صـدقـه فطر روزه
الحاج امین الدین « سعـیـدی- سعید افغانی » الحاج امین الدین « سعـیـدی- سعید افغانی »

 
« والصدقة تطفى الخطيئة كما يطفى الماء النار « (الترمذي )

(صدقه گناهان را محو ونابود مى كند همانطوريكه آب آتش را بى اثر مى ماند .)

 

تتبع ونگارش :

 

مدیر مرکز مطالعات ستراتــیــژیکی افغان ومسؤل مرکزفرهنگی د حق لاره- جرمنی

معنى لغوى فطر روزه را باز كردن ومعنى صدقه فطر: صدقه روزه باز كردن است . در اصطلاح مراد از صدقه آن صدقه واجبى است كه با خاتمه يافتن رمضان وبه خاطر باز كردن روزه پرداخته ميشود .

قبل از همه باید گفت که فطریه یا زکات فطر هیچ رابطی به فدیه و کفاره روزه ندارد، این واجبی است که هر مسلمانی موظف است قبل از نماز عید فطر آن زکات را بپردازد، یا خودش بپردازد یا سرپرست او . صدقه یا زکات فطر چیست؟ همانطوریکه یاداور شدیم : صدقه یازکات فطر يعني: پرداخت مقدار معيني از قوت (طعام و غذاي) که بيشتر ميان مردم آن شهر رواج دارد، به عنوان واجب شرعي که به مستحق داده مي‌شود. حکم آن چيست؟ حکم صدقه فطر روزه واجب است،اگر شخصی بادرنظرداشت اینکه توان پرداخت آنر داشته باشد ، آنر تادیه نه نماید گناهکار است . صدقه فصر برکی واجب است :
زکات یا صدقه فطر بر هر مسلمان ، اعم از مرد، زن، پير، جوان، بالغ، نابالغ، نوزاد، آزاد، برده، غني، که تا غروب آفتاب آخرين روز رمضان زنده بوده، و غذای و نياز ضروري يک شبانه روز خود وفرزندانش چيزي اضافه داشته باشد. و بر شخص واجب است که زکات فطر خود و کساني را که نفقۀ آنها بر عهده او است مانند همسر وفرزندان و خدمتکارش ، اگر مسلمان باشند ، بپردازد. در حدیثی از ابن عمر روايت است: «أمر رسول الله صلى الله عليه وسلم بصدقة الفطر عن الصغير والکبير والحر والعبد ممن تمونون». ( پيامبر - صلى الله عليه وسلم، به دادن زکات فطر از کوچک و بزرگ و آزاد و برده، و کساني که نفقۀ آنها بر عهده شما است امر فرموده است .) ( حديث صحيح: نگاه ارواء الغليل (835).
حکمت از مشروعيت آن چيست؟
فايده و حکمت عملي پرداخت صدقه فطر، طهارت و پاکيزگي روزه‌دار است که خلل و نقصان روزه را جبران مي‌کند. همانطوریکه ، سجدۀ سهو نقصان نماز را جبران مي‌کند. اما فايدۀ اجتماعي زکات فطر، تعاون وهمکاري در تأمين غذاي بينوايان در روز عيد و رمز فراموش نکردن فقرا و نيازمندان است، که به شکل عمومي و تکليف شرعي واجب شده است. از ابن عباس روايت است : «
فرض رسول الله - صلي الله عليه وسلم ، زکاة الفطر طهرة للصائم من اللغو و الرفث، و طعمة للمساکين فمن أداها قبل الصلاة فهي زکاة مقبولة، و من أداها بعد الصلاة فهي صدقة من الصدقات». ( پيامبر صلي الله عليه وسلم ، زکات فطر را به عنوان پاک کنندۀ روزه‌دار از سخنان بيهوده و دشنام، و بعنوان رزق و خوراکي براي مساکين واجب کرده است. پس هر کس آنرا قبل از نماز (عيد) بدهد، آن زکاتي است مقبول، و هر کس آنرا بعد از نماز عيد پرداخت کند صدقه‌اي همچون (ساير) صدقات است (به عنوان زکات فطر محسوب نمي‌شود) ( حديث حسن است: روايت امام ابو داود (1609) و ابن ماجه (1827). زمان پرداخت زکات یا صدقه فطر:
در مورد زمان پرداخت صدقه فطر حکم اکثریت مطلق از احادیث نبوی همین است که : صدقه فطر هنگام طلوع فجر روز عيد رمضان پرداخته شود . از جمله در حدیثی که از : ابن عمر رضی الله عنه ، روایت شده آمده است : که پیامبر صلی الله علیه وسلم هدایت فرموده اند که :« زکات فطر قبل ازخروج مردم برای نمازعید ، تادیه » ( حدیث شمار 1503 امام بخاری ) . ليكن تقاضاى حكمت ونصب العين وجوب آن در اين است كه اين وجيبه بايد چند روز قبل از عيد رمضان صورت گيرد تا صدقه فطر به بدسترس مستحقين ونيازمندان قرار کیرد .

در حدیث ابن عمررَضِیَ اللَّهُ عَنْهُ آمده است : « و کانوا یُعطُون قبل الفطر بیوم أو یومین »( رواه بخاری 1511) یعنی:« آنها زکات فطر را یک یا دو روز قبل از عید پرداخت می کردند» قابل یاد آوری است ، آنعده از مسلمانان که صدقه فطر خویش را بعد از نماز عید فطر تادیه مینمایند ، به عنوان صدقه فطر قبول نمی گردد . وحکم آن در حدیثی که ازابن عباس روایت گردیده است چنین بیان گردیده است : « مَنْ أَدَّاهَا قَبْلَ الصَّلَاةِ فَهِیَ زَکَاةٌ مَقْبُولَةٌ وَمَنْ أَدَّاهَا بَعْدَ الصَّلَاةِ فَهِیَ صَدَقَةٌ مِنْ الصَّدَقَاتِ » (ابو داود (1609)وحاکم 1/409 (1488). (...پس هر کس قبل از نماز (عید) آن را بپردازد به عنوان زکات فطر قبول است و هر کس بعد از نماز آن را بدهد صدقه ای همچون سایر صدقات خواهد بود). مقدار صدقه فطر:

قبل از همه باید گفت که مقدر صدقه فطر بر شخص بالغ ونابالغ يكسان ميباشد . صدقه فطر روزه يک صاع از غذا ، غذای که مصرف آن در ميان مردم بيشتر رواج دارد، مانند برنج ، گندم و خرما و غيره. در حدیثی از ابو سعيد خدري - رضي الله عنه - روايت است که گفت: «كُنَّا نُخْرِجُ فِي عَهْدِ رَسُولِ الله صلي الله عليه وسلم ،يَوْمَ الْفِطْرِ صَاعًا مِنْ طَعَامٍ، وَكَانَ طَعَامَنَا الشَّعِيرُ وَالزَّبِيبُ وَالأَقِطُ وَالتَّمْرُ». (بخارى:1510) ( ما در زمان رسول الله صلي الله عليه وسلم يک صاع از طعام را صدقه فطر مي‌داديم. و طعام ما در آن زمان : جو، كشمش، كشک و خرما بود).
در حدیثی از ابن ِ عُمَرَ رَضِیَ اللَّه عَنْهُمَا روایت است « فَرَضَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه وسلم زَکَاةَ الْفِطْرِ صَاعًا مِنْ تَمْرٍ أَوْ صَاعًا مِنْ شَعِیرٍ، عَلَی الْعَبْدِ وَالْحُرِّ، وَالذَّکَرِ وَالأُنْثَی، وَالصَّغِیرِ وَالْکَبِیرِ، مِنَ الْمُسْلِمِینَ، وَأَمَرَ بِهَا أَنْ تُؤَدَّی قَبْلَ خُرُوجِ النَّاسِ إِلَی الصَّلاةِ. (بخاری:1503) یعنی: ابن عمر رضی الله عنهما می گوید: رسول الله صلی الله علیه وسلم صدقه فطر رابر مرد و زن، بزرگ و کوچک، برده و آزاد مسلمان، فرض قرار داد و مقدار آن را یک صاع خرما و یا یک صاع جو، تعیین فرمود. و دستور داد تا قبل از نماز عید فطر، پرداخت گردد.
پیمانه صاع :
پیمانه صاع عبارت از پيمانۀ نبوي است كه برابر چهار مشت مرد ميانه مي‌باشد، که با وزن گرمها تقريباً
دو كيلو و چهار صد گرم مي‌باشد.
پس روشن می شود که زکات فطر باید یک صاع از طعام باشد وهرصاع برابر با چهارمد است. و در معاملات امروزی به(2کیلو و400گرم تا2کیلو و500گرم) تعبیر شده است واین قول علمای مذهب شافعی وبرخی دیگری از علما ء هم میباشد . شیخ الاسلام ابن تیمیه رحمه الله می فرماید:
زکات فطر پرداخت می شود از مواد غذای معروف وبهتر (منطقه)مانند برنج وغیره ،اگرچه شخص توان پرداخت موارد مذکور در حدیث را هم داشته باشد واین قول اکثر علما واصح اقوال است، که همانا اصل در دادن آن مساوات وبرابری با فقرا است. (الفتاوی الکبری 455/4).

ابن قیم جوزی رحمه الله می فرماید:
این چند مورد از حبوبات (گندم- جو-خرما و...)که در احادیث آمده نشانگر آن است که در آن زمان در مدینه منوره غذای غالب مردم همین چیزها بوده و اگر درجایی یا زمانی دیگر غذای معروف وغالب چیز دیگری باشد باید ازآن بپردازند اگرچه غذایشان غیرازحبوبات، مثل شیروگوشت و ماهی باشد. واین قول جمهور علما وقول ارجح است ومقصود از پرداخت زکات فطر یکسانی با مساکین است، درطعام روزعید، یعنی غذای مسکین هم درآن روز همانند بقیه مردم باشد.(اعلام الموقعین 3/12). و این ردی است بر عمل کسانی که فقط به دادن گندم بسنده می کنند وخودشان از بهترین طعام در طول سال وروز عید استفاده می کنند. اما دادن خوراکی های دیگر مانند لوبیا و روغن و نخود و غیره،چنانکه بعنوان غذایی معمولی در سرزمینی استفاده می شد، بطوریکه کسانیکه از مساکین فطریه را دریافت می کنند ،می تواند با آنها برای روز عیدشان غذایی درست کنند جایز است وگرنه بهتر است که طعامی داده شود که بتوانند با آن در روز عید برای خود غذایی فراهم آورند که با بقیه فرقی نداشته باشد.
پرداخت پول نقد درصدقه فطر پرداخت پول نقد در زکات فطر روزه ،عوض قیمت مواد خورکی شرعآ جواز داشته ، وکدام ممانعتی شرعی بخصوص در شرایط امروزی ،در آن وجود ندارد . ولی هستند علمای که :در دادن پول نقد به جای طعام به عنوان زکات فطر مخالفت نموده واستدلال میاورند که این تادیه پولی ، مخالفت صریح با نصوص اسلامی است . چون زکات فطر عبادت است واصل در عبادت توقیفی بودن است وخدا ورسولش صلی الله علیه و سلم حکمت آنرا بهتر می دانند. امام نووی رحمه الله می فرماید:
عامه فقها دادن قیمت(پول) به جای طعام را جایز ندانسته اند، چون اگردادن پول جایز می بود خدا و رسول صلی الله علیه و سلم آن را بیان می فرمودند .
زيرا پیامبر صلی الله علیه وسلم در زمان خویش بادرنظرداشت اینکه پول وجود داشت ولی زکات فطر روزه را از طعام پرداخت نمود ه اند ،و اگر اين‌کار جايز مي‌بود حتماً آنرا هدایت میفرمود . آنان استدلال میاورند که : «طعمة للمساکين» يعني: طعام و خوراکي است براي بینوایان وکسانیکه ، آنرا از طعام مي‌دهد هيچ عالمي در صحت عمل او خلاف ندارد .

این قول امام شافعی وامام احمد و امام مالک رحمه الله علیهم است. (برای مزید معلومات مراجعه شرح امام نووی بر صحیح مسلم) .
ولي امام حنيفه رحمت الله عليه ، پرداخت قيمت طعام را در صدقه فطر ،جايز مي‌داند، واستدلال می اورد که : هدف عمده واساسی از آن دفع حاجت مساکين و بينوایان است، و اين هدف میتواند به پول هم بر اورده شود ، در حالیکه در شرایط فعلی مردم به پول ضرورت اشد دارند.
مستحقین زکات یا صدقه فطر: زکات فطر به همان اصنافی که استحقاق زکات را دارند باید پرداخت شود . طوریکه تفصیل کلی آن در ( آیه 60 سوره توبه ) به تفصیل بیان شده است : «إِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَاء وَالْمَسَاکِینِ وَالْعَامِلِینَ عَلَیْهَا وَالْمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمْ وَفِی الرِّقَابِ وَالْغَارِمِینَ وَفِی سَبِیلِ اللّهِ وَابْنِ السَّبِیلِ فَرِیضَةً مِّنَ اللّهِ وَاللّهُ عَلِیمٌ حَکِیمٌ» یعنی:«صدقات تنها به : 1- فقرا :هدف از فقرا کسانی اند که مال اندکی در اختیار دارند ولی از نفقه وضروریات اولاد خویش برامده نمیتواند، واندازه مال ودارایی شان به حدی نمیرسد که برآنان زکات واجب گردد. 2-مساکین : هدف از مساکین کسانی اند که برای نفقه چیزی ندارند ، بادرنظرداشت اینکه کار میکنند ولی معاش شان به حد کافی نمی رسد . ویا معیوب هستند ، یا مریض اند که توانمندی شغلی وکاری را ندارند . 3- عاملین : ( مامورین بخش زکات ) ویا به اصطلاح کسانیکه مصروف جمع اوری زکات آند ، این عده اشخاص با در نظرداشت اینکه معاش معین دارند ، ولی با آنهم از اینکه وخت خویش را در جمع اوری زکات بمصرف میرسانند ، بنآ دادن صدقه فطر برایشان جواز دارد . 4- مؤلفة القلوب : عبارت از کسانی اند که : دلشان به دست آورده میشود(تازه مسلمان شده اند) 5- رقاب : عبارت از کسانی اند که در قبضه دیگران آمده باشند ، مثلآ زندانیان ،ازادی بردگان ویا آنعده اشخاصیکه در قرض گرفتار باشند . 6- غارمین : عبارت ازکسانی اند که قرضدار ویا در یک معامله تجاری متضرر شده باشند ، که توان پرداخت قرض ویا امکانات پرداخت ضرر را ندارند . 7- مجاهدین فی سبیل الله 8-ابن سبیل عبارت از اشخاصی است که در وخت سفر به کمک محتاج گردیده باشند ، بادر نظرداشت اینکه شاید در خانه خویش مال را دارا باشند . این به عنوان فریضه از جانب خداست و خدا دانای حکیم است». ولی چنان چه در فرموده پیامبرصلی الله علیه وسلم به آن اشاره شد: «زَکَاةَ الْفِطْرِ طُهْرَةً لِلصَّائِمِ مِنْ اللَّغْوِ وَالرَّفَثِ وَطُعْمَةً لِلْمَسَاکِینِ» «زکات فطر پاک کننده روزه دار از سخنان بیهوده و فحش و ناسزا است و طعامی برای مساکین می باشد»(صحیح سنن ابن ماجه1480- ابو داوود1594) پس فقرا و مساکین شایسته ترین اصناف به پرداختن زکات فطر هستند .
یــادداشت :
پس برمسلمان حرام است که زکات فطر روزه خویش رابه بعد از نماز عید فطر به تأخیر بیندازد. چنانچه بدون عذر آن را بعد از نمازعید به تاخیر به اندازد ،از او به عنوان صدقه ی فطر قبول نمیگردد . ولی اگر شخصی بنا بر عذری نتوانست قبل از نماز عید زکات فطرش را تادیه نماید ، از جمله اگر کسی در مسافرت باشد و در خانه کسیرا نداشته باشد که در غیاب او زکات فطرش را تادیه کند ، مسلمان به خاطر این تأخیر گناهکار نمی گردد ، چون معذور است. ختم

 

تبريك
 وتهنيت گفتن عید

تتبع ونگارش :
الحاج امین الدین «  سع
ـیـدی-  سعید افغانی »
مدیر
مرکز مطالعات ستراتــیــژیکی افغان
ومسؤل مرکزفرهنگی د حق لاره- جرمنی

تبريك و تهنيت گفتن  یکی از برجسته ترين آداب  در دین مقدس اسلام  بشمار میرود. یکی از سنن پیامبر صلی الله علیه وسلم  در استقبال  از عیدین  ( عید فطر وعید اضحی)  همین است که باید  مسلمانان با یک دیگر در حین احوالپرسی ، مکاتبه ویا تیلفونی  تهنیت و تبریک عیدین را بوجه احسن انجام دهند. محدثین مینویسند که : صحابه کرام در حین تبریکی روزه عید به همدیگر می گفتند: «   تُقُبِّل الله منا ومنک  » . (خداوند عبادات ما و شما را قبول کند).
در حدیث از جبیر بن نفیر رضی الله عنه روایت است که: اصحاب رسول الله صلی الله علیه وسلم هنگامی که در  روز عید همدیگر را ملاقات میکردند به یکدیگر میگفتند: « تَقَبَّلَ اللهُ مِنَّا وَ مِنْک » (خداوند از ما و شما قبول بگرداند) (حدیث حسن-   فتح الباری شرح حدیث 952 صحیح بخاری).
طوریگه یاد آور شدیم تبریک وتهنیت گفتن عید یکی از آداب بشری است . بنآ بر مسلمانان است ،  فرق نمیکند ، کسانیکه بر گرفتن روزه استطاعت  یافتند وکسانیکه بنابر معاذیری ، نتوانستد روزه ماه مبارک  را بجاء آورند ،  تا آداب تبریکی عید را مراعات نمایند .
البته ضروری وحتمی  نیست که درتبریکی گفتن روز عید بصورت حتمی همین لفظ «تقبل الله منا ومنک » مورد استفاده قرار گیرد .
مسلمانان میتوانند کلمات وجملات مشابه وکلمات معمولی را که  در زبان محلی در بین مردم معر
وف ومشهور است هم مورد استفاده قرار دهند، ولی نباید فراموش کر د که الفاظ وجملات  که مورد استفاده قرار میگیرد باید الفاظ وجملات   الفاظ مباح باشد.

مؤرخین مینویسند: از شیخ الاسلام ابن تیمیه در این باره سوال شد: «آیا تبریک گفتن در روز عید و آنچه که بر زبان مردم رایج شده که می گویند:  « عیدت مبارک »  و الفاظ مشابه آن، اصلی در شریعت دارد یا خیر؟ و اگر اصلی در شریعت دارد چه باید گفت؟
جواب  دادند: «تبریک روز عید و اینکه بعضی از مردم بعد از نماز (عید) در وقت دیدار به دیگران می گویند: «  تقبل
الله  منا و منکم »  و  « أَحَالَهُ الله علیک»   و همانند آن الفاظ، این امر از بعضی از صحابه روایت شده که آنها آنرا انجام دادند و ائمه (اربعه) از جمله امام احمد و دیگران بر آن رخصت و جواز داده اند، اما امام احمد گفته: من شروع کننده تبریک به کسی نخواهم بود اما اگر کسی در آغاز به من تبریک گوید به او جواب (متقابل) خواهم گفت. و این بدان خاطر است چون جواب سلام و تحیت واجب است، اما آغاز تبریک گفتن (به مردم) سنت نیست، البته از آن نهی هم نشده است، و هرکس آنرا انجام داد کارش درست است و هرکس انجام نداد کار او نیز ایرادی ندارد، والله اعلم ( برا معلومات مزید مراجعه شود به :الفتاوی الکبری" (2/228).
همچنین شیخ ابن عثیمین  مورد  استفاده از الفاظ معینی در تبریکی عید میفرمایند : «تبریک عید جایز است، اما الفاظ مخصوصی ندارد، بلکه هرآنچه در میان مردم رایج (عرف) است، همان لفظ نیز جایز است بشرطیکه در آن گناهی نباشد».
شیخ ابن عثیمین می افزید : «تبریک عید توسط بعضی از صحابه صورت گرفته است، و بالفرض که چنین چیزی در بین صحابه وجود نداشته باشد، اکنون این امر (تبریک عید) از جمله امورات عادی بین مردم است که به آن عادت دارند
یعنی جزو عادت و عرف مردم شده است)  که بعضی از مردم در وقت فرا رسیدن روز عید و اکمال روزه و قیام شب به دیگران تبریک می گویند».
همچنان شیخ ابن عثیمین در مورد : حکم مصافحه (دست دادن) و معانقه (بغل کشی کردن ) و تبریک گفتن بعد از نماز عید  طی فتوای فرموده اند که :
 
«انجام اینها ایرادی ندارد، زیرا مردم آنها را بعنوان عبادت و تقرب الی الله انجام نمی دهند، بلکه تنها به دلیل عادت و عرف انجام می دهند، و آنرا نشانه احترام و اکرام می دانند، و مادامیکه عادت
( عرفی) مخالف با شریعت نباشد، اصل بر جواز آن است».( مجموع فتاوی ابن عثیمین" (16/208-210) .
خلاصه اینکه: مصافحه و یا تبریک گفتن به مناسبت روز عید قربان و عید فطر با هر لفظی که باشد ، بشرطیکه معنای لفظ گناه نباشد ، جایز است و می توان بصورت شفاهی یا کتبی یا غیره صورت گیرد وشرع  در مورد کدام ممانعتی نمی بیند . زیرا این اعمال وجهه عبادی ندارند و برگرفته از عرف و عادت مردم است، و در کل تبریک گفتن نه سنت است و نه مکروه، بلکه مباح است.
نصایح سودمندی دررابطه به عید
:
همانطوریکه تبریک وتهنیت گفتن  حلول عید مبارک برای مسلمانان  واجب است ، عید برخی از  اداب دارد که مسلمانان  باید آنرا جدآ مراعت فرمایند .

پیامبر صلی الله علیه وسلم در حدیثی در این مورد میفرمایند : همانا پروردگار با عظمت  به من وحی نمودند که نسبت به یکدیگر فروتن و متواضع باشید تا یکی بر دیگری ظلم و تعدی ننموده و فخر و تکبر نورزد. (صحیح مسلم شماره2865).
پیامبرصلی الله علیه وسلم  در حدیثی  دیگری آنعده از مردانی که خود را شبیه زنان و آنعده از  زنانی که خود را شبیه مردان میسازند، لعنت نمودند و فرمودند: آنها را از خانههایتان بیرون کنید. (صحیح بخاری شماره 5547)
پیامبرصلی الله علیه وسلم فرمودند: زنانی که لباسهای نازک میپوشند و نیمه برهنه به نظر میرسند و (موی) سرشان ماند کوهان شتر (برآمده) است خودشان منحرف هستند و دیگران را هم منحرف میسازند، دوزخیانی هستند که من آنها را ندیدهام، وارد بهشت نمیشوند و بوی بهشت به مشامشان نمیرسد.(صحیح مسلم شماره 2128)
پیامبرصلی الله علیه وسلم فرمودند: بخورید، بنوشید، بپوشید، و به یکدیگر صدقه دهید اما اسراف نکنید و تکبر نورزید.(حدیث حسن/ابن ماجه شماره 3605)
پیامبرصلی الله علیه وسلم فرمودند: کسی که میخواهد روزیش وسیع گردد و بقیهی عمرش پر خیر و برکت باشد باید صلهی رحم را بجای آورد. و در روایتی قطع کنندهی (ترک کننده) صلهی رحم وارد بهشت نمیشود. (صحیح مسلم شماره 2557ـ2556)                                      والله اعلم بالصواب

پایان

گرانو ورونو  او خویندو !
کوچنی اختر مو مبارک شه ، روژه
، تراویح ، ختمونه او لمونمځونه ، طاعتونه او عبادتونه مو قبول شه داختره نیکمرغی  ورخی او شبی  تاسو ته  غواړم  .
برادران وخواهران محترم  !
عید سعید فطر را بحضور فرد فرد شما تبریک گفته !

 عید تان مبارک ، روزه ،نماز ، تراویح  ، ختم قرآن عظیم الشان ، طاعات وعبادت  شما قبول ، روز های خویش وپر سعادت عید رابرای شما تمنا  دارم.

 








August 4th, 2013


  برداشت و بازنویسی درونمایه این تارنما در جاهای دیگر آزاد است. خواهشمندم، خاستگاه را یادآوری نمایید.
 
علمي و معلوماتي