهریپس از يازده سپتامبر آيا جنگ تنها راه حل بود؟
- نويد شاملونقش CIA ، کشتار و ايجاد ترس و وحشت در ميان مردم کشور مکزيک
- خ.طهوریکنفرانس تعيين انحصار وراثت
- تهیه شده - توسط عبدالسلام مقیم احمدیتحلیلی برعوامل وقوع حادثه 11سپتامبرامریکا وپیامد های ان در منطقه
- مترجم: سیامند امروز در سوریه «کی کیو می کُشه»؟
- عدالتشورش برنامهريزی شده
- عدالتچاوز: قتلعام ناتو در طرابلس محکوم است
- عبدالسلام مقیم احمدیراز های چندی از حادثه 11 سپتامبر در امریکا
- ثناگویان درگاه امپریالیسم، طلایه داران جنگ استعماری علیه ایران
- انجنېر ظهورالدين اند ېشدماتی خوړلي وينې څکونکي امپرياليستي چپاولګرانو په نامه
- سلام خاناګست میاشت په تیرو لسو کلونو کی د امریکایي پوځیانو لپاره خونړۍ وه
- ترجمه توسط حمید محویلیبی : چهرۀ جنایتکار امپریالیسم
- شباهنگ رادلیبی بعد از قذافی
- ن. ناظمی پیروزی هومالا در پرو، خلع یدی دیگر از امپراتوری آمریکا
- ترجمه توسط حمید محویبه سوی تراژدی حذف لیبی؟
- حمید محویناتو شهر سیرت را با بمباران هایش درو کرد
- ترجمه: ا. م. شیریدر حسرت اتحاد شوروی یا سوار شدن بر امواج حسرت گذشته (نوستالژی)
- نویسنده :مهرالدین مشید پنجابی ها دنبال نشه یی اند که جهانگشایان بزرگ در خمارش پا در گل مانده اند
- خلیل ودادپیرامون کمک اضافی اقتصادی و مالی به جمهوری افغانستان
- مهران همایون چرایی عدم شرکت آذری ها در جنبش اخیر ایران
- کوثردر سوریه چه می گذرد؟ جایگاه جنبش چپ کجاست؟
- ترجمه توسط حمید محویلیبی و تبلیغات جنگ
- ا. م. شیریپیشنهاد تأسیس مدال
- جهانگیر محبیسقوط قذافی و جا به جائی حکومت های هار سرمایه
- ترجمه: ا. م. شیریشعار اصلی کمونیستها
- برگردان جمیل شیرزادنیروهای امریکایی شاید تا سال 2024 درافغانستان بمانند
- مهران همایون اتحاد چپ، از آرزو تا واقعیت (2) (بخش آخر)
- عبدالحی نزهتظهور وسقوط یک دیکتاتور
- عدالترويدادهای روزهای آخر مردادماه ۱۳۳٢
- محمد حسين يحيايیبحران فراگير اقتصادی و لابه های رژيم درمانده
- مهران همایون اتحاد چپ، از آرزو تا واقعیت (1)
- ا. م. شیریبازگشت بهایم استعمار به لییی
- ترجمه توسط حمید محویناتو در طرابلس کشتار به راه انداخت
- حمید محویجنگ استعماری علیه سوریه
- دنيای جوانسپاس از شما به خاطر ديوار برلين
- برگردان: ا. م. شیریفصلی از کتاب «پیراهن سیاهان و سرخها: فاشیزم عقلانی و سقوط کمونیسم»قسمت پایانی
- حمید محویافزایش جنایات ناتو
- مترجم بهمن فيروز چرا مارکسيستها با ترور فردی مخالف هستند
- عدالتشيلی: تظاهرات صدهزار نفری برای آموزش رايگان
- نويسنده: پرابهات پاتنايکبحران سقف بدهی آمريکا
- شین میم شینانترناسیونالیست های غیور
- محمد همایون سرخابیدر لندن چه میگذرد
- نگارش: فعالان جنبش لغو کار مُزدیشورش بردگان مزدی عاصی،مستأصل وبی افق
- نگارش: ناصر پایداربورژوازی و امامزاده طبقه متوسط
- ترجمه توسط حمید محویسالگرد بمباران اتمیهیروشیما و ناگازاکی
- سلام خانای،ایس،ای دامریکا ځخه د انتقام په لټه کی دې
- مرضيۀ توانگر58 سال از كودتاي آمريكا و انگليس عليه جنبش ملي ايران گذشت
- توفانبرگزاری کنگره شکوهمند حزب کمونیست کارگران تونس
- فرامرز دادرس جمهوری اسلامی با نیش بنی صدر می گزد
- نگارش: امیر پیامپژواکِ انقلاب اسرائیل
- شباهنگ رادنکاتی دربارهی شورای دانشجویان و جوانان چپ ایران
- فدراسيون جهانی اتحاديه های کارگریفرازهايی از سخنان دبيرکل WFTU در بارۀ سوريه
- علی آلنگجهانِ ما پس از آندرس!
- مترجم: بابک پاکزاد در شناخت ادواردو گالئانو
- ترجمه توسط حمید محویعکس های لیبی : آن چه را که رسانه های غربی به شما نمی گویند
- عدالتآلمان عربستان سعودی را مسلح میکند
- برگردان: احمد مزارعیامپریالیسم و «جنگ اینترنتی»
- هاتف رحمانیهزینه های واقعی جنگ های امریکا
- محمد حسين يحيايی شاهنامه خوان دوره گرد سخنگوی... می شود
- آرش عزیزی نه یک دقیقه سکوت که یک عمر مبارزه!
- علی آلنگ یک تراژدی ساده!
- برگردان: ا. م. شیرینقش ناتو پس از جنگ سرد
- مترجم: م. موناوین رونق تجارت جهانی اسلحه
- ترجمه از دکتور خلیل ودادپیرامون تحویلدهی کالاهای ویژه به جمهوری افغانستان
- برگردان: احمد مزارعیاستراتژی اسرائيل در مورد کردها
- مقدمه و برگردان: ا. م. شیریپنتاگون ابزار مبارزه با تبلیغات در شبکه های اجتماعی می سازد
- رحمت اله روانتروريزم د نړۍ امنيت ته جدي ګواښ دى
- مرضیه ی توانگرشاعر در این زندان شدم ...
- برگردان: ا. م. شیری جرایم سیا در آسیا
- برگردان: ا. م. شیری جهان به اردوگاه بزرگ مرگ تبدیل شده است
- برگردان : مهرگان آیا میهن پرستی مرده است ؟
- برگردان شین میم شینچپ هرگز نباید ایده ملت را به دیگران واگذار کند! (4) (بخش آخر)
- از کریم پوپلراز مرگ پاکستان
- فیضیگروه شبه نظامی افغان سی آی ای:
- مهرالدین مشید امریکا اهداف استراتیژیک خود را در آتش افروزی ها میان افغانستان و پاکستان و ایران دنبال میکند
- برگردان: ا. م. شیریقطع سر، تجاوز به عنف و آدمخواری- ارمغان دمکراسی غربی
- برگردان شین میم شینچپ هرگز نباید ایده ملت را به دیگران واگذار کند! (3)
- نوشته کریم پوپلامریکا درسیاست خودمیخواهد تغیرات وارد کند اما افغنستان بیچاره؟؟؟
- مترجم: بابک پاکزاد حدس بزن کدام کشور ورشکسته اتحادیه اروپا چهارمین وارد کننده تسلیحات در جهان است؟
- فرزاد رمضانی بونشسودای بازگشت روسیه به مرزهای تاجیکستان-افغانستان
- حزب کار ایران (توفان) نژاد پرستی امپریالیستی اروپا و حراست از مرزهای رفاه
- ترجمه: پرویز صداقتپایان قرن طولانی بیستم
- سلام خاند پاکستان او امریکا تر منځ اړیکې ډیرې خړې پړې شوی دې
- ا. م. شیریدر جستجوی «یک مأمور امنیتی»
- حزب کارایرانسوریه به کجا می رود؟
- برگردان شین میم شینچپ هرگز نباید ایده ملت را به دیگران واگذار کند (2)
- برگردان میم حجرینودمین سالگرد تأسیس بزرگترین حزب کمونیست جهان (1)
- برگردان شین میم شینچپ هرگز نباید ایده ملت را به دیگران واگذار کند! (1)
- علی آلنگمصر و ادامه انقلاب
- محمد اعظمیبرای غزال به یاد پدرش، رضا ستوده
- علی آلنگانقلاب 1952 مصر و درس هائی از آن (4) (بخش آخر)
- علی آلنگلیبی از «سوسیالیسم اسلامی» تا شرکت های چند ملیتی (2) (بخش آخر)
- کریم پوپلپیمان نظامی سازمان امنیت دسته جمی
- علی آلنگلیبی از «سوسیالیسم اسلامی» تا شرکت های چند ملیتی (1)
- سوسن دادرس وعده های پوشالی، از هویدا تا احمدی نژاد
- شباهنگ رادبازنویسی تاریخ چریکهای فدائی خلق توسط «اشرف دهقانی»
- علی آلنگانقلاب 1952 مصر و درس هائی از آن (3)
- خلیل ودادپیرامون تحویلدهی کامپلکس راکتهای تاکتیکی
- فرشید یاسائیتوحش در پرتو غرور
- برگردان و تفسیر: ا. م. شیریدولت اسرائیل، بشار اسد رئیس جمهور سوریه را تهدید به قتل می کند
- انجنير سيد عبالقادر ليبيادپاڅون رهبري څنګه پردو په لاس کي ونيول !
- منوچهر مرزبانيانواشنگتن در گذاري پر کش و تاب ميان باتلاق افغانستان و بلند پروازي هاي آسيائي اش
- ويدا اميرمکريچنین می زیند کوباییان
- غلامعلی بیگدلیماًموریتی تازه برای احسان نراقی
- علی آلنگانقلاب 1952 مصر و درس هائی از آن (2)
- دنيای جوانجنگ مفاهيم
- برگردان: ا. م. شیریناتو یکصدمین روز حمله نظامی به لیبی را برگزار می کند
- برگردان میم حجریقرآن در یک دست و فیس بوک در دست دیگر (5)
- برگردان: ا. م. شیری٣۵ قطعه نقره ای پرزیدنت سارکوزی
- علی آلنگانقلاب 1952 مصر و درس هائی از آن (1)
- برگردان : آرش آیا تمام کشورهای غربی به سوی ورشکستگی می روند؟
- ترجمه توسط حمید محویدربارۀ سیاست و جامعه
- حزب کار ایرانقتل عام مردم نیز اعدام است
- رحمت اله رواند پاکستان په پوځ کې د سخت دریځو نفوذ مخ په زیاتیدو دي
- برگردان: ا. م. شیریاتحادیه بدهکاران
- حمید محویدربارۀ انتشار ناممکن کتاب الفبای جنگ
- تارنگاشت عدالتآمریکا مخالف انتخابات آزاد در لیبی!
- مترجم: بابک فقیه هفتادمین سالگرد محاصره لنینگراد
- غلامعلی بیگدلیمحکومیت جهانگیر شادانلو و منوچهر شلالی، دو تن از عوامل وزارت اطلاعات در دادگاه پاریس
- برگردان میم حجریقرآن در یک دست و فیس بوک در دست دیگر (4)
- حسین غمخوار گرانیگاه اختلافات رهبر و رئیس جمهوری اسلامی ایران
- سلام خانامريکا دسولې دنوښت ځخه چې طالبان هم پکې شامليږي ملاتړ کوي
- ترجمه از فرانسه به فارسیتوسط حمید محویادامۀ جنگ استعماری در لیبی.پهپاد و شبکۀ سایه : جنگ سرّی به فرماندهی اوباما
- مترجم: بابک پاکزاد بلوک ارتجاع در مصر
- شباهنگ رادکدامین رفتنها و راهکارها؟
- جنبش نان و آزادی عاملان تجاوز به زنان، عوامل و مزدوران خود رژیم هستند
- فرامرز دادرسداستان سردار مدحی و کودکان سپید موی
- رحمت اله روان د پاکستان د پوځ بخت او طالع د چپه کیدو په حال کي دې
- ارسالی حمید محویسربازان آمریکایی شرح میدهند که چگونه میتوانند شهروندان غیر مسلح را به قتل برسانند.
- برگردان: ا. م. شیزلیویروس ضدّ کمونیستی موجب زوال عـقـل می شود
- حزب کارایرانبه بهانه سی امین سالگرد جانباختن رفیق نادررازی
- محمد اسحاق فیاضایمن الظواهری، رهبرجدید القاعده با ریفرم تشکیلاتی جدید
- محمد اسحاق فیاضافغانستان، مهمانی فعال در نشست سران شانگهای
- حسن غمخوار لغو سفر احمدی نژاد به ارمنستان رمزگشایی شد
- بابک پاکزاد انقلاب مصر تحت حمایت صندوق بین المللی پول؟ نه، متشکرم!
- دکتر محمدحسین یحیایی نگاهی گذرا به انتخابات ترکیه و پیآمد های آن
- سلام خانافغانستان د شانگهای ټولنې لپاره یوه مهمه موضوع ګرځیدلې ده
- برگردان میم حجریبا قرآن و فیس بوک (3)
- برگردان: ا. م. شیریکدام راه بسوی ایران؟ (١)
- ليبيادپاڅون رهبري څنګه پردو په لاس کي ونيول ! انجنير سيد عبالقادر
- سلام خاندپاکستان اوامرېکا داړېکو ترمنځ نوي ستونزی را پېدا شوېدی
- برگردان میم حجریبا قرآن و فیس بوک (2)
- نویسنده : مهرالدین مشید پاکستان خاستگاهٔ تروریزم و بزرگترین لانهٔ ترویستان جهان
- برگردان میم حجریبا قرآن و فیس بوک (1)
- نوام چامسکىمنحنی های نظام جهانی
- خلیل ودادپیرامون کمک اضافی به جمهوری افغانستان
- فرشید یاسائیتدابیر غیر انسانی
- اجلال قوامیتراژدی بزرگ وکمدی فلاکت بار پژاک
- حسین غمخوارسالگرد درگذشت آیت الله خمینی صحنه درگیری و کشمکش های سیاسی
- حسین غمخواربهار عربی به اسراییل هم می رسد؟
- شباهنگ رادحمایت ادعایی اوباما و کامرون از اعتراضات مردمی!
- گزارنده: عزیز آریانفرآینده وضعیت بیطرفی افغانستان
- مترجم: ا. م. شیریباشگاه ضد انقلاب
- شباهنگ رادتأملی پیرامون «جریان انحرافی» درونِ نظام!
- مينا احديجاي طناب دار بر گردنشان از خاطرم نميرود….
- نوآم چامسکيواکنش من به مرگ بن لادن
- شین میم شینحزب سوسیالیستی سام وب در قرن بیست و یکم (5)
- ایمل خان فیضی بسوی برگزاری دومین کنفرانس بُـن برای افغانستان
- علی بیگدلی ایرانیان نخود هر آش
- سلام خاناوباما :اوس دا نه وايو چې يوازې امريکا ساتو
- برگردان شین میم شینامواج جدید انقلابات دموکراتیک
- شین میم شینحزب سوسیالیستی سام وب در قرن بیست و یکم (4)
- خلیل ودادپیرامون اقدامات اضافی برای تأثیر بر اوضاع افغانستان
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محوی تولد ارتش سری برای مداخله در خاور میانه و افریقا در امارات متحدۀ عربی
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محوی حمله به کشتی «راشل کوری»
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محویاتهام جنایت جنگی علیه قذافی و پسردر دیوان بین المللی کیفری
- شین میم شینحزب سوسیالیستی سام وب در قرن بیست و یکم (3)
- حزب کارایران(توفان)پیرامون توافقنامه حماس و فتح
- شین میم شینحزب سوسیالیستی سام وب در قرن بیست و یکم (2)
- رحمت اله روان ایالات متحده امریکا دیگر به پاکستان اعتبار ندارد
- فرشید یاسائیقدرت مطلق ، فساد مطلق می آورد*
- شین میم شینحزب سوسیالیستی سام وب در قرن بیست و یکم (1)
- حمید محویتجزیۀ لیبی : طرح ایالات متحدۀ آمریکا و ناتو برای تغییر شکل بخشیدن به لیبی
- سلام خانجان کيري: په نړۍ کې د بېلابېلو ترهګريزو بريدونو سرچينه پاکستان دى
- خسرو صادقی بروجنیتقدیر نامشترک مسافران تایتانیک
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محویپرندۀ مرگبار بر فراز آسمان لیبی
- عــبـدالــحی نـزهـــــتپاکستان بعد از بن لادن
- سلام خاناوباما پاکستان ته خپل پلان شوی سفر لغوه کړی دې
- ترجمه: ا. م. شیریناتو با بمبهایش دهان تریپولی را می بندد
- Paul Joseph WatsonTop Government Insider: Bin Laden Died In 2001, 9/11 A False Flag
- خلیل ودادپیرامون گزینه ها (واریانتهای) انکشاف بعدی حوادث در جمهوری افغانستان و گامهای ما در عرصهء جنگی
- بر گردان: ر.ح.بازیارآموزش و. ا. لنین در مورد ساختار حزب و دوران معاصر
- درحاشیه ی کشته شدن اسامه بن لادنجهانگیر محبی
- برگردان میم حجریقتل بن لادن هلهله و هورا ندارد!
- برگردان میم حجریمبارزه طبقاتی در تایلند
- ا. م. شیریادامه نوشتار «مُهر باطل شد»!
- برگردان:منوچهر مرزبانياننفت ليبي دست به دست مي شود
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محویرویدادهای سوریه و تحریف در رسانه های همگانی
- مترجم : صادق افروزاشغال کوبا ، یک تجربه تاریخی
- ا. م. شیریخلبان جنگنده در ویتنام، فرمانده جنگ استعماری در لیبی
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محویبرای درک جنگ در لیبی (بخش 2)
- خلیل ودادپیرامون کمک اضافی به جمهوری افغانستان
- نویسنده سوسن دادرس آیا، کیت میدلتون، عروس آینده خاندان سلطنتی بریتانیا، یهودی است ؟
- رحمت اله روانایا این شرم نیست که انتحار کننده تا دفتر وزیر دفاع می رود
- برگردان یدالله سلطان پورتسلیحات کشتار جمعی اسرائیل (4) (بخش پایانی)
- ترجمه و توضیح: ا. م. شیریمُهر «باطل شد»!
- برگردان یدالله سلطان پورتسلیحات کشتار جمعی اسرائیل (3)
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محویسوریه : اپوزیسیون سوریه توسط بوش و همچنین اوباما تأمین مالی می شود
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محویبرای درک جنگ در لیبی (3/1)
- ترجمه: آرش عزیزینقش کلیدی زنان درانقلاب مصر
- یونس پارسا بنابجنگ لیبی نمونه ای از یک جنگ جدید مرئی در نظام جهانی سرمایه
- برگردان یدالله سلطان پورتسلیحات کشتار جمعی اسرائیل (2)
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محوی«سلفی مذهبان» القاعده/سیا/موساد ویتوریو آریگونی را کشته اند
- نویسنده : مهرالدین مشید فاشیسم جنایت بار امریکایی خطرناکتر و وحشتناکتر از فاشیسم هتلری است
- برگردان میم حجریسقوط به قهقرای قلدری قرون وسطائی؟
- برگردان یدالله سلطان پورتسلیحات کشتار جمعی اسرائیل (1)
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محوی«مأمور ما در تریپولی» بخش سوم
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محوی«مأمور ما در تریپولی» بخش دوم
- ا. م. شیریقطر نیز به جمع کشورهای صادر کنندۀ «دمکراسی» و مدافع «حقوق بشر» پیوست
- خلیل ودادپیرامون کمک عاجل به جمهوری افغانستان
- محمد اسحاق فیاضگیلانی و اهداف سه ضلعی در سفر به کابل
- حمید محویمأمور ما در تریپولی
- حمید محوی«ابلیس نمایی» مسلمانان و جنگ برای تصاحب نفت
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محویشن های روان درجنگ علیه لیبی
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محویاورول، ناتو و جنگ علیه لیبی
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محویجنگ هوایی بین شکاری های متفقین در آسمان لیبی
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محویلیبی : رسانه ها و تبلیغات به نفع شورشیان
- نویسنده فرامرز دادرس، پژوهشگر و کارشناس اطلاعاتی آیا بحرین ، استان چهاردهم عربستان سعودی خواهد شد ؟
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محویپهپاد مسلح به اورنیوم ضعیف شده در لیبی
- نویسنده : کاکوجان نیازینگاهی به سیاست خارجی دوسال گذشته ی اوباما در جنوب آسیا و خاورمیانه
- شباهنگ راداصرار به ادامهی روشهای هزینهپرداز در خدمت به کدام سیاست و طبقه است؟
- برگردان میم حجریدر لیبی چه می گذرد؟ (4) (بخش پایانی)
- حمید محویلیبی، جنگ سرّی برای سازمان اطلاعاتی آمریکا
- رزاق ( رحی)دو خط موازی
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محویمداخله در لیبی : شیادی جنایت کارانه
- برگردان میم حجریدر لیبی چه می گذرد؟ (3)
- ولی محمد نورزی دلیبیا د خلکو راتلونکي هیلي او د قذافي د واک وروستي شیبي
- ا. م. شیریجنگها استعماری، قمار بر سر سرنوشت نوع بشر
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محویلیبی، فوکوشیمای جنگ
- برگردان میم حجریدر لیبی چه می گذرد؟ (2)
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محویواشینگتن زیر پوشش ناتو می خواهد به جنگی دراز مدت در لیبی دامن بزند
- حمید محویجنگ تمام عیار علیه لیبی و افزایش بهای نفت خام
- برگردان میم حجریبحران لیبی (3) (بخش پایانی)
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محویعملیات استعماری علیه لیبی
- فرامرز دادرس حزب بعث عراق به کمک قذافی می شتابد
- برگردان میم حجریبحران لیبی (2)
- رحمت اله روان د ليبيا د جګړې په اړه د روسیی دمشرانو د نظر اختلاف
- نوشته از ع. بصیر دهزاد بحران لیبیا و تفسیری بر قطعنامه ۱۹۷۳
- انجنير سيد عبالقادرپر ليبيا باندي دناټو يرغل د نړيوالو چپتيا او ګيلې !
- ا. م. شیریآیا قذافی واقعا دیوانه است؟
- شباهنگ رادنیت و اهداف امپریالیستها در جنگ با لیبی
- برگردان میم حجریبحران لیبی (1)
- برگردان میم حجریپیش به سوی سواحل تریپولی!
- حمیدمحویضرورت کشف حقیقت دربارۀ جنگ لیبی
- خلیل ودادپرشس وزارت امور دفاع و کمیسیون دولتی شورای وزیران اتحادشوروی
- شباهنگ راددر گرامیداشت چهارم فروردین سال شصت و یک
- مجید سربازاز «بمباران برای حقوق بشر» تا «گروهان مرگ» کارنامه سیاه ارتش آمریکا و هراس از قیام مردم افغانستان
- بسمه قضمانیبيداري اعراب چه تغييراتي پديد مي آورد
- hossein salari Afghanistan Abu Ghraib
- الف – محشور قذافی : نمادی از تعصب ، تحجر ، زورگویی ، جهالت و جبن
- ا. م. شیریبلایای طبیعی، «امدادهای غیبی» برای استعمارگران جهانی
- نویسنده فرامرز دادرسافشا گری پسر قذافی، در باره نیکلا سارکوزی
- فرامرز دادرساصلاح طلبان، با پای چپ از روی آتش می پرند
- عبدالحی نزهتمسوولیت ورسالت نسل جوان کشورهای اسلامی
- فرامرز دادرس از ژاپنی ها بیاموزیم، از ژاپن آموز اخلاص عمل
- خلیل ودادپیرامون سفر وزیر دفاع اتحادشوروی به جمهوری افغانستان
- ترجمه توسط حمید محویتلاش کودتا توسط ایالات متحده و ناتو در لیبی
- یونس پارسابنابسیا به روایت سیا
- فرامرز دادرسدالائی لاما هم از سیاست کنار ه گیری کرد
- ترجمه: ا. م. شیریآیا ایالات متحده آمریکا مسئله حمله به لیبی را حل خواهد کرد؟
- حزب کارایران(توفان)ضد انقلاب در شمال آفریقا بسیج می کند
- شباهنگ راددر یادمان عبدالرحیم صبوری و علیاصغر زندیه
- ا. م. شیریچرا افتاد مشکلها؟
- رستم پیمانمهره های سوخته
- سرلوڅ مرادزی امریکا ، پنجاب سره له مخامختیا پښې باسي
- نوشته ی : اسماعیل فروغی جهان عرب دگرگون میشود
- فرامرز دادرسنیرو های آمریکا، انگلیس و فرانسه وارد لیبی شدند
- خلیل وداددر مورد استفادهء نیروهای سرحدی شوروی در داخل افغانستان
- عبدالو کیل کوچی شرق میانه در آستانه روز های سر نوشت ساز
- ا. م. شیری نایت هولناک تازه ای در شرف وقوع است!
- برگردان: ا. م. شیریدر باره استالین زدائی و استالین زدایان
- فرامرز دادرسکانال سوئز: ناوگان آمریکا، جلوی کشتی های جنگی ایران را سد کرد
- سلیمان کبیر نوریپاکستان ؛ و هوس شیطانی حاکمیت بلا منازع در افغانستان قسمت سوم
- برگردان: منوچهر مرزبانيانآخر آلمان در افغانستان چه کار دارد؟
- برگردان: ا. م. شیریآنها چهره خود را نمایاندند...
- فرامرز دادرسآیا عماد مغنیه زنده است؟
- فرامرز دادرس بی بی سی و شعار حیا کن و رها کن
- ا. م. شیریانقلاب مصر و کودتای نظامی
- خلیل ودادپیرامون اقدامات مربوط به خروج آینده واحد های نظامی شوروی از افغانستان
- فرامرز دادرسکودتای قانونی در مصر
- فرامرز دادرسچرا مبارک اختیارات را به شورای ارتش واگذار کرد، پشت پرده
- لیکوال: ولی محمد نورزی د مصرغورنګ او د خلکو خپلواک زورد ټولو نړۍ خلکوته د عبرت او پند درس .....
- فرامرز دادرسشبکه خبری البرز نیوز، حزب الله را عامل صهیونیست نامید !
- ترجمه: سایت جنبش کارگریکارگران مصری کلید قیام مردم را در دست دارند
- بهمن شفیقاین جنگ را نباید واگذار کرد
- در پی مرگ علیرضا پسر شاه ایران، یک پرونده شگفت انگیز بسته شد
- عبدالحی نزهتقیام مصر ادامهء انقلاب اسلامی ایران است؟
- فرامرزدادرسدویست روز برای نجات خاورمیانه
- شباهنگ راددر یادمان رستاخیز سیاهکل (19 بهمن 49)
- ســـــید زبیـــــر واعــظینظری مختصر بر تاريخ و تحولات اخير مصـــر
- علی رستمی سقوط اخرین بقایای استعماردرشرقمیانه!
- حمید محویخداحافظ دموکراسی در فرانسه
- شباهنگ راددیروز تونس، امروز مصر، فردا ....
- نویسنده : مهرالدین مشید انقلاب های سبز و مخملین و بهم خوردن توازن نیرو ها در شرق میانه
- ا.م. شیریانقلاب مردم تونس، آغاز موج جدید انقلابات رهائی بخش ملی
- نورالله وثوقلات قاهره
- جهانگیر محبیاخبار دلنشین از تونس
- سرلوڅ مرادزی پنجاب بلاخره مخامخ جګړه پيل کړه
- سرلوڅ مرادزید پاکستان همکاري یوه پوچه نظریه
- فرامرز دادرسخمینی گفت شاه باید برود، اوباما می گوید مبارک باید برود
- زبیر واعظی! قیام بر حق مردم در مصر
- زبیر«واعظی»پارلمان آلمان حضور این کشور در افغانستان راتمدید کرد
- فرامرز دادرسآمریکا، سناریوی واژگونی شاه برای مبارک
- نیما فرمین خامنه ای به محل جرم باز می گردد
- ولی محمد نورزی د تونس غورځنګ د عربی هیوادو خلک د اوږده خوبه را ویښ کړل
- خلیل ودادپیرامون اقدامات مربوط به خروج آیندهء قطعات شوروی از افغانستان
- حمید محویتونس و دیکتاتوری صندوق بین المللی پول
- فرامرز دادرسنجیب میقاتی، نامزد حزب الله یا صیغه حزب الله ؟
- شباهنگ رادتونس در نیمهی راه!
- فرامرز دادرسچهار و نیم میلیارد دلار بودجه اضافی برای سپاه پاسداران
- برگردن: ا. م. شیریبیداری انسان کار
- علی بیگدلی تشکیل جبهه ساختگی اصلاح طلبان در بطن حکومت استبداد
- عبدالحی نزهتنگاهی گذ را به سیاست امریکا
- ا. م. شیریآقای میرحسین موسوی نادان است یا یک تبه کار؟
- فرامرز دادرسرئیس پیشین موساد، پرده از ارتباطش با مقامات حکومت اسلامی برداشت
- حمید محویپیوندهای اپوزیسیون ایران و طرفداران حقوق بشر
- سلیمان کبیر نوریپاکستان ؛ و هوس شیطانی حاکمیت بلا منازع در افغانستان
- لطیف محمودایران به روسیه باج میدهد
- خلیل وداددربارهء کمک مادی به حزب دموکراتیک خلق افغانستان*
- رحمت اله روان پاکستان غواړې له امریکا سره دائمی ستراتیژیک تړون لاسلیک کړې
- سرلوڅ مرادزیپنجاب ته غوڅ پيغام لیږل پکار دي
- فرامرز دادرسبیماری های روانی در میان نیرو های انتظامی جمهوری اسلامی
- خلیل وداددر مورد ظاهرشاه
- رحمت اله روانپاکستان با ریشههای عمیق افراطیگرایی مواجه میباشد
- سرلوڅ مرادزی نصیر الله بابر د افغانانو سرایستلی دوښمن و
- سوسن دادرسسهم جمهوری اسلامی از زنان خبر ساز سال 2010
- شباهنگ رادپیآمد حذف یارانهها بر زندگی تودهها
- فرامرز دادرساردک احمدی نژاد
- رحمت اله روانحکومت پاکستان تحت سقوط قرار ګرفته است!
- سلیمان کبیر نوریپاکستان ؛ و هوس شیطانی حاکمیت بلا منازع در افغانستان
- سلام خان آمریکا په افغانستان کی ددایمی اډو غوښتنه لرې
- داکتر خلیل وداد پیرامون پاسخ به رفیق نجیب
- حمید محویزنده باد خلق قهرمان کوبا
- سوسن دادرسرهبر تمام آذری زبان ها ، بیله دیگ بیله چغندر!
- برگردان: خ. طهوریاز رونالد ريگان، جنگ افغانستان، بوش و ۱۱ سپتامبر
- خلیل وداد جلسهء بیروی سیاسی ک.م. ح.ک.ا.ش 20 مارچ 1986
- فرامرز دادرسانشاالله گربه است!
- فرامرز دادرسپشتیبانی از مردم ایران به روش آمریکایی
- نیما فرمینکشتار مردم بی پناه بلوچستان به بهانه جندالله
- فرامرز دادرسنازیسم و آخوند یسم، دو روی یک سکه
- برگردان: ا. م. شیریکوزوو- «دولت کابوس»
- ایمل خان فیضی ماموریت ناکام هولبروک در مثلث افغانستان-پاکستان-هند
- حمید محویبه مناسبت دستگیر شدن فریبرز رییس دانا
- رحمت اله روان پاکستان لانه محفوظ برای ګروه القاعده شمرده می شود
- خلیل وداداطلاعات مجازِ پیرامون فعالیت قطعات محدود نظامی شوروی
- تهیه کننده سلام خان استراتژی و منابع لازم در افغانستان موجود است
- سرلوڅ مرادزی ډیورندکرښه او د ځینیو پوښتنو په اړه څرګندونې
- رحمت اله روان دویکی لیکس په اسنادوکی دایران دبرخلیک په باب معلومات
- شباهنگ راددر پاسخ به چهار جوابِ سلام زیجی
- ترجمه از فرانسه توسط حمید محویایران : «پرونده های کامپیوتر قابل حمل» اسرار آمیز
- فرامرز دادرسبه بهانه آزاد نشدن سکینه آشتیانی
- گاهنامۀ هنر و مبارزهاسرائیل «دوستانی» را در اروپا استخدام می کند
- ا. م. شیریما محکوم به دور هم جمع شدن هستیم!
- فرامرز دادرسچشمک های آمریکا به رژیم اسلامی
- فرامرز دادرسنگاهی به نظر سنجی صدای آمریکا در باره ترور دانشمندان اتمی ایران
- شباهنگ رادشانزده آذر و جنبش دانشجوئی
- ا. م. شیریرژیم جنایت و جنایت مضاعف
- فرامرز دادرسبخش فارسی صدای آمریکا یک بار دیگر به کمک رژیم ایران شتافت
- الف - محشور منافق ، منافق را منافق میگوید
- رحمت اله رواندولت پاكستان در لابلای اسناد ويكي ليكس
- علیرضا فرشیشش ماه حبس تعزیری به عشق دریاچه اورمو (اورمیه) آذربایجان
- سلام خانیو لک شل زره ډالره جائزه وګټئ
- برگردان: فرامرز دادرسسازمان ملل: حکومت اسلامی ایران دستور کشتن رفیق حریری را داده است
- خلیل ودادپیرامون اوضاع افغانستان و اقدامات اضافی برای بهبود آن
- میم حجریجدایى و همانندى میان انقلاب ۵٧ و جنبش ٨٨
- خلیل ودادپیرامون اقدامات اضافی برای امور اطلاعاتی- تبلیغاتی در افغانستان
- ا. م. شیریقند حلال، قند حرام
- شباهنگ رادجمهوری اسلامی نظام توحش و سرکوب
- دایرة المعارف روشنگریفوندامنتالیسم و بیداری خلق های مستعمرات
- فرامرز دادرسدر پشت پرده ویکی لیکس چه می گذرد ؟
- میم حجریجدایى و همانندى میان انقلاب ۵٧ و جنبش ٨٨
- برگردان: ا. م. شیریتفسیر روزنامه «ریزوسپاستیس»، ارگان کمیته مرکزی حزب کمونیست یونان
- برگردان یدالله سلطانپورکودتای آمریکائی و «حکومت نظامی در مقیاس جهانی»[1]
- فرامرز دادرساکبر شاه مظلوم !
- برگردان: ا. م. شیری«ناتوی جدید»- سلاح مدرنیزه شده در دست متجاوزان امپریالیست
- ارسالی دکتر حسین سالاریجنایات نابخشودنی صهیونیست ها علیه مردم بیدفاع فلسطین
- برگردان از فرهنگ ایرانبخش فارسی صدای آمریکا از منافع آخوند ها دفاع می کند
- ا. م. شیرییادداشتی پیرامون یک تحلیل
- ب. الف. بزرگمهر اُمید که قبایش دو شود!
- شباهنگ رادحکمتیستها و «گارد آزادی»
- خلیل ودادپیرامون اقدامات اضافی برای کار اطلاعاتی- تبلیغاتی در جمهوری دموکراتیک افغانستان
- برگردان: منوچهر مرزبانيانمرز ميان افغانستان و پاکستان، هم منشاء جنگ و هم کليد صلح
- برگـــــــــردان: ا. م. شیریسپیده صبح، پایان تاریکی
- سرلوڅ مرادزی سیمې ته د پاچاخان د اندونو بیا اړتیا
- خلیل وداد پلنوم کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحادشوروی
- ارسالی صمیمی22 دليل را براي فروپاشي قريبالوقوع آمريكا
- کارزار همبستگیمصاحبه اختصاصی با یرواند آبراهامیان
- ارسالی صمیمیاوباما و آمريكاي پس از انتخابات
- برگردان یدالله سلطانپورچاوشی به نام انقلاب اکتبر
- ترجمه توسط حمید محویپاینده باد کوبا
- سرلوڅ مرادزی د هالبروک روستۍ څرګندونې د شننې وړ دي
- ب. الف. بزرگمهر «هولوکاست»۱ از نگاهی دیگر
- گزارشگر به پارسی صدیق رهپو طرزی «واخان» : جزیره آرامی در میان بحر خشونت و جنگ
- علی رستمی انقلاب اکتوبر وپیامدهای جهانی ان!
- خلیل ودادبه سفیر اتحادشوروی
- نوشته ی: سهراب صبحآیا جمهوری اسلامی درحال فروپاشی ست؟
- ا. م. شیری«فهمیدی چی گفتم طارق! حالا برو!»
- جوينده حقيقتسازمان شفافیت بین الملل، افغانستان را سومین کشور فاسد جهان خواند
- بی بی سیگورباچف: پیروزی نظامی در افغانستان ممکن نیست
- کاملیا همتیلنین و ایران
- سرلوڅ مرادزی د ایران پيسو د کرزي ملي ضد څېره نوره هم رسوا کړه
- ا. م. شیریجایزه ساخاروف، جایزه ننگ و مداخله گری
- شباهنگ رادفرصتهایی که به هدر رفت!
- خلیل ودادبه سفیر اتحادشوروی
- ارسالی صمیمیيك فرمانده طالبان: بخش اعظم منابع مالي ما از انگليس تامين ميشود
- سرلوڅ مرادزی پنجاب دا مهال څلورو جبهو کې جنګیږي
- ارسالی صمیمی نيويارك تايمز: مقامهاي ارشد طالبان در كريدور امن ناتو براي مذاكره با دولت كرزي به افغانستان ميآيند
- ا.م. شیریفرانسه در اعتصاب و آتش
- سرلوڅ مرادزی امریکا او پنجاب نور هم ښکر په ښکر شول
- خلیل وداد پیرامون پیشنهادات در مورد حل سیاسی (مسئلهء) افغانستان
- فرستنده: علی دیانتیبمبگذاری در حرم امام رضا توسط وزارت اطلاعات ایران انجام شده بود
- نوشته : دکتر اسد محسن زادهفاجعه پاکستان و سرنوشت خلقهای منطقه
- برگردان از سوسن دادرسترک ها از این پس تنها می تازند
- ا. م. شیریزمینه سازی برای گسترش ”جنگهای صلیبی“ برعلیه بشریت
- خلیل وداد پیرامون دگرگونیها در نومنکلاتور (فهرست صلاحیتها)ی مقامات کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. در کمیتهء امنیت دولتی اتحادشوروی
- سرلوڅ مرادزی ناټو سره د پنجاب نااعلان شوې جګړه
- صمیمیشكنجه شهروندان افغان با مجوز و نظارت ارتش هالند
- برگردان از فرامرز دادرسیکان اسراییلی مظنون به حمله مجازی به ایران شد
- نو شته نذیر ظفرگاو پیر( حمید گل پاکستانی یا فخر طالبان ) کنجاره خواب میبیند
- کاکوجان نیازیبازی های دوگانه ی پاکستان در منطقه و جهان
- ارسالی صمیمی واشنگتن پست: طالبان و دولت كرزاي مذاكرات صلح را آغاز كردهاند
- فرامرز دادرساستاکس نت ، مفسد فی الارض ومحارب
- برگردان: ا. م. شیـــریکودتای ضد دولتی در اکوادور
- ارسالی صمیمیمجوز فعاليت يك شركت امنيتي آمريكايي در افغانستان لغو شد
- لوئی امبرمنابع مالی طالبان از کجا تامین می شود
- بی بی سیشروع محاکمه یک سیاستمدار هلندی ضد اسلام
- خلیل ودادبه سفیر اتحادشوروی
- نویسنده: میشل شوسودوسکیجنگ اتمی علیه ایران
- مترجم: حمید محویآیا واشینگتن برای هلوکاست هسته ای طرح ریزی می کند؟ بخش 2
- مترجم: حمید محویآیا واشینگتن برای هلوکاست هسته ای طرح ریزی کرده است؟
- ب. الف. بزرگمهر گامی آگاهانه به پیش یا پیمودن راه کهنه؟
- خلیل ودادبه منشی اول کمیته مرکزی حزب کمونیست کوبا
- ا. م. شیرینمایش مضحکه ”قرآن سوزی“، محصول مشترک ارتجاع اسلامی و امپریالیستی
- محمدشیخیحزب حيات آزاد کردستان
- خلیل وداددر مورد مشی سیاست خارجی آتی ما پیرامون افغانستان در پاسخ به پیام ف. کاسترو
- فرشید یاسائیآزاد اندیشی و اندیشه اعتدال
- شباهنگ رادنه فراموش و نه بخشش
- عزیز آریانفرعمو سام در جستجوی اشباح سرگردان و ارواح خبیثه
- ا. م. شیریشکمی که با خوردن سیر نشود، با لیسیدن هرگز سیر نخواهد شد!
- عزیز آریانفرپر استرویکا در عرصه سیاست خارجی تنها گزینه خردورزانه برای امریکا
- داکتر خلیل وداد در مورد اعطای کمک تخنیکی به جمهوری دموکراتیک افغانستان
- ارسالی صمیمیگاردين:نظاميان آمريكايي براي تفريح غيرنظاميان افغان را كشتند
- عزیز آریانفرشکست امریکا و پیشتازی چین در بازی جیو اکونومیک در آسیای میانه
- داکتر خلیل وداد درمورد اقدامات بعدی برای تأمین منافع دولتی اتحادشوروی در رابطه به حوادث افغانستان
- دکتر اسد محسن زاده پاکستان حریف پنهانی واشنگتن
- جهانگیر محبی تاریخ در باره ما چگونه قضاوت خواهد کرد
- داکتر خلیل وداد معاهدهء میان حکومت جمهموری دموکراتیک افغانستان و حکومت اتحاد جماهیر شوروی
- کیوان باژن صمد بهرنگی و فریاد درد مشترک
- برگردان: دکتر کامران امین آوهکوردستان در ابعاد ژئوپلتیک
- شباهنگ رادنگاه چپ از اتحاد (*)
- ولی منگلد حرامزاده پیدایښت
- سارینا پیكرحجاب آشکارترین سنبلِ اسارت زنان است
- شباهنگ رادواقعیتها یا رویاءها؟
- سرلوڅ مرادزیپاکستان کې : ترهګر څوک پالي ، دولت که ټاکلې کړۍ ؟
- داکتر خلیل وداد مذاکرات ا. گرومیکو و شاه محمد دوست
- ا. م. شیریکشتار مردم افغانستان، هم تاکتیک، هم استراتژی
- فرشید یاسائیآزادی و اختیار
- گزارشگر صدیق رهپو طرزیآماج جدید «طالبان»
- م.م. مزدكعلی مسیو مبارز بزرگ راه آزادی و پیشوای گمنام انقلاب مشروطه
- ا. م. شیری«تاریخ جنگ را تحریف نکنید والا، آقای موسوی دهان باز» می کند!
- سرلوڅ مرادزی تر نورو ړومبی ای ایس ای باید په تور لیست کې ونیول شي
- سرلوڅ مرادزی ویکی لیکس : د پنجاب انکارونه او د امریکا دوه مخۍ
- داکتر خلیل ودادپیرامون اوضاع افغانستان
- شباهنگ رادشورای ملی مقاومت، مسئلهی اتمی و تحریمها
- سرلوڅ مرادزی ویکي لیکس :او د پنجاب پر وړاندې د ټینګ دریځ اړتیا
- سرلوڅ مرادزی پاکستان سره د چنې وهلو پرځای د اقدام وخت رسیدلی
- ارسالی حقیقت جوانتقاد شدید آمریکا از درز اسناد محرمانه جنگ افغانستان به رسانه ها
- سرلوڅ مرادزید هند نفوذ : د پاکستان پلپسې پلمې
- برگردان: داکتر خلیل وداد پاسخ مستقیم تلیفونی به رییس جمهور کارتر پیرامون مسألهء افغانستان
- سرلوڅ مرادزی د امریکا او پاکستان ترمنځ د ترهګرو پر سر ناندرۍ
- خلیل ودادبه سفیر اتحادشوروی
- امیر جواهری لنگرودیجنبش کارگری ایران پُرجوش وپُرتوان اما پراکنده وپراکنده
- فرشید یاسائیآزادی و خرد
- جهانگیرمحبیسازمان عفو بین الملل خواهان لغو مجازات سنگسار سکینه محمدی آشتیانی شد
- آندره ژرنبلوگ
- خلیل وداداعلامیهء تاس
- ارسالی صمیمیبدهيهاي خارجي عموما ساختگي و نامشروع هستند
- سرلوڅ مرادزی پاکستان کې پرترهګرۍاډو د پوځي ګوزار شېبه رارسیدلی ده
- خلیل ودادلشکر کشی به افغانستان
- فیدل کاستروآگاهی به هنگام از حقیقت
- ميثم مردوخبازخواني جنبش توده اي جاری و چشم اندازهاي آتي
- لوموند دیپلماتیک گردهم آئی گروه کشورهای بیست بدون هیچ دستاوردی
- شباهنگ رادبیاد حمید اشرف و دیگر یارانش
- م ی هادیدرامه برکناری جنرال مک کریستال
- بهمن قهرمانیدستاورد بزرگ
- فرشید یاسائیشطرنج با گوریل
- صمیمیچشم انداز ديدار اوباما و مدودف در كاخ سفيد
- شباهنگ رادجمهوری اسلامی فاقد ظرفیتهای مسالمت آمیز است!
- ارسالی صمیمینيويارك تايمز: پنتاگون مواد معدني در افغانستان به ارزش يك تريليون دالر كشف كرده است
- شباهنگ رادانتخابات در جمهوری اسلامی!
- ب. الف. بزرگمهر کودتایی دیگر، زمینه ساز جنگ داخلی!
- ب. الف. بزرگمهراوضاع اقتصادی در ایران خطرناکتر از انقلاب سبز است!
- شباهنگ رادنظامهای کنونی قابل دفاع و اصلاح نیستند
- رحمت اله روانپاکستان مکان امنی برای گروه های دهشت افگن
- شباهنگ رادتبعیض در حق زنان
- ب. الف. بزرگمهر پدیده کوچ اندیشمندان و دانش آموختگان
- ب. الف. بزرگمهر بازانتشار نوشتاری کهنه درباره چین: «چند نکته در مورد چین»
- ب. الف. بزرگمهر لاوروف اروپا و ناتو را از تلاش برای دخالت در «کشورهای مشترک المنافع» برحذر داشت!
- شباهنگ راداعتصاب اخیر کُردستان و بازتابهای در حول و حوش آن!
- علی فرماندهروانشناسی خیزش ها و خیزشهای روانی
- سلیمان کبیر نوریانقلابات رنگین بعد از جنگ سرد در جهان
- تارنگاشت حزب توده ایرانخسرو روزبه، چهره ای تابناک درتاریخ معاصر ایران
- نوشته ی: فرزاد کمانگردلایل اساسیِ ضعف جنبش کارگری
- ارسالی صمیمیاوباما: من مسئول مرگ غيرنظاميان در افغانستان هستم
- شباهنگ رادپس لرزههای اوّل ماه مه بر پیکرهی سرمایه
- فرزاد کمانگر قوی باش رفيق*
- برگردان از روسی به فارسی- دری داکتر خلیل وداددر مورد اقدامات ما پیرامون انکشاف اوضاع در افغانستان.*
- ارسالی صمیمیهمه دروغهاي مركل در مورد جنگ افغانستان
- داکتر خلیل وداددر بارهء اوضاع افغانستان
- شباهنگ رادرضا پهلوی !!!
- امیرجواهری لنگرودیکارگران ایرانیم؛ گرسنه ایم ، گرسنه!
- نهادهای همبستگی با جنبش کارگری ایران در خارج ازکشور پیام سومین گردهمایی
- اتحاد زنان آزادیخواه طرح کاهش ساعات کار زنان
- ا. م. شیریدمکراتهای «واقع بین» یا عوامفریبان نوین
- داکتر خلیل وداد پیرامون بعضی اقدامات برای گسترش نفوذ ما در رسانه های گروهی کشورهای روبه رشد
- ا. م. شیریهوسهای هسته ای اوباما و سکوت غم انگیز انساندوستان
- مترجم: احمد نويد، کندزاظهار علاقمندي رهبري عالي طالبان به گفتگوهاي صلح
- شباهنگ رادبازنگری و مروری بر مواضعی اپوزیسیون به اعتراضات اخیر!
- نثا راحمد بهین?ایا سیاست ایران ماجراجویا نه است
- داکتر خلیل وداد در مورد ارائهء کمک اضافی نظامی به جمهوری دموکراتیک افغانستان.*
- ا. م. شیریقیام گرسنگان
- بر گر دان: محمد عا رف عر فانجنگهای تر یاک درافغا نستان
- صمیمينگاهي به سياستهاي خارجي پولند در دوره كاچينسكي
- دکتور خلیل ودادپیرامون صلاح نبودن شرکت عمله های هلیکوپترهای نظامی شوروی در سرکوب فعالیتهای ضد انقلابی در جمهوری دموکراتیک افغانستان.*
- برگردان از داکترخلیل وداددر مورد خط مشی آیندهء ما پیرامون اوضاع افغانستان.*
- ا. م. شیریانفجار در متروی مسکو
- کن تیمرمنحقوق بشر، هشدار
- رحمت اله روانوافغانستان ته دبارک اوباما دناځاپی سفرهدف
- فرامرز دادرس، پژوهشگر و کارشناس اطلاعاتیروابط باراک اوباما و نیکلا سارکوزی
- عزیز آریانفرسخنرانی در تهران
- ب. الف. بزرگمهراز نیش کژدم به اژدها پناه بردن
- ترجمه توسط حمید محویزنده باد کوبای آزاد
- ترجمه توسط حمید محویذخائر نفتی دست نخوردۀ آتلانتیک جنوبی
- نثاراحمد بهیند هند ا و پاکستان خبری
- دکتور خلیل ودادجلسهء بیروی سیاسی کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش
- برگردان: ر.ح. بازیار حزب – سلاح پرولتاریا
- محمد اسحاق فیاضزخم ناسور شبه قاره
- اکبر تک دهقانسیستان و بلوچستان: سرزمین محرومیت و مقاومت!
- مینا احدی متن سخنرانی در چهارمین کنگره بین المللی علیه اعدام
- شباهنگ راددر یادمان مسعود احمدزاده و دیگر همرزمانش!
- میهن فدا --- محشور پاکستان : مجرم متکرریکه باید اعدام شود
- دکتور خلیل ودادیادداشت مذاکرات* ل. ای. برژنف با نورمحمد تره کی
- شباهنگ رادانتظارات و دورنماهای اعتراضات مردمی
- اکبر تک دهقانمحکومیت اقدام جنایتکارانه دولت پاکستان!
- ا. م. شیریکشتار مردم بی دفاع
- شباهنگ راددر یادمان خسرو گلسرخی و کرامتالله دانشیان
- كرېسټوفر تورښياجنګ افغانستان ميراثي است
- رحمت اله روانحامی مجاهدین وبنیاد ګذار جنګ افغانستان درګذشت
- اکبر تک دهقانبیاد سازمانده انقلابی، رفیق یدالله خسروشاهی
- رحمت اله رواند لندن کنفرانس او دبشرد حقوقو بحث
- پروندهء ویژه به اعضای اصلی و علی البدل بیروی سیاسی کمیته ح.ک.ا. شیادداشت مذاکرات* آ. ن. کاسیگین، آ.آ. گرومیکو، دِ. ف. اوستینوف، ل.ن. و پاناماروف با نورمحمد تره کی
- ب. الف. بزرگمهردر مکتب فرانکفورت؛ لیبرالیسم سیاسی، نولیبرالیسم اقتصادی
- فرامرز دادرسفرشته ای که با پلیس آمد!
- رحمت اله روانپاکستان په افغانستان کی دهند حضورخپل ستراتیزیک خطر بللی دي
- مانیدر بارهی مفهوم و محتوای «جمهوری ایرانی»
- م.ا.شیریفاجعه انسانی، بهانه ای برای اشغال مجدد هائیتی
- نوشته احمد رشیدمعامله و آشتی با «طالبان»!؟
- ارسالی صمیمیآزمایش تسلیحاتی امریکا عامل زلزله هائیتی بوده است
- برگردان: ا. م. شیری پیش به سوی حاکمیت زحمتکشان!
- ا. م. شیری دیداری مهلک تر از زهـرمار
- علی بیگدلی مافیای مخوف خامنه ای ـ احمدی نژاد ـ سپاه پاسداران
- دارالانشأ کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحادشورویبه رفقا، بریژنف، کاسیگین، گرومیکو، اوستینوف...
- رحمت اله روانافغانستان ستون فقرات اسیا است
- ا. م. شیری«حرمت شکنی عاشورا»، بهانه دیگری برای مردم ستیزی
- کاوه هامونیمجمع الجزایر افغانستان گرفتار سونامی مدرنیته
- دارالانشأ کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحادشورویپیرامون پیام به کمیته مرکزی حزب کمونیست چکوسلواکیا در بارهء ببرک کارمل
- گزارند ه : عمر محسن زادهواکنشهای از رفیق فیدل کاسترو
- نوشته: دکتر غلام محمد ( اسد ) محسن زادهمـا پـیـروز میـشویـم
- ا. م. شیریعکس پاره، یا تدبیر تازه
- اسدالله جعفریسایه روشن های از زندگی آیت الله العظمی منتظری
- میم -- محشور اسپ های گادی در پاکستان یکبار دیگر (( تور خورده اند ))
- مرادزید جنرال حمیدګل پر څرګندونو لنډه تبصره
- ب. الف. بزرگمهر سرنوشت خلق های ایران و افغانستان بیش از پیش به هم گره می خورد!
- فرشید یاسائیتغییر مطلوب
- رحمت اله رواناوباما ازکمک کشورناروی درمورد افغانستان استقبال نمود
- بارک اوباما متن کامل بیانیه درمورد ستراتیژی جدید امریکا
- ا. م. شیریپرونده هسته ای ایران و جنگهای دائمی
- مرادزی مذهبي سخت دریځي نړۍ ته پښتانه شاړوشډل ورپېژني !
- رحمت اله روانپاکستان د امریکايي ځواکونو د شمیر په زیاتیدو خوشال نه دی
- گزارشگر به زبان پارسی صدیق رهپو طرزیدید نو : برخورد نرم تر
- ارسالی صمیمیبا از دست دادن رياست جمهوري اروپا توني بلر بارديگر تاوان همراهي با جورج بوش را پرداخت كرد
- ا. م. شیریویار اتمی رئیس جمهور
- نوشته ی نیما فرمین نقدی بر قانون اساسی پیشنهادی حقوقدانان جنبش سبز
- ب. الف. بزرگمهرشریک ناخواسته
- اکبر تک دهقاندر صف کلاشینکف!
- ارسالی صمیمیامريكنفريپرس بررسي كرد:در پشتصحنه حوادث جهاني چه ميگذرد؟
- احسان عمرافشای حقیقت ذوال طلیعۀ اقبال پاکستان
- فرشید یاسائیسياست داخلی و مشروعیت توحش !
- حسین زربخشهاشمی رفسنجانی، آیت الله خامنه ای و اپوزیسیون داخلی در آینه غبار آلود کشور
- اکبر تک دهقاناحسان فتاحیان باید زنده بماند!
- ا. م. شیری از شکستها بیاموزیم، به آینده فکر کنیم!
- مردازی ایا لوېدیځ په افغانستان کې د فساد ضد مبارزه کې ریښتینی دی ؟
- اکبر تک دهقانصد سال شرایط قومی- بورژوایی قدرت سیاسی در ایران!
- برگر دان – محمد عا رف عر فان پیروزی برای حکو مت بی اعتبار , فا سد وکلاهبردار
- رحمت اله رواندفرانسی دبهرنیو چارو دوزیرخبری دمداخلی په معنا دي
- ا. م. شیری« بلبلان را همه کشتند به فتوای فقیه حالیا، وقت نواخوانی زاغ و زغن است »
- ارسالی صمیمیگاردين:زمان آن فرارسيده كه نيروهاي انگليسي از افغانستان خارج شوند
- ترجمه: ا. م. شیریاز شناخت تا سازندگی
- برگردان: محمد عا رف عر فان چرخش نیرو های نا تو بسوی جنگ سا لا ران
- فرستاده شده به وسیله ب. الف. بزرگمهرسرمایه داری ”اسلامی“، زحمتکشان و گسترش فقر در کشور!
- برگردان: ا. م. شیزلیآمریکا با کمک گرجستان طرح «مسموم کردن» میکروبی ایران را برنامه ریزی می کند؟
- علی رستمیانقلاب اکتوبر وتاثیر ان بالای جنبشهای رهایی بخش ملی در جهان!
- صدیق رهپو طرزیبیگانه گان،چهره های ناخوش آیند
- ا. م. شیریهدفمند کردن یارانه ها و یا به خاک سیاه نشاندن مردم!
- بر گردان :محمد عارف عر فان جا ده صلح تنها بو سیله دمو کرا سی اعمار شده نمیتواند
- ا. م. شیری ریش دست شما و قیچی، دست شماست
- مرادزی د ۲۰۰۹ کال د شرارت جایزه باید پاکستان ته ورکړل شي
- فرستنده : زلمی رزمی (مجید)پیروزی حزب سوسیالیست درانتخابات یونان
- ا. م. شیریباز هم سخنی چند با آیت الله منتظری اندر باب مفهوم استالین ستیزی
- فرامرز دادرسپشت پرده گفتگو های ژنو
- فرستنده : زلمی رزمی آلمان درآستانه تشکیل دولتی تازه
- دکتر فریدون راداز استفتاء تا خواب نما !
- ا. م. شیریبه بهانه عزای عمومی در ایتالیا
- نوشته «احمد رشید» بـُن بست در «افغانستان»
- برگردان به دری از : سحر سیندخت و هنوز پایان جنگ المانها در افغانستان پیدا نیست!
- نویسنده: فرامرز دادرسبسته پیشنهادی یا قوطی بگیر و بنشا ن !
- ب. الف. بزرگمهراز کهنه جاسوس ها نیز می توان و باید آموخت!
- ا. م. شیریدزدان ”مهربان“، ”دموکراتهای“ دیکتاتور
- برگردان از فرامرز دادرسغرب در برابر چیستان پارسی
- نگارنده : زلمی رزمی یازدهم سپتامبرسالروزفاجعه انفجارمرکزتجارت جهانی
- ب. الف. بزرگمهر استکوشش برای تغییر عقیده از طریق اعمال فشار و زور بیهوده است!
- ارسالی صمیمیافغانستان؟ باتلاق گوردون براون
- نویسنده: سوسن دادرسفرشتگان بال و پر سوخته احمدی نژاد
- ا. م. شیری«گوسفند پای بره اش را لگد نمی کند»
- برگردان از فرامرز دادرسفریاد نیمه شب در زندان اوین
- فرستنده : زلمی رزمیشکست حزب دموکرات مسیحی (C.D.U) درانتخابات ایالتی آلمان
- برگردان: ا. م. شیریدر دفاع از حقایق جنگ
- برگردان از سوسن دادرسفرشتگان احمدی نژاد
- رحمت اله رواننظرسنجی درمورد خطرناكترين كشورهاي جهان
- نوشته ی نیما فرمین بررسی کوتاهی از قانون اساسی درباره ی انتخابات و بنیادهای سیاسی جمهوری اسلامی
- ترجمه: ا. م. شیری هفت دشنه بر قلب آمریکا
- برگردان: رضا نافعیاین آغاز ِپایان رژیم است! *
- ب. الف. بزرگمهرسخنی با آقای صادق شکیب
- ا. م. شیری از این سخنان گوش مان پر است
- ا. م. شیری دو اولین دولت، دو روز تاریخی و یک فاجعه عظیم تاریخی
- رحمت اله روانمنشی جدید ناتو : افغان ها باید صاحبان اصلی خانه ی خود باشد
- برگردان از فرامرز دادرسشجاعت ایرانیان در برابر خامنه ای
- ا. م. شیری ”کلوخ انداز را پاداش سنگ است“
- ا. م. شیری ”ما بارگه دادیم“
- برگردان از فرامرز دادرسجنگ روحانیون
- برگردان از سوسن دادرسخبرگزاری فرانسه: گرد همایی های جهانی، در پشتیبانی از مخالفان رژیم ایران
- برگردان از سوسن دادرسرژیم در قربانگاه جنگ قدرت
- ا. م. شیریتبادل شعار در ”جنگ خانوادگی“
- مرادزئ د پاکستان پرلپسې اعترافونه
- برگردان از فرامرز دادرسنجات رژیم، ماًموریت تازه پاسداران
- ا. م. شیرینزاع خطیبان، نقش پامنبریها و وظایف ما
- برگردان از سوسن دادرسبسیجی ها برای کشتن تربیت شده اند
- رحمت اله روان طالبان به هیڅکله مات نه شي
- دکتر فریدون راد در پاسخ هوشنگ معین زاده، برای پیام دلسوزانه او به خامنه ای
- دکتر فریدون رادگرد همایی روزنامه فروشان دوره ی شاه و ملا در پاریس
- برگردان از فرامرز دادرس هیلاری کلینتون، افزایش فشار بر تهران
- هوشنگ معین زادهپيامی به آقای خامنه ای
- رحمت اله روان پا کستان له خپل دوه مخي سیاست څخه لاس نه اخلې
- برگردان از سوسن دادرسمسکو معامله با غرب بر سر ایران را رد کرد
- ا. م. شیریدر جمهوری خلق چین چه می گذرد؟
- مرادزئد پاکستان تاریخي شرموونکئ اعتراف
- ارسالی الف.ب.بزرگمهردر دفاع از جنبش مردم ایران برای حقوق و آزادی های دموکراتیک
- ا. م. شیریمرزها مخدوش گردید، فرصتی بر باد رفت
- رحمت اله رواناعلا میه مشترک روسیه وامریکا در مورد افغا نستان
- آرش برومندبس تجربه کردیم در این دیر مکافات ...
- رحمت اله روانازاستعداد افغانها عراقی ها استفاده بعمل اورد
- نوشته : داکتر م. ار. ارونوواوخامت شدید اوضاع در افغانستان
- ا. م. شیریبه خونخواهی ”ندا“پیشنهاد عملی
- ارسالی ب.الف. بزرگمهرتأملی در اوضاع حساس و پیچیدهٔ ایران
- ا. م. شیریترفندهای دشمن را بشناسیم و راه راست در پیش گیریم!
- محمد مباشریانتخابات یا تغییر نوع نظام ایران به فاشیسم اسلامی
- گاردينبگرام نسخه جديدي از زندان گوانتانامو است
- رحمت اله روانمافیای مخفی درانګلستان وجود دارد
- سازمان 19 بهمنگسترش اعتراضات تودهای در شهرهای ایران
- ا. م. شیریایران در خطر است!
- اشرف هاشمی بازی با ریش ملا(اخند)
- اشرف دهقانیتاریخ را توده ها می سازند !
- نمایندگان جبهه ملی ایرانقطعنامه؛ خطاب به سفیر محترم فدارسیون روسیه در کشور پادشاهی هلند
- محمد کاظم آذین مهندس موسوی و ماهیت بحران کنونی
- سندیکای کارگران شرکت واحد هرگونه سرکوب و تهدید نهاد های مدنی محکوم است
- رحمت اله روانکرنیلان پا کستانې دیګر نمیتواند جهان رافریب دهد
- ا. م. شیریهشدار به جویندگان آزادی و عدالت
- حسین زربخش انتخابات ریاست جمهوری و بحران مشروعیت مدارک تحصیلی
- مرادزئپنجاب وارختا دئ اپلتې وايي
- ا. م. شیریفینال بازیها و بازنده نهائی آن
- نوریحقیقت تلخ
- ترجمه: ا. م. شیریسخنرانی اوبا و حقه بازی لیبرمان
- مرادزئ لوېدیځ په پښتونخوا کې د ملتپالو پرځای ترهګر پياوړي کول
- نویسنده : مهرالدین مشید همگرایی با جهان اسلام زیر پوشش طرح اسلام افراطی و صلح جویانه؟!
- فرشید یاسائیانتخابات ریاست جمهوری در ایران
- مرادزئمشرف بیا هم پر اور تېل پاشي
- ا. م. شیریآزمایش هسته ای و موشکی جمهوری دموکراتیک خلق کره و جنجال آفرینی های آمریکا
- ا. م. شیریواقعیت «تغییر» در سیاست آمریکا
- برگردان: ا. م. شیریاگر اوباما در فکر فشار بر اسرائیل باشد، از حاکمیت کنار می رود
- فرستاده شده به وسیله ب. الف. بزرگمهر انتخابات و تشکل های کارگری
- مرادزئ پاکستان ترهګرو ته په درېو جبهو کې اړتیا لري
- سلطان حسینعصریک جنگ
- ب. الف. بزرگمهر رابطه دیالکتیکی «جزء» و «کل» با یکدیگر
- سوسن محمدخانی غیاثوندگفتمان اصوگرایی، اعتقادی به آزادی و حقوق بشر ندارد
- نویسنده: مهندس مهدی حق وردی طاقانکینبرد عروسکی
- ارسالي ب.الف بزرگمهرپیروزی زحمتکشان در آفریقای جنوبی!
- محمد اسحاق فیاضگرجستان، تاوان اشتباه يك رهبر
- خبرگزاری دیدبان حقوق بشر کردستانکارگران در سلول انفرادی 240 هستند
- ا. م. شیری”من آنچه شرط بلاغ است با تو می گویم خواهی از سخنم پند گیر و خواهی ملال“
- ارسالی بهروزبه مناسبت 21 اردیبهشت ماه، سالگرد تیرباران خسرو روزبه : مشعل فروزان امید و پیکار
- اتحاد زنان آزادیخواهدلارا ، دختری که در زندان رنگ ها را گم کرد...
- برگر دان -محمد عا رف عر فان ازجویبارخون تا در یا های نفت
- ا. م. شیزلـیمناسبت شصت وچهارمین سالگرد پیروزی بر فـاشـیـسـم
- هوشنگ اسدیبرادر حسين راست می گويد
- ا. م. شیری”عقل سالم در بدن سالم“
- برگردان: بریالی جویانمروری بر روزنامه های چاپ پاکستان
- برگردان: بریالی جویان در افغانستان اصلاً مسئله بر سر چه است؟
- هوشنگ معین زادهاشتباه بزرگ غرب پس از سی سال
- ارسالي صميميفیدل کاسترو: اوباما باید احساس شرمنده گی کند
- داکتر خاکستر قدرت نرم و روابط نابرابر
- نوریایران و القاعده دشمنان دیروز دوستان امروز
- نوریانتخابات در ایران، مردم سالاری یا ملا سالاری
- برگردان از:حميدنديم.100 روز اول حكومت اوباما تفاوتي با دوران بوش نداشت
- مترجم: بریالی جویانرئیس جمهور اوباما یک خانم مسلمان را به حیث مشاور خود مقرر کرد
- برگردان: بریالی جویان "انقلاب خواهدآمد!"
- ا. م. شیزلیضرورت حضور مستقل چپ در انتخابات
- محمد اسحاق فیاضپاکستان، بازی با دولبه قیچی
- عزیز آریانفرراهبرد نوکاخ سفید:نوید بهروزی یا پیک سیه روزی؟
- ابراهیم شیری”کسی که حقیقت را نمی داند، صرفا یک نادان است. اما، کسی که حقیقت را می داند و آن را کتمان می کند، یک تبه کار است“.
- عبدالرزاق طلوعطالبان از پاکستان کمک میشوند
- احزاب کمونیست و کارگری اعلامیه مشترک بمناسبت٦۰- مین سالگرد پیمان نظامی ناتو
- محمد اسحاق فیاضسوات، آغاز نبرد دیگردردومین نقض آتش بس
- ا. م. شیزلی(شیری) ”انقلاب سبز“ در مولداوی
- صباحپاکستان بازي باورقهاي کهنه درقماري تروريزم
- ترجمه: ا. م. شیزلی(شیری) سریال قاتلان بی مجازات
- صباحاستراتيژي جديد اوباما وده ها سوال بي پاسخ
- اشرف هاشمیایا امریکا یک ببر کاغذی است؟
- محمد امین میرزادکابل ومسکو، فرازدیپلماتیک پس از فرود طولانی
- برگردان: ا. م. شیزلیدهها کشور جهان در آستانه ورشکستگی قرار گرفته است
- ا. م. شیزلی وقتی که امام جماعت بی وضو به نماز می ایستد
- فرستنده:علی دیانتیدخالتهای رژیم ایران در افغانستان
- نوشته احمد رشیدلغزش بر سرشیبی هـَـرج و مــَرج و آشوب و فتنه
- داوی - روشانپشت پرده صلح اسلام آباد با طالبان سوات
- ا. م. شیزلیسرمایه داری در لبه پرتگاه
- محمد عوض نبی زا ده میراث منفی حکومت هشت سالهء بوش به مردمان امریکا وجهان
- ا. م. شیزلی از ازل چنین نبود و تا ابد نیز چنین نخواهد ماند
- ا. م. شیزلی دردها و خاطره افغانستان
- اتحاد زنان آزاديخواهتغییر قوانین ارث ، تظاهر "خیرخواهانه" رژیم زن ستیز جمهوری اسلامی
- هوشنگ اسدي آقاي خامنه اي و هم سلولي هايش
- ا. م . شیزلی انقلاب طوفان زده
- ا. م. شیزلیحباب سرمایه داری ترکید
- تهيه وپژوهش ازصباحجاودانه بودن ماندلا درچيست؟
- صباحسرانجام پاکستانيها به وجود تروريزم اعتراف کردند
- گردآورنده صباح چرا شوروي منحل شد ؟
- ارسالي صميميگاردين: باتلاق افغانستان براي ناتو عميقتر از شوروي سابق است
- برگردان: ا. م. شیزلی ویروس ضدّ کمونیستی موجب زوال عـقـل می شود
- رستم پیمان پیروزی ایده و آرمان بر زر، زور و تزویر
- ا. م. شیزلی طغیان حقیقت
- تهيه وتنظيم ازدکتربصير حرفهاي ناگفته ي ازعمليات تروريستي ۱۱ سپتامبر
- ترجمه: ا. م. شیزلی هدیه روسیه سرمایه داری به ٤٤- مین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا
- ا. م. شیزلی نه هر که چشم پدر درآرد، کور اوغلویش نامند
- تهيه يي گزارش ازصباححمایت پارلمان قرقیزستان از تصمیم دولت برای تعطیلی پایگاه مناس
- صدیق رهپو طرزی پایان و مرگ خیال
- برگردان:ا. م. شیزلی خیره سری اوباما
- برگردان: ا. م. شیزلی اوباما مشتها را باز می کند
- اسدالله جعفریمشت تاریخی اردوغان، بر دهان اسرائیل
- میوند حقایقی درباره هفت سال ماموریت نیروهای خارجی وجامعه بین المللی درافغانستان
- انجنير سيد عبدالقادر دغزي اتله !
- نوشته :خلیل سلحشور حیتی روزنامه نگار افغان درترکیهتحقیقات دوسیه ارگنه کن در ترکیه
- اسد بوداباراک حسين اوباما؛ حاکمِ وضعيت اضطرار
- ا. م. شیزلی ”دیو چو بیرون رود، فرشته در آید“؟
- محمد امین میرزادتعطیلی گوانتانامو، اولین اقدام اوباما
- ا. م. شیزلی آدم جواب اینو چی بده؟
- م ی هادی امید افزائی های فریبنده ودیوارهای شکسته عاقبت خوب ندارد
- ا. م. شیزلی پیلان چگونه می میرند؟
- حسین زربخشبعد از گرجستان نوبت چه کشوریست ؟
- ا. م. شیزلی پرچمی در اهتزاز، دو پرچم در زیر پا
- ا. م. شیزلی غزّه، خاکریز اول در حمله امپریالیسم به مردم جهان
- ا. م. شیزلی توده ها شکست ناپذیرند
- کانديداکادميسن ظاهر افق اوباما ته پيغام
- ا. م. شیزلی قتل عام فلسطینیان، برنامه آمریکا برای خروج از بحران مالی
- انجنير سيد عبدالقادرديوويشتم قرن کربلا
- برگردان: ا. م. شیزلی جنگ گاز، در خدمت انحراف اذهان عمومی از حمله اسرائیل به غزّه
- اسدالله جعفریبرادر وخواهر فلسطینیم،دیروز، غرب کابل غزه امروز بود
- ا. م. شیزلی فاجعه غزّه، جنگ یا تروریسم دولتی
- محمد اسحاق فیاضمستی در جشن حنوکا و رقص خون درغزه
- ا. م. شیزلیصد ساعت با فیدل (بخش آخر)
- ا. م. شیزلی حبابهای «تغییر» می ترکد؟
- ا. م. شیزلی نوادگان بالفور و نسل کشی در فلسطین
- ا. م. شیزلی صد ساعت با فیدل (بخش چهارم)
- ترجمه: ا.م . شیزلی بحران مالی-اقتصادی روسیه، حاصل اصلاحات لیبرالی است
- پژوهشي ازصباحبوش ازبغداد تاکابل
- عبدالغفارپوپلفایننشل تایمز" دورځپاڼې چلونکي،او افغان ملګروته یې ګواښ لیک
- میر عبدالواحد ساداتحادثۀ عبرت انگیز
- ا. م. شیزلی صد ساعت با فیدل (بخش سوم)
- محمد اسحاق فیاض11 سپتامبر دیگر در بمبئی هند
- ارسالي صادق اسفنديار7 خوان رسیدن به دلائل کشتار تروریستی در هند
- ا. م. شزلی صد ساعت با فیدل (بخش دوم)
- ا. م. شیزلی دو گرایش
- ترجمه: ا. م. شیزلی صد ساعت با فیدل (بخش اول)
- ارسالي صميميروش هاي اداره ي امپراطوري ِ رو به زوال
- ا. م. شیزلی بی اعتنائی به اغنیای گرسنه، قربانیان ثروت!
- بهمن آرام"اوباما"توطئهی دیگری از امپریالیسم
- محمد عوض نبی زا دهبارک اوباما نمادی ازدفن اندیشهء نژا د گرایانه تاریخ آمریکا درقصرسفید
- حقيقت جو جورج دبليو بوش بزرگترين جنايتکارجنگی قرن
- ا. م. شیزلی اوباما، سمبول تغییر؟
- ارایه کننده وبرگردان : داکتر حمیدالله مفید حزب سیز های آلمان رهبر جدیدی برگزید
- ظاهردقیقبارک آباما اولین رئیس جمهور سیاه پوست امریکا سمبول آرزوها وخوشبینی ها
- محمد اسحاق فیاضاوباما اولین سیاه پوست کاخ سفید
- اسدالله جعفريسياهان از بام كعبه تا قلب كاخ سفيد
- ارسالی : حقبين گرجستان متهم به ارتکاب جنایات جنگی شد
- ارسالي صميميكابل پايتخت عراق شد
- ارسالي صميميدولت استرالیا درباره"کشته شدگان" افغان تحقیق می کند
- برگرداننده به فارسی: ن. معصوم با طالبان مذاکره نکنید !
- ا. م. شیزلی کشف "بزرگ" لیبرالهای وطنی
- ا. م. شیزلی مدال استونی، نشان تقدیر نازیسم را تکمیل کرد
- ن. معصومیک حامد کرزی برای عراق یا یک نوری المالکی برای افغانستان ؟
- برگردان: ا. م. شیزلی جوانب تاریک "سوسیالیسم" چینی
- برگردان: ا. م. شیزلی چشم انداز سرمایه داری متکی بر کار زندانیان
- ارسالي صميمي آبزرور: گفتگوهاي محرمانه طالبان با عربستان و انگليس فاش شد
- ا. م. شیزلی رئیس جمهور ایران، تریبون سازمان ملل متحد را با منبر مساجد ایران اشتباه گرفته بود
- م. شیزلیاستعمار و دموکراسی
- محمد اسحاق فياضسقوط دولت نارنجي درتداوم جنگ سرد جديد
- ن. معصومنقش مدارس مذهبی و دینی در پاکستان
- برگردان: ا. م. شیزلی «سناریوی شیلی» تکرار نخواهد شد
- برگردان: ا. م. شیزلی جهان را بدین ترتیب ترساندند
- ترجمه: ا. م. شیزلی از بهترینها حراست می کنیم، عالی ترینها را می سازیم
- متر جم : استاد محمد یو سف سیمگر ( با ختری)افغا نستان در چنگال تر یاک
- ا. م. شیزلیگرامی باد یاد قربانیان فاجعه هفدهم شهریور ١٣۵٧، روز جمعه سیاه
- ن. معصوم پاکستان بعد از مشرف : مزید شدن چالش ها برای ایالات متحده
- برگردان از ميلادافزایش فوق العاده خشونت در افغانستان
- نوشته : زلمی رزمی سالروزعملیات وحشتناک یازدهم سپتامبر
- محمد اسحاق فياضكي واقعيت ها را درك نكرده روسيه يا غرب؟
- برگردان: ا. م. شیزلیموضع پراگماتیستهای ریاکار فائق شد
- عارف جهشسالروز تولد لنین و سالمرگ یلتسین
- به گزارش حمید محویافغانستان در خطر انقراض نسل
- محمد اسحاق فياضگرجستان، ميدان رقابت هاي قدرت هاي بزرگ
- جوادتعميق بحران سياسي در پاكستان
- ژباړونکی ((عزیزاحمد خوارمل ))په منځنـــی ختيځ کــې ،دبوش ددمــوکــــراســـی شعـــار یوازی دسیاسی مــوخـــودلاس ته راوړلــو دپاره دی!
- نیلاب م. سلامیک میلیون نام در « لست تروریستان » امریکا
- محمد اسحاق فياضدست هاي نامرئي پاكستان و تصميمات شتاب آلود
- ارسالي صميميظهور مجدد طالبان در افغانستان
- ژباړونکی عزیزاحمد خوارمل واشینګټن پست ولیکل : امریکا دایران په تحریک کولو پسی دی !
- محمد اسحاق فياضامريكا به مرز هاي روسيه نزديك مي شود
- محمد اسحاق فياضآياآتش بس ميان طالبان و دولت پاكستان خاتمه يافته است؟
- قادر یامانترکیه در دوراهی کمالیزم و اسلامیزم
- میرعنایت الله ساداتچرا پاکستان همیشه به صدورافراط گرایی وتروریزم متوسل میشود؟
- محمد اسحاق فياضكابل و اسلام آباد واكنش هاي دور از واقعيت
- زيميرواسکاريجنگ وکشمکشهاي سياسي واقتصادي ازعراق تا افغانستان
- تتبع ونگارش : امین الدین « سعیدی » جدائی دین از سیاست در امریکا
- برگزیده: عارف جهشرئیس جمهور جدید روسیه برای یکسال یک شرکت بزرگ را اداره نکرده
- عبدالقدير ميرزاييامریکا در مورد کمک هایش به پاکستان باید تجدید نظر کند
- دو کتور ؛ م؛ پکتیا وا ل د نا پیلو د غوره ملی هیواد نوغور ځنګ
- ترجمه از فرانسه توسط حمید محویالجزایر
- محمداسحاق فياضتلاش هاي جديد انتقال گاز و نفت تركمنستان به شبه قاره
- برگردان: ع . ق . فضلیبیست سال از امضای موافقت نامه های ژینیو میگذرد
- میهن فدا محشورشریف و مشرف باید فضلات اتومی خود را پس ببرند
- محمد اسحاق فياضمشعل المپيك با شورش هاي سياسي استقبال شد
- بهمن آرامسودمندی جنبشهای خودبهخودی
- حمید محویجنبش مبارزین اروپایی
- فرزادبهنامچشم انداز معادلات و معاملات سياسي در پاكستان
- الف .سفيد سنگ ناتو بايد نام خود را تغيير بدهد
- محمد اسحاق فياضآيا ناتو تصميم جدي به عمليات فرامرزي دارد؟
- حمید محویهیروشیما بغداد
- یوسف آرینا شورای امنیت سازمان ملل متحد،جائیکه آغای خلیلزاد از سیاست های امریکا نمایندگی میکند
- صديق رهپو طرزی«پوتین»، شاهنشاه «روسیه»، جامه بدل می کند
- قادر یامانآیا شعار "مرگ بر امپریالیزم می تواند چپ و راست را به هم پیوند دهد ؟
- پوپلدپاكستان پارلماني ټاكنې به دافغانستان پراوضاع څه اغيزه وكړي
- جوادنصرياناستقلال كوزوو؛ چالش جديد در روابط روسيه و آمريكا
- جواد نصريانتلاش امريكا براي جلب رضايت اروپا به اعزام نيروي نظامي به افغانستان
- مقصود اميريانكابوس "مك كين" براي دمكراتها در انتخابات رياست جمهوري آمريكا
- محمد اسحاق فياضشبه نظاميان قبايل، مسكن موقت براي بحران عراق
- تلخیص و نگارش: عارف جهشترور و ایجاد وحشت دو سلاح هیتلر، پیش از جنگ
- الف. سفيدسنگپاکستان آبستن فاجعهء بزرگ
- محمد عوض نبی زا ده دفن تابوت دا عیه دار دموکراسی درپاکستان
- محمدامين ميرزادآيا كابل و اسلام آباد عليه تروريسم مبارزه مشترك خواهد كرد؟
- محمد اسحاق فياضتاكيد مجدد دوستي پاريس و كابل درسفر ساركوزي
- فرستنده منتقد گمنامخواب احيايي امپراتوري جديد انگليس در آسياي ميانه
- محمد اسحاق فياضانفجار بيروت، زنگ خطرآغازجنگ داخلي در لبنان
- محمد اسحاق فياضدومين گام مشرف براي دموكراسي درپاكستان
- محمد اسحاق فياضطرح مليشه سازي آمريكا در ايالت سرحدپاكستان
- تهيه وپژوهش ازشمشاددرکانادا چه ميگذرد؟
- محمداسحاق فياضدوسيه اتمي ايران كدام مسير را طي خواهد كرد؟
- محمداسحاق فياضآناپوليس، آغازي مكرربراي صلح تحق ناپذير
- عتيق الله انقلاب مخملي گرجستان راخطرنابودي تهديد ميکند
- تهيه وپژوهش دوشي چينقش پاکستان دررشد تروريزم ودسيسه هاي پيدا وپنهان
- راد مرددرحياط خلوت آمريکا چه ميگذرد ؟
- زيميروچراپاکستان درآتش ميسوزد؟
- سلیمان کبیر نوریبه بهانه ی مرگِ امپراتور تر یاک
- محمد اسحاق فياضادامه بحران در لبنان، آيا معجزه اي رخ خواهد داد؟
- شمشادپوتين سياستمدارومرد آهنين قرن بيست ويکم
- تهيه وپژوهش دوشي چينقش پاکستان دررشد تروريزم ودسيسه هاي پيدا وپنهان
- محمد اسحاق فياضلبنان، روزهاي دشوارانتخابات رياست جمهوري
- جانبازنبردآيارقابتهاي ناسالم اقتصادي جهان رابسوي آشوب نميکشاند؟
- راد مرددرحياط خلوت آمريکا چه ميگذرد ؟
- تهيه وپژوهش دوشي چينقش پاکستان دررشد تروريزم ودسيسه هاي پيدا وپنهان
- دوشي چي پاکستان وافغانستان تاريخي که تکرارشد
- دوشي چي پاکستان آتش زيرخاکستر
- الف محشورپاکستان بدون مارشالا مي ميرد
- رستاخيزخطربي توجه اي آمريکا وروسيه جهان را تهديد مينمايد ؟
- تهيه وپژوهش دوشي چينقش پاکستان دررشد تروريزم ودسيسه هاي پيدا وپنهان
- محمد عوض نبی زاده مروری اجما لی بر اوضاع سیاسی پاکستان
- تهيه وپژوهش دوشي چينقش پاکستان دررشد تروريزم ودسيسه هاي پيدا وپنهان
- ر- م - شمشاد د ست آورد واقعي ۱۱ سپتامبر کدام است؟
- ژباړونکی (عزيزاحمدخوارمل)دامريكي نو ی زاړه پال ,دنړي دويجاړيونظر وركوونكي دي !
- ارسالي صميمينگاهي به اقدام تاريخي حزب كمونيست چين در گنجاندن واژه مذهب درآيين نامه اين حزب
- ارسالي صميميشايعه ترور پوتين طبق نقشه آمريكا براي تيرگي روابط مسكو و تهران صورت گرفت
- دوشي چي اشتباهات وماجراجوي هاي که فاجعه آفريد
- رستاخيزانگليس ازبلرتا براون
- حساس اورياواقعيت های پشت پرده حادثه 11 سپتامبر
- شمشاددرمسيرجنگ سرد دوم
- امیرجواهری لنگرودیزمان سکوت نیست، فردا خیلی دیراست!
- ارسالي صميمي بوش باز هم گاف داد
- نویسنده : آریاجنگ با ایران ووضعیت افغانستان
- رادمردبانک جهاني وعملکردهاي استعماري
- ژباړونکی : عزيزاحمد خوارملديوسلواوياوو(۱۷۰)کلونو په موده کښې څلورخونړي جګړې !
- شمشاداروپا و آمريکا ، تنشها وچالشها
- شمشاد -زيميروقرن بيست ويک چگونه تهديد ميشود؟
- جواد فیروزمند خاطرات من با مجاهدین خلق در 11 سپتامبر
- راد مرد اسکاري چشم اندازي تحولات پاکستان وتاثيرآن براوضاع افغانستان
- راد مرد اسکاري چشم اندازي تحولات پاکستان وتاثيرآن براوضاع افغانستان
- گ - نبرد جنگ سرد چگونه کليد رقم خورد؟
- ژباړونکی : عزيزاحمد خوارملد امـــريکــی دوتـنـه پخــوانــــې امنيتــي اوسياســي جګپوړي چارواکې وويل :واشينګتن په افغانستان کې هم جګړه بايلې !
- دوشي چيجهان مترقي واهداف سرمايداري
- ژباړونکی : عزيزاحمد خوارملدچين دخلکودآزادی غوښتونکی اردوبريالی يرغل پرپنتاګون باندی !
- ژباړونکی : عزیزاحمد(خوارمل )واشینګټن په ایران کې دنویوپیښواوګډوډیود رامنځته کولوپه لټه کې دی !
- رستاخيزآيا حوادث يازده سپتامبر جهان را بسختی تكان نداد؟
- ژبارونکی : عزيزاحمد خوارملدشانګهای تړون او په راتلوونکی کې دڅوقطبي نظام را منځته کيدل !
- آکام مکريوضع زندانيان کرد وخيم تر شده
- ژبارونکی : عزيزاحمد خوارملتــــــورکــــــړن ليک !
- ژبارونکی : عزيزاحمد خوارملامريکايې سناتوروايی:بوش يو«ناپوهه » انسان دی !
- سامان رسول پوردو پرسش از ملت و حکومت
- دوشي چي چگونه چهره آمريكا در جهان تخريب شد
- ژبارونکی : عزیزاحمد خوارملدامریکی مخ په ډوبیدواوپه ورکیدو امپرطوری !
- ارسالي صميمياعتراف انگليس به افزايش توليد مواد مخدر در افغانستان
- ارسالي صميميآیا ایران هدف بعدی است؟
- رستاخيزمرغ بوش يک بال دارد
- وطن پوردر کانادا چه ميگذرد؟
- ارسالی صمیمیمذاكره براي تعيين نخست وزير موقت پاكستان جدي شد
- محمد اسحاق فياضانتخابات زودرس تركيه، نمايشي از اقتدار مردم سالاري
- محمد اسحاق فياضخاورميانه، انباري براي سلاحهاي مدرن
- محمد اسحاق فياضبازگشت چودري به قضاوت، اجبار يا مصالحه؟
- زيميروکشتي شکسته اتحاديه اروپا ساحل اميد يا طوفان خود خواهي ها؟
- نویسنده : م.ر.اریانگاهی به نقش ملل متحد
- اسکاريجهان چگونه تهديد ميشود؟
- محمد اسحاق فياضمسجد لال پايتختي در درون پايتخت
- محمد اسحاق فياضامريكا درآزمايش سخت ديگر درعراق
- محمد اسحاق فياضدر شاخ آفريقا لويه جرگه برگزار مي شود
- تهيه وپژوهش دوشي چي چرا پاکستان درآتش تنش وتشنج ميسوزد؟
- اسکاريدوجنگ ، دردوکشورو يک شکست
- ر م - راستين چاوز، آمريکا وآمريکاي لاتين
- شمشاددسيسه هاي پنهان ازپاکستان تا افغانستان
- ر - م -حقيقتچگونه روسيه به جنگ سرد کشيد ه شد ؟
- تهيه وپژوهش دوشي چي چرا پاکستان درآتش تنش وتشنج ميسوزد؟
- رستاخيزروسيه وچين مانورعسکري يا نمايش قدرت نظامي
- محمد اسحاق فياضآيا دولت مشرف برافراط گرايي پيروز خواهد شد؟
- محمد اسحاق فياض كورياي شمالي تسليم شد
- محمد اسحاق فياضقدرت در دست مشرف باقي مي ماند
- محمد اسحاق فياضمنشورحقوق اساسی اتحادیه اروپا موضوع جديد نشست بروكسل
- رستاخيزبالاخره پوتين فشاربوش را بالابرد
- تهيه وپژوهش { دوشي چي }چرا پاکستان درآتش تنش وتشنج ميسوزد؟
- رستاخيزجاده ي بسوي بن بست
- شمشادتنش بين روسيه وآمريکابه تشنج کشيد ه ميشود
- محمد اسحاق فياضسامرا ميدان عقده گشايي هاي تروريستي
- محمد اسحاق فياضتجزيه دولت فلسطين
- دوشي چينومحافظه کاران خنجري درد ناک ديگري خورد
- اسکاریدراجلاس جي هشت چه گذشت؟
- راد مرد سال 2007 سال بينالمللي قطبها و آب شدن يخها
- راد مردسرانجام توني بلررفتني شد
- بخش پنجم - تهيه وپژوهش دوشي چي چرا پاکستان درآتش تنش وتشنج ميسوزد؟
- وطن پوراستفاده ازنام دموکراسي لکه ننگي است برجبين دموکراسي
- اسکاريروسيه با پوتين وروسيه بي پوتين
- تهيه وپژوهش { دوشي چي }چرا پاکستان درآتش تنش وتشنج ميسوزد؟
- محمد اسحاق فياضآياكوزوو قرباني رقابت ابرقدرت ها مي شود؟
- اسکاريروسيه با پوتين وروسيه بي پوتين
- بخش سوم - تهيه وپژوهش دوشي چي چرا پاکستان درآتش تنش وتشنج ميسوزد؟
- دوشي چي تاريخ چگونه تکرارشد ؟
- راد مردتقصيرازکيست؟
- ارسالي رستاخيزدروغهاي آمريكايي جنگ عراق، ويتنام و توان اتمي ايران
- تهيه وپژوهش دوشي چي چرا پاکستان درآتش تنش وتشنج ميسوزد؟
- شريف شجاعت آيا دموکراسي واقعي درآمريکا وجود دارد ؟
- تهيه وپژوهش { دوشي چي }چرا پاکستان درآتش تنش وتشنج ميسوزد؟
- محمد اسحاق فياضاز شاخه هاي درخت زيتون خون جاريست!
- محمد اسحاق فياضحمايت ازچودري، چالش ديگر دولت مشرف
- محمد اسحاق فياضبلر مي رود،آيا سياست خارجي انگليس تغيير خواهد كرد؟
- مترجم : نسيم سحر چاويز يک راه ديگري نشان ميدهد
- محمد اسحاق فياضسومالي، تراژيدي عصبيت هاي قومي و قبيله اي
- بهسودیوزيرستان شمالي، جنگ مهمان و ميزبان
- محمد امین وکیلیپاکستان و سناریو های محتمل
- ژباړونکی:( عزيزاحمدخوارمل )برژينسكي دبوش وسياسي پاليسيو ته يې د صفر نمبرورکړ !
- ژباړونکی: عزيزاحمدخوارملتردااوسه په عراق کې یوملیون غیرنظامي وګړي وژل سویدي!
- ژباړونکی:(عزيزاحمدخوارمل ) دروسيی کلک ګواښ اوګوت څڼدنه امريکی ته
- برگردان: فاروق بهزادبحران پوشیده در روابط بین ایالات متحده امریکا و افغانستان ادامه دارد
- ترجمه داکتر محمد سالم سپارتکدر آلمان 68 فيصد مردم از انتقاد پوتين پشتيبانی ميکنند
- محمداسحاق فياضامتيازخط لوله گازتركمنستان، از دست مي رود
- محمد امین وکیلی پاکستان و دشواری های حاکمیت مشرف
- وطن پورجنگ عراق انگيزه ها وتصميم گيري ها
- دستگېر خروټی لوبې نه، يوه رښتيانی جگړه ده
- محمداسحاق فياضپاكستان و نا تواني در برابر جريانهاي افراطي
- تهيه وپژوهش -وطن پورنگاهي به ديوارها ي خائينانه مرزي جهان
- محمداسحاق فياضتركمنستان، درآزمون جديد بعد از نيازاف
- هــ. هدايتانتخابات رياست جمهوری در بلغارستان
- برگردان : ع . ق . فضلیافغانستان در سال ۲۰۰۶
- تهيه وپژوهش -وطن پورنگاهي به ديوارها ي خائينانه مرزي جهان
- محمداسحاق فياضافغانستان و پاكستان در سياست جديد آمريكا
- محمداسحاق فياضعمليات فرامرزي عليه تروريزم، پندار يا واقعيت؟
- خلیل الرحمن سلحشوروحدت وهمبستگی وچالش هاي آن در جهان اسلام
- پژوهش از -ر- م رسوايي استراتژيک
- محمد اسحاق فياضسازماندهي القاعده گسترش مي يابد
- الف. نیکیارديدی نا متعارف درباره يکي از مسائل بسيار متعارف
- حقيقتانتظاری که افغانها وعراقيها ازدموکراتها درآمريکا دارند ؟
- حقيقتآيا جها ن را خطرجديد تهديد نميکند؟
- برگردان : ع . ق . فضلیافغانستان و ادامۀ عملیاتِ « آزادیِ پایدار » (!)
- رادمردتنشهاي جديد بين روسيه وآمريکا
- ترجمه از نسيم سحر تهاجم به عراق يک کابوس براي جورج بوش
- حقيقتآمريکا وانگليس تا گلودربا تلاق جنگ عراق وافغانستان
- ارسالي صميميرهبراکثریت مجلس نمایندگان آمریکا ؛ زنی با بیش از چهاردهه تجربه سیاسی
- ترجمه از نسيم سحر تهاجم به عراق يک کابوس براي جورج بوش
- حقيقتازپيروزي 1948 تا شکست 2006
- برگردان از : ع . ق . فضلیکُمک های آمریکا برای افغانستان کجا به مصرف میرسند ؟
- نجيب الله عظيميشورش اكتوبر چه گونه در روسيه براه انداخته شد و چه نوع قيامي بود؟
- تهيه وپژوهش (راد مرد)درپشت پرده جنگ چه ميگذرد؟
- رادمردمشرف : در خط آتش” (In the line of Fire “
- جواد فیروزمند خانه های ویران شده (1)
- تهيه وپژوهش (راد مرد)آمريکاازياوه گوي تا ما جرا جوي
- تهيه وگردآورنده – (رادمرد)آياتروريسم دروغ، حيله، فريب و تحريف حقايق نيست؟
- تهيه وگردآورنده (حقيقت)جنگ لبنان ونقش رسانه هاي غربي
- عارف ایرانیآه دکتر مصدق !
- پژوهش وگردآورنده حقيقت حزب الله وافسانه شکست ناپذيري اسراييل
- پژوهش وگردآورنده حقيقت برنده وبا زنده جنگ لبنان کيست؟
- راد مردآمريکا ازناکامي نظامي تا سراسيمه گي سياسي
- نظرمحمد قرغزستان میتواند به افغانستان دوم مبدل گردد
- سيامک سالاربگیرش که نه گیرید
- راد مرد بوش درمخالفت يا حمايت ازتروريزم ؟
- تهيه ، تدوين ، ويرايش وگردآورنده يما فريدونفاجعه قانا
- منصور حکمت روياهاى ممنوع مجاهد چرا دولت مجاهدينى غيرممکن است؟
- ارسالي يما فريدونصبح بخير بيروت زيبا
- گل بازفقيربوش وايهود اولمرت درپي نابودي انسان آسيايي کمربسته اند
- داکتربصيرآيا ناتودرافغانستان شکست نخورده است؟
- ارسالي صميميمسألهی فلسطين و اتفاقات جديد
- راد مردکشورلبنان ، وحشت بي پايان ، جنايت بي پرسان وکشتارگاه انسان
- ترجمه از نسيم سحربوش بازنده بزرگ نشست گروه هشت
- ا . م . شیزلی فـاشیسم را می بـینـیـد ؟
- تهيه وتنظيم ازرا د مرددوازده سال بعد نظامهاي غربي و قدرتهاي جهاني ازهم ميپاشد
- مترجم : خ . گوارادادگاه ها قانوني نيستند
- مسعود باورادامهي بحران در سرزمينهاي اشغالي
- حضرت ظريفيخون ناحق دست از دامان قاتل بر نداشت
- ترجمه : خان گوارادرحال حاضر عراق نبرد نوي را آغاز ميکند
- کمانگيرسازمان همكاريهاي شانگهاي وماجراجويي هاي غرب
- محمد میراکی مرگ " ساخت " آمریکا
- ترجمه از نسيم سحريک اشغال در زوال اخلاقي
- ارسالي صميميوقوع اولين موارد خودکشی در گوانتانامو
- سيد انور رزمندهآغاز و پايان ابومصعب الزرقاوي
- ژباړونکی :((عزیزاحمدخوارمل)) دامریکــــی دملــــی امنیت پرنــــــــوي کړنلاری بانــــدی یــــوه څیړنــــدويه ګـــــــزارش !
- مترجم : نورمحمد ( خرمی) فصل بهاری کشتار در افغانستان
- ژباړونکی :(عزیزاحمدخوارمل)د بخښني (عفوي)نړيوال سازمان د "بوش" کړنی یې د"پينوشت" دکړنوپه شان یوشان ته وباله!
- شامل سالارنقش پاکستان درروند کنوني افغانستان
- ژباړونکی :(عزیزاحمدخوارمل) دامریکی اوانګلیس نوي استراتیژی دایران سره دټکرپه هکله!
- ژباړونکی : (عزیزاحمدخوارمل) کوچینی بوش له پخوانه زیات کوچینی تره دامریکائیانوپه منځ کې !
- ارسالي صميميتاسيس «شوراي حقوق بشر»
- پارسا پيلتنچهلمين سالگرد خاموش انقلاب فرهنگی مائو در چين
- ژباړونکی :(عزیزاحمدخوارمل) په امریکايی جیلونوکښې دبندیانوپه زوره ونو،وهلو،ټکه ولواوپه شکنجي ورکولوباندی اقراروکړ !
- ژباړونکی :(عزیزاحمدخوارمل) دبوش ددولت د نړ یدلوسیاسي طوفان پیل شوي دی!
- متن نامه احمدی نژادمـــتـــن كـــامـــل نـــامـــه احــمـــدينـــژاد بـــه جـــورج بـــوش
- ژباړونکی : (عزیزاحمدخوارمل) دامریکی په ټولنی کي نژادی توپیرریښي یې ځغلولی دی
- ژباړونکی :(عزیزاحمدخوارمل) افغانستان دډیروکړکیچونواوګډوډی سره مخامخ دی!
- ژباړونکی (عزیزاحمدخوارمل) ماجراجوي اوماجراغوښتني
- ژباړونکی : (عزیزاحمدخوارمل) ناتـــودامــــریکی اوایـــران منځ کـــــې په افــــغانســـــتان کښـــې !
- آصف المپاکستان بمثابه يک زخم ملتهب و تشنجزا در منطقه
- ژباړونکی :(عزیزاحمدخوارمل) دامــــریکـــی غلطــــه محـــــاســـبــــه !
- ترجمه از نسيم سحراوج سطح جديد بهاي نفت
- ژباړونکی: (عزیزاحمدخوارمل) دپوتین وړاندیزدمنځني ختیځ دپاره!
- ژباړونکی : (عزیزاحمدخوارمل) روسی کارپوهان وایې:امریکا په سیمی کښی دبل نوی ګډوډی اواخو ډب په لټه کی دی !
- ژباړونکی: (عزیزاحمدخوارمل)یونامتوامریکایي ورځپاڼه لیکوونکی وايي :جورج ډبلیوبوش یودرواغجن دی!
- برگردان: داکتر محمد سالم سپارتکچين تا دريای خزر(بحيرهء کسپين) می آيد
- ترجمه ازنسيم سحرناروي اسيران جنگي آلماني را به کارپاکسازي ماين ها وادار نمودند
- ژباړونکی: (عزیزاحمدخوارمل)نامتو امریکایې ورځپاڼه لیکوونکی: دبوش دولت یې دظالمانو دولت وباله !
- ژباړونکی: ((عزیزاحمدخوارمل)) په سلوګونی نښی دراکتی یرغل له پاره پرایران باندی نښانی سویدی دی
- ژباړونکی: ((عزیزاحمدخوارمل))ایران او امریکا دواړه پوهیږی چې په نږدیوراتلوونکی کومی پیښي رامنځته کیږی
- ژباړونکی: ((عزیزاحمدخوارمل))دامریکی د نظامی محرمواوپټواطلاعاتوخرڅلاو دافغانستان په بازاونوکښی !
- ژباړونکی: ((عزیزاحمدخوارمل)) دوه تنه انګلیسی څیړونکی پرایران باندی یرغل يوخطرناکه اواحمقانه سیاست وبلل!
- سراج الدین ادیبمارتین لوتر کینگ مبارز، راه مقاومت، آزادی وعدالت
- ا.نیکیارمیلوسیویچ- مظلوم سرفراز دوران دشوار گذار
- عظيم بابکپيامد های سياست تنش زايي با پاکستان
- ارسالي جواد نصرياندرگذشت ميلوشويچ در زندان
- ((عزیزاحمدخوارمل)) دنوي سړۍ جګړۍ پیل!
- ژباړونکی((عزیزاحمدخوارمل)) دسل هاوزروعراقیانودمصیبتونواوبدبختیوپه خاطر څوک دی باید امریکامحاکمه کړی؟
- ژباړونکی: ((عزیزاحمدخوارمل)) سپینه ماڼی دایران پراټومی مرکزبمباري ته ځان چمتوکوی!
- سرور منگل جنرال های پاکستانی خشمگین اند
- بقلم: ا.نیکیار جدل امروزی ؛ حکم پهنای تاریخ
- ارسالي منصور درويشتحليل لوس آنجلس تايمز از: سايه عراق بر مسئله هسته اي ايران
- ارسالي صميميدرسی و تجربه ای
- ارسالي منصور درويشدر مسیر زندگی شارون
- برگردان : سراج الدین ادیبدولت و رژیم ایران باید بداند که با آتش بازی میکند
- س . اديباسرائیل بعد از ارئیل شارون
- ارسالي جواد نصريانمروری بر روزنامه های بريتانيا در باره افغانستان
- عظيم بابک استراتيژی(راهبرد) منطقه يي ايران در رابطه با افغانستان
- عظيم بابکجنگ افغانستان : از برژنف تا گرباچف
- ارسالي جواد نصريانچرا لوكاشنكو «بهترين» رئيس جمهور است؟
- ارسالي بهمن بهمنيهيتلر يك نام بيشتر نبود
- ارسالي بشردوستيك بام و دو هوا
- داکترضيا صديقيناقوس های بي صدای مرگ از هندوکش تا بابيلون
- ارسالي علي اميدیاز ترور تا جنگ
- فردوس آژندچين وآمريکا ، اختلافات درخفاو رقابت آشکارا
- ارسالي جواد نصريانشصتمين سالگرد تولد سازمان يونسكو
- سراج الدين اديبخشم و آتش در فرانسه
- پاينده کارگرعوامل ام-آي-5 انگليسي در 70 انفجار تروريستي عليه شيعيان عراق دست داشتهاند
- ارسالي بشردوستپاريس چرا میسوزد؟
- ارسالي جواد نصريانيكسال پس از مرگ ياسر عرفات، رهبر مردم فلسطين
- ارسالي جواد نصريانمداركي جديد در تاييد وجود زندانهای مخفي آمريكا
- ارسالي صميميافول امپرياليسم بوش
- فروغ نیری تمیمیجامعه چندفرهنگی در هلند و بنیادگرایی اسلامی
- عظيم بابکدموکراسی افغانستان در خطر است .
- دستگيرصادقيخطر جهاد اتومي
- عظيم بابکافغانستان- پس ازگذشت چهار سال
- ارسالي بهمن بهمني60 سالگی سازمان ملل ؛ رنسانس یا واپسگرایی
- ارسالي بهمن بهمنيمعماى قتل حريرى و افزايش فشار بر سوريه
- ارسالي جواد نصريانپارلمان آينده افغانستان؛ مجلسی هزار رنگ
- ارسالي بهمن بهمنيرفراندوم فاجعه
- ارسالي بشردوستمشكل شما عربها چيز ديگری است!
- عظيم بابکبد نام ساختن دموکراسی
- کمانگيرقفقاز، اسلام وبنياد گرايي
- صباحکشمکش هاي فرهنگي درآسياي مركزي و قفقاز
- داکترصيقلهوارد دين ، رئيس جديد حزب دموكرات آمريکا
- ارسالي جواد نصريان پايان دوره صدارت گرهارد شرودر در آلمان
- رستاخيزچهل سال انتظار
- تهيه و تدوين از امير بغلانيتركيه چهل سال در اتاق انتظار
- ارسالي بهمن بهمنيگفت وگو با ساپاته رو نخست وزير سوسياليست اسپانيا
- خيرالدينآياآمريکا ازعراق عقب نشيني خواهد کرد؟
- شهسوارپاکستان ورشد روزافزون وهابيت
- ارسالي هوشنگ حيدرزادهپاول : سخنرانيام درسازمان ملل
- ارسالي بشردوستماجراي بصره، بخشي از پشت پرده حوادث تروريستي عراق را آشکار کرد
- ارسالي جواد نصريانتروريسم ربطى به فقدان دموكراسى ندارد
- ارسالي خجستهآيا مي گذارند که گاز ايران به هند برود؟
- احسان عمرزیاوكراين از انقلاب نارنجى تا انحلال دولت تيموشنكو
- تهيه وگردآورنده ساحل – صباح گزارشي كامل از مجمع عمومي سازمان ملل
- ارسالي جواد نصريانآخرين نطق سالوادور آلنده رادیو ماگالانس ساعت 9:03
- ارسالي بشردوستسرنوشت ايران درنيويارک تعيين خواهد شد؟
- تر جمهء عظيم بابک چگونه سی آی ای اسامه بن لادن را ساخت.
- ارسالي خديجه سالاردرعمق حوادث يازده سپتامبر
- صيقلمرورى بر درگيرى اعراب و اسرائيل در ۱۹۷۳
- تهيه و تدوين از امير بغلانيگزارش – يو اس نيوز
- ارسالي صميمي اینترنت وسیلهای در خدمت بن لادن
- تهيه و تدوين از بصيرشررانتخابات واوضاع نا به سامان فيليپين
- عزيز عدالتترکيه ا زشموليت دراتحاديه اروپا چه ميخواهد ؟
- رستاخيزآياسازمان همكاري شانگهاي پيمان سيا سي فعلي ونظامي بعدي کشورهاي شرقي نيست؟
- عينيبه بهانه شصتمين سالگرد استقلال ويتنام
- توفيقتوفان در آمريكا خشونت بارآورد
- ارسالي بشردوستعراق سال 2005 و آمريكاي سال 1787
- آزمونجهان ناآرام ترازهميشه
- عينيآيا پاکستان واقعآ ميخواهد مدارس بنيادگرايي را ببندد؟
- بامدادسرنوشت انتخابات آلمان در شرق اين كشور رقم خواهد خورد
- ارسالي بشردوست«كاندوليسا رايس» وتحقق جديد « دكترين مارشال»
- عيني روند اجتناب ناپذيرچند قطبى شدن جهان
- تهيه وترتيب – ساحل صباح کوفی عنان در مصاحبه با روزنامه U.S. A. Today
- راویتنشها برسرمحاکمه صدام حسين
- ارسالي صميميانتقاد از تصمیم اخیر آمریکا درباره زندانیان گوآنتانامو
- شرفرابرت مك ناماراوزير دفاع سابق آمريكا
- ارسالي صميميملک فهد، پادشاه دوران پر فراز و فرود عربستان سعودی
- محبوب رزمندهخود آمريكا را چه كسى خلع سلاح مى كند
- عتيق اللهمصا حبه هاي جالب خانم البرايت قبلآ وزيرخارجه آمريکا
- ارسالي صميميتروريست ها، آنها و ما
- اميرشاه کامرانرستاخيزي چپي هاي نو در آلمان
- ارسالي صميميافغانی محبوب بوش
- مطيع اللهجنگ منجر به دموكراسى نشد و نمى شود
- رستا خيزدموکراسي رسوايي با ر آورد
- ارسالي بشردوستجنرال مشرف و گروههاى افراطي اسلا مي
- ارسالي عظيم نورزیشکست اتحاد شوروي که بار سنگيني به همراه داشت
- ارسالي صميميجناح بازي رژيم تمام شد، رژيم اسلامي درآخر خط!
- ارسالي بنفشه ميتراکودکان اسير در بازداشتگاههای آمریکا در عراق و افغانستان
- ارسالي عظيم نورزیچارت تشكيلاتی القاعده
- ارسالي نصيرجمالپس لرزه انقلاب اسلامی
- ارسالي صميمياحمدينژاد، محصول شكافهاي سهگانه
- ارسالي صميميپس از انتخابات....
- ارسالي صميميکارشناس پاکستانی: حمله امریکا به افغانستان اشتباهی بزرگ بود
- ارسالي بشردوستمردان ريشو و شاه کوچک
- استاد صباحبررسي تنشهاي جد يد بين روسيه وآمريکا
- ا ستا د(صبا ح )نگا هي برحوا دث اخيرازبکستا ن
- ويرايش وتلخيص از بنفشه ميترانا مهربا ني د رظاهرمهربا ن
- رستا خیزسيلي ديگري بردهن جا معه بين المللي
- ارسالي بصيرشررجالبترين مطالب خواندني ا زسراسردنيا
- وفاجهان جديد واهدا ف جد يد
- ارسالي بصيرهوشمندمروري برحواد ث مهم وجديد جها ن طي چندروزاخير
- ويرايش وتلخيص از استاد صباحانتخا با ت انگلستان وپرابلم هاي توني بلر
- ارسالي ب. مومن اعترافات ويکتور چرکاسين کارمند دستگاه ک . گ. ب
- عينيمبارزه با بنياد گرايي وتروريسم
- رستاخيزبنيادگرايان درگذرگاه تاريخ
- تهيه وتلخيص صيقلتقسیمات جدید جغرافیائی جهان توسط پنتاگون
- ارسالي سيدمحمدعاذلسرنوشت مبهم
- ارسالي عزيزاحمدیكسپاروف شطرنج را كنار گذاشت تا پوتين را شكست بدهد
- ارسالي علي احمد موسویسكته مغزي صدام مرگ يا قتل؟
- ارسالي فياض شمشادجها ن بشريت وخطربنيا دگرايي
- ارسالي خنجرپايگاه سري آمريكا در اقيانوس هند
- ارسالي آرش پيمانآنچه که آنها ميل ندارند ما بدانيم
- ارسالي صميميآمريکا به سياست ديگری نيازمند است
- تهيه وتلخيص راوي روا يت کرده اند !
- ارسالي جواد نصريانجنگ ووسايل اطلاعات جمعي
- تهيه وگردآورنده صيقلرويدادهای مهم سال 2004
- ارسالي صميمي'آزار زندانيان در بازداشتگاههای آمريکا در افغانستان'
- ارسالي صميميکلينتون: ما ايران را از داشتن دمکراسی محروم کرديم
- سراج الدين اديب آئينه جهان نما
- نيک انديشديدی نا متعارف درباره يکي از مسائل بسيار متعارف
- سراج الدين اديبماندلا ، نماد جهاني صلح و دوستي
- سراج الدين اديبرويدا د های مهم جهان
- ارسالي فهيم آرشجهان غرب چگونه می تواند از اصلاحات در جهان اسلام حمایت کند؟
- ارسالي رومان پايندهجها ن که درآن توازن قدرت برهم خورده ا ست
- ارسالي وحيد صمدیاردوگاه يا زندان
- ارسالي ميرويس همرازقرباني معصوم ترينها ي عراق
- ارسالي خاطره خجستهروسيه و ايالات متحده وچالشهاي موجود
- ارسالي صميميبمبساز محبوب در آغوش پاكستان
- ارسالي فردوس آرياپيکنگ در قرن بيست و يکم
- رستاخيزگفتني هاي پيرامون انتخا با ت قريب الوقع عراق
- ارسالي رامين آرشآيا جها ن را خطرجنگ سوم جها ني تهديد نميکند؟
- ارسالي احسان عرفانوضع سيا سي عراق چگونه ا ست؟
- داکتربصيرصلح واقعی چه زما ني مي تواند تا مين شود؟
- ارسالي فردوس پرويزاز دختر راندهشده تا معمار قرن 21
- ارسالي صميميدر جستجوي نفوذي اسامه در سازمان CIA
- فرانسيس پيسميا / ايرنادکترينهاى امنيت ملى آمريکا
- ارسالي صميميانتخابات، اوکرائين را به کجا خواهد کشاند؟
- ارسالي صميميادامه جنگ سرد با ابزار و شيوههايي ديگر؟
- ارسالي صميميبازيگران قدرت در گرجستان چه کساني هستند؟
- ارسالي فرهاد عزيزیافغانستان و مواد مخدره
- ارسالي سرور صلاح فلسطين درآزمونکاه تاريخ
- ارسالي سالار صباحجنگ ودموکراسي
- مهندس مهدي حق وردي طاقانكيدمو کراسي را با خون مي نويسند
- ارسالي احمد مريد رهيابآیاافغانستان بار ديگر به باد فراموشي سپرده نخواهد شد؟
- ارسالي سمِر سروشحادثه 11 سپتامبر وعملکرد ها ي بعدي
- ارسالي سرور صلاح نظاميعرفات مرد اسطوره يي درگذشت
- ارسالي مصطفي کارورزچرا امريكا فقط ۲ حزب بزرگ دارد
- ارسالي شامل سالارسياست امريکا در برابر فلسطين
- ارسالي فريد هوشمندسعودي، وهابيت و بحران مشروعيت
- ارسالي فرزاد پيروزنقش امريکا د رحوادث افغانستان
- ارسالي افشين سالارفلسطين بدون عرفات
- ارسالي صميميرويای او باقی است
- ارسالي سيمين رادبوش انتخابات را به نفع خود پایان داد
- ارسالي صميميسياستهايی متفاوت؟
- ارسالي فردوس پرويزانتخابات جنجالي امريكا فردا برگزار مي شود
- ارسالي کامبيز انوشرای به جان کری از دو منظر متفاوت
- ارسالي داکتر بصيرسلطه دموكراتيك
- ارسالي خسرو مصدقبوش، انتخابات آمريکا و تلاش براي سرکردگي جهاني
- ارسالي جواد بهزادنقش مذهب در امريكا
- ارسالي سالارپيشتازمروري برنقشه ها وماجرا جويهاي ايالات متحده
- ع .رسولياجندای پوشیده واشنگتن
- ارسالي اعجازبوش و كرى
- ارسالي هوشمندچرا قذافي بدون درنگ تسليم شد؟
- ارسالي داکترفهيم آژندآیاایالات متحده قدرت بزرگ جها ن است؟
- شيوا بهنامجهاني شدن در معرض سوال
- داکتر م.ب .سپاهیکاهش نیروهای نظامی امریکا در خارج چه پیامدهای دارد
- خالد فروغجنگ و قاچاق مواد مخدردرافغانستان
- بصيرآفاقاقدامات امريکا در منطقه تهديد يا فرصت؟
- ميلاد بهروزارتش و سياست در اسراييل
- ارسالي بيژن بختيارعدالت در پاي ديوار
- ارسالي مسعود نصريانقدرت ها وحکومت ها
- ارسالي داکتر بصيرآمريکا چه ميخواهد؟
- ارسالي حميدسلطانامریکا و " دموکراسی" !!
- درويشپرابلم های پيش بيني ناشده در دولت بوش