آقای داکتر صاحب "مرادی " نویسنده تاریخ بدخشان !
1- ازینکه شما در ولسوالی شهر بزرگ ولایت فرهنگی بدخشان در یک خانوادۀ غریب دهقان چشم بدنیا گشوده اید جای نهایت مسرت بما میباشد ؛ زیرا هرکه و هرچه باشید باز هم فریادی از ستمکشان را درگلوی شما سراغ کرده میتوانیم .
2- آنکه شما با زیور دانش وخرد عصر زمان تقریباً آراسته و صاحب دوکتورا گردیده اید ، باعث خورسندی همه هموطنان چیز فهم شما نیز میگردد . به گفته حجت خراسان که : دانا مثل مشک، دانش از او بوی .
3- در کتاب تاریخ بدخشان شما فصل های بسیار گرانبهای نیز از نگاهی واقعات و تحلیل های تاریخی سیاسی فرهنگی ، اقتصادی اجتماعی ، معرفی جغرافیا و غیره موجود است که در همراهی با تعداد از مقالات علمی ، تحلیلی و تحقیقی تان بر آگاهی نسلهای زجرکشیده و عذاب دیده ملت ما بخصوص اقلیت های قومی ، مذهبی که از همه بیشتر ستم کشیده اند تاجایی مفید و مثبت واقع میگردد.
4-؛ ولی متاسفا نه آنهمه مزایا ، خوبی ها و زحمات شما درمثالهای دشمنانه و ناجوانمردانۀ به اصطلاح (تاریخ رشیدی – وغایب غلبک اف)(1) (جاسوس دستگاه استخبارات روس ) علیه اسماعیلیان شریف پهلوانان جان برکف مبارزه برضد استعمار عرب و ناسیونالیزم افراطی مربوط به آن، زیرسوال رفته است... درصفحۀ 493 ) تحت نام "شاه رضی الدین و اسماعیلیان بدخشان"(2) از شما در ذهنیت پیروان و دانشمندان این جنبش تاریخی عکس دیگری را تصویر نموده است که حتی به شخصیت شما بصفت یک فرزند آگاه ، خلف ، حقیقت گو ، مبرا از تعصب ، ستمگرایی وفرصت طلبی صدمه وارد می سازد .
درحقیقت شما جنبشی را که در راس آن بزرگترین روشنفکران "دانشمندان ، متفکرین آریایی نژاد ؛ چون : نخشبی ، حاتم رازی ،بعلمی ، رودکی ابن سینا ،حسنک ابن میکال وزیر ، ناصرخسرو بلخی ، سید نا حسن صبا ،عبدالملک عطاش و حتی نصرالدین طوسی وغیره قرار داشته اند ؛ ویا همقطاران اندیشه های والای آنها چون: مولانا جلاالدین بلخی ومرادش شمس تبریز ،عطار و سنایی که گرفتن نام آنهمه بزرگوران به طول کلام منجر میگردد به نوعی از زبان دشمنان شان ازطریق خود دشنام داده اید .
چنانچه شاعری گفته است :
کسانیکه پیغام دشمن برند زدشمن هماناکه دشمن ترند
گویا سخن ویا نوشته شما بدان می ما ند که : کسی بخواهد کسی دیگر را از زبان مخالفش بگوید که تو درحقیقت اینطور هستی که فلانی گفته و ازین طریق آن کس را در میان دیگران توهین کند .حالانکه در دل خودش میخواهد که اورا توهین کند . شما هم با دست دیگران به سینۀ اسماعیلیان هموطن بدخشانی تان مشت حواله کرده اید. گرچه درتاریخ ازین گونه مشت ها برچسپ ها برسینۀ اسماعیلیان توسط مخالفان زیاد حواله گردیده که حاجت به یاد آوری ندارد. ولی درعصر حاضر که عصر خود شناسی بشریت است دامن زدن به این مسایل شرم آور و ننگین است ، آنهم توسط روشنفکری از بدخشان ، نهایت تاثرآورآست اگر دریک روی تاریخ شما افتخارات تاریخی آنها افتخار منطقه محسوب گردیده ؛ولی در روی دیگر جنبش و مذهب آنها باقلم شما چراغ کش ، ملحد و چیزهای نامربوط دیگر که قابلیت ذکر را ندارند معرفی میگردد . همچنان مثالیکه دربالا داده شد . شما بناء به گفته خود تان این سخنان تاریخ رشیدی و (غلبک اف) را دربارۀ اسماعیلیان به صفت برچسپ ها گویا قبول نداشته اید ، اما نمی دانم روی چه هدفی شاید بخاطر استفادۀ سیاسی مذهبی از زورمندان متعصب و خوشگویی بدشمنان اسماعیلیه علیه تحکیم پیوند های ملی بدخشانیان که در حقیقت آبریختن به آسیاب دشمنان است و یا اهداف دیگر درج کتاب خود نموده باشید؟ زیرا آنرا از زبان خود رد نکرده اید و از فحوای کلام شما چنین استنباط میشود که شاید این تهمت ها چون باغ افسانوی الموت و حشاشین ویا باغ جادویی یمگان (بخدمت گرفتن دیو و پری) حقیقت داشته باشند ؛ ولی دوستان اسماعیلی شما آنرا نمی پذیرند !!؟ .
اگر برآن برچسپ ها فرضاً عقیده ندارید باید اقلاً می نوشتید که : دشمنان این مذهب با برچسپ های غیرعادلانه که حقیقت نداشتند بخاطر رقابت های گوناگون در نوشته های خویش به شاه رضی الدین و اسماعیلیان چنین و چنان میگویند – که از جمله مثلاً : رشیدی درتاریخش و غایب غلبک اف و غیره ....
وبعد ماخذ آن کتاب را درج صفحات کتاب خود مینمودید . ولی شما متسفانه چنین نکرده اید .
بلکه خود خبر نگار تهمت های دشمنان تحکیم پیوند های ملی بدخشانیان و تقرب اسلامی میان آنها گشته اید که برای نفع استعمار روس و انگلیس تاکنون هم یک ضرورت مبرم میباشد .
معنی این سخن چنین است : چون استعمار روس وانگلیس مناطق راست سواحل آمو قطۀ وسیع و استراتیژیک بدخشان را از بدنۀ بدخشان قیچی نموده و آنرا غصب نموده اند از برای آنکه سایر اقوام بدخشان ازمردم این منطقه و اشغال مناطق شان توسط روس پشتیبانی ننمایند . تا استعمارگران بتوانند با دامن زدن تعصبات مذهبی و برچسپ ها ذهنیت عامه دیگر اقوام را درمقابل اهالی مسلمان اسماعیلی مذهب مناطق ذکرشده مغشوش نموده وبا عث تحریک، تعصب و بد بینی علیه آنها گردند . وبا دسایس گوناگون از جمله توسط نویسنده گان اجیر خود چون رشیدی ، غلبک اف و امثال آنها این لقمه تازه را فرو بلعیده باشند . وهستند کسانی هم که تا عصر کنونی ما هم به این تقسیم استعمار و ضعیف کردن هرچه بیشتر اسماعیلیان تحقیر وتوهین آنها درنزد پیروان دیگر مذاهب از جمله برادران مسلمان و متدین اهل سنت و سایر اقوام بدخشان جهت بدست آوردن اهداف و منافع گوناگون سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی بهره میبرند .واین خود جفایست بربدخشانیان شریف که قرن ها با وجود حملات اشغالگران و مذاهب مختلف باهم متحدانه زندگی کرده اند .که جناب مرادی صاحب باید به آن توجه داشته باشند. زیرا بدخشان به وحدت – تقرب و یکدیگر فهمی و آگاهی تودۀ نیاز دارد که درمقابله با آن اینگونه نوشته ها ولودر زیر هرلفافۀ ونقابی هم که آنرا پنهان نموده باشند و دلیل های به اصطلاح دعواجلابانه هم اگر جهت تبریۀ خویش ارقام نمایند بازهم نوعی از تخریب شمرده میشود . که هدف حمله اولی آن تخریب تحکیم پیوند های ملی و تقرب اسلامی میان بدخشانیان میباشد . همچنانکه این نوشتار در صفحۀ 493 تاریخ بدخشان بصورت آشکارا به آدرس اسماعیلیان بدخشان منتهی بازیرکی توسط شما صورت گرفته است.که متن نوشتۀ تحقیقی این صفحات شمارا بعداً در اخیر این نوشتار عیناً نقل مینمایم.
متاسفانه چنانکه قبلاً هم اشاره کردیم درخود ولایت بدخشان وچه درمرکزافغانستان عدۀ زیادی از افراد و اشخاص حتی درچوکی های بالایی ادارۀ فعلی موجود هستند که با استفادۀ تبلیغاتی از همینگونه نوشته های ضد اسماعیلی و یا کتب دیگر مثلاً رهنمایی قطغن مربوط نادرخان وغیره....حقوق اسماعیلیان را درتمام عرصه های حیات اجتماعی ،اقتصادی ،سیاسی ، فرهنگی وغیره به نفع اهداف شوم خویش زیرپانموه – باعث آن میگردند تاسهم مشارکت ملی کدرهای اسماعیلی را درپست های مهم قوۀ اجراییه ، مقننه وقضایه از میان برداشته و به جرم اینکه مربوط به این طریقه یا جنبش دفاع از خاک ، سنت و فرهنگ آریانای کهن درپرتو تعالیم اسلامی میباشند . باید درجامعۀ افغانستان انگشت نما ،تجرید و بدون رشد باقی بمانند.
وبر روی تاریخ پرافتخار وخدمات تاریخی آنها درعرصه ها گوناگون حیات زیست طی قرنها موجودیت شان پردۀ سیاه تاریک انداخته شود ، تا تنور تعصب دشمنان آنها همچنان شعله ور باقی بماند . و آن هنگامیکه ضرورت های سیاسی ،فرهنگی ،اجتماعی و اقتصادی احساس گردد به نفع خویش استفاده برند .
ناگفته نماند که موقعیت جیوپولیتیکی و فرهنگی تابناک این منطقه و تاریخ مردم آن که حکایت از تشکیل دولت های گوناگون آریایی مثلاً از جمله پیشدادیان تحت رهبری فریدون رامینماید باعث آن گردیده که درعصر کنونی هم مشکلات زیاد وخطرناکی را بازهم از سربگذرانند .
زیرا اینجا نقطه کلیدی راه ابریشم است ! لذا چشم حسود و آزمند همه تجاران ملی وبین المللی ،مافیای گوناگون اقتصادی ، قاچاقبران گونه گونه گروه های منفعت جوی که از خود دستگاه عوام فریبی را به خاطر جمع آوری ثروت و ایجاد شرکت های تجارتی درین منطقه میخواهند به سوی تخریب و ضعیف کردن فرهنگ ، اتوریته ملی و اجتماعی این مردم گردانیده است . که به گمان ما نوشته های با چنان جملات هم یکی از تیرهای در ترکش این گروپ های منفعت جوی میباشد که به سوی پامیری های بدخشانی پرتاب میگردد.لذا مردم بیچارۀ این منطقه از مشکل ترین وخطرناکترین دوران معاصرخود درحال عبور هستند که بنابه گفته یک دانشمند و شاعر اسماعیلی " انشاالله کاروان به مشکلات مواجه شدۀ این مردم یعنی اسماعیلیان بدخشان درزیرلوای مکتب توحید ،فرهنگ و طریقۀ انسان دوستانۀحجت خراسان و صدها داعیان امتحان دادۀ این جنبش تاریخی که یگانه مذهب تحکیم یافتۀاسلامی اهل تشیع میباشد با استفاده ازتجارب بیرون رفت های تاریخ پرافتخارخویش از همه دام های استعماری ،استکباری و حیله های تجاران دوست نمای خارجی ها ومعامله گری های آنها ،دسایس منفعت جویان،قدرت طلبان مافیایی وغیره سربلندانه بدرخواهند آمد ،بنابر ضرب المثل وطنی که "زمستان میگزرد و روسیاهی نصیب ذغال خواهد بود ".
واز داکترصاحب مرادی هم خواهشمندیم که با درنظرداشت موضوعات فوق که اسماعیلیان محروم بدخشان ویا به عنوان دیگر پامیر بدخشان دریک شرایط دشوار تاریخی قرارگرفته اند هوشیارانه عمل نماید.نگذارند که دست های شوم تفرقه جویی منفعت جویان مافیایی داخلی وخارجی با اشکال و دعوت های گوناگون حتی فرهنگ ستیزی زیرنقاب گوناگون معامله و مافیایی که از خارج ویا داخل رهبری میگردد با عوامل و اهداف کشورهای همسایه که مناطق از بدخشان را درتصرف خویش دارند یکجا خمیر گردیده باعث تجزیۀ همین بدخشان عذاب دیده و جفا کشیدۀ کنونی گردد. وعدۀ بخاطر بدست آوردن منفعت درنقطه های کلیدی راه ابریشم بدخشان از نوشته های شما استفاده سو نمایند، اگرچه در عصر کنونی که افغانستان به یک قربانی ومسلخ شبه است برنویسنده گان آگاه وطن است تا نگذاریم دشمنان مردم شریف ما بازهم بیشتر برای فروبلعیدن مناطق سرحدی و مرکزی وطن ما با تفرقه اندازی میان ملیت ها و پیروان مذاهب مختلف از طریق تبلیغات استفاده برده وهریک پارچۀ از منفعت را به زیان ملت ما به دهان گیرند .
(1) راجع به غایب غالب اف در اسناد کمیساری سرحدی اشکاشم بدخشان افغانستان که اورا جاسوس روس معرفی می نمود مکتوباتی موجود بود که متاسفانه بعد از حمله مجاهدین به اشکاشم در اثر جهل عدۀ از تفنگ داران شاید نابود شده باشد.
(2) راجع به شاه رضی الدین آخرین امام محمد شاهی اسماعیلی دربدخشان تاریخ مختصر اسماعیلیه معلومات داده است . همچنان درنوشتۀ انترنیتی محترم دولت محمد "جوشن " شاعرونویسندۀ بدخشانی تحت عنوان اشکاشم درآئینۀ تاریخ معلومات داده شده است.
بدخشان ،اسماعیلیان و شاه رضی الدین نویسنده داکترصاحب
مرادی بدخشان دریاریخ
بنابه نوشتۀ محمد حیدر در"تاریخ رشید" درسال 1904/910 مرکز ولایت بدخشان درقلعۀ ظفر ،موقعیت داشت .جغرافیای بدخشان درین زمان به چهار قسم تقسیم گردیده بود قسم بالایی آن کاشغر بوده آنرا میرزا ابوبکر کاشغری وبعد سلطان سعید کاشغری استیلا کرده داخل دیوان کاشغری نمودند .یعنی ساکنان این قسم بدخشان به کاشغر خراجات میپرداختند .
قسم پایان و نسباً هموار و پر درآمد آن در دست ازبکان (شیبانی)و از مردم بدخشان خراج میستاندند .قسم سوم آن منطقۀ میانۀ بدخشان بود ، در آمد آنر شاه رضی الدین ملقب به " چراغ کش" میگرفت .بیشتر مردم این ساحه قسماً ساحات دیگر در مذهب او " اسماعیلیه " بودند بخش چهار به تعبیر میرزا حیدر عبارت از تنگی های بدخشان بود ،که "قلعۀ ظفر" با اراضی دور واطراف آن دربرمیگرفت .
در دورۀ هجوم ازبکها به بدخشان در سال 1504/ 915 این مملکت مدتی بی پادشاه مانده است . نماینده گان بخشی از مردم بدخشان که از پیر روحانی خود ناصر خسرو ومذهب اسماعیلیه را قبول کرده بودند به سیستان رفته و به موافقه شا ه سیستان ، رضی الدین را باخود به بدخشان آوردند و بحیث پیرو پیشوای مذهبی اسماعیلیان و امیر خود مورد حمایت قرار دادند.
بنابر توضیحات مورخ (غالب غایب اف ) در تاریخ "ختلان" ک از منبع قبلی روایت شده است در آن زمان در بدخشان شاه رضی الدین نام " چراغ کش" پیدا شده بود . هرکسی را اتباع او از غیر اسماعیلی میافتند ، میکشتند و آن سبب نجات و صواب آخرت میدانستند .از جهت وی راه ها مسدود بود .و رفتن به بدخشان مشکل گشته ، شاه رضی الدین از جمله ملاحده (ملحدان) کوهستان (شاید قهستان ایران بود .....اکثر اهالی بدخشان آن مذهب دارند ،عالم را قدیم مدانند وبعث و نثر را قایل نیستند . ومیگویند : مقید به حکام شریعت بودن ، درزمان پیغمبر برهمه فرض بود ، این زمان آنچه فرض است ، کلمه طیبه گفتن و به معنی ن گرویدن فرض است . دیگر احکام مفقود است .وطی (علاقه جنسی ) با ذات خود حلال است وحیل است . آن مقید به نکاح نیست ، به هر کی وطی ممکن باشد و تابع رغبت نماید حلال است . واگر همه دختر وپسرو مادر باشند وخون ومال همه برهمه حلال است .مذهب ملاحده بدترین کفر درعالم ، بااینکه مردم راغ و اکثر هزاره جات ،بدخشان (منظور مناطق شیعه نشین است) به وی اطاعت کرده بودند .وی استیلای تمام داشت ،تمام اهالی بدخشان از دور و نزدیک (ازترس )عایبانه وحاضرانه به وی (شاه رضی الدین )توسل می جستند .( وخود داکتر می گوید) از توضیحات میرزا حیدر بی می آید که اکثر مردم بدخشان قبل از هجوم ازبکها به مذهب شاه رضی الدین تمایل داشتند. یا از ترس بدان رو آورده اند .بنا به نوشته میرزا حیدر "اسماعیلیا منطقه قهسان (کوهستان ) ایران را درجنوب شرقی خراسان "چراغ کش "یا "بزغاله بند"مینامند .زیرا اسماعیلیان زن و مرد درشب یلدا یکجا به در "جماعتخانه وتکیه خانه خانه ها " گرد آمده و پس از ذکر گرفتن و خواندن اوراد خوردن شراب ، بزغالۀ راکه با رنگ سبز رنگ کرده وآماده ساخته بودند،آورده به پایۀ چراغ می بستند .پس از انتهای مراسم عبادت ، بزغاله را ناگهان میرمانیدند(میترسانیدند) از رمانیدن بزغاله چراغ افتاده و خاموش می شد و مراسم لذت یابی شهوانی بین زنان و مرادان جماعتخانه شروع میشد . هرکس درتاریکی شب که شرم و حیا را میپوشانید، جفت خود را پیدا میکرد. به باور برخی از نگارش گران مسایل اجتماعی درسالهای نخستین سده بیستم میلادی در مناطق اسماعیلیه بدخشان رسمی وجود داشت بنام "توت مال" پیروان مذهب شاه رضی الدین درهنگام پخته شدن ، توت در روز معینی زن مرد به سرو روی خود آب "شاه توت" را مالیده و چهره خود را سیاه کرده در خانۀ تاریکی در آمده وبعد از خاموش کردن چراغ صرف نظر از علایق هم پیوندی ،سن وسال با خویش و تبار در افتاده علاقۀ جنسی میکردند .
و بعد هم آقای داکتر مرادی طورما دیگری که معنی تائید و رد را نمیدهد ؛ باید گفت که منسوب نمودن همچو برچسپ ها به جریان اسماعیلیه در اجرا نمودن از این قبیل عملهای ناشایسته از روز های اول پیدایش آن جریان جای داشته است . وبازهم برای بیشتر تحقیر کردن اسما عیلیان زیر پوشش تحقیق بازهم نوشتۀ دشمن و ناشناس شخص دیگری را مثال آورده وبه ادمۀ جملات بالای خویش می نویسد .
" چنانچه فرقانی درتحقیق خود نوشته است " ازهمه غلات (مبالغه گران ) معروف ترا ابوالخطاب بود... و از پایه گزاران اولیه اسماعیلیه بود ... وی عقیدۀ بدعت آمیز مانند اباحه (مشروعیت) محارم ،زنا ،لوط ، دزدی ،شرب ، خمر، ترک نماز و روزه و حج را بمیان آورد)).
ما گفتار های خوب وبد داکتر مرادی را درینجا ختم نموده همین قدر میگویم که ابولخطاب یکی از مبلغین فقه جعفری به فرمان حضرت امام جعفرصادق (ع) بوده است و به همه دانشمندان دین معلوم است که مذهب حنفی را با استفاده از عقاید اهل سنت به میان آورد . وقضاوت را به وجدان های سا لم اندیش جامعه میگزاریم .
January 8th, 2012
برداشت و بازنویسی درونمایه این تارنما در جاهای دیگر آزاد است. خواهشمندم، خاستگاه را یادآوری نمایید.
- مترجم: پیامفصلهایی از کتاب «نقابزدایی از چهرهٔ اقتصاد: از قدرت و آز تا همدردی و منفعت عامه»
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصل دهم)
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصل نهم) ــ ۲
- مترجم: پیامفصلهایی از کتاب: «نقابزدایی از چهرهٔ اقتصاد: از قدرت و آز تا همدردی و منفعت عامه»
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست سرمایه اثر کارل مارکس (فصل نهم) ــ ۱
- انتشارات تهران ترجمه سومین رمان خالد حسینی با عنوان «و کوهها طنین انداختند» منتشر شد
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصل هشتم)
- خسرو باقریپیر پرنیاناندیش
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصل هفتم)
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصل ششم)
- بر گردان از انور میرستاریکتاب بلژیک و بمب
- عزیزه عنایت مروری براثرگرانبهای نمک درشعر فارسی !
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصل پنجم)
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصلهای سوم و چهارم)
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصلهای اول و دوم)
- ناصر اصغریدر سالگرد قتل تروتسكی، معرفی یك شاهكار
- برگردان، تلخیص و تحلیل از داکتر خلیل ودادخوشحالخان ختک آغازگر ادبیات ملی شعری ( پشتو)
- جميله پلوشهحقوق زن در گذرتاريخ
- ناصر اصغریلنین: معرفی یك كتاب
- Sumaia Frotan افغانی
- اسدالله شفاییماموریت سقوط
- پوهندوی شیما«غفوری»رنگها و برداشت های من
- لنیندربارۀ مبارزۀ مسلحانۀ جدا از توده
- امیر کشفیبرتراند راسل در مقام فیلسوف
- ترجمه محسن فریدنی و ا. صادقینشریات و تشکیلات کارگری
- نگارش از: نذیر ظفرپرستو های شاعرانه
- لنیننامه به کمونیستهای : آلمان ، اتریش و لهستان
- مجموعه آثار لنینبه جمهوریهای شوروی قفقاز
- مجموعه آثار لنین، جلد ۲۴، ص ۵۴-۴۲نامههایی دربارۀ تاکتیکها [1]
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)امنیت ملی
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)پلیسان نواحی مطمئین ترین حافظان جان ومال مردم (محافظت عامه)
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)قوای مسلح پلیس:همکار شاروال درتنظیم شهرها(نظم عامه)
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت) قوای مسلح- فصل دوم - پلیس ترافیک
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت) قوای مسلح- بخش دوم (پلیس وسارندوی)
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)فصل هجده همقوای مسلح
- گزیدۀ مقالات از ولادیمیر ایلیچ لنیندر برخورد به خرده بورژوازی
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)فصل چهاردهم قوای مسلح
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت) فصل سیزدهم قوای مسلح
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت) فصل نهم قوای مسلح
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)قوای مسلح فصل هشتم
- کمونیستهای انقلابیقهرمانان فریب و اشتباهات بلشویکها [1]
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)فصل ششم و فصل هفتمقوای مسلح
- اثر جان پرکینزاعترافات جنايتكار اقتصادي
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)فصل چهارم و فصل پنجم قوای مسلح
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)فصل سوم (قوای مسلح)
- برگردان: شيرين روشارمارکس و قرن بيست و يکم
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)فصل دوم قوای مسلح
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)قوای مسلح
- پراودای. ج. تسره تلی و مبارزۀ طبقاتی
- کمیتۀ از زندان تا تبعیدمدخلی بر جلد یک سرمایه
- ک. کائوتسکی نیروهای محرکه و چشم اندازهای انقلاب روسیه
- شاپور احمديبادهپيمايي با اژدها در تموز
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)قوای مسلح
- شاپور احمديشعر بيقهرمان
- محمدنبی عظیمی نگاهی به برگردان دوباره کتاب تلک خرس
- شاپور احمديگزيدهي هفتگانه
- پيام پرتوىفلسطين و اسراييل- تجزيه و تحليل از نگاه چپ
- برگردان از عارف عرفانکتاب افغانستان درعقب پرده دود
- شاپور احمديدر حاشیهی متن الف
- امان معاشرروحنامه
- شاپور احمدياندامهاي نقرهاي ما چند نفر
- برگردان- محمدعارف عرفانافغانستان درعقب پردۀ دوُد)بخش ششم)
- شاپور احمديبندهاي پيشكشي فرشتهها
- برگردان- محمدعارف عرفان افغانستان درعقب پردۀ دوُد
- برگردان از عارف عرفانافغا نستان درعقب پرده دود-پی دی اف چهارم
- برگردان از عارف عرفانافغانستان درعقب پرده دود
- شاپور احمديدر پوكههاي زمهرير
- برگردان از عارف عرفانافغانستان درعقب پردۀ دود-دوم
- برگردان از عارف عرفانافغانستان عقب پردۀ دود-اول
- برگردان شاپور احمدیروبن داريو
- پوهندوی شیما غفوریمن و «لبخند شیطان»
- سید محمد اشرف فروغ سگ ها می جنگند
- شاپور احمديگاهي خاطرهي عشقي اندوهناك از زمانهاي اكنون
- امان معاشرافغانستان تخته خیز استعمار
- امان معاشر«ابرها بر شانه»
- امان معاشرسرزمین دسایس
- اسدالله جعفری امام صادق،برهان عرفان- عرفان برهان
- شیرین نظیری فعال حقوق زندخت غروب مجموعه شعر ازبانوعزیزه عنایت
- محمد عالم افتخارموفقیت بزرگ تازه برای کتاب و تئوری گوهر اصیل آدمی
- سلیمان راوشسکوت فرهنگیان { بخش 5}
- امان معاشراندمه ها اثر خلیل حیفی از چاپ برآمد
- شاپور احمديديوها و دلبندگونيپوشم
- داکتر عزیز فاریابینیمی نگاه به ( گلزمین وفا )- مجموعۀ اشعار شادروان استاد سید محمد ( دروگر )
- سلیمان راوشسکوت فرهنگیان
- محمد عوض نبی زادهجلداول کتاب مجموعه ی مقالات
- گزارنده: عزیز آریانفرخاستگاه و پرورشگاه تاجیک ها
- برگردان: ا. م. شیریدوره استالین بگواهی آمار و ارقام بخش چهارم (آخر)
- بقلم دکتر محمود صفریانسفر نامه ی دنیای ارواح پرتوی دیگری از فانوس خرد
- نگاه گر: صدیق رهپو طرزینگاهی به خاطرات محمود طرزی
- نوشته گنادی زیوگانوفدوره استالین بگواهی آمار و ارقام(بخش سوّم)
- نوشته گنادی زیوگانوفدوره استالین بگواهی آمار و ارقام
- ماریا دارومجموعه ء از اشعار دلنشین شاعر جوان محترم « نذیر ظفر » تحت عنوان « شب یلدا » تازه از طبع برآمد
- اثراستثنائی عبیدالله «حبیب»
- سلیمان راوشخُراسان (خوراسان)فصل سوم کتاب نام و ننگ
- عزیز آریانفرنگاهی به کتاب «میراث ایران»ِ ریچارد نلسون فرای
- امان معاشرمعرفی کتاب
- سلیمان راوشخُراسان (خوراسان)بخش دوم
- مصلح سلجوقینگاهی کوتاه به مجموعۀ شعر حسین وفا سلجوقی
- رضا اغنمیسفرنامه دنیای ارواح
- سلیمان راوشخُراسان (خوراسان) فصل سوم کتاب نام و ننگ
- گزارنده عزيز آريانفركتاب تذكر الانقلاب
- صدیق رهپو طرزیآخرین اثر محمود طرزی
- کوچی مسافردروغهای شاخدار
- دوکتور سید احمد جهشدر بارهء کتاب گوهر اصیل آدمی و نظریات محترمه ماریا دارو
- از قلم : ماریا دارونگاهی بر کتاب «گوهر اصیل آدمی» و فهم و هضم آن
- تهیه و نگارش: میر عبدالواحد سادات افغانستان در چنبره یی جيو اکونومی امريکا قسمت پنجم
- لیلا فرجامیرودخانه ای که از ماه می گذرد
- محمود فاضلی بیرجندیآشنایی با برگردانی تازه از یک کتاب
- سلیمان کبیر نوریجایزه ای بالاتر از « نوبل» و « اسکار»... برای کتاب گوهر اصیل آدمی
- میرعبدالواحد ساداتافغانستان در چنبره یی جيو اکونومی امريکابخش چهارم
- تهیه و نگارش: میرعبدالواحد ساداتافغانستان در چنبرۀ جیو اکونومی امریکا
- پروفیسر عبدالواسع لطیفیپا برهنه باز کشت
- فهیمی تجدید تعریف و شناخت انسان در اثر« گوهر اصیل آدمی »
- Translated from Dari by Mir Hekmatuallah SadatAfghanistan: The Land of Epics and Tragedy
- نویسنده اسپندکوهیمشوره های دوستانه
- داکتر سرگی کورگینیان بعد از سرمایه داری مانیفستِ جُنبشِ «ماهیتِ زمان»
- امان معاشرافغانستان اؤزبیکلري خلق قؤشیقلري
- گلن ال. کارلسازمان سیا به روایت بازجوی سیا-11
- میرعنایت الله ساداتآشنایی با سایه روشن
- غلام نبی اوسپرین ــ یورشدافغانستان د ادبیاتو ځلانده« غمي »
- برتراند راسلشناخت ما از جهان بیرونی
- جين هيرشفيلدلابهلاي تيغههاي زمردين
- نوشتۀ ر.رخشانیسرچشمه های مدرنیته
- قیوم بشیرقزلباش و هزاره در لابلای تاریخ افغانستان
- بنیاد عبدالرحمان برومندکشتار زندانیان سیاسی ایران در سال ۱۳۶۷
- برگردان شاپور احمديروبن داريو
- اثر جان پرکینزاعترافات جنایتکار اقتصادی
- امیلیا اسپارتکمکثی کوتاه در مورد کتاب «گردنبند مروارید»
- برگردان: ا. م. شیریفصلی از کتاب «پیراهن سیاهان و سرخها: فاشیزم عقلانی و سقوط کمونیسم»قسمت پایانی
- برگردان: ا. م. شیریفصلی از کتاب «پیراهن سیاهان و سرخها: فاشیزم عقلانی و سقوط کمونیسم»قسمت سوّم
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محوینقد مارکسیسم دربارۀ نظریۀ روانکاوی
- برگردان: ا. م. شیریفصلی از کتاب «پیراهن سیاهان و سرخها: فاشیزم عقلانی و سقوط کمونیسم»قسمت دوم
- برگردان: ا. م. شیریفصلی از کتاب «پیراهن سیاهان و سرخها: فاشیسم عقلانی و سقوط کمونیسم»
- سید نبیل شمیمناله های پناهجویان
- نوشتۀ ایو میشو سنجه های زیبایی شناسی و داوری سلیقه
- نجیبه آرش عجایب هفتگانهء جهان در سده های میانه
- فريدون گيلانیدر باره سه کتاب آخرم
- رضا اغنمیوصیت نامه خدا
- نگارش: ش. بامدادکودکان درجنگ
- مشعل حریردر شگفتی یک گمنام
- گزینۀ نبشته های نیلاب موج سلامگردنبند مروارید
- عبدالحسیب شریفیچاپ و انتشار دو مجموعهي شعر و يك مجموعهي داستان در تخار
- محمداسحاق فیاضیاد گل سرخ
- بزرگترین چالش در مقابل بشریتآینده طلایی
- دکتر عبدالحسین زرین کوبدوقرن سکوت
- سراج الدین ادیب«کتابخانه سیار با صدها آثار کلیدی ماندگار »
- محمود صفریانکتاب وصیت نامه خدا
- حمید محوینقدی دربارۀ : «بادام های زمینی» اثر رضا بی شتاب
- محمد اسحاق ثنا رومان پا برهنه باز گشت
- سلیمان کبیر نورییک پیغام ملی و وطنی و یک دعوت تاریخی و انسانی
- عزیز آریانفرپیرامون کتاب دولت و اپوزیسیون در افغانستان از 1919 تا 1953
- مترجم : حمید محویسومین جنگ جهانی آماده می شود: هدف، ایران
- مترجم : حمید محویسومین جنگ جهانی آماده می شود : هدف ایران
- نوشته هوشنگ معین زادهوصیت نامه خدا
- مترجم : حمید محویتأملاتی در باره ی تاریخ مسیحیت نخستین
- گزارنده به دری: عزیز آریانفردولت و اپوزیسیون در افغانستان
- عبدالو کیل کوچی کتاب ، یادی ازسر زمین شمالی قدیم
- نیلاب موج سلام« پرندگان بیبال » در آبهای سیال
- محمد یعقوب هادییادداشت های «تصویری ازگوانتانامو» تبرئه جنایات مشابه
- شباهنگ رادجنگ و اوضاع افغانستان
- آشیل بخاراییکتابی ؛ همسنگ آثار رهبران کبیر تحولات تاریخ
- سلیمان راوشسه واکنش - تکاوران تیزپوی خرد در خراسان
- نویسنده:عبدالسلام ضعیفعبور از خط سرخ [در گوانتامامو ]
- مـتـرجـــم: ابراهیم شیریاستالین و تجدد بخش پایانی
- ایرینا کورشونوفنیلوفر و آتش
- مـتـرجـــم: ابراهیم شیریاستالین و تجدد بخش پنجم
- مـتـرجـــم: ابراهیم شیریاستالین و تجدد بخش چهارم
- نوشته: گوالیم رابرتس قوهء فکری کودک تانرا بلند ببرید
- گزارنده به دری: عزیز آریانفرنبرد افغانی استالین
- گزارنده : عزیز آریانفراسناد محرم تازه افشا شده بایگانی های شوروی پیشین در باره افغانستان بخش دوم
- گزارنده : عزیز آریانفراسناد محرم بایگانی های شوروی در باره افغانستان
- ی.بیدار سر نوشت خانواده در جوامع غربی
- امان معاشرراز هستی
- میر عبدالواحد ساداتآشنایی با «مکاتیب افغانی»
- مـتـرجـــم: ابراهیم شیریاستالین و تجدد بخش سوم
- شمس حیدریاردو وسیاست در سه دهه اخیر به زبان انگلیسی
- دکتر بیژن باراننقد کتاب: آنتالوژی صدای اعتراض قلم- تابستان 2009 ایران
- مسعود حنیفخانه وخانواده ،کانون خوشبختی وسعادت
- گنادی زیوگانفاستالین و تجدّد بخش دوّم
- ژرژ پولیتزرفلسفۀ عصر روشنایی و تفکر مدرن
- گنادی زیوگانف استالین و تجدّد
- گزارنده به دری: عزیز آریانفرمهمان ناخوانده در کابل
- گزارنده به دری: عزیز آریانفربحران اعتماد سال های 1940-1941 در آسیای میانه
- گزارنده به دری: عزیز آریانفرعملیات «امان الله» و «تبت»
- گزارنده: عزیز آریانفرماجرای پیر شامی [گیلانی]
- گزارنده: عزیز آریانفرواپسین پیروزی نادر خان
- گزارنده: عزیز آریانفرخون های تازه بر زمین نوار قبایل «آزاد»
- نویسنده : مهرالدین مشید "گذرگاۀ بسته" * فریادی در دل سنگین تاریخ
- گزارنده: عزیز آریانفراشغال کابل از سوی قبایل مرزی [هند بریتانیایی] و به پادشاهی رسیدن نادر
- گزارنده به دری: عزیز آریانفرسرنگونی امان الله خان
- گزارنده: عزیز آریانفرانتقام نافرجام کمینترن در «دهلیز افغانستان»و سرنگونی امان الله خان
- میم -میهن فدا(( جنگ های کابل (( زرافهء قشنگ
- میم -میهن فداجنگ های کابل (( زرافهء قشنگ((
- عزیز آریانفربر گرفته از کتاب نبرد افغانی استالین: سیاست قدرت های بزرگ در افغانستان و قبایل پشتون
- خلیل الله عالم جنگ قصابان نبرد نابرابر
- نویسنده : دکتورغلام حیدریقینسخنی چندپیرامون کتاب « لیلی ومجنون »اثرابوبکریقین (قسمت سوم)
- دوکتورغلام حیدریقینسخنی چندپیرامون کتاب « لیلی ومجنون » اثرابوبکریقین ) قسمت دوم(
- نویسنده : دکتورغلام حیدریقینسخنی چندپیرامون کتاب « لیلی ومجنون » اثرابوبکریقین
- گزارنده: عزیز آریانفرنبرد افغانی استالین(سیاست قدرت های بزرگ در افغانستان وقبایل پشتون)
- نویسنده : پیکارجونکاتی چند پیرامون کتاب « تولدی دیگر»
- میرزا آقا عسگری (مانی)«ظهور»، کتابی برای برونرفت از خرافات
- دوکتور خلیل الله وداد بارشزمامداری امیر حبیب الله کلکانی
- نویسنده : سید عبدالقدوس سیدکتاب جنگ های کابل ۱۳۷۱ – ۱۳۷۵ خورشیدی زیر چاپ رفت
- امان معاشر اعیادمغان
- شریفیچند کوچه دورتر
- ابراهیم سهارکتاب سرنوشت غم انگیز درافغانستان
- امان معاشر بیدلستان و گلدسته
- از دکتر شعاع الدین شفا *ظهور، حکایت من و امام زمان
- رضا اغنمیبشارت
- امان معاشرشگوفه های احساس
- صدیق رهپو طرزینگاهی به کتاب آینده افغانستان
- محمد نبی عظیمیسگ شریر همسایه
- گزارنده به دری: عزیز آریانفر امير امان الله و آسياي ميانه شوروي
- ص.وفانگاهی کوتاه بر يکی دو اثر وکار کردهايی احمد فريد طهماس
- گزارنده به دری: عزیز آریانفرتاریخ در سیما ها:هنگامه انور پاشا درآسیای میانه و بازتاب آن در افغانستان
- بهرام معصومى كشور ايران، كشور كوروش و داراست
- فضل الرحیم رحیمنام عتیق رحیمی ، در فهرست برنده گان صدوپنچ سال فعالیت جایزه ادبی گنکور فرانسه
- فاطمه سعيدی (مادر شايگان)برای فرزندان من اشک تمساح نريزيد!
- صبورالله ســياه سـنگ"آوای مــاندگار زنان"
- فضل الرحیم رحیم جادوگران و مداریان
- هوشنگ معین زادهظهور
- امان معاشر خاطرات یک کارتونیست
- گزارنده به دری: آریانفر «جمهوری هراتٍ» عبدالرحیم خان [نایب سالار]
- گزارنده به دری: عزیز آریانفر«کابلستانٍ» بچه سقاء (جنوری– اکتبر سال 1929)مشی سیاست داخلی و خارجی
- ديپلوم انجنير عبدالقادر مسعودمژده به علاقه مندان کتاب
- صدیق رهپو طرزیکتابشناسی«محمود طرزی»
- نو شته نذ یر ظفرتاریخ مطبو عات افغانستان یا ضرورت ژور نا لیستان
- محمدنبي عظيمي واهمه های زميني (بخش فرجامین)
- گزارنده به دری: عزیز آریانفر نخستین نبرد سپاهیان شوروی در افغانستان در سال 1929
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش 24)
- گزارنده به دری: عزیز آریانفرمبارزه دیپلماتیک قدرت ها در افغانستان در سال های 1919- 1921
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش 23)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش 22)
- صدیق رهپو طرزی«طرزی و سراج الاخبار»
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش بيست ويکم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش بيستم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش نزدهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش هژدهم)
- نوشته: محمد اسحاق فياض پشتونستان چالش سياسي افغانستان و پاكستان
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش هفدهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش شانزدهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش پانزدهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش چهاردهم)
- مشعلازســـُـکر تا صَـــــحو
- م.نبی.عظیمی نام وننگ
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش سيزدهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش دوازدهم)
- محمدنبي عظيمي واهمه های زميني (بخش يازدهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش دهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش نهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش هشتم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش هفتم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش ششم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش پنجم)
- محمدنبي عظيمي واهمه های زميني (بخش چهارم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش سوم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش دوم)
- خالد اشککم بود والی شوم
- محمدنبي عظيميواهمه های زمینی
- مشعلازسايه های هول تا واهمه های زميني
- بیرنگ کوهدامنی سایه ناظمی ، حافظ ، شاملو وفروغ درسایه های هول
- نوآم چامسکیاندر بایستنی های امپراتوری قدرت و اعتبار
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- دکتر محمد هاشم فقیریتاریخ در ادبیات
- سليمان راوشنام و ننگ
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- داکترغلام حيدر« يقين »سخنی چندپیرامون کتاب « تخمیس غزلیات حافظ » اثرالحاج ابوبکریقین
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمد عوض نبی زا دهرمان گودی پران باز, بازگوئی گوشهء ازظلم وستم بر مردم هزاره
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميسايه های هول
- محمدنبي عظيميکنزالمهملات والاکاذيب ( بخش هفتم و پاياني)
- محمدنبي عظيميازســـُـکر تا صَـــــحو
- سیامک زینلیخاک حاصلخیز برای کشت انواع تروریسم
- محمدنبي عظيميازســـُـکر تا صَـــــحو
- مترجم: غفار عريفجنگ هاى خاندان بوش؟!
- مترجم: غفار عريفجنگ هاى خاندان بوش؟!
- مترجم: غفار عريفجنگ هاى خاندان بوش؟!
- ويرايش، تهيه وبرگردان (ناهيد) نگاهي به کتاب جنگ بدون مرز، استعمار جدید جهان
- مشعـلتاجـيکـان در قـرن بـيستـم
- ارسالي فريدون يماسرنوشت غم انگيز در افغانستان
- مترجم: غفار عريفجنگ هاى خاندان بوش؟!
- مترجم: غفار عريفجنگ هاى خاندان بوش؟!
- مترجم: غفار عريفجنگ هاى خاندان بوش؟!
- نويسنده: غفار عريفبه آّن به چه عنوانى بايد قضاوت كرد!؟
- فرزاد بهنامدر تاريكي راه مي رويم
- عبدالولي منگلد افغانستان په ادبي کتابتون کې يوه بله شعري ټولګه ورزياته شوه
- احمد وحید صادقی نگرشی کوتاهی بر گوشه های از زنده گی و اندیشه های فلسفی – عرفانی مولانا جلال الدین محمدبلخی
- محمدنبي عظيمينگاهی به مجموعه ؛ داستانی : رازهای قلعهء قرمز
- سلیم سلیمیچند حرفی در باره پايان رمان « سايه های هول
- فرزاد کنزالمهملات والکاذیب
- محمدنبي عظيمي"نیم نگاهی بر ائتلاف های تنظیمی در افغانستان"
- محمدنبي عظيميواهمه های زمیني
- اکرام کمالدر اشراق نيلوفر
- چند کتاب تازه از میرزاآقا عسگری (مانی)
- کمانگيربخشی از خاطرات جنرال تامی فرانکس : فرمانده پيشين نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان
- جواد نصرياندو قرن با مطبوعات فارسي زبان خارج از كشور در قاره آسيا