تاريخ سخن ميگويد: چگونه آمريکا شکارافراطيون شد؟
)قسمت پنجم)
فاجعه ي بنام 11سپتامبر
پرستوهاي شادي پر گرفتند
دل از آبادي ما بر گرفتند
به راه شهرهاي آفتابي
زمين سرد پشت سر گرفتند.
پنجمين سالگرد حادثه 11 سپتامبر، در شرايطي سپري گرديد كه جهان بر اثر افزايش عمليات هاي تروريستي و دهشت افكنانه به شدت ناامن شده است. 11 سپتامبر در معادلات جهان امروز، يك نقطه عطف تلقي مي شود، از اين تاريخ به بعد ايالات متحده، با بهره برداري از پي آمدهاي رواني و تبليغاتي حادثه 11 سپتامبر، و به بهانه مبارزه عليه تروريزم، برخي از كشورهاي اسلامي از جمله افغانستان و عراق را مورد حمله نظامي قرار داد و دهها گروه سياسي و حتي جنبش هاي آزاديبخش و استقلال طلب نظير حزب الله لبنان و گروههاي مبارز فلسطين را جزو گروههاي تروريستي قلمداد كرد. دولت جورج بوش پس از وقوع حادثه 11 سپتامبر 2001 در صدد برآمد تا اين حادثه را به گونه اي روايت كند كه توجيه كننده سياست هاي توسعه طلبانه و جهان گشايانه آمريكا باشد. روايت گروه محافظه كاران حاكم بر قصر سفيد از حادثه يازدهم سپتامبر بر اين پايه استوار است كه تروريست ها تمدن و دموكراسي آمريكا را هدف قرار داده اند و با اين حادثه نه فقط آمريكا بلكه همه جهان با تهديدات تروريستي از ناحيه گروههاي دهشت افكن روبرو شده است. حملات تروريستي 11 سپتامبر اگر چه در كشور آمريكا و هزاران كيلومتر دورتر از مرزهاي جغرافيايي افغانستان اتفاق افتاد، اما اين حادثه كه جهان غرب و بالاخص آمريكا را به شدت تكان داد، از برخي جهات و جنبه ها، ارتباط هاي نزديكي با مسائل دروني جامعه افغانستان داشته و هنوز هم دارد از جمله مي توان به اين موادر اشاره كرد:
تا هنوز به اين سؤال پاسخ دقيق و روشن داده نشده است كه آيا در ميان دو حادثه تروريستي كه در فاصله فقط دو روز، يكي در شمال افغانستان و ديگري در مركز قدرت آمريكا روي داد ارتباط و پيوندي وجود دارد يا نه؟ در روز نهم سپتامبر 2001 فرمانده جبهه متحد شمال، آمر احمد شاه مسعود در ولسوالي خواجه بهاء الدين ولايت تخار، توسط دو تن از تروريست هاي عرب به شهادت رسيد. از آنجائيكه خود اين تروريست ها نيز در اين ماجرا به قتل رسيدند، لذا حقايق امر، كه آنها گماشتگان چه كساني بودند، براي هميشه نامكشوف باقي ماند. دو روز پس از وقوع اين حادثه دردناك، حملات تروريستي معروف به 11 سپتامبر در قلب كشور آمريكا اتفاق افتاد. اگر چه شبكه تروريستي القاعده به رهبري اسامه بن لادن، مسئوليت هر دو حادثه را بر عهده گرفت اما در برخي محافل سياسي گفته شد كه چون اسامه بن لادن، يك تروريست نقابدار گماشته شده از سوي آمريكاست لذا ممكن است در پشت پرده اين ماجرا، غير از شبكه القاعده، دستان برخي سياستمداران تندرو قصر سفيد نيز پنهان باشد. آنها مي خواستند با اين وسيله، تاريخ آغاز نبرد آمريكا عليه جهان اسلام را نزديك تر كنند. اين سياستمداران ماجراجو، حادثه 11 سپتامبر را خلق كردند تا به بهانه شبكه مزدور القاعده، همه مسلمانان و تمام جهان اسلام را تروريست و يا خاستگاه تروريزم و دهشت افكني تلقي كرده و جنگ عليه آنان را با شعار تحقق صلح و امنيت و آزادي، به نفع فلسفه ماكيا وليستي قصر سفيد، توجيه نمايند.
حادثه 11 سپتامبر به تاريخ بيستم ماه سنبله اتفاق افتاد، و. دولت آمريكا به تاريخ 16 ميزان يعني 26 روز پس از وقوع حادثه، حمله نظامي و گسترده خود را به افغانستان آغاز كرد. در شب شانزدهم ماه ميزان، مناطقي از شهرهاي كابل، قندهار، ننگرهار، هرات، قندوز، جوزجان، لوگر، نيمروز، فراه و غزني با طيارات B52 و موشك هاي كروز مورد حمله قرار گرفت. اهداف نظاميان اشغالگر آمريكايي در اين حملات فشرده هوايي، تاسيسات نظامي، ميدان هاي هوايي، وزارت دفاع، مقر ملا عمر و ميدان هوايي و همچنين قشله عسكري در قندهار و پايگاههاي اسامه بن لادن بود. به محض اعلام اين خبر كه جبهه متحد شمال نيز وارد عمليات جنگي شده است، سران رژيم طالبان، از پايگاهها و محل هاي قومانده خود فرار كرده و تشكيلات نظامي طالبان و القاعده، مانند لانه عنكبوت، به يكباره متلاشي گرديد. اگر چه در اين ماجرا به حاكميت طالبان و سلطه تروريست هاي بن لادن در افغانستان پايان داده شد، اما آنچه را كه دولت آمريكا به عنوان اهداف نظامي و سياسي اين جنگ تبليغ مي كرد هرگز تحقق نيافت. بطور مثال با آنكه ساختار و سيستم حكومتي طالبان، متلاشي و ملا عمر با اعضاي بلند پايه اين رژيم سفاك و ستمگر، در كوهها و دره ها متواري شدند اما قوت هاي اشغالگر نظامي آمريكا، با وارد كردن نخستين ضربه بر اركان رژيم طالبان، به يكباره و بطور ناگهاني، جنگ را خاتمه يافته اعلام كرده و از تعقيب سران فراري طالبان و القاعده به خصوص ملا عمر و اسامه بن لادن دست كشيدند. در نتيجه هسته اصلي قدرت طالبان دست نخورده باقي ماند و نتيجه آن شد كه امروز پس از پنج سال از حادثه 11 سپتامبر مشاهده مي كنيم. طالبان دوباره و اين بار با تجربه و خشونت بيشتر، تجديد قوا كردند و كار به جائي رسيده است كه اكنون نيمي از پيكره افغانستان را تهديد مي كند. مسئوليت احياء مجدد گروه تروريستي طالبان مستقيما بر عهده آمريكايي هاست. همچنين دولت آمريكا با يورش نظامي به افغانستان شعار مي دادند كه هدف قواي آمريكا مبارزه عليه تروريزم و دهشت افكن و اعاده نظم و امنيت در تمام ساحات افغانستان است. ولي اكنون نياز به گفتن ندارد، در افغانستان، صغير و كبير، شمالي و جنوبي و زن و مرد به اين واقعيت تلخ و تكان دهنده، كه تروريزم و ناامني بعد از حادثه 11 سپتامبر، در اعماق جامعه افغانستان نفوذ كرده است، آگاهي دارند. اكنون تروريزم و ترياك، به نام دوم افغانستان تبديل شده است. به خصوص در ولايات جنوبي كشور، هر كس كه صبح از خانه اش خارج مي شود تا شب هنگام اميد زنده برگشتن ندارد، هر لحظه و در هر چهار راه و جاده و در كنار هر موتر و كراچي، ممكن است بمبي انفلاق كند و عده اي از افراد بي گناه را در آتش انفجار خويش بسوزاند. تروريزم كور، بي گناه را از گناهكار، و عابر پياده را از عساكر ناتو و ائتلاف تشخيص نمي دهد. تروريست ها نه فقط به آدم ها بلكه به كتاب ها، مكتب ها، موترها و ساختمان ها هم رحم نمي كند. اين جرثومه هاي فساد و مفسدين في الارض، تنها كمر به جنگ عليه اشغالگران بسته نكرده اند بلكه علماي دين، ريش سفيدان محل، ملا امامان مساجد، و معلمان و آموزگاران اولاد وطن را نيز به عنوان دشمن به قتل مي رسانند.
در زمان فرار بزرگ طالبان در ماه ميزان سال 2001 ميلادي، براي سران شبكه القاعده و طالبان، حتي غارهاي مخوف توره بوره نيز محل امن و جاي مخفي شدن نبود. آنها در هيچ نقطه اي از افغانستان، حتي در اعماق دره هاي تاريك امنيت نداشتند، و از سايه تفنگ هاي خود مي ترسيدند، اما اكنون در پنجمين سال حادثه 11 سپتامبر، تمام ولايات جنوب افغانستان عملاً ميدان تاخت و تازهاي نظامي انهاست، و بعد از سازماندهي و تجديد قوا در پاكستان، لشكر لشكر، وارد خاك افغانستان مي شوند. به اين ترتيب، با آمدن آمريكايي ها در افغانستان نه طالبان محو گرديد، نه تروريست هاي القاعده از مملكت اخراج شدند و نه امنيت برقرار شد. دولت آمريكا در آغاز حمله نظامي به افغانستان، شعار مي داد كه اردوي نظامي آمريكا وظيفه دارد تا در كشور جنگ زده افغانستان پس از تامين نظم و امنيت، دموكراسي را به مردم اين كشور هديه كند و از حقوق بشر در برابر قانون شكنان خودسر دفاع نمايد. شعارهاي دلنشين و هيجان انگيزي بود، اما در عمل، دموكراسي آمريكايي در افغانستان، تكرار همان انارشيزم مرده و متعفن است كه وجدان عمومي ملت را جريحه دار كرده است. امروز در زير سايه تفنگ اشغالگران خارجي، نه تنها طالبان احياء و تروريزم قد برافراشته است بلكه فقر و بيكاري در اين كشور به يك بيماري لاعلاج و استخوان سوز تبديل شده است.
خشخاش در 27 ولايت كشور بيرحمانه زرع مي گردد.
قاچاق به يك شغل پر درآمد تبديل شده، و مافياي مواد مخدر تا ارگ رياست جمهوري جناب آقاي كرزي نفوذ كرده است. در اوايل سقوط رژيم طالبان، ايجاب مي كرد تا با كشور حمايت كننده اين رژيم يعني پاكستان كه پشت جبهه و محل تداركات لوژستيكي و نظامي تروريست هاي طالب و القاعده است برخورد جدي و هشدار دهنده اي صورت مي گرفت و از سران حكومت نظامي اسلام آباد رسماً تعهد گرفته مي شد تا از هر نوع مداخله در امور داخلي افغانستان خودداري كرده و سرحدات خود را بر روي دهشت افكنان طالب و القاعده محكم ببندد. اما اشغالگران آمريكايي اين كار را هم نكردند و بلكه بر عكس دولت پاكستان را در مورد آنچه كه مبارزه عليه تروريزم مي نامند متحد سياسي و استراتژيك خود اعلام كردند. تروريزم يكبار ديگر از همين نقطه آغاز گرديد. پرويز مشرف يا به آمريكايي ها دروغ گفت، يا آنها را به عنوان آدم هاي احمق فريب داد. در ضمن اعتماد آمريكايي ها به مقامات پاكستان از دو احتمال خالي نيست،
يا فريب خورده اند . . . و يا نمي خواهند ريشه تروريزم و طالب و القاعده در اين منطقه ازجهان بخشكد. صورت مسأله هر چه باشد نتيجه تمام اين ماجراها و نشيب و فرازهاي سياسي و نظامي اين است كه آمدن آمريكايي ها به افغانستان جز آنكه به حاكميت رژيم مستبد و خونريز طالبان خاتمه داد، خيز وبركت ديگري به همراه نداشت، آنها با يك مشت شعار و اراجيف و تبليغات، افغانستان را اشغال كردند و حتي نتوانستند امنيتي را كه خودشان در فضاي آن تنفس كنند در اين كشور بوجود بياورند. در نتيجه، امروز افغانستان، ناامن تر از تمام سالهاي گذشته است و يازدهم سپتامبر براي ملت آمريكا و همه جهانيان، واقعاً يك فاجعه دردناك و تكان دهنده بود، اما پي آمدهاي اين حادثه تروريستي براي ملت و كشور افغانستان درام غم انگيزي را به دنبال داشت و آن اينكه، با سقوط رژيم تروريست طالبان، افغانستان بازهم از دايره تنگ و خونين تروريزم نجات نيافت بلكه يكعده تروريست هاي خارجي ديگر، اين بار با شعارهاي پرزرق و برق، اين كشور هزار پاره و هزار قبيله را تحت اشغال خود درآوردند.
جنگ 11سپتامبر چه دست آورد ي دارد ؟
بهار ا ن با نواي بلبلا نش
ديدي مستانه آمد بي صدا رفت
هوا وآ سمان و ا بر و باران
به خنده آمد وبا گريه ها رفت.
نبودهيچکس که ازقلبش بخندد
كه پا بر جاده خلوت گذ ا رد
يکي پيدا نشد در مقد م سا ل
كه شادان يا غمين آهي برآرد.
نه شعله ازد ل ونه د ود از آه
نه چشمي گريه ونه بغض ترکيد
نه درشهرقصه ي بود ازعطوفت
نه قانون بود ونه کس پاسبان ديد.
در ١٢ سپتامبر ٢٠٠١ روزنامهی لوموند چنين نوشت: «امروز ما همه آمريكايی هستيم». بيشتر انسانها در كشورهای اسلامی نيز همين احساس را داشتند، يعنی كسانی كه همچون بقيهی مردم جهان از خونريزی و قتل عام حملههای تروريستی به نيويارك و واشنگتن شديداً متوحش شده و به بيزاری رسيده بودند. در واقع هنگامی كه آمريكا به آن حملهها پاسخ گفت، تقريباً هيچكس از سقوط طالبان متاسف نگشت، زيرا اينها كسانی بودند كه در سراسر جهان به خاطر افراط گرايیهايشان مورد نكوهش قرار میگرفتند. در واقع آخرين چيزی كه ديكتاتوریهای منطقه چشم ديدن آن را نداشتند همان عراق دموكراتيك بود. تقريباً از همان زمان سقوط صدام، جهادیهای وهابی عربستان بدون كمترين مانعی به درون عراق سرازير شدند. بدتر از آن، مسلمانانی كه به طور وسيع پروژهی دموكراتيزه كردن عراق را مورد حمايت قرار میدادند، به اين قضيه سوء ظن پيدا نمودند كه مقاومت سنیها كه باعث شعله ور شدن آتش جنگ داخلی عراق شده است در واقع به كمك پولهای حاصل از نفت سعودیها به راه افتاده است (در هر حال تروريستها مانع از آن شدند كه نفت عراق به يك چالش واقعی برای عربستان سعودی تبديل شود). برژينسكي و بوش الا وطن دلت بي درد بادا زبيگنو برژينسكي مشاور سابق امنيت ملي آمريكا اخيراً در مصاحبه اي با نشريه اشپيگل درباره خطاهايي كه دولت بوش در جنگ با ترور مرتكب شده، صحبت كرده است. او معتقد است كه ايالات متحده آمريكا اين روزها همچون شوروي اصرار دارد كه پيروزي در جنگ عليه تروريسم نزديك است ولي اين فقط يك تصور است. * دكتر برژينسكي، بوش خطرات تروريسم را با خطرات جنگ سرد مقايسه مي كند. او حتي بارها از ملتي درگير جنگ سخن گفته و تأكيد كرده كه فقط پيروزي كامل را مي پذيرد. حق با اوست يا حرف هايش بيشتر بزرگ نمايي است؟ * آيا بوش واقعاً نگران آن نيست كه عراق به الگوي شكست خورده دموكراسي تبديل شود؟ ) باعرض پوزش : قسمت هاي بعدي با کمي وقفه ازسرگرفته ميشود . ( منابع بخشهاي که تااکنون به نشررسيده: برعلاوه آنچه که درلابلاي مقاله نام برده شده است : - پروژه ی امپراتوری آمریکا - نوشته رابرت دریفوس برگردان: گيلاني. -جنگ جدید علیه ترور نوام چامسکی – منبع ديدگاه. -رسانهها و جنون نظاميگري نويسنده: نورمن سلومون منبع: ماهنامة سياحت غرب. -پايان امپراطوري نويسنده: ديويد ريف منبع: ماهنامة سياحت غرب. -آيا هنوز تهديدهاي تروريستي پابرجاست؟ نويسنده: جان مولر- ماهنامة سياحت غرب. -سپتامبر پایان قطعی جنگ سرد، آغاز چه؟ -منصور امان. راه توده نشريه حزب توده ايران . -يک قسمت اشعاراززنده ياد سياوش کسرايي .
اما امروز چنين وحدت نظری در افكار عمومی جهان ديگر وجود ندارد. در پنج سالی كه از آن حملههای تروريستی میگذرد، برای به اصطلاح «جنگ بر عليه ترور» دو گروه افكار عمومی متفاوت به وجود آمده است. در واقع در حالی كه جنگ در حال پيشروی بود، در آن بخش از افكار عمومی كه به نقاط عمليات نظامی نزديكتر بودند به مرور نسبت به مبارزهی در حال ظهور تلقی كاملاً متفاوتی در مقايسه با برداشتی كه در ايالات متحده و غرب وجود داشت شكل گرفت. برای دولت ايالات متحده هر عملی در درام جنگ بر عليه ترور به عنوان اقدامی مجزا و مستقل تلقی میگرديد: افغانستان، عراق، فلسطين و حزبالله لبنان. دولت بوش كه جنگ بر عليه ترور را اعلام نموده و سپس كشورها را مورد تهاجم و اشغال قرار داد از درك اين نكته ناتوان ماند كه چگونه اين رويدادها در چشمان مردم منطقه با هم به نوعی مرتبط بودند. برای كسانی كه به تلويزيون الجزيره و ساير كانالهای ماهوارهای عربی زبان چشم میدوختند نبردهای گوناگون در «جنگ بر عليه ترور» به عنوان زنجيرهی واحدی از رويدادها و در طرحی بزرگ بر ضد اسلام محسوب میشدند.
آنچه هنوز هم بدتر است اين كه آمريكا در همان حالی كه در حال ادامه دادن به نبرد با دشمان خود بود، پرچم دموكراسی را نيز به اهتزاز در میآورد. ليكن اميد و آرزوی دموكراسی چه از نوع سكولار و يا اسلامیاش برای مردم منطقه با خونريزیهايی كه روی میداد و در خرابههای بغداد، بيروت و قندهار مدفون گرديد.
بسياری از مسلمانها ـ همچون بسياری از مردم ديگر كشورهای غربی و البته در همان لحن و مبنا ـ علتهای اصلی آن بيگانگی را كه افراط گرايی اسلامی و خشونت مسلمانها را باعث میشود به خوبی درك میكنند. آنها میدانند كه حكومتهای استبدادی و انعطاف ناپذير منطقه مردم آنها را فلج كرده و فقط كسانی كه با آتش خشم آنها تغذيه میشوند به نظر میرسد كه قادر به ذوب كردن غل و زنجيرهای اين جوامع استبداد زده هستند.
ليكن بهای نجات از چنين وضعيتی قسمی تغيير شكل است. بدخلق، خشك مغز و كينه توز: آن كسانی كه بر ضد موقعيت موجود دست به شورش میزنند، با نيت تلافی جويی وارد به جهان وسيعتری میشوند و نه فقط بر عليه رژيمهايی كه آنها را تغير شكل میدهد كه بر عليه غرب، قدرتی كه مستبدين منطقه را به نفع «ثبات» زير بال و پر خود گرفته است. بسياری از مسلمانان به اين مسئله واقف هستند كه معضل فلسطين كه سه نسل است همچنان لاينجل مانده از درد و رنج مردم فلسطينی فراتر میرود. آنها میدانند كه مستبدين منطقه مسئلهی فلسطين را مورد استفاده قرار میدهند تا حكومتهای جابرانهی خود را توجيه كرده و از آزادیهای سياسی و اقتصادی دوری جويند. به اين ترتيب هنگامی كه آمريكا به دنبال دموكراسی رفت قلب بسياری از مردم منطقه با اميد به انجام اصلاحاتی كه بالاخره روزی بايست میرسيد به پرواز درآمد، اما آمريكا همچون بسياری مواقع پيش از آن، آنها را از خود مايوس نمود. هنگامی كه سرانجام مردم برای آزادی بيشتر و جامعهای شايسته آغاز به اميدوار شدن نمودند، ايالات متحده رژيمهايی را مورد حمايت قرار داد كه آنها را سركوب میكرد. موضوع اين بود كه آمريكا نمیتوانست به طرحی كه خود برای ارتقاء دموكراسی و آزادی اعلام نموده بود وفادار بماند. پس از سقوط طالبان در افغانستان، آمريكا توجه خود را به ديكتاتوری سكولار صدام حسين در عراق متوجه نمود. به جای تشويق برای انجام اصلاحات لازم در رژيم وهاب
به اين ترتيب تلاش برای دموكراتيزه كردن عراق ـ يا درواقع تمامی پروژهی آمريكايیها برای آوردن دموكراسی به منطقه ـ حتی توسط ميانهروترين مسلمانان با سوء ظن نگريسته شد. به باور آنها آمريكا فقط آن نوع از دموكراسی حمايت میكند كه با منافع خودش سازگار باشد. اگر فلسطينیها در يك انتخابات آزاد به حماس رای دهند، با انتخاب آنها به شدت مخالفت میكند. به اين ترتيب بود كه « انقلاب سدری » لبنانیها كه غرب را در همان شيوهای دچار حيرت نمود كه انقلاب نارنجی اوكراين، به طور كاملاً حساب شدهای تضعيف كرديد. در حالی كه بيشتر منطقه با استقرار دموكراسی هنوز هم فاصلهی زيادی دارد ـ درواقع شايد بتوان گفت كه در مقايسه با ٥ سال پيش فاصلهای به مراتب بيشتر ـ وزير امور خارجهی ايالات متحده رايس ورد دائمی خود را تكرار میكند كه شهروندان مقتول بيروت، صيدا، صور و غزه نشانهای از «درد زايمان» يك خاور ميانهی جديد هستند. اما تا هر زمانی كه غرب كودكان مرده به دنيا آمده را به عنوان ضرورتهای سياسی به حساب آورد، نمیتواند اين مسئله را به درستی درك كند كه جهان اسلامی چه تصوری از رويدادهای اين پنج سال گذشته دارد. فقط آن هنگام است كه پی خواهيم برد كه چرا آن ديدگاه يك پارچهی پنج سال پيش چنين ناگهانی از هم گسست.
تنورت گرم و آبت سرد بادا
اسير دست نامردان نماني
سمندت تيز و يارت مرد بادا.
- او كاملاً در اشتباه است. اين حرف ها مردم فريبي است يا غفلت تاريخي، نمي دانم. من چهار سال مسؤول هماهنگي واكنش آمريكا در صورت وقوع يك حمله هسته اي بودم و مي توانم به شما اطمينان دهم كه جنگ هسته اي ميان آمريكا و شوروي، در صورت وقوع مي توانست 160 تا 180 ميليون نفر را طي 24 ساعت به كشتن دهد. هيچ تهديد تروريستي در آينده نزديك با اين تهديد قابل مقايسه نيست. از سوي ديگر، تروريسم يك تكنيك براي كشتن است و خود به تنهايي دشمن نيست. اعلان جنگ با يك فانتوم ناپيدا و غيرقابل تشخيص و سخن گفتن درباره تهديد آن مي تواند بزرگ نمايي واقعيت تلقي شود. بعد از حمله ژاپن به پرل هاربر در سال 1941، آمريكا پرانرژي و مصمم شد و در جريان جنگ سرد صبور پيش رفت. در هيچ كدام از آن دوره ها هيچ رئيس جمهوري در آمريكا عملاً درباره وحشت موعظه نمي كرد. اما پرزيدنت بوش اكنون با فرمول هاي نه چندان قابل اتكاي خودش فضاي وحشت ايجاد مي كند كه براي آمريكا از نظر اخلاقي و سياسي مخرب است.
* منظور شما صحبت كردن از دستيابي تروريست ها به سلاح هسته اي است؟
- البته اين موضوع چندان هم غيرواقعي نيست. اما از سوي ديگر ما اكنون با زرادخانه تسليحات هسته اي شوروي روبه رو نيستيم. من نمي خواهم تهديد اقدامات تروريستي را كم اهميت جلوه دهم، اما دامنه اين تهديد با تهديدهاي دوران جنگ سرد قابل مقايسه نيست.
* اما گاهي در آمريكا و اروپا اين برداشت وجود دارد كه اسلام راديكال، جاي شوروي سابق را گرفته است و جنگ سرد ادامه دارد.
- اسلام راديكال، چنان پديده ناشناخته اي است كه بايد جدي گرفته شود. اين پديده يك پديده منطقه اي مربوط به خاورميانه است. ما بايد فرمولي براي اين منطقه تدوين كنيم كه به دوستانمان كمك كند. در دوران جنگ سرد هم سياست ما متحد كردن دوستان و تفرقه بين دشمنان بود. اما متأسفانه تاكتيك ما اكنون دشمنان را متحد و دوستان را دور مي كند.
* پس اين كه گفته مي شود اسامه بن لادن به پاي مائو و استالين رسيده، از نظر شما بزرگ نمايي است؟
- بله و اين مخدوش كردن واقعيت است. بن لادن يك جنايتكار است، اما نبايد چهره او را تا حد يك رهبر جهاني بالا برد.
* در پنج سال گذشته، جنگ با تروريسم هيچ پيشرفتي داشته است؟
- هم بله و هم خير. طي اين مدت، هيچ حمله تروريستي ديگري در آمريكا روي نداده و اين، نتيجه اقدامات و تدابير پيشگيرانه بوده است.
همچنين اكنون در ميان نخبگان ميانه رو دنياي اسلام، اين تفكر به وجود آمده كه تروريسم براي خود آن ها هم تهديد است. اما حمله به عراق كه خصومت زيادي را در دنياي اسلام به سوي آمريكا معطوف كرده، اين روند را كند نموده است. همه اين اتفاقات به تروريسم كمك مي كند.
* به نظر شما پيروزي كامل ميسر است؟
- اين بستگي به تعريف شما از پيروزي دارد. اگر ما آگاهانه عمل كنيم و ائتلاف هاي لازم را تشكيل دهيم، اقبال به تروريسم از بين مي رود و قابليت و ظرفيت آن براي يافتن نيروي بيشتر، كم رنگ مي شود و بالأخره از ميان مي رود. اما اگر منظور شما از پيروزي، همان تصوير خودكشي هيتلر در سنگر باشد اين اتفاق هرگز روي نخواهد داد. به همين دليل است كه كل منطق جنگ، گمراه كننده است.
* اين گونه سخن گفتن از جنگ براي بوش چه فايده اي دارد؟
- اول از همه اين كه اين لحن كلام به او كمك كرد تا دوباره در انتخابات به پيروزي برسد. كشوري كه در جنگ است، فرمانده كل (رئيس جمهور) خود را تنها نمي گذارد. دوم آن كه اين موضوع، توانايي بوش را در اجراي قدرت اجرايي اش بالا برد. البته اين، خطراتي هم به دنبال دارد كه محدود كردن حقوق مدني، يكي از آن هاست. او در اين شرايط مي تواند از نيروهاي مسلح آمريكا آن طور كه مي خواهد بدون نظر كنگره استفاده كند.
* آيا اين تهديدي براي دموكراسي نيست؟
- در بلند مدت چرا. اما دموكراسي در جامعه آمريكا به گونه اي است كه چنين اقدامي از سوي رئيس جمهور فقط در درازمدت مي تواند دموكراسي را تهديد كند. بوش ديگر نمي تواند در انتخابات شركت كند و اين ماجرا تا دو سال و نيم ديگر به پايان مي رسد.
* سياستمداران اروپايي هرگز مفهوم جنگ با ترور را نپذيرفته اند. اختلافات زيادي درباره تكنيك هاي بازجويي و زندان هايي همچون گوانتانامو وجود دارد. با توجه به اين اختلافات عميق چطور آمريكا و اروپا مي توانند با هم همكاري كنند؟
- دقيقاً دشواري كار در همين جاست. البته نبايد از نظر دور داشت كه اكنون همكاري زيادي وجود دارد. اين همكاري نشان مي دهد كه جنگ با تروريسم، عملياتي عليه رفتارهاي مجرمانه است. البته من هم مانند اروپا به موضوعاتي چون گوانتانامو، ابوغريب و بدرفتاري و شكنجه زندانيان انتقاد و اعتراض دارم. اما اروپايي ها هم نبايد گذشته شان را فراموش كنند. آلماني ها و فرانسوي ها نبايد فراموش كنند كه در گذشته و مثلاً در جنگ الجزاير چه تجربياتي داشته اند.
* دولت آمريكا عراق را جبهه اصلي جنگ با ترور اعلام كرده است، اما عراق امروز به جاي نماد دموكراسي به كانون جذب تروريست ها تبديل شده است. چطور آمريكا مي تواند خود را از دامي كه براي خودش ايجاد كرده، نجات دهد؟
- ما نه بايد فرار كنيم و نه به دنبال پيروزي كامل باشيم. بايد به طور جدي با عراقي ها گفت و گو كنيم و به تاريخ مشخصي براي عقب نشيني و پايان اشغال برسيم. بالأخره حضور نيروهاي آمريكايي باعث ناآرامي مي شود. آن گروه از سياستمداران عراقي كه مي خواهند ما طي يك تا دو سال آينده كشور را ترك كنيم، همان هايي هستند كه در قدرت باقي مي مانند. اما آن هايي كه از ما مي خواهند بمانيم، كساني هستند كه با خروج ما از عراق، صحنه قدرت را ترك مي كنند.
* يك عقب نشيني و خروج فوري، باعث بروز آشوب نمي شود؟
- دولت عراق بايد همه همسايگان اسلامي از پاكستان و مراكش تا ديگر كشورهاي نزديك را براي شركت در يك كنفرانس ثبات دعوت كند. اكثر اين كشورهاي همسايه آماده كمك هستند. وقتي آمريكا، عراق را ترك كند، بايد كنفرانسي از كشورهاي كمك كننده به عراق تشكيل شود تا متعهد به بهبود وضعيت اقتصاد و به ويژه توليد نفت اين كشور شوند. اين، نگراني اروپا و شرق دور هم هست.
* كنفرانس كشورهاي كمك كننده قرار است در پاييز تشكيل شود؟
- بله، اما ترديد دارم تا وقتي كه سربازان آمريكايي در عراق هستند، اين كنفرانس نتيجه بخش باشد.
* مخالفان خروج فوري آمريكا از عراق مي گويند: جنگ قومي ميان شيعيان و سني هاي عراق بسيار خشونت بارتر از اين خواهد شد.
- همه كساني كه با تاريخ ارتش هاي اشغالگر آشنا هستند، مي دانند كه نيروهاي مسلح خارجي، چندان در سركوب مقاومت مسلحانه و جنبش هاي آزادي بخش ملي موفق نيستند. به هر حال، اين نيروها خارجي هستند و كشور اشغال شده را به خوبي نمي شناسند و دسترسي هم به اطلاعات مورد نيازشان ندارند. اين درست وضعيتي است كه ما در آن به سر مي بريم. اين شرايط، مقاومت ملي را تقويت مي كند. عراقي ها مي توانند با خشونت هاي مذهبي در كشورشان بهتر از آمريكايي ها مقابله كنند.
* پس به نظر شما هيچ جايگزيني براي عقب نشيني نيروها وجود ندارد؟
- عراقي ها آن مردمان اوليه اي نيستند كه براي حل مشكلاتشان به استعمار آمريكا نياز داشته باشند.
- بدون شك بايد نگران باشد. اكنون دولتي در عراق سر كار است كه كردها و شيعيان در رأس آن هستند. البته اين نسبت به رژيم سابق صدام، بسيار بهتر است.
* اطمينان داريد كه يك جنگ داخلي مذهبي قابل اجتناب است؟
- البته نمي توانم مطمئن باشم. اما آيا ژنرال دوگل وقتي تصميم به پايان جنگ الجزاير گرفت، مي دانست كار درستي است يا نه؟ همه اطرافيان او درباره پيامدهاي اين تصميم هشدار مي دادند.
* نگران اين نيستيد كه چنين درگيري مذهبي اي، كل منطقه را دربرگيرد؟
- برعكس. هرقدر ما بيشتر در عراق بمانيم، منطقه بيشتر درگير مي شود. حقيقت اين است كه ما سه سال است در عراق هستيم و شرايط امروز، بسيار بدتر از زمان اشغال است. مدارك و شواهد زيادي وجود دارد كه موضع من را تأييد مي كند.
* اگر مذاكرات با ايران شكست بخورد، آيا آمريكا مداخله نظامي مي كند؟
- بعضي اعضاي دولت [ بوش] از اين گزينه حمايت مي كنند. اما از منظر تجربيات عراق بايد گفت كه دولت بوش به همراه متحدانش به سراغ تحريم مي رود. خيلي بعيد است كه بوش چنين مسير خطرناكي را در پيش بگيرد.
* پيامدهاي چنين حمله اي چه خواهد بود؟
- ايراني ها گزينه هاي زيادي دارند. نقش و حضور آن ها در عراق و افغانستان، غيرقابل چشم پوشي است. توليد و صادرات نفت هم به خطر مي افتد.
* شما مي گوييد كه آمريكا به مشورت قطعي اروپا نياز دارد تا ديدگاه غيرواقع بينانه نسبت به دنيا ايجاد نشود. آيا اروپا در چنين موقعيتي است؟
- در خاورميانه، آمريكا رفته رفته و ناخواسته در حال تبديل شدن به يك قدرت استعماري است و اين تكرار تجربه اروپاست. مجموعه اي از عوامل مانند خودخواهي، تكبر و غفلت، آمريكا را به اينجا رسانده است. فرانسه و انگليس چون همين تجربه را در گذشته داشته اند، درك بهتري از اين واقعيت دارند و مي دانند كه آمريكا دارد مرتكب يك خطاي سياسي مي شود كه در درازمدت بسيار خطرناك است. در كوتاه مدت هم اين خطا اصول و مشروعيت بين المللي آمريكا را مخدوش مي كند.
* فكر مي كنيد اين همان توصيه اي است كه توني بلر نخست وزير انگليس به بوش كرده است؟
- بايد همين باشد. اما به نظر من انگليسي ها بعد از بحران كانال سوئز در سال 1956 تصميم گرفتند هرگز با آمريكا وارد درگيري نشوند و با تبديل شدن به شريك نزديك آمريكا، به نفوذ جهاني دست يابند.
* اين نگراني در اروپا وجود دارد كه بوش ممكن است به يك جانبه گرايي باز گردد و بار ديگر در سياست خارجي ، احساس آزادي عمل كند.
- به همين دليل مي گويد كه بايد به پيروزي رسيد. اين، درست حرف شوروي است كه اصرار داشت پيروزي سوسياليسم نزديك است. اما اين يك تصور بود.
* هيچ شرايطي وجود دارد كه در آن آمريكا برتري سياسي خود را از دست بدهد؟
- بله، اگر سياست هاي كنوني اش را ادامه دهد و در آينده به گلايه هاي آشكار از نابرابري جهاني پاسخ ندهد، قطعاً برتري سياسي اش را از دست مي دهد. البته تحقق كامل برابري و عدالت، يك توهم است. اما كاستن از نابرابري ها در عصر تلويزيون و اينترنت بايد يك ضرورت سياسي باشد. ما وارد دوراني تاريخي شده ايم كه در آن، مردم چين و هند و نپال و بوليوي و ونزوئلا ديگر نابرابري را تحمل نمي كنند. اين، خطرِ پيش روي ماست.
* شما آن را يك بيداري سياسي جهاني مي خوانيد؟
- بله؛ همان بيداري اي كه در زمان انقلاب فرانسه روي داد. در قرن 19 اين اتفاق در اروپا و بخش هايي از نيمكره غربي روي داد. در قرن 20 به ژاپن و بالأخره به چين رسيد. اكنون اين رويداد به بقيه دنيا رسيده است.
November 25th, 2006
برداشت و بازنویسی درونمایه این تارنما در جاهای دیگر آزاد است. خواهشمندم، خاستگاه را یادآوری نمایید.
- علی رستمینقش پیش نهاده هایی تاریخی وسامان یابی های بعدی قدرت درتأسیس وافول حزب دموکراتیک خلق افغانستان(حزب وطن)
- تتبع و نگارش امان معاشر، خبرنگار آزادجهاد و جنگ در افغانستان قبل از آمدن قطعات شوری به حمایت پاکستان و رهبری امریکا آغاز شد
- سیداحسان واعظیبخش دوم نقش سازنده و ماندگارببرک کارمل در مسیر تاریخ
- سیداحسان واعظینقش سازنده و ماندگارببرک کارمل در مسیر تاریخ
- داکتر حمیدالله مفیدفرود دو ستاره درخشان از کهکشان اندیشه وخرد
- علی رستمی ببرک کارمل بااندیشه عدالت خواهانه به خاموشی رفت
- گزارنده به پارسی دری: عزیز آریانفرآریایی ها یا تورک ها؟
- عبدالو کیل کوچی دسامبردر آیینهء تاریخ
- عبدالو کیل کوچیمحمود بریالی ابر مرد جنبش چپ وترقی خواه افغانستان
- محمد عوض نبی زادهنا یب سالارمحمد حسین خان پیکارجوی رزمگاه میوند وغزنیگک
- خلیل وداد چگونه س.د.ج.ا. به س.خ. ج.ا. تعویض شد
- مترجم: ا. م. شیریانقلاب اکتبر! استالین. نوسازی- کودتای لیبرالی
- نویسنده: نجیب سرغندوی نهضت خدایی خدمتگاری و نقش آن دربیداری پشتونها
- گزارنده به پارسی دری: عزیز آریانفرتوران
- حسن پیمانامیرتیمورموئسس سبک اصیل هنر معماری وحامی فرهنگ ومدنیت آسیای وسطی قسمت-6
- حزب کارایران(توفان)انقلاب اکتبر ناقوس مرگ سرمایه داری بود
- ظهو رالدين دبرېالي انقلاب دکاليزې په وېاړ
- زمان هوتکبمناسبت هفدهمین سالشهادت داکترنجیب الله
- رحمت اله رواندشهید داکتر نجیب اله داوولسم تلین په یاد
- جلال بايانی کاوشگرشـــهيد داکتر نجيب الله
- جلال بايانی کاوشگرهفده سال قبل درقلب افغانستان کابل حماسه تاريخ رخ داد
- نصیراحمد – مهمند پیړی،پیړی زغم او پیچ دی وګالل شی
- داکتر حبیب منګل دافغانستان دخپلواکۍ غورزنګ ته لنډه کتنه
- نویسنده : مهرالدین مشیدروزی که زمامداران ناکاره در سایۀ آن صرف احساس فربهی کرده اند
- حسن پیمانامیرتیمور موئسس سبک اصیل هنر معماریوحامی فرهنگ ومدنیت آسیای وسطی5
- برگردان و تبصره از دکتر خلیل ودادحقایقِ تلخِ جنگِ 1979-1991 افغانستان از زبان نظامیان شوروی پیشین
- عبدالوکیل کوچی نگاه مختصری به تاریخ کوشانی ها
- انجنیر فضل احمد افغان شاه امان الله غازی و خط سیاه دیورند
- میر عنایت الله سادات معضلۀدیورند
- تتبع ونگارش؛تلخیص وترجمه: ازحسن پیمانامیر تیمور موسس سبک اصیل هنر معماری وحامی فرهنگ ومدنیت آ سیای وسطی قسمت(4)
- امان معاشر؛ خبرنگار آزادهشت ثور آوردن مجاهدین رو بزوال از کوه ها به قدرت جنرال دستم
- ا. م. شیریزادروز لنین، روز شرمندگی ما
- عتیق الله مولویزادهاز دین پروری، تا دین فروشی!!
- حسن پیمان امیرتیمور موسس سبک اصیل هنر معماری وحامی فرهنک ومدنیت آسیای وسطی قسمت 3
- نوشته کریم پوپل تاریخ نوروز کهن
- نجم کاويانیيادی از نوروز در کابل قديم
- تتبع ونگارش-ترجمه وتلخیص: ازحسن پیمانامیرتیمور موسس سبک اصیل هنرمعماری وحامی فرهنگ ومدنیت اسیای وسطی-2-
- دوکتور امین برین زوریدوکتور امین برین زوری
- برگردان و تبصره از دکتر خلیل ودادیهودیت در افغانستان
- ارسالی صمیمیبازگشت «لنین» به «خجند»
- حسن پیمانشمۀ ازخدمات وکارنامه های امیرتیموردرأئینۀ تأریخ
- سلیمان راوشجشن سده
- حسن پیمانتأریخ وخدمات زنده ومشهود امپراتوری تیموریان محال است به فراموشی سپرده شود
- تتبع و نگارش امان معاشر، خبرنگار آزادمناسبات سابق دولت افغانستان و اتحاد شوروی آمدن قوت های نظامی اتحاد شوروی در ششم جدی به افغانستان
- سرلوڅ مرادزی برتانوي هند او برتانوي پنجاب، د پښتنو د ویښتیا دښمنان !
- سرلوڅ مرادزی برتانوي هند او برتانوي پنجاب، د پښتنو د ویښتیا دښمنان !
- عتیق الله مولوی زادهزندگی از کاخ تا کا نتینر!
- سرلوڅ مرادزیبرتانوي هند او برتانوي پنجاب دواړه، د پښتنو د ویښتیا ضد !
- سرلوڅ مرادزیډیورنډ کرښه، څپڅپاند دریځونه او پنځم ستون
- نویسنده : مهرالدین مشیدبالاخره امریکایی ها سر به بالین بیمار نظامیان پاکستانی این بازوی زرهی تروریزم جهانی نهادند
- عبدالوکیل کوچید سامبر نقطه عطف درتاریخ جنبش داد خواهانه مردم افغانستان
- سرلوڅ مرادزی ډیورڼد کرښه، څپڅپاند دریځونه او پنځم ستون دوهمه برخه
- انجنیر فضل احمد افغانخط سیاۀ دیورند مولود دسایس انګلیس و روسیه
- سرلوڅ مرادزی ډیورنډ کرښه، څپڅپاند دریځونه او پنځم ستون
- فرزاد رمضاني بونششناسايي يا عدم شناسايي ديورند؟
- انجینر محمود صافی دافغانستان دتاریخ ځلانده ستوری احمد خان « احمد شاه بابا » درانی کال
- سید ذا کر شاه ( ســــــــــادات) (( د ډیورند کرښې غندل یا د پاکستان ســـــــره دښمنی))
- سرلوڅ مرادزی ډیورنډ کرښه او څرګند دریځونه
- بیداربمناسبت کنفرانس بین المللی لندن و عدم پذیرش دیورند خط فاصل
- سرلوڅ مرادزی ډیورنډ کرښه او روستۍ پراختیاوې
- عزیز آریانفرنیاز تاریخی به بازگشت به توافقات ژنو
- سرلوڅ مرادزی ډیورنډ کرښه او روستۍ پراختیاوې
- سرلوڅ مرادزید ډیورند کرښې پریکړه به، لروبر افغانان خپله کوي
- ارسالی صمیمیبرگی از تاریخ جنگ جهانی دوم/ چگونه مسکو تسلیم آلمان ها نشد
- میر عنایت الله سادات نگاهی به تاریخ آریانا
- محمدنبی عظیمی جنگ جلال آباد بخش آخر
- جلال بايانیبزرگ مردان تاریخ
- محمدنبی عظیمیجنگ جلال آباد بخش دوازدهم
- شبيراحمد طالب وزيران اوخاطرې
- رسول پويانجايگاه هرات در مدنيت خراسان
- محمدنبی عظیمیسفر دیگر به جلال آباد
- عزیزه عنایت خامۀ درفرا راه آزادی !
- نصیراحمد - مهمنددافغانستان دخپلواکی دبیرته اخیستلو دشهیدانواوغازیانوپه یاد
- دوکتور جلال بايانی « روح شاه غازی امان الله شاد و پر نور باد »
- انجنیر ظهو رالدین اندیشپراو دا
- محمدنبی عظیمیتعرض متقابل قوای مسلح افغانستان
- نوشته کریم پوپل اشغال و تاراج کابل از زمان تاسیس الی امروز
- سلیمان راوششهروندان شهر (جندان)
- محمدنبی عظیمی درحاشیه تعرض متقابل
- رسول پویاننقش استعمار در تخریب تمدن خراسان
- رسول پویانخراسان بعد از فروپاشی امپراتوری تيموريان
- رسول پویان ریشه های خراسان کهن
- محمدنبی عظیمیجنگ جلال آباد بخش هشــــــــــــــــتم
- محمدنبی عظیمیجنگ جلال آباد بخـــش هفتـــــــــــــم
- ا. م. شیریپراودا در ۱۰۰ سالگی: زنده و رزمنده
- اسدالله جعفریمیلاد گل سرخ
- عبدالحی نزهت افزودن دشواری کارعاقلانه نیست
- فوادشاه امان الله خان غازى از نظر احمد شاه مسعود كى بود؟
- انجنېر ظهو رالدین اندېشپر فا شیزم د بري ورځ یعنی دامپرېا لیزم دنیمی تنی ښخول په شوري سوسېا لیستي هېواد کی
- نویسنده : مهرالدین مشید نباید بیش از این بهایی برای ویرانی این سرزمین پرداخت
- محمدنبی عظیمیجنگ جلال آباد بخش ششم
- نوشته صوفی کریم فیضانی حملات اعراب در افغانستان
- انجنیر ظهورالدین اندیشد افغا نستان د خلک دمو کراتیک گوند داد شهیدا نو او اتلانو دسور گوند ټولو غړو ته له پو رته نه تر کښته پو رې
- محمدنبی عظیمیجنگ جلال آباد بقیه بخش پنجم
- نبی حیدری معلم جنک یا صلح
- محمدنبی عظیمی جنگ جلال آباد بقیه بخش چهارم
- تهیه وترتیب:میرمحمدشاه رفیعیچهره امروزی تپه مرنجان ورازهای تاریخی آن
- محمدنبی عظیمیجنگ جلال آباد -- 4
- محمدنبی عظیمی جنگ جلال آباد - 3-
- سلیمان راوشتندیس های بامیان مجسمه های بودا نیستند
- حسن پیمانبیادبودسلسال وشهمامه تندیسهای بودا دو همبزم ودو همسنگ
- حسن پیمانافشارخونین وقتلهای زنجیره یی انگیزۀ اتحادخلقهای تحت استبداد
- محمدنبی عظیمی جنگ جلال آباد
- رحمت اله رواند روسانو يرغل او وتل دواړه تېروتني وې
- احمدولي بدخشياداي ديني به قربانيان فاجعة افشار
- محمدنبی عظیمیجنگ جلال آباد
- عتیق گلشمه ازجنایات بعضی گروه های ماوئیستها درافغانستان
- محمد نبی عظیمیچرا از مرگ می ترسید ؟
- جمعه خان صوفيلر وبر دوه افغان که يو افغان؟ (يوولسمه او آخري برخه)
- جمعه خان صوفيلر و بر دوه افغان که يو افغان؟ (اتمه برخه)
- عبدالو کیل کوچی فرخنده باد چهل وهفتمین سالگرد تاسیس حزب دموکراتیک خلق افغانستان ، حزب قهرمانان وشهیدان !
- حمید محویتآتر بی نوایان
- تتبع و نگارش امان معاشر، خبرنگار آزادآمدن قوت های نظامی اتحاد شوروی به افغانستان
- تهیه کننده : عبدالقدیر میرزاییسقوطِ یک امپراتوری!
- محمد عارف عرفان رازهای حقیقی دعوت ارتش شوروی
- حمید محویدر بارۀ [کشته شدن پلخانوف(؟)]
- محمدنبی عظیمیجنگ جلال آباد
- صدیق رهپو طرزیما و نو آوری، تجدد و مدرنیزم
- جمعه خان صوفيلر و بر دوه افغان که يو افغان؟ (پنځمه برخه)
- داکترآریننام ببرک کارمل جاویدانه است زیرا توده های مردم آنرا ستوده اند
- عبدالو کیل کوچیپنجمین سالگرد وفات محمود بریالی را گرامی میداریم
- صدیق رهپو طرزیدیورند: سر و صدا برای هیچ
- محمدنبی عظیمیسپیده ها این جا آرام انــد
- محمد عوضازمكتب مبارزهء رفيق ببرك كارمل بياموزيم
- علی رستمیببرک کارمل ستارهء درخشان مبارزِ عدالتخواهء کشور
- عبدالو کیل کوچیببرک کارمل بزرگ مرد تاریخ
- دوکتور نثار احمد صدیقینام ببرک کارمل جاودان و روانش شاد باد
- جمعه خان صوفيلر و بر دوه افغان که يو افغان؟(٢ مه برخه)
- عزیز آریانفرچگونه دهلیز واخان ایجاد و به زور به افغانستان داده شد
- جمعه خان صوفيلر و بر: دوه افغان که يو افغان؟
- انجنېر ظهورالدين اندېشبه افتخار سالګرد انقلاب پېروزمند و زنجير شکن سوسياليستی اکتبر
- گزارشگر از انگلیسی به پارسی: صدیق رهپو طرزیده اسطوره در مورد افغانستان
- انجنېر ظهورالدين انديشبمناسبت سالمرګ انقلابی دلير وانديشمند خلل ناپذير
- از کریم پوپل روش سیاسی دولتها وملیتهای افغانستان در طول تاریخ
- عدالتدشمن هرگز وارد شهر لنين نخواهد شد!
- عبدالو کیل کوچی ماندگاران تاریخ
- نصیراحمد – مهمنددافغانستان دخپلواکی دبیرته اخیستلو
- سليمان راوش به پیشواز 28 ـ اسد
- انجنېر ظهورالدين اندېشدافغانستان دخلکو دملی_ازادی بخښونکي انقلاب دکاليزی په وياړ
- گزارنده: عزیز آریانفرمقاله دوم نقش دولت «کیرپاند» در با هم آمیزی فرهنگ های آسیای میانه
- عزیز آریانفرشاهنشاهی پنج صد ساله تاجیکی- ایرانی کیرپاند در مرزهای باختری چین
- حامدعلمیرساله روزشمار وقایع افغانستان از سال 1747 الی اخیر سال 2010
- نوشته کریم پوپلظهور وزوال اردوهای افغانستان
- عبدالصمد ازهراسرار مرگ میوندوال بخش دوازدهم وپایانی
- عبدالصمد ازهراسرار مرگ میوندوال بخش 11
- گزارشگر از زبان انگلیسی به پارسی صدیق رهپو طرزیباستانشناسی افغانستان از کهن ترین روزگار تا دوران تیموریان
- عبدالصمد ازهراسرار مرگ میوندوال بخش دهم
- سرلوڅ مرادزیلندن کې ډيورند جرګه د پنجاب پر سر کلک ګوزار
- تهیه کننده:امان معاشر نامه ی خواجه حافظ شیرازی برای امیر تیمور
- عبدالصمد ازهرخود کشی یا قتل بخش نهم
- محمدنبی عظیمی لحظاتی با ازهر بزرگوار
- محمدنبی عظیمی آیا روزی تاریخ حــــرب کشور ما نوشته خواهد شد؟
- عبدالصمد ازهر اسرار مرگ میوندوال بخش نهم
- ازهر عبدالصمداسرار مرگ میوندوال بخش هشتم
- محمد همایون سرخابی شهر غلغله در ماتم نبود بودای بزرگش هنوز میگرید
- عبدالصمد ازهراسرار مرگ میوندوالبخش هفتم
- محمدنبی عظیمیتا لحظهء انــــتقال مسؤولیت
- گزارش از انگلیسی به پارسی صدیق رهپو طرزیباستانشناسی افغانستان از کهن ترین روزگار تا دوران تیموریان
- عبدالصمد ازهراسرار مرگ میوندوال بخش ششم
- اسدالله جعفریآیاافشار باردیگر تکرار خواهد شد؟
- سید عبدالقدوس «سید»جنگ افشار
- خلیل الله سکندریواقعیت های پنهان در ماجرا های عیان افغانستان
- محمد همایون سرخابی نگاه مختصری پیرامون زندگی پرافتخار ظهیرالدین محمد بابر
- عبدالصمد ازهراسرار مرگ میوندوال بخش پنجم
- محمد عالم افتخارسید جمال الدین افغانی ؛ اَبَر انسانی که از نو باید شناخت !
- سرلوڅ مرادزی پاچاخان د بهرنیو پوهانو په نظر کې
- صدیق رهپو طرزیباستانشناسی افغانستان از کهن ترین روزگار تا دور تیموریان
- میرعنایت الله سادات نظری بر موافقتنامه ای دیورند
- عبدالصمد ازهرخودکشی یا قتل؟ بخش چهارم
- نویسنده : مهرالدین مشیدامریکا و بازی بزرگ در کشوری که دشنۀ مقاومت گلوی هر مهاجمی را شگافته است
- عبدالصمد ازهرخودکشی یا مرگ بخش های دوم و سوم
- تتبع و نگارش امان معاشر، خبرنگار آزاد آمدن قوت های نظامی اتحاد شوروی به افغانستان
- ا. م. شیریبمناسبت زادروز استالین
- عبدالصمد ازهرخودکشی یا مرگ
- نویسنده: ولادیمیر پلاستون ببرک کارمل تا آخرین نفس های خود به حقانیتِ راهی که خود انتخاب نموده بود باور داشت
- ع.رستمی ببرک کارمل نماد وحدت!
- ر. حسنهفته اول دسامبر یاد آور روز های فقدان دو شخصیت مبارز نستوه کشور
- نوشته از ع. بصیر دهزادبخاطر 14چهاردهمین سالگرد وفات شادروان ببرک کارمل
- عبدالو کیل کوچی گرامی وجاویدان باد نام وخاطره تابناک زنده یاد ببرک کارمل
- عبدالو کیل کوچی چهارمین سالروز وفات زنده یاد محمود بریالی را گرامی میداریم
- احمدشاه سرخابییادی از جاودان یاد ببرک کارمل و برادر و همرزم فقید ش محمود بریالی!
- سرورددیورند کرښه دتکړه پوهانو وځیړ نو ته ضرورت لري
- عزیز آریانفردرنگی بر سر نام کشور ما- افغانستان
- عزیز آریانفرراز نهانی نامه دوست محمد خان به نیکلای یکم- امپراتور روسیه
- عزیز آریانفرآیین نامه داخلی انقلابیون جوان افغان (جوانان افغان)
- شباهنگ راددر یادمان کمونیست رزمنده «ارنستو چه گوارا»
- دکتر بیژن بارانکوچ آریاییها از شمال خزر
- سرلوڅ مرادزی د تاریخ پاڼه : کوز پښتانه او د افغانستان خپلواکي
- سليمان راوش تجاوزانگليس ، روس و امريکا بر افغانستان يا يک دروغ بزرگ
- اکادمیسن دستگیر پنجشیریحملات بر نیروهای چپ و پیامد های آن
- عزیز آریانفرگستره «اروآسیای میانه بزرگ»
- احسان لمر یادی از خانوادهء ناظر صفر
- داکتر . و .ع . خاکسترفراز های از زند ه گی یهودان در افغانستان
- نوشته صدیق رهپو طرزیتمدن «سند ـ هلمند» آغاز گر تاریخ ما
- انجنیر زلمی نصرت مهمندافغانستان د«جواهر لعل نهرو»له نظره!
- لیکونکی : نجم الدین « سعیدی »دعلامه دوکتورمحمد سعید « سعید افغانی»د «۲۵» تلین په ویاړ !
- سيد احسان " واعظی"تمدن های آريانای کهن و خراسان باستان
- آصفه صبابه مناسبت سی امین سال شهادت شاد روان محمدطاهربدخشی
- عبدالوکیل کوچیفرخنده باد چهل و پنجمین سالگرد تاسیس حزب دموکراتیک خلق افغانستان ، حزب قهرمانان وشهیدان !
- مرادزیستر پاچا خان : ملي هویت ، خپلواکي ، ملي ژبه او تعلیم
- علی رستمی چهل وپنجمین سالکرد حزب دموکراتیک خلق افغانستا ن را گرامی داشت !
- داود کرنزی بمناسبت سومین سالگرد وفات رفیق بریالی
- یعقوب هادینام و نیکوئی های رفیق ببرک کارمل جاودان باد
- سید احسان واعظی شخصیت نام اوری که باتاریخ زیست
- ترجمه و تحشیه از خلیل وداداز انقلاب اکتوبر تا انقلاب ثور
- سيد احسان " واعظی"تمدن هاي آرياناي كهن و خر اسان باستان
- احسان واعظی جايگاه والا و ارزشمند فيض محمد کاتب هزاره دربازتاب رويدادهای سياسی و تاريخ نگاری کشور
- رحمت اله رواند سنبلی نهمه نیټه د پښتنو اوبلوڅو د پیوستون د ورځی په یاد
- مرادزئ د وږي ۹ مه د پښتونستان ورځ
- نوشته : میرمحمد شاه "رفیعی"آرزوهای فراموش ناشده شهدای به خون خفته
- صديق وفا لويَه جَرگه ها ونقش ارزشمند آن در ساختار اجتماعی- سياسی وقانون گذاری افغانستان
- صديق وفا لويَه جَرگه ها ونقش ارزشمند آن در ساختار اجتماعی- سياسی وقانون گذاری افغانستان
- پژوهش: ظاهردقیق ماسترعلوم سیاسیحکومت مجاهدین(!)وبرکناری نقابهای تقدس آنان
- محمد عوض نبی زا د ه سی ومین سالروز شهادت علامه محمد اسمعیل مبلغ فرخنده و گرامی باد
- دکتورخلیل وداد (بارش)خاطرات مهندس هُلندی فان لوتسنبورگ ماس
- محمد عوض نبی زا دهدرويش علي خان هزاره اولین نایب الحکومهءهرات دردولت درانیها
- میرعبدالواحد ساداتسخنی چند پیرامون شخصیت والای غبار
- محمد عوض نبی زا ده بنیادعلیخان هزاره مبارزهمیشه درسنگرو یکی ازمدافعین راستین استقلال کشور
- محمد عوض نبی زا دهشیرمحمدخان هزاره جنگاورقهرمان و یکی از فاتحین اصلی معرکهءمیوند
- ترجمه و تحشیهء دکتور خلیل وداد نخستین مداخلهء نظامی شوروی به افغانستان
- سیدحسن رشاددو یاد و دو خاطره
- گزارنده به دری: عزیز آریانفرافغانستان در مراحل نخست توسعه مستقل (سال های دهه 1920)
- محمد عوض نبی زا ده میر یزدان بخش بهسودی نماد ازایمان و مقاومت ،قربانی توطیه و پیمان شکنی
- محمد عوض نبی زا د ه یکصد وپا نزدهمین سا لیا د شهادت میرمحمدعظیم بیگ سه پای
- نسیم جویا جویاــ پرچم شجاعت و نبرد مردم افغانستان به خاطر ازادی,عدالت وترقی
- محمد عوض نبی زا دهچهل و سومین سا لگرد وفات زنده یاد برات علی تا ج یکی ازپیشآهنگان ، نهضت مشروطه خواه و دموکرات گرامی باد
- محمد عوض نبی زا دهیکصدوپنجمین سال تولد فرقه مشرفتح محمد خان میر زاد یکی از پیش قراولان جنبش مشروطیت کشور فرخنده باد!
- محمد عوض نبی زا دهبیست و ششمین سا لیا د وفات محمد ابراهیم گا و سواریکی ازپیشگامان نهضت دهقا نی وضد استبداد گرامی با د!
- جنرال محمد یاسین امیریهشتاد سال از تولد ببرک کارمل شخصیت استثنایی تاریخ معاصرکشورمی گذرد
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- محمدعوض نبي زاده نقش و مقام مردم هزاره دردولت و جامعه طی دوونیم قرن اخیر
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- تهيه ، تدوين وپژوهش (راد مرد)چگونه آمريکا شکارافراطيون شد؟(قسمت ششم)
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- مشعلشخصيتي که با تاريخ عمر خواهد کرد
- تهيه ، تدوين وپژوهش )راد مرد)چگونه آمريکا شکارافراطيون شد؟ (قسمت پنجم)
- تهيه ، تدوين وپژوهش (راد مرد)چگونه آمريکا شکارافراطيون شد؟ (قسمت چهارم)
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- محمدعوض نبی زاده یادی ازمبارزقهرمان عبدالخالق شهید
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- تهيه ، تدوين وپژوهش )راد مرد)تاريخ سخن ميگويد: چگونه آمريکا شکارافراطيون شد؟ )قسمت سوم (
- تهيه ، تدوين وپژوهش (راد مرد)چگونه آمريکا شکارافراطيون شد؟ (قسمت دوم )
- تهيه ، تدوين وپژوهش )راد مرد)تاريخ سخن ميگويد: چگونه آمريکا شکارافراطيون شد؟
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- دپلوم انجنیر خلیل الله معروفی جوانمرد لک بخش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- نصرت شاد يادي از “ مولانا “ ملانصرالدين !
- محمدعوض نبی زاده معرفی مختصریکعده ازمبارزین شاخص مردم هزاره درجنبیشهای ضد استبدادی و استعماری
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- ويرايش وگردآورنده جانبازنبردنخستين سلطنت يک زن ازسلاله غزنويان در جهان اسلام
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- ظريفيبه بها نهء هشتا دهفتمین سالگرد استرداد استقلال افغانستان
- آتوسا سلطان زاده فيلسوفاني كه پيامبر شدند !
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- دوکتور.م. پکتیا وا ل بمنا سبت هشتا دو هفت مین سا لګر د استر دا د استقلا ل ملی افغانستا ن
- محمدعوض نبی زاده هزاره جات یا هزارستان ازدیدگاه ونظر مورخین
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- نصرت شاد توماس هابس متفكر و فلسفه سياسي دولت
- عليشاد لربچه ژان ژاك روسو
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- عليشاد لربچه زنون ؛ اهل كيتون
- نوشتهء: زمری کاسی شناسنامهء يکتن ازمشروطه خواهان، يک مبارز گمنـــام و افشای يک ترورسياسی ديگر؛
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- رستاخيزمروري برواژه تاريخ
- جليل پرشوردرمورد هفت وهشت ثور
- رستاخيزمروري برواژه تاريخ
- جليل پر شوردر مورد هفت وهشت ثور
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- رستاخيزمروري برواژه تاريخ
- جليل پرشور در مورد هفت و هشت ثور(بخش شـشم)
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- جليل پرشور در مورد هفت وهشت ثور بخش چهارم
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- جليل پرشوردر موردهفتم وهشتم ثور
- جليل پرشوردر مورد هفتم وهشتم ثور
- جليل پرشوردر موردهفتم وهشتم ثور
- سراج الدین ادیبروز جهانی کارگر وتشکیل سازمان بینالمللی کار
- سراج الدین ادیب جهان در آیینه ء رویداد های تاریخ (اول تا 31 می )
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- محمد وليبرگ های از تاريخ روابط خارجي افغانستـــــــــــــــــــان
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- محمد وليبرگ های از تاريخ روابط خارجي افغانستـــــــــــــــــــان
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- محمدوليبرگ های از تاريخ روابط خارجي افغانستـــــــــــــــــــان
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- سراج الدين اديبجهان در آئينهء رويدادهای تاريخي
- سراج الدين اديبجهان در آئينهء رويدادهای تاريخي
- سراج الدين اديبجهان در آئينهء رويدادهای تاريخي
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- کريم حقوقابونصر فارابي ارسطوی شرق
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- سراج الدين اديبجهان در آيينهء رويدادهای تاريخ بخش سوم
- سراج الدين اديبجهان در آيينهء رويدادهای تاريخ بخش دوم
- سراج الدين اديبجهان در آيينهء رويدادهای تاريخ بخش نخست
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- رضا شادابهویت قومی هزاره ها و سادات هزاره
- ارسالي آرش فروزی با مبارز آتشين راه نجات مردم داکتر محمودی آشنا شويم
- سراج .اديبجهان در آئينهء رويدادهای تاريخ
- دوکتورمحمد شعيب مجددیمسابقه تير اندازی در زمان تيموريان هرات
- سراج الدين اديبجهان در آیینه ء رویداد های تاریخ بخش سوم
- سراج الدين اديبجهان در آیینه ء رویداد های تاریخ بخش دوم
- سراج الدين اديبجهان در آیینه ء رویداد های تاریخ بخش نخست
- اسکاریحسن صباح وجنبش اسماعيليه
- دستگيرصادقيغارت ميراثهای فرهنگي و تاريخي
- صباحچگونه ابوریحان بیرونی قاره آمريکا را کشف کرد؟
- داکتر وفاهوشی مین مردی که تاريخ را رقم زد
- صباحاولين سفير زن درتاريخ کابل زمين
- صباحگوشه ي ا ززندگي جاودانه مرد خراسان
- استادصباحابوالفضل بيهقی مورخ امپراتوري غزنويان
- سراج الدين اديببمناسبت 86 مین سال استقلال افغانستان
- تهيه و تدوين از بصيرشررتاريخ ، آزادي ،صلح واستقلا ل
- عينيسيرتاريخي فاجعه ملي ومجرمين جنگي
- رسالتروزا زن بحث انگيزتاريخ
- استادصباحميمنه د راورا ق تاريخ
- ارسالي بنفشه ميتراسفر تاريخي وهنري د ردنياي باستا ن
- استادصباحچهل سال اسماعیلیه بعد از وفات حسن صباح
- استادصباحتاريخ عمومي اسماعیلیه هاواوضاع خراسا ن
- نبشهءايشرداسالاحمدالله هندوی افغانستانیم؟!
- تهيه و ترتيب از اشرف بهروزفشرده اي از تاريخ فرانسه
- انجنيرغلام سخي ارزگانيبه بهانه يي گرامي داشت از روز جهاني مادر
- ارسالي جواد نصريانزن در آنسوي تاريخ
- ارسالي بنفشه ميتراسفر تاريخي وهنري د ردنياي باستا ن
- استادصباحيعقوب ليث صفاري مرد خرد وپيکا ر
- ارسالي صيقلرويدادها ي تاريخي
- ارسالي بنفشه ميتراآخرين تغييرات سياسي جهان در دهه پسين سده دوهزار عيسايي
- ارسالي فرحت شکوهمندگفتار بزرگان
- ارسالي بنفشه ميتراسفر تاريخي وهنري د ردنياي باستا ن
- ارسالي بنفشه ميترامجموعه ای از دانستنی ها
- گردآورنده وتلخيص استادصباحسفر تاريخي وهنري د ردنياي باستا ن
- استادصباحگسترش فرقه اسماعیلیه در قرن اخیر
- نسرین مفیدردپای زن افغان در تاریخ
- نسرين مفيدهشتم مارچ روز جهاني زن در پهنای تاريخ
- ارسالي محبوب شاملعقايد اسماعيليه
- ارسالي ميلاد بهزادتاریخچه کتاب و کتابخانه در عهد با ستا ن
- ارسالي نسترن نيلابمروري برآيين کا تو ليک
- ارسالي شامل سالارد رمورد زرتشت و زرتشتیا ن چه میدانیم؟
- ارسالي فريدون کيومرثمهاتما گاندی منجی صلح وپيام آورآزادي
- ارسالي بکتاش نهيردرباره اصطلاح شيعه
- استاد صباحکمي ازحقا يق ناگفته وتاريخي سرزمين خراسان
- ارسالي جواد نصريانتاريخ ظهور و مؤسس مذهب معتزله
- ارسالي اميد برهاناهل حديث و حنابله
- ارسالي جواد نصريانوهابيت چگونه بوجودآمد؟
- استاد صباحتاريخ مذ هب اسماعيليه
- ارسالي دانش آرزوتاریخ اروپا
- ارسالي اميد آهنگربابل درکجا واقع بود؟
- ارسالي جواد نصريانپنج دهه از تصویب اعلاميه جهاني حقوق بشر ميگذرد
- ارسالي اميد آهنگرامپراتوری اسکندر چه وسعت داشت ؟
- ارسالي عمران مهربانچه نيرويي ملتها را به حرکت در مي آورد؟
- ارسالي ميلاد دوستچه کسی می تواند تاریخ بنو یسد؟
- ارسالي مشهيد مهوشبِنِدِتو كروچه
- ارسالي اميد آزموننظرمن در باره تاريخ
- ارسالي مشهيد اميلسا ما نيان
- ارسالي داکتر بصيرجنگ نفت
- ارسالي احمد منصور آگاهنهروآزاده مرد آزادي
- ارسالي وليد نصرياندرتاريخ ا مريکا چه گذشته است؟
- استاد صباحلحظه يي دردهليزهاي تاريخ
- ارسالي سالار هوشمندبه بها نه، سالروز ترور مهاتما گاندی
- ارسالي داکتربصيرتاريخ و هويت ملي ما
- ارسالي شامل صباحلحظه يي با تاريخ
- دستگير صادقيگراميداشت از مبارزات قهرمانانهً مردم با شهامت افغانستان در حفظ استقلال کشور