
فصل ۹: «جهان در مسیر یک تصادم، و نیاز به یک علم جدید اقتصاد»
نوشتهٔ: فیلیپ ب. اسمیت و مانفرد ماکس ـ نیف
ناشر: کتابهای سبز، انگلستان، ۲۰۱۱ (تجدید چاپ: ۲۰۱۲)
در اکتبر ۲۰۰۸، در همان زمان که سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد (FAO) ما را مطلع کرد که گرسنگی یک میلیارد نفر را تحت تأثیر قرارداده است، و برآورد کرد که سالانه ۳۰ میلیارد دلار برای نجات جان آنها کافی است، شش بانک مرکزی (ایالات متحده آمریکا، اتحادیهٔ اروپا، ژاپن، کانادا، انگلستان و سوئیس)، در یک اقدام هماهنگ برای نجات بانکهای خصوصی، ۱۸۰ میلیارد دلار را روانه بازارهای مالی کردند. مجلس سنای آمریکا ۷۰۰ میلیارد دلار دیگر را تصویب کرد و دو هفته بعد، ۸۵۰ میلیارد دلار دیگر. بهخاطر عدم تکافوی مبالغ تزریق شده، بستهٔ نجات مالی به رشد خود ادامه داد و تا ماه سپتامبر ۲۰۰۹ به حدود ۱۷ تریلیون (۱۷ هزار میلیارد) دلار رسید.
در مواجهه با چنین وضعیتی، ما با دو گزینه مواجه هستیم: یا عوامفریبی یا واقع گرایی. حال اگر گفته شود که بر اساس قانون عرضه و تقاضا، در سطح جهان تقاضای بیشتری برای نان وجود دارد تا برای کشتی لوکس؛ یا تقاضای بسیار بیشتری برای درمان مالاریا تا برای طراحی لباس و مد بانوان؛ و ما پیشنهاد برگزاری یک همهپرسی را بدهیم که در آن از شهروندان پرسیده شود آیا آنها ترجیح میدهند منابع پولیشان صرف نجات جان انسانها شود یا نجات بانکها؟ در این صورت ما را به عوامفریبی متهم خواهند کرد. برعکس، اگر ما قبول کنیم که تزریق پول برای جلوگیری از ورشکستگی یک شرکت بیمه و یا یک بانک، بهمراتب ضروریتر، لازمتر، مناسبتر، و برای همهٔ ما مفیدتر از تغذیهٔ میلیونها کودک، یا کمکرسانی به قربانیان طوفان، یا درمان تب دانگ است، در این صورت به ما خواهند گفت که واقعگراهستیم.
این است جهانی که ما خود را درآن مییابیم: جهانی طلسمشده توسط اقتصادی بدون صفات انسانی. یا همانطور که در فصلهای قبل نشان دادهایم، جهانی خو داده شده به این واقعیت که برای بیچیزها هرگز چیزی به قدر کافی وجود ندارد، اما برای کسانی که همه چیز دارند، همیشه همهچیز بهقدر کافی هست. پس از رویدادهایی که در سال ۲۰۰۹ شاهد آنها بودیم، سؤال واضحی مطرح میشود: این پولها تا حالا کجا بود؟ برای دههها به ما میگفتند که برای غلبه بر فقر، منابع کافی وجود ندارد. اما اکنون میبینیم که منابع بیش از اندازۀ کافی برای برآوردن خواستههای دلالان وجود دارد. ۱۷ تریلیون دلار، تقسیم بر ۳۰ میلیارد دلاری که فائو تخمین میزند، نهتنها برای غلبه بر گرسنگی جهانی ـــ بهجای نجات بانکهای خصوصی ـــ کافی است، بلکه میتواند برای مدت ۵۶۶ سال جهان را از شر گرسنگی خلاص کند . آیا یک جهان بدون بدبختی، جهانی بهتر برای همه، حتی برای بانکها، نخواهد بود؟
اکنون ما در جهان با چهچیز مواجهیم؟
همگرایی چهارجانبه
ما با چالشهای بسیاری مواجهیم که مهمترین آنها در زیر آمده است:
۱. افزایش استثنایی تغییرات اقلیمی در سطح جهان که از عملکرد انسانها ناشی میشود.
۲. پایان دوران انرژی ارزان، که تأثیراتی عمیقی بر جوامع خواهد داشت.
۳. نزول گستردۀ منابع بنیادی لازم برای رفاه انسانی و تولید، از قبیل آب شیرین، تنوع ژنتیکی، جنگلها، شیلات، حیات وحش، خاک، صخرههای مرجانی و اغلب عناصر طبیعی متعلق به همگان در سطوح محلی، منطقهای و جهانی.
۴. حباب عظیم دلالبازی، که حجم آن ۵۰ برابر بیشتر از اقتصاد واقعی مبادلهٔ کالاها و خدمات است.
علل ریشهای این همگرایی عبارتند از:
۱. پارادایم موجود اقتصادی، که رشد سریع اقتصادی را به هر قیمتی تشویق میکند و به حرص و طمع شرکتها و انباشت ثروت دامن میزند.
۲. استفادهٔ کنترل نشده از سوختهای فسیلی که از سرسپردگی به رشد دائم اقتصادی ناشی میشود.
۳. ترویج مصرفگرایی بهعنوان راه رسیدن به خوشبختی انسان.
۴. نابودی فرهنگهای سنتی بهمنظور تحمیل مدلهای صنعتی اقتصادی متعارف، که نتیجهٔ آن چیزی نیست جز از دست رفتن جهانبینیها، زبانها و ارزشهایی که با دیدگاههای فرهنگ غالب مغایرند.
۵. بیتوجهی به محدودیتهای کرهٔ زمین در رابطه با مقدار منابع موجود، مصرف، و تولید و جذب زباله.
۶. افزایش بیش از حد جمعیت بهسطحی فراتر از توان کرهٔ زمین برای تأمین آن.
این شرایط میتواند هزینههای زیست محیطی و اجتماعی خطرناک و بیسابقهای را به ارمغان آورد:
۱. هرج و مرج اقلیمی و گرم شدن کرهٔ زمین که بهمعنای از دست رفتن اغلب زمینهای مولد، افزایش طوفانها، بالا آمدن سطح دریاها، آوارگیهای گستردهٔ مردم، بیابانزایی، و بهویژه تشدید مشکلات اقتصادی و اجتماعی در کشورهای فقیرتر، خواهد بود.
۲. کاهش عرضۀ نفت و گاز ارزان تأثیر مستقیم بر سراسر جهان خواهد داشت و توسعهٔ صنعتی آتی را بهمخاطره خواهد انداخت. این اتفاق بهشکلی فزاینده موجب دشواری عملکرد سیستمهای صنعتی تولید غذا و سیستمهای حمل و نقل درون شهری و برون شهری، و همچنین تولید بسیاری از کالاهای اساسی مرتبط با راه و رسم مألوف زندگی ما، مانند اتومبیل، پلاستیک، مواد شیمیایی، یخچال و فریزر و غیره، خواهد شد. همۀ اینها نیازمند دسترسی به انرژی ارزان و عرضۀ روزافزون آن است.
۳. کمبود منابع دیگر مانند آب شیرین، جنگلها، زمینهای کشاورزی و تنوع زیستی: ما با احتمال از دست دادن ۵۰ درصد از گونههای گیاهی و جانوری جهان، پیش از پایان قرن روبهرو هستیم.
یک بحران یا مجموعهای از بحرانها؟
آنچه ما امروز با آن مواجهیم نه یک بحران سادۀ مالی و اقتصادی، بلکه بحران بشریت است. شاید درست باشد اگر بگوییم که از ابتدای تاریخ بشر تاکنون، بحرانها هیچگاه تا این حد همگرا نشده و بهطور همزمان به بالاترین حد خود نرسیده بودند. میتوانیم افزایش فساد در عرصههای سیاست، اقتصاد، دین و ورزش را به بحران مالی و اقتصادی اضافه کنیم: تحکیم حرص و آز بهعنوان یک ارزش اساسی؛ ظهور شرکتهای غولپیکر انحصاری که تنها به منافع خود میاندیشند؛ سیستمهای قضایی که عدالت را بهفراموشی سپردهاند؛ گرایش غیرعقلانی بهرشد به هرقیمت؛ تخریب طبیعت و بیتوجهی به محدودیتهای کرهٔ زمین؛ انحطاط آموزش و پرورش و نظام بهداشتی؛ فردگرایی افراطی؛ گرم شدن کرهٔ زمین؛ تغییرات اقلیمی؛ حرص قدرت؛ و بیارزش شدن زندگی. اینها همگراییهای غولآسایی هستند که تنها میتوانند به نتایجی به همان اندازه غولآسا منجر شوند.
اگر در صدد یافتن راه حلهایی برای این مشکلات همگرا باشیم، به مدلهای جدیدی نیاز خواهیم داشت که بیش از هرچیز محدودیت ظرفیت کرهٔ زمین را بپذیرند. ما باید از مقولهٔ کارآمدی دور شویم بهسمت مقولهٔ بسندگی و رفاه برویم. ضرورت دیگر، حل مشکل عدم توازن و نابرابریهای اقتصادی کنونی است، چرا که بدون برابری هیچ راهحل صلحآمیزی نمیتواند وجود داشته باشد. ما به جایگزین کردن ارزشهای حاکم حرص و آز، رقابت و انباشت، با ارزشهایی همچون همبستگی، همکاری و شفقت نیازمندیم.
این تغییر پارادایم نیازمند دور شدن از فلسفهٔ رشد اقتصادی به هرقیمت در کشورهای ثروتمند و گذار بهسمت جوامعی است که بتوانند خود را با سطوح پایینتری از تولید و مصرف تطبیق دهند؛ و در مورد کشورهای در حال توسعه، رشد شکلهای محلی سازماندهی اقتصاد. ما باید بار دیگر توجه خود را روی بازار محلی متمرکز کنیم تا بازار جهانی.
در عین حال، پیش از اینکه بتوانیم این تغییر جهت را تحقق بخشیم، باید این نکته را درک کنیم که چرا مدل اقتصادی حاکم، اینچنین در جهان و در زندگی روزمرهٔ ما ریشه دوانده است.
افسانههایی که مدل مسلط را پایدار میکنند
پایدار کردن یک مدل به استدلالهایی نیاز دارد. آنچه در پی میآید مجموعهای از استدلالها در دفاع از مدل اقتصادی حاکم است. این استدلالها بهطور کلی بهعنوان بدیهیات ارائه میشوند، اما در واقع چیزی جز مشتی افسانه نیستد.
افسانهٔ اول: «جهانیسازی تنها راه مؤثر توسعه است»
در فاصلهٔ سالهای ۱۹۶۰ تا ۱۹۸۰، اکثریت کشورهای در حال توسعه، بهخصوص در آمریکای لاتین، اصل «جایگزینی واردات» را درپیش گرفتند، که توسعهٔ صنعتی قابلتوجهی را امکانپذیر کرد. این اصل همان بود که در اوایل قرن نوزدهم توسط کشورهایی مانند آلمان و ایالات متحده بهمنظور دفاع از صنایع نوپای خود در برابر قدرت صنعتی عظیم انگلستان بهکارگرفته شد. در واقع، همهٔ کشورهای ثروتمند امروز، توسعۀ خود را با استفاده از این اصل بهدست آوردند. در انگلستان قرن هجدهم، خود آدام اسمیت به همین سمت متمایل بود: عنوان فصل ۲ از جلد چهارم کتاب «ثروت ملل» او این است: «دربارۀ اعمال محدودیت بر واردات از کشورهای خارجی از جمله دربارۀ محصولاتی که میتوانند در داخل تولید شوند». در واقع، در همان فصل است که تنها جملهای که وی در کل رساله به «دست نامرئی» اشاره میکند، یافت میشود. و دقیقاً در استدلال بهنفع جایگزینی واردات است که او به دست نامرئی اشاره میکند:
با ارجحیت دادن به پشتیبانی از صنعت داخلی در برابر صنعت خارجی، او تنها امنیت خود را مد نظر دارد؛ و با هدایت آن صنعت بهچنین شیوهای که محصول آن بیشترین ارزش را دارا باشد، او صرفاً به منافع خود میاندیشد. و او در این مورد، مانند بسیاری از موارد دیگر، توسط یک دست نامرئی در جهت ترویج نتیجهای سوق داده میشود که هیچگاه هدف او نبوده است.
از سال ۱۹۶۰ تا سال ۱۹۸۰، درآمد سرانه در آمریکای لاتین ۷۳ درصد و در آفریقا ۳۴ درصد رشد کرد. پس از سال ۱۹۸۰، رشد اقتصادی در آمریکای لاتین به یک توقف کامل دچارشد، یعنی به متوسط رشدی کمتر از ۶ درصد در طول بیش از ۲۰ سال رسید. در همین مدت، متوسط درآمد سرانه در آفریقا ۲۳ درصد کاهش یافت.
در فاصلهٔ سالهای ۱۹۸۰ تا ۲۰۰۰، جایگزینی واردات جای خود را به مقررات زدایی، خصوصیسازی، حذف موانع تجارت بینالمللی و باز کردن کامل درها به روی سرمایهگذاری خارجی داد. این گذاری بود از اقتصاد دروننگر به به اقتصاد بروننگر. تجزیه و تحلیل ما از آمارهای «برنامهٔ توسعهٔ سازمان ملل متحد» (UNDP)، «بانک جهانی» و «کمیسیون اقتصادی آمریکای لاتین و کارائیب (ECLAC)، نشان میدهد که فقیرترین کشورها از یک دورۀ نرخ رشد سرانۀ ۱/۹ درصدی در سالهای ۱۹۸۰-۱۹۶۰ به یک دورۀ سقوط نیم درصدی بین سالهای ۱۹۸۰ تا ۲۰۰۰ گرفتارشدند. وضع گروه کشورهای دارای درآمد متوسط نیز بدتر شد. آنها از نرخ رشد سالانهٔ ۳/۶ درصدی، به کمتر از ۱ درصد پس از سال ۱۹۸۰ سقوط کردند. ثروتمندترین کشورهای جهان نیز با کاهش نرخ رشد روبهرو شدند.
کشورهایی مانند کرهٔ جنوبی و تایوان، که اغلب از آنها بهعنوان نمونههای قابل تقلید یاد میشود، توسعهٔ خود را، بهقول معروف به همان شیوۀ قدیمی بهدست آوردند: یعنی از طریق استقرار موانع تجاری، مالکیت دولتی بر بانکهای بزرگ، یارانههای صادراتی، نقض قوانین حق ثبت اختراعات و مالکیت فکری، و ایجاد محدودیت بر جریان سرمایه، از جمله سرمایهگذاری مستقیم خارجی. امروز مطلقاً هیچ کشوری نمیتواند بدون نقض فاحش مقررات سازمان تجارت جهانی (WTO) و صندوق بینالمللی پول (IMF) یک چنین استراتژی را تکرار کند. بر اساس مقررات موجود، کشورهای فقیر باید فقیر باقی بمانند.
افسانهٔ دوم: «ادغام بیشتر در اقتصاد جهانی برای فقرا مفید است»
نتیجه این است که کشورهای فقیر باید منابع انسانی، ظرفیتهای اداری و سرمایهٔ سیاسی خود را از اولویتهای مبرم توسعه، مانند آموزش و پرورش، بهداشت عمومی و ظرفیت صنعتی منحرف کنند.
در سال ۱۹۶۵، متوسط درآمد سرانهٔ ۷ کشور پیشرفتۀ دنیا ۲۰ برابر فقیرترین هفت کشور دنیا بود. در سال ۱۹۹۵، این نسبت به ۳۹ برابر رسید، و امروز (سال ۲۰۱۱، پس از تبدیل شدن G7 به G8) بیش از ۵۰ برابر است. عملاً،در تمام کشورهای رو بهتوسعهای که سیاست آزادسازی سریع تجاری را در پیش گرفتهاند، نابرابری درآمدی افزایش یافته است. در آمریکای لاتین، درآمد واقعی ۲۰ تا ۳۰ درصد کاهش یافته است. کشورهای فقیر باید شماری از قوانین و محدودیتهای ایجاد شده توسط سازمانهای بینالمللی را بپذیرند.
امروز درآمد واقعی سرانهٔ بیش از ۸۰ کشور جهان کمتر از درآمد واقعی سرانهٔ یک یا دو دهۀ گذشتهٔ آنها است. تناقض (پارادوکس) اینجا است که اینها دقیقاً همان کشورهای حاشیهایتری هستند که خود را بهشکلی کاملتر در اقتصاد جهانی ادغام کردهاند.
افسانهٔ سوم: «مزیت نسبی کارآمدترین راه تضمین یک جهان ثروتمند است»
یکی از اصول چالش نشدهٔ سیاست مدرن، اعتقاد به ضرورت تجارت آزاد جهانی است: هرگونه شک در مزایای آن عین ارتداد است. با اینحال، بهرغم کارآیی بیشتر فرضی آن در مقایسه با سیستمهای دیگر سازماندهی اقتصادی، تجارت آزاد جهانی در عمل بهمعنای واقعی کلمه ناکارآمد بوده است. با اولویت دادن به تولید در مقیاس بزرگ بهمنظور صدور بهجای تولید کوچک و متوسط برای نیازهای داخلی، و با ایجاد فشارهای رقابتی که جوامع را در تضاد با جوامع دیگر در سراسر جهان قرار میدهد، قیمت محصولات مصرفی ممکن است کاهش یابد، اما این تنها بهبهای هزینههای سنگین اجتماعی و زیستمحیطی ممکن میشود.
هنوز هم باور غالبی دربارهٔ مزایای چسبیدن به مزیت نسبی وجود دارد. با این حال، بر اساس مدل «دیوید ریکاردو» (خالق این مفهوم)، این سیستم تا زمانی کار میکند که هیچ تحرک فراملی سرمایه وجود نداشته باشد. از نظر داخلی، سرمایه همواره بهدنبال یافتن آن عرصهای است برای آن مزیت نسبی ایجاد کند. اما بهمحض اینکه از تحرک کامل فراملی برخوردار شود،بهدنبال یافتن مزیت مطلق میرود. همانطور که «جان گری» میگوید:
هنگامی که سرمایه، متحرک (فراملی) باشد، بهدنبال تحقق مزیت مطلق خود از طریق مهاجرت به کشورهایی بر میآید که در آنها هزینههای زیست محیطی و اجتماعی شرکتها در پایینترین حد و سودها دربالاترین حد هستند. هم در تئوری و هم در عمل، تأثیر تحرک سرمایهٔ جهانی، ابطال دکترین ریکاردوئی مزیت نسبی است. با وجود این، بنای تجارت لجامگسیختهٔ آزاد جهانی هنوز هم بر این پایهٔ سست استوار است.
به عنوان مثال: شرکت «نایکی» (تولیدکنندهٔ کفش)، بهمنظور حفظ توان رقابتی، به کاهش هزینههای خود نیاز دارد. بنابراین، به اندونزی نقل مکان میکند که در آن، از طریق پیمانکاران مستقل، کفشها توسط دختران جوانی ساخته میشوند به آنها ۱۵ سنت در ساعت پرداخت میشود. این واقعیت توسط «دیوید کورتن» تشریح شده است.
بسیاری از تولیدات برونسپاری شده در اندونزی انجام میشود، جایی که یک جفت کفش «نایکی» تولیدی آن، که در ایالات متحده و اروپا بهقیمت ۷۳ تا ۱۳۵ دلار بهفروش میرسد، تقریباً ۵ دلار و ۶۰ سنت تمام میشود. درحالی که به دختران و زنان جوانی که آنها را تولید میکنند فقط پانزده سنت در ساعت پرداخت میشود. کارگران در زاغههای سازمانی شرکت سکنی داده میشوند، هیچ اتحادیهای وجود ندارد، اضافهکاری اغلب اجباری است، و اگر اعتصابی روی دهد، ممکن است از ارتش خواسته شود که آن را در هم بشکند. ۲۰ میلیون دلاری که، طبق گزارشها، مایکل جردن، ستارهٔ بسکتبال، برای تبلیغ کفش نایکی در سال ۱۹۹۲ دریافت کرد، بیش از کل لیست حقوق و دستمزد سالانه در کارخانههای اندونزی بود که آنهارا ساخته بودند.
افسانهٔ چهارم: «جهانیسازی بیشتر یعنی اشتغال بیشتر»
بهگفتهٔ سازمان بینالمللی کار (ILO)، در سال ۲۰۰۰ در جهان ۱۵۰ میلیون نفر بیکار و یک میلیارد نفر نیمهبیکار بودند، که یک سوم نیروی کار جهان را تشکیل میدادند. و باز بهگفتهٔ سازمان بینالمللی کار، وضعیت رو بهوخامت است.
برونسپاری، چنان که در بخش گذشته (افسانهٔ سوم) شرح داده شد، برای رقابتی ماندن شرکتهای بزرگ یک ضرورت است. نیازی به گفتن نیست که چنین فرایندی، بهعلت دستمزدهای فوقالعاده پایین و شرایط کاری شرمآور، موجب بیکاری در کشور مبدأ، و نیمهبیکاری (اشتعال ناقص) در کشوری میشود که مقصد برونسپاری است.
افسانهٔ پنجم: «سازمان تجارت جهانی دموکراتیک و پاسخگو است»
بسیاری از تصمیماتی که بر زندگی روزمرهٔ مردم تأثیر میگذارند از دست حکومتهای محلی و ملی خارج میشوند و بهجای آن از سوی گروههایی از بوروکراتهای غیرمنتخب تجاری در پشت درهای بسته در ژنو اتخاذ میشوند. اکنون به آنها این قدرت داده شده است که به اتحادیهٔ اروپا دیکته کنند که آیا حق ممنوع کردن مواد خطرناک شیمیایی را در مواد غذایی وارداتی خود دارد یا نه؟ یا مردم کالیفرنیا حق جلوگیری از نابود کردن آخرین جنگلهای دستنخوردهٔ خود را دارند یا نه؟ یا کشورهای اروپایی حق ممنوع کردن پوست حیواناتی را که با استفاده از تلههای وحشیانه اسیر شدهاند دارند یا نه؟
طبق مقررات سازمان تجارت جهانی ((WTO چنانچه یک شرکت سرمایهگذار فراملی در یک کشور مفروض به این نتیجه برسد که برخی از قوانین یا مقررات ملی آن کشور مزاحم منافع شرکت تلقی میشوند، آن کشور مجبور به لغو آن مقررات، یا تغییر آنها در جهت جلب رضایت سرمایهگذار، خواهد شد. این بدان معنی است که طبق مقررات سازمان تجارت جهانی، مسابقه بهسمت قهقرا (که در افسانهٔ سوم شرح داده شد) صرفاً به استانداردهای اجتماعی و زیست محیطی محدود نمیشود، بلکه خود دموکراسی را هم شامل میگردد.
سازمان تجارت جهانی هیچ مقرراتی در مورد کار کودکان یا حقوق کارگران ندارد. در اساسنامۀ آن همهچیز بهنفع شرکتهای بزرگ شکل گرفته است. بهعنوان مثال، در بحثهایی که برای تشکیل سازمان تجارت جهانی انجام شد، که به مذاکرات اروگوئه مشهور است، موضوع بحثبرانگیز حق مالکیت فکری در دستور کار ۱۳ شرکت عمده، از جمله جنرال موتورز و مونسانتو، قرار داشت. در مذاکرات بعدی، ۹۶ نماینده از ۱۱۱ نمایندهٔ هیأت آمریکایی که روی حق مالکیت فکری کار میکردند از بخش خصوصی بودند. بنابراین تعجب آور نیست که توافقنامهٔ نهایی در خدمت منافع شرکتهای بزرگ و مانع دسترسی مردم فقیر به دانش و تکنولوژی است. این امر بهطور برجستهای با این واقعیت نشان داده میشود که کشورهای فقیر مجاز نیستند که خود محصولات دارویی ژنریک ارزان تولید کنند، بلکه ناچارند این محصولات را به قیمتهای بسیار بالاتر از شرکتهای بزرک دارویی بخرند. پیامدهای این مسأله بهویژه در مورد «اچ آی وی» در آفریقا، که قیمت محصولات این شرکتها بسیار فراتر از قدرت خرید اکثریت عظیمی از جمعیت رنج دیده است، غم انگیز بوده است.
کوتاه سخن، سازمان تجارت جهانی باید آنطور که واقعاً هست شناخته شود: نهادی که هدف اصلی آن توانمند کردن شرکتهای بزرگ برای حکومت بر جهان است.
افسانهٔ ششم: «جهانیسازی اجتنابناپذیر است»
«رناتو روگیرهرو»، مدیرکل سابق سازمان تجارت جهانی، عادت داشت بگوید که «تلاش برای جلوگیری از جهانیسازی مانند تلاش برای جلوگیری از چرخش زمین است». «بیل کلینتون» خاطر نشان میکرد که «جهانیسازی نه یک گزینۀ سیاسی بلکه یک حقیقت است». «تونی بلر» جهانیسازی را ماهیتاً «غیرقابل بازگشت و غیرقابل مقاومت» میدانست. مارگارت تاچراعلام کرد که برای بازار آزاد سرمایهداری «هیچ جایگزینی وجود ندارد». همۀ این اظهارات شاهدی بر درجهٔ بنیادگرایی مدافعان این سیستم هستند. به این ترتیب، این مدل به نوعی شبه دین بدل شده است.
جایگزینها بهطور حتم وجود دارند. نکته این است که این مدل مسلط، محصول چشمپوشی سیستماتیک اکثریت کشورها از حق خود برای کنترل فرآیندهای اقتصادی بهنفع خودشان بوده است. در عین حال، هر وضعیتی که ریشه در تصمیمگیریهای سیاسی داشته باشد بهوضوح قابل بازگشت دادن است.
احتمالاً استدلال خواهد شد که هر تغییری بهمعنای انتخاب میان قوانین اقتصادی موجود از یک سو و هرج و مرج از سوی دیگر خواهد بود. این البته حرف پوچی است. تغییر اساسی میتواند از طریق افزایش محلیسازی اقتصاد، طراحی مقررات جدیدی که تولید و مصرف را بههم نزدیکتر کند، و ایجاد چیزی باشد که ما آن را اقتصاد در مقیاس انسانی مینامیم.
اقتصاد در مقیاس انسانی
مهمترین نکتهٔ مثبت اقتصاد در مقیاس انسانی این است که انتقال از یک پاردایم مبتنی بر حرص و آز و رقابت و انباشت را به یک اقتصاد مبتنی بر همبستگی، همکاری و غمخواری میسر میسازد. چنین انتقالی خوشبختی بیشتری را نهتنها در میان کسانی که بهحاشیه رانده شدهاند، بلکه همچنین در میان کسانی میسر خواهد کرد که، بهرغم آنچه که ممکن است اعتقاد داشته باشند، خود مسؤول این بهحاشیه راندنها هستند.
پارامترهای اقتصاد در مقیاس انسانی میتواند شامل موارد زیر باشد:
۱. استفاده از مبادلهٔ محلی، بهنحوی که پول تا حد امکان در محل و مبدأ خود جریان یابد و بهگردش درآید. میتوان با مدلهای اقتصادی نشان داد که اگر پول حداقل پنج بار در محل مبدأ خود بهگردش در آید، میتواند یک رونق کوچک اقتصادی را ایجاد کند.
۲. تولید کالاها و خدمات در سطح محلی و منطقهای تا حد ممکن، بهمنظور نزدیکتر کردن مصرف به بازار.
۳. حمایت از اقتصاد محلی از طریق تعرفهها و سهمیهبندیها .
۴. همکاریهای محلی به منظور جلوگیری از انحصارها .
۵. بستن مالیاتهای زیست محیطی بر انرژی، آلودگی و دیگر موارد منفی. در حال حاضر ما بر کالاها مالیات میبندیم نه بر «چیزهای بد».
۶. تعهد دموکراتیک بیشتر به تضمین اثربخشی و عدالت در گذار بهسمت اقتصادهای محلی.
تحول طولانی و غیراخلاقی علم اقتصاد، که در این کتاب تشریح شده است، باید متوقف شود. نوع نوینی از علم اقتصاد لازم است تا بر تمامی نابرابریهای ناشی از مدل مسلط فعلی غلبه کند.
مکاتب فکری جایگزین در حال ظهورند ـــ از اقتصاد فرا ـ کینزی گرفته تا اقتصاد تکاملی و رفتاری، اقتصاد نهادی، اقتصاد زیست محیطی و فیزیک زیست محیطی ـــ اما آنها هنوز بهقدرکافی توسعه نیافتهاند تا به یک جایگزین قطعی برای نئولیبرالیسم بدل شوند. ما در اینجا به شرح هر یک از این مکاتب فکری نخواهیم پرداخت، اما پیشنهاد میکنیم که همۀ این جایگزینهای در حال ظهور، صرفنظر از هر شکلی که ساختار تئوریک نهاییشان بهخود بگیرد، باید در اصول اقتصاد در مقیاس انسانی ادغام شوند. این اصول در پنج اصل منطقی و یک اصل بنیادی ارزشی تبلور یافتهاند، و همۀ آنها با هر یک از جایگزینهای جدید سازگارند. این اصول بهشرح زیرند:
اصل ۱. اقتصاد در خدمت مردم است، نه مردم در خدمت اقتصاد.
اصل ۲. توسعه دربارۀ مردم است، نه دربارۀ اشیاء.
اصل ۳. رشد بهمعنای توسعه نیست، و توسعه لزوماً به رشد نیاز ندارد.
اصل ۴. بدون خدمات اکوسیستمی، هیچ اقتصادی ممکن نیست.
اصل ۵. اقتصاد زیرسیستمی از یک سیستم بزرگتر و محدود یعنی زیست ـ محیط کرهٔ زمین است، و از این رو، رشد دائمی امری غیرممکن است.
اصل ارزشی: هیچ منفعت اقتصادی، تحت هیچ شرایطی، نمیتواند بالاتر از حرمت زندگی باشد.
امروز، مدل اقتصادی حاکم تا حد زیادی بر قطبهای متضاد این پنج اصل بنا شده است. با این حال، این فرض که یک اقتصاد مبتنی بر اصول فوق امکانپذیر نخواهد بود، حرف یاوهای بیش نیست، چرا که در حال حاضر در بسیاری از کشورها، در سطوح محلی، منطقهای و شهری ـــ «جنبش سوئدی محیط زیستی ـ شهرداری» یک مورد آشکار برای اشاره است ـــ به آنها عمل میشود.
در فصلهای بعد، ما به معنا و مفهوم هر یک از این اصول بهشکلی عمیقتر خواهیم پرداخت.
منتشره مِهر: سایت هواداران حزب تودهٔ ایران
December 1st, 2013
برداشت و بازنویسی درونمایه این تارنما در جاهای دیگر آزاد است. خواهشمندم، خاستگاه را یادآوری نمایید.
- مترجم: پیامفصلهایی از کتاب «نقابزدایی از چهرهٔ اقتصاد: از قدرت و آز تا همدردی و منفعت عامه»
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصل دهم)
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصل نهم) ــ ۲
- مترجم: پیامفصلهایی از کتاب: «نقابزدایی از چهرهٔ اقتصاد: از قدرت و آز تا همدردی و منفعت عامه»
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست سرمایه اثر کارل مارکس (فصل نهم) ــ ۱
- انتشارات تهران ترجمه سومین رمان خالد حسینی با عنوان «و کوهها طنین انداختند» منتشر شد
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصل هشتم)
- خسرو باقریپیر پرنیاناندیش
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصل هفتم)
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصل ششم)
- بر گردان از انور میرستاریکتاب بلژیک و بمب
- عزیزه عنایت مروری براثرگرانبهای نمک درشعر فارسی !
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصل پنجم)
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصلهای سوم و چهارم)
- برگردان از متن فرانسه: م. پیگیرچکیدهٔ جلد نخست «سرمایه»، اثر کارل مارکس (فصلهای اول و دوم)
- ناصر اصغریدر سالگرد قتل تروتسكی، معرفی یك شاهكار
- برگردان، تلخیص و تحلیل از داکتر خلیل ودادخوشحالخان ختک آغازگر ادبیات ملی شعری ( پشتو)
- جميله پلوشهحقوق زن در گذرتاريخ
- ناصر اصغریلنین: معرفی یك كتاب
- Sumaia Frotan افغانی
- اسدالله شفاییماموریت سقوط
- پوهندوی شیما«غفوری»رنگها و برداشت های من
- لنیندربارۀ مبارزۀ مسلحانۀ جدا از توده
- امیر کشفیبرتراند راسل در مقام فیلسوف
- ترجمه محسن فریدنی و ا. صادقینشریات و تشکیلات کارگری
- نگارش از: نذیر ظفرپرستو های شاعرانه
- لنیننامه به کمونیستهای : آلمان ، اتریش و لهستان
- مجموعه آثار لنینبه جمهوریهای شوروی قفقاز
- مجموعه آثار لنین، جلد ۲۴، ص ۵۴-۴۲نامههایی دربارۀ تاکتیکها [1]
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)امنیت ملی
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)پلیسان نواحی مطمئین ترین حافظان جان ومال مردم (محافظت عامه)
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)قوای مسلح پلیس:همکار شاروال درتنظیم شهرها(نظم عامه)
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت) قوای مسلح- فصل دوم - پلیس ترافیک
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت) قوای مسلح- بخش دوم (پلیس وسارندوی)
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)فصل هجده همقوای مسلح
- گزیدۀ مقالات از ولادیمیر ایلیچ لنیندر برخورد به خرده بورژوازی
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)فصل چهاردهم قوای مسلح
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت) فصل سیزدهم قوای مسلح
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت) فصل نهم قوای مسلح
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)قوای مسلح فصل هشتم
- کمونیستهای انقلابیقهرمانان فریب و اشتباهات بلشویکها [1]
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)فصل ششم و فصل هفتمقوای مسلح
- اثر جان پرکینزاعترافات جنايتكار اقتصادي
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)فصل چهارم و فصل پنجم قوای مسلح
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)فصل سوم (قوای مسلح)
- برگردان: شيرين روشارمارکس و قرن بيست و يکم
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)فصل دوم قوای مسلح
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)قوای مسلح
- پراودای. ج. تسره تلی و مبارزۀ طبقاتی
- کمیتۀ از زندان تا تبعیدمدخلی بر جلد یک سرمایه
- ک. کائوتسکی نیروهای محرکه و چشم اندازهای انقلاب روسیه
- شاپور احمديبادهپيمايي با اژدها در تموز
- دگر وال انجینر نصرالله( نصرت)قوای مسلح
- شاپور احمديشعر بيقهرمان
- محمدنبی عظیمی نگاهی به برگردان دوباره کتاب تلک خرس
- شاپور احمديگزيدهي هفتگانه
- پيام پرتوىفلسطين و اسراييل- تجزيه و تحليل از نگاه چپ
- برگردان از عارف عرفانکتاب افغانستان درعقب پرده دود
- شاپور احمديدر حاشیهی متن الف
- امان معاشرروحنامه
- شاپور احمدياندامهاي نقرهاي ما چند نفر
- برگردان- محمدعارف عرفانافغانستان درعقب پردۀ دوُد)بخش ششم)
- شاپور احمديبندهاي پيشكشي فرشتهها
- برگردان- محمدعارف عرفان افغانستان درعقب پردۀ دوُد
- برگردان از عارف عرفانافغا نستان درعقب پرده دود-پی دی اف چهارم
- برگردان از عارف عرفانافغانستان درعقب پرده دود
- شاپور احمديدر پوكههاي زمهرير
- برگردان از عارف عرفانافغانستان درعقب پردۀ دود-دوم
- برگردان از عارف عرفانافغانستان عقب پردۀ دود-اول
- برگردان شاپور احمدیروبن داريو
- پوهندوی شیما غفوریمن و «لبخند شیطان»
- سید محمد اشرف فروغ سگ ها می جنگند
- شاپور احمديگاهي خاطرهي عشقي اندوهناك از زمانهاي اكنون
- امان معاشرافغانستان تخته خیز استعمار
- امان معاشر«ابرها بر شانه»
- امان معاشرسرزمین دسایس
- اسدالله جعفری امام صادق،برهان عرفان- عرفان برهان
- شیرین نظیری فعال حقوق زندخت غروب مجموعه شعر ازبانوعزیزه عنایت
- محمد عالم افتخارموفقیت بزرگ تازه برای کتاب و تئوری گوهر اصیل آدمی
- سلیمان راوشسکوت فرهنگیان { بخش 5}
- امان معاشراندمه ها اثر خلیل حیفی از چاپ برآمد
- شاپور احمديديوها و دلبندگونيپوشم
- داکتر عزیز فاریابینیمی نگاه به ( گلزمین وفا )- مجموعۀ اشعار شادروان استاد سید محمد ( دروگر )
- سلیمان راوشسکوت فرهنگیان
- محمد عوض نبی زادهجلداول کتاب مجموعه ی مقالات
- گزارنده: عزیز آریانفرخاستگاه و پرورشگاه تاجیک ها
- برگردان: ا. م. شیریدوره استالین بگواهی آمار و ارقام بخش چهارم (آخر)
- بقلم دکتر محمود صفریانسفر نامه ی دنیای ارواح پرتوی دیگری از فانوس خرد
- نگاه گر: صدیق رهپو طرزینگاهی به خاطرات محمود طرزی
- نوشته گنادی زیوگانوفدوره استالین بگواهی آمار و ارقام(بخش سوّم)
- نوشته گنادی زیوگانوفدوره استالین بگواهی آمار و ارقام
- ماریا دارومجموعه ء از اشعار دلنشین شاعر جوان محترم « نذیر ظفر » تحت عنوان « شب یلدا » تازه از طبع برآمد
- اثراستثنائی عبیدالله «حبیب»
- سلیمان راوشخُراسان (خوراسان)فصل سوم کتاب نام و ننگ
- عزیز آریانفرنگاهی به کتاب «میراث ایران»ِ ریچارد نلسون فرای
- امان معاشرمعرفی کتاب
- سلیمان راوشخُراسان (خوراسان)بخش دوم
- مصلح سلجوقینگاهی کوتاه به مجموعۀ شعر حسین وفا سلجوقی
- رضا اغنمیسفرنامه دنیای ارواح
- سلیمان راوشخُراسان (خوراسان) فصل سوم کتاب نام و ننگ
- گزارنده عزيز آريانفركتاب تذكر الانقلاب
- صدیق رهپو طرزیآخرین اثر محمود طرزی
- کوچی مسافردروغهای شاخدار
- دوکتور سید احمد جهشدر بارهء کتاب گوهر اصیل آدمی و نظریات محترمه ماریا دارو
- از قلم : ماریا دارونگاهی بر کتاب «گوهر اصیل آدمی» و فهم و هضم آن
- تهیه و نگارش: میر عبدالواحد سادات افغانستان در چنبره یی جيو اکونومی امريکا قسمت پنجم
- لیلا فرجامیرودخانه ای که از ماه می گذرد
- محمود فاضلی بیرجندیآشنایی با برگردانی تازه از یک کتاب
- سلیمان کبیر نوریجایزه ای بالاتر از « نوبل» و « اسکار»... برای کتاب گوهر اصیل آدمی
- میرعبدالواحد ساداتافغانستان در چنبره یی جيو اکونومی امريکابخش چهارم
- تهیه و نگارش: میرعبدالواحد ساداتافغانستان در چنبرۀ جیو اکونومی امریکا
- پروفیسر عبدالواسع لطیفیپا برهنه باز کشت
- فهیمی تجدید تعریف و شناخت انسان در اثر« گوهر اصیل آدمی »
- Translated from Dari by Mir Hekmatuallah SadatAfghanistan: The Land of Epics and Tragedy
- نویسنده اسپندکوهیمشوره های دوستانه
- داکتر سرگی کورگینیان بعد از سرمایه داری مانیفستِ جُنبشِ «ماهیتِ زمان»
- امان معاشرافغانستان اؤزبیکلري خلق قؤشیقلري
- گلن ال. کارلسازمان سیا به روایت بازجوی سیا-11
- میرعنایت الله ساداتآشنایی با سایه روشن
- غلام نبی اوسپرین ــ یورشدافغانستان د ادبیاتو ځلانده« غمي »
- برتراند راسلشناخت ما از جهان بیرونی
- جين هيرشفيلدلابهلاي تيغههاي زمردين
- نوشتۀ ر.رخشانیسرچشمه های مدرنیته
- قیوم بشیرقزلباش و هزاره در لابلای تاریخ افغانستان
- بنیاد عبدالرحمان برومندکشتار زندانیان سیاسی ایران در سال ۱۳۶۷
- برگردان شاپور احمديروبن داريو
- اثر جان پرکینزاعترافات جنایتکار اقتصادی
- امیلیا اسپارتکمکثی کوتاه در مورد کتاب «گردنبند مروارید»
- برگردان: ا. م. شیریفصلی از کتاب «پیراهن سیاهان و سرخها: فاشیزم عقلانی و سقوط کمونیسم»قسمت پایانی
- برگردان: ا. م. شیریفصلی از کتاب «پیراهن سیاهان و سرخها: فاشیزم عقلانی و سقوط کمونیسم»قسمت سوّم
- ترجمه از فرانسه به فارسی توسط حمید محوینقد مارکسیسم دربارۀ نظریۀ روانکاوی
- برگردان: ا. م. شیریفصلی از کتاب «پیراهن سیاهان و سرخها: فاشیزم عقلانی و سقوط کمونیسم»قسمت دوم
- برگردان: ا. م. شیریفصلی از کتاب «پیراهن سیاهان و سرخها: فاشیسم عقلانی و سقوط کمونیسم»
- سید نبیل شمیمناله های پناهجویان
- نوشتۀ ایو میشو سنجه های زیبایی شناسی و داوری سلیقه
- نجیبه آرش عجایب هفتگانهء جهان در سده های میانه
- فريدون گيلانیدر باره سه کتاب آخرم
- رضا اغنمیوصیت نامه خدا
- نگارش: ش. بامدادکودکان درجنگ
- مشعل حریردر شگفتی یک گمنام
- گزینۀ نبشته های نیلاب موج سلامگردنبند مروارید
- عبدالحسیب شریفیچاپ و انتشار دو مجموعهي شعر و يك مجموعهي داستان در تخار
- محمداسحاق فیاضیاد گل سرخ
- بزرگترین چالش در مقابل بشریتآینده طلایی
- دکتر عبدالحسین زرین کوبدوقرن سکوت
- سراج الدین ادیب«کتابخانه سیار با صدها آثار کلیدی ماندگار »
- محمود صفریانکتاب وصیت نامه خدا
- حمید محوینقدی دربارۀ : «بادام های زمینی» اثر رضا بی شتاب
- محمد اسحاق ثنا رومان پا برهنه باز گشت
- سلیمان کبیر نورییک پیغام ملی و وطنی و یک دعوت تاریخی و انسانی
- عزیز آریانفرپیرامون کتاب دولت و اپوزیسیون در افغانستان از 1919 تا 1953
- مترجم : حمید محویسومین جنگ جهانی آماده می شود: هدف، ایران
- مترجم : حمید محویسومین جنگ جهانی آماده می شود : هدف ایران
- نوشته هوشنگ معین زادهوصیت نامه خدا
- مترجم : حمید محویتأملاتی در باره ی تاریخ مسیحیت نخستین
- گزارنده به دری: عزیز آریانفردولت و اپوزیسیون در افغانستان
- عبدالو کیل کوچی کتاب ، یادی ازسر زمین شمالی قدیم
- نیلاب موج سلام« پرندگان بیبال » در آبهای سیال
- محمد یعقوب هادییادداشت های «تصویری ازگوانتانامو» تبرئه جنایات مشابه
- شباهنگ رادجنگ و اوضاع افغانستان
- آشیل بخاراییکتابی ؛ همسنگ آثار رهبران کبیر تحولات تاریخ
- سلیمان راوشسه واکنش - تکاوران تیزپوی خرد در خراسان
- نویسنده:عبدالسلام ضعیفعبور از خط سرخ [در گوانتامامو ]
- مـتـرجـــم: ابراهیم شیریاستالین و تجدد بخش پایانی
- ایرینا کورشونوفنیلوفر و آتش
- مـتـرجـــم: ابراهیم شیریاستالین و تجدد بخش پنجم
- مـتـرجـــم: ابراهیم شیریاستالین و تجدد بخش چهارم
- نوشته: گوالیم رابرتس قوهء فکری کودک تانرا بلند ببرید
- گزارنده به دری: عزیز آریانفرنبرد افغانی استالین
- گزارنده : عزیز آریانفراسناد محرم تازه افشا شده بایگانی های شوروی پیشین در باره افغانستان بخش دوم
- گزارنده : عزیز آریانفراسناد محرم بایگانی های شوروی در باره افغانستان
- ی.بیدار سر نوشت خانواده در جوامع غربی
- امان معاشرراز هستی
- میر عبدالواحد ساداتآشنایی با «مکاتیب افغانی»
- مـتـرجـــم: ابراهیم شیریاستالین و تجدد بخش سوم
- شمس حیدریاردو وسیاست در سه دهه اخیر به زبان انگلیسی
- دکتر بیژن باراننقد کتاب: آنتالوژی صدای اعتراض قلم- تابستان 2009 ایران
- مسعود حنیفخانه وخانواده ،کانون خوشبختی وسعادت
- گنادی زیوگانفاستالین و تجدّد بخش دوّم
- ژرژ پولیتزرفلسفۀ عصر روشنایی و تفکر مدرن
- گنادی زیوگانف استالین و تجدّد
- گزارنده به دری: عزیز آریانفرمهمان ناخوانده در کابل
- گزارنده به دری: عزیز آریانفربحران اعتماد سال های 1940-1941 در آسیای میانه
- گزارنده به دری: عزیز آریانفرعملیات «امان الله» و «تبت»
- گزارنده: عزیز آریانفرماجرای پیر شامی [گیلانی]
- گزارنده: عزیز آریانفرواپسین پیروزی نادر خان
- گزارنده: عزیز آریانفرخون های تازه بر زمین نوار قبایل «آزاد»
- نویسنده : مهرالدین مشید "گذرگاۀ بسته" * فریادی در دل سنگین تاریخ
- گزارنده: عزیز آریانفراشغال کابل از سوی قبایل مرزی [هند بریتانیایی] و به پادشاهی رسیدن نادر
- گزارنده به دری: عزیز آریانفرسرنگونی امان الله خان
- گزارنده: عزیز آریانفرانتقام نافرجام کمینترن در «دهلیز افغانستان»و سرنگونی امان الله خان
- میم -میهن فدا(( جنگ های کابل (( زرافهء قشنگ
- میم -میهن فداجنگ های کابل (( زرافهء قشنگ((
- عزیز آریانفربر گرفته از کتاب نبرد افغانی استالین: سیاست قدرت های بزرگ در افغانستان و قبایل پشتون
- خلیل الله عالم جنگ قصابان نبرد نابرابر
- نویسنده : دکتورغلام حیدریقینسخنی چندپیرامون کتاب « لیلی ومجنون »اثرابوبکریقین (قسمت سوم)
- دوکتورغلام حیدریقینسخنی چندپیرامون کتاب « لیلی ومجنون » اثرابوبکریقین ) قسمت دوم(
- نویسنده : دکتورغلام حیدریقینسخنی چندپیرامون کتاب « لیلی ومجنون » اثرابوبکریقین
- گزارنده: عزیز آریانفرنبرد افغانی استالین(سیاست قدرت های بزرگ در افغانستان وقبایل پشتون)
- نویسنده : پیکارجونکاتی چند پیرامون کتاب « تولدی دیگر»
- میرزا آقا عسگری (مانی)«ظهور»، کتابی برای برونرفت از خرافات
- دوکتور خلیل الله وداد بارشزمامداری امیر حبیب الله کلکانی
- نویسنده : سید عبدالقدوس سیدکتاب جنگ های کابل ۱۳۷۱ – ۱۳۷۵ خورشیدی زیر چاپ رفت
- امان معاشر اعیادمغان
- شریفیچند کوچه دورتر
- ابراهیم سهارکتاب سرنوشت غم انگیز درافغانستان
- امان معاشر بیدلستان و گلدسته
- از دکتر شعاع الدین شفا *ظهور، حکایت من و امام زمان
- رضا اغنمیبشارت
- امان معاشرشگوفه های احساس
- صدیق رهپو طرزینگاهی به کتاب آینده افغانستان
- محمد نبی عظیمیسگ شریر همسایه
- گزارنده به دری: عزیز آریانفر امير امان الله و آسياي ميانه شوروي
- ص.وفانگاهی کوتاه بر يکی دو اثر وکار کردهايی احمد فريد طهماس
- گزارنده به دری: عزیز آریانفرتاریخ در سیما ها:هنگامه انور پاشا درآسیای میانه و بازتاب آن در افغانستان
- بهرام معصومى كشور ايران، كشور كوروش و داراست
- فضل الرحیم رحیمنام عتیق رحیمی ، در فهرست برنده گان صدوپنچ سال فعالیت جایزه ادبی گنکور فرانسه
- فاطمه سعيدی (مادر شايگان)برای فرزندان من اشک تمساح نريزيد!
- صبورالله ســياه سـنگ"آوای مــاندگار زنان"
- فضل الرحیم رحیم جادوگران و مداریان
- هوشنگ معین زادهظهور
- امان معاشر خاطرات یک کارتونیست
- گزارنده به دری: آریانفر «جمهوری هراتٍ» عبدالرحیم خان [نایب سالار]
- گزارنده به دری: عزیز آریانفر«کابلستانٍ» بچه سقاء (جنوری– اکتبر سال 1929)مشی سیاست داخلی و خارجی
- ديپلوم انجنير عبدالقادر مسعودمژده به علاقه مندان کتاب
- صدیق رهپو طرزیکتابشناسی«محمود طرزی»
- نو شته نذ یر ظفرتاریخ مطبو عات افغانستان یا ضرورت ژور نا لیستان
- محمدنبي عظيمي واهمه های زميني (بخش فرجامین)
- گزارنده به دری: عزیز آریانفر نخستین نبرد سپاهیان شوروی در افغانستان در سال 1929
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش 24)
- گزارنده به دری: عزیز آریانفرمبارزه دیپلماتیک قدرت ها در افغانستان در سال های 1919- 1921
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش 23)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش 22)
- صدیق رهپو طرزی«طرزی و سراج الاخبار»
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش بيست ويکم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش بيستم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش نزدهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش هژدهم)
- نوشته: محمد اسحاق فياض پشتونستان چالش سياسي افغانستان و پاكستان
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش هفدهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش شانزدهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش پانزدهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش چهاردهم)
- مشعلازســـُـکر تا صَـــــحو
- م.نبی.عظیمی نام وننگ
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش سيزدهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش دوازدهم)
- محمدنبي عظيمي واهمه های زميني (بخش يازدهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش دهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش نهم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش هشتم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش هفتم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش ششم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش پنجم)
- محمدنبي عظيمي واهمه های زميني (بخش چهارم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش سوم)
- محمدنبي عظيميواهمه های زميني (بخش دوم)
- خالد اشککم بود والی شوم
- محمدنبي عظيميواهمه های زمینی
- مشعلازسايه های هول تا واهمه های زميني
- بیرنگ کوهدامنی سایه ناظمی ، حافظ ، شاملو وفروغ درسایه های هول
- نوآم چامسکیاندر بایستنی های امپراتوری قدرت و اعتبار
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- دکتر محمد هاشم فقیریتاریخ در ادبیات
- سليمان راوشنام و ننگ
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- داکترغلام حيدر« يقين »سخنی چندپیرامون کتاب « تخمیس غزلیات حافظ » اثرالحاج ابوبکریقین
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمد عوض نبی زا دهرمان گودی پران باز, بازگوئی گوشهء ازظلم وستم بر مردم هزاره
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميســــــــــایه های هــَـــــــول
- محمدنبي عظيميسايه های هول
- محمدنبي عظيميکنزالمهملات والاکاذيب ( بخش هفتم و پاياني)
- محمدنبي عظيميازســـُـکر تا صَـــــحو
- سیامک زینلیخاک حاصلخیز برای کشت انواع تروریسم
- محمدنبي عظيميازســـُـکر تا صَـــــحو
- مترجم: غفار عريفجنگ هاى خاندان بوش؟!
- مترجم: غفار عريفجنگ هاى خاندان بوش؟!
- مترجم: غفار عريفجنگ هاى خاندان بوش؟!
- ويرايش، تهيه وبرگردان (ناهيد) نگاهي به کتاب جنگ بدون مرز، استعمار جدید جهان
- مشعـلتاجـيکـان در قـرن بـيستـم
- ارسالي فريدون يماسرنوشت غم انگيز در افغانستان
- مترجم: غفار عريفجنگ هاى خاندان بوش؟!
- مترجم: غفار عريفجنگ هاى خاندان بوش؟!
- مترجم: غفار عريفجنگ هاى خاندان بوش؟!
- نويسنده: غفار عريفبه آّن به چه عنوانى بايد قضاوت كرد!؟
- فرزاد بهنامدر تاريكي راه مي رويم
- عبدالولي منگلد افغانستان په ادبي کتابتون کې يوه بله شعري ټولګه ورزياته شوه
- احمد وحید صادقی نگرشی کوتاهی بر گوشه های از زنده گی و اندیشه های فلسفی – عرفانی مولانا جلال الدین محمدبلخی
- محمدنبي عظيمينگاهی به مجموعه ؛ داستانی : رازهای قلعهء قرمز
- سلیم سلیمیچند حرفی در باره پايان رمان « سايه های هول
- فرزاد کنزالمهملات والکاذیب
- محمدنبي عظيمي"نیم نگاهی بر ائتلاف های تنظیمی در افغانستان"
- محمدنبي عظيميواهمه های زمیني
- اکرام کمالدر اشراق نيلوفر
- چند کتاب تازه از میرزاآقا عسگری (مانی)
- کمانگيربخشی از خاطرات جنرال تامی فرانکس : فرمانده پيشين نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان
- جواد نصرياندو قرن با مطبوعات فارسي زبان خارج از كشور در قاره آسيا