کرزی در حال ایجاد پایگاه قدرت برای خودش
روزنامه نیویورک تایمز روزنامه نیویورک تایمز

                 

                                   

"به نظر می‌رسد که حامد کرزی قصد دارد علی‌رغم پایان دوره ریاست جمهوری‌اش، خود را در مرکز قدرت در افغانستان نگه دارد."

 روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی به بررسی آینده رئیس جمهوری افغانستان پس از پایان دوره‌اش پرداخته و می‌نویسد: «یک پایگاه جدید قدرت در حال شکل‌گیری در کابل است. سازندگان در پشت ایستگاه‌های بازرسی محافظت شده و دیوار سیمان‌پوش 15 فوتی، در حال بازسازی یک عمارت قدیمی به سبک انگلیسی هستند. اتاق‌هایی که زمانی توسط سرویس جاسوسی افغانستان مورد استفاده قرار می‌گرفتند، بازگردانده شده و یک اتاق پذیرایی ساخته شده است. 

این عمارت در یکی از ایمن‌ترین مناطق کابل قرار دارد و محیط اطراف آن توسط سیم خاردار و نیروهای کلاشنیکف به دستی که از قصر ریاست جمهوری مراقبت می‌کنند، شدیدا محافظت می‌شود.

و این پاسخ به یکی از سوالات متداولی است که این روزها در کابل پرسیده می‌شوند؛ حامد کرزی، رئیس‌جمهوری افغانستان، پس از پایان ریاست جمهوری‌اش در سال آینده چه خواهد کرد؟

یک مقام دولت افغان به روزنامه ساندی تلگراف گفت که این عمارت و دیگر ساختمان‌ها، خانه جدید کرزی خواهند بود و هر چند که بیرون از کاخ ریاست جمهوری است، اما به اندازه‌ای به آن نزدیک است که امنیت کرزی را تضمین کند.

وی گفت که کار ساخت و ساز، هفته‌هاست که در دست اقدام است. برخی احتمال می‌دهند که کرزی به دنبال این است که مانند پوتین از قدرت کناره‌گیری کند؛ یعنی اینکه پس از پایان ریاست جمهوری نیز همچنان بر قدرت احاطه داشته باشد.

سخنگوی کرزی از اظهار نظر درخصوص چنین طرح‌هایی خودداری کرد اما هفته گذشته در مصاحبه با نیویورک تایمز تایید کرد که تنها اگر از کرزی مشوره خواسته شود او ارائه خواهد کرد.

نام‌نویسی برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری در ماه آوریل سال آینده میلادی، هفته گذشته به پایان رسید و این در حالی است که هنوز مشخص نیست چه کسی جانشین مردی خواهد شد که از زمان سرنگونی حکومت طالبان، قدرت را در دست داشته است.

این شخص هر کسی که باشد، در زمان دشواری این سمت را به دست می‌گیرد. عملیات نیروهای ناتو در افغانستان در سال 2014 به پایان خواهد رسید و خارج خواهند شد و جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا نیز روز جمعه وارد کابل شد تا برای شروع مذاکرات برای اینکه چقدر از نیروهای آمریکایی در افغانستان باقی می‌مانند گفت‌وگو کند.

گرائم اسمیت، یک تحلیلگر گروه بحران بین‌المللی در این خصوص عنوان کرد که این بی‌سابقه است که یک رهبر افغان به طور داوطلبانه کنار بکشد.

او گفت که بسیاری از کرزی 55 ساله انتظار داشتند که در نقش یک "پدر ملت" بر کار رئیس‌جمهور آینده نظارت داشته باشد.

اسمیت اظهار داشت: کرزی یک نقشه باورنکردنی از شبکه‌های ارباب منشی و نفوذ و افراد ریزنقش در میان رهبران محلی که هماهنگی ایجاد می‌کنند در ذهن دارد که کانال‌های ارتباطی تارگونه‌ای را به وجود می‌آورد که زیرساخت دولت کنونی او است.

این ممکن است رضایت طراحان ناتو را که می‌گویند در حال از دست دادن زمان برای عقد قراردادی در جهت ماندن نیروهایشان هستند، جلب نکند.

کرزی هفته گذشته علیه نیروهای بین‌المللی به خاطر "رنج بزرگی" که در سال‌های اخیر موجب شده‌اند، اعتراض کرد.

کرزی در نزدیکی کاخ ریاست جمهوری و در حالی که رئیس‌جمهور جدید سعی در کنترل شورشیان خواهد داشت، نقشی در پشت صحنه بر عهده خواهد گرفت.

نام‌نویسی برای انتخابات ریاست جمهوری هفته پیش به پایان رسید. افسران جنگی فن سالار با محاسن که توسط بادیگاردهایشان همراهی می‌شوند برای نام‌نویسی‌شان به کمیسیون انتخابات در کابل رفتند. در میان این کاندیداها چهره‌های شناخته شده همچون عبدالله عبدالله که در انتخابات 2009 پس از کرزی دوم شد، اشرف غنی، مقام پیشین بانک جهانی و زلمی رسول، همکار نزدیک کرزی وجود دارند. کرزی تاکنون از حمایت عمومی ازهر یک از کاندیداها خودداری کرده است.

اما این برای دیپلمات‌ها، تحلیلگران و سیاستمداران کافی نبود تا وارد این بازی خانوادگی شده و سعی کنند تا حدس بزنند که چه کسی مورد حمایت مخفی کرزی قرار خواهد گرفت.

یکی از کاندیداهای اصلی، قیوم، برادر بزرگتر کرزی است که تا پیش از اینکه به افغانستان بازگشته و سیاستمدار شود به عنوان یک تاجر، رستورانی در بالتیمور را اداره می‌کرد.

بسیاری دیگر ازهمکاران نزدیک کرزی یا کاندیدا هستند و یا حامی یک کاندیدا هستند که البته ممکن است برخی صرف نظر کنند یا تغییر جهت دهند، اما هیچ چیزی در معادلات نامشخص افغانستان قطعی به نظر نمی‌رسد. شک و شبهه زیادی درخصوص انتخابات وجود دارد اما این کشور برای هر چیزی ‌آماده است.

یک ناظر در کابل چنین گفت: اگر برادر کرزی انتخاب نشود، من تعجب می‌کنم.

قیوم در مصاحبه‌ای در روز جمعه گفت که حتی پس از کناره‌گیری کرزی از او خواهد خواست تا در دولت بماند.

قیوم در مصاحبه با رویترز افزود: او شایسته یک مقام است. افغانستان به افراد بزرگی همچون حامد کرزی که 13 سال برای حفظ اتحاد آن کار کرده‌اند، نیاز دارد.

دلیلی دیگری که ممکن است کرزی به خاطر آن سعی کند که برادرش رئیس‌جمهور شود این است که قیوم متعهد شده است که اتهامات فساد را در دولتش بررسی نخواهد کرد.

رئیس‌جمهور افغانستان در 11 سال گذشته این توانایی را داشت که دولت شکل دهد و شغل و پول به متحدان اصلی خود بدهد و در چند ماه اخیر نیز او به آرامی در حال ابقای وفاداران به خود در نقش‌هایی است که از آنجا بر روند انتخابات نظارت کنند.

عمر داودزی، سفیر افغانستان در اسلام‌آباد، ماه گذشته از سمت خود بیرون رفته و به کابل آمد تا وزیر کشور شود. این انتقال امیدهای او برای نامزدی در انتخابات را به باد داد اما تضمین کرد که یک حامی کرزی کنترل نیروهای پلیس را در اختیار دارد.

چند هفته پیشتر نیز کرزی 9 عضو جدید را در کمیته مستقل انتخابات ابقا کرد که انتقاداتی را مبنی بر اینکه در حال انتخاب اشخاصی معتمد خود برای این سمت‌ها و در عین حال حذف جاهایی می‌باشد که برای نمایندگان ویژه سازمان ملل در نظر گرفته شده بودند، در پی داشت.

به نوشته مایکل کیتینگ، یک مشاور عالی سازمان غیر دولتی چتم هاوس، زمان مشخص شدن نتایج انتخابات، روز عمل برای تئوری پردازان توطئه‌ خواهد بود.

وی نوشت که بسیاری باور نمی‌کنند که حامد کرزی قدرت را رها کند، اما تا اینجا که اشتباه بسیاری را که پیش‌بینی می‌کردند او محدودیت‌های قانون اساسی را بر می‌دارد تا برای بار سوم رئیس‌جمهور شود، ثابت کرد.

دیپلمات‌های غربی نیز معتقدند که کرزی متمایل است که کنار برود اما تلاش کرده است تا نقشی را داشته باشد که او را قادر می‌سازد تا از میراث خود به عنوان کسی که طالبان را کنار زد، محافظت کند.

یکی از دیپلمات‌ها گفت: او کاملا مشخص کرده است که کنار می‌کشد. هیچ چیزی تغییر نکرده است.

اینکه کرزی تا چه حد پیش خواهد رفت نیز موضوعی دیگر است. ممکن است که رئیس‌جمهور آینده افغانستان به او یک یا دو لطف هم بکند.»








October 13th, 2013


  برداشت و بازنویسی درونمایه این تارنما در جاهای دیگر آزاد است. خواهشمندم، خاستگاه را یادآوری نمایید.
 
گزیده مقالات