آغاز فلسفه دیالکتیک غرب
نصرت شاد نصرت شاد

Zenon aus Elea (490-430),(495-440)

 

 

زنون الئایی و فلسفه تضاد .

 

زنون ، فیلسوف اریستوکرات یونانی ، یکی از پیش سقراطیان ، اهل الئا در جنوب ایتالیای امروزی بود . ارسطو او را خالق دیالکتیک فلسفه یونان نامید . دیالکتیک او، هنر ایجاد تضاد و تناقض در بحث و جدل بود . از طریق او دیالکتیک ابتدایی میان فیلسوفان سوفسطایی رسم شد . زنون از پیشگامان تئوری نسبیت اینشتین نیز است . او نظریه تشکیل جهان از اتم را قبول نداشت . زنون چون هنیشه در جستجوی افزایش دانش خود بود ، او را یکی از فیلسوفان سوفسطایی نیز بشمار می آورند .

کشف دیگر او نظریه استمرار بود . زنون یکی از شاگردان وفادار پارمیندس است . افلاتون گزارش میدهد که در آتن سقراط و پیریکلس در کلاسهای درس او شرکت نمودند . زنون به دنباله روی از پارمنیدس میخواست ثابت کند که در هستی ساکن ، تنوع و حرکتی وجود ندارد . او همچون پارمنیدس میگفت که هستی و وجود غیرقابل تقسیم هستند . در فلسفه تضاد و متناقض او ، نقد نباید همیشه با یک راه حل یا پیشنهاد همراه باشد .

در نظر زنون چون جهان پر از تضاد و تناقض است ،پس آن غیرقابل شناخت میباشد . وی در مخالفت با فلسفه هراکلیت میگفت که در جهان حرکتی وجود ندارد و جنبش و تکان واقعی غیرممکن است .او مدعی بود که قوای حسی، انسان را به گمراهی میکشانند و شناخت حقیقی فقط از طریق تفکر و دیالکتیک ممکن است ، ولی قوای حسی میتوانند فقط موجب شناخت ظاهری بشوند . مورخین تاریخ فلسفه مدعی شدند که او غیر از هنر نقد و انتقاد، حرف جدیدی نزد . گروه دیگری نظرات او را نوع ساده امپریسم نظرات پارمنیدس میدانند . رنسانس فلسفه او در قرن 20 بر اثر کوششهای نظری تضاد مجموعه ها از طریق برتراند راسل بود .

در نظر زنون، تئوری تضاد به سبب محدود بودن هر شیئی و هر چیزی است . از زنون شخصا اثری بجا نمانده . دانش امروزی مورخین فلسفه از او بر اساس اشاراتی است که افلاتون و ارسطو به نظرات وی نموده اند . مهمترین اثر زنون " مجموعه تضادها "  نام داشت . بر اساس قضیه خلف او میگفت اگر دلایل موضوعی غلط باشند احتمالا آن موضوع خود صحیح بوده است . امروزه اشاره میشود که زنون به موضوعات سیاسی زمان و جامعه خود علاقه خاصی داشت .

در تئوری حرکت، او بر اساس افسانه آشیل و لاک پشت مدعی شد که در مسابقه دویدن ، آشیل هیچگاه نخواهد توانست لاک پشت را پشت سر بگذازرد چون هر مسیری را میتوان به میلیونها قطعه تقسیم نمود و هیچکس نخواهد توانست از تمام این نقاط بگذرد . زنون الئایی تقریبا میان سالهای 430-490 پیش از میلاد زندگی نمود .- /- در تاریخ فلسفه یونان، متفکر دیگری بنام زنون اهل کلیتون وجود داشت که حدود دو قرن بعد از وی زندگی نموده است .


July 18th, 2010


  برداشت و بازنویسی درونمایه این تارنما در جاهای دیگر آزاد است. خواهشمندم، خاستگاه را یادآوری نمایید.
 
علمي و معلوماتي