احزاب التحریر
  نوشته صوفی کریم  فیضانی نوشته صوفی کریم فیضانی

                                                                                              

تعريف قبل از وفات شيخ تقي الدين نبهاني:  حزب التحرير حزبي سياسي و اسلامي است که هدف اصلي آن  بازگرداندن خلافت اسلامي در تمام سرزمینهای اسلامی واز دست رفته اسلامی  مي باشد. اين هدف گذاري انديشه  اساس تغيير در اين مکتب مي باشد که اجتهادات شرعي بسياري را صادر نموده است .افکار واندیشه این حزب  مورد انتقاد یک تعداد از دولتهای اسلامی و علماي مسلمين قرارگرفته است. در افغانستان این حزب در سال 2004 تاسیس گردید. وسومین مخالفین حکومت آقای  کرزی  خویشرا اعلان نمود.این گروه در ولایت کابل کاپیسا وبدخشان ریشه دوانیده است. این گروه مخالف دیموکراسی ، مخالف نظام جمهوری ، مخالف پارلمان لویه جرگه ، قانون اساسی ، انتخابات میباشند. در اساس نامه وبرنامه این حزب خیلی دقت بکار رفته است. از قتل و خشونت در برابر مسلمانان ندرتاً یاد گردیده است.تا فعلاً در افغانستان 110 حزب رسمیت داشته فعالیت آنها قانونی است .                                                                                                      حزب التحریر افغانستان یک حزب غیر رسمی دارای فعالیت مخفی و افراد مظنون آنها تحت تعقیب پولیس و خاد  قرار دارند. پخش اخبارو اعلان تحریمات  آنها زیاده  در شب بواسطه  پخش شب نامه ها صورت میگیرد. مرام این حزب  مشابه سایر احزاب اسلامی وطالبان است. در کشورهای عربی اعضای این حزب اکثراً افراد با سواد بوده بجز از بعضی دولتها مردم عادی راکدام خطری تحدید نمی نماید.ولی در افغانستان پاکستان هرچه که وارد شد مردار میشود واز آن برای خشونت بلاخره برای قتلها استفاده خواهد شد. لازم بود دولت کرزی صاحب این حزب را حمایت نموده از پیشروی آنها بنفع دیگران جلو گیری نموده بنفع وطن از آنها استفاده مینمود. در غیر آن این گروه غرض بقا خود حتماً بطرف طالب وحزب اسلامی رفته در چنگال پاکستانی خواهد افتادند.

تعریف فعلی: حزب التحریریک طرح و حرکت مخفیانه است که  بمنظور بی امن ساختن وانهدام سلطنت های صلح دوست کشورهای آسیای میانه و ایغورستان  وارد صحنه  گردیده است. غربیان توقع های زیاد از حرکت این حزب در کشورهای آسیای میانه دارد.                                                                                                       به عباره دیگر حزب التحریر از مناطق اعراب نشعت نموده پس از موفقیت در کشورهای آسیای میانه پاشان میگردد یا اینکه توسط امریکا وکشورهای غرب در همان کشورها بنام تروریست دفن میگردد.هدف دومی این احزاب جلوگیری از پیشرفت  کشورایران در عقاید جوانان کشورهای آسیای میانه از طرف اهل سنت ووهابیت  می باشد. این حزب در روسیه و کشورهای آسیای میانه مخفیانه خیلی رشد نموده است.  کریم اوف رئیس جمهور ازبکستان هر نوع فعالیت این حزب را ممنوع قرار داده مورد پیگرد پولیس واستخبارات ازبکستان  (SMB) قرار دارد. احتمال زیاد می رود این حزب در گوشه  وطن ما مراکز تعلیمات خودرا آغاز نمایند و موجب نا آرامی جدید منطقه  گردند.  کشورهای غربی ومتحدین عربی درین مقصد باهم وجه مشترک دارند. درین حزب به هزاران مسلمانان شریف وخدا دوست نا دانسته روزانه شمولیت را  حاصل مینمایند.                                                                         غربیان توسط پاکستان حزب اسلامی گلبدین حکمتیار و طالبان را تقویه نمودند تا بدین وسیله به کشورهای آسیای میانه تسلط دریافت نمایند ولی نشد یا اینکه وظیفه آنها در همان  نقطه ختم شد.سپس دوست خود کرزی صاحب را بالای کرسی نشاندن بلاخره اینهم بد شمن تبدیل گردید . با وجود این قدر قوای امریکای در افغانستان میباشد  کرزی صاحب با کشور ایران قرار داد امنیتی را علیه امریکا  امضا نمود. قبلاً در نوشتهای خود ذکر نموده بودم که استخبارات غرب قدرت اینرا دارد که از دشمنی  دشمن بنفع خود استفاده نمایند. خوا با دشمن قضیه را افشا کند ویا مخفی نگه دارد.فقد یک یا دو اجنت کار است که این هزاران مخالف خودرا بنفع خود بچرخاند. . در سالهای 1992 غربیان تلاش نمودند تا با روی کار آمدن روئیس جمهورهای  میانه رو درین کشورها محل یابند تا از آنجا به پیشروی آغاز نمایند متاسفانه  در تاجکستان ترکمنستان وقرغزستان رئیس های جمهور تغیر کرد ولی نظام تغیر ننمود وبا بودن  دولتهای  قوی نمیتوان نظام را تغیر داد وآنها را در کنترول داشت. ضرور است نظام سیاسی  دگرگون گردیده  دولتهای ضعیف و محتاج ساخته شود. مردم کشورهای آسیای میانه همه مسلمان هستند.  ساختن چنین دولت محتاج ونظام سیاسی تندروی  توسط تند روان اسلامی هردو هدف را بر آورده خواهند ساخت. با بمیان آمدن نظام تندروی طالبی  جنگ پیشه شده افراد باعلم ودانش که اهل کار است فرار می کنند . در مرامنامه حزب التحریر نوشته شده است که این حزب بودن سایر دینها وملیتهای غیر مسلمان را در جامعه خود نمی خواهد پس درینصورت خطریست  برای میلونها روس که درکشور آسیای میانه زندگی دارند.


تائسیس  حزب التحریر و شخصيت هاي برجسته آن درممالک عربی
مؤسس آن شيخ تقي الدين نبهاني (1909 - 1979م) فلسطيني، متولد روستاي اجزم در شهر حيفا بود. وي تعلیمات ابتدائی  خود را در زادگاهش بسر رساند سپس به فاکولته  الأزهر مصر رفت و تحصيلات عالی خويش را در شهر قاهره به پايان رساند. و ی پس از تحصیل دوباره به فلسطین برگشته بصفت  استاد و بعداً  قاضي در يکي از شهرهاي فلسطين شامل وظیفه گردید . به دنبال آفتهای جنگ در  سال 1948م به همراه خانواده زادگاه خودرا به قصد بيروت ترک کرد. پس از آن به صفت عضو دادگاه استيناف شرعي در بيت المقدس منصوب شد. بعد از آن هم به حیث استاد در پوهنتون اسلامي عمان مشغول به کار شد.
 در سال 1952م حزب التحیر را  تاسیس نموده و به فعالیت خود آغاز نمود. او كتاب ها و نشرياتي را منتشرساخت که از جمله سرچشمه هاي اصلي فرهنگي حزب به شمار مي آيند. او مدتي بين کشورهاي اردن و سوريه و لبنان در رفت و آمد بود تا آن که در بيروت وفات کرد، و همانجا دفن شد. پس از آن دوستان او راه اورا تعقیب نمودند. ، بعد از وفات نبهاني، رياست حزب را عبدالقديم زلوم به عهده گرفت که متولد شهر الخليل در فلسطين و صاحب كتاب "هكذا هُدمت الخلافة" بود. به تاريخ 19/10/1378هـ قمري  شاخه این حزب در لبنان  توسط علي فخر الدين - طلال البساط - مصطفى صالح - مصطفى النحاس - منصور حيدر، شاخه اين  حزب  تأسيس گرديد.در اردن مسئوليت شاخه این حزب را شيخ احمد داعور به عهده داشت. در سال 1969 و به دنبال اقدام حزب براي بدست گرفتن قدرت در آن جا دستگير شد و حکم اعدام عليه او صادر گرديد که بعداً اين حکم لغو شد.در ماه آگوست 1984م از احضار سي و دو نفر از منتسبين به حزب تحرير به دادگاه مصر خبر داده شد و اعلام گرديد که رؤسايي که به آنان اتهام فعاليت جهت براندازي نظام زده شده افراد زير هستند:
-
عبدالغني جابر سليمان "مهندس" - صلاح الدين محمد حسن "دكتراي شيمي" هر دو ساکن شهر نمسا، - - كمال ابولحيه "دكتراي الكترونيک" اهل فلسطين و ساکن آلمان فدرال و - علاءالدين عبدالوهاب حجاج دانشجوي دانشگاه قاهره.عبدالرحمن مالكي: داراي مليت سوريه اي و از شخصيت هاي بلند در حزب و صاحب كتاب "العقوبا " میباشد. به دليل تدابير شديد امنيتي که بالای این حزب تحمیل است شناسايي مكان زندگي شخصيت هاي کليدي و بارزاین  حزب بسيار سخت است. 
 
گسترش سازمانهای این حزب در جهان
 
حزب التحرير فعاليت هايش را در ابتدا در اردن، سوريه و لبنان متمرکز ساخت و سپس آن را در سرزمين هاي مختلف اسلامي گسترانيد و درین اواخرفعاليت آن به اروپا و خصوصاً به کشورانگلیس  اتريش و آلمان نيز رسيده است .قوی ترین مرکز این حزب در کشور انگلیس است .دولت انگلیس برای آنها فعالیت شانرا مجاز دانسته است.  اين حزب يک نشريه ي هفتگي را نيز به نام "الحضارة" در بيروت منتشر مي سازد .این حزب در افغانستان پاکستان وکشورهای آسیای میانه چچین و روس ریشه دوانیده است.  حزب نواحي را که در آن کار مي کنند "ولايات" نام گذاری نموده است. در هر ولايتي يک هيئت خاص به نام "لجنة الولاية" کار را بر عهده دارد وهر ولایتی  از (3-10) عضو تشکيل گردیده است.                                                                                                              

انديشه ها و اعتقادات حزب التحریر
 
دعوت اين حزب به خاطر داشتن انديشه ي اهل سنت و جماعت از محدوده احزاب و جماعات اسلامي دور تر نمی اندیشد.  هدف اين حزب بازگرداندن حيات و زندگاني اسلامي ابتدا در سرزمين هاي عربي و سپس در ساير کشورهاي اسلامي و گسترش آن در ديگر کشورها بوسيله ي امت اسلامي و از طريق برپا نمودن  حکومت اسلامي مي باشد.                                          مشخصات اصلی این حزب که بر ان تکیه دارد  تمرکز بسيار زياد بر جنبه هاي فرهنگي و تکيه نمودن بر آن در راستاي پديد آوردن هويت اسلامي و ايجاد يک امت اسلامي مي باشد. همچنين اين حزب به شدت در پرورش بعد فرهنگي در بين اعضاي خويش تاکيد دارد.
تمرکز اين حزب بر بازگرداندن اعتماد به دين اسلام از طريق فعاليت هاي فرهنگي  وسیاسی میباشد.
 
فعاليت هاي فرهنگي: تربيت جمعي مليون ها انسان، براساس فرهنگ و تربيت اسلامي  صورت پذیرفته  و حزب را وامي دارد تا در پيشاپيش ملتها قدم برداشته و رسيدگي و پاسخگويي به مجادلات و پرسش ها و شکايات آنان  نموده و پشتيباني از آن ها را به عهده گيرد تا از این طریق آنان را با اسلام پيوند  دهد."
فعاليت هاي سياسي: این حزب تلاش دارد تا فعالیت خودرا در برابر وقایع وپیشامدها ازدیاد بخشیده  در هر وقایع وحادثه مداخله نموده از طریق اظهار حقایق  صحت وراسی اندیشه واحکام اسلامی را در گوش مردم برسانند  تا مردم به آنها جلب گردد. مشلاً در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان  اینها مداخله نموده رای دهی را ممنوع اعلان نمودند ودرمورد ازطریق شب نامه ها وغیره وسیله تبلیغاتی دلایل خودرا بیان نمودند. آنها خلیفه وحکومت ثابت را شرعی میدانند.
اين حزب شيوه ي وصول خویشرا از روی مناظر مي بيند بدین معنی که هر اجتماعي از مردم در بين دو ديوار ضخيم زندگي مینمایند.یکطرف   ديوار عقيده و تفکر وطرف دیگر  ديوار عادات و شيوه هاي زندگي مردم است  که ارتباطات ميان آنان را سامان مي بخشد. بنابراين اگر قرار باشد جامعه اي را از طريق خود اعضايش متحول ساخت بايد هجوم  بر ديوار بيروني (يعني حمله بر انديشه ها و افکار) که منجر به جدال انديشه ها مي گردد متمرکز نمود. اين کشمکشها  وجدال انديشه ها مولد افکارگردیده اولاً موجب بروز انقلاب فكري و سپس موجب انقلاب سياسي مي گردد.
این حزب مراحل مختلف که باعث ايجاد ، تغيير و تحول  در جامعه انسانی میگردد . به سه مرحله خلاصه نموده است.
*مرحله ي اول: زورآزمايي فكري، که از طريق تعاليم و پرورش هاي ارائه شده توسط حزب شکل مي گيرد.
*مرحله ي دوم: انقلاب فكري، بواسطه  تماسهای هاي بين حزب و جامعه ي موردنظر از طريق فعاليت هاي فرهنگي و سياسي صورت مي پذيرد.
* مرحله ي سوم: به دست گرفتن کامل حکومت، از طريق اراده  امت.
از دیده این حزب باید   در مرحله ي سوم از رئيس دولت، جمعيت، بزرگ قبيله، سفير يا کسي مانند آن درخواست کمک نمود.
 
در ابتدا اين حزب معیاد را براي کسب قدرت توسط خويش تعین نموده بود یعنی از زمان تاسیس الی سیزده سال این حزب بتواند قدرت را بدست آورد  ولی پس از چند سال مبارزه این میعاد را به یک دوره سی ساله تمدید نمود ولی باآنهم موفق نگردید. این حزب عقیده راسخ بروح ندارد
 
و به آن با يک ديدگاه عقلگرايانه نگاه کرده و عقيده دارد: "در درون انسان اميال روحاني و آرزوهاي جسمي وجود نداشته و هرچه هست نيازها و غرايزي است که بايد سير شود."، و نيز مي گويد: "زماني که اين نيازهاي بدني و غرايز موجود از طريق دستورات الهي سير و اشباع گردد، روح را اشباع مي کند و چنانچه بدون قاعده و دستور يا با دستوري جز دستور الهي به آن نيازها رسيدگي شود تنها يک اشباع و سيري مادي و بدني بوده و به تباهي و شقاوت انسان مي انجامد."

 
به عقيده ي شيخ تقي الدين چالشهای که در تشکیل حکومت اسلامی بروز میکند قرار ذیل اند:
1. وجود انديشه ها و افكار غير اسلامي و هجوم آن ها بر جهان اسلام.
2. وجود پلانهای  آموزشي مبتني بر تدریس  که توسط استعمارگران بنانهاده اند.
3.دوام دادن  تطبيق پلانهای  آموزشي بنوع  دلخوا که استعمار بنا نموده است .
4. بزرگ نمايي درباره ي برخي علوم فرهنگي و شماردن آن ها در زمره ي علوم و دانش هاي جهاني.
5.موجودیت  جوامعي غیر اسلامی که  در جهان اسلام  زندگي مینمایند.
6.موجوددیت فاصله  بسيار ميان مسلمانان و حكومت اسلامي، بخصوص در سياست مملکت داري و سياست هاي اقتصادي، باعث مي شود که مسلمانان تصوير ضعيف و نادرستي را از زندگي اسلامي داشته باشند.
7.وجود حكومت هايي در سرزمين هاي اسلامي که براساس دموکراسي بنا شده و نظام سرمايه داری  را بر مردم تحميل مي کنند.
8. رأي گیری مردم از روی احساسات ملي گرايانه، قوم گرايانه و سوسياليستي ناشي باشد.
9. اين حزب اعضاي منصوب به خود را از داشتن اعتقاد به عذاب قبر و ظهور مسيح دجال منع کرده و به نظر آن ها کسي که به اين مسائل اعتقاد داشته باشد مرتکب گناه شده است.
10. به عقيده ي بزرگان حزب بايد از وارد شدن به محوطه  امر به معروف و نهي از منكر خودداري کرد، زيرا هنوز مراحلي از کارها و فعاليت ها براي رسيدن به آن مانده است و گذشته از آن امر به معروف و نهي از منکر زمانی قابل تطبیق است که دولت اسلامی در آن کشور تاسیس گردد.
این حزب داراي قانون اساسي است که از 187 ماده تشکيل شده که براي حکومت اسلامي موردنظر آماده نموده است.. قانون مذکور دارای شرح کاملاً مفصلي میباشد.

نقایص که دراین حزب از دیدگاه اسلام وجهان روز دیده میشود

1.اهداف این حزب یک حرکت فکری بوده در تمام جامعه قابل تطبیق نیست.
2.  مسائل مربوط به دعوت  اسلامی  وجذب کفار به اسلام ذکر نشده
3. تمركز بر جنبه هاي فكري و سياسي و ناديده گرفتن جنبه هاي پرورشي و روحي.
4. سرگرم شدن افراد حزب به مجادله و کشمکش با تمام ديدگاه هاي اسلامي ديگر.
5. اهميت دادن بيش از اندازه به عقلانيت در پايه ريزي شخصيت فردي و در جنبه هاي اعتقادي.
آزاد ساختن از اوامر امر به معروف و نهي از منكر در حال حاضر.
6. کسب قدرت
 
7.محدوديت در اهداف و اکتفا نمودن به برخي از اهداف و برنامه هاي اسلامي و دست کشيدن از برنامه ها و سازمانهای بین المللی ، سازمان ملل وغیره نهادهای  بشری.
8. دشمني با همه ي جمعيت ها و سازمان ها و دولتهای  که بر سر راه شان باشد و درگير شدن با آن ها با انواع حملات و تحمل زندان و حبس هاي دایمی  و موقت. اجرای فعالیتهای  های سري و قصد آن ها براي رسيدن به قدرت باعث پديد آمدن ترس و واهمه در دستگاه هاي دولتي گردیده منجر به برخورد شدید بین دولتها واین حزب  میگردد.
نقایص در مسائل فقهي:

این حزب فتوا واحکام فکری عجیب را به پیروان خود  صدور نموده است که در تطبیق نشر و تبليغ آنرا وا داشته است.
 
منع تماشاي تصاوير عريان.                                                                              منع بوسيدن و دست دادن با زنان بيگانه چه با شهوت و چه بدون شهوت  باشد.
 
جايز شمردن اينکه زنان دامن وپتلون  بپوشند
 
جايز دانستن پرداخت جزيه از سوي يک دولت مسلمان به يک دولت كافر.
 
جايز شمردن شرکت در جنگ زير پرچم شخصي که دست نشانده  و تطبیق کننده برنامه هاي يک دولت کافر است،بخصوص ایامیکه  جنگ با کفار باشد.  
ساقط شمردن نماز بر فضانورد مسلمان.
 
عقيده به ساقط شدن نماز و روزه از کسي که در دو قطب شمال و جنوب زندگي مي کند.
کسي که با محارم ابدي اش ازدواج نمايد. به حبس ده سال محکوم گردد و بس
دادن حق عبور از  کانال هاي آبي از جمله کانال سويس بتمام کسانیکه بخواهند عبور ومرور نمایند


ريشه هاي فكري و عقيدتي حزب

-
مؤسس حزب داراي افكار قوم گرايانه بود؛ چنانچه در سال 1950م كتابي را تحت عنوان "رسالة العرب" منتشر ساخت و در آن حق اولیت  دولت اسلامي را در سرزمين هاي عربي و سپس در سرزمين هاي اسلامي بيان نمود. نبهاني در سرآغاز کار خويش با اخوان المسلمين در اردن  ارتباط محکم داشت، در ديدارها و سخنراني ها آنان شرکت مي نمود  دعوت آنان را می پذیرفت  و مؤسس آن را يعني شيخ حسن البنا را ستایش مینمود. لیكن پس از مدتي فعالیت و  حرکت حزب خويش را به صورت مستقل از لحاظ تاسيس مشابه  با اخوان اعلام کرد. بسياري از او خواستند تا از اين عملکرد دست بکشد  از جمله استاد سيد قطب هنگام ديدار از قدس در سال 1953م، با  وي گفتگو و مجادلات زيادي  نمود  ولی او نپذیرفت .
 

منابع

1.سایت حزب تحریر افغانستان

2.حزب تحریر در ویکی پیدیا بزبانهای فارسی و انگلیسی

3.مترجم قسمت زیاد این مقاله برادر ایرانی بتام مسعود میباشد. سايت نواراسلام
IslamTape.Com


February 13th, 2012


  برداشت و بازنویسی درونمایه این تارنما در جاهای دیگر آزاد است. خواهشمندم، خاستگاه را یادآوری نمایید.
 
علمي و معلوماتي