
شناسنامهء کتاب
نام کتاب: زمامداری امیر حبیب الله کلکانی•
نویسنده: دوکتور خلیل الله وداد بارش•
ناشر: انتشارات سعید•
ویراستار: رزاق مامون•
برگ آرایی: عبدالرحیم یزدان پناه (خدمات کمپیوتری نگارش)•
شماره گان: 1000 نسخه •
نوبت چاپ دوم، سال 1378•
بها 120 افغانی •
آدرس: ابتدای جادهء آسمایی•
شماره های تماس: 079912763، 0799881363
کتاب فوق الذکر تازه اقبال چاپ یافته و در کتاب فروشی های افغانستان توسط انتشارات سعید پخش شده است.
باید گفت که کتاب قبلاً از سال 1998 خورشیدی به اینسو بنام « امیر حبیب الله کلکانی مردی در حریق تاریخ» نشر شده است. این کتاب توسط نویسنده در سال گذشته بازنویسی و اصلاح شده و با اضافات و اصلاحاتی چند چاپ شده است. تفاوت کتاب حاضر از چاپ قبلی نشر دو تقریظ با ارزش
از استادان خاورشناس روسی و نتیجه گیری نگارنده (پایان سخن) میباشد.
تقریظ
در مورد رسالهء علمی خلیل الله وداد "حکمرانی امیر حبیب الله کلکانی "بچهء سقأ (جنوری- اکتوبر 1929" برای کسب درجهء علمی کاندید علوم تاریخی "
امیر حبیب الله مشهور به بچهء سقأ شخصیتی ست نهایت متناقض و تا حدی مرموز که از کارنامه های سیاسی اش در تاریخ نگاری جهانی و حتی افغانی تفسیر یکجانبه صورت گرفته است. در تاریخ نگاری ما (روسیه) کارنامه های سیاسی این امیر بدلایل گونه گون واضحاً مسکوت گذاشته شده، که باعث تأسف ماست، چون دورهء حکمروایی امیر نامبرده همانند شخصیت افسانوی او خیلی آموزنده است. نُه ماه زمامداری حبیب الله خان تاحدی با اوضاع کنونی افغانستان شباهت دارد. حتی چهره های رقیب برای زمامداری افغانستان در سال 1929 و امروز تا حد زیادی مشابه اند که این امرگواه ارزش امروزی رساله میباشد.
نوآوری علمی رسالهء حاضر در این نهفته است که هم در تاریخ نگاری روسیه و هم در هیستوریوگرافی خارجی تاکنون تحقیق ویژهء علمی در این مورد صورت نگرفته است. رسالهء خلیل الله وداد در حقیقت نخستین تجربه در راستای آموزش کامل حوادث سال 1929 در گسترهء تاریخی سدهء بیست میباشد. مؤلف نخستین بار در تاریخ نگاری افغانی وروسی تلاش نموده زندگی نامهء حبیب الله و همکارانش را تدقیق نموده، برخورد کشورهای گوناگون بویژه انگلستان، اتحادشوروی و ایران را به حوادث سالهای 1928 -1929 مشخص نموده و حوادث قبلاً نا آشنا را بشکل کرونولوژیک به بررسی بگیرد. نویسنده با استفادهء علمی از منابع، اسناد و مأخذهای مهم تز منحصر به فرد خود را تدوین نموده، تفسیر خویش را از دورهء زمامداری امیر حبیب الله اراءه نموده و جایگاه وی را در تاریخ قرن بیستم افغانستان مشخص نموده است.
شالودهء مأخذی اثر حاضر که در برگیرندهء مواد مربوط به نشرات منظم دورهء مورد مطالعه و بویژه شماره های مسلسل جریدهء "حبیب الاسلام "، خاطرات یاران امیر، گفته ها و نوشته های شاهدان عینی و اشتراک کنندگان حوادث سال 1929 و وابستگان و خویشاوندان ایشان است، درخور توجه میباشد. باید طور ویژه خاطر نشان گردد که بسیاری از اطلاعات گردآوری شده توسط خلیل وداد در جریان پنج سفرش در شرایط دشوار جنگ داخلی در1992-1995 افغانستان تهیه گردیده اند.
همچنان اساس هیستریوگرافیک این اثر نیز جالب است، چون آثار افغانی، شوروی، بریتانیایی، امریکایی، ایرانی و حتی فرانسوی را در بر میگیرد. گرچه بعضی از آثار، مقالات وکتب مذکور نامکمل اند، چون بوسیلهء اشتراک کنندگان مستقیم و یا شاهدان حوادث آنزمان نوشته شده اند. مؤلف در بارهء آثار ای. ت. ریسنر و و. ام. پریماکوف و غیره که در جریان حوادث داغ آنزمان تحریر گردیده اند، بجا گفته که آنها یکجانبه نوشته شده اند چون شالودهء واقعیتهای عینی شان تا حدی ضعیف است. همزمان مؤلف درست میگوید که در آثار مؤرخان بعدی مانند آ. خ. بابا خوجایوف، یو. گانکوفسکی و.ای کارگون، و. ام. ماسون و و. آ. رومودین که بر واقعیتهای بیشتری بنیانگذاری شده اند، برخورد دقیقتر نسبت به این حوادث صورت گرفته است. همچنان با نویسنده در مورد سکوت و ذهنیگرایی بعضی از مؤرخان افغان در رابطه به دورهء امارت امیر حبیب الله خان میتوان همنوا شد. زمامداران پس از حبیب الله چون نادرشاه و ظاهرشاه دشمنان سیاسی "سقأ زاده" بوده و طبعاً بدنامی و سیاهی کارنامه اش را میخواستند. بناً اکثر آثار سالهای 30 – 70 قرن بیستم که بعضاً توسط شاهدان عینی حوادث 1929 نوشته شده اند از واقعیتها به دور اند. بنظر من مؤلف حق دارد وقتی این نویسندگان را به ذهنیگرایی و یکجانبه نویسی متهم میکند.
ارزش تیوریکی و عملی (پراتیکی) این تحقیق بخودی خود هویداست. مواد و نتیجه گیریهای تیوریکی رساله در تحقیقها و بررسیهای آتی تاریخ سدهء بیست افغانستان وتدوین کتب درسی و درسنامه های عملی مفید خواهند بود. نظرات مؤلف در عرصهء تحقیق نسبی پروسه های سوسیولوژیکی، ایدیولوژیکی و غیره جریانات کشورها (که از نگاه سطح رشد اجتماعی و شرایط فرهنگی تاریخی مشابه با افغانستان اند) قابل توصیه اند.
بصورت کل نظرات (ایده ها)، اهداف و ساختار رساله همانند طرح موضوعات و واقعی بودن آنان قابل تائید اند. نکات اساسی این رساله در مونوگرافی مؤلف که توسط دانشگاه دوستی ملل مسکو در سال 1996 چاپ شده، مطرح شده اند. همچنان اتوریفرات ( یادداشت قلمی کوتاه نویسنده) در این مورد ُکلاً با رساله مطابقت دارد.
اما در مورد نقش امان الله خان که پیش از حبیب الله زمامدار کشور بود در این رساله بطور گسترده روشنی انداخته نشده است، که این امر کاستی نوشتهء حاضر بشمار میرود. گرچه ضعفها و ناکامیهای امان الله که تا حدودی ناشی از شخصیت ناتوان شاه ، محاسبات غلط او و همچنان شرایط بمیان آمدهء آنوقت و سطح ناچیز رشد اجتماعی افغانستان (که تا بحال در برابر مدرنیزه شدن و اصلاحات با خصلتهای مشابه امانی مقاومت میکند) میباشند، طور عادلانه تذکر رفته اند. همزمان باید اذعان کرد که اکثر ریفورمهای اجرا شده در افغانستان را ما مدیون امان الله شاه که نقش پیشآهنگ را در این راستا دارد، هستیم.
گرچه در رساله خصلت بی نظم و شورشی- انارشیستی رژیم امیر حبیب الله انعکاس داده شده، اما نویسنده عواقب نا مطلوب آنرا برای افغانستان میتوانست بیشتر توضیح دهد. چون با وجود دشمنی فیودالها، روحانیون و غیره اقشار سنتی کشور در برابر امان اللهِ اصلاح طلب او نمایندهء قانونی دودمان شاهی بود که دور نمودن وی از سلطنت باعث انفجار در سیستم اجتماعی کشور شد. بناً حبیب الله بمثابهء نمایندهء منافع دهقانان تهیدست که توانایی ادارهء افغانستان را در آن شرایط مشخص نداشت، محکوم به شکست بود. به نظرم این مسئله نیز در رساله وسیعاً انعکاس نیافته است.
بصورت کل تحقیق خلیل وداد کار مستقلِ منحصر به فرد، کامل وعلمی ست که مسایل حاد ومهم تیوریکی و پراتیکی مطروحه توسط وی را بررسی نموده و حاوی مقدار زیادی از نتیجه گیریها و تفاسیر ناب و نو میباشد. شالودهء مأخذی اسنادی و هیستوریوگرافیکی رساله و ارزش تیوریکی و پراتیکی آن ازاهمیت فوق العاده برخوردار اند. بنابر همهء آنچه که آمد میتوان اذعان کرد که رسالهء خلیل الله وداد عالی بوده و شخص مؤلف سزاوار رتبه علمی کاندید دکتور علوم تاریخی میباشد.
امضای معاون رئیس دانشگاه دولتی پیداگوژی آزاد مسکو
دکتور علوم تاریخ پروفیسور و. ای. ا فسیانیکوف
مسکو سوم سپتامبر 1996
تقریظ
دکتور علوم تاریخ و کارمند ارشد علمی انستیتوت خاورشناسی اکادمی علوم فدراسیون روسیه پلاستون ولادیمیر نیکیتیویچ در مورد رسالهء علمی خلیل الله وداد تحت نام "حکمرانی امیر حبیب الله کلکانی جنوری- اکتوبر 1929 "
در یک نگاه چنین به نظر میرسد که در جملهء کتب تاریخی در مورد مسایل افغانستان شناسی آثار زیادی نوشته شده اند. اما این فقط در نگاه نخست است، زیرا هر مکتب نو تاریخی در بارهء حوادث تاریخی قرن 20 افغانستان تفاسیر خویش را پیشکش نموده که از مکاتب پیشترش طور جدی متفاوت میباشد.
نویسندهء اثر حاضر بجا میگوید که "در تاریخ نگاری افغانی دورهء 1928-1929 بصورت ناچیز مطالعه شده... دورهء حکمرانی امیر حبیب الله کلکانی ملقب به خادم دین رسول الله عملاً و تا حدی عمداً در تاریخ نگاری افغانی مورد بررسی قرار نگرفته است؛ علی الرغم ارائهء اسناد با ارزش توسط دانشمندان افغانی یکعدهء آنها در این مورد برخورد یکجانبه کرده اند." (ص. 14 متن رساله به زبان روسی). برعلاوه او مینویسد: " نبود مطالعات همه جانبه و دقیق در این مورد وابسته به موقف اجتماعی مؤلفان و همچنان مربوط به این واقعیت که همهء آنها در دوران زمامداران مطلق- العنانی چون نادر شاه 1929-1933 و پسرش ظاهر شاه که آزادی بیان ممنوع بود به رشتهء تحریر در آمده اند."
اگر مطابق به اصطلاحات مود روز به اثر حاضر بنگریم، میتوان نویسنده را به استفاده از اصطلاحات کهن- چپی جایی که او در خصوص نویسندگان غربی مینویسد: "عدم مطالعهء مسایل اجتماعی- طبقاتی توسط آنان..." متهم کرد. (ص. 16 متن روسی).
اما من در این مورد با نویسنده ُکلاً موافقم، چون واقعیتهای زندگی فعلی درستی این مطلب را تأیید میکنند.
به نظر من ارتباط دادن مسایل دورهء مورد مطالعه به واقعیتهای فعلی افغانستان کار بی نظیر مؤلف است، چنانچه (در ص. 7 متن روسی) وی در مورد اهمیت و پیچیدگی موضوع مطروحه در شرایط کنونی افغانستان مینویسد: " جنگ داخلی، شورش و مداخلهء کشورهای خارجی و سازماندهی منظم توطئه ها از خارج که پایان آن ناپیداست کماکان جریان دارد."
من که افغانستان را از نزدیک میشناسم ، میتوانم زیر هر واژهء مؤلف امضای تأییدی خویش را بگذارم. از سویی جنگ تقریباً دهسالهء شوروی در افغانستان و جنگ متداوم در چیچن مؤید این گفته های مؤلف اند، که تا هنوز کسی از آنها نمی آموزد.
جالبترین موضوع در اثر خلیل وداد اینست که او همانند آموزندهء واقعی تنها به مطالعهء برخی از کتب، خاطرات و یادداشتهای چاپ شده بسنده نکرده بلکه شخصاً شاهدان عینی حوادث را یافته و با آنان صحبت کرده است. مگر خلیل وداد گفته های شاهدان را با چشمان بسته نمی پذیرد. وی اسناد مطبوع را مقایسه کرده و با مطالعهء عمیق آنها آز آنان نتیجه گیری میکند. که چنین تحقیق موشگافانه در آثار تاریخی کمتر دیده میشود.
اما من با طرح مؤلف در بارهء اینکه " انتقال قدرت در کابل بدون تلفات، خونریزی و غارت قابل ملاحظهء اموال دولتی و دارایی های عامه صورت گرفت."(ص. 75 متن روسی) موافق نیستم زیرا مسئله فقط به تلفات مادی محدود نمیشود ، زیرا میزان خسارت معنوی ناشی از عملیات جنگی برای افغانستان خیلی گران بود.
بهر حال نمیشود هر فصل و هر پراگراف رساله را به بحث وبررسی گرفت. اما فقط در مواردی که این اثر را از رسالات به اصطلاح تیپیک دیگر متمایز میسازد، میتوان مکث کرد. طور نمونه در پراگراف 1 فصل سوم طرح "حکام رژیم " برای آموزش تاریخی افغانستان همانند همهء کشورهای شرقی از اهمیت جدی برخوردار است، زیرا در آن مسئلهء شخصیت، قومیت، روابط خانوادگی وغیره خصوصیات زمامداران به بررسی گرفته شده که ارتباط مشتقیم با کارنامه ها و فعالیتهای آنان دارد.
به نظرم این اثر تا حدودی به یک کتاب معلوماتی پیرامون یک مرحلهء معین تاریخی افغانستان میماند. چنانه در آن در بارهء: 1- جراید ونشرات آن دوره ( ص. 100، پرگراف 2 متن روسی)، 2- در مورد فعالیت اقتصادی حبیب الله خان که قبلاً توسط مؤرخان ما مردود محسوب میشد (ص. ص. 103-106 متن روسی)، 3- تأثیر روحانیون وابسته به انگلیسها بالای امیر توضیحات داده شده است. با تعمق جدی میتوان با برداشتها و نتیجه گیریهای مؤلف موافق بود.
البته برای افغانستان و تاریخ (معاصرش) این یک تناقض ویژه است که کشور را یک فرد برخاسته از قعر اجتماع که عملاً بیسواد بوده ولی پشتیبانی روحانیون را که در این حوادث اهداف خویش را مبنی برسقوط رژیم امانی (که هوادار ریفورمهای سریع اقتصادی، آموزشی، صحی و غیرهء اروپایی بود) تعقیب میکردند، با خود داشت.
انگلیسها که ظاهراً رژیم حبیب الله را پشتیبانی میکردند، در عمل نمیخواستند سقأ زاده یی را بر کرسی امارت افغانستان ببینند. افغانستان همواره یک منطقهء حایل یا "بوفر" میان روسیه و هند برتانوی محسوب میشد ولی امان الله بر ضد اعمال استعماری انگلیس برخاست و با مسکو خیلی نزدیک شد. بناً (پس از امان الله) نوبت بچهء سقأ "غیر معمولی" رسید که انگلیسها بکمک روحانیون آنرا همانند وسیله یی استفاده کردند.
من همچنان با نتیجه گیری آتی نویسنده کُلاً موافقم که میگوید: " تجربهء حکمروایی حبیب الله چیزهای زیادی را به ما آموخت. ازجمله ما دیدیم که: بدون مناسبات دوستانه با همسایگان، هر رژیمی ولو هرچه خوب هم باشد محکوم به شکست بوده و ادارهء کشور، اجرای دگرگونیهای اقتصادی، سیاست داخلی، استراتیژی نظامی کار افراد آموخته و مسلکی ست و کسیکه خواندن و نوشتن را ندانسته و دید گسترده یی به امور نداشته باشد، نمیتواند کشور را اداره کند. (ص.172. متن روسی).
مؤلف راست میگوید، زمانیکه با تذکر از اوضاع جاری میهنش مینویسد:.. با بررسی دورهء حکمرانی حبیب الله کلکانی ما ملتفت تراژیدی شخصی او به مثابهء شاه برخاسته از توده ها و تراژیدی سراسری کشور که تا کنون پس از 67 (سال 1996) در کشور هنوز هم جریان دارد میشویم. (ص. 171، متن روسی)
بازهم خاطر نشان مینمایم که اثر خلیل الله وداد جداً مستند بوده و او در تحلیل حوادث برخورد ژرف با منابع نموده و نتیجه گیریهای لازم را مینماید.
البته اشتباهات انشایی و نوشتاری طور جداگانه به خود مؤلف ارائه خواهند شد.
به نظرم نوشتهء خلیل الله وداد پاسخگوی خواسته های کمیسیون عالی تحصیلی دولتی فدراسیون روسیه بوده و او شایستگی کسب کاندید علوم تاریخ را دارد.
برعلاوه پیشنهاد مینمایم تا اثر موصوف جهت آشنایی عامه به چاپ برسد.
7 سپتامبر 1996، شهر مسکو
امضای پروفیسور پلاستون
مهر انستیتوت خاورشناسی اکادمی علوم فدراسیون روسیه
May 22nd, 2009
برداشت و بازنویسی درونمایه این تارنما در جاهای دیگر آزاد است. خواهشمندم، خاستگاه را یادآوری نمایید.
- مترجم: پیامفصلهایی از کتاب «نقابزدایی از چهرهٔ اقتصاد: از قدرت و آز تا همدردی و منفعت عامه»
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصل دهم)
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصل نهم) ــ ۲
- مترجم: پیامفصلهایی از کتاب: «نقابزدایی از چهرهٔ اقتصاد: از قدرت و آز تا همدردی و منفعت عامه»
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست سرمایه اثر کارل مارکس (فصل نهم) ــ ۱
- انتشارات تهران ترجمه سومین رمان خالد حسینی با عنوان «و کوهها طنین انداختند» منتشر شد
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصل هشتم)
- خسرو باقریپیر پرنیاناندیش
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصل هفتم)
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصل ششم)
- بر گردان از انور میرستاریکتاب بلژیک و بمب
- عزیزه عنایت مروری براثرگرانبهای نمک درشعر فارسی !
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصل پنجم)
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصلهای سوم و چهارم)
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصلهای اول و دوم)
- ناصر اصغریدر سالگرد قتل تروتسكی، معرفی یك شاهكار
- برگردان، تلخیص و تحلیل از داکتر خلیل ودادخوشحالخان ختک آغازگر ادبیات ملی شعری ( پشتو)
- جميله پلوشهحقوق زن در گذرتاريخ
- ناصر اصغریلنین: معرفی یك كتاب
- Sumaia Frotan افغانی
- اسدالله شفاییماموریت سقوط
- پوهندوی شیما«غفوری»رنگها و برداشت های من
- لنیندربارۀ مبارزۀ مسلحانۀ جدا از توده
- امیر کشفیبرتراند راسل در مقام فیلسوف
- ترجمه محسن فریدنی و ا. صادقینشریات و تشکیلات کارگری
- نگارش از: نذیر ظفرپرستو های شاعرانه
- لنیننامه به کمونیستهای : آلمان ، اتریش و لهستان
- مجموعه آثار لنینبه جمهوریهای شوروی قفقاز
- مجموعه آثار لنین، جلد ۲۴، ص ۵۴-۴۲نامههایی دربارۀ تاکتیکها [1]
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)امنیت ملی
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)پلیسان نواحی مطمئین ترین حافظان جان ومال مردم (محافظت عامه)
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)قوای مسلح پلیس:همکار شاروال درتنظیم شهرها(نظم عامه)
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت) قوای مسلح- فصل دوم - پلیس ترافیک
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت) قوای مسلح- بخش دوم (پلیس وسارندوی)
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)فصل هجده همقوای مسلح
- گزیدۀ مقالات از ولادیمیر ایلیچ لنیندر برخورد به خرده بورژوازی
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)فصل چهاردهم قوای مسلح
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت) فصل سیزدهم قوای مسلح
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت) فصل نهم قوای مسلح
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)قوای مسلح فصل هشتم
- کمونیستهای انقلابیقهرمانان فریب و اشتباهات بلشویکها [1]
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)فصل ششم و فصل هفتمقوای مسلح
- اثر جان پرکینزاعترافات جنايتكار اقتصادي
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)فصل چهارم و فصل پنجم قوای مسلح
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)فصل سوم (قوای مسلح)
- برگردان: شيرين روشارمارکس و قرن بيست و يکم
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)فصل دوم قوای مسلح
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)قوای مسلح
- پراودای. ج. تسره تلی و مبارزۀ طبقاتی
- کمیتۀ از زندان تا تبعیدمدخلی بر جلد یک سرمایه
- ک. کائوتسکی نیروهای محرکه و چشم اندازهای انقلاب روسیه
- شاپور احمديبادهپيمايي با اژدها در تموز
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)قوای مسلح
- شاپور احمديشعر بيقهرمان
- محمدنبی عظیمی نگاهی به برگردان دوباره کتاب تلک خرس
- شاپور احمديگزيدهي هفتگانه
- پيام پرتوىفلسطين و اسراييل- تجزيه و تحليل از نگاه چپ
- برگردان از عارف عرفانکتاب افغانستان درعقب پرده دود
- شاپور احمديدر حاشیهی متن الف
- امان معاشرروحنامه
- شاپور احمدياندامهاي نقرهاي ما چند نفر
- برگردان- محمدعارف عرفانافغانستان درعقب پردۀ دوُد)بخش ششم)
- شاپور احمديبندهاي پيشكشي فرشتهها
- برگردان- محمدعارف عرفان افغانستان درعقب پردۀ دوُد
- برگردان از عارف عرفانافغا نستان درعقب پرده دود-پی دی اف چهارم
- برگردان از عارف عرفانافغانستان درعقب پرده دود
- شاپور احمديدر پوكههاي زمهرير
- برگردان از عارف عرفانافغانستان درعقب پردۀ دود-دوم
- برگردان از عارف عرفانافغانستان عقب پردۀ دود-اول
- برگردان شاپور احمدیروبن داريو
- پوهندوی شیما غفوریمن و «لبخند شیطان»
- سید محمد اشرف فروغ سگ ها می جنگند
- شاپور احمديگاهي خاطرهي عشقي اندوهناك از زمانهاي اكنون
- امان معاشرافغانستان تخته خیز استعمار
- امان معاشر«ابرها بر شانه»
- امان معاشرسرزمین دسایس
- اسدالله جعفری امام صادق،برهان عرفان- عرفان برهان
- شیرین نظیری فعال حقوق زندخت غروب مجموعه شعر ازبانوعزیزه عنایت
- محمد عالم افتخارموفقیت بزرگ تازه برای کتاب و تئوری گوهر اصیل آدمی
- سلیمان راوشسکوت فرهنگیان { بخش 5}
- امان معاشراندمه ها اثر خلیل حیفی از چاپ برآمد
- شاپور احمديديوها و دلبندگونيپوشم
- داکتر عزیز فاریابینیمی نگاه به ( گلزمین وفا )- مجموعۀ اشعار شادروان استاد سید محمد ( دروگر )
- سلیمان راوشسکوت فرهنگیان
- محمد عوض نبی زادهجلداول کتاب مجموعه ی مقالات
- گزارنده: عزیز آریانفرخاستگاه و پرورشگاه تاجیک ها
- برگردان: ا. م. شیریدوره استالین بگواهی آمار و ارقام بخش چهارم (آخر)
- بقلم دکتر محمود صفریانسفر نامه ی دنیای ارواح پرتوی دیگری از فانوس خرد
- نگاه گر: صدیق رهپو طرزینگاهی به خاطرات محمود طرزی
- نوشته گنادی زیوگانوفدوره استالین بگواهی آمار و ارقام(بخش سوّم)
- نوشته گنادی زیوگانوفدوره استالین بگواهی آمار و ارقام
- ماریا دارومجموعه ء از اشعار دلنشین شاعر جوان محترم « نذیر ظفر » تحت عنوان « شب یلدا » تازه از طبع برآمد
- اثراستثنائی عبیدالله «حبیب»
- سلیمان راوشخُراسان (خوراسان)فصل سوم کتاب نام و ننگ
- عزیز آریانفرنگاهی به کتاب «میراث ایران»ِ ریچارد نلسون فرای
- امان معاشرمعرفی کتاب
- سلیمان راوشخُراسان (خوراسان)بخش دوم
- مصلح سلجوقینگاهی کوتاه به مجموعۀ شعر حسین وفا سلجوقی
- رضا اغنمیسفرنامه دنیای ارواح
- سلیمان راوشخُراسان (خوراسان) فصل سوم کتاب نام و ننگ
- گزارنده عزيز آريانفركتاب تذكر الانقلاب
- صدیق رهپو طرزیآخرین اثر محمود طرزی
- کوچی مسافردروغهای شاخدار
- دوکتور سید احمد جهشدر بارهء کتاب گوهر اصیل آدمی و نظریات محترمه ماریا دارو
- از قلم : ماریا دارونگاهی بر کتاب «گوهر اصیل آدمی» و فهم و هضم آن
- تهیه و نگارش: میر عبدالواحد سادات افغانستان در چنبره یی جيو اکونومی امريکا قسمت پنجم
- لیلا فرجامیرودخانه ای که از ماه می گذرد
- محمود فاضلی بیرجندیآشنایی با برگردانی تازه از یک کتاب
- سلیمان کبیر نوریجایزه ای بالاتر از « نوبل» و « اسکار»... برای کتاب گوهر اصیل آدمی
- میرعبدالواحد ساداتافغانستان در چنبره یی جيو اکونومی امريکابخش چهارم
- تهیه و نگارش: میرعبدالواحد ساداتافغانستان در چنبرۀ جیو اکونومی امریکا
- پروفیسر عبدالواسع لطیفیپا برهنه باز کشت
- فهیمی تجدید تعریف و شناخت انسان در اثر« گوهر اصیل آدمی »
- Translated from Dari by Mir Hekmatuallah SadatAfghanistan: The Land of Epics and Tragedy
- نویسنده اسپندکوهیمشوره های دوستانه
- داکتر سرگی کورگینیان بعد از سرمایه داری مانیفستِ جُنبشِ «ماهیتِ زمان»
- امان معاشرافغانستان اؤزبیکلري خلق قؤشیقلري
- گلن ال. کارلسازمان سیا به روایت بازجوی سیا-11
- میرعنایت الله ساداتآشنایی با سایه روشن
- غلام نبی اوسپرین ــ یورشدافغانستان د ادبیاتو ځلانده« غمي »
- برتراند راسلشناخت ما از جهان بیرونی
- جين هيرشفيلدلابهلاي تيغههاي زمردين
- نوشتۀ ر.رخشانیسرچشمه های مدرنیته
- قیوم بشیرقزلباش و هزاره در لابلای تاریخ افغانستان
- بنیاد عبدالرحمان برومندکشتار زندانیان سیاسی ایران در سال ۱۳۶۷
- برگردان شاپور احمديروبن داريو
- اثر جان پرکینزاعترافات جنایتکار اقتصادی
- امیلیا اسپارتکمکثی کوتاه در مورد کتاب «گردنبند مروارید»
- برگردان: ا. م. شیریفصلی از کتاب «پیراهن سیاهان و سرخها: فاشیزم عقلانی و سقوط کمونیسم»قسمت پایانی
- برگردان: ا. م. شیریفصلی از کتاب «پیراهن سیاهان و سرخها: فاشیزم عقلانی و سقوط کمونیسم»قسمت سوّم
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محوینقد مارکسیسم دربارۀ نظریۀ روانکاوی
- برگردان: ا. م. شیریفصلی از کتاب «پیراهن سیاهان و سرخها: فاشیزم عقلانی و سقوط کمونیسم»قسمت دوم
- برگردان: ا. م. شیریفصلی از کتاب «پیراهن سیاهان و سرخها: فاشیسم عقلانی و سقوط کمونیسم»
- سید نبیل شمیمناله های پناهجویان
- نوشتۀ ایو میشو سنجه های زیبایی شناسی و داوری سلیقه
- نجیبه آرش عجایب هفتگانهء جهان در سده های میانه
- فريدون گيلانیدر باره سه کتاب آخرم
- رضا اغنمیوصیت نامه خدا
- نگارش: ش. بامدادکودکان درجنگ
- مشعل حریردر شگفتی یک گمنام
- گزینۀ نبشته های نیلاب موج سلامگردنبند مروارید
- عبدالحسیب شریفیچاپ و انتشار دو مجموعهي شعر و يك مجموعهي داستان در تخار
- محمداسحاق فیاضیاد گل سرخ
- بزرگترین چالش در مقابل بشریتآینده طلایی
- دکتر عبدالحسین زرین کوبدوقرن سکوت
- سراج الدین ادیب«کتابخانه سیار با صدها آثار کلیدی ماندگار »
- محمود صفریانکتاب وصیت نامه خدا
- حمید محوینقدی دربارۀ : «بادام های زمینی» اثر رضا بی شتاب
- محمد اسحاق ثنا رومان پا برهنه باز گشت
- سلیمان کبیر نورییک پیغام ملی و وطنی و یک دعوت تاریخی و انسانی
- عزیز آریانفرپیرامون کتاب دولت و اپوزیسیون در افغانستان از 1919 تا 1953
- مترجم : حمید محویسومین جنگ جهانی آماده می شود: هدف، ایران
- مترجم : حمید محویسومین جنگ جهانی آماده می شود : هدف ایران
- نوشته هوشنگ معین زادهوصیت نامه خدا
- مترجم : حمید محویتأملاتی در باره ی تاریخ مسیحیت نخستین
- گزارنده به دری: عزیز آریانفردولت و اپوزیسیون در افغانستان
- عبدالو کیل کوچی کتاب ، یادی ازسر زمین شمالی قدیم
- نیلاب موج سلام« پرندگان بیبال » در آبهای سیال
- محمد یعقوب هادییادداشت های «تصویری ازگوانتانامو» تبرئه جنایات مشابه
- شباهنگ رادجنگ و اوضاع افغانستان
- آشیل بخاراییکتابی ؛ همسنگ آثار رهبران کبیر تحولات تاریخ
- سلیمان راوشسه واکنش - تکاوران تیزپوی خرد در خراسان
- نویسنده:عبدالسلام ضعیفعبور از خط سرخ [در گوانتامامو ]
- مـتـرجـــم: ابراهیم شیریاستالین و تجدد بخش پایانی
- ایرینا کورشونوفنیلوفر و آتش
- مـتـرجـــم: ابراهیم شیریاستالین و تجدد بخش پنجم
- مـتـرجـــم: ابراهیم شیریاستالین و تجدد بخش چهارم
- نوشته: گوالیم رابرتس قوهء فکری کودک تانرا بلند ببرید
- گزارنده به دری: عزیز آریانفرنبرد افغانی استالین
- گزارنده : عزیز آریانفراسناد محرم تازه افشا شده بایگانی های شوروی پیشین در باره افغانستان بخش دوم
- گزارنده : عزیز آریانفراسناد محرم بایگانی های شوروی در باره افغانستان
- ی.بیدار سر نوشت خانواده در جوامع غربی
- امان معاشرراز هستی
- میر عبدالواحد ساداتآشنایی با «مکاتیب افغانی»
- مـتـرجـــم: ابراهیم شیریاستالین و تجدد بخش سوم
- شمس حیدریاردو وسیاست در سه دهه اخیر به زبان انگلیسی
- دکتر بیژن باراننقد کتاب: آنتالوژی صدای اعتراض قلم- تابستان 2009 ایران
- مسعود حنیفخانه وخانواده ،کانون خوشبختی وسعادت
- گنادی زیوگانفاستالین و تجدّد بخش دوّم
- ژرژ پولیتزرفلسفۀ عصر روشنایی و تفکر مدرن
- گنادی زیوگانف استالین و تجدّد
- گزارنده به دری: عزیز آریانفرمهمان ناخوانده در کابل
- گزارنده به دری: عزیز آریانفربحران اعتماد سال های 1940-1941 در آسیای میانه
- گزارنده به دری: عزیز آریانفرعملیات «امان الله» و «تبت»
- گزارنده: عزیز آریانفرماجرای پیر شامی [گیلانی]
- گزارنده: عزیز آریانفرواپسین پیروزی نادر خان
- گزارنده: عزیز آریانفرخون های تازه بر زمین نوار قبایل «آزاد»
- نویسنده : مهرالدین مشید "گذرگاۀ بسته" * فریادی در دل سنگین تاریخ
- گزارنده: عزیز آریانفراشغال کابل از سوی قبایل مرزی [هند بریتانیایی] و به پادشاهی رسیدن نادر
- گزارنده به دری: عزیز آریانفرسرنگونی امان الله خان
- گزارنده: عزیز آریانفرانتقام نافرجام کمینترن در «دهلیز افغانستان»و سرنگونی امان الله خان
- میم -میهن فدا(( جنگ های کابل (( زرافهء قشنگ
- میم -میهن فداجنگ های کابل (( زرافهء قشنگ((
- عزیز آریانفربر گرفته از کتاب نبرد افغانی استالین: سیاست قدرت های بزرگ در افغانستان و قبایل پشتون
- خلیل الله عالم جنگ قصابان نبرد نابرابر
- نویسنده : دکتورغلام حیدریقینسخنی چندپیرامون کتاب « لیلی ومجنون »اثرابوبکریقین (قسمت سوم)
- دوکتورغلام حیدریقینسخنی چندپیرامون کتاب « لیلی ومجنون » اثرابوبکریقین ) قسمت دوم(
- نویسنده : دکتورغلام حیدریقینسخنی چندپیرامون کتاب « لیلی ومجنون » اثرابوبکریقین
- گزارنده: عزیز آریانفرنبرد افغانی استالین(سیاست قدرت های بزرگ در افغانستان وقبایل پشتون)
- نویسنده : پیکارجونکاتی چند پیرامون کتاب « تولدی دیگر»
- میرزا آقا عسگری (مانی)«ظهور»، کتابی برای برونرفت از خرافات
- دوکتور خلیل الله وداد بارشزمامداری امیر حبیب الله کلکانی
- نویسنده : سید عبدالقدوس سیدکتاب جنگ های کابل ۱۳۷۱ – ۱۳۷۵ خورشیدی زیر چاپ رفت
- امان معاشر اعیادمغان
- شریفیچند کوچه دورتر
- ابراهیم سهارکتاب سرنوشت غم انگیز درافغانستان
- امان معاشر بیدلستان و گلدسته
- از دکتر شعاع الدین شفا *ظهور، حکایت من و امام زمان
- رضا اغنمیبشارت
- امان معاشرشگوفه های احساس
- صدیق رهپو طرزینگاهی به کتاب آینده افغانستان
- محمد نبی عظیمیسگ شریر همسایه
- گزارنده به دری: عزیز آریانفر امير امان الله و آسياي ميانه شوروي
- ص.وفانگاهی کوتاه بر يکی دو اثر وکار کردهايی احمد فريد طهماس
- گزارنده به دری: عزیز آریانفرتاریخ در سیما ها:هنگامه انور پاشا درآسیای میانه و بازتاب آن در افغانستان
- بهرام معصومى كشور ايران، كشور كوروش و داراست
- فضل الرحیم رحیمنام عتیق رحیمی ، در فهرست برنده گان صدوپنچ سال فعالیت جایزه ادبی گنکور فرانسه
- فاطمه سعيدی (مادر شايگان)برای فرزندان من اشک تمساح نريزيد!
- صبورالله ســياه سـنگ"آوای مــاندگار زنان"
- فضل الرحیم رحیم جادوگران و مداریان
- هوشنگ معین زادهظهور
- امان معاشر خاطرات یک کارتونیست
- گزارنده به دری: آریانفر «جمهوری هراتٍ» عبدالرحیم خان [نایب سالار]
- گزارنده به دری: عزیز آریانفر«کابلستانٍ» بچه سقاء (جنوری– اکتبر سال 1929)مشی سیاست داخلی و خارجی
- ديپلوم انجنير عبدالقادر مسعودمژده به علاقه مندان کتاب
- صدیق رهپو طرزیکتابشناسی«محمود طرزی»
- نو شته نذ یر ظفرتاریخ مطبو عات افغانستان یا ضرورت ژور نا لیستان
- محمدنبي عظيمي واهمه های زميني (بخش فرجامین)
- گزارنده به دری: عزیز آریانفر نخستین نبرد سپاهیان شوروی در افغانستان در سال 1929
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش 24)
- گزارنده به دری: عزیز آریانفرمبارزه دیپلماتیک قدرت ها در افغانستان در سال های 1919- 1921
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش 23)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش 22)
- صدیق رهپو طرزی«طرزی و سراج الاخبار»
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش بيست ويکم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش بيستم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش نزدهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش هژدهم)
- نوشته: محمد اسحاق فياض پشتونستان چالش سياسي افغانستان و پاكستان
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش هفدهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش شانزدهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش پانزدهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش چهاردهم)
- مشعلازســـُـکر تا صَـــــحو
- م.نبی.عظیمی نام وننگ
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش سيزدهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش دوازدهم)
- محمدنبي عظيمي واهمه های زميني (بخش يازدهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش دهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش نهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش هشتم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش هفتم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش ششم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش پنجم)
- محمدنبي عظيمي واهمه های زميني (بخش چهارم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش سوم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش دوم)
- خالد اشککم بود والی شوم
- محمدنبي عظيميواهمه های زمینی
- مشعلازسايه های هول تا واهمه های زميني
- بیرنگ کوهدامنی سایه ناظمی ، حافظ ، شاملو وفروغ درسایه های هول
- نوآم چامسکیاندر بایستنی های امپراتوری قدرت و اعتبار
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- دکتر محمد هاشم فقیریتاریخ در ادبیات
- سليمان راوشنام و ننگ
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- داکترغلام حيدر« يقين »سخنی چندپیرامون کتاب « تخمیس غزلیات حافظ » اثرالحاج ابوبکریقین
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمد عوض نبی زا دهرمان گودی پران باز, بازگوئی گوشهء ازظلم وستم بر مردم هزاره
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميسايه های هول
- محمدنبي عظيميکنزالمهملات والاکاذيب ( بخش هفتم و پاياني)
- محمدنبي عظيميازســـُـکر تا صَـــــحو
- سیامک زینلیخاک حاصلخیز برای کشت انواع تروریسم
- محمدنبي عظيميازســـُـکر تا صَـــــحو
- مترجم: غفار عريفجنگ هاى خاندان بوش؟!
- مترجم: غفار عريفجنگ هاى خاندان بوش؟!
- مترجم: غفار عريفجنگ هاى خاندان بوش؟!
- ويرايش، تهيه وبرگردان (ناهيد) نگاهي به کتاب جنگ بدون مرز، استعمار جدید جهان
- مشعـلتاجـيکـان در قـرن بـيستـم
- ارسالي فريدون يماسرنوشت غم انگيز در افغانستان
- مترجم: غفار عريفجنگ هاى خاندان بوش؟!
- مترجم: غفار عريفجنگ هاى خاندان بوش؟!
- مترجم: غفار عريفجنگ هاى خاندان بوش؟!
- نويسنده: غفار عريفبه آّن به چه عنوانى بايد قضاوت كرد!؟
- فرزاد بهنامدر تاريكي راه مي رويم
- عبدالولي منگلد افغانستان په ادبي کتابتون کې يوه بله شعري ټولګه ورزياته شوه
- احمد وحید صادقی نگرشی کوتاهی بر گوشه های از زنده گی و اندیشه های فلسفی – عرفانی مولانا جلال الدین محمدبلخی
- محمدنبي عظيمينگاهی به مجموعه ؛ داستانی : رازهای قلعهء قرمز
- سلیم سلیمیچند حرفی در باره پايان رمان « سايه های هول
- فرزاد کنزالمهملات والکاذیب
- محمدنبي عظيمي"نیم نگاهی بر ائتلاف های تنظیمی در افغانستان"
- محمدنبي عظيميواهمه های زمیني
- اکرام کمالدر اشراق نيلوفر
- چند کتاب تازه از میرزاآقا عسگری (مانی)
- کمانگيربخشی از خاطرات جنرال تامی فرانکس : فرمانده پيشين نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان
- جواد نصرياندو قرن با مطبوعات فارسي زبان خارج از كشور در قاره آسيا