بخــــــــــش نـــهم
لار شه ننگرهار ه کمیس تور ماته راوله
تازه تازه گلونه د سلور مــــــــاته راوله
هنوز هم درجلال آباد هستم. ازرفتن آصف دلاور و منوکی منگل وظاهر سوله مل جهت گرفتن منظوری قوماندانی اعلا برای حمله متقابل چهار روز کامل گذشته است. خوشبختانه دراین مدت کدام حادثه غیر عادی اتفاق نیفتاده است. اگرچه گرمی بیداد می کند و سربازان سخت خسته اند؛ اما روحیه ومورال رزمی شان عالی است . شب گذشته از سکوت وفضای آرامی که درجبهه جکفرما شده بود، ناراحت شده بودم؛ زیرا می ترسیدم مقدمه ء یک طوفان بزرگ باشد. درجنگ دوم جهانی نیز اگر گهگاهی چنین اتفاقی رخ می داد، هردو طرف جنگ وحشت می کردند وفرماندهان آنان برای این که به طرف مقابل بفهمانند که بیدار هستند، امر می دادند تا بعد ازهرساعتی جبهه دشمن را به رگبار ببندند. اما ما که به قلت وکمبود مهمات دچار هستیم و نمی خواهیم حتی یک مرمی نیز بی هدف وبی مورد فیر شود، درچنین حالاتی چه عملی انجام دهیم تا پهره داران ومترصدین وگزمه های پیاده وسوارهء مان را خواب نبرد؟ خوب دیگرهر قوماندان روش ومیتود خاص خودش را دارد. اما این سکوت چنان وحشتناک است که صبروقرار را ازمن می رباید ونزدیک است رژیمی را که خود درسفر قبلی ام برای تصرف مهمات وضع کرده ام بشکنانم وامر دهم که بعد ازهر یک ساعت قطعات می توانند چند فیر محدود رابه منظوربلند بردن معنویات و روحیه سربازان شان انجام دهند. اما اگرچه خوشبختانه تسلیم ذهن بهانه جوی خویش نمی شوم؛ ولی می خواهم بدانم که مثلاً درغند66 پیاده فرقه یازده درهمین ساعت چه می گذرد؟ ساعت یک شب که می شود، با دوسه تن افسران قرارگاه به سوی این غند که درخط پیشترین ودراستقامت اصلی مدافعه موقعیت دارد ، می رویم. این یکی از همان غند های فرقه یازده است که درنخستین لحظات تعرض مجاهدین وپاکستانی ها بنابرسازشی که با حزب اسلامی یونس خالص صورت گرفته بود، پوسته های شان را رها کرده وبه عقب نشینی وادار شده بودند.
هنوز به ساحه مدافعه غند نرسیده ایم که توسط گزمه سیار غند متوقف می شویم. دیری نمی گذرد که بسم الله خان آمر مخابره غند 66 که نوکریوال غند است، به ما نزدیک می شود و همین که نام شب را می شنود و مرا می شناسد، از احضارات درجه یک غند اطمینان می دهد. همراه با وی که دستگاه آر-105 مخابره را شخصاً بر دوش دارد، به یکی از پوسته های غند می رویم. این پوسته که متشکل ازنهُ سرباز ویک بریدگی ( خرد ظابط ) است، ساحه یی در حدود یک صد متر را دفاع می کند. اسلحه سربازان پوسته ، تفنگ کلاشنیکوف ، ماشیندارثقیل و راکت آرپی جی-7 است. البته درصورت ضرورت هاوان های تولی وکندک توسط آتش های خویش پوسته را حمایه می کنند. سنگر های پوسته را چنان هم رنگ اراضی ساخته وستر واخفاء کرده اند که تفریق آن با اراضی همجوار از مسافه دور ناممکن است. دو تن از سربازان پهره می دهند و دیگران درپناه سنگرهای شان به خواب رفته اند.ازیکی ازپهره داران که امان الله نام دارد، می پرسم :چند ماه می شودکه دراین جبهه می جنگی؟ می گوید : بیشتر ازسه سال می شود که دراین غند خدمت می کنم و پس از سقوط ثمرخیل درهمین خط می جنگم. می پرسم : حتماً خسته شده ای؟ می گوید : نه ، تا وقتی که این پاکستانی های متجاوز را ازخاک خود بیرون نکنیم ، خسته گی را حس نمی کنیم ؛ ولی همه ما منتظریم که چه وقت امر حمله را می دهید. فقط همین حالت انتظاراست که همه مان را خسته ساخته است ...
درهمان شب با برخی از افسران غند 66 که بیدار هستند آشنا می شوم وحس می کنم که همه آنان از حادثه تسلیم شدن برخی از افسران وسربازان فرقه شان به حزب اسلامی یونس خالص که درنخستین روزمحاربه در ثمرخیل رخ داد، رنج می برند. از آن جمله نام های برخی از آنان درخاطرم مانده است که امیدوارم تا هنوز زنده باشند وبه حماسهء جاودانی وماندگاری که از خود به جا مانده اند فخر کنند : دگرمن نذری قوماندان غند 66، جگرن اکبر معاون غند، جگرن ایکیم بردی قوماندان کندک سوم غند 66، جگتورن مسافر قوماندان کندک اول غند 66، جگرن جمال رییس ارکان کندک سوم، جگتورن بسم الله آمر مخابره غند 66 و جگتورن ناظم الدین. گفتنی است که درهمین سفر با برخی از قوماندانان وافسران دیگرجبهه شرق که غرض اجرای برخی ازامور یومی به قرارگاه جبهه مراجعه می کردند ، آشنا شده ام : دگروال عبدالرزاق قوماندان غند 81 که استقامت چپلیار وفارم هده را دفاع می کرد. جگرن عبدالرووف قوماندان قطعه کشف فرقه یازده، برید جنرال نورالحق کاوون قوماندان فرقه 9، دگرمن عزیزالله قوماندان کندک دافع هوای فرقه 9، جگرن کمال خان کنری قوماندان قطعه کشف فرقه 9، جگتورن عبدالصمد صمدی معاون امریت پیژند فرقه 9. تورن امین افسر فرقه یازده که از اثر اصابت مرمی دشمن دستش شکسته وبه گردنش آویخته است وچند تن دیگر که اگر حافظه ام یاری کند، دربخش های بعدی ازآن قهرمانان نیز یاد خواهم کرد. اما از افسران ارشد وقوماندانان وطنپرست وحماسه سازی که دراین چند روز گهگاهی به قرارگاه آمده اند و تقریباً با همه شان آشنا هستم می توانم از این ذوات نام ببرم :
قوماندان غند 61 ضربتی دولت وزیری ، دگروال اسدالله قوماندان لوای37 کوماندو که از اثر سقوط طیاره حاملش توسط فیر استنگر جام شهادت نوشید، دگرمن زلمی ویسا معاون لوای 37، جنرال ایوب ابوی قوماندان لوای 88 توپچی، دگروال رسول، دگروال معین قوماندان لوای 3 گارد خاص، دگروال اسدالله قوماندان لوای 2 گارد خاص، دگرمن رسول مشهور به بی خدا قوماندان قطعه قومی فرقه 18 مزارشریف، قوماندان قوای پانزده زرهدار دگروال عبید گل وعده دیگری که درحال حاضراسمای شان به خاطرم نمانده است.
***
صدای دلنشین وگیرای احمد ظاهرازورای دهلیزهای تو درتوی زیرزمینی محل قومانده جبهه شرق راه پیدا می کند و به اتاق من می رسد. صدایی که سخت آهنگین است ، شوری دارد وحالی وچنان پرسوز است که به دل می نشیند و به جان شررمی زند.نخستین لحظات بامداد است وعجب کیفی می کرد این آهنگ سوزناک، فقط اگر جنگی درمیان نمی بود : جانان زما زه دجانان یم .. کمیس تور کمیس تور ماته راوله ، که په بازارمی خرسوی درسره زمه کمیس تور کمیس تور ماته راوله ... تازه تازه گلونه دسلور ماته راوله...
آهنگ هنوز ختم نشده که خاموش می شود. می خواهم ازسیدالله سرباز محافظم بپرسم که صدا ازکجا می آمد وچرا قطع شد؟ ولی اوانگارازسوالی که هنوز نپرسیده ام ، آگاه بوده باشد می گوید : صدا ازاتاق دگروال صاحب جهانگیرخان می آمد.دروازه اتاقش بازمانده بود، بسته اش کردم.آه، کاش نمی بستی آن دروازه را ومی گذاشتی که ازاین معرکه خون وآتش لحظه یی ولو کوتاه پرواز می کردم وبرمی گشتم به همان سال هایی که "بلبل حبیبیه" اکوردیون را به سینه اش می آویخت وبرای پرواز آوا وصدایش فضا وهوا ومحیط حبیبیه تنگی می کرد. صدایی که دیوارها را می شگـافت، شهرها را زیرپا می گذاشت ومرزها را درمی نوردید وطنین افگن می شد تا شهرها وکشورهای بیگانه ، تا دور دست ها وتا اعماق روح وقلب آدم ها.
اما آخرین باری که ازنزدیک با احمد ظاهر دیدم ، عجب روز تاریخی وفراموش نشدنیی بود: کودتای 26 سرطان تازه به پیروزی رسیده ودو سه روزی از آن گذشته بود. من وسربازان تحت فرمانم که از سوی رهبر کودتا زنده یاد سردار محمد داوود پس ازوظیفهء گرفتارکردن وزیر دفاع وقت ستر جنرال خانمحمد خان وظیفه اشغال و سپس تأمین امنیت رادیو افغانستان را نیز داشتیم، درمدخل رادیواردو زده بودیم وهرتازه واردی که به رادیو داخل می شد ، بعد از شناسایی وتلاشی وبا اجازه سرپرست رادیو آقای انجنییر کریم عطایی برایش اجازه داخل شدن درداخل تعمیر واستدیو های رادیو را می دادیم. ساعت نزدیک دوازده روز بود که احمد ظاهر آمد.مثل همیشه با لباس شیک ومعطرو آراسته وپیراسته و لبان پرازخنده. یکی از سربازان مسلح به وی امر توقف داد ؛ ولی او که مرا ازدور دیده بود ومی شناخت و بارها درحبیبیه به خصوص درکنفرانس های ادبی وفرهنگی مکتب همکاربودیم، بدون توجه به دستورآن سرباز به سوی من آمد. بغل گشود و درحالی که اشک شادی در چشمانش می درخشید، گفت : " بچه کاکا تبریک ، تبریک ! جمهوریت آرزوی دیرین من واکثریت عظیم جوانان وطن مابود. آرزو داشتیم که روزی نظام مستبد سلطنتی دراین کشور ازبین برود ونظام جمهوری برقرار شود..." بعد به چشمان من نگریست و انگاردرآن ناباوریی را نسبت به حرف هایش خوانده باشد، خندید وگفت : " می دانم که به حرف های من باور نمی کنی، زیرا روزگاری پدرم صدراعظم همین نظامی بود که شما سرچپه اش کردید. اما پدرتو و بسیاری از دوستانت که درآوردن این تغییر بزرگ اشتراک داشتند ، نیز کارمندان عالیرتبه نظام شاهی بودند..." ومن که مانند هر هموطن دیگری وی را از ژرفای قلب دوست می داشتم سخنانش را قطع کرده و گفتم هیچ ضرورتی برای گفتن این حرف ها نیست. آخر چه کسی نیست که تو را نشناسد. تو صدای ماندگار زمانه ما هستی و همین طوری ومفت ورایگان اسطورهء هنرنشده ای.اما اگر تو برای شاه وخانواده سلطنتی می خواندی، هرگز دربین جوانان جا نمی داشتی وتا این حد محبوب القلوب آنان نمی شدی. بعد پرسیدم خوب ظاهر جان! حالا چه تحفه یی داری برای نظام جمهوری؟ گفت یک آهنگ تبریکی خوانده ام که به رهبر انقلاب و رفقایش و مردم افغاستان به حیث برگ سبز تحفهء درویش تقدیم می کنم. پس از آن دستم را گرفت وگفت بیا تا با هم برویم برای ثبت این آهنگ . و در استدیوی ثبت چنین خواند : " مبارک ، مبارک جمهوری ما مبارک ! " دریغا که پس ازآن روز هرگز آن ستارهء بی بدیل هنر را که روز تاروز قله های شامخ موسیقی پاپ وقلوب وعقول شنونده گان آوازش را فتح می کرد، از نزدیک ندیدم و داغ سیاه مرگ وی نیزهرگزوتا همین امروز از روح وروانم پاک نشد.
صدای باز وبسته شدن دروازه اتاقم که بلند می شود، بار دیگر خویشتن را دراتاقی می یابم که از محل سوق واداره جبهه شرق فقط با یک دیوار جدا شده است. این جهانگیر خان است که نفس زنان آمده است تا عفو تقصیرات بخواهد به خاطرپخش آن آهنگ شیرین عاشقانه .اما این جهانگیر خان هم عجب آدمی است. چنان شخ وتـــِرنگ ایستاده و چنان قیافه یی به خود گرفته است که انگاربزرگترین جنایات بشری را انجام داده وحال حاضر است تا تقاص تمام این جنایات را پس بدهد. می دانم که پخش هرآهنگی در شرایطی که دشمن مترصد است تا ازکوچکترین غفلت مان سود بجوید، یک تخطی بزرگ انضباطی است؛ ولی جنایت که نیست ونباید زیاد سخت گرفت. اما جهانگیر خان که از حسن تصادف متوجه پیشانی باز و لبخند نامحسوس من نشده است، درصدد توجیه این عمل است و بی تابی دارد تا دلیل این بی انظباطی اش را بپرسم. سرانجام تاب نمی آورد وبدون این که حرفی زده باشم می گوید : " قوماندانصاحب ! وقتی که آهنگ پخش می شد ، در اتاق نبودم . رفته بودم که حاضری سربازان مفرزه را بگیرم.اما این کار زلمی بود. زلمی امربرم است و همین خواندن را بسیار دوست دارد. بارها به وی گوشزد کرده وحتی وی را جزا داده ام که تایپ ریکاردر را این قدر بلند نگیرد؛ ولی او همین که این خواندن را می شنود، از خود بیخود می شود ومانند دیوانه ها صدای تایپ را بلند می کند..." به جهانگیر خان امر می دهم تا بنشیند وبعدمی پرسم چرا؟ مگرعلتی دارد؟ می گوید:
" زلمی واختر برادر همدیگراند. اختر در فرقه یازده خدمت سربازی اش را انجام می داد وزلمی در همین مفرزه ما . اختر عاشق دختری می شود که دریکی از قریه جات نزدیک به ثمرخیل زنده گی می کند. آنان پنهانی همدیگر را می بیننند و نرد عشق می بازند. درآغاز ازاین عشق تنها زلمی خبر دارد ؛ ولی آرام آرام دیگران نیزخبر شده ونام های عاشق ومعشوق برسرزبان ها می افتد. خانواده اختر که ازعشق دیوانه وارپسرشان به آن دختر خبرمی شوند، برای طلبگاری می روند و پدر ومادر دختررا راضی می سازند که زرغونه را با اختر که درآن موقع آخرین روزهای خدمت سربازی اش را می گذرانید، نامزد کنند. آنان نامزد می شوند و قرارمی گذارند که به مجردی که اختر ترخیصش را بگیرد، عروسی کنند. اما از بخت بد جنگ دراطراف جلال آباد آغاز می شود وتا ختم جنگ و آمدن ثبات درجبهه، دادن ترخیص به سربازان تا امر ثانی متوقف می شود. دراین میان زلمی برای برادرش که سخت اندوهگین است، یک تایپ ریکاردر کوچک می خرد وآن را با چندکست هدیه می دهد. درمیان این آهنگ ها، همین آهنگ احمد ظاهرهم هست که اختر وزرغونه همیشه با هم می شنوند. اما ناگهان جنگ شدت می یابد و حملات مجاهدین وشرکای شان برنیروهای ما در سرخ دیوار وکان وکترغی گسترش می یابد. روز دیگرآنان به پوسته های فرقه یازده درثمرخیل حمله می کنند وبنا برسازشی که ازقبل با حزب اسلامی یونس خالص صورت گرفته است،برخی از این پوسته ها تسلیم می شوند وثمرخیل به دست آن هامی افتد. درجملهء تسلیمی ها اختر هم شامل است که بلافاصله پس از تسلیم شدن از سوی مجاهدینی که با آنان پیمان بسته وبه قرآن سوگند خورده بودند، سربریده می شوند..."
جهانگیر خان نفسی تازه می کند و به من که سراپا گوش وخاموشم نگاه کرده می گوید: زلمی می گوید ، آن روز تایپ ریکاردر به نزد زرغونه بود وهمین آهنگ را می شنید ؛ اما دلش شور می زد؛ زیرا آواز فیرها وانفجارهای پیهم را شنیده وترس وهراس در قلب وروحش سایه افگنده بود. کوتاه سخن این که دوسه روز بعد که ازشهادت نامزدش خبر می شود، مانند دیوانه ها گریبان می درد ، خاک برسر می ریزد وآوارهء دشت ودمن می گردد. زلمی نیزپس از آن روز درحالت بد روحی قرار دارد وتنها دلخوشی اش شنیدن همین آهنگ است که هم اختر وهم زرغونه آن را به شدت دوست داشته اند : لار شه ننگرهار ه کمیس تور ماته راوله ...
دلم می خواهد با زلمی آشنا شوم ؛ و ازوی بپرسم که دراین آهنگ چه یافته است که تا این حد مجذوب آن شده است ؛ ولی درست درهمین لحظات دگروال عالم رزم نماینده قوای هوایی ومدافعه هوایی درجبهه شرق به اتاقم داخل شده و گزارش می دهد که هلیکوپترجنرال آصف دلاور قوماندان جبهه شرق به زمین نشسته است. بنابراین باید پس از استقبال و درجریان قراردادن وی از وضع جبهه، بار وبندیلم را ببندم وبه سوی کابل پرواز کنم.
لختی نمی گذرد که آصف دلاور، منوکی منگل و جنرال ظاهر سوله مل * که درحال حاضربرعلاوه آمریت توپچی وظیفه آمر اوپراسیون جبهه را نیز انجام داده ودرترتیب پلان حمله متقابل نیز سهم داشته است، به محل سوق واداره جبهه می رسند. لحظاتی بعد ، درخلوت از آصف دلاور می پرسم که آیا پلان حمله متقابل را رییس جمهور منظور وامضاء کرد ؟ می گوید : بلی ! پلان ازسوی شخص رییس جمهور در حضور داشت هرسه وزیر و سرمستشار جنرال گرییف پس از تغییرات اندک منظور و امضاء گردید. ولی من برای تطبیق این پلان هنوز هم به وقت ضرورت دارم وهم به کمک های بی دریغ وزارت دفاع ازجمله شخص خودت.
من درحالی که برایش آرزوی مؤفقیت می کنم، دستش را صمیمانه می فشارم و به سوی کابل پرواز می کنم. اما عجیب است که از لحظهء بالا شدن به هلیکوپتر تا رسیدن به خانه وبوسیدن روی دختروپسرم"آرزو" و"امید" ، همان آهنگی را زمزمه می کنم که در سحرگاهان زود یک روز آرام درجبهه شرق شنیده ام : لار شه ننگرهار ه کمیس تور ماته راوله.. تازه تازه گلونه دسلور ماته راوله...
رویکرد:
* جنرال ظاهر سوله مل که بعد ها بنا بر پیشنهاد مرحوم محمد اسلم وطنجار ومنوکی منگل ، به حیث معاون اول وزارت دفاع مقررگردید، درآن موقع معاون جنرال انزرگل قوماندان عمومی توپچی بود. وی که درجنگ جلال آباد به خوبی درخشیده ووظیفه آمراوپراسیون جبهه را نیز انجام می داد، متأسفانه در جنگ خوست مجبور گردید با مجاهدینی که از اثر سازش جنرال گل آقا قوماندان فرقه خوست داخل شهرشده بودند، به تفاهم رسیده وازمرگ نجات یابد . اما قراری که شنیده می شود از طرف همان مجاهد ها درنخستین سال های حکومت کرزی به قتل می رسد گفتنی است که وی افسرکارفهم ووطنپرستی بود که خدایش بیامرزد وروانش شاد باشد. آمین !
بخش دهــــــــــــــــــــم
تعرض متقابل قوای مسلح افغانستان
August 9th, 2012
برداشت و بازنویسی درونمایه این تارنما در جاهای دیگر آزاد است. خواهشمندم، خاستگاه را یادآوری نمایید.
- علی رستمینقش پیش نهاده هایی تاریخی وسامان یابی های بعدی قدرت درتأسیس وافول حزب دموکراتیک خلق افغانستان(حزب وطن)
- تتبع و نگارش امان معاشر، خبرنگار آزادجهاد و جنگ در افغانستان قبل از آمدن قطعات شوری به حمایت پاکستان و رهبری امریکا آغاز شد
- سیداحسان واعظیبخش دوم نقش سازنده و ماندگارببرک کارمل در مسیر تاریخ
- سیداحسان واعظینقش سازنده و ماندگارببرک کارمل در مسیر تاریخ
- داکتر حمیدالله مفیدفرود دو ستاره درخشان از کهکشان اندیشه وخرد
- علی رستمی ببرک کارمل بااندیشه عدالت خواهانه به خاموشی رفت
- گزارنده به پارسی دری: عزیز آریانفرآریایی ها یا تورک ها؟
- عبدالو کیل کوچی دسامبردر آیینهء تاریخ
- عبدالو کیل کوچیمحمود بریالی ابر مرد جنبش چپ وترقی خواه افغانستان
- محمد عوض نبی زادهنا یب سالارمحمد حسین خان پیکارجوی رزمگاه میوند وغزنیگک
- خلیل وداد چگونه س.د.ج.ا. به س.خ. ج.ا. تعویض شد
- مترجم: ا. م. شیریانقلاب اکتبر! استالین. نوسازی- کودتای لیبرالی
- نویسنده: نجیب سرغندوی نهضت خدایی خدمتگاری و نقش آن دربیداری پشتونها
- گزارنده به پارسی دری: عزیز آریانفرتوران
- حسن پیمانامیرتیمورموئسس سبک اصیل هنر معماری وحامی فرهنگ ومدنیت آسیای وسطی قسمت-6
- حزب کارایران(توفان)انقلاب اکتبر ناقوس مرگ سرمایه داری بود
- ظهو رالدين دبرېالي انقلاب دکاليزې په وېاړ
- زمان هوتکبمناسبت هفدهمین سالشهادت داکترنجیب الله
- رحمت اله رواندشهید داکتر نجیب اله داوولسم تلین په یاد
- جلال بايانی کاوشگرشـــهيد داکتر نجيب الله
- جلال بايانی کاوشگرهفده سال قبل درقلب افغانستان کابل حماسه تاريخ رخ داد
- نصیراحمد – مهمند پیړی،پیړی زغم او پیچ دی وګالل شی
- داکتر حبیب منګل دافغانستان دخپلواکۍ غورزنګ ته لنډه کتنه
- نویسنده : مهرالدین مشیدروزی که زمامداران ناکاره در سایۀ آن صرف احساس فربهی کرده اند
- حسن پیمانامیرتیمور موئسس سبک اصیل هنر معماریوحامی فرهنگ ومدنیت آسیای وسطی5
- برگردان و تبصره از دکتر خلیل ودادحقایقِ تلخِ جنگِ 1979-1991 افغانستان از زبان نظامیان شوروی پیشین
- عبدالوکیل کوچی نگاه مختصری به تاریخ کوشانی ها
- انجنیر فضل احمد افغان شاه امان الله غازی و خط سیاه دیورند
- میر عنایت الله سادات معضلۀدیورند
- تتبع ونگارش؛تلخیص وترجمه: ازحسن پیمانامیر تیمور موسس سبک اصیل هنر معماری وحامی فرهنگ ومدنیت آ سیای وسطی قسمت(4)
- امان معاشر؛ خبرنگار آزادهشت ثور آوردن مجاهدین رو بزوال از کوه ها به قدرت جنرال دستم
- ا. م. شیریزادروز لنین، روز شرمندگی ما
- عتیق الله مولویزادهاز دین پروری، تا دین فروشی!!
- حسن پیمان امیرتیمور موسس سبک اصیل هنر معماری وحامی فرهنک ومدنیت آسیای وسطی قسمت 3
- نوشته کریم پوپل تاریخ نوروز کهن
- نجم کاويانیيادی از نوروز در کابل قديم
- تتبع ونگارش-ترجمه وتلخیص: ازحسن پیمانامیرتیمور موسس سبک اصیل هنرمعماری وحامی فرهنگ ومدنیت اسیای وسطی-2-
- دوکتور امین برین زوریدوکتور امین برین زوری
- برگردان و تبصره از دکتر خلیل ودادیهودیت در افغانستان
- ارسالی صمیمیبازگشت «لنین» به «خجند»
- حسن پیمانشمۀ ازخدمات وکارنامه های امیرتیموردرأئینۀ تأریخ
- سلیمان راوشجشن سده
- حسن پیمانتأریخ وخدمات زنده ومشهود امپراتوری تیموریان محال است به فراموشی سپرده شود
- تتبع و نگارش امان معاشر، خبرنگار آزادمناسبات سابق دولت افغانستان و اتحاد شوروی آمدن قوت های نظامی اتحاد شوروی در ششم جدی به افغانستان
- سرلوڅ مرادزی برتانوي هند او برتانوي پنجاب، د پښتنو د ویښتیا دښمنان !
- سرلوڅ مرادزی برتانوي هند او برتانوي پنجاب، د پښتنو د ویښتیا دښمنان !
- عتیق الله مولوی زادهزندگی از کاخ تا کا نتینر!
- سرلوڅ مرادزیبرتانوي هند او برتانوي پنجاب دواړه، د پښتنو د ویښتیا ضد !
- سرلوڅ مرادزیډیورنډ کرښه، څپڅپاند دریځونه او پنځم ستون
- نویسنده : مهرالدین مشیدبالاخره امریکایی ها سر به بالین بیمار نظامیان پاکستانی این بازوی زرهی تروریزم جهانی نهادند
- عبدالوکیل کوچید سامبر نقطه عطف درتاریخ جنبش داد خواهانه مردم افغانستان
- سرلوڅ مرادزی ډیورڼد کرښه، څپڅپاند دریځونه او پنځم ستون دوهمه برخه
- انجنیر فضل احمد افغانخط سیاۀ دیورند مولود دسایس انګلیس و روسیه
- سرلوڅ مرادزی ډیورنډ کرښه، څپڅپاند دریځونه او پنځم ستون
- فرزاد رمضاني بونششناسايي يا عدم شناسايي ديورند؟
- انجینر محمود صافی دافغانستان دتاریخ ځلانده ستوری احمد خان « احمد شاه بابا » درانی کال
- سید ذا کر شاه ( ســــــــــادات) (( د ډیورند کرښې غندل یا د پاکستان ســـــــره دښمنی))
- سرلوڅ مرادزی ډیورنډ کرښه او څرګند دریځونه
- بیداربمناسبت کنفرانس بین المللی لندن و عدم پذیرش دیورند خط فاصل
- سرلوڅ مرادزی ډیورنډ کرښه او روستۍ پراختیاوې
- عزیز آریانفرنیاز تاریخی به بازگشت به توافقات ژنو
- سرلوڅ مرادزی ډیورنډ کرښه او روستۍ پراختیاوې
- سرلوڅ مرادزید ډیورند کرښې پریکړه به، لروبر افغانان خپله کوي
- ارسالی صمیمیبرگی از تاریخ جنگ جهانی دوم/ چگونه مسکو تسلیم آلمان ها نشد
- میر عنایت الله سادات نگاهی به تاریخ آریانا
- محمدنبی عظیمی جنگ جلال آباد بخش آخر
- جلال بايانیبزرگ مردان تاریخ
- محمدنبی عظیمیجنگ جلال آباد بخش دوازدهم
- شبيراحمد طالب وزيران اوخاطرې
- رسول پويانجايگاه هرات در مدنيت خراسان
- محمدنبی عظیمیسفر دیگر به جلال آباد
- عزیزه عنایت خامۀ درفرا راه آزادی !
- نصیراحمد - مهمنددافغانستان دخپلواکی دبیرته اخیستلو دشهیدانواوغازیانوپه یاد
- دوکتور جلال بايانی « روح شاه غازی امان الله شاد و پر نور باد »
- انجنیر ظهو رالدین اندیشپراو دا
- محمدنبی عظیمیتعرض متقابل قوای مسلح افغانستان
- نوشته کریم پوپل اشغال و تاراج کابل از زمان تاسیس الی امروز
- سلیمان راوششهروندان شهر (جندان)
- محمدنبی عظیمی درحاشیه تعرض متقابل
- رسول پویاننقش استعمار در تخریب تمدن خراسان
- رسول پویانخراسان بعد از فروپاشی امپراتوری تيموريان
- رسول پویان ریشه های خراسان کهن
- محمدنبی عظیمیجنگ جلال آباد بخش هشــــــــــــــــتم
- محمدنبی عظیمیجنگ جلال آباد بخـــش هفتـــــــــــــم
- ا. م. شیریپراودا در ۱۰۰ سالگی: زنده و رزمنده
- اسدالله جعفریمیلاد گل سرخ
- عبدالحی نزهت افزودن دشواری کارعاقلانه نیست
- فوادشاه امان الله خان غازى از نظر احمد شاه مسعود كى بود؟
- انجنېر ظهو رالدین اندېشپر فا شیزم د بري ورځ یعنی دامپرېا لیزم دنیمی تنی ښخول په شوري سوسېا لیستي هېواد کی
- نویسنده : مهرالدین مشید نباید بیش از این بهایی برای ویرانی این سرزمین پرداخت
- محمدنبی عظیمیجنگ جلال آباد بخش ششم
- نوشته صوفی کریم فیضانی حملات اعراب در افغانستان
- انجنیر ظهورالدین اندیشد افغا نستان د خلک دمو کراتیک گوند داد شهیدا نو او اتلانو دسور گوند ټولو غړو ته له پو رته نه تر کښته پو رې
- محمدنبی عظیمیجنگ جلال آباد بقیه بخش پنجم
- نبی حیدری معلم جنک یا صلح
- محمدنبی عظیمی جنگ جلال آباد بقیه بخش چهارم
- تهیه وترتیب:میرمحمدشاه رفیعیچهره امروزی تپه مرنجان ورازهای تاریخی آن
- محمدنبی عظیمیجنگ جلال آباد -- 4
- محمدنبی عظیمی جنگ جلال آباد - 3-
- سلیمان راوشتندیس های بامیان مجسمه های بودا نیستند
- حسن پیمانبیادبودسلسال وشهمامه تندیسهای بودا دو همبزم ودو همسنگ
- حسن پیمانافشارخونین وقتلهای زنجیره یی انگیزۀ اتحادخلقهای تحت استبداد
- محمدنبی عظیمی جنگ جلال آباد
- رحمت اله رواند روسانو يرغل او وتل دواړه تېروتني وې
- احمدولي بدخشياداي ديني به قربانيان فاجعة افشار
- محمدنبی عظیمیجنگ جلال آباد
- عتیق گلشمه ازجنایات بعضی گروه های ماوئیستها درافغانستان
- محمد نبی عظیمیچرا از مرگ می ترسید ؟
- جمعه خان صوفيلر وبر دوه افغان که يو افغان؟ (يوولسمه او آخري برخه)
- جمعه خان صوفيلر و بر دوه افغان که يو افغان؟ (اتمه برخه)
- عبدالو کیل کوچی فرخنده باد چهل وهفتمین سالگرد تاسیس حزب دموکراتیک خلق افغانستان ، حزب قهرمانان وشهیدان !
- حمید محویتآتر بی نوایان
- تتبع و نگارش امان معاشر، خبرنگار آزادآمدن قوت های نظامی اتحاد شوروی به افغانستان
- تهیه کننده : عبدالقدیر میرزاییسقوطِ یک امپراتوری!
- محمد عارف عرفان رازهای حقیقی دعوت ارتش شوروی
- حمید محویدر بارۀ [کشته شدن پلخانوف(؟)]
- محمدنبی عظیمیجنگ جلال آباد
- صدیق رهپو طرزیما و نو آوری، تجدد و مدرنیزم
- جمعه خان صوفيلر و بر دوه افغان که يو افغان؟ (پنځمه برخه)
- داکترآریننام ببرک کارمل جاویدانه است زیرا توده های مردم آنرا ستوده اند
- عبدالو کیل کوچیپنجمین سالگرد وفات محمود بریالی را گرامی میداریم
- صدیق رهپو طرزیدیورند: سر و صدا برای هیچ
- محمدنبی عظیمیسپیده ها این جا آرام انــد
- محمد عوضازمكتب مبارزهء رفيق ببرك كارمل بياموزيم
- علی رستمیببرک کارمل ستارهء درخشان مبارزِ عدالتخواهء کشور
- عبدالو کیل کوچیببرک کارمل بزرگ مرد تاریخ
- دوکتور نثار احمد صدیقینام ببرک کارمل جاودان و روانش شاد باد
- جمعه خان صوفيلر و بر دوه افغان که يو افغان؟(٢ مه برخه)
- عزیز آریانفرچگونه دهلیز واخان ایجاد و به زور به افغانستان داده شد
- جمعه خان صوفيلر و بر: دوه افغان که يو افغان؟
- انجنېر ظهورالدين اندېشبه افتخار سالګرد انقلاب پېروزمند و زنجير شکن سوسياليستی اکتبر
- گزارشگر از انگلیسی به پارسی: صدیق رهپو طرزیده اسطوره در مورد افغانستان
- انجنېر ظهورالدين انديشبمناسبت سالمرګ انقلابی دلير وانديشمند خلل ناپذير
- از کریم پوپل روش سیاسی دولتها وملیتهای افغانستان در طول تاریخ
- عدالتدشمن هرگز وارد شهر لنين نخواهد شد!
- عبدالو کیل کوچی ماندگاران تاریخ
- نصیراحمد – مهمنددافغانستان دخپلواکی دبیرته اخیستلو
- سليمان راوش به پیشواز 28 ـ اسد
- انجنېر ظهورالدين اندېشدافغانستان دخلکو دملی_ازادی بخښونکي انقلاب دکاليزی په وياړ
- گزارنده: عزیز آریانفرمقاله دوم نقش دولت «کیرپاند» در با هم آمیزی فرهنگ های آسیای میانه
- عزیز آریانفرشاهنشاهی پنج صد ساله تاجیکی- ایرانی کیرپاند در مرزهای باختری چین
- حامدعلمیرساله روزشمار وقایع افغانستان از سال 1747 الی اخیر سال 2010
- نوشته کریم پوپلظهور وزوال اردوهای افغانستان
- عبدالصمد ازهراسرار مرگ میوندوال بخش دوازدهم وپایانی
- عبدالصمد ازهراسرار مرگ میوندوال بخش 11
- گزارشگر از زبان انگلیسی به پارسی صدیق رهپو طرزیباستانشناسی افغانستان از کهن ترین روزگار تا دوران تیموریان
- عبدالصمد ازهراسرار مرگ میوندوال بخش دهم
- سرلوڅ مرادزیلندن کې ډيورند جرګه د پنجاب پر سر کلک ګوزار
- تهیه کننده:امان معاشر نامه ی خواجه حافظ شیرازی برای امیر تیمور
- عبدالصمد ازهرخود کشی یا قتل بخش نهم
- محمدنبی عظیمی لحظاتی با ازهر بزرگوار
- محمدنبی عظیمی آیا روزی تاریخ حــــرب کشور ما نوشته خواهد شد؟
- عبدالصمد ازهر اسرار مرگ میوندوال بخش نهم
- ازهر عبدالصمداسرار مرگ میوندوال بخش هشتم
- محمد همایون سرخابی شهر غلغله در ماتم نبود بودای بزرگش هنوز میگرید
- عبدالصمد ازهراسرار مرگ میوندوالبخش هفتم
- محمدنبی عظیمیتا لحظهء انــــتقال مسؤولیت
- گزارش از انگلیسی به پارسی صدیق رهپو طرزیباستانشناسی افغانستان از کهن ترین روزگار تا دوران تیموریان
- عبدالصمد ازهراسرار مرگ میوندوال بخش ششم
- اسدالله جعفریآیاافشار باردیگر تکرار خواهد شد؟
- سید عبدالقدوس «سید»جنگ افشار
- خلیل الله سکندریواقعیت های پنهان در ماجرا های عیان افغانستان
- محمد همایون سرخابی نگاه مختصری پیرامون زندگی پرافتخار ظهیرالدین محمد بابر
- عبدالصمد ازهراسرار مرگ میوندوال بخش پنجم
- محمد عالم افتخارسید جمال الدین افغانی ؛ اَبَر انسانی که از نو باید شناخت !
- سرلوڅ مرادزی پاچاخان د بهرنیو پوهانو په نظر کې
- صدیق رهپو طرزیباستانشناسی افغانستان از کهن ترین روزگار تا دور تیموریان
- میرعنایت الله سادات نظری بر موافقتنامه ای دیورند
- عبدالصمد ازهرخودکشی یا قتل؟ بخش چهارم
- نویسنده : مهرالدین مشیدامریکا و بازی بزرگ در کشوری که دشنۀ مقاومت گلوی هر مهاجمی را شگافته است
- عبدالصمد ازهرخودکشی یا مرگ بخش های دوم و سوم
- تتبع و نگارش امان معاشر، خبرنگار آزاد آمدن قوت های نظامی اتحاد شوروی به افغانستان
- ا. م. شیریبمناسبت زادروز استالین
- عبدالصمد ازهرخودکشی یا مرگ
- نویسنده: ولادیمیر پلاستون ببرک کارمل تا آخرین نفس های خود به حقانیتِ راهی که خود انتخاب نموده بود باور داشت
- ع.رستمی ببرک کارمل نماد وحدت!
- ر. حسنهفته اول دسامبر یاد آور روز های فقدان دو شخصیت مبارز نستوه کشور
- نوشته از ع. بصیر دهزادبخاطر 14چهاردهمین سالگرد وفات شادروان ببرک کارمل
- عبدالو کیل کوچی گرامی وجاویدان باد نام وخاطره تابناک زنده یاد ببرک کارمل
- عبدالو کیل کوچی چهارمین سالروز وفات زنده یاد محمود بریالی را گرامی میداریم
- احمدشاه سرخابییادی از جاودان یاد ببرک کارمل و برادر و همرزم فقید ش محمود بریالی!
- سرورددیورند کرښه دتکړه پوهانو وځیړ نو ته ضرورت لري
- عزیز آریانفردرنگی بر سر نام کشور ما- افغانستان
- عزیز آریانفرراز نهانی نامه دوست محمد خان به نیکلای یکم- امپراتور روسیه
- عزیز آریانفرآیین نامه داخلی انقلابیون جوان افغان (جوانان افغان)
- شباهنگ راددر یادمان کمونیست رزمنده «ارنستو چه گوارا»
- دکتر بیژن بارانکوچ آریاییها از شمال خزر
- سرلوڅ مرادزی د تاریخ پاڼه : کوز پښتانه او د افغانستان خپلواکي
- سليمان راوش تجاوزانگليس ، روس و امريکا بر افغانستان يا يک دروغ بزرگ
- اکادمیسن دستگیر پنجشیریحملات بر نیروهای چپ و پیامد های آن
- عزیز آریانفرگستره «اروآسیای میانه بزرگ»
- احسان لمر یادی از خانوادهء ناظر صفر
- داکتر . و .ع . خاکسترفراز های از زند ه گی یهودان در افغانستان
- نوشته صدیق رهپو طرزیتمدن «سند ـ هلمند» آغاز گر تاریخ ما
- انجنیر زلمی نصرت مهمندافغانستان د«جواهر لعل نهرو»له نظره!
- لیکونکی : نجم الدین « سعیدی »دعلامه دوکتورمحمد سعید « سعید افغانی»د «۲۵» تلین په ویاړ !
- سيد احسان " واعظی"تمدن های آريانای کهن و خراسان باستان
- آصفه صبابه مناسبت سی امین سال شهادت شاد روان محمدطاهربدخشی
- عبدالوکیل کوچیفرخنده باد چهل و پنجمین سالگرد تاسیس حزب دموکراتیک خلق افغانستان ، حزب قهرمانان وشهیدان !
- مرادزیستر پاچا خان : ملي هویت ، خپلواکي ، ملي ژبه او تعلیم
- علی رستمی چهل وپنجمین سالکرد حزب دموکراتیک خلق افغانستا ن را گرامی داشت !
- داود کرنزی بمناسبت سومین سالگرد وفات رفیق بریالی
- یعقوب هادینام و نیکوئی های رفیق ببرک کارمل جاودان باد
- سید احسان واعظی شخصیت نام اوری که باتاریخ زیست
- ترجمه و تحشیه از خلیل وداداز انقلاب اکتوبر تا انقلاب ثور
- سيد احسان " واعظی"تمدن هاي آرياناي كهن و خر اسان باستان
- احسان واعظی جايگاه والا و ارزشمند فيض محمد کاتب هزاره دربازتاب رويدادهای سياسی و تاريخ نگاری کشور
- رحمت اله رواند سنبلی نهمه نیټه د پښتنو اوبلوڅو د پیوستون د ورځی په یاد
- مرادزئ د وږي ۹ مه د پښتونستان ورځ
- نوشته : میرمحمد شاه "رفیعی"آرزوهای فراموش ناشده شهدای به خون خفته
- صديق وفا لويَه جَرگه ها ونقش ارزشمند آن در ساختار اجتماعی- سياسی وقانون گذاری افغانستان
- صديق وفا لويَه جَرگه ها ونقش ارزشمند آن در ساختار اجتماعی- سياسی وقانون گذاری افغانستان
- پژوهش: ظاهردقیق ماسترعلوم سیاسیحکومت مجاهدین(!)وبرکناری نقابهای تقدس آنان
- محمد عوض نبی زا د ه سی ومین سالروز شهادت علامه محمد اسمعیل مبلغ فرخنده و گرامی باد
- دکتورخلیل وداد (بارش)خاطرات مهندس هُلندی فان لوتسنبورگ ماس
- محمد عوض نبی زا دهدرويش علي خان هزاره اولین نایب الحکومهءهرات دردولت درانیها
- میرعبدالواحد ساداتسخنی چند پیرامون شخصیت والای غبار
- محمد عوض نبی زا ده بنیادعلیخان هزاره مبارزهمیشه درسنگرو یکی ازمدافعین راستین استقلال کشور
- محمد عوض نبی زا دهشیرمحمدخان هزاره جنگاورقهرمان و یکی از فاتحین اصلی معرکهءمیوند
- ترجمه و تحشیهء دکتور خلیل وداد نخستین مداخلهء نظامی شوروی به افغانستان
- سیدحسن رشاددو یاد و دو خاطره
- گزارنده به دری: عزیز آریانفرافغانستان در مراحل نخست توسعه مستقل (سال های دهه 1920)
- محمد عوض نبی زا ده میر یزدان بخش بهسودی نماد ازایمان و مقاومت ،قربانی توطیه و پیمان شکنی
- محمد عوض نبی زا د ه یکصد وپا نزدهمین سا لیا د شهادت میرمحمدعظیم بیگ سه پای
- نسیم جویا جویاــ پرچم شجاعت و نبرد مردم افغانستان به خاطر ازادی,عدالت وترقی
- محمد عوض نبی زا دهچهل و سومین سا لگرد وفات زنده یاد برات علی تا ج یکی ازپیشآهنگان ، نهضت مشروطه خواه و دموکرات گرامی باد
- محمد عوض نبی زا دهیکصدوپنجمین سال تولد فرقه مشرفتح محمد خان میر زاد یکی از پیش قراولان جنبش مشروطیت کشور فرخنده باد!
- محمد عوض نبی زا دهبیست و ششمین سا لیا د وفات محمد ابراهیم گا و سواریکی ازپیشگامان نهضت دهقا نی وضد استبداد گرامی با د!
- جنرال محمد یاسین امیریهشتاد سال از تولد ببرک کارمل شخصیت استثنایی تاریخ معاصرکشورمی گذرد
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- محمدعوض نبي زاده نقش و مقام مردم هزاره دردولت و جامعه طی دوونیم قرن اخیر
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- تهيه ، تدوين وپژوهش (راد مرد)چگونه آمريکا شکارافراطيون شد؟(قسمت ششم)
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- مشعلشخصيتي که با تاريخ عمر خواهد کرد
- تهيه ، تدوين وپژوهش )راد مرد)چگونه آمريکا شکارافراطيون شد؟ (قسمت پنجم)
- تهيه ، تدوين وپژوهش (راد مرد)چگونه آمريکا شکارافراطيون شد؟ (قسمت چهارم)
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- محمدعوض نبی زاده یادی ازمبارزقهرمان عبدالخالق شهید
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- تهيه ، تدوين وپژوهش )راد مرد)تاريخ سخن ميگويد: چگونه آمريکا شکارافراطيون شد؟ )قسمت سوم (
- تهيه ، تدوين وپژوهش (راد مرد)چگونه آمريکا شکارافراطيون شد؟ (قسمت دوم )
- تهيه ، تدوين وپژوهش )راد مرد)تاريخ سخن ميگويد: چگونه آمريکا شکارافراطيون شد؟
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- دپلوم انجنیر خلیل الله معروفی جوانمرد لک بخش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در كوچه هاى خون و اّتش (جلد دوم)
- نصرت شاد يادي از “ مولانا “ ملانصرالدين !
- محمدعوض نبی زاده معرفی مختصریکعده ازمبارزین شاخص مردم هزاره درجنبیشهای ضد استبدادی و استعماری
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- ويرايش وگردآورنده جانبازنبردنخستين سلطنت يک زن ازسلاله غزنويان در جهان اسلام
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- ظريفيبه بها نهء هشتا دهفتمین سالگرد استرداد استقلال افغانستان
- آتوسا سلطان زاده فيلسوفاني كه پيامبر شدند !
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- دوکتور.م. پکتیا وا ل بمنا سبت هشتا دو هفت مین سا لګر د استر دا د استقلا ل ملی افغانستا ن
- محمدعوض نبی زاده هزاره جات یا هزارستان ازدیدگاه ونظر مورخین
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- نصرت شاد توماس هابس متفكر و فلسفه سياسي دولت
- عليشاد لربچه ژان ژاك روسو
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- عليشاد لربچه زنون ؛ اهل كيتون
- نوشتهء: زمری کاسی شناسنامهء يکتن ازمشروطه خواهان، يک مبارز گمنـــام و افشای يک ترورسياسی ديگر؛
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- رستاخيزمروري برواژه تاريخ
- جليل پرشوردرمورد هفت وهشت ثور
- رستاخيزمروري برواژه تاريخ
- جليل پر شوردر مورد هفت وهشت ثور
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- رستاخيزمروري برواژه تاريخ
- جليل پرشور در مورد هفت و هشت ثور(بخش شـشم)
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- جليل پرشور در مورد هفت وهشت ثور بخش چهارم
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- جليل پرشوردر موردهفتم وهشتم ثور
- جليل پرشوردر مورد هفتم وهشتم ثور
- جليل پرشوردر موردهفتم وهشتم ثور
- سراج الدین ادیبروز جهانی کارگر وتشکیل سازمان بینالمللی کار
- سراج الدین ادیب جهان در آیینه ء رویداد های تاریخ (اول تا 31 می )
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- محمد وليبرگ های از تاريخ روابط خارجي افغانستـــــــــــــــــــان
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- محمد وليبرگ های از تاريخ روابط خارجي افغانستـــــــــــــــــــان
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- محمدوليبرگ های از تاريخ روابط خارجي افغانستـــــــــــــــــــان
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- سراج الدين اديبجهان در آئينهء رويدادهای تاريخي
- سراج الدين اديبجهان در آئينهء رويدادهای تاريخي
- سراج الدين اديبجهان در آئينهء رويدادهای تاريخي
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- کريم حقوقابونصر فارابي ارسطوی شرق
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- سراج الدين اديبجهان در آيينهء رويدادهای تاريخ بخش سوم
- سراج الدين اديبجهان در آيينهء رويدادهای تاريخ بخش دوم
- سراج الدين اديبجهان در آيينهء رويدادهای تاريخ بخش نخست
- گرد اّورنده و مترجم: غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- غفار عريفگذر در کوچه هاي خون و آتش
- رضا شادابهویت قومی هزاره ها و سادات هزاره
- ارسالي آرش فروزی با مبارز آتشين راه نجات مردم داکتر محمودی آشنا شويم
- سراج .اديبجهان در آئينهء رويدادهای تاريخ
- دوکتورمحمد شعيب مجددیمسابقه تير اندازی در زمان تيموريان هرات
- سراج الدين اديبجهان در آیینه ء رویداد های تاریخ بخش سوم
- سراج الدين اديبجهان در آیینه ء رویداد های تاریخ بخش دوم
- سراج الدين اديبجهان در آیینه ء رویداد های تاریخ بخش نخست
- اسکاریحسن صباح وجنبش اسماعيليه
- دستگيرصادقيغارت ميراثهای فرهنگي و تاريخي
- صباحچگونه ابوریحان بیرونی قاره آمريکا را کشف کرد؟
- داکتر وفاهوشی مین مردی که تاريخ را رقم زد
- صباحاولين سفير زن درتاريخ کابل زمين
- صباحگوشه ي ا ززندگي جاودانه مرد خراسان
- استادصباحابوالفضل بيهقی مورخ امپراتوري غزنويان
- سراج الدين اديببمناسبت 86 مین سال استقلال افغانستان
- تهيه و تدوين از بصيرشررتاريخ ، آزادي ،صلح واستقلا ل
- عينيسيرتاريخي فاجعه ملي ومجرمين جنگي
- رسالتروزا زن بحث انگيزتاريخ
- استادصباحميمنه د راورا ق تاريخ
- ارسالي بنفشه ميتراسفر تاريخي وهنري د ردنياي باستا ن
- استادصباحچهل سال اسماعیلیه بعد از وفات حسن صباح
- استادصباحتاريخ عمومي اسماعیلیه هاواوضاع خراسا ن
- نبشهءايشرداسالاحمدالله هندوی افغانستانیم؟!
- تهيه و ترتيب از اشرف بهروزفشرده اي از تاريخ فرانسه
- انجنيرغلام سخي ارزگانيبه بهانه يي گرامي داشت از روز جهاني مادر
- ارسالي جواد نصريانزن در آنسوي تاريخ
- ارسالي بنفشه ميتراسفر تاريخي وهنري د ردنياي باستا ن
- استادصباحيعقوب ليث صفاري مرد خرد وپيکا ر
- ارسالي صيقلرويدادها ي تاريخي
- ارسالي بنفشه ميتراآخرين تغييرات سياسي جهان در دهه پسين سده دوهزار عيسايي
- ارسالي فرحت شکوهمندگفتار بزرگان
- ارسالي بنفشه ميتراسفر تاريخي وهنري د ردنياي باستا ن
- ارسالي بنفشه ميترامجموعه ای از دانستنی ها
- گردآورنده وتلخيص استادصباحسفر تاريخي وهنري د ردنياي باستا ن
- استادصباحگسترش فرقه اسماعیلیه در قرن اخیر
- نسرین مفیدردپای زن افغان در تاریخ
- نسرين مفيدهشتم مارچ روز جهاني زن در پهنای تاريخ
- ارسالي محبوب شاملعقايد اسماعيليه
- ارسالي ميلاد بهزادتاریخچه کتاب و کتابخانه در عهد با ستا ن
- ارسالي نسترن نيلابمروري برآيين کا تو ليک
- ارسالي شامل سالارد رمورد زرتشت و زرتشتیا ن چه میدانیم؟
- ارسالي فريدون کيومرثمهاتما گاندی منجی صلح وپيام آورآزادي
- ارسالي بکتاش نهيردرباره اصطلاح شيعه
- استاد صباحکمي ازحقا يق ناگفته وتاريخي سرزمين خراسان
- ارسالي جواد نصريانتاريخ ظهور و مؤسس مذهب معتزله
- ارسالي اميد برهاناهل حديث و حنابله
- ارسالي جواد نصريانوهابيت چگونه بوجودآمد؟
- استاد صباحتاريخ مذ هب اسماعيليه
- ارسالي دانش آرزوتاریخ اروپا
- ارسالي اميد آهنگربابل درکجا واقع بود؟
- ارسالي جواد نصريانپنج دهه از تصویب اعلاميه جهاني حقوق بشر ميگذرد
- ارسالي اميد آهنگرامپراتوری اسکندر چه وسعت داشت ؟
- ارسالي عمران مهربانچه نيرويي ملتها را به حرکت در مي آورد؟
- ارسالي ميلاد دوستچه کسی می تواند تاریخ بنو یسد؟
- ارسالي مشهيد مهوشبِنِدِتو كروچه
- ارسالي اميد آزموننظرمن در باره تاريخ
- ارسالي مشهيد اميلسا ما نيان
- ارسالي داکتر بصيرجنگ نفت
- ارسالي احمد منصور آگاهنهروآزاده مرد آزادي
- ارسالي وليد نصرياندرتاريخ ا مريکا چه گذشته است؟
- استاد صباحلحظه يي دردهليزهاي تاريخ
- ارسالي سالار هوشمندبه بها نه، سالروز ترور مهاتما گاندی
- ارسالي داکتربصيرتاريخ و هويت ملي ما
- ارسالي شامل صباحلحظه يي با تاريخ
- دستگير صادقيگراميداشت از مبارزات قهرمانانهً مردم با شهامت افغانستان در حفظ استقلال کشور